Hiilihydraattitietoiset ruokapyramidit

Palautteessa on toivottu osiota, jossa voi kommentoida tietopankissa olevia kirjoituksia. Käydäänpä sitä keskustelua täällä.

Itse tietopankki on poistettu.

Valvoja: MahaTar

Pappa
Viestit: 273
Liittynyt: 30 Elo 2006 14:45
Paikkakunta: P.R.C. Guangxi <> FIN

ViestiKirjoittaja Pappa » 22 Touko 2007 16:42

veteraaniurheilija kirjoitti:Voisit ihan mahdottoman paljon yksinkertaisemmin kertoa mit? tarkoitat t?ll?:

Mik? t?ss? oli se vanhanaikainen. Se ett? k?ytin BV100 arvoa? Johonkinhan meid?n on verrattava. Tietenkin voisi referenssiksi ottaa ihmisproteiinin mutta se liippaisi niin l?helt? tabuja ett? sit? harvemmin k?ytet??n suoraan. Kokonaisuuden rajaaminohappo ratkaisee asian. Ylisaannilla siihen n?hden olleet on jossain aikataulussa "h?vitett?v?" ja aika tyypillisesti suuren osan t?st? hoitaa glukoneogeneesi aminohapoista. Elimist?ss? ei ole kovin paljoa mahdollisuutta vapaiden aminohappojen s?ilyttelylle. Itseasiassa se on aika tiukasti kontrolloitu.


BV lienee biological value, eli ravintoaineen biologinen arvo. Mutta mit? on tuo ihmisproteiiniin arvioiminen? Mit? on kokonaisuuden raja-aminohappo? Mik? on "h?vitett?v?" ylisaannissa? Mit? on vapaiden aminohappojen s?ilyttely (aminohappopooliko?)?
Ymm?rr?n, ett? sinulla on omintakeinen kirjoitustyyli, mutta minulla on todella suuria hankaluuksia ymm?rt?? sanomaasi. T?m? ei ole kritiikki? sanomaasi vastaan, kritiikki kohdistuu siis tuohon tapaasi ilmaista asioita. Nyt ilmaiset asiat niin ep?selv?sti, ett? mahdollisesti t?rke?kin sanomasi peittyy sanakikkailun alle. Jos min? olen ainoa t?ss? universumissa, joka en ymm?rr? sinua, sitten asiaa ei ole tarpeen korjata.


T?m? on, veteraaniurheilija, hyv? kommentti. Kun paljon kirjoittaa ja toistaa samoja seikkoja saattaa huomaamattaan synnytt?? "omaa slangia" kirjoittamisen helpottamiseksi. Samalla saattaa olla sokea sille ett? eih?n minun kielt? ehk? ymm?r??n ne jotka eiv?t t?m?n henkil?kohtaisen kielen "evoluutiota" ole seuranneet. Kyll? min? aikanaan jaksoin usein kirjoittaa aminohappopooli (ja joskus jopa selvitell? mit? se on) mutta kun ne alkaa olla omassa ajatusmaailmassa selkeit? ja oma ajattelun kieli on muovautunut vain ajatusty?kaluksi niin kielt?m?tt? se voikin olla tavattoman hankalaa sitten ymm?rt?? ilman "Pappa" sanakirjaa tai pappakielen k??nt?j??. Yksi hankaluus luonnollisesti on ilmaisun hankaluus ilman kuvia tai piirroksia jotka selvent?isiv?t. No se siit?.

BV = t?ss? tapauksessa alalla yleisesti k?yt?ss? oleva lyhenne, biological value.

raja-amino kokonaisuudessa - siis koko ruuassa (jollain lyhyehk?ll? aikav?lill?).

Meid?n ei v?ltt?m?tt? tarvitse niink??n piitata yksitt?isen ravintoaineen eik? edes t?ysin yksitt?isen ateriakokoneisuuden aminohappoprofiilista. Mutta jollain lyhyehk?ll?, minulle tarkemmin tuntemattomalla, aikav?lill? sy?dyn ravinnon osalta aletaan olla sill? tarkoittamallani "alueella".

Yksitt?iselle ravintoaineelle raja-amino lienee selv? ja aterialle:

Summataan nuo yksitt?iset ja tarkastellaan sit? summaa (esim ateria) ja katsotaan sen raja amino ik??nkuin se olisi yksi "ravintoaine".


Mit? on "h?vitett?v?".

Ne aminohapot jotka eiv?t tule k?ytetty? on "h?vitett?v?" tavalla tai toisella niin ett? ne eiv?t en?? ole aminohappoja. Ne eri metaboliareitit j?t?n nyt selvitt?m?tt? koska se ei ole suoraan olennaista "sananselityksess?".

Ihmisen aminohappotarve on kokolailla selv?. Niit? tarvitaan esimerkiksi ihmisproteiinirakenteita muodostettaessa kutakin tietty m??r?.

T?m? seuraava ei luonnollisestikaan ole veteraanille tarpeen mutta kunhan nyt muuten tarinoin:

Jos olisi rakennettava kappaleita joihin tarvitaan palikoita A, B, C siten ett? kunkin kappaleen valmistamiseen tarvitaan 7 A palikkaa, 5 B palikkaa ja 2 C palikkaa. Yhteens? siis 14 palikkaa. On tarve rakentaa 10 kappaletta. Ok, tarvitaan 140 palikkaa. Materiaali saadaan purettavista toisenlaisista kappaleista joissa on my?s n?it? A, B ja C palikoita mutta ne on kasattu eri s??nn?ill?.

Rakennettavia kappaleita on erilaisia mutta niihin tarvittaisiin (yksinkertaistus ??rimmilleen koko jutussa) kuhunkin samat m??r?t mutta muuten kappaleet voi olla erilaisiakin. Tulee pihaan lasti (sy?tiin) n?it? eri s??nn?ill? kasattuja kappaleita jotka puretaan. Kun purku on tehty luovutetaan kasa k?ytett?v?ksi. (purussa syntyy my?s hankalaa materiaalia mutta ei siit? t?ss?)

Purettuja erillis? palikoita ei voi varastoida (??riyksinkertaistus). 35 A palikkaa, 65 B palikkaa, ja 40 C palikkaa. (140 palikkaa) Tilausta on kyll? jatkoonkin 10 kappaleen valmistamiselle ja luultavasti edelleen mutta materiaalia tulee lis?? huomenna ellei pikatilata lis?? hetikohta). Nyt ylij??vi? ei saa varastoida huomiselle (t?m? on hiukan sellainen yksinkertaistus, onnneksi systeemi joustaa mutta jatkuva kumulaatio jotaisi sein?? vasten..).

Aletaan kasata. 7A, 5B, 2C valmis. tehd??n toinen. tehd??n kolmas. nelj?s. viides. kuu.... oops... ei tehd?k??n... A loppui. J?i yli 40 B palikkaa sek? 30C palikkaa. Mit?s nyt materiaalia oli ihan oikee m??r?, 140 palikkaa.

Annetaan palikoille nimi aminohappo-A, -B ja -C.

T?ss? tulleessa materiaalilastissa aminohappo A oli nyt ns raja-aminohappo. Tulleesta materiaalikasasta saatiin vain puolet hy?dyksi koska A loppui.

Tulleen purettavan palikkakuorman BV oli 50. Puolet oli k?ytett?viss?. Puolet "h?vitet??n" muuhun kuin kappaleiden ksaamiseen.

Tehd??n pikatilaus, taas kuorma... sama toistuu. Tuonkin kuorman BV on 50 ja raja-aminona A.

Mit?s t?m? nyt on. Tarve oli 140 yksikk?? "proteiinia" (siis niit? palikoista (aminot) kasattuja kappaleita (proteiini) ja jouduttiinkin hankimaan (sy?m??n) tupla annos. Puolet ok ja puolet hoidettava jonnekin. "H?vitett?v?" siis tavalla tai toisella "ylim??r?proteiinia" (oik aminohappoja). Toki systeemi joustaa mutta jos tilanne jatkuisi ja alkaisi kumuloitua tuota ylim??r?? aminohappopooliin niin pakko sit? on jonnekin tunkea.

Mik?li BV olisi ollut 100 ei olisi tarvittu tuota ylim??r??. Jos taas ei olisi saatu tuota "ylim??r??" olisi syntynyt vajetta. vaikka proteiinin m??r? olisi ollut riitt?v? olisi syntynyt vajetta koska BV oli heikko. Siis proteiinivaje ja silti joudutaan "h?vitt?m??n" ylim??r??.

Ihmisproteiiniin... no referenssiksi on otettu kananmuna jolle on sovittu BV100 ja siihen verrataan.

En min? tied? miksi ravitsemuksessa referenssin? ei ole ihminen vaan kananmuna. kai se muistuttaisi liikaa kannibalismista jos ravinnon osalta puhuttaessa referenssin? olisikin ihmispihvi eik? kananmuna. (itseasiassa kanamuna ei ole t?sm?lleen tarkka.. t?sm?lleen tarkkaa ei oikeastaan ole. Mutta se on riitt?v?n hyv? keskim??rin. Miksi ei ole tarkkaa arvoa, siksi koska se vaihtelee kuinka aminohappopooliin pelk?st??n jo omasta kehosta tullut kierr?tett?v? on hy?dynnett?viss? ja sen prosessin variaatioiden johdosta ei ihmisen eksaktia aminohappotarvetta elimist?n ulkopuolelta vosi tarkemmin m??r?t?. Ei m??r?n eik? aminohappojen t?sm?llisen keskin?isen suhteenkaan osalta. Oman lis?ns? t?h?n tuo my?s ne aminohapot joita ei ole pakko saada ravinnosta - joita voidaan itse valmistaa toisista tai muusta materiaalista (mutta jotka sis?ll? proteiinirakenteessa ovat v?ltt?m?tt?mi? "palikoita"). Glukoneogeneesikin nappailee poolista mit? kulloinkin ja muille reiteille joutuu. Poolin BV ei pysy kunnossa ja paljon muitakin biokemiallisia syit? on. Kun solukkoa hajoaa ainetta ei katoa. Aminot tulevat pooliin uudelleen k?yett?viksi solujen uusiomuodostukseenkin mutta kaikki ei olekaan ussiok?ytett?v??. Se vaihtelee.

Aminohappopoolin koko vuorokausikierto saattaa olla luokkaa 300grammaa. Poolin koko on luokkaa 100 grammaa. Tuossa sitten kulkee mukana se ravinnosta tullut poolin t?ydennys. (mink?h?n t?h?n poolin kokoon ja kiertoon laittaisi viitteeksi etten n?it? itse keksi ja sitten hatusta ravistele...vaikkapa Prof Biesalski)
Rasvateoria -- kenties kaikkien aikojen suurin tiedehuijaus. (Mann - Ravnskov)

veteraaniurheilija
Viestit: 586
Liittynyt: 18 Elo 2006 8:48
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

ViestiKirjoittaja veteraaniurheilija » 22 Touko 2007 17:42

Tulin ihan ?sken kotiin t?ist? ja mik? minua odottaakaan! Mainio Papan selostus ihmetyksen aiheistani. Nyt ymm?rr?n tuota ajatustasi jo paljon paremmin. Kiitos vaivann??st?si! Nyt olen onnellinen!

Tuo A-B-C -palikkatesti oli minulle sopivalla yksinkertaisella tasolla ja pystyn vahvistamaan, ett? aminohappojen aineenvaihdunta toimii juuri tuolla kuvaamallasi tavalla. Vapaaseen aminohappoaltaaseen tulee aminohappoja kolmella tavalla: ravinnon nauttimisesta, kudosten proteiinien hajottamisesta tai ei-v?ltt?m?tt?mien aminohappojen synteesist
veteraaniurheilija = christer sundqvist

Avatar
Jossulainen
Viestit: 15
Liittynyt: 02 Helmi 2009 18:36

ViestiKirjoittaja Jossulainen » 06 Loka 2009 11:41

K?sitt??kseni laktoosi-intorelanssi johtuu maidon k?sittelyst?, past?roinnista ja homogenoinnista. Eli siis tilamaidon ei pit?is k?sittelem?tt?m?n? haitata laktoosi-intorelantikkoja kun taas meijerin k?sitelty maito taas sit? tekee.
Pit?? vissiin osoittaa faktat t?h?nkin. Siis maito alkuper?isyydess??n sopii my?s laktoosiherkille. :) :mrgreen:
Vaivatta ei pääse kunniaan.

Kuva


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija