Yli 15 vuotta selvästä ylipainosta (min. n. 8 kg) kärsineenä katson voivani kertoa,
miten hiilihydraattien käyttö on kohdallani vaikuttanut kehonmassaani.
Ajattelen, että jokaisella hiilihydraattilähteellä on omat hyvät ja huonot puolensa.
Koskee mielestäni esimerkiksi perunaa ja ruisleipää ja vehnäpullaa.
Seuraamalla vyötärönympärystäni heti hiilihydraattien syömisen jälkeen
olen monesti voinut kohdallani todeta,
että esimerkiksi luomutäysjyväruisleipää terveydellisesti korkealaatuisempaa hiilihydraatin lähdettä
minun on vaikea löytää. Leipien kohdalla mielestäni ongelma on usein siinä,
että niitä tulee salakavalasti syötyä selvästi tarvetta enemmän,
esim. voin tai juuston kanssa. Perunaa en poistaisi ruokavaliostani,
koska perunan etuna on matala energiapitoisuus ja gluteenittomuus,
joka käsittääkseni ei ole pahitteeksi ei-keliaakikollekaan.
Peruna antaa ainakin minun ruokavaliooni
monipuolisuutta hiilihydraattilähteiden suhteen.
Eikä pidä unohtaa kauraakaan.
Venhäpulla taas auttaa kohdallani vähentämään ruokatorven ja vatsan ärtymistä.
Olen omaa kehonmassaani digitaalivaakalla vuosikausia miltei päivittäin seuratessani
todennut, että on kohdallani mahdotonta laihtua pysyvästi edes jollekin vakaalle tasolle,
mikäli en kuluta tarpeeksi kaloreita. Koen, että keskimääräinen energian kuluttamisen taso
saa kehoni massan asettumaan jollekin tasolle, josta ei tule massanpudotusta, ellei kulutustasoni nouse
pysyvästi edellisestä tasosta korkeamman kulutuksen tasolle.
Yksi aivan yksinkertainen keino elimistöni aineenvaihdunnan auttamiseen
on ollut hiilihydraattiannosten annoskoon pienentäminen.
Silloin käsittääkseni suurempi osa hiilihydraatin energiasta
menee välttämättömien elintoimintojen ylläpitoon
ja menee mielestäni pienempi osuus hiilihydraattien energiasta ns. insuliiniläskiksi
syöntikertaa kohden.
Kiitos!