Ravitsemus ja paraneminen

Yleistä keskustelua vähähiilihydraattisesta elämäntavasta

Valvoja: MahaTar

Avatar
Saaristolainen
Site Admin
Viestit: 3272
Liittynyt: 24 Loka 2008 23:36
Paikkakunta: Ii
Viesti:

Ravitsemus ja paraneminen

ViestiKirjoittaja Saaristolainen » 09 Syys 2013 15:13

Käväisin OYSissa sappileikkauksessa.
Sairaala käski lopettaa kaikki ravintolisät 2 viikkoa ennen leikkausta ongelmien välttämiseksi. Poistin kalaöljyvalmisteet 2,5 viikkoa ennen ja E-vitamiiniyhdistelmän 1,5 viikkoa aiemmin.

Kolme päivää ennen leikkausta kävin terveyskeskuslaboratoriossa otattamassa OYSin määräämät kokeet ja EKG:n. Sairaalassa otettiin lisää kokeita.

Laitoin leikkaussaliin mukaan erillisen hormonidosetin, koska minulla oli käytössä lääke jota sairaala ei tunne. Saman osaston endokrinologit ovat jyrkästi tämän lääkkeen vastaisia. Sain luvan käyttää dosettia. Sairaanhoitaja ihmetteli mitä olivat dosetin musta ja keltainen kapseli. K2- ja D-vitamiini, vastasin. OK.

Leikkaus sujui hyvin ja paranin erittäin nopeasti. Hoitajat ja lääkärit ihmettelivät miten nopeasti. Ensimmäisellä kierrolla kirurgian apulaisylilääkäri ihasteli palautunutta ALAT-arvoani, joka oli lähes viitteissä juuri ennen leikkausta.

Kipulääkkeinä sairaala käytti Parasetamoli 1000 mg, jo ennen leikkausta esilääkityksenä ja leikkauksen jälkeen 3 kertaa vuorokaudessa. Sain myös sille reseptin kotiin. Otin viimeisen Parasetamolin ensimmäisenä iltana kotona. Tehokkaana kipulääkkeenä annettiin myös pistoksina Oksikodonia. Viimeisen tällaisen pistoksen halusin klo 04:30 ensimmäisenä leikkauksen jälkeisenä yönä. Kyseessä on opioidi. Sen huomasi kyllä. Sain ensimmäisen pistoksen osastolla ennen ensimmäistä vessakäyntiä, ja olin selvästi pilvessä lähtiessäni liikkeelle tippatelineen kanssa. Sairaala antoi myös mukaan Tramadol-reseptin. Ostin kyllä lääkkeen mutta jätin sen hyllyyn. Tämä lääke luokitellaan huumeeksi.

Minut kotiutettiin toisena leikkauksen jälkeisenä päivänä ja pääsin takaisin omien ruokieni pariin. Olin jo turvautunut sinä aamuna omiin eväisiin, koska edellinen yö oli mennyt sairaalaruokien aiheuttamien vatsavaivojen parissa valvoessani. Sinnittelin yön ilman kipulääkitystä, ja kotona otin vain ensimmäisenä iltana kipulääkkeen. Sen jälkeen olen pärjännyt ilman. Nyt vain parannellaan haavoja pari viikkoa.

Sairaalan (gluteenittomista) ruoista:

Aamiainen

Puuro (tattari tai Helmi-perunasuurimo) + VOINAPPI 5 g
kahvi
viili tai jogurtti
gluteeniton näkkäri, juustolla tai kinkulla, salaatinlehti, Keiju 60-margariinia
viimeisenä aamuna näkkäri oli unohtunut keittiöön.

Lounas

Pari suurta perunaa
kastike jossa vähän lihaa
salaatinlehti
0,5 dl pieneksi pilkottua kurkkua
marjakiisseli 0,5 - 1 dl Riitan herkku
2 dl suklaakiisseliä
gluteeniton näkkäri, Keiju 60

Päivällinen

Keitto, peruna-porkkanapohjainen joko parilla kanamurusella tai runsaalla kirjolohella
gluteeniton näkkäri, Keiju 60
Marjakiisseli 0,5 - 1 dl Riitan herkku
1. iltana 2 dl vaniljajäätelö Valio, jossa hilloa näkyvissä
Valittivat leikkauksen jälkeen 1. aterialla että eivät hoksanneet sulattaa minulle gluteenitonta leipää. Sama linja jatkui koko sairaalassaolon, en ikinä nähnyt muuta leipää kuin näkkäriä.

Iltapala

joko pelkkä 2 dl kevytviili tai
tee, 2 sokeripalaa
gluteeniton näkkäri 2 kpl + salaatinlehti + 2 kinkkuviipaletta, Keiju
2 dl kevytviili

Yhdelle aterialle onnistuin pummaamaan neljä kurkkuviipaletta.

Ihmettelen kyllä miten tällä ravinnolla parannutaan leikkauksesta. Proteiinin ja vihannesten puute on silmiinpistävä! Marjoja oli vain Riitan herkun minimaalisissa kiisselipurkeissa. - Minulla tämä ruokavalio aiheutti kovat vatsakivut ja ilmavaivoja. Heti kun pystyin, hain omat eväät päivähuoneen jääkaapista: metwurstia ja normirasvaista juustoa. Minulla oli mukana myös valmiiksi annosteltua heraproteiinijauhetta ja pari tomaattia, jotka söin, sekä muutama vauvanruokasosepurkki. Näissä on vähemmän sokeria kuin kiisseleissä.

Kotona otin heti käyttöön myös muut ravintolisät.

Kuultuani rasvamaksasta huhtikuussa, selasin PubMediä ja lisäsin valikoimaan huhti-toukokuulla myös Siliphosia (maarianohdaketta ja boostausta), SAMe:tä sekä NAC:tä. Vähensin myös hiilihydraatteja ruokavaliostani.

Laboratoriotuloksia ennen leikkausta (sappikohtaus 12.12.2012):

P-ALAT (10 - 45) 115, 154, 91, 54
P-GT (10 - 75) 76, 50, 43
S-BIL (<25) 8, 7, 7
fB-Leuc (3,4 - 8,2) 8,5, 7,9, 7,7
P-TT-INR 1,0 (vastaa terveiden henkilöiden keskiarvoa)

En saanut palautetta löydöksestä, koska kirurgi oli tuplabuukattu leikkauspäivälle. Ainoa tieto potilaskertomuksessa oli, että leikkauksen jälkeinen sappikäytävän kuvaus oli epäonnistunut.

Ravinnollako ei ole vaikutusta maksa-arvoihin ja paranemiseen?

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5002
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Ravitsemus ja paraneminen

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 09 Syys 2013 15:41

Suomen terveydenhuollossa vallitsee käsittämätön ravintolisävastaisuus, mikä johtuu tietenkin tietämättömyydestä ja asennevammasta. Lääkärit ja hoitajat eivät edes halua lukea ravintolisillä tehtyjä tutkimuksia. Arkkiatri Risto Pelkonenkin intti äskettäin Luontaisterveys-lehden päätoimittajalle, ettei vitamiineista ole julkaistu mitään positiivisia tutkimuksia. Saan lähes päivittäin sähköpostia ihmisiltä, jotka kertovat kuinka lääkäri on kieltänyt heiltä kaikkien ravintolisien käytön. Olen aina kehottanut potilasta pyytämään lääkäriltä kirjallisen evidenssin ravintolisän haitallisuudesta, mutta yhtään näyttöä ei ole vielä saatu. Uusi terveystaloustieteellinen tutkimus vahvistaa, että ravintolisien anto sairaalapotilaille edistää ja nopeutaa paranemista, vähentää hoitopäivien tarvetta sa säästää valtavasti rahaa.
Ravintolisiä sairaalapotilaille
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Saaristolainen
Site Admin
Viestit: 3272
Liittynyt: 24 Loka 2008 23:36
Paikkakunta: Ii
Viesti:

Re: Ravitsemus ja paraneminen

ViestiKirjoittaja Saaristolainen » 09 Syys 2013 17:22

Tulostin ja otin mukaan sairaalaan linkittämäsi tutkimuksen ravintolisien vaikutuksesta tervehtymiseen. Ajattelin että paiskaan sen epäilevän Tuomaan käteen, jos sellaisen yhytän sairaalassa. ::loel::

Avatar
Saaristolainen
Site Admin
Viestit: 3272
Liittynyt: 24 Loka 2008 23:36
Paikkakunta: Ii
Viesti:

Re: Ravitsemus ja paraneminen

ViestiKirjoittaja Saaristolainen » 14 Syys 2013 0:46

Maanantaina nousi kuume. Keskiviikkoaamuna suunnistin terveyskeskukseen. Enpä arvannut että reissu kestäisi pitkälti toista vuorokautta! Vietin siis ensin kolmisen tuntia terveyskeskuksessa ja lähdin sitten päivystyksen kautta ylävatsan ultraäänikuvaukseen, mukanani lääkärin lähete ja tapausselostus.

Sairaalassa kaikki aloitettiin alusta. Vasta kuusi tuntia sinne saapumisen jälkeen pääsin ultraan. Ei mitään hälyttävää, joten päätettiin ottaa minut yöksi tarkkailuun. Kuume alkoikin laskea itsestään. Koko päivä ilman ruokaa ja kuumeessa. Osastolla minulle lämmitettiin kinkkukiusaus klo 23, ja sain lisäksi viiliä ja mehukeittoa. Kyllä ihmisen pitää olla terve jaksaakseen terveydenhuollon rattaissa!

Perjantaina piti vielä käydä terveyskeskuslaboratoriossa kontrollissa. Minua on kolmen päivän aikana pistetty viidesti! CRP olikin laskenut 63 > 43, joten antibiootteja ei onneksi tarvittu.

Kaiken huippu oli torstain lounas, jota lääkäri käski odottaa laboratoriovastausten viiveen vuoksi. Sain kylmän herkkutarjottimen eteeni vasta kun kaikki muut olivat syöneet, sillä minut oli poistettu niin muona- kuin lääkitysvahvuudesta.

Lounas

1 peruna
ruokalusikallinen keitettyjä porkkanakuutioita
ruskea kastike jossa lihaa seassa

ruusunmarjamehukeitto 1 dl

Tällä nälkä pysyi loitolla 2 tuntia. Onneksi olin samalla osastolla kuin aiemmin, ja pystyin käyttämään päiväsalin jääkaappiin jääneet metwurstin ja juustoviipaleet ennen kotiin lähtöä.

Kalakukko
Viestit: 5402
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Re: Ravitsemus ja paraneminen

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 14 Syys 2013 7:13

Saaristolaisen kertomus "kauhujen talosta" on totuuden mukainen. Näin on ja näin jatketaan.

Kotkan keskusairaalan eräs kirurgi kertoi heidän TIETÄVÄN, että hoitovaste huononee heikon ruokinnan ansiosta. Siis huonolla eväällä paraneminen viivästyy ja hoitopäiviä kertyy turhankin paljon.
Mutta koska ruokinnasta ei saa puhua, niin näin on. Tähän on tultu, koska VRN:ssä ei ole yhtään lääkäriä eikä ihmispuolen edustajaa vaatimassa järjellistä ruokintaa. Nyt mennään elinkeinon ehdoilla esanssikiisselin voimin.

Saaristolaiselle vaan voimia ja kestävyyttä taistelussa terveytensä puolesta. Ajatuksemme ovat mukanasi.

P.S. Pitäisikö alaa kehittelemään "sissimuonapakettia" varalle jääkaappiin mahdollista sairaalareissua varten? Eiväthän kaukopartiomiehetkään selvinneet esanssikiisseleillä eikä niillä pärjää edes terve ihminen, miten sitten toipilas?
Kalakukko

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1774
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: Ravitsemus ja paraneminen

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 14 Syys 2013 8:48

Sissimuona sairaalakäyttöön!
Mainio idea.
Ei kuitenkaan mallia "Ancel Keys". Amerikkalainen "sissimuona" koostui kekseistä ja suklaasta: "Tutkitusti tehokasta".
Mieluummin "malli Cajander" ilman vanikkaa ja kaurapuuroa.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Saaristolainen
Site Admin
Viestit: 3272
Liittynyt: 24 Loka 2008 23:36
Paikkakunta: Ii
Viesti:

Re: Ravitsemus ja paraneminen

ViestiKirjoittaja Saaristolainen » 14 Syys 2013 10:52

Leikkaukseen lähtiessäni minulla oli mukana ainakin:

2 tomaattia
3 vauvansosepurkkia (vähemmän sokeria ja enemmän hedelmää/marjoja kuin kiisseleissä)
paketti juustoviipaleita
paketti metwurstia
neljä pussia proteiinijauhetta

Enpä arvannut että tätä voitaisiin nimittää sissimuonaksi!

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1774
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: Ravitsemus ja paraneminen

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 14 Syys 2013 11:07

Ei sitä voidakaan. Mutta "vaimoväen sissimuonaa". Mikäpä siinä.
Ei voida nykyisiäkään "sissimuonia".
Kun viikonkin hiihtelet metsässä jotakin 100 km päivässä ja vähillä unilla juonia punomassa, ei "nöttkotin" voittanutta ole. Lappalaiset tosin sanovat, että kylmäkuivattu poro on parempaa. Mutta mistä sitä kaikille riittäisi? Sen lisäksi kuusenkerkkä-teetä ja jkv sokeria, että edes jaksat lämmittää sitä oikeaa "sissimuonaa". Vain melkein kuollut sissi syö "nöttköttinsä" jäätyneenä. Se tulee ylös paluupostissa veren värjäämänä.
Usot sie?
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Saaristolainen
Site Admin
Viestit: 3272
Liittynyt: 24 Loka 2008 23:36
Paikkakunta: Ii
Viesti:

Re: Ravitsemus ja paraneminen

ViestiKirjoittaja Saaristolainen » 14 Syys 2013 11:39

Tässä torstain lounas, gastronomian riemuvoitto:

herkkutarjotin.jpg
herkkutarjotin.jpg (15.83 KiB) Katsottu 2850 kertaa

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1774
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: Ravitsemus ja paraneminen

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 14 Syys 2013 12:04

YÄK!
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
MahaTar
Piällysmiesj
Viestit: 1410
Liittynyt: 17 Helmi 2009 13:10
Paikkakunta: Pieni voittamaton kylä Blogistanissa
Viesti:

Re: Ravitsemus ja paraneminen

ViestiKirjoittaja MahaTar » 23 Tammi 2014 20:56

Tuolla: http://mahatar.blogspot.fi/2011/07/ahinaa-ja-puhinaa-eraanlainen.html
On vertailun vuoksi pari annosta erään ison etelä-Suomalaisen sairaalan ruokaa... :P YÄK! kuten Timo jo loihe lausumaan.
Voi voi, voi voi voi, voi!

http://mahatar.blogspot.com/

Avatar
Saaristolainen
Site Admin
Viestit: 3272
Liittynyt: 24 Loka 2008 23:36
Paikkakunta: Ii
Viesti:

Re: Ravitsemus ja paraneminen

ViestiKirjoittaja Saaristolainen » 24 Tammi 2014 7:17

TuplaYÄK!


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 4 vierailijaa