Ruotsalaistutkimus: rehut+maitorasvat vähentävät sydänriskiä

Löysitkö lehdestä, netistä tai jostain muualta uutisen, joka kaipaisi hiukan ruotimista. Tässä on paikka sellaisille.

Valvojat: MahaTar, Sienestäjä2

Perenna
Viestit: 597
Liittynyt: 04 Loka 2007 14:24
Paikkakunta: Kotka

Ruotsalaistutkimus: rehut+maitorasvat v?hent?v?t syd?nriski

ViestiKirjoittaja Perenna » 14 Loka 2009 8:19

UUSI VERSIO 14.10.09 klo 15:16 - toivottavasti t?ss? ei ole luetunymm?rrysvirheit?.

Annika Dahlqvist kertoo blogimerkinn?ss??n Feta mejeriprodukter skyddar hj?rtat, ett? ruotsalaisessa pitk?kestoisessa v?est?tutkimuksessa (Food Choices and Coronary Heart Disease: A Population Based Cohort Study of Rural Swedish Men with 12 Years of Follow-Up) p??dyttiin tulokseen, ett? "rasvaiset maitotuotteet suojaavat syd?nt? ? my?s silloin, kun niiden lis?ksi sy?d??n hedelmi?". Minusta Annikan valitseman sanamuodon viesti on ihan hiuksenhienosti toinen kuin tutkimusartikkelin viesti. Min? n?en Annikan rivien v?liss? ajatuksen, ett? hedelm?t ovat haitaksi, mutta sellaista viesti? en n?e tutkimusartikkelissa.

Artikkelin abstraktiosiossa sanotaan (taas sellainen pdf-tiedosto, jossa maalaa-kopioi-liimaa ei toimi), ett? "p?ivitt?inen hedelmien ja kasvisten saanti liittyi pienemp??n syd?ntaudin riskiin silloin, kun kasvisten lis?ksi sy?tiin runsaasti maitorasvoja, mutta ei silloin, kun kasvisten lis?ksi sy?tiin vain v?h?n (*) maitorasvoja". Kokojyv?leiv?n sy?misell? ja kalan sy?misell? v?hint??n kahdesti viikossa ei ollut vaikutusta.

Tutkimuksen kohteena oli 1752 vuosina 1930-49 syntynytt?, maaseudulla asuvaa ruotsalaismiest?, joiden sairastuvuutta ja kuolemia syd?ntauteihin tutkittiin 12 vuoden ajan vuosina 1990-91 ? 2002-03. L?ht?tilanne kartoitettiin tutkimalla miesten ik?, BMI, LDL, systolinen verenpaine, ammatti (maanviljelij? tai muu ammatti) sek? tupakointi. Miesten ruokailutottumukset tutkittiin kyselylomakkeella, jossa oli 15 ruokavaihtoehtoa.

(*) S. 3/2628:
Maitorasvojen saanti oli v?h?ist?, jos:
1)juodussa maidossa oli v?hemm?n kuin 1,5 % rasvaa,
2) ei sy?ty voita,
3) kermaa sy?tiin harvoin tai ei ollenkaan.
Kaikki t?t? suurempi maitorasvan saanti laskettiin runsaaksi.


Artikkelin taulukossa 5 (s. 7/2632, Syd?ntaudeista johtuva kuolema tai sairaalaan joutuminen 12 vuoden seurantatutkimuksessa l?ht?tilanteessa raportoitujen ruokavalintojen mukaan) on seuraavat ryhm?t:
1) ne, jotka eiv?t sy?neet joka p?iv? hedelmi? ja kasviksia
1a) ja s?iv?t runsaasti maitorasvoja,
1b)ja s?iv?t v?h?n maitorasvoja,
2) ne, jotka s?iv?t joka p?iv? hedelmi? ja kasviksia
2a) ja s?iv?t runsaasti maitorasvoja,
2b) ja s?iv?t v?h?n maitorasvoja,
3) ne, jotka eiv?t sy?neet kokojyv?leip??,
4) ne, jotka s?iv?t kokojyv?leip??.
5) ne, jotka s?iv?t kalaa v?hemm?n kuin kaksi kertaa viikossa,
6 ) ne, jotka s?iv?t kalaa kaksi kertaa viikossa tai useammin.

KOMMENTTI: Ryhm?, joka ei sy?nyt maitorasvoja lainkaan, puuttuu. Sellaista ryhm?? lienee vaikea l?yt?? Pohjoismaissa.

Tuloksia analysoivassa osassa artikkelia s. 4-5/2629-2630 todetaan, ett? l?ht?tilanne ty?n fyysist? kuormittavuutta lukuunottamatta liittyi syd?ntautiesiintyvyyteen ja my?s ruokavalintoihin: v?h?n maitorasvoja sy?neill? oli l?ht?tilanteessa korkeampi BMI, korkeampi systolinen verenpaine, fyysisesti v?hemm?n kuormittava ty?, ja he olivat harvemmin maanviljelij?it? ja tupakoivat v?hemm?n. L?ht?tilanteen LDL:ll? ei ollut yhteytt? ruokavalintoihin.

Niill?, jotka eiv?t sy?neet hedelmi? tai kasviksia p?ivitt?in (ryhm? 1b), ei ollut yhteytt? v?h?isen maitorasvan saannin ja syd?ntautiriskin v?lill?. Sen sijaan niill?, jotka s?iv?t hedelmi? ja kasviksia p?ivitt?in sek? runsaasti maitorasvoja (ryhm? 2a), oli pienempi syd?ntautiriski kuin niill?, jotka s?iv?t hedelmi? ja kasviksia p?ivitt?in sek? v?h?n maitorasvoja (ryhm? 2b). (S. 6/2631)

KOMMENTTI: V?h?rasvaisesti sy?neet eiv?t alkutilanteen heikommilla terveysmarkkereillaan olleet samalla l?ht?viivalla kuin runsasrasvaisesti sy?neet.

Keskusteluosiossa s. 8/2622 sanotaan, ett? kasvisten sy?nti korreloi alemman syd?ntautiriskin kanssa vain silloin, kun lis?ksi sy?tiin runsaasti maitorasvoja.

Hedelmien ja kasvisten rooli saa lis?valaistusta keskusteluosiossa s. 9/2634: niiden terveysvaikutteiset hivenaineet ovat monesti rasvaliukoisia, mist? syyst? hedelm?t ja kasvikset yksin??n ilman rasvaa eiv?t tehoa yht? hyvin kuin rasvan kera.

KYSYMYS: Mit? tarkoittaa hedelmien ja kasvisten sy?nti? Riitt??k? kukkakaalimuusi aterialisukkeena? Huomiota kiinnitt?? maininta artikkelin kohdassa 2.3 (s. 3/2628), ett? kasvisten juuresryhm??n ei kuulunut peruna "(root vegetables, except potatoes") ? eik? perunansy?nti? kartoitettu vai tarkoittaako t?m? sit? ett? peruna ei ole juures?

Johtop??telm?osiossa s. 10/2635 sanotaan, ett? p?ivitt?inen kasvisten sy?nti yhdistyneen? kohtuulliseen tai runsaaseen maitorasvan saantiin liittyi pienemp??n syd?ntautiriskiin.

Keskusteluosiossa viitataan moneen muuhunkin tutkimukseen, joissa nimenomaan maitorasvat on todettu terveellisiksi. Koska kuitenkin on my?s tutkimuksia, joissa ne todetaan ep?terveellisiksi (ks. esim. WHO/FAO-rasvaraportti), her?? paatunut kysymys tutkijoiden kytk?ksist? ? aivan kuin virallisterveellistenkin tulosten tutkijoiden kytk?ksist? her??.

Jos tosiaan maitorasvat on todistettu terveellisiksi, olen kovasti ilahtunut! Paitsi ett? haluaisin tiet?? m??rist? jotakin ? paljonko on desi kermaa, k?ntti juustoa ja litra j?tski? p?iv?ss?? Onko "runsaalle m??r?lle maitorasvoja" yl?rajaa, jonka j?lkeen ne eiv?t en?? olekaan terveellisi?? Artikkelin keskusteluosiossa sanotaan, ett? "kohtuullisella" ja "runsaalla" maitorasvojen saantim??r?ll? olisi ollut sama vaikutus.

Keskusteluosiossa mainitaan my?s, ett? ruokatottumukset ovat muuttuneet tutkimuksen aikana siten, ett? hedelmi? ja kasviksia sy?d??n enemm?n ja maitorasvoja v?hemm?n. Mainitaan my?s, ett? kausaalisuhteita ei korrelaatiosuhteesta voi p??tell
Viimeksi muokannut Perenna 14 Loka 2009 15:19, yhteensä muokattu 3 kertaa.
Timo Kuuselaa mukaillen: Epidemiologisten tutkimusten jälkianalyyseille näytään pantavan liikaa totuusodotuksia.

Kuva Toisaalta - mutta toisaalta.
Shit happens.

Perenna
Viestit: 597
Liittynyt: 04 Loka 2007 14:24
Paikkakunta: Kotka

ViestiKirjoittaja Perenna » 14 Loka 2009 8:58

Elsin selostus naapurifoorumilla on selke? ja varmasti ymm?rt?v?mpi kuin minun:
els karppaus.infossa kirjoitti:Ja t?ss? seuraava tuore raportti (napattu Annikan blogista) naapurimaan eli Ruotsin urospuolisista maanviljelij?ist?, ja heid?n syd?nriskist??n suhteutettuna ruokavalioon. Mukaan p??siv?t kaikki p??toimiset 1030-1049 syntyneet maanviljelij?t. Seuranta oli 12v... ja ruokavaliosta katsottiin erityisesti juuri ne nelj? aluetta, joilla nykyisin katsotaan olevan merkityst? syd?nvaivoihin eli
- sy?tiink? vihanneksia & hedelmi? p?ivitt?in vaiko ei
- oliko rasva maitorasvaa vai sit? suositeltavaa pehmytt? (ja t?m? viel? perusteellisesti eli kolmella eri tavalla mitattuna eli mit? leiv?lle, k?ytet??nk? aitoa kermaa ja kuinka rasvaista maitoa juodaan; kaikki ihan relevantteja maitorasvan markkereita t??ll? pohjoisen kulttuurissa)
- sy?tiink? kokojyv?? vaiko muuta viljaa
- k?ytettiink? kalaa vaiko eik?

Min? noteerasin vain rasvaiset maitotuotteet ja v?h?rasvaiset/rasvattomat maitotuotteet. En noteerannut sit?, ett? yksi rasvakohta oli voileip?levitteet, joissa oli vaihtoehtoina voi tai v?h?rasvainen margariini. Ei minusta tuosta voi kyll? niink??n oikaista, ett? kyse olisi ollut vain maitorasvoista ja muista rasvoista, oli siin? v?h?rasvaiset maitotuotteet olennaisesti mukana. Taulukossa 5 ei ole ryhm??, jossa rasvat olivat tykk?n??n muuta kuin maitorasvaa. Sit? en osaa sanoa, miten suuri merkitys t?ll? detaljilla on.
Timo Kuuselaa mukaillen: Epidemiologisten tutkimusten jälkianalyyseille näytään pantavan liikaa totuusodotuksia.

Kuva Toisaalta - mutta toisaalta.
Shit happens.

Kasari
Viestit: 73
Liittynyt: 17 Huhti 2009 20:05
Paikkakunta: Vakka-Suomi

ViestiKirjoittaja Kasari » 14 Loka 2009 10:27

Johtop??telm?osiossa sanotaan, ett? p?ivitt?inen hedelmien ja kasvisten saanti liittyneen? kohtuulliseen m??r??n rasvaisia maitotuotteita korreloi pienemm?n syd?ntautiriskin kanssa, ja ett? nykyiset viralliset ravitsemussuositukset saivat vain osittaista tukea.

In conclusion, daily intake of fruit and vegetables combined with a medium-high intake of dairy fat was associated with a lower risk of coronary heart disease

Siis liittyneen? keskinkertaiseen - korkeaan...Eli johtop??t?s on maitorasvojen kannalta viel? edullisempi[/quote]
Kasari

Perenna
Viestit: 597
Liittynyt: 04 Loka 2007 14:24
Paikkakunta: Kotka

ViestiKirjoittaja Perenna » 14 Loka 2009 11:11

Kiitos Kasari!

Useita tarkistuksia tulossa referaattiini! Esim. l?ht?kohtainen terveydentila ja ruokavalinnat oli otettu huomioon (ks. artikkelin sivu 5/2630: niill?, jotka s?iv?t v?h?rasvaisemmin, oli l?ht?kohtaisesti korkeampi BMI ja verenpaine, v?h?isempi fyysinen kuormitus ty?ss? ja he olivat harvemmin tupakoitsijoita ja maanviljelij?it?). Muokkaan ketjunaloitusta jahka kerke?n; koetan tiedottaa muutoksista niiden varalta jotka ovat lukeneet ensimm?isen version. Koetan l?yt?? my?s sen kohdan, miss? puhutaan kohtuullisesta rasvansaannista. Se nimenomaan ei ollut seuraava:
Ruots. rasvatutkimus s. 9/2634 kirjoitti:We supplemented our analyses with stratified analyses of dairy fat. Men with the highest intake of dairy fat (butter and cream and full fat milk) had the same risk of coronary heart disease as men with a medium intake of dairy fat. Therefore the medium and high fat consumption groups were combined and denoted high consumption of dairy fat.
Timo Kuuselaa mukaillen: Epidemiologisten tutkimusten jälkianalyyseille näytään pantavan liikaa totuusodotuksia.

Kuva Toisaalta - mutta toisaalta.
Shit happens.

Avatar
Anja
Viestit: 1735
Liittynyt: 17 Elo 2006 22:05
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

ViestiKirjoittaja Anja » 14 Loka 2009 12:48

Tosi mielenkiintoinen juttu. J??d??n odottelemaan, miten t?st? Suomessa uutisoidaan - vai uutisoidaanko mit??n... ;)

Avatar
MM
Viestit: 547
Liittynyt: 25 Touko 2007 11:33

ViestiKirjoittaja MM » 14 Loka 2009 15:46

Sit? voi tulkita monin tavoin, mutta eih?n tuo ainakaan maitorasvan haittoja TUE. Minua mietitytt?? mahdollisen valikoitumisen lis?ksi se, ett? kokonaisrasvan saantia ei ilmeisesti kontrolloitu. Vanhenevan maalaisv?est?n ollessa kysymyksess? on varsin todenn?k?ist?, ett? v?h?isen maitorasvan k?ytt?j?t saivat kokonaisuudessaan rasvaa muita v?hemm?n, eli korrelaatio kertoisikin kokonaisrasvan saannista eik? esim. eri rasvatyyppien keskin?isist? paremmuuksista.

Mutta k?teen j??nee joka tapauksessa, ett? paras on sy?d? reilusti kasviksia ja kitsastelematta pilaamatonta rasvaa.
Mirka

Avatar
MM
Viestit: 547
Liittynyt: 25 Touko 2007 11:33

ViestiKirjoittaja MM » 15 Loka 2009 14:35

Kaivoin taas Willettin kirjan esille (Nutritional epidemiology 1998)

Siell? kerrotaan, ett? ainoa ravintotekij? joka johdonmukaisesti n?ytt?? korreloivan sepelvatiomtautiin on, ett? suuri energiansaanti suojaa. Siit? ei ilmeisesti puhuta, koska kansan lihominen on ongelma. H?n kirjoittaa ett? on ironista, ett? ravintotutkimus l?yt?? ainoan vahvan suojaavan tekij?n liikunnasta, joka siis tuon suuren kulutuksen taustalla silloin kun ylipaino on kontrolloitu.

Rasvojen laadun suhteen n?ytt? on "weak and inconsistent" (s. 428).

Oliko tuossa tutkimuksessa nyt kontrolloitu kokonaiskulutus?
Mirka

Avatar
MM
Viestit: 547
Liittynyt: 25 Touko 2007 11:33

ViestiKirjoittaja MM » 15 Loka 2009 14:50

Ei ollut. Fyysist? aktiivisuutta oli mitattu, mutta energiansaantia ei. Tekij?t itse sen tuovat esille.

Eli nyt j?? tulkintaan semmoinen mahdollisuus, ett? maitorasvan m??r? heijasti suurta energiansaantia kun BMI oli vakioitu. Kun se runsas energiansaanti korreloi k??nteisesti. T?h?n lis?ksi se, ett? v?h?rasvailijat olivat ylipainoisempia ja sairaalloisempia, ja luultavasti siksikin suosivat virallisterveellist? linjaa.

Eli maitorasvan terveellisyytt? tuo ei sin?ll??n osoita, mutta ei my?sk??n anna pienint?k??n tukea politiikalle sen v?ltt?miseen.
Mirka

Perenna
Viestit: 597
Liittynyt: 04 Loka 2007 14:24
Paikkakunta: Kotka

ViestiKirjoittaja Perenna » 17 Loka 2009 15:07

Anja kirjoitti:J??d??n odottelemaan, miten t?st? Suomessa uutisoidaan - vai uutisoidaanko mit??n... ;)

Aamulehdess? on t?n??n 17.10.09 uutisjuttu Suojaako kerma syd?ntaudilta?, jossa asiantuntija tyrm?? tutkimuksen:
Aamulehti 17.10.2009 kirjoitti:Ylil??k?ri Antti Jula Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselta pit?? tutkimusta ep?luotettavana.

H?nen mukaansa tutkimuksessa ei ole huomioitu riitt?v?n hyvin sit?, ett? v?h?rasvaista ruokavaliota suosivat tutkittavat olivat jo tutkimuksen alkaessa sairaampia, lihavampia ja liikkuivat v?hemm?n kuin rasvaista ruokavaliota suosivat.

Lis?ksi otos on pieni, ja tiedot tutkittavien ruokailutottumuksista on ker?tty ep?tarkasti.

Julan mukaan useat luotettavat tutkimukset ovat osoittaneet, ett? kovien rasvojen v?ltt?minen laskee kolesterolia sek? pienent?? syd?ninfarktin ja aivohalvauksen vaaraa.

H?nen mielest??n kyseinen tutkimus ei kumoa aiempia v?itteit?.


Harmittavaa, ett? tutkimuksessa on nuo pikku yksityiskohdat, joihin Mirka ja min?kin kiinnitimme huomiota ylemp?n? t?ss? ketjussa. Edelleen kaihertaa ep?miellytt?v? tunne siit?, ett? jospa tutkimuksen tulos tosiaan johtuikin alkuasetelmasta eik? maitorasvojen terveysvaikutteista.
Timo Kuuselaa mukaillen: Epidemiologisten tutkimusten jälkianalyyseille näytään pantavan liikaa totuusodotuksia.

Kuva Toisaalta - mutta toisaalta.
Shit happens.

Avatar
MM
Viestit: 547
Liittynyt: 25 Touko 2007 11:33

ViestiKirjoittaja MM » 21 Loka 2009 15:16

Oletan, ett? mik? tahansa pilaamaton rasva olisi antanut saman suuntaisen tuloksen. Tuon ik?polven ruotsalaismiehet vain ovat tottuneet k?ytt?m??n rasvana maitorasvaa, kun taas V?limerell? ?ljy?. Kumpi tahansa lienee parempi kuin v?h?rasvaisuus, joka t?ss? luultavasti oli verrokkina.
Mirka

Perenna
Viestit: 597
Liittynyt: 04 Loka 2007 14:24
Paikkakunta: Kotka

ViestiKirjoittaja Perenna » 25 Loka 2009 21:22

Karppaus.infon foorumilla pohditaan siell?kin, mahtoivatko v?h?n maitorasvaa sy?v?t maajussit sy?d? jotakin muuta rasvaa runsaasti. Asia kiinnosti niin paljon, ett? tuikkasin kysymyksen er??lle ruotsalaisbloggarille, joka oli kirjoittanut tutkimuksesta blogimerkinn?n (Erik Edlund: MatFrisk Blogg, Detta har du knappast h?rt f?rr):
Detta har du knappast h?rt f?rr - kommentteja kirjoitti:
Perenna MatFrisk Bloggin kommentissa kirjoitti:K?re bloggv?rd,
kan man n?nstans l?sa om de, vars kost var mj?lkfettsn?l, konsumerade andra fetter? V?xtoljor? Var deras kost fettsn?l ?verhuvudtaget? Vi h?r i Finland debatterar ?ver den detaljen men hittar inga k?llor.
MVH Perenna fr?n Finland
Erik Edlund vastauksessaan Perennalle kirjoitti:Perenna: Dina fr?gor ?r ber?ttigade, men jag har inga fler uppgifter ?n de som st?r i min ursprungliga l?nk. D?r skriver man bland annat:

"Low consumption of dairy fat was defined as milk with 1.5 percent fat or less, no butter and seldom or never intake of cream. All others were denoted high consumption of dairy fat."

Det r?cker allts? att redovisa viss sm?r- eller gr?ddkonsumtion f?r att r?knas som "h?gfettkonsument". Enligt min mening ?r indelningen alltf?r grovhuggen och l?tt att kritisera.

Nu hoppas jag att det bakom denna indelning finns tabellmaterial som st?djer det rimliga att g?ra dessa indelningar. Rimligen borde inte en studie som presenterar ett s? kontroversiellt resultat kunna passera en seri?s granskning utan s?dan uppbackning.

Toisin sanoen asiaa pit?isi kysy? tutkijoilta itselt??n, se ei selvi? tutkimusartikkelissa.
Timo Kuuselaa mukaillen: Epidemiologisten tutkimusten jälkianalyyseille näytään pantavan liikaa totuusodotuksia.

Kuva Toisaalta - mutta toisaalta.
Shit happens.


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 10 vierailijaa