Valehteleeko Knuuti taas?

Löysitkö lehdestä, netistä tai jostain muualta uutisen, joka kaipaisi hiukan ruotimista. Tässä on paikka sellaisille.

Valvojat: MahaTar, Sienestäjä2

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5493
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Valehteleeko Knuuti taas?

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 30 Heinä 2021 10:58

HS:n pääkirjoitus 27.7.2021: Uskomushoidot on vihdoin saatava kuriin lain avulla

Hallitusohjelman lupaama selvitys uskomushoitojen sääntelystä lailla olisi nyt aika tehdä, jotta ainakin erityisen haavoittuvat potilasryhmät, kuten syöpäsairaat ja lapset, saisivat suojaa puoskaroinnilta.
Pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitusohjelmaan on kirjattu, että vaihtoehto- ja uskomushoitojen sääntelymahdollisuudet selvitetään.

Niin sanotusta puoskarilaista on käyty keskustelua vuosikausia. Lain avulla voitaisiin suojella ainakin vakavasti sairaita ja lapsia. Ruotsin mallin mukainen suojapykälä rajoittaisi uskomushoitojen antamista haavoittuvassa asemassa oleville.

Lakiesitystä valmisteltiin jo kymmenkunta vuotta sitten, mutta laki ei tuolloin edennyt. Sen jälkeen ministerit ovat vedonneet siihen, että sote-uudistuksen valmistelu vie kaiken ajan.

Juha Sipilän (kesk) hallituksen perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) pani hallituskauden lopussa vaihtoehto- ja uskomushoitoja koskevan lainsäädäntöhankkeen vireille uudelleen, mutta se raukesi hallituksen kaatumiseen.

Huuhaahoitoja ja harmaalla alueella liikkuvia hyvinvointipalveluita on tarjolla paljon etenkin verkossa, mutta lainsäädäntöä palveluista ja hoidoista on vain vähän.

Suomessa on markkinoitu esimerkiksi hopeavettä sairauksien hoitoon ja ravintolisänä, vaikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on varoittanut aineen vaaroista. Jo muutama ruokalusikallinen hopeavettä päivässä voi johtaa myrkytykseen.

Enemmistö lääkäreistä ja aikuisväestöstä olisikin valmis rajoittamaan vaihtoehtohoitojen tarjoamista joillekin potilasryhmille, kävi ilmi Lääkäriliiton ja Nuorten lääkärien yhdistyksen keväällä tekemästä kyselystä. Kriittisintä lääkärien suhtautuminen on henkiparannukseen, homeopatiaan ja reikihoitoon.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Saaristolainen
Site Admin
Viestit: 3458
Liittynyt: 24 Loka 2008 23:36
Paikkakunta: Ii
Viesti:

Re: Valehteleeko Knuuti taas?

ViestiKirjoittaja Saaristolainen » 30 Heinä 2021 17:25

Kiitos artikkelista!

Kuuluuko linjaan sisällön pimittäminen? Millähän määritelmällä aiotaan edetä? Aiemmin eivät ole päässeet yksimielisyyteen siitä, mitä tarkoitetaan uskomushoidoilla. Eikä kerrottu julkisesti, mitä kaikkea laki sisältäisi. Sari Raassina lipsautti muutama vuosi sitten Vasabladetille, että myös lääkärien suorittama kilpirauhasen vajaatoiminnan hoito virallisilla lääkkeillä kuuluisi puoskarilain alle.

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5493
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Valehteleeko Knuuti taas?

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 03 Elo 2021 11:14

Termi uskomushoito johtaa harhaan

"Hopeavedestä vaahtoamisen sijaan pöydälle on nostettava yleisimpien täydentävien hoitojen hyödyt, haitat ja merkitys kansanterveydelle", kirjoittavat Anneli Milén, emeritaprofessori, kansanterveystieteen dosentti ja Pauliina Aarva terveyden edistämisen dosentti tänään HS:n mielipidesivulla. He ottavat kantaa Helsingin Sanomien pääkirjoitukseen, jossa käytettiin epäasiallista uskomushoito-termiä.
Lue tämä erinomainen mielipidekirjoitus kokonaan

Milénin ja Aarvan kirjoitus on lyhyen ajan sisällä jo toinen merkittävä julkinen kannanotto täydentävistä ja vaihtoehtoisista hoidoista käytettävään terminologiaan. 20.7. työoikeuden emeritusprofessori OTT, VTK Seppo Koskinen otti Edilex-palvelussa kantaa uskomushoito-termiin. Hän toteaa, että ”uskomushoito" –ilmaisu, jota hallituksemmekin on käyttänyt, voi olla lain piiriin kuuluvassa yksittäistapauksessa totuudenvastainen tai harhaanjohtava ilmaisu.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5493
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Valehteleeko Knuuti taas?

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 04 Elo 2021 17:00

Vastine Helsingin Sanomien uskomushoito-pääkirjoitukseen

Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto ja Luontaishoitoalan Foorumi ry ovat lähettäneet Helsingin Sanomille vastineen lehden pääkirjoitukseen (27.7.2021) "Nyt on vihdoin aikaa säätää "puoskarilaki". Vastineessa korostetaan, että täydentävien ja vaihtoehtoisten hoitojen (CAM-hoitojen) sääntelyasiaa käsittelevässä keskustelussa menevät sekaisin hopeavedet, eheytyshoidot, verkkokurssit ja kansalaisten käyttämät tavanomaiset täydentävät hoidot (mm. akupunktio, vyöhyketerapia). Jotta keskustelu saadaan takaisin oikealle raiteelle tulee täydentävistä hoidosta tehdä toimialaselvitys [ja luopua uskomushoito-termin käytöstä).

Jää nähtäväksi, julkaiseeko HS vastineen vai ei. Vastine osoittaa, että HS:n toimitus on kovin tietämätön CAM-hoidoista ja siitä, mitä kaikea niihin kuuluu ja mitä hyötyjä niistä voi olla.

Lue koko vastine TÄSTÄ
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5493
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Valehteleeko Knuuti taas?

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 06 Elo 2021 11:16

Kysymys Valviralle "uskomushoidosta"

Keskustelu epäasiallisesta uskomushoito-termistä jatkuu vilkkaana julkisuudessa. Suomessa lääkärit ja monet muut terveydenhuollon ammattihenkilöt käyttävät omassa toimessaan muun muassa ravintolisiä, kuten vitamiinivalmisteita ja kasvirohdosvalmisteita, mitä tietyt tahot (kuten prof K.) kutsuvat "uskomushoidoksi".

Valvira on tuoreessa kannanotossaan käsitellyt terveydenhuollon ammattihenkilöiden (kuten lääkäreiden) esiintymistä sosiaalisessa mediassa ja sivunnut kannanotossaan samalla myös niitä, jotka terveydenhuollon ammattihenkilöinä omassa toimessaan käyttävät täydentäviä hoitoja. Valviran nettisivuilla julkaistussa kirjoituksessa Valvira käyttää epäasiallista uskomushoito-termiä, mutta jättää avoimeksi, mitä tämän termin alle luokitellaan. Aikaisemmin Valvira on käyttänyt täydentävistä ja vaihtoehtoisista hoidoista ”vaihtoehtohoidot”-termiä.

Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto on lähettänyt (5.8.2021) Valviralle tiedustelun, jossa kysytään, että
1. Mitä Valvira tarkoittaa uskomushoito-termillä?
2. Luokitteleeko Valvira ravintolisiä, vitamiinivalmisteita ja kasvirohdosvalmisteita kuuluvaksi uskomushoidoiksi?
3. Miksi ja milloin Valvira on tehnyt päätöksen ryhtyä käyttämään epäasialliseksi koettua uskomushoito-termiä?

Lue koko kysymys klikkaamalla tähän LINKKIIN
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5493
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Valehteleeko Knuuti taas?

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 17 Syys 2021 11:09

Knuuti sai valtionpalkinnon

"Professori Juhani Knuuti palkittiin väsymättömästä työstä terveysvalistajana. Knuuti on Valtakunnallisen PET-keskuksen johtaja ja ylilääkäri Turun yliopistollisessa keskussairaalassa.

”Knuuti on aktiivisesti tarttunut julkisuudessa esitettyihin virheellisiin terveysväittämiin. Kritiikkinsä hän on pohjannut tieteelliseen tutkimustietoon ja sen puuttumiseen. Tästä syystä hän itse joutunut arvostelun ja jopa painostuksen kohteeksi”, tiedotteessa sanotaan.

Aiheesta kirjoittaa tänään mm. Helsingin Sanomat

Komentti

Knuutin kirjasta Kauppatavarana terveys on löytynyt 75 virhettä ja virheellisyyttä, joista ei ole korjatu kirjan uusintapainoksessa, vaikka ne on osoitettu Knuutille ja ne olisi ollut helposti tarkistettavissa ja korjattavissa.

Knuuti vastustaa ravintolisiä, mm. C-vitamiinia. Siitä on koronan ehkäisyssä ja täydentävässä hoidossa julkaistu 248 tieteellistä tutkimusta ja katsausta (ja 75 lisää on tulossa). Tässä uudessa intialaisessa tutkimuksessa annettiin oireettomille koronapotilaille 7 päivää ravintolisää, joka sisälsi 1200 mg C-vitamiinia plus 100 mg sinkkiä. Ravintolisähoito vähensi merkitsevästi SARS-CoV-2 viruskuormaa eikä aiheuttanut mitään sivuvaikutuksia. Tulosten valossa ravintolisän anto on hyvä strategia COVID-19:a vastaan, päättelevät tutkijat. Knuuti piti C-vitamiinin antamista koronapotilaille "absurdina" (järjettömänä) Helsingin Sanomissa]. Pitäähän siitä toki antaa valtionpalkinto!
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 8 vierailijaa