Ruokahiilihydraatit vs. sokerimakeat

Yleistä keskustelua vähähiilihydraattisesta elämäntavasta

Valvoja: MahaTar

Perenna
Viestit: 597
Liittynyt: 04 Loka 2007 14:24
Paikkakunta: Kotka

Ruokahiilihydraatit vs. sokerimakeat

ViestiKirjoittaja Perenna » 05 Huhti 2014 10:11

Olen yrittänyt innovoida kaksi termiä. Toinen voisi olla ruokahiilihydraatit, joka kattaisi kaikki vhh:n noudattajien hyväksymät hiilihydraatit. Nehän ovat myös virallishyväksyttyjä, määrässä on eroa.

Aihelma nousi pinnalle kun jälleen kerran ihastuneena luin TImon blogiinsa kirjoittaman oivallisen, salonkikelpoisen muotoilun vhh-ruokavaliolle (Säätytalo 04.10.2013):

"sokerihiilihydraatteja rajoitetaan vahvasti ja kalorivaje korvataan elimistöä epäsuorasti (suolimikrobi-avusteisesti) ravitsevalla kasviskuidulla ja monipuolisesti rasvoilla (luonnolliset eläinrasvat ml maitorasvat pääpainon ollessa oliiviöljyssä, ei tarvitse läträräkään)"

Sokerihiilihydraattien korvaaminen kasviskuiduilla - voisiko enää terveellisemmältä kuulostaa!

Ruokahiilarit sisältävät tietenkin kasviskuidut. Ja jos jonkun vhh sisältää viljatuotteita niin sitten myös ne. Ruokahiilareita ovat kaikki mikä ei ole karkkia, sipsiä, limua, munkkipossuja, keksejä, kakkuja... ja noille siis termi myös hakusessa. Timon käyttämä "sokerihiilihydraatti" voisi olla yksi vaihtoehto, mutta onhan sokeria (sakkaroosia) jonkun verran myös vhh:laisten hyväksymissä syötävissä.

Jostakin syystä kaipaan kuvaavampia sanoja vakiintuneiden termien "hyvät hiilihydraatit" ja "pahat hiilihydraatit" ja "höttöhiilarit" lisäksi.
Timo Kuuselaa mukaillen: Epidemiologisten tutkimusten jälkianalyyseille näytään pantavan liikaa totuusodotuksia.

Kuva Toisaalta - mutta toisaalta.
Shit happens.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1774
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: Ruokahiilihydraatit vs. sokerimakeat

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 06 Huhti 2014 16:34

On mielestäni ihan käypäinen ilmaisu tuo "ruokahiilihydraatti".
Minun sanastossani "sokerihiilihydraatti" tarkoittaa sitä, missä muodossa suoliston käsittelemät ruoka-aineet imeytyvät eli loppupeleissä glukoosina.
Vihanneksia ei meillä oikein lasketa miksikään, vaikka tärkeys myönnetään. Ne eivät ole kuitua tai hiilihydraattia tai sokeria. Olkoot sitten rehuja.
Pidempään on näyttänyt siltä, että meidän kuidut ovat teollisia ruumenista johdettuja teollisia tuotteita, joita en kaverille suosita, kun en käytä itsekään.
Paljon juttua riittäisi hedelmäsokerista (jota on sitten vaikka missä). Hedelmiäkin tuputetaan urakalla "kun ovat niin terveellisiä". Lasketko nekin Perenna ruokahiilihydraateiksi? Cocankin tai "urheilujuomat"?

PS
Pikaterveiset ensimmäiseltä vhh-risteilyltä Tukholmaan. Meitä oli noin 40. Ruotsalaisia (seassa paljon lääkäreitä) vallan puoli tuhatta.
Vallan mukavia juttuja puheltiin ja välillä asiaakin.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Perenna
Viestit: 597
Liittynyt: 04 Loka 2007 14:24
Paikkakunta: Kotka

Re: Ruokahiilihydraatit vs. sokerimakeat

ViestiKirjoittaja Perenna » 07 Huhti 2014 17:32

En laske ruokahiilareihin kokista enkä "urheilujuomia". Hedelmien ruokaisuus riippuu puhujasta: pitääkö hedelmiä terveellisinä vai ei. En ossoo sannoo.
Timo Kuuselaa mukaillen: Epidemiologisten tutkimusten jälkianalyyseille näytään pantavan liikaa totuusodotuksia.

Kuva Toisaalta - mutta toisaalta.
Shit happens.


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa