Ann Fernholm: Totuus hiilihydraateista

Kirja-arvosteluja

Valvoja: MahaTar

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5002
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Ann Fernholm: Totuus hiilihydraateista

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 11 Touko 2013 14:25

Ann Fernholm: Totuus hiilihydraateista
Suomennos Laura Voipio
Minerva 2013 (251 sivua, joista 26 on kirjallisuusviitteitä)

Kirjoittaja on ruotsalainen biokemian tohtori, free-lance-journalisti ja tv-toimittaja. Hänet valittiin viime vuonna Ruotsissa vuoden tiedetoimittajaksi. Ann on paneutunut "pohjamutia" myöten ravitsemussuosituksiin ja niiden taustoihin tiedejulkaisuista ja haastattelemalla useita tutkijoita ja lääkäreitä Ruotsissa ja ulkomailla. Kirja vastaa kysymykseen, miksei nykyinen noin 40 vuotta voimassa ollut ravitsemusneuvonta ole kyennyt ehkäisemään ja hillitsemään lihomista, tyypin 2 diabetesta, metaboolista oireyhtymää ja niiden komplikaatioita. Päinvastoin, tilanne ja kustannukset ovat riistäyneet käsistä ja viranomaisten hallinnasta. Syy on täysin virheellinen oppi (dogma) tyydyttyneiden rasvojen vaarallisuudesta ja hiilihydraattien terveellisyydestä. Tätä virheellistä vähärasvaisuusoppia jakavat ravitsemus- ja terveysviranomaiset, vaikutusvaltaiset mielipidejohtajat (key opinion leaders, KOL), lääkärit, kotitalousopettajat, ravitsemusterapeutit, martat, toimittajat ja muut ammattiryhmät kaikkialla maailmassa.

Fernholm osoittaa tutkimuksiin viitaten, etteivät valtimotaudit johdu tyydyttyneestä rasvasta, mutta siitä huolimatta ihmisiä pelotellaan niiden ja kolesterolin vaaroilla. Kyseessä on maailmanlaajuinen "sitoutumisen eskalaatio", jonka taustalla vaanii Big Pharma (lääketeollisuus). Se huolehtii mm. lääkäreiden täydennyskoulutuksesta. Diabeetikkoja neuvotaan syömään pullaa ja sokeria, ja kun ne suurentavat veren glukoosipitoisuutta, hoidoksi määrätään lääkettä suun kautta ja insuliinia pistoksina. Tämä toimintaa perustellaan sillä, että pitäähän diabeetikon saada syödä sokeria ja muuta makeaa, jos mieli tekee. Meillähän on lääke (insuliini), jolla kohonnutta verensokeria alennetaan. Tilanne on aivan karmea ja osoittaa lääkäreiden tietämättömyyttä ja suoranaista edesvastuuttomuutta. Valitettavasti tämä ilmiö on tuttu terveyskeskuksissa ja sairaaloissa kautta maailman.

Virallisterveellisiä suosituksia antavat tahot, kuten Suomessa THL, Diabetes- ja Sydänliitot saavat taloudellista tukea lääketeollisuudelta, jonka intresseissä ovat juuri sellaiset ravintosuositukset, jotka ovat omiaan aiheuttamaan ja pahentamaan parantumattomia kansantauteja, joita joudutaan hoitamaan lääkkein koko loppuikä. Kirja on juohevaa tekstiä ja sellaisena maallikoillekin helppolukuinen. Minusta jokaisen terveydenhuollon ammattilaisen tulisi lukea tämä tärkeä kirja ja suositella sitä kaikille ylipainon, typin 2 diabeteksen, sydän- ja verisuonitautien, vatsa- ja muiden kroonisten vaivojen kanssa kamppaileville ihmisille. Viimeisellä tekstisivulla Fernholm kehottaa lähettämään kommentteja osoitteella ann@sotareblod.se ja lukemaan lisää aiheesta blogista ettsotareblod.se, jossa kirjoittaja kertoo verensokerin merkityksestä aivotoiminnalle ja mm. masennuksen riskiin. Monet lukijat näyttävät kirjoittaneensa blogiin omia kokemuksiaan.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5002
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Ann Fernholm: Totuus hiilihydraateista

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 14 Kesä 2013 13:21

Konginkankaalla asuva entinen espoolaisyrittäjä ja vaikuttaja Matti S. Rauhala on myös (yllytyksestäni) lukenut Anne Fernholmin kirjan ja kirjoittanut siitä erinomaisen arvostelun, joka julkaistiin eilen keskisuomalaisessa sanomalehdessä otsikolla
Sokeri on salakavala
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellä



http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Saaristolainen
Site Admin
Viestit: 3302
Liittynyt: 24 Loka 2008 23:36
Paikkakunta: Ii
Viesti:

Re: Ann Fernholm: Totuus hiilihydraateista

ViestiKirjoittaja Saaristolainen » 14 Kesä 2013 13:39

Linkki ei aukea. Olisiko niin, etteivät muut kuin sinä saakaan nähdä sitä? Palvelinvirhe 404. Sivua ei löydy.

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5002
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Ann Fernholm: Totuus hiilihydraateista

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 14 Kesä 2013 15:15

Omituista. Minun koneellani linkki aukenee vaivatta. Kyseessä on Keskisuomalainen konserniin kuuluva paikallislehti Sisä-Suomen Lehti (Kauppakatu 1, 44100 Äänekoski, p. 014 3489 500). Lehteä voi lukea myös digitaalisena näköislehtenä, sanoo Matti S. Rauhala.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellä



http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Saaristolainen
Site Admin
Viestit: 3302
Liittynyt: 24 Loka 2008 23:36
Paikkakunta: Ii
Viesti:

Re: Ann Fernholm: Totuus hiilihydraateista

ViestiKirjoittaja Saaristolainen » 14 Kesä 2013 18:18

Linkkisi vei Google Mailiin.

Tämä vie näköislehteen. http://utils.aimomedia.com/login/visiol ... aspx?id=67

Näköislehti on luettavissa Sisä-Suomen Lehden tilaajille.

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5002
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Ann Fernholm: Totuus hiilihydraateista

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 14 Kesä 2013 20:05

Matti S. Rauhala lähetti ystävällisesti lehdessä julkaisemansa kirja-arvostelun suorana tekstinä minulle. Tässä se on:

Sokeri on salakavala

”Sokeri vaarantaa terveyden aiheuttamalla sydäninfarkteja, dementiaa, syöpiä, aikaistunutta puberteettia, aknea ja munasolun irtoamishäiriötä. Sokeri lyhentää elämää.”

Näin päättää Ann Fernholm kirjansa ”Totuus hiilihydraateista”. Kirja on ilmestynyt Minervan kustantamana ja Laura Voipion suomentamana. Yllä olevan sitaatin kaltaiset varoitustarrat hän haluaisi limsapulloihin, karamellipusseihin, kakkurasioihin ja pullapusseihin. Lisäksi valkoista sokeria pitäisi verottaa alkoholin tapaan, koska sokeri aiheuttaa riippuvuutta ja on terveydelle haitallista.

Kirjoittaja on ruotsalainen biokemian tohtori, freelance-journalisti ja tv-toimittaja. Hänet valittiin viime vuonna Ruotsissa vuoden tiedetoimittajaksi. Fernholm on paneutunut "pohjamutia" myöten ravitsemussuosituksiin ja niiden taustoihin tiedejulkaisuista sekä haastattelut lauman tutkijoita ja lääkäreitä. Kirja on juohevaa tekstiä ja sellaisena maallikoillekin helppolukuinen.

Kirja vastaa kysymykseen, miksi nykyinen noin 40 vuotta voimassa ollut ravitsemusneuvonta ei ole kyennyt ehkäisemään ja hillitsemään lihomista, tyypin 2 diabetesta, metaboolista oireyhtymää ja niiden komplikaatioita. Päinvastoin, tilanne ja kustannukset ovat karanneet käsistä ja viranomaisten hallinnasta.

Kun minulle diagnosoitiin tyypin 2 diabetes, ihmettelin saamiani ravintosuosituksia. Tutkiskelin niitä ja ihmettelin mm. pullaboikotin puuttumista. Sanottiin ohjeeksi ota viinerin sijaan korvapuusti! Se ei oikein mennyt mulle jakeluun, koska mielestäni ne molemmat ovat sokeritautiselle sopimattomia hiilihydraattipommeja. Kyseenalaistin Diabetesliiton suositukset ylipäätään. Nyt tiedän, että parempia suosituksia on olemassa.

Minusta jokaisen terveydenhuollon ammattilaisen tulisi lukea tämä tärkeä kirja ja suositella sitä kaikille ylipainon, tyypin 2 diabeteksen, sydän- ja verisuonitautien, vatsa- ja muiden kroonisten vaivojen kanssa kamppaileville ihmisille. Ann Fernholmin ”Totuus hiilihydraateista” on tietokirja, joka on ihmisen asialla.

Matti S. Rauhala
senioriyrittäjä
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellä



http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5002
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Ann Fernholm: Totuus hiilihydraateista

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 22 Kesä 2013 13:48

Ruotsia ymmärtäville suosittelen luettavaksi myös Anne Fernholmin erinomaisen kirjoituksen, joka kertoo kuin vaarallista sokeri ja muut hiilihydraatit ovat syöpäpotilaille (ja muillekin). Minusta on hyvin valitettavaa, etteivät suomalaiset lääkärit ja ravitsemusterapeutit taida tuntea tätä saksalaisen nobelistin Otto Warburgin jo 1920-luvulla havaitsemaa seikkaa, joka vuonna 2003 on vahvistettu maailman johtavassa syöpäklinikassa (Anderson cancer center i Texas, USA). Syöpäpotilaan tulee ehdottomasti välttää sokeria ja noudattaa vhh-ruokavaliota (karpata).

Tumörens enorma sockersug
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellä



http://www.tritolonen.fi/

Pohjanperän pappa
Viestit: 47
Liittynyt: 28 Elo 2011 12:14
Paikkakunta: Juorkuna

Re: Ann Fernholm: Totuus hiilihydraateista

ViestiKirjoittaja Pohjanperän pappa » 03 Heinä 2013 6:52

Tulipa luettua Ann Fernholmin kirja. Hyvää perusasiaa. Kannattaa lukea!

Perenna
Viestit: 597
Liittynyt: 04 Loka 2007 14:24
Paikkakunta: Kotka

Re: Ann Fernholm: Totuus hiilihydraateista

ViestiKirjoittaja Perenna » 11 Heinä 2013 17:33

Seuraava Fernholmin havaintoesimerkki on kerrassaan jakamisen arvoinen - tosin en ole tarkistanut detaljien paikkansapitävyyttä. Jos ne eivät pidä kutiaan, putoaa pohja pois. Lihavoinnit minun.

Fernholm: Totuus hiilihydraateista s. 48 kirjoitti:Syy vähärasvaiseen trendiin ovat viranomaisten suositukset. Eräs esimerkki tästä on Elintarvikeviraston (Livsmedelsverket) merkintä terveysvaikutteesta. Vihreät avaimenreikälogot ohjaavat kaupoissa tekemään terveellisiä valintoja. Merkinnät lähtevät siitä, että sokeri on rasvaa hyödyllisempää. [Toim.huom.: suomentajan onneton kömmähdys. 'Nyttig' ei ravitsemusyhteyksissä tarkoita hyödyllistä vaan terveellistä.] Vähärasvainen jogurtti, joka sisältää 0,5 % rasvaa ja 5 % sokeria on merkitty terveelliseksi. Vastaavasti täsmälleen saman kaloripitoisuuden omaavaan rasvaisempaan jogurttiin, jossa ei ole lainkaan lisättyä sokeria, ei saa laittaa terveysmerkintää. Mikäli siis valitset maitohyllyllä viranomaisten merkitsemän tuotteen, syöt enemmän sokeria. Vähärasvaisessa jogurtissa 30 % energiasta korvautuu sokerilla.
Timo Kuuselaa mukaillen: Epidemiologisten tutkimusten jälkianalyyseille näytään pantavan liikaa totuusodotuksia.

Kuva Toisaalta - mutta toisaalta.
Shit happens.

Perenna
Viestit: 597
Liittynyt: 04 Loka 2007 14:24
Paikkakunta: Kotka

Re: Ann Fernholm: Totuus hiilihydraateista

ViestiKirjoittaja Perenna » 12 Heinä 2013 6:56

Fernholm ottaa todesta sen, että metaboliat toimivat eri ihmisillä eri tavoilla. Tästä saisivat ottaa opiksi sekä karppaus.info että VHH-terveysravinto.

Fernholm s. 75 kirjoitti:Silti kaikki eivät laihdu pelkästään karppaamalla. Jotkut saavat pari kiloa putoamaan, ja sitten kehitys pysähtyy. Tieteen näkökulmasta on erittäin kiinnostavaa, mikä seikka erottaa heidät niistä, joiden paino suorastaan romahtaa. Heidän kohdallaan tarvitaan lisää liikuntaa ja kalorimäärän yleistä vähentämistä rasvan polttamiseksi.

Fernholm s. 80-81 kirjoitti:Joillakuilla sekä LDL että triglyseridit voivat perinnöllisistä syistä nousta korkeiksi tyydyttyneistä rasvoista, mutta he ovat vähemmistönä. Mikäli LDL-arvosi kohoavat, vaihda rasvat pähkinöihin, rasvaiseen kalaan, kasviöljyihin ja muihin tyydyttymättömiin rasvoihin. Useimpien kohdalla VHH-ruokavalio tuottaa korkeamman HDL-pitoisuuden ja vähentää triglyseridejä, mikä on terveyden kannalta loistavaa. Tämän lisäksi myös huonot LDL-hiukkaset muuttuvat suurikokoisemmiksi.


Monet vhh-laiset kavahtavat sitä, että kolesteroliarvoihin ylipäätään kiinnitetään huomiota. Fernholmkin kirjoittaa paljon siitä, että tutkimuksissa ei ole saatu näyttöä tyydyttyneiden rasvojen veren rasva-arvoja huonontavasta vaikutuksesta, vaikka ei kielläkään sitä, että joillakuilla näin tapahtuu - perinnöllisistä syistä, sanoo hän. Tarkoittaisiko familiaalista hyperkolesterolemiaa?
Timo Kuuselaa mukaillen: Epidemiologisten tutkimusten jälkianalyyseille näytään pantavan liikaa totuusodotuksia.

Kuva Toisaalta - mutta toisaalta.
Shit happens.

Perenna
Viestit: 597
Liittynyt: 04 Loka 2007 14:24
Paikkakunta: Kotka

Re: Ann Fernholm: Totuus hiilihydraateista

ViestiKirjoittaja Perenna » 13 Heinä 2013 10:57

Tämäkin on syytä siteerata Fernholmin kirjasta:
Ann Fernholm kirjassaan s. 199-200 kirjoitti:Mutta kyllä keskustelua hiilihydraateista pitää ehdottomasti täsmentää. Jotkut VHH-intoilijat pitävät kaikkea hiilihydraattia yhtä vaarallisena, olipa se sitten peräisin perunasta, kokojyvästä, pavuista tai karamellista. Olen nähnyt artikkelin, jossa kokojyväleivätn hiilihydraattipitoisuuksia verrattiin sokeripaloihin.

Kuitenkin kokojyväleivän ja valkoisen sokerin hiilihydraatit ovat aivan eri sokereita. Kokojyväleivässä on tärkkelystä ja kuituja. Nämä koostuvat ketjuuntuneista glukoosimolekyyleistä. Kun ne pilkkoutuvat, pääsee glukoosi vereen. Sokeripalassa on sen sijaan sekä glukoosia että fruktoosia. Monet tutkijat ovat tällä hetkellä sitä mieltä, että fruktoosi on huomattavasti suurempi syy lihavuuteen kuin glukoosi.

Jos oikein viitseliäs olisin, ryhtyisin keräämään naapurifoorumilta lukemiani lukuisia lausumia siitä, että "kaikki hiilihydraatti muuttuu sokeriksi" - että ei ole eroa siinä syökö ruisleipää vai sokeria. En muista onko täällä semmoista kovin painokkaasti sanottu.

En minä hihku ruisleivän terveellisyyttä, ja Fernholm itse syö, mikäli oikein muistan, hyvin vähän hiilareita, olisiko ollut 20 g kieppeillä. Mutta on sakkaroosi, valkoinen sokeri, silti isompi piru kuin muut hiilarit.
Timo Kuuselaa mukaillen: Epidemiologisten tutkimusten jälkianalyyseille näytään pantavan liikaa totuusodotuksia.

Kuva Toisaalta - mutta toisaalta.
Shit happens.


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija