LCHF, endotoksiinit, vuotava suoli ja berberiini

Löysitkö lehdestä, netistä tai jostain muualta uutisen, joka kaipaisi hiukan ruotimista. Tässä on paikka sellaisille.

Valvojat: MahaTar, Sienestäjä2

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5225
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

LCHF, endotoksiinit, vuotava suoli ja berberiini

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 05 Huhti 2012 19:10

Englantilaiset (Warwickin yliopiston), espanjalaiset ja sauditutkijat varoittavat yhteisess? uudessa julkaisussaan diabeetikkoja runsasrasvaisesta ja v?h?hiilihydraattisesta ruokavaliosta. Varoituksen syy ei liity mitenk??n perinteiseen oppiriitaan v?h?rasvainen vs v?h?hiilarisen ruokavalion eduista, vaan varoituksen syyn? on heid?n uusi havaintonsa, jonka mukaan LCHF-ruokavalio tuottaa diabeetikon vereen endotoksiineja aterain j?lkeen. Ne ovat bakteerien fragmentteja (palasia), jotka provosoivat inflammaatiota, eritoten diabeetikoilla.

54 kohenkil?? nautti y?n paaston j?lkeen koeaterian, joka sis?lsi 75 g rasvaa, 5 g hiilihydraatteja ja 6 g proteiinia. Koehenkil?ist? 9 oli terveit? verrokkeja, 15 oli lihavia (BMI yli 30), 12:lla oli heikentynyt sokerinsieto ja 18 oli saanut diagnoosin diabetes. Kolmella viimeksi mainitulla ryhm?ll? vy?t?r?nymp?rys oli yli metrin. (taulukko 1). Laboratoriokoketiden tulokset k?yv?t imi taulukosta 2. Koeateria lis?si endotoksiinien m??r?? 4 tunnin kuluessa kaikissa ryhmiss?, mutta eniten diabeetikoilla, per?ti 125 %.

Tutkimustajohtanut Post-Doctoral Research Fellow Alison Harte selitt?? uutistoimistoille, ett? ?rasva, vaikka se liittyykin painonnousuun, ei vaikuta veren sokeripitoisuuteen. Kuitenkin, meid?n tutkimustemme mukaan, runsasrasvaiset ruoat johtivat suolistoper?isist? bakteereista kotoisin olevien endotoksiinien lis??ntymiseen suolessa. Diabeetikoilla m??r?t olivat muita suurempia. Se johtuu "vuotavasta suolesta", mik? tarkoittaa sit?, ett? bakteerien fragmentit kykenev?t l?p?isem??n suolen limakalvon ja siirtym??n vereen". Tukijat arvelevat, ett? henkil? joka sy? usein tai toistuvasti koeaterian kaltaisia aterioita, voi olla jatkuvassa endotoksemiassa, mik? voi johtaa vakaviin terveyshaittoihin.

[Suurin osa suomalaisista l??k?reist? on tuskin koskaan kuullutkaan vuotavasta suolesta, ja suuri osa niist?kin, jotka ovat siit? kuulleet, eiv?t usko sellaista olevankaan.]

?Silloin syntyy tilanne, jossa elimist? laukaisee tulehusreaktion, joka pahimmillaan voi johtaa syd?ntautiin. Havaintomme voi auttaa selitt?m??n, miksi diabeetikot ovat muita alttiimpia painonnousulle ja syd?n- ja verisuonitaudeille. ... Jopa 80 % diabeetikoista kuolee syd?nsairauksiin, joten meid?n tutkimuksemme pyrkii selvitt?m??n, mist? se johtuu ja yrit?mme l?yt?? uusi hoitokeinoja." Tutkimus esitettiin 20.3.2012 Society for Endocrinology BES meetingiss? Harrogatessa. Raportin julkaisi Yhdysvaltain diabetesliiton tiedelehti Diabetes Care.
High Fat Intake Leads to Acute Postprandial Exposure to Circulating Endotoxin in Type 2 Diabetic Subjects. Diabetes Care 35:375?382, 2012

Ja nyt hyv?t uutiset: Berberiini korjaa vuotavaa suolta. T?m?kin raportti puoltaa berberiinin k?ytt?? diabeetikon ravintolis?n?, etenkin jos h?n noudattaa LCHF-ruokavaliota.
Vuotava suoli
Viimeksi muokannut Matti Tolonen 07 Huhti 2012 11:02, yhteensä muokattu 2 kertaa.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1852
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 05 Huhti 2012 20:53

Englantilaisten tieto tuntuu ristiriitaiselta vhh-kokemukseen verrattuna:

1. Erikoisesti viljatuotteiden v?ltt?minen rauhoittaa maha-suolikanavan l?htien "n?r?stys"vaivasta kaikenlaiseen turvotukseen ja kaasunmuodostukseen.

2. Vhh paitsi laskee verensokeria ja Trigly? (VLDL) my?s CRP-arvoa niin, ett? sen mittaamiseksi pit?? k?ytt?? herkk?? CRP-tutkimusta.

Saa virrata runsaasti Thamesissa vett? ennen kuin uskon v?itteen perustellen pitk?ll? kokemuksella. Sanoisin tutkijoille, ett? mieluummin p?invastoin.
On kuitenkin hyv?, ett? asiaa tutkitaan.
Aiheettomia uhkia esitet??n Suomessakin melkein p?ivitt?in.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1852
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 06 Huhti 2012 10:46

t?ydennyst?...
Viitteen artikkeli on aika kuvaava ravitsemustutkijoiden ajattelutavasta yhdistettyn? median tulkintaa. Kummankin takana piileksii paljon tieteeseen liittym?t?nt? tarkoitushakuisuutta.

http://20.fi/6589
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5225
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 07 Huhti 2012 11:14

Timo Kuuselan kommentit her?ttiv?t mieless?ni kysymyksi?:
1. Miksi noin 40 % esidiabeetikoista sairastuu varsinaiseen diabetekseen? Mik? suojaa 60 prosenttia? Onko tuolla 40 prosentilla vuotava suoli, joka l?p?isee endotoksiineja?
2. Keit? ovat Timon tarkoittamat LCHF-ruokavaliota noudattavat henkil?t, joiden hsCRP on mitattu ja lukema on ollut pieni? Montako t?llaista henkil? aineistossa on? Ovatko he viel? kaikki elossa? Montako on mahdollisesti kuollet? Mihin tauteihin? Ovatko n?m? matalan hsCRP:n ihmiset nauttineet ravintolisi?, jotka korjaavat vuotavaa suolta, toimivat antioksidatiivisesti ja anti-inflammatorisesti ja ehk? antimikrobisesti? Tarkoitan t?ll? mm. berberiini?, D-vitamiinia, karnosiinia, kala?ljy?, pyknogenolia ja ubikinonia
3. Syd?ninfarkteihin sairastuneilta ja kuolleilta suomalaisilta ? olivatpa he sitten diabeetikkoja tai muita ? ei ole mitattu endotoksiineja, eik? bakteeri-, virus- ym. vasta-aineita, joten meill? ei ole juuri mit??n tietoa niiden mahdollisesta osuudesta tauteihin ja kuolemiin. Kolesterolia kyll? mitataan paljonkin, mutta se saattaa olla viaton sivustakatsoja.
4. Minusta Warwickin yliopiston tutkimus nostaa esille monia tutkimusaiheita. Meille ei taida viel? olla kovinkaan hyv?? kuvaa erilaisten ruokavalioiden eik? vuotavan suolen todellisesta merkityksest? terveydelle.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellä



http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1852
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 07 Huhti 2012 13:05

Eritt?in hyvi? kysymyksi?.
Kuitenkin "kaikki tiedet??n jo, ei aihetta tutkia lis??"-asenne on johtanut asenneumpikujaan.
N?ytt?? silt?kin, ett? ravitsemusoppi ja sen kouluttaminen on perustettu ainakin osaltaan virhearvioille.
Nykyisess? tilanteessa reviirin puolustaminen, ei keskustelu, on n?kyvin asenne.
Asema ja vaikutusvalta painavat eniten. Onhan siin? leiv?st?kin kysymys, kun virasta pit?isi saada el?m?n ja el?kkeen turva.
Todellinen tilanne taitaa olla se, ett? kukin huolehtii itsest??n tietonsa ja uskomustensa mukaan. Peilikin valehtelee.
T?h?n p??dyt??n, kun kvasitutkimus saa vallan ja vie resurssit.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5225
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 07 Huhti 2012 16:07

Tarkastelin viel? yksityiskohtaisesti koehenkil?iden labratuloksia ennen koeateriaa ja sen j?lkeen (0? 4 t) taulukossa 2. Huomioni kiinnittyi siihen, ettei hyvin rasvainen (75 g SFA-rasvaa) ateria suurentanut mink??n koeryhm?n kokonais- ja LDL-kolesteroleja, vaikka l??k?rit niin yleisesti kuvittelevat. Triglyseridit lis??ntyiv?t kyll?kin kaikissa ryhmiss? suunnilleen kaksinkertaisiksi, mik? taas meni ihan p?invastoin kuin esim. Timo edell? sanoo. T?ss? tutkimuksessa ei seurattu rasvoja t?m?n pitemp?? aikaa (kuin 4 t). Katsokaapa figure 1 A:ta, joka kertoo selv?sti kuin diabeetikkojen endotoksiinit lis??ntyiv?t paljon muita enemm?n ja jyrkemmin. Onko siis diabeetikoilla vuotava suoli, joka selitt?? syd?n- ja valtimotautisuutta?

Olisiko 75 g tyydytetty? rasvaa kerralla aika tujaus? Ainakin minusta, en usko sy?v?ni tuollaista m??r?? mill??n aterialla, vaikka pid?nkin itse?ni jonkinlaisena (maltillisena) karppaajana.

Lue my?s, mit? Reijo Laatikainen kirjoitti vuotavasta suolesta
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellä



http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1852
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 07 Huhti 2012 23:29

Taidetaan osittain puhua sek? aidasta ett? seip??st?.
Tarkoitan matalilla Trigly-arvoilla, joita mitataan paaston j?lkeen ns lipidipakettina = "kolesterolikokeet".
Vhh-tekniikalla trigly-arvot laskevat nopeasti eli viikossa - muutamassa viikossa.
Suositan yleens? "kole"-kontrollia kolmen kuukauden kuluttua. Silloin havaitaan jo muitakin my?nteisi? muutoksia "kolesterolikokeissa".

Jos aletaan triglyjen mittaus pian rasvaisen aterian j?lkeen, mitataan p??asiassa kylomikronien kuljettamia triglyseridej?. T?llaista aterianj?lkeist? jatkuvaa seurantaa ei rasvojen osalta harrasteta.
Joitakin suosituksia jo ehdotellaan aika pikaiseksi aterianj?lkeiseksi mittaukseksi vaan ei ole ottanut sytty?kseen.
Veren seerumi on rasvasta samea rasvaisen aterian j?lkeen. Se kuitenkin kirkastuu muutaman tunnin kuluessa. Uskaltaisin ehdottaa omalta kohdaltani mittausta jo 6 tunnin kuluttua sy?misist?, kun en harrasta mit??n v?lipaloja / jatkuvaa sy?mist?. T?ss? siis on kysymyksess? ns eksogeenisten rasvojen (tehokkaasta) k?sittelyst?.

Endogeenisten eli maksan muodostamien rasvojen osalta tilanne on toinen. Maksa muodostaa n?it? tunnettuja "kolesterolirasvoja" VLDL, jotka jatkossa verenkierrossa tunnetaan nimill? IDL, LDL ja HDL. My?s VLDL-remnanteista puhutaan.

Mik? n?ytt?? nyt varmalta ja on laajasti my?nnetty, vhh eli sokerina imeytyvien hiilihydraattien v?hent?minen laskee juuri n?it? paastomittauksen Triglyj? (VLDL /VLDL- remnantteja), mit? pid?n eritt?in vaikuttavana verisuoniriskin alentajana.
Jossakin aikaisemmassa kirjoituksessa mainitsin 1-2 tuntia aamuaterian (kohtuullisesti rasvaa) nostaneen hiukan tulehdusmarkkeri hsCRP-arvoa (1.5), kun parin viikon j?lkeen paastokontrollissa se oli vain 0,36. Luin pienen muutoksen sellaiseksi reaktioksi, joka seuraa rasvan sy?mist? ja tilanteen kontrolloimista suolen imuteiss? (immunologinen kontrolli).
Suolesta imeytyv? rasva (kylomikronit) siis kulkeutuu ensin suolen imuteihin imusolmukkeineen ja laskee sitten vasempaan solislaskimoon. Reitti poikkeaa kovasti maksan tuottamien rasvojen reitist? (er?iss? muissakin suhteissa).
N?ist? ei juuri kirjoitella. "Kaikki tiedet??n jo".

Tuomasjukan muutaman vuoden takaisessa v?it?skirjassa asiaa on tutkittu. Tutkimuksen t?rke? havainto oli se, ett? nykymallisella ruokailuvalla (runsaat v?lipalat) olemme koko hereill?oloajan postprandiaalisessa (ruokailunj?lkeisess?) tilassa. Silloin verenkierrossa on sek? maksan tuottamia VLDL-hiukkasia j?lkel?isineen ett? suolen valmistamia kylomikroneita. T?st? tilanteesta varoittelen toistuvasti.

Vuotava suoli on huonosti ymm?rretty patologinen tila. K?sitykseni mukaan siit? k?rsiv?t eniten sellaiset henkil?t, normaalit, metaboolikot, diabeetikot ym, jotka k?ytt?v?t suositusten mukaista eritt?in hh-pitoista ravitsemusmuotoa lukuisine v?lipaloineen (runsasviljaista).
Hh-pihtaajat v?itt?v?t p??sseens? usein eroon oireista. Pit?isik? tutkia? Tietysti - ja ottaa huomioon ravitsemustavat.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1852
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 08 Huhti 2012 21:17

T?m? M. T.:n esiin kaivama artikkeli on haastava.
On totta, ett? postprandiaalisia rasvatutkimuksia ei juuri ole ja sokerista sit?kin enemm?n.
Satun tiet?m??n eritt?in sopivan menetelm?n asian tutkimiseen (1H NMR). Pit?isi vain saada usutettua porukat asian kimppuun.
T?h?nastinen tutkimus py?rii tosiaan n?iden paastonj?lkeisten havaintojen parissa, m??ritet??n kolesteroleja ja m??r?t??n l??kkeit?.
Olen vakuuttunut, ett? oikeanlaatuiselle ravitsemukselle avautuisi aivan uusia n?k?aloja. En viel?k??n usko, ett? mm j?rkev?sti hahmotettu vhh on ollenkaan huono vaihtoehto - rasvoineenkaan.
Ilmeisesti ravinnon yhteydess? nautittujen antioksidanttien mm vihannesten, marjojen jne vaikutus tulisi kunnolla esiin ja muuttaisi paremmin ymm?rrettyn? asenteita. Sama koskee jatkuvaa v?lipalojen korostamista - tuskin ovat t?rkeit?. Purkkiantioksidantit & inflammaation hillitsij?t?
Ei kai ole sopivaa, ett? ik??ntyv? innostuu!
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Pentti Raaste
Viestit: 14
Liittynyt: 03 Marras 2010 19:24
Paikkakunta: Fuengirola
Viesti:

endotoksiinit

ViestiKirjoittaja Pentti Raaste » 08 Huhti 2012 23:44

Mielenkiintoinen tutkimus..vaikkakin v?h?n outo asetelma. Rasva annos on poikkeavan suuri. Minusta v?h? hiilihydraattinen ruokavalio ei edellyt? normaalia runsaampaa rasvan k?ytt??.
Endotoksiinien voimakas lis??ntyminen diabeetikoilla on mielenkiintoinen ilmi?. Minulla ei ole kovinkaan paljon kokemusta vuotava suoli potilaista...olen testannut vain muutaman. Olisi mielenkiintoista tehd? suolen l?p?isevyystesti? diabeetikoille ja saada selville vuotavan suolen yleisyys.
Toisaalta pit?isi mitata endotoksiineja my?s hieman normaalimman VHH aterian j?lkeen sek? tavallisen aamupuuron j?lkeen.
Asiassa on viel? paljon selvitt?mista.
:?
Pentti Raaste, LL

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1852
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 09 Huhti 2012 13:37

Hei kaikki.
Ei anneta t?m?n teeman sammua. Se on luultavasti t?m?n hetken t?rkein aineenvaihduntasairauksien uusi katselukulma.
Kertokaapa vaikka ravitsemusmuutoksen mahdollisesti aiheuttamista suolistotuntemuksista - vaikka yksitt?istapauksia ovatkin.
Rasvatutkija Saska Tuomasjukkakin sai tuoneresti v?it?ksens? j?lkeen kamppailla hyvin vieroksuvaa asennetta vastaan. Mies kuitenkin tiet?? asioista ja pit?isi ehdottomasti saada jatkamaan tutkimusta.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5225
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 11 Huhti 2012 11:01

T?st? selostamastani tutkimuksesta viel? sen verran, ettei se mitenk??n sulje pois sit? mahdollisuutta, ett? endotoksiineja ilmaantuu diabeetikon vereen my?s Diabetesliiton suosittelemaa ruokavaliota noudatettasessa. Asiasta ei vain ole viel? tehty tutkimusta. Kuten Pentti Raaste totesi, vuotavan suolen oireyhtym?? olisi syyt? tutkia lis?
Viimeksi muokannut Matti Tolonen 11 Huhti 2012 12:29, yhteensä muokattu 1 kertaa.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellä



http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1852
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 11 Huhti 2012 11:29

Pid?n itse t?t? M. T.:n ilmoittamaa mahdollisuutta enemm?n kuin todenn?k?isen? samoin kuin sen suolistoa sairastuttavaa vaikutusta. Ei keliakia ole kuin j??vuoren huippu.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
San Martino
Viestit: 5536
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

ViestiKirjoittaja San Martino » 16 Huhti 2012 13:11

Timo Kuusela kirjoitti:Hei kaikki.
Ei anneta t?m?n teeman sammua. Se on luultavasti t?m?n hetken t?rkein aineenvaihduntasairauksien uusi katselukulma.
Kertokaapa vaikka ravitsemusmuutoksen mahdollisesti aiheuttamista suolistotuntemuksista - vaikka yksitt?istapauksia ovatkin.
Rasvatutkija Saska Tuomasjukkakin sai tuoneresti v?it?ksens? j?lkeen kamppailla hyvin vieroksuvaa asennetta vastaan. Mies kuitenkin tiet?? asioista ja pit?isi ehdottomasti saada jatkamaan tutkimusta.

Suomen L??k?rilehti

Kroonista tulehduksellista suolistosairautta sairastavan nuoren psyykkiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin sek? y?unen laatuun tulisi kiinnitt?? huomiota kliinisess? ty?ss?, varsinkin jos nuori itse kokee taudin oireet hankaliksi, p??ttelee l??ketieteen lisensiaatti Teija Pirinen.

Tutkimusaineisto ker?ttiin vuonna 2007. Standardoituihin kyselylomakkeisiin vastasivat nuoret ja heid?n vanhempansa. Potilasryhm?ss? lomakkeen palautti 160 nuorta (56 %) ja kontrolliryhm?ss? 236 nuorta (27 %).

Kyselytutkimus?

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5225
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 16 Huhti 2012 23:22

San Martino kiinnitt?? huomiota oleelliseen asiaan. L??ketieteellisiss? tutkimuksissa ker?t??n pehme?? ja kovaa dataa. Kyselyt tuottavat pehme??, ep?luotettavaa dataa, kun taas esim. verikokeet, r?ntgen- ja magneettikuvat antavat luotettavampaa kovaa dataa. Lis?ksi on syyt? noteerata, ett? paljon tehd??n ja julkaistaan ns. havainnointitutkimuksia eli observational studies, kuten nyt suurta kohua her?tt?nyt THL:n "hiilihydraattitutkimus", joissa ei ole tehty interventiota eli ei ole tutkittu tietyn ruokavalion vaikutusta, vaan on analysoitu ep?m??r?isist? 27 vuotta vanhoista kyselylomaketiedoista tehtyj? hypoteettisia ruoan GI-indeksej? ja laskettu niiden mahdollisia assosiaatioita tulevaan diabeteksem riskiin. T?llaiset tutkimukset ovat t?ytt? roskaa. Mutta media rakastaa niit?, koska niist? saadaan rep?isevi? otsikoita tyyliin "hiilihydraattien suosiminen ehk?isee diabetesta". En yht??n ihmettele, ett? toimittajan ammatti on toiseksi v?hiten arvostettu.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellä



http://www.tritolonen.fi/

Avatar
San Martino
Viestit: 5536
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

ViestiKirjoittaja San Martino » 16 Touko 2012 9:07



Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 4 vierailijaa