Valvoja: MahaTar
Pappa kirjoitti:Jotain ajatuksiani.
Pit?nee muistaa ett? ravinnon kokonaisrasva on se joka vaikuttaa.
Siell? ovat rasvat erilaista kasveista, kaloista, munista, lihasta jne. Mit? laajempi on luonnollisten rasval?hteiden kirjo sen varmempi voinee olla siit? ett? saa kaikkia hy?dyllis? sek? v?ltt?m?tt?mi? rasvoja sek? niiden ohessa kulkevia hy?tyaineita. Nyt kuitenkin joskus hiilihydraattitietoisuus on my?s hiilihydraatin m??r?? v?hent?v?? (ei v?ltt?m?tt?). Kun ruokavalio sis?lt?? monipuolisesti ja riitt?v?st? t?rkeit? rasva-aineita (muun muassa PUFA rasvahappoja sopivasti) voidaan hiilihydraattipuolelta v?hentynyt energia korvata rasvapuolella. On mahdollista ett? siin? korvauksessa elimist?lle luonnollista ja turvallista on lis?t? my?s tyydyttynytt? rasvaa. Itseasiassa kun rasvan m??r?? nostetaan ei edes yleisten suositusten mukaan ole turvallista nostaa monityydyttym?tt?mien m??r?? kovin suureksi (viite esim NNR2004 ja useita muita l?hteit?). Ajatusta mukavasti tukee my?s ihmisen biologia. satoja tuhansia vuosia ihmisen elimist? on valmistanut varastoon, energiaksi ja kudostarpeisiin normaalia "el?inrasvaa" enk? usko biologiassamme olevan suunnitteluvirhett?.
Voi on vain yksi rasva monien muiden ravinnon rasval?hteiden joukossa.
Minusta ei ole mink??nlaista aihetta nostaa sit? jalustalle yli monien muiden mutta ehk?p? voin t?rv?tty? mainetta voisi palauttaa aika paljonkin.
Siihen voi jossain m??rin k?ytt?? lukuisaa joukkoa t?m?ntapaisia tutkimuksia sek? my?s niit? l?hteit? joissa kyseenalaistetaan niit? vanhoja tutkimuksia joiden avulla ja niit? valikoiden mustattiin voin maine. V?hint??nkin jossain m??rin kyse taisi olla markkinatalousl?ht?inen.
Itse en pid? voita vahingollisena (mutta jotkin ehdot sen runsaalle k?yt?lle lienee, ainakin minulla on) mutta en my?sk??n sellaisena jota on ruokavalioon otettava ollakseen "kelvollinen" hiilihydraattitietoinen tai vastaava. Ei sellasia "leimoja" voi laittaa mink??n ruoka-aineen osalta. Kuka sellaisen "kelvollisuuden" voisi m??ritell?.
T?ss? esimerkiksi yksi vakavasti luettava poiminta:
Poppitt et al: Lipid-lowering effects of a modified butter-fat: a controlled intervention trial in healthy men.
(Argumentointimittel?? lienee ollut asiassa siell? ja t??ll?. Siihen lienee jokin muu olemassaoleva tai uusi ketju paikallaan. Moderaattori voikin siirt?? t?m?n johonkin paremmaksi katsomaansa paikkaan mik?li sellaisen n?kee.)
Omaan ruokavaliooni mahtuu erinomaisen hyvin melko runsaskin voin m??r?. Mutta minulla ravinnon energiasis?ll?st? rasvojen osuus liikkuu 70% ymp?rist?ss?. Siihen katson mahtuvan huomattavasti suuremman suhteellisen osuuden tyydyttyneit? rasvoja kuin silloin jos rasvan osuus olisi huomattavasti alempi, esimerkiksi puolet tuosta tai jopa v?hemm?n.
Mik?li en lis?isi reippaasti tyydyttyneen osuutta saattaisi monityydyttym?tt?minen m??r? nousta niin suureksi ett? siit? voisi olla terveydellist? haittaa.
Suosikaa mahdollisimman prosessoimattomia luontaisia ravinnon l?hteit?. Erityisesti my?s rasvojen osalta. Mieluiten luonnon omassa pakkauksessa mahdollisimman v?h?n haitallisesti prosessoituna siten ett? jotain arvokasta on joko pilattu tai poistettu.
Pappa
Juhana kirjoitti:Kommentoisin ruokapyramideja vain sen verran, ett? mielest?ni ei ole mit??n syyt? sijoittaa marjoja, hedelmi? ja p?hkin?it? kolmioiden huipulle ik??n kuin v?ltett?viksi ruoka-aineksi. Ei ole mit??n tutkimusn?ytt??, joka osoittaisin n?iden ruoka-aineiden k?yt?n olevan yhteydess? esimerkiksi painon lis??ntymiseen, p?invastoin.
Juhana kirjoitti:Marjat ja hedelm?t ovat ryhm?n? yleisesti enemm?n antioksidantteja sis?lt?vi? kuin mitk??n muut ruoka-aineet. P?hkin?iden s??nn?llinen sy?nti taas yhdistyy selv?sti alempaan syd?ntautikuolleisuuteen eik? niidenk??n kohtuullisen sy?nnin ole osoitettu lihottavan. N?in ollen n?m? ruoka-aineet ovat juuri sellaisia ruokia, joiden sy?miseen tulisi rohkaista. Jos ne sijoitetaan ruokapyramidin huipulle tai l?helle huippua, siit? saa sellaisen k?sityksen, ett? niiss? on jotain v?ltett?v?? - ja n?inh?n ei ole. Ne ovat p?invastoin ruoka-aineita, joita Suomessakin sy?d??n liian v?h?n.
Juhana kirjoitti:T?ll? foorumilla veteraaniurheilijan siteeramassa kirjoituksessa Fogelholm muistaakseni huomautti oivallisesti, ett? luonnollisuus ei ole mik??n itsest??n selv? terveellisyyden kriteeri. Valkoiset k?rp?ssienetkin ovat luonnollisia, mutta ne eiv?t ole ihmiselle terveellisi?, h?n muistaakseni huomautti. Olen toki yleisesti ottaen luonnollisen ja mahdollisimman v?h?n prosessoidun ruoan kannalla, mutta luonnollisuus ei kuitenkaan ole mik??n autuaaksi tekev? asia.
Juhana kirjoitti:Ruokavalioon mahtuu jonkin verran tyydyttyneit?kin rasvoja, mutta ottaen huomioon sen, ett? niit? saadaan luonnostaan kasvi?ljyjenkin mukana, en nyt kuitenkaan l?htisi lis??m??n niiden k?ytt?? ehdoin tahdoin k?ytt?m?ll? voita. Tyydyttym?tt?miin rasvoihin verrattuna tyydyttynyt rasva paitsi heikent?? kolesterolisuhteita, se lis?ksi heikent?? endoteelin (verisuonen sis?sein?m?n) toimintaa, j?ykist?? solkukalvoja ja lis?? insuliiniresistenssi?.
Juhana kirjoitti:Lehm?nmaitohan on alunperin tarkoitettu vasikan juotavaksi, ei ihmisen.Karjataloutta on ollut viel? sen verran v?h?n aikaa, ett? geneettisesti ihminen ei v?ltt?m?tt? ole kovin hyvin sopeutunut lehm?nmaidon k?ytt??n, vaikka pohjoisilla kansoilla laktoosi-intoleranssia ei olekaan paljon verrattuna muihin kansakuntiin. Ja ongelmallisin osa ei siltik??n mielest?ni ole laktoosi vaan maitorasva. Jos luonnollisuusn?k?kulmasta asiaa arvioisi, voisi ajatella, ett? ainakaan ei ole tarkoitettu, ett? voi kirnuttaisiin erikseen maidosta. (K?yt?n itse maitotuotteita, mutta l?hinn? vain hapatettuina ja v?h?rasvaisina maitotuotteina, kuten jogurttina ja juustona.)
Anja kirjoitti:Sy?n vain hyvin poikkeuksellisesti mainitsemiasi ruokia. Vappuna s?in yhden tippaleiv?n. Vertailet nyt v?h?n yhteismitattomia asioita. Jos on kysymys ohjeistuksesta, kuten ruokapyramideissa, sen t?ytyisi kertoa se, mik? on terveellist?.
Juhana kirjoitti: Lukuisissa tutkimuksissa rasvattomat maitotuotteet yhdistyv?t alempaan sairastuvuuteen, rasvaiset korkeampaan.
Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija