Tärkkelysintoleranssi

Yleistä keskustelua vähähiilihydraattisesta elämäntavasta

Valvoja: MahaTar

vkiiski
Viestit: 68
Liittynyt: 27 Joulu 2006 10:59

T?rkkelysintoleranssi

ViestiKirjoittaja vkiiski » 13 Kesä 2011 13:34

Yst?v?ni oli kuntoutuskurssilla.
Monien muiden vaivojen joukossa D2 ja suolistovaivat.
Luennoitsija oli puhunut t?rkkelysintoleranssista.
Kuulosti VHH-ohjeelta.
Kuitenkaan ei saa sanoa niin, vaan pit?? puhua t?rkkelysrajoitteisesta :).

sienestäjä
Viestit: 416
Liittynyt: 13 Marras 2010 17:10
Paikkakunta: Lahti

yksi tieto

ViestiKirjoittaja sienestäjä » 13 Kesä 2011 14:09

Pistin hakusanaksi t?rkkelysintoleranssin, t?m? mm. l?ytyi
T?rkkelysintoleranssi

Turvotus, runsas kaasunmuodostus, voimattomuus, jatkuva ripuli, ripulin ja ummetuksen vaihtelu, ripulia aamuisin, esimerkiksi heti tee- tai kahvikupposen j?lkeen. Jos k?rsit n?ist? vaivoista, sinulla saattaa olla t?rkkelysintoleranssi.
T?t? intoleranssin muotoa aiheuttaa paitsi sulamaton viljat?rkkelys, my?s t?rkkelysten erilaiset hajoamistuotteet. Viljat?rkkelyksest? muodostuva mannoosi on samankaltainen sokeri kuin laktoosi maidossa.

T?rkkelysintoleranttiset ongelmat eiv?t siis t?ss? tapauksessa aiheudu viljojen gluteenista, vaan siemenien sis?lt?m?st? varastosokerista eli t?rkkelyksest?. My?s perunan t?rkkelys voi aiheuttaa samanlaisia oireita kuin vehn?n t?rkkelys. Kysymys on l?hinn? yksil?llisest? t?rkkelyksen sietokyvyst? suhteessa sy?tyyn t?rkkelysm??r??n.

T?rkkelysintoleranttinen ongelma tiedostettiin jo 1940-luvulla, mutta 1970-luvulle tultaessa laktoosi-intoleranssi ja keliakia veiv?t p??huomion. Nyt ollaan huolestuneita niist? suolistoon liittyvist? toiminnallisista vaivoista, joihin gluteeniton tai laktoositon dieetti ei auta ja jotka ovat kovasti lis??ntyneet 1990-luvulta l?htien.

T?rkkeysintoleranssin oirena voi olla:

hypoglykemiaa
ep?m??r?isi? vatsakipuja
vatsan turvotusta
ripulia
pahanhajuiset ulosteet
kaasunmuodostusta
oksentelua
rakkulamaista ihottumaa
suutulehduksia, aftoja
hiivan liikakasvua
kiillevaurioita
diabetesta
astmaa
hein?nuhaa
kilpirauhasen sairauksia
aivos?hk?toiminnan ja mielialan h?iri?it?

Ruoansulatus antautuu liiallisen t?rkkelyksen edess?

Kun ruoansulatusj?rjestelm?n entsyymit eiv?t pysty tai eiv?t ehdi muuttaa kaikkea t?rkkelyst? - jota tulee perunasta, leiv?st?, pastasta jne., sellaiseen muotoon, ett? se imeytyisi ohutsuolesta, alkaa muodostua ongelma jota luontaistuotealan pioneeri, fytoterapeutti ja kouluttaja Tapani Lahti (Biosori, NaturaMedia) kutsuu t?rkkelysintoleranssiksi. ?Olen 2000-luvun alusta pyrkinyt kartoittamaan sit?, mitk? muut sokerit kuin laktoosi, voisivat olla syyn? laktoosi-intoleranssin kaltaisiin oireisiin silloin, kun laktoosi-intoleranssi tai keliakia on poissuljettu?. Sienien trehaloosi on tiedetty jo aikaisemminkin sellaiseksi sokeriksi, ett? se pilkkoutuu heikosti ihmisell?. My?s viljojen t?rkelyksest? vapautuvat sokeriset pilkkoutumistuotteet ovat osoittautuneet sellaisiksi. T?rkkelysylij??m? ja siit? muodostuneet lyhytketjuisemmat sokerit kulkeutuvat paksusuoleen "kakkabakteerien" elatuspohjaksi, jolloin ruoka tai sen j??nteet eiv?t en?? imeydy, vaan m?t?nev?t ja alkava k?yd?. M?t?nemist? aiheuttavat putrefaktoivat m?d?tt?j?bakteerit, ja k?ymist? fermentoivat bakteerit sek? hiivat. M?t?neminen tuottaa ammoniakkiyhdisteit?, jotka imeytyv?t paksusuolen verenkierron mukana maksaan ja aivoverenkiertoon. Ihmisen oma proteiiniaineenvaihdunta tuottaa toki itsekin n?it? ammoniumyhdisteit?, mutta paksusuolen ?kakkabakteerit? voivat tuottaa niit? yht? paljon kuin ihminen itse. T?m? merkitsee kahdenkertaista kuormitusta. Veren liiallinen ammoniakki aiheuttaa aivojen kiihtymystilaa, unettomuutta, nukahtamish?iri?it?, ylivilkkautta, hermostuneisuutta ja muita aivos?hk?toiminnan h?iri?it?. Liiallista ammoniakkia voidaan eliminoida ornitiini nimisell? aminohapolla.

T?rkkelysintoleranssin helpoimmin todettavat oireet, jos muu etiologia on poissuljettu, ovat paksusuolen turpoaminen, vatsan turvottelu, r?yht?ilyt, n?r?stys, vaihteleva ripuli, aamuinen ?killinen vessantarve jne.

Sy?v?n ja hiivanpelko valtaa mielen, jos monista tutkimuksista huolimatta ei selityst? jatkuville oireille l?ydy. V??r? diagnoosi johtaa riutumiseen ja elimellisten toimintojen kuihtumiseen. N?in varsinkin, jos potilas alkaa v?ltt?? yksinkertaisia hiilihydraatteja, esimerkiksi glukoosia hiivojen lis??ntymisen pelosta. Pit?isi muistaa, ett? glukoosi on ihmisen aivo- ja lihasenergiaa. Jos t?t? ei saada riitt?v?sti ravinnosta aletaan k?rsi? hypoglykemiasta. Se taas voi lis?t? diabetesriski? my?hem-m?ss? vaiheessa. Ilman hiilihydraattien saantia ihmisen aineenvahdunta alkaa muutenkin muistuttaa diabeetikon aineenvaihduntaa.

Heikko entsyymiaktiivisuus

T?rkkelysintoleranssin oireet aiheutuvat haiman ja ohutsuolen loppup??n, niin sanottujen viimeistelyent-syymien, puuttesta tai niiden heikosta toiminnasta. My?s laktoosi-intoleranssi on laktoosia pilkkovan entsyymin puutos. T?ss? suhteessa n?m? intoleranssit vastaavat toisiaan. Kysymys on vain eri sokereista ja eri entsymeist?.

Ruoansulatuksen entsyymiaktiivisuutta voi tehostaa NaturaMedian Inulac- ja Monizym-entsyymeill?, jotka yhdess? heikent?v?t m?d?tt?j?bakteerien ja hiivojen vaikutusvaltaa suolistossa tehostamalla ruoansulatustoimintaa. Inulac-jauhe sekoitetaan veteen suhteessa 10 g jauhetta ja 1 dl raikasta vett?. T?m? nektari nautitaan "j?lkiruoaksi" kerran p?iv?ss?, p??aterian j?lkeen.

Jos vatsa on aamuisin l?ys?ll?, otetaan Diarrex? -bifidum- ja thermophilusbakteereita, jotka ovat erikoistuneet vastustamaan ?pahoja? mikrobeja.

Entsyymien saanti voidaan turvata Monizym-kapselelilla, joita otetaan 1-2 kapselia aterian alussa tai sen yhteydess?. T?m? on mikrobien avulla tuotettu vahva entsyymivalmiste, joka on tarkoitettu juuri t?rkkelys-intoleranttisiin tapauksiin. Jos suolisto on ylihapan, ripuloiva, ja ulosteessa on oksennuksen hajua, voi syyn? olla liiallinen sapen eritys. T?ll?in entsyymit eiv?t toimi kunnolla. pH:n korjaamiseen suositellaan Monizym?:in lis?ksi Magnesiumkarbonaattia jauheena (Magnesium carbonat 150 g), jota sekoitetaan veteen 1 tl ja juodaan pieni lasillinen aterioiden v?lill? kerran tai pari p?iv?ss?. Kun samalla v?ltt?? perunan ja leiv?n, erityisesti ruisleiv?n, ja kaalin runsasta k?ytt??, entsyymien vaikutus tehostuu. - Tapani Lahti 10.2.2008

Linkit artikkelissa mainittuihin tuotteisiin:
Inulac maitohappobakteerit - jauhe
Inulac maitohappobakteerit - tabletit
Monizym ruoansulatusentsyymit
Diarrex probiootti-maitohappobakteerit
Magnesiumkarbonaatti

Avatar
Varpu
Viestit: 3113
Liittynyt: 18 Elo 2006 6:22
Paikkakunta: Saksa
Viesti:

ViestiKirjoittaja Varpu » 11 Heinä 2011 13:51

L?ytyyk?h?n asiasta mink??nlaista tutkimustietoa?

Kun kaikki linkit tuntuvat johtavan millon mit?kin asiaa kauppaavalle saitille?


Avatar
Varpu
Viestit: 3113
Liittynyt: 18 Elo 2006 6:22
Paikkakunta: Saksa
Viesti:

ViestiKirjoittaja Varpu » 11 Heinä 2011 17:57

1.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9183321

t?m? linkki kertoo keliakian ja t?rkkelysintoleranssin suhteista

2.

http://medical-dictionary.thefreedictio ... ntolerance

t?m? on sanasto

3.

http://www.allergydiet.co.uk/Starch_Intolerance.htm

sivuston yll?pit?j?t ovat maallikoita jotka kertovat omista kokemuksistaan (lainkaan heid?n kokemuksiaan v?h?ttelem?tt?)

4.

http://pediatrics.aappublications.org/c ... /565.short

t?m? on tutkimustietoa aiheesta, miten ulosteesta voidaan tutkia t?rkkelysintoleranssia, vuodelta 1957

5.

http://smj.sma.org.sg/2501/2501smj2.pdf

t?m? hyvin mielenkiintoinen raportti k?sittelee elintarviketeollisuuden pitk?lle jalostamien tuotteiden sis?lt?mien harvinaisten sokereitten imeytymish?iri?it?. vuodelta 1984


6.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20297412

t?m? kertoo jotakin keliakian ja t?rkkelysintoleranssin yhteyksist?, mit? se ei linkist? selvi?. Kirjoitus on vuodelta 1947.

7.
http://journals.cambridge.org/download. ... 4ecca8b84c

"file not available"

8.

http://otm.oxfordmedicine.com/cgi/conte ... ter-151005

linkki vie suolistovaivoja k?sittelev??n tietokokonaisuuteen, sek? linkkeihin joissa k?sitell??n erilaisia imeytymish?iri?it?, my?s hiilihydraattien imeytymish?iri?t?, linkit eiv?t aukea mihink??n (ilmeisesti ilman lukuoikeuksia?)

9.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/13976513

t?m? vuodelta 1963 oleva tutkimus kertoo t?rkkelysintoleranssi-k?sitteen kehityksest? jotakin, mutta mit?, se ei linkist? selvi?

10.

http://journals.lww.com/pedresearch/Cit ... e.597.aspx

artikkeli kertoo pikkuvauvojen kroonisen ripulin ja t?rkkelysintoleranssi yhteyksist?, vuodelta 1981

11.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/article ... 4-0003.pdf

artikkeli kertoo perinn?llisest? sukroosi-intoleranssista ja on vuodelta 1964

12.

http://pediatrics.aappublications.org/content/18/3/424

linkki kertoo vauvojen ja lasten kroonisen ripulin hoidosta diiodohydroxyquinolinella, ja on vuodelta 1955

13.

http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NE ... 2232760802

t?m? vuodelta 1967 oleva artikkeli kertoo harvinaisesta kontrolloimattomasta kakkostyypin diabeteksen ilmenemismuodosta joka vaihtelevassa m??rin saattaa liitty? hiilihydraatti-intoleranssiin

***

lyhyesti: n?m? linkit, joista osa todellakin oli tieteellisi?, olivat yht? lukuunottamatta (se oli vuodelta 1997) kaikki eritt?in vanhoja, ja kertoivat ilmi?st? nimelt? perinn?llinen t?rkkelysintoleranssi. Sen yhteyksist? keliakiaan ja aikuistyypin diabetekseen l?ytyy my?s tutkimustietoa. Miss??n ei n?kynyt tietoa, ett? sellainen intoleranssi olisi r?j?hdysm?isesti lis??ntynyt sen kummemmin maailmassa kuin Suomessakaan. Enk? l?yt?nyt tietoa, ett? joltakin kansalta puuttuisi (kollektiivisesti) t?rkkelyst? pilkkova entsyymi (vrt. esim. japanilaiset ja alkoholia pilkkova entsyymi).

Hiivasyndrooma, johon t?rkkelysintoleranssin yhteydess? helposti viitataan, on hiukan harhaanjohtava termi. Fiksuimman tekstin suomeksi olen siit? lukenut Paula Heinoselta:

Onko sitten hiivan liikakasvua olemassa? -- Usein hiivan liikakasvua ep?ilev? potilas on nainen. H?n on lukenut naistenlehdist? koko valtavan oirekirjon aina aivosumusta toistuviin tulehduksiin, ripulista ummetukseen. Hyvin usein oireilujen takaa paljastuu jokin sairaus, kuten laktoosi-intoleranssi, keliakia, sappikivivaiva, helikobakteeri-infektio, refluksitauti, maitoalergia, Crohnin tauti tai haavainen paksusuolen tulehdus. Tutkimuksissa saattaa my?s selvit? limakalvon lis??ntynyt l?p?isevyys -- tai patogeeninen eli tautia aiheuttava bakteeri. -- Se, ett? pelkk? hiiva liiallisine kasvuineen olisi kaikkien vaivojen takana, on l?hes ep?toivoinen v?ite, mutta on my?s mahdotonta kielt??, etteik? liiallinen m??r? hiivaa ja hiivoja osana h?iriintynytt? bakteerikantaa aiheuttaisi sairaalle henkil?lle -- terveyshaittoja.


En ep?ile lainkaan, etteik? t?rkkelysintoleranssia esiintyisi - lapsilla jotka ovat perineet taipumuksen siihen. Intoleranssi harvemmin puhkeaa aikuisi?ll?, toki on mahdollista ett? sellainen osataan diagnosoida vasta aikuisi?ll?.

Mutta hiukan tuoreempaa tutkimustietoa kaipaan ennen kuin vakuutun siit?, ett? ilmi? on niin r?j?hdysm?isesti levinnyt kuin eri maiden karppausfoorumeita lukiessa saattaisi kuvitella. T?rkkelysintoleranssin (aivan kuten "hiivasyndroomankin") oirekuva kun sopii niin moneen muuhunkin suolistovaivaan, ett? sellaista on hyvin helppo uskoa potevansa...

Avatar
Varpu
Viestit: 3113
Liittynyt: 18 Elo 2006 6:22
Paikkakunta: Saksa
Viesti:

ViestiKirjoittaja Varpu » 11 Heinä 2011 19:14

Sain Laatikaisen Reijolta vinkin h?nen katsauksiinsa (jotka olivat ilmestyneet nettipimennossa viett?m?ni kes?loman aikana, joten j??neet lukematta :))

Gluteeni- ja viljayliherkkyys, onko niit?

Resistentti t?rkkelys, kuidun ja FODMAP-hiilihydraattien sukulainen

vkiiski
Viestit: 68
Liittynyt: 27 Joulu 2006 10:59

uusi lautasmalli

ViestiKirjoittaja vkiiski » 20 Joulu 2011 12:13

Nyt yst?v?ni oli ollut jatkokursslla.
Ravintoasiantuntija oli sanonut, ett? juuri nyt on tulossa uusi lautasmalli.
Siin? edelleen puolet t?ytet??n vihanneksilla,
mutta toinen puolikas jaetaan kolmeen osaan.
Kaksi kolmas osaa siit? proteiiniruokaa ja yksi kolmasosa hiilihydraattiruokaa.
Mit?h?n sIihen lautasen pinta-alan 1/6 sektoriin suosisitellaan, se j?i ep?selv?ksi.

Siis uusi lautasmalli:
3/6 vihanneksia
2/6 proteiiniruokaa
1/6 hiilihydraattiruokaa

Liian hyv?? ollakseen totta.
Kyll? joku kaataa t?m?n lautasen ! ! !

vkiiski kirjoitti:Yst?v?ni oli kuntoutuskurssilla.
Monien muiden vaivojen joukossa D2 ja suolistovaivat.
Luennoitsija oli puhunut t?rkkelysintoleranssista.
Kuulosti VHH-ohjeelta.
Kuitenkaan ei saa sanoa niin, vaan pit?? puhua t?rkkelysrajoitteisesta :).

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 3745
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 28 Joulu 2011 17:41

"On tulossa uusi lautasmalli". Niinp? niin, tulossa on, mutta mist?? Ei se tule taivaasta vaan t??lt?.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

http://www.tritolonen.fi/

brad000123
Viestit: 1
Liittynyt: 25 Syys 2012 9:35

ViestiKirjoittaja brad000123 » 25 Syys 2012 9:37

Olen uusi täällä foorumilla, mutta rakastan tätä säiettä eniten kiitos kaikille

Avatar
MahaTar
Piällysmiesj
Viestit: 1407
Liittynyt: 17 Helmi 2009 13:10
Paikkakunta: Pieni voittamaton kylä Blogistanissa
Viesti:

ViestiKirjoittaja MahaTar » 25 Syys 2012 10:43

Brad, sulle voi olla täällä muitakin jänskiä säikeitä. 8) Sekaan vaan. :mrgreen:
Voi voi, voi voi voi, voi!

http://mahatar.blogspot.com/


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija