Osteoporoosiin vaikuttavat seikat

Yleistä keskustelua vähähiilihydraattisesta elämäntavasta

Valvoja: MahaTar

Avatar
MM
Viestit: 547
Liittynyt: 25 Touko 2007 11:33

ViestiKirjoittaja MM » 11 Kesä 2007 11:09

Keliakiaverikokeista 30 % antaa virhetuloksen. Lis?ksi mahdollisia ovat eri tyyppiset viljayliherkkyydet ja -allergiat. Perunan karsiminen ei minusta Sinun kohdallasi nyt ole keskeinen juttu, mutta ep?m??r?isten oireittesi vuoksi ehdottaisin, ett? j?t?t kahdeksi viikoksi kaikki, aivan kaikki viljatuotteet pois ja tunnustelet oloasi. Kahden viikon kuluttua kokeilet sy?d? viljaa j?lleen, ja taas tunnustelet oloasi. T?m? on viime k?sdess? ainoa luotettava keino selvitt?? viljan sopivuus/sopimattomuus.

Ksantippa
Viestit: 1753
Liittynyt: 18 Elo 2006 12:02
Paikkakunta: Lieto

ViestiKirjoittaja Ksantippa » 11 Kesä 2007 14:15

Aiemmin t?ss? ketjussa oli puhetta luuntiheyden perinn?llisyydest?. Tai oikeammin siit?, kuin paljon se periytyy. Pullikoin vastaan 80 %:n periytyvyytt?, ja heitin kysymyksen eteenp?in kahdelle geneetikolle. Kumpikaan heist? ei halua, ett? heid?n nimens? mainitaan t?ss? yhteydess?, koska kysymyksess? ei ole tieteellinen foorumi, eiv?tk? he henkil?kohtaisesti ota osaa keskusteluun.

Mutta itse asiaan, kummankaan mielest? noin korkea periytyvyysprosentti ei oikein ole mahdollista, koska kysymyksess? ei ole on/off-ominaisuus. Ominaisuuksissa, miss? vaikuttavat sek? geenit ett? ymp?rist?tekij?t yhteisty?ss?, ei aina ole helppoa vet?? rajaa, miss? geenit loppuvat ja ymp?rist?tekij?t alkavat. Kysymyksess? on yhteispeli, jossa toinen vaikuttaa toiseen. Molemmat olivat - toisistaan tiet?m?tt? - sit? mielt?, ett? itse perim?n osuus lienee vahvimmillaan luokkaa noin 60 %.

T?h?n v?liin vain t?m? tieto, jonka lupasin t?nne toimittaa.
"We cannot change anything, unless we accept it." Carl Jung

Ksantippa
Viestit: 1753
Liittynyt: 18 Elo 2006 12:02
Paikkakunta: Lieto

ViestiKirjoittaja Ksantippa » 11 Kesä 2007 20:07

Juhana kirjoitti:* Mist? konsultoimasi geneetikot tiet?v?t, ett? kyseess? ei ole on/off-ominaisuus? Tiet??kseni kaikkia luuntiheyteen ja murtumariskiin vaikuttavia geenej? ei ole l?ydetty eik? niiden toimintaa tunneta.[/list]


Kysytk? t?t? ihan tosissasi?
"We cannot change anything, unless we accept it." Carl Jung

Ksantippa
Viestit: 1753
Liittynyt: 18 Elo 2006 12:02
Paikkakunta: Lieto

ViestiKirjoittaja Ksantippa » 11 Kesä 2007 21:21

Juhana kirjoitti:
Ksantippa kirjoitti:
Juhana kirjoitti:* Mist? konsultoimasi geneetikot tiet?v?t, ett? kyseess? ei ole on/off-ominaisuus? Tiet??kseni kaikkia luuntiheyteen ja murtumariskiin vaikuttavia geenej? ei ole l?ydetty eik? niiden toimintaa tunneta.


Kysytk? t?t? ihan tosissasi?


Joo, ymm?rr?n mit? tarkoitat on/off-ominaisuudella mutta toistaiseksi yksitt?isten geenien vaikutusta osteoporoosiin tunnetaan tiet??kseni kehnosti.


Yksitt?isten geenien vaikutuksia v?h?n joka ominaisuuteen tunnetaan viel? nyky??n kehnosti, muttei ole tarvettakaan tuntea yksitt?isia geenej?, jos puhumme ominaisuksista, jotka ovat joko on/off, mihin eiv?t ymp?rist?tekij?t vaikuta, tai sitten ominaisuuksista, joihin ymp?rist?tekij?t vaikuttavat. Karkea ero on, ett? on/off-ominaisuuksiin vaikuttavia geenej? on v?h?n, yksi tai pari/muutama. Kun taas ominaisuudet, joihin vaikuttavat my?s ymp?rist?tekij?t, yleens? geenej?kin on mukana silloin useampia.

Luun tiheys ei voi olla on/off. Jos se olisi off, ei olisi luun tiheytt? laisinkaan. Voitko kuvitella itsesi ja luustosi ilman mink??nlaista luun tiheytt
"We cannot change anything, unless we accept it." Carl Jung

Ksantippa
Viestit: 1753
Liittynyt: 18 Elo 2006 12:02
Paikkakunta: Lieto

ViestiKirjoittaja Ksantippa » 12 Kesä 2007 8:43

^Nyt menev?t Juhanalta puurot ja vellit sekaisin. Me voimme erottaa ominaisuudet kahteen eri ryhm??n sen perusteella, ovatko ne on/off-tyyppisi? vai ominaisuuksia, joihin vaikuttavat my?s ymp?rist?tekij?t., siis joko kvalitatiivisiin tai kvantitatiivisiin ominaisuuksiin. T?m? erottelu voidaan tehd? hyvin ilman, ett? on l?ydetty yksitt?ist? geeni? tai geeniryhm??, jotka vaikuttavat tietyn ominaisuuden kehittymiseen. T?m? jako on enemm?n yleisell? tasolla tapahtuvaa ja tehty siin? vaiheessa, kun yhdenk??n el?imen genomia ei viel? oltu selvitetty. Itse asiassa paljon ennen.

Kuten edell? jo kirjoitin, t?ss? toisessa ryhm?ss?, miss? vaikuttavina tekij?in? ovat my?s ymp?rist?tekij?t (esim. ravinnon koostumus, paino yms.), geenien ja ymp?rist?tekij?iden yhteispeli voi olla sen verran tiukkaa, ettei aina voida vet?? tarkkaa viivaa, ett? "t?ss? loppuu geenin vaikutus, t?st? alkaa ymp?rist?tekij?n vaikutus". Tunnettu tosiasia kuitenkin on, ett? t?ss? ryhm?ss? ominaisuuteen vaikuttavia geenej? on enemm?n kuin on/off-ominaisuuksissa, ja yhden geenin vaikutus on suhteellisesti pienempi. Jottei el?m? menisi liian helpoksi, on my?s mahdollista, ett? vaikuttavista geeneist? yksi on vahva, loput heikompia. Geenien vaikutus ja ristivaikutus toisiinsa n?hden tekee omat lis?koukeronsa asiaan. Ent? onko luun tiheys ominaisuus, johon vaikuttavat my?s estogeenit? Tuskinpa kukaan tiet?? t?ll? hetkell?.

Ja taas joudun kirjoittamaan, ett? "kuten jo edell? kirjoitin", niin geneetikot olivat sit? mielt?, ett? 80 %:n periytyvyydess? on luultavasti mukana jo osittain ymp?rist?tekij?it?. Ja edell? kirjoitettu ei mitenk??n kumoa sit?, ett? sitten, kun l?ydet??n luun tiheyteen vaikuttavat geenit [todenn?k?isesti ensin jostain el?imest? (koira, simpanssi...), jonka perusteella tiedet??n l?hte? hakemaan samoja geenej? samoilta alueilta my?s ihmisen kromosomistosta], niihin voidaan kehitt?? t?sm?l??kkeit?. Senkin j?lkeen luun tiheys lasketaan kuuluvaksi kvantitatiivisiin ominaisuuksiin.
"We cannot change anything, unless we accept it." Carl Jung

Ksantippa
Viestit: 1753
Liittynyt: 18 Elo 2006 12:02
Paikkakunta: Lieto

ViestiKirjoittaja Ksantippa » 13 Kesä 2007 11:22

Juhana kirjoitti:Toistaiseksi tukeudun tutkimusl?hteitten arvioihin periytyvyydest?, enk? toisen k?den l?hteisiin siit?, miten geneetikot kuulemma ovat asiaa yleisluontoisesti arvioineet.


Onneksi meill? on oikeus ja mahdollisuus valita, mille suunnalle omat ajatuksemme kallistamme. Sin? voit hyvin tukeutua valitsemiisi tutkimusl?hteisiin, jotka eiv?t kyll? kovin paljon tarkempia ole kuin yleisell? tasolla olevat m??ritteet kvantitatiivisten ja kvalitatiivisten ominaisuuksien periytyvyydest?. Vasta siin? vaiheessa, kun luun tiheyteen vaikuttavat geenit on l?ydetty, voidaan siirty? tarkempiin sf??reihin keskustelemaan.

Siihen saakka pyrit??n sy?m??n ja liikkumaan niin, ettemme ehdoin tahdoin omalla el?m?ntavallamme riskeeraa oman luustomme tiheytt?. Jos vaikka ymp?rist?n vaikutus olisi enemm?n kuin se alleviivattu 20 %... ;)
"We cannot change anything, unless we accept it." Carl Jung

Avatar
Anja
Viestit: 1735
Liittynyt: 17 Elo 2006 22:05
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

ViestiKirjoittaja Anja » 15 Kesä 2007 23:59

Aamulehdess? oli 14.6.2007 t?llainen juttu, jossa k?sitell??n elintarviketieteiden maisterin Minna Huttusen v?it?skirjaa. Muutama otos artikkelista:

Kolajuoman kuluttajat osteoporoosivaarassa

Suomalaiset saavat liikaa eineksiin lis?tty? fosfaattia, joka heikent?? luumassan laatua.

Luustossa on luonnostaan kalsiumia ja fosfaattia, molempia on pidetty tarpeellisena. Terve ihminen ei voi saada liikaa kalsiumia, mutta keinotekoista fosfaattia voi. Fosfaattia on luonnostaan lihassa ja maidossa. Se ei ole haitallista, mutta keinotekoinen fosfaatti on.

Elintarviketeollisuus k?ytt?? fosfaattia parantamaan tuotteen rakennetta ja s?ilyvyytt?. Fosfaatteja k?ytett??n makkarassa ja muissa lihavalmisteissa, v?h?rasvaisissa juustolevitteiss? levitteen koostumuksen takia sek? virvoitusjuomissa, jotta hiilihappo pysyy tuotteessa.

Jos haluaa juoda virvoitusjuomia, musta kannattaa vaihtaa ainakin v?lill? muuhun v?riin. On mielenkiintoista n?hd?, miss? kunnossa parin vuosikymmenen kuluttua ovat niiden lasten luut, jotka juovat kasvui?ss? runsaasti kolajuomia ja ovat mahdollisesti korvanneet niill? maidon.

Miehetkin voivat sairastua osteoporoosiin ja he sy?v?t fosfaatteja kolminkertaisen m??r?n suosituksiin n?hden, naiset kaksinkertaisen.

Ennest??n on jo tiedetty, ett? proteiinipitoinen ruokavalio lis?? luun tiheytt?. Esimerkiksi luunmurtuman paraneminen nopeutuu, jos ravintoon lis?t??n proteiinia. Hyvi? proteiinien l?hteit? ovat esimerkiksi liha, maito, kala, juusto ja soija.
Proteiini suojaa ja vahvistaa luustoa. Yksi aminohappo saattaa jopa lis?t? luunmuodostusta. (Ei sanottu mik?)

Luun mineraalitiheydest? jopa 80 prosenttia m??r?ytyy perim?n mukaan.
Ihminen voi elintavoillaan vaikuttaa siihen, miten mineraalitiheys s?ilyy tai v?henee i?n my?t?. Ravinnolla ei voi parantaa syntynytt? osteoporoosia, mutta oikea ravinto, etenkin kalsiumin ja D-vitamiinin saanti on helpoin tapa ehk?ist? sit?.


Kommentit:
Mustissa virvoitusjuomissa ei ole mit??n hyv??, vai keksiik? joku? Muihin virvoitusjuomiin n?hden niiss? on eniten sokeria, ne ovat happamimpia, niiss? on eniten fosfaatteja.
Koskahan murtumapotilaille suositellaan proteiinipitoista ruokavaliota. Mitenk?h?n on sairaalassa makaavien lonkkapotilaiden laita?
T?ss?kin jutussa tuli esiin tuo 80 %:n periytyvyys, mutta asiasta ei sen enemp?? sanottu.


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa

cron