Rypsi vai oliivi? Kutosten ja kolmosten suhteet

Yleistä keskustelua vähähiilihydraattisesta elämäntavasta

Valvoja: MahaTar

Perenna
Viestit: 597
Liittynyt: 04 Loka 2007 14:24
Paikkakunta: Kotka

Rypsi vai oliivi? Kutosten ja kolmosten suhteet

ViestiKirjoittaja Perenna » 13 Marras 2010 9:02

Alla Finelin ilmoittamat rasvat kylm?puristetusta rypsi?ljyst? sek? oliivi?ljyst?. Mitk? ovat ?ljyjen omega6/omega3-suhteet? Anja, sin? tied?t kemiasta kaiken?

Kuva

Perenna
Viestit: 597
Liittynyt: 04 Loka 2007 14:24
Paikkakunta: Kotka

ViestiKirjoittaja Perenna » 13 Marras 2010 12:46

T?m?nkertainen rypsi-oliivi-ihmettely sai alkunsa Diabetesliiton Kohtauspaikalta ketjusta Aamusokerit alas. Konrad vastasi eritt?in valaisevasti:
Konrad Kohtauspaikalla kirjoitti:Kasvirasvojen omega-3 on alfalinoleenihappoa. Sen muuntuminen on elimist?ss? melkoisen huonoa EPA:ksi ja DHA:ksi, jotka ovat aktiivisia omega-3-rasvahappoja. Joissakin l?hteiss? puhutaan muuntosuhteesta, joka on 10 % luokkaa. T?m? huomioden n?enn?isesti hyv? omega-6/omega-3 -suhde 2 muuttuukin 20:ksi. Tietysti oliivi?ljyss? on jo alunperin huonompi suhde, mutta omega-6-m??r? on vain puolet rypsi?ljyn m??r?st?. T?ll?in tarvitaan v?hemm?n kala?ljy? oikean omegasuhteen aikaansaamiseksi. Kala?ljyst? saadaan suoraan tarvittava EPA ja DHA. Muitakin syit? rypsi?ljyn ja siit? tehdyn margariinin haitoista on netiss? esitetty. T?ytyy huomioida, ett? omega-6-rasvahappoja saadaan muistakin ruoista, joissa on rasvaa. Omega-6:n saanti ei ole ongelma, vaan se, ett? sit? saa liikaa. EPA:n ja DHA:n saannin niukkuus voi olla ongelma.
T?ss? selvi?? loistavasti, ett? rypsin hyv? omegasuhde on n?enn?inen.

Avatar
MahaTar
Piällysmiesj
Viestit: 1410
Liittynyt: 17 Helmi 2009 13:10
Paikkakunta: Pieni voittamaton kylä Blogistanissa
Viesti:

ViestiKirjoittaja MahaTar » 13 Marras 2010 12:46

:shock: AAAaaaa! Toisessa on kolesterolia! aaa....!!! kamalaa...

;)
Voi voi, voi voi voi, voi!

http://mahatar.blogspot.com/

Avatar
San Martino
Viestit: 5384
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

ViestiKirjoittaja San Martino » 13 Marras 2010 13:06

Uutisvuoto sai juuri emailin tri Toloselta:

T?ss? ei riit? pelkk? ravintokemian tuntemus, pit?? tuntea my?s fysiologiaa ja biokemiaa.
Asia on aika monimutkainen, sill? se, mit? on ?ljyss? ei mene
sellaisenaan perille ihmiseen ja h?nen soluihinsa. Niinp? julkisuudessa
kuluttajia johdetaan harhaan kehumalla rypsi?ljy? (Suomi, Ruotsi) hyv?n?
omega-3:n l?hteen?. ?ljyss? omega-6/omega-3-suhde n?ytt?? hyv?lt? (2:1),
mutta biologinen hy?tyk?ytt? antaakin suhteeksi 20-40:1. Se n?kyy
suomalaisilta lapsilta ja aikuisilta otetuissa verianalyyseissa
AA/EPA-suhteena 7-8;1, kun ihanne olisi 2-3:1.
Olen k?sitellyt asiaa n?iss? kirjoituksissani.
http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=173
http://www.tritolonen.fi/index.php?page ... =fi&id=278
http://www.tritolonen.fi/index.php?page ... =fi&id=279
http://www.tritolonen.fi/index.php?page ... fi&id=1156
http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=1305
http://www.tritolonen.fi/files/pdf/kalaoljyopas.pdf

Matti Tolonen

Avatar
Anja
Viestit: 1735
Liittynyt: 17 Elo 2006 22:05
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

ViestiKirjoittaja Anja » 13 Marras 2010 13:26

Perenna: kukaan ei tied? kemiasta kaikkea, ja t?ss? suoraviivaisessa tarkastelussa tarvitaan vain matikkaa. :)

Taulukojen mukaan oliivi?ljyss? on kutosia 10 367 mg/100 g. Vastaava luku rypsi?ljylle on 20 000 mg/100g ?ljy?. Rypsi?ljyss? on siis kutosia tuplasti.

Omega kolmosia on oliivi?ljyss? 544 mg/100g ja rypsi?ljyss? per?ti 10 000 mg/100 g

Oliivi?ljyn omega 3/6 on siis 544/10367 = 1/19.
Rypsi?ljy omega 3/6 on 10 000 /20000 = 1/2

Oliivi?ljyn arvot ovat analyysituloksia, rypsi?ljylle KTL:n tuottama.
L?ysin Finelist? rypsillekin analysoidut tulokset. Ne ovat: 10876 ja 22080 mg/100 g, samassa suuruusluokassa siis.

Voille vastaaavat arvot ovat 360 ja 1040 mg/100 g

Omega 3 ja 6- suhteeseen voi vaikuttaa joko lis??m??ll? kolmosta tai v?hent?m?ll? kuutosta tai molemmilla. Oma linjaukseni: voita, oliivi?ljy? ja kalaa taitaa t?ss? suhteessa olla aika passeli. :)

Perenna
Viestit: 597
Liittynyt: 04 Loka 2007 14:24
Paikkakunta: Kotka

ViestiKirjoittaja Perenna » 13 Marras 2010 13:40

Anja, noin min?kin sen laskeskelin ja siksi ryhdyin kysym??n kun oliivi?ljyn suosittelu tuntui k?sitt?m?tt?m?lt?. Oletin ett? en laske oikein, ett? tulkitsen kutoset ja kolmoset v??rin Finelin taulukosta. Konradin laskelmasta selvi??, ett? rypsin suhdeparemmuus on n?enn?ist?.

Ahaa, olisi siis pit?nyt tarkkuuden ja verrattavuuden takia ottaa oliivi?ljyn rinnalle toinen rypsi?ljytaulukko. Valitsin kylm?puristetun, koska k?sitt??kseni kylm?puristettua pit?isi suosia. Oliivi?ljyn kohdalla ei Fineliss? ollutkaan vaihtoehtoa. Suhde ei sent??n rypsin osalta t?st? muuttunut.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1794
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 13 Marras 2010 14:18

Oliivi?ljyss? (kai rypso?ljyss?kin) on muitakin yhdisteit? kuin rasvahappoja. N?ill? taatusti on vaikutusta ns terveellisyyteen (ainakin espanjalaisten mielest?). Meill? neitsytoliivi?ljy? lienee noin vuoden tarve varastoituna. L?mp?tilasta huolimatta ei ole s?ilyvyysongelmia.
Huomattavaa on my?s se, ett? V?limeren keitti?iss? kalat, lihat jne eiv?t paistu olivi?ljyss?, ne kiehuvat ja kyll? ruskistuvatkin. K?ytetty m??r? per kerta on suuri. Uskon, ett? ainakaan sodan n?hnyt sukupolvi ei Suomessa pysty samalla tavalla "t?rs??m??n".
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
San Martino
Viestit: 5384
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

ViestiKirjoittaja San Martino » 13 Marras 2010 15:08

Laitetaanpa t?h?n viel? kertauksen vuoksi Syd?nliiton mielipide:

Kertausharjoituksissa auttaa t?ll? kertaa professori Antti Aro. Aro on arvostettu ravitsemusasioiden asiantuntija, joka on yli 30 vuoden ajan tutkinut ravinnon merkityst? terveyteen ja kroonisiin sairauksiin, veren rasva-aineenvaihdunnan h?iri?iden yhteyksi? syd?n- ja verisuonitauteihin ja aikuisi?n diabetekseen sek? eri ravintotekij?iden, kuten rasvahappojen, vaikutuksia aineenvaihduntaan.

Kysymys: Ovatko kasvi?ljyt, esimerkiksi rypsi?ljy tai oliivi?ljy, 100-prosenttisesti pehme?? rasvaa?

Vastaus: Kasvi?ljyt sis?lt?v?t 100 % rasvaa. Siit? 84?94 prosenttia on pehme??. Runsaimmin pehme?? rasvaa on rypsi?ljyss?, v?hiten oliivi?ljyss?.

Kysymys: Mik? on rasvakoostumukseltaan paras ?ljy? Mik? sopii parhaiten a) ruuan valmistukseen b) ruokaan lis?tt?v?ksi, esimerkiksi salaatinkastikkeeseen?

Vastaus: Rypsi?ljy sis?lt?? v?hiten tyydyttyneit? rasvahappoja. Lis?ksi se sis?lt?? sopivassa suhteessa (2:1) sek? monityydyttym?tt?mi? omega-6 ett? omega-3 rasvahappoja. Se sopii kaikkiin mainittuihin tarkoituksiin.

Kysymys: Ent? olivi?ljy?
Vastaus: ?

Rasvaa koneesi oikein

Avatar
San Martino
Viestit: 5384
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

ViestiKirjoittaja San Martino » 13 Marras 2010 16:01

Syd?nliiton kertomaa:

T?m?n hetkisiss? Syd?nmerkin k?ytt?oikeuden saaneissa j??tel?iss? ei ole transrasvaa, joka on syntynyt kasvirasvoja teollisesti kovetettaessa. Kasvimargariinien kasvirasvojen kovetusprosessia on muutettu vuosia sitten, joten niiss?k??n (Suomessa myyt?v?t) ei ole nyky??n transrasvoja.

Syd?nmerkki-j?rjestelm?ss? transrasvat huomioidaan kovan rasvan kriteeriss? (kova rasva = tyydyttyneet rasvat + transrasva), joten joka tapauksessa haitallisten kovien rasvojen m??r? on rajoitettu. Suomessa kovan rasvan saanti on trasrasvaa suurempi ongelma...
Syd?nmerkki

Ingmanin Apetit Vanilja (ei transrasvaa?) kasvirasvaj??tel?ll? on Syd?nmerkki, mutta ent? kysymys numero 2:

Kysymys: Ingmanin markkinoiman TofuLinen (ei transrasvaa?) ilmoitetaan olevan kolesteroliton. Tuote ei kuitenkaan ole saanut syd?nliiton "merkki?". Sairastan sepelvaltimotautia ja kasvisrasvatkin ep?illytt??. Mik? on asiantuntijan k?sitys?
Vastaus: J??tel?n valmistuksessa tarvitaan tyydyttynytt? eli kovaa rasvaa oikean rakenteen saamiseksi, joka kermaj??tel?iss? saadaan maitorasvasta. Kasvirasvaj??tel?iss? k?ytet??n kovempia kasvirasvoja kuten kookos- ja palmu?ljy? tai kovetettuja kasvi?ljyj?, jonka vuoksi kovaa rasvaa niiss? saattaa olla l?hes yht? paljon kuin kermaj??tel?iss?.
Kati Kuisma vastaa

Kummassakin j??tel?ss? on kuitenkin suunnilleen yht? paljon hiilihydraatteja eli 22(23)g/100g...??

Ingman tiedottaa
..............................................................................................
Ent?s t?m?: Miksei voipaketissa ole Syd?nmerkki??

Vastaus: Kovan rasvan negatiivisista vaikutuksista veren kolesterolitasoihin ja sit? kautta syd?ntautiriskiin on eritt?in vahva tieteellinen n?ytt?. Tyydyttyneet rasvahapot voivat altistaa verihyytym?n synnylle, heikent?? insuliiniherkkyytt? ja suurentaa elimist?n muodostamia tulehdustekij?it?. Suositukset perustuvat tutkimustuloksiin, joita yksitt?iset uudet tutkimukset eiv?t ole pystyneet kumoamaan.

Tuija Pusa vastaa

Avatar
Anja
Viestit: 1735
Liittynyt: 17 Elo 2006 22:05
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

ViestiKirjoittaja Anja » 13 Marras 2010 16:59

Ent?s t?m?: Miksei voipaketissa ole Syd?nmerkki??

Vastaus: Kovan rasvan negatiivisista vaikutuksista veren kolesterolitasoihin ja sit? kautta syd?ntautiriskiin on eritt?in vahva tieteellinen n?ytt?. Tyydyttyneet rasvahapot voivat altistaa verihyytym?n synnylle, heikent?? insuliiniherkkyytt? ja suurentaa elimist?n muodostamia tulehdustekij?it?. Suositukset perustuvat tutkimustuloksiin, joita yksitt?iset uudet tutkimukset eiv?t ole pystyneet kumoamaan.


MOT-ohjelmasa todettiin sangen selv?sti - jopa Pekka Puskan lopulta my?nt?m?n? - ett? ei ole osoitettu tieteellisesti voin aiheuttavan syd?ntauteja.

Perenna
Viestit: 597
Liittynyt: 04 Loka 2007 14:24
Paikkakunta: Kotka

ViestiKirjoittaja Perenna » 13 Marras 2010 17:27

Syd?nliitto kirjoitti:Rypsi?ljy ... sis?lt?? sopivassa suhteessa (2:1) sek? monityydyttym?tt?mi? omega-6 ett? omega-3 rasvahappoja. Se sopii kaikkiin mainittuihin tarkoituksiin.
Kuten Konrad selvitti Kohtauspaikalla, tuo on n?enn?inen omegasuhde rypsi?ljyss?. Kun kehon aineenvaihduntaprosessit ovat hoitaneet hommansa, suhde onkin 20:1.

(Kiitos linkist? transrasvojen takia, San Martino! Siin? taas oikein mahtavaa teksti? siit? miten suomalaiset EIV?T MIST??N SAA teollisia transseja.)

Avatar
Anja
Viestit: 1735
Liittynyt: 17 Elo 2006 22:05
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

ViestiKirjoittaja Anja » 13 Marras 2010 22:02

Perenna kirjoitti:(Kiitos linkist? transrasvojen takia, San Martino! Siin? taas oikein mahtavaa teksti? siit? miten suomalaiset EIV?T MIST??N SAA teollisia transseja.)


En kyll? ole n?hnyt aikaisemmin v?itett?, etteiv?t suomalaiset saisi mist??n transrasvoja. Sen sijaan on sanottu, ett? niiden saanti on v?h?ist?.

Margariinien koostumusta on muutettu noin 10 vuotta sitten. Monissa tuotteissa tosiaan k?ytet??n palmu?ljy? eik? kovetettuja rasvoja.
Mutta toki, jos on kasvirasvaj??tel?? ja valmisleivonnaisia ja halpissuklaita, transseja voi saada keskim??r?ist? enemm?n.

Perenna
Viestit: 597
Liittynyt: 04 Loka 2007 14:24
Paikkakunta: Kotka

ViestiKirjoittaja Perenna » 14 Marras 2010 8:39

Anja kirjoitti:
Perenna kirjoitti:(Kiitos linkist? transrasvojen takia, San Martino! Siin? taas oikein mahtavaa teksti? siit? miten suomalaiset EIV?T MIST??N SAA teollisia transseja.)


En kyll? ole n?hnyt aikaisemmin v?itett?, etteiv?t suomalaiset saisi mist??n transrasvoja. Sen sijaan on sanottu, ett? niiden saanti on v?h?ist?.

Tuo olikin minulta tehokeinona k?ytetty? liioittelua. Pannaanpa linkki Anjan ketjuun Transrasvahapot suomalaisessa ruokavaliossa.


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija

cron