Suomalainen kannanotto kilpirauhasen vajaatoiminnan hoitoon

Löysitkö lehdestä, netistä tai jostain muualta uutisen, joka kaipaisi hiukan ruotimista. Tässä on paikka sellaisille.

Valvojat: MahaTar, Sienestäjä2

catharsis
Viestit: 67
Liittynyt: 27 Heinä 2011 12:38
Paikkakunta: Kotka

Re: Suomalainen kannanotto kilpirauhasen vajaatoiminnan hoit

ViestiKirjoittaja catharsis » 22 Syys 2014 22:49

Millainen juttu oli? Ei ole ilmestynyt vielä areenaan. Iskikö sensuuri?

jurpolukki
Viestit: 47
Liittynyt: 20 Helmi 2013 2:06

Re: Suomalainen kannanotto kilpirauhasen vajaatoiminnan hoit

ViestiKirjoittaja jurpolukki » 22 Syys 2014 23:19

Millainen juttu oli?


Syyttely syyttelyä ja potilaan hyvinvointi sivuseikka. Punehtuvaa naamaa ja pitkin kattoo vilkuilua. Hoidosta se palkka tulee eikä parantumisesta?

Avatar
Saaristolainen
Site Admin
Viestit: 3329
Liittynyt: 24 Loka 2008 23:36
Paikkakunta: Ii
Viesti:

Re: Suomalainen kannanotto kilpirauhasen vajaatoiminnan hoit

ViestiKirjoittaja Saaristolainen » 22 Syys 2014 23:23

Katsoin sen äsken nauhalta. Tässä ohjelmassa oli sentään kyselty molemmilta puolilta ja Fimealta. Mutta puoleen tuntiin ei saa millään mitään kovin tyhjentävää. Käykää katsomassa Ylen kommentointisivua. Areenaan ohjelman piti ilmestyä klo 20, vaan ei näy vieläkään.
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/09/18 ... akarisodan

Facebookin potilasryhmissä ollaan vihaisia.

Matti Välimäki teki valituksen Taija Sompista. Hänen uransa ainoa valitus, kuulemma.

Eniten suuttumusta aiheuttaa endokrinologiyhdistyksen puheenjohtaja Camilla Schalin-Jäntti, joka ei vastaa kysymykseen, vaan silmät vaeltaen pitkin seiniä, kattoa ja lattiaa, suoltaa kaikenlaista potilaita ja hoitavia lääkäreitä halveksuvaa.
Esimerkiksi että potilaat menevät ensin kalliille "hivenaineklinikoille", ja kun T3 aiheuttaa ongelmia, he tulevat julkisen sairaanhoidon riesaksi ja veronmaksajien rahoja tuhlaamaan. Totuus on kyllä useimmiten se, että ensin on kuormitettu julkista kymmenen vuotta, saatu kaikenlaisia kalliita lääkkeitä ja maattu vuoteen pohjalla työkyvyttömänä. Sitten on jostain kuultu lääkäristä joka ajattelee eri tavalla. Työkyky on palannut ja suurin osa lääkkeistä on jäänyt pois. T3 on ajoittain ollut Kela-korvauksen piirissä, yleensä ei. Eläinperäisistä ei saa minkäänlaista korvausta, ja ne ovat todella kalliita valmisteita.

Minkä arvoinen on lääkärille potilaan työkyky?

Oma lääkärini ei kauppaa mitään muuta kuin omaa osaamistaan. :evil:

Potilasryhmässä keksittiin tänään uusi sanakin: endokriminaali.

Niin, ja Fimean johtaja kertoi ettei T3 ole vaarallinen. Annos tekee myrkyn. MOT

Avatar
Saaristolainen
Site Admin
Viestit: 3329
Liittynyt: 24 Loka 2008 23:36
Paikkakunta: Ii
Viesti:

Re: Suomalainen kannanotto kilpirauhasen vajaatoiminnan hoit

ViestiKirjoittaja Saaristolainen » 23 Syys 2014 1:51

Kilpirauhasliiton pj. Asta Tirronen vastasi harvinaisesti sunnuntaina Facebookin Kilpirauhanen-ryhmässä kysymyksiin, koska keskustelu oli käynyt vilkkaana. Kysymyksiä oli esim. miksi Kilpirauhasliitto ei kerro muiden vajaatoimintalääkkeiden kuin tyroksiinin käyttäjämääriä Kilpi-lehdessä, miksi Kilpi-lehden arkistossa on numero 1/2014 viimeisin, ja vaatii käyttäjätunnukset, kun juuri ilmestyi 3/2014, miksi Esa Soppi istuu liiton hallituksessa ja toimii asiantuntijalääkärinä, ja niin edelleen.

Asta Tirronen Kilpirauhasliiton työntekijänä en yleensä ehdi kovin paljon seurata Kilpirauhanen ryhmää, mutta viikonloppuna sattui silmiini tämä ketju ja teen nyt poikkeuksen, koska keskustelun aloituksessa ja joissakin kommenteissa on virheellisyyksiä.
Kuten Helena Sutinen aivan oikein kommentissaan toteaa, on liitto toiminnassaan tiedottanut monin tavoin erityisluvallisista valmisteista. Liiton hallitus on jo lähes 1,5 vuotta sitten laatinut kannanoton kilpirauhaspotilaiden hoidosta sekä julkaissut lausunnon T3-monoterapiasta. Molemmat dokumentit on muistin virkistykseksi julkaistu tänään liiton facebooksivuilla. Hallituksen kanta ei ole muuttunut.
Liitto saa Kelalta tilastot tyroksiinin käyttäjistä sukupuolen ja iän mukaan. Tai tarkkaan ottaen tilastot kertovat kuinka moni on ostanut valmistetta reseptillä ja saanut siitä Kela-korvauksen. Erityisluvallisista valmisteista liitolla on käytössä tieto kuinka paljon erityislupia on myönnetty tietyn vuoden aikana. Tämä tilasto ei siis ole 1:1 käyttäjämäärien kanssa. Viime vuonna erityislupia eläinperäisille valmisteille myönnettiin noin 1800 ja synteettisille T3-valmisteille noin 1300. Viime vuonna oli useampia toimituskatkoksia, joten sama henkilö saattoi joutua hakemaan kaksi jopa kolme erityslupaa. Päällekkäisyyksien vuoksi erityislupatilastosta ei voi vetää tarkkoja käyttäjämääriä, mutta on toki suuntaa-antava. Päällekkäisyyttä on myös tyroksiinin tilastojen kanssa siltä osin kuin on synteettisen T4+T3-hormonien yhdistelmähoitoa tai synteettisen T4 + eläinperäisen valmisteen tai synteettisen T3 + eläinperäisen valmisteen yhdistelmähoitoja saavia. Erityisluvallisista valmisteista emme saa julkaista tuotekohtaisia taulukkoja, koska se voitaisiin tulkita markkinasäännösten vastaiseksi.
KILPI-lehti on jäsenlehti, joka on jäsenistölle jäsenetu. Lehden julkaiseminen on mahdollista ainoastaan jäsenmaksutuotoilla, muuta rahoitusta siihen ei tule. Lehden tuorein numero viedään liiton nettisivuille noin kuukausi printtilehden ilmestymisestä ja kaksi tuoreinta numeroa on vain jäsenistön luettavissa. Vanhempia numeroja pääsevät lukemaan myös muut kuin jäsenet.
Hyvää syksyä ryhmäläisille toivottaen
Suomen Kilpirauhasliitto ry


Löysin vain yhden uuden artikkelin.
Ulkopuolinen ei pääse lukemaan yhtäkään tämän vuoden Kilpi-lehteä muodostaakseen käsityksen liiton nykyisestä linjasta.

Avatar
Saaristolainen
Site Admin
Viestit: 3329
Liittynyt: 24 Loka 2008 23:36
Paikkakunta: Ii
Viesti:

Re: Suomalainen kannanotto kilpirauhasen vajaatoiminnan hoit

ViestiKirjoittaja Saaristolainen » 23 Syys 2014 1:54

Tässä uudelleen julkaistu lausunto:

Kilpirauhasliiton lausunto 5.6.2013 rT3-hoidosta ja pelkällä T3-hormonilla annettavasta hoidosta

Suomen Kilpirauhasliitto toimii luotettavana pidetyn, tutkitun tiedon pohjalta. Tätä edustaa Suomen Endokrinologiyhdistys, joka on antanut kilpirauhasen vajaatoiminnan diagnostiikasta ja hoidosta lausunnon. Liitto ei ole samaa mieltä kaikista linjauksista. Potilailla tulee olla oikeus oireenmukaiseen hoitoon, eikä hoitoa saa keskittää vain erikoislääkäreille tilanteissa, joissa potilas tarvitsee vajaatoimintansa hoitoon muuta kuin tyroksiinia. Tästä Liitto on antanut aikaisemmin lausunnon.
Rt3-hoidoista on hyvin erilaisia tulkintoja. Tiedostamme, että internetissä on runsaasti aineistoa aiheesta. Liitto ei ole endokrinologian asiantuntija eikä sen asiantuntemus riitä edellä mainitun tai muun aiheesta julkaistun tiedon oikeellisuuden tarkastamiseen tai tulkintaan. Tämän vuoksi Liitto nojaa asiantuntijoiden kannanottoihin.


Pelkällä T3-hormonilla annettava hoito (T3-monoterapia) poikkeaa merkittävästi endokrinologien suosittelemasta kilpirauhasen vajaatoiminnan hoitolinjasta, eikä kuulu virallisen lääketieteen piiriin ainakaan tällä hetkellä. Mikäli tätä hoitomuotoa käytetään, on sen tapahduttava endokriinisiin sairauksiin hyvin perehtyneen lääkärin valvonnassa, jotta potilaalle aiheutuvat riskit huomioidaan riittävässä laajuudessa.


Liiton tehtävä on edistää potilaiden hyvää hoitoa. Tässä tehtävässä luotamme edellä mainitusti asiantuntijoiden kantaan, mutta toteamme, että jos ongelmana on tutkimustiedon puute, tulee tehdä lisätutkimuksia. Liitolla itsellä ei ole tähän resursseja, mutta olemme valmiita yhteistyöhön, jonka tavoitteena on uuden tutkimustiedon tuottaminen.


5.6.2013
Suomen Kilpirauhasliitto ry
Hallitus

Avatar
Saaristolainen
Site Admin
Viestit: 3329
Liittynyt: 24 Loka 2008 23:36
Paikkakunta: Ii
Viesti:

Re: Suomalainen kannanotto kilpirauhasen vajaatoiminnan hoit

ViestiKirjoittaja Saaristolainen » 23 Syys 2014 2:22

T3-monoterapia siis on luupin alla. Suomalaiset endokrinologit haluaisivat rajoittaa annoksen siihen, mitä terve kilpirauhanen tuottaa. Mutta 80 % T3:sta syntyy normaalisti dejodinaasien aiheuttaman muunnon seurauksena ympäri kehoa. Tätä siis potilas ei saisi saada!

Yhdysvaltain lääke- ja elintarvikevirasto ylläpitää sivustoa drugs.com. Siellä on T3-tableteille aivan oma sivunsa. http://www.drugs.com/pro/liothyronine-tablets.html
Alla olevien hoito-ohjeiden mukaan hoitava lääkäri menettää Suomessa oikeuksia.

Mild Hypothyroidism

Recommended starting dosage is 25 mcg daily. Daily dosage then may be increased by up to 25 mcg every 1 or 2 weeks. Usual maintenance dose is 25 to 75 mcg daily.

The rapid onset and dissipation of action of liothyronine sodium (T3), as compared with levothyroxine sodium (T4), has led some clinicians to prefer its use in patients who might be more susceptible to the untoward effects of thyroid medication. However, the wide swings in serum T3 levels that follow its administration and the possibility of more pronounced cardiovascular side effects tend to counterbalance the stated advantages.

Liothyronine Sodium Tablets, USP may be used in preference to levothyroxine (T4) during radioisotope scanning procedures, since induction of hypothyroidism in those cases is more abrupt and can be of shorter duration. It may also be preferred when impairment of peripheral conversion of T4 to T3 is suspected.


Myxedema

Recommended starting dosage is 5 mcg daily. This may be increased by 5 to 10 mcg daily every 1 or 2 weeks. When 25 mcg daily is reached, dosage may be increased by 5 to 25 mcg every 1 or 2 weeks until a satisfactory therapeutic response is attained. Usual maintenance dose is 50 to 100 mcg daily.


Tanskassa 5 µg tabletit ovat tavallisia reseptilääkkeitä, 20 µg erityisluvallisia. Kreikassa T3 on vapaakauppalääke!

Tummennetut annostukset ovat olleet yleisiä. Aloitukset ja nostot ovat yleensä olleet erittäin varovaisia, 5 µg (1/4 tabletti) kerralla joka 3. - 14. päivä tuntemusten mukaan. Myös yhdistelmähoidossa. Lisäksi on ensin pitänyt tarkistaa lisämunuaisten kunto, rautatasot, B12- ja D-vitamiinitasot yms. erittäin epämiellyttävien oireiden välttämiseksi.

Liothyronin-valmiste (tai laktoositon Thybon) otetaan yleisesti jaettuna 3-4 kertaan/vrk jotta hormonitasot heittelisivät mahdollisimman vähän ja aiheuttaisivat mahdollisimman vähän ikäviä tuntemuksia.

Kukaan ei varmasti halua olla liikatoiminnalla, niin epämiellyttävää se on. Silti endokrinologit luulevat että potilaat ehdoin tahdoin haluavat olla sillä.

Potilaat seuraavat lämpötilaa ja verenpainetta havaitakseen mahdolliset ongelmat ajoissa. Onneksi T3:n puoliintumisaika on hyvin lyhyt, joten liikatoiminta saadaan nopeasti aisoihin.

veteraaniurheilija
Viestit: 586
Liittynyt: 18 Elo 2006 8:48
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Suomalainen kannanotto kilpirauhasen vajaatoiminnan hoit

ViestiKirjoittaja veteraaniurheilija » 23 Syys 2014 12:04

Saaristolainen kirjoitti:
Potilasryhmässä keksittiin tänään uusi sanakin: endokriminaali.


Tuo sana on alunperin minun keksimä: http://blogit.iltalehti.fi/christer-sundqvist/2013/07/06/endokrinologeja-soppii-ihimetella/ :D
veteraaniurheilija = christer sundqvist

Avatar
Saaristolainen
Site Admin
Viestit: 3329
Liittynyt: 24 Loka 2008 23:36
Paikkakunta: Ii
Viesti:

Re: Suomalainen kannanotto kilpirauhasen vajaatoiminnan hoit

ViestiKirjoittaja Saaristolainen » 23 Syys 2014 12:37

Juttu näkyy vihdoin Areenassa. Mutta pohjoinen Suomi on pimeänä, koska joku kaivoi poikki Ylen valokaapelin Kuopion pohjoispuolella. Telkkaria ei näy lainkaan, ja vain muutama radiokanava kuuluu.

https://hypotyreoosi.wordpress.com/2014 ... kevirasto/

Avatar
Saaristolainen
Site Admin
Viestit: 3329
Liittynyt: 24 Loka 2008 23:36
Paikkakunta: Ii
Viesti:

Re: Suomalainen kannanotto kilpirauhasen vajaatoiminnan hoit

ViestiKirjoittaja Saaristolainen » 23 Syys 2014 13:16

MOT-ohjelman käsikirjoitus löytyy täältä. Kopioin sen varuilta tänne.

Taija Somppi, yleis- ja verisuonikirurgi, Amplia-klinikka:
"Nyt minulla on vähän semmoisia surullisia uutisia, että tämä T3-hoito on sinua auttanut ihan dramaattisesti, mutta nyt Valvira on puuttunut minunkin toimiin. Että minä en pysty enää sinua hoitamaan.... Mulla ei oo oikeen sanoja nyt tähän tilanteeseen."

MOT-tunnus

Valvira valvoo lääkäreitä.
Valvira on rajoittanut Taija Sompin lääkärin oikeuksia. Hän ei enää saa hoitaa kilpirauhaspotilaita. Hän on hoitanut potilaitaan T3-hormonilla.
13-vuotias Jasmine Aavinko Porista on Sompin potilas.

Merja Lindström, puheenjohtaja, Suomen terveysjärjestö, Jasminen asiamies:
"Olen ollut Satakunnan keskussairaalan yhteydessä jo kaksi kertaa, mutta siellä kieltäydyttiin hoitamasta. Nyt olin sitten ihan just terveyskeskuslääkärillä, semmoisella lääkärillä, joka on hoitanut häntä ihan lapsesta asti. Kysyin, jos hän voisi nyt tässä tilanteessa niin antaa, koska meillä on pari viikkoa enää lääkitystä. Niin hän sanoi: "Ei ole eettisesti oikein." Hän näkee, että Jasmine on aivan uskomattomasti parantunut ja voi hyvin. Ja hän selitti Jasminelle tosi tarkasti, että hän on onnellinen sen puolesta, mutta että valitettavasti hän ei voi kirjottaa tätä lääkettä."

Taija Somppi, yleis- ja verisuonikirurgi, Amplia-klinikka:
"Joo. Tilanne on nyt se, että kukaan lääkäri ei oikeastaan uskalla kirjoittaa, kun pelkäävät sitä, että Valvira rajoittaa oikeuksia, tai antaa varotuksia, jolloin lääkärit eivät enää uskalla kirjoittaa. Että… Minulla ei nyt ole muuta. Ei ole sanoja tälle tilanteelle."

MOT: Kilpirauhanen jakoi faktat kahtia
Kilpirauhanen tuottaa T4-hormoneja ja T3-hormoneja. Kun kilpirauhanen tuottaa hormoneja liikaa, elimistö käy ylikierroksilla. Kun kilpirauhanen tuottaa hormoneja liian vähän, elimistön toiminta hidastuu.
Lähes 300 000 (284 000) suomalaista saa T4-hormonia, thyroxinia, kilpirauhasen vajaatoimintaan.

Tämä ohjelma kertoo kiistasta, jossa lääkärit ilmiantavat toisiaan. Valvira, lääkäreitä valvova viranomainen, on antanut varoituksen kahdelle lääkärille. Lisäksi, se on rajoittanut kahden lääkärin oikeuksia. He ovat määränneet T3-hormonia potilailleen, ei T4:ä.

Molempien lääkäreiden potilaana on ollut Jasmine Aavinko, 13 vuotta.

Jasmine Aavinko, T3-potilas, lukee ääneen tekstiään helmikuulta 2014:
"Haluaisin olla yhtä onnellinen, onnellinen niin kuin muut, ei-sairaat lapset. Minulla on monenlaisia kipuja: närästys, lonkat ovat kipeät, jalat kipeytyvät liikkumisesta, migreeni, päänsärky, niska hyvin kipeä, siellä tuntuu outo kumpare. Selkä kipeä, kurkun päätä sattuu, jos siihen koskee, lihaskipuja, näkö heikkenee vinhalla vauhdilla. Maha on erittäin suuri ongelman lähde. Välillä on minulla on ollut niin pahoja pakko-oireita, että ruoka ei pysynyt suussani ja koulussa minä kävelin muita oppilaita päin, koska silmäni menivät kiinni."

Merja Lindström, puheenjohtaja, Suomen terveysjärjestö, Jasminen asiamies:
"Kaikki on alkanut 2011 alkuvuodesta, kun Jasminen perhe kääntyi minun puoleen. Jasminella oli valtavasti erilaisia oireita. Hänellä oli jo kohtalaisesti ylipainoa. Hän oli silloin kymmenvuotias, 10–11-vuotias, ja painokäyrät oli liki 100 % jo ylhäällä. Minä sitten kuuntelin niitä oireita, ja sanoin, että tässä saattaisi nyt olla kilpirauhasasioista kysymys."

Vuosi sitten Jasmine ei pystynyt kävelemään. Isoveli Alex on aina ollut Jasminen tukena.

Endokrinologia tutkii ja hoitaa hormoneja tuottavien elinten sairauksia. Matti Välimäki on Suomen kokeneimpia endokrinologeja. Välimäki on tehnyt kantelun Taija Sompista Valviraan.

Matti Välimäki, professori, endokrinologia:
"Olen tehnyt 40-vuotisen lääkäriurani aikana tasan yhden valituksen ja se on juuri tämä. Olen tehnyt valituksen potilasturvallisuuden vaarantamisesta suurella annoksella trijodityroniini-hoidolla." (trijodityroniini=T3)

Välimäen vastaanotolle tullut Sompin T3-potilas kärsi sydänverisuonisairaudesta. Hän käytti viisi – kymmenen kertaa enemmän T3:sta kuin elimistö päivittäin tuottaa. Hänellä oli rytmihäiriöitä.

Matti Välimäki:
"Sydämen sykkeen todella liiallisella suurentamisella potilas saatettiin jopa hengenvaaraan. Lopetin lääkityksen, kahden kuukauden kuluttua potilas oli oireeton ja hänellä ei ollut minkäänlaista kilpirauhassairautta."

MOT:
"Ovatko potilaat olleet sinulla vaarassa?"

Taija Somppi, yleis- ja verisuonikirurgi, Amplia-klinikka:
"Ei ole potilasturvallisuus ollut vaarassa, koska olen noudattanut pitkälti näitä FDA:n (Food and Drug Administration, USA) suosituksia, kuinka liothyronin-hoitoa (T3) tulee noudattaa, eli siinähän annostusta lähdetään nostamaan erittäin erittäin varovasti pienin annoksin. Siinä on erittäin tärkeätä kertoa potilaalle, että liikatoiminnan oireita ei saa tulla. Usein niin Thyroksinin (T4) kuin T3-lääkityksen suhteen käy niin, että kun annostusta hieman nostetaan niin saattaa tulla hetkellisiä tällaisia lieviä liikatoiminnan oireita."

Jo ennen Somppia, Valvira otti Jasminen ensimmäiseltä lääkäriltä pois oikeuden hoitaa kilpirauhaspotilaita. Satakunnan keskussairaalassa Jasminea hoitanut lääkäri oli tehnyt kantelun Valviraan.

Merja Lindström, puheenjohtaja, Suomen terveysjärjestö, Jasminen asiamies:
"Perheelle annettiin kaksi vaihtoehtoa, että lastensuojelu puuttuu asiaan ja tekee huostaanoton, jos ei laiteta sairaalaan. Jasmine joutui psykiatriselle osastolle sitten. Hän oli muistaakseni kymmenisen kuukautta siellä kirjoilla, ja tilanne oli ihan katastrofaalinen perheelle. Siinä samassa yhteydessä sitten purettiin pois tämä T3-lääke ja laitettiin tyroksiinilääke (T4) tilalle. No sitten siitä seurasi sitä, että kaikki oireet rupesivat tulemaan takaisin ja kahdessa vuodessa, kaksi vuotta ja kaksi kuukautta tyroksiinihoitoa, niin Jasminen paino oli noussut yli 30 kiloa. Sitten elettiin 2013 joulukuutta, tilanne oli todella kriittinen. Jasminen terveydentila oli niin heikko, ettei hän pystynyt enää koulua käymään. Hänelle järjestettiin kyllä kotikoulu, mutta sitäkään hän ei enää pystynyt. Hän vaan makasi. Hän vaan sitten totesi vanhemmille, että nyt tuntuu, että nyt hän kuolee, että oireet ovat niin pahat."

Satakunnan keskussairaala ei kommentoi tapausta.

Tämän vuoden alussa Helsingin hallinto-oikeus kumosi Valviran päätöksen Jasminen ensimmäisen lääkärin oikeuksien rajoittamisesta. Tuomarit päättivät äänin 3-0, että Valviralla ei ollut perusteita rajoittaa lääkärin oikeuksia. Potilasturvallisuutta ei ollut vaarannettu.
Valvira on valittanut asiasta Korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Asia on kesken. Tähän vedoten Valvira ei osallistu tähän ohjelmaan.

Kesän alussa Taija Somppi aloitti T3-hoidon uudestaan Jasminelle.

Merja Lindström, puheenjohtaja, Suomen terveysjärjestö, Jasminen asiamies:
"Ihan muutamien viikkojen sisällä näkyi jo ihan selvästi tämmöistä piristymistä ja tuota kaikin puolin niin tyttö alkoi elpymään ja tuota ne muutokset, mitä oli verikokeissa. Hänellähän oli jo 10–11-vuotiaana semmoiset verikokeet, mitä on yleensä kuusi-, seitsemänkymppisillä sairailla ihmisillä. Jasminen veriarvot näyttivät siltä, rasvamaksat ja muut, sokerit korkealla. Ihan itsekin hämmästyi siinä, että kun kuitenkaan ei paljon mitään muita muutoksia tullut kuin vaan tämä lääke. Paino lähti, tämä oli toinen kerta elämässä, kun Jasminen paino lähti laskuun."

Heinäkuussa Valvira rajoitti Sompin oikeuksia. Hän ei saa hoitaa kilpirauhaspotilaita, eikä määrätä kilpirauhashormoneja. Perustelu on sama kuin ensimmäisen lääkärin kohdalla. Hän ei ole tutkinut ja seurannut potilaitaan tarpeeksi hyvin.

MOT:
"Kuka on kannellut sinusta?"

Taija Somppi, yleis- ja verisuonikirurgi, Amplia-klinikka:
"Kollegat. On sellaisia kollegoita, jonka kanssa minulla on ollut sama potilas, joka ei ole hänen hoidossaan tullut kuntoon ja ollaan saatu sitten sopiva lääkitys ja potilas on toipunut, niin siitä huolimatta tällainen lääkäri, joka ei tunne T3-hoitoa tai T3-hydrokortisooni-yhdistelmää, niin on tehnyt kantelun tällaisesta hoidosta jota hän ei tunne. Tää on aika erikoien tapa toimia, että minä itse kyllä jos minulla itsellä on niinkun tällasta erimielisyyttä jostakin hoidosta jonkun lääkärin kanssa niin minä kyllä otan yhteyttä tähän kollegaan ja keskustelen hänen kanssaan asiasta. Mutta tää on minun mielestä erittäin selkärangatonta toimintaa, että mennään heti tekemään kantelu Valviraan."

Taija Sompin yksityinen Amplia-klinikka väittää että Endokrinologi-yhdistyksen puheenjohtaja on käskenyt tekemään kaikista T3:a määräävistä lääkäreistä kantelun Valviraan.

Camilla Schalin-Jäntti, osastonylilääkäri, HYKS, puheenjohtaja, Endokrinologiyhdistys:
"Jag blir ju förbannad när det står sådant på nätet om mig som inte är sant. Om du då som... ska vi säga som patient läser det här så får du ju den uppfattningen att nu är det Valvira som gör något väldigt konstigt och sedan endokrinologerna som håller på med någon sorts hetsjakt."
"Det att man tar sköldkörtelhormon utan att man har en underfunktion så... det är ju inte så att det bara påverkar vår hjärna. Om vi tar, ska vi säga - jag har inte underfunktion i sköldkörteln - om jag nu skulle ta T3, så kanske jag skulle orka bättre under dagen. Kanske när man känner sig lite trött så i stället för att ta den där kaffekoppen skulle jag kunna slänga i mig en knapp T3. Kanske det skulle pigga upp mig. Men samtidigt så påverkar det också andra saker i vår kropp, och den här diskussionen saknas helt. Det påverkar vår vävstomme och det påverkar vår hjärtfunktion och i det långa loppet, om du tar en sådan här behandling som i princip är livslång, så får du småningom de här bieffekterna på hjärta och skelett. Så man kan fråga sig att är det så att vi har någon sorts medikalisering, människor som mår dåligt och det är lätt att ge en knapp och säga att "Det här piggar upp dig, om du är trött", eller man skulle kanske rentav kunna tala om doping."
(Raivostuin, kun minusta kirjoitettiin netissä sellaista, mikä ei ole totta. Potilas saa tuollaisesta sen käsityksen, että Valvira tekee jotain hyvin omituista, ja että endokrinologit ovat jonkinlaisessa ajojahdissa.)
(Kilpirauhashormonin ottaminen ilman todettua vajaatoimintaa... Se ei vaikuta vain ihmisen aivoihin. Jos sitä ottaa sellainen, jolla vajaatoimintaa ei ole, hän saattaa jaksaa päivänsä paremmin. Jos ottaa väsymykseen kahvin sijaan T3-pillerin, saattaa kyllä piristyä, mutta se vaikuttaa kehoon muutenkin. Tämä keskustelu meiltä puuttuu. T3 vaikuttaa luustoon ja sydämen toimintaan ja pitkällä aikavälillä, hoidon ollessa periaatteessa elinikäinen, potilas alkaa saada sivuvaikutuksia sydämeen ja luustoon. On syytä kysyä, onko käynnissä
jonkinlainen medikalisaatio. Kun ihminen voi huonosti, hänelle on helppo antaa piristäviä pillereitä. Voisi jopa puhua dopingista.)

Nina Saine ylläpitää T3-vertaistukiryhmää. Ryhmässä on paniikkia siitä, miten Valviran toimien jälkeen löytyy lääkäreitä, jotka kirjoittaisivat T3:a.

Nina Saine, vertaistuki-vapaaehtoinen, T3-potilas:
"No, minähän sairastuin jo itse asiassa teini-ikäisenä. Ja jouduin silloin esimerkiksi keskeyttämään lukion. Ja minulla on ollut erilaisia oireita sitten kolmekymppiseksi asti. Varsinkin se aiheutti masennusta ja särkyjä se kilpirauhasen vajaatoiminta, mitä minulla ei koskaan lähdetty hoitamaan, koska arvot olivat viitteissä, vaikka minulla oli selvät oireet. Sitten lopulta annettiin Thyroxinia (T4), mikä ei auttanut. Oireet vaan paheni. Söin siinä vaiheessa melkein kymmentä erilaista lääkettä. Ja voin silti vaan huonommin ja huonommin. Jouduin sitten itse selvittämään näitä asioita, koska olin niin selkä seinää vasten. Sitten lopulta sain vähän selville, että mistä tässä on kaikessa kysymys. Etsin sitten sellaisen lääkärin, joka minua osaa auttaa. Sitten minulle tehtiin ruokavaliomuutoksia, otin käyttöön ravintolisiä. Thyroxin (T4) vaihdettiin Liothyronineen (T3). Tänä päivänä syön kahta lääkettä, josta toisesta saatan vieäl päästä eroon jossain vaiheessa. Ja olen voinut aloittaa opinnot. Olen kiitollinen jokaisesta sellaisesta päivästä, kun minua ei särje mihinkään tai minua ei ahdista tai masenna."

Camilla Schalin-Jäntti, osastonylilääkäri, HYKS, puheenjohtaja, Endokrinologiyhdistys:
"Jag är liksom oroad över att... patienterna, eller människorna som mår dåligt blir ju helt enkelt lurade. De skall gå på laboratorieprov som kan kosta en hel del, som inte är tillförlitliga, och på basen av vilka man inte kan dra den slutsatsen att de har en underfunktion i sköldkörteln. Och så berättar personen som gör det här att "Nu, hör du, har jag hittat orsaken till att du mår dåligt".
(Minua huolestuttaa se, että huonosti voivia ihmisiä yksinkertaisesti huijataan. Heidän pitää käydä kalliissa laboratoriokokeissa, jotka eivät ole luotettavia, ja joiden perusteella ei voi tehdä johtopäätöksiä kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Sitten potilasta hoitava henkilö kertoo, että on löytänyt syyn potilaan huonoon kuntoon.)

MOT:
"Miten näet endokrinologien ratkaisun sinun ongelmille?"

Nina Saine, vertaistuki-vapaaehtoinen, T3-potilas:
"No, he olisivat pesseet varmaan kätensä minun asioista. Heidän ratkaisuhan oli masennuslääkkeet ja psykiatriselle puolelle hoidon siirtäminen. En minä ja minun kaltaiset potilaat olla saatu apua endokrinologeilta. Eikä nytkään monet on saanut kokea, että heistä on tuntunut, että heistä ei ole ollenkaan välitetty."

MOT:
"Hur upplever du att T3-aktivisterna demoniserar er endokrinologer, att ni inte förstår och att ni är skurkarna i dramat?"
(Miltä se tuntuu, että T3-aktivistit demonisoivat endokrinologit, sanoen, että ette ymmärrä asiaa ja että olette koko jutun pahikset?)

Camilla Schalin-Jäntti, osastonylilääkäri, HYKS, puheenjohtaja, Endokrinologiyhdistys:
"Det här är ju propaganda. Det är kanske då främst de här klinikerna som annars går miste om kunder, det vill säga de sakkunniga går ut och säger att det stämmer inte det som ni håller på med, att det är kvacksalveri och så här gör vi inte. Och om det är så att du... Det är ju så att det är en läkare som måste skriva ut det här, har du inte läkarkompetens så får du inte skriva ut några hormoner. Och är det så att du sedan så att säga misstänkliggörs, eller du kan få en varning till exempel av Valvira, att nu har du inte skött dina patienter så som man borde om man misstänker hypotyreos (käännös: kilpirauhasen vajaatoiminta). Så då kan ju hela verksamheten på en sådan här spårämnesklinik vara hotad för då finns inte den där läkaren där som skriver de där recepten. Så att jag får en sådan här känsla att de skriver liksom i sin egen sak och så skrämmer de upp de patienter som de har börjat T3 med och så skrämmer de upp dem med skall vi säga falska argument att "sedan om jag inte finns här och skriver T3 åt dig så ingen hjälper dig".
(Sehän on propagandaa. Sitä tuottavat kai lähinnä kyseiset klinikat, jotka menettävät potilaitaan, jos asiantuntijat sanovat, että toiminta on puoskarointia, jota ei voida hyväksyä. Hoidon määrääminen on lääkärin työtä. Ilman lääkärin pätevyyttä ei ole oikeutta määrätä hormoneja. Jos henkilöä epäillään tällaisesta tai Valvira antaa varoituksen mahdollisen hypotyreoosipotilaan hoitamisesta vastoin käytäntöjä, silloin koko hivenaineklinikan toiminta voi olla vaarassa, koska siltä puuttuu reseptit kirjoittava lääkäri. Minusta he vain ajavat omaa asiaansa ja pelottelevat potilaita, joiden kanssa ovat aloittaneet T3-hoidot. He väittävät potilaille, että jos he eivät saa toimia, potilasta ei auta kukaan.)

Taija Somppi, yleis- ja verisuonikirurgi, Amplia-klinikka:
"Tämä tilanne on aivan katastrofaalinen. Suomessa on satoja ellei tuhansia potilaita, jotka ovat täysin riippuvaisia tästä T3-pohjaisesta lääkkeestä, joko trijodithyroniinista (T3) tai sitten eläinperäisistä kilpirauhaslääkkeestä (T3+4) jossa on myös tätä T3-lääkettä mukana, niin tämä on ihan katastrofaalinen tilanne. Nyt on tilanne, että monet lääkärit eivät uskalla enää kirjoittaa, ja tilanne on se, että ihmiset jäävät ilman hoitoa ja jäävät ilman lääkettä."

T3:a sekä T3:n ja T4:n yhdistelmää käyttävien potilaiden määrä on kasvanut viimeisten vuosien aikana muutamasta sadasta 3 200:aan.

Matti Välimäki, professori, endokrinologia:
"Näkisin, että tämä tiukimman koululääketieteen kannanotot suosivat sitä, että kilpirauhashormonihoitoja ja näitä aktiivisia kilpirauhashormonihoitoja ruvetaan käyttämään, aloittamaan ei-endokrinologien toimesta. Meillähän on Suomen Endokrinologiyhdistyksen kannanotto, joka sanoo, ettei väsymystä ja mielialan laskua sairastavalle pidä missään tilanteessa aloittaa kilpirauhashormonihoitoa, jos numerot ovat normaalit. Minulla on lukuisia esimerkkitapauksia siitä, potilaista, joilla ns. alakanttisilla arvoilla on jo merkitystä. Eli kannattaisi hieman koululääketieteen joustaa ja aloittaa tätä varmasti turvallista tyroksiinihoitoa lievemmin indikaatioin ainakin kokeeksi, voisiko väsymys helpottaa, mieliala nousta, ja oman kokemukseni mukaan näin käy usein."

Fimea vastaa lääketurvallisuudesta. Fimean haittavaikutusrekisteristä löytyy kautta aikojen vain 3 haittavaikutusilmoitusta koskien T3-valmistetta.

Leo Niskanen, lääketurvapäällikkö, Fimea:
"Eihän se ole vaarallinen aine. Se on elimistön oma aine. Kysymys on ainoastaan siitä, miten sitä annostellaan. Lääkkeen ja myrkyn ero on annostelu, oli mikä tahansa kysymyksessä. Eli pitää osata käyttää sitä. Tämä koskee kaikkea lääkehoitoa. Mutta nyt erityisesti näistä hormonikorvausvalmisteista, niin nehän ovat elimistön omia tuotteita ja allergiset reaktiot ja tämmöiset harvinaiset haittavaikutukset, kuten verenkuvan muutokset, ne ovat todella olemattomia."

Suomen hautaustoimistojen liiton puheenjohtaja Kyllikki Forsius sai sydänlääkäriltään kuolemantumoion vuosi sitten.

Kyllikki Forsius, T3/4-potilas:
"No minun tarina on se, että olen menettänyt käytännössä yhdeksän vuotta minun parhaasta elämänajasta naisena, kun minua on hoidettu väärillä lääkkeillä, eikä lääkäri ole kuunnellut sitä, mitä olen kertonut, miltä minusta tuntuu. Ne lääkkeet eivät ole esimerkiksi auttanut, ett minulla on hoidettu verenpainetautia. Ja kun on kysytty, että miksi minä sairastan sitä, niin se oli aina, ett on perintötekijät, ett ne on saatu syntymässä. Kuitenkin nyt minulle on selvinnyt sitten, kun olen löytänyt uuden lääkärin ja se oikea sairaus on löydetty, tuo kilpirauhasen vajaatoiminta, että minua olisi voitu hoitaa koko ajan oikein. Niitä oireita ja kaikkia sivuvaikutuksia, mitä minulla on ollut, niin ei olisi ollut ollenkaan."
"Minulla on tässä tämmöinen 2012 vuoden lääkkeet, niin täällä on tämmöinen Diovan, missä on korkein mahdollinen määrä, 320, sitten on Zanidip, toinen verenpainelääke, Cardiol, joka on sydänlääke, jonka pitäsi sitten sitä sydämen sykettä tasata ja sitten on vielä tämmöinen nesteenpoistolääke ja sitten toi Atorvastatin, niin sehän on kolesterolilääke."

MOT:
"Millainen olo sinulla oli näistä?"

Kyllikki Forsius, T3/4-potilas:
"No minulla oli tosi huono olo monta kertaa ja sitten tietysti, kun paino nousi, kärsin siitä, kun olen kuitenkin ollut suhteellisen normaalikokoinen koko elämäni. Ja siihen ei ollut mitään syytä, vaikka olisin kuinka urheillut ja syönyt hyvin. Sitten kärsin päänsärystä, jatkuvasta. Olin aika masentunut. Sitten semmoinen yleinen jaksaminen oli totta kai huonompaa, mutta, kun olen aika sitkeä sissi, niin en ole antanut periksi, olen kuitenkin hoitanut perheeni ja työni. Avioliittokin on tallella."

Forsius käyttää nyt ainoastaan sian kilpirauhasesta valmistettua T3- ja T4-yhdistelmää.

Camilla Schalin-Jäntti, osastonylilääkäri, HYKS, puheenjohtaja, Endokrinologiyhdistys:
"Nå, nog är det ju så att de... de som inte mår bra av den här T3-behandlingen, det är ju många som nu liksom nappar på kroken och tänker att nu liksom... det här är en sådan här undermedicin och så provar man gärna att tänk om det liksom nu skulle hjälpa mig också. Det finns väldigt många som inte mår bra av den och de blir ju inte kvar på privatsidan, det... privatsidan och homeopatiska kliniker och de här... spårämnesklinikerna som främst påbörjar de här behandlingarna. Och det är dyrt att gå där, så att de här patienterna som mår dåligt, de blir inte kvar på privatsidan utan de kommer sedan till den kommunala sidan för att få hjälp, och det här belastar ju då den kommunala sidan - den... finansierar vi med skattemedel."
(Moni sitä saava ei voi hyvin, mutta nämä henkilöt eivät jää yksityiselle puolelle. Yksityinen puoli, homeopaattiset klinikat ja hivenaineklinikat, jotka yleensä aloittavat tällaiset hoidot, ovat kalliita. Niinpä huonosti voivat potilaat eivät jää sinne, vaan hakeutuvat kunnalliseen hoitoon. Se kuormittaa kunnallista puolta, joka rahoitetaan verovaroin.)

Heikki Pälve, toiminnnanjohtaja, Lääkäriliitto:
"Tämä kiista on hyvin poikkeuksellinen siinä mielessä, että aika harvoin, hyvin harvoin lääkärit kiistelevät näinkin kovasti jostakin yksittäisestä hoitomuodosta. Pyrkimyksemme on tavata kumpikin osapuoli, mutta varsinainen vahinkohan tässä siinä mielessä on siltä osin tapahtunut, että tämähän on jo mennyt eteenpäin ensin Valviraan ja sen jälkeen nyt jo kuulemani mukaan oikeuskäsittelyyn, joten olemme tässä suhteessa kyllä pahasti myöhässä."
"Harvemmin olemme tekemisissä semmoisissa asioissa, että me pyrkisimme löytämään ikään kuin kahden eri hoitomuodon välillä, päättämään tai tulemaan lopputulemaan siitä, että mikä olisi oikein, vaan pyrimme löytämään ikään kun keinoja päästä jonkinlaiseen yhteiseen näkemykseen, löytää semmonen yhteinen hyvä, koska yhteinen hyvä on tietenkin se, mikä lopulta on varmasti paras kummallekin osapuolelle ja potilaalle. Mutta selvähän se on, että jos toinen osapuoli katsoo toisen toimivan selkeästi väärin, niin vaikeaa on sitten löytää ikään kuin kompromissia, jos kerta selvästi on näkökulmaero. Ja silloin lääkäriliito ei voi paljon muuta kun jäädä katsomaan siltä osin, että kuinka siihen, kuinka se sitten lopulta kääntyy."

Taija Somppi, yleis- ja verisuonikirurgi, Amplia-klinikka:
"Valviran toiminnan tarkoitus, tämähän on ns. turvaamistoimenpide, että lääkärit eivät enää saa kirjoittaa T3-pohjaisia lääkkeitä, mutta kyllä tämä käytännössä on mitä suuremmassa määrin turvattomuustoimenpide, eli Valvira jättää potilaat heitteelle. Eli tässä käy juuri niin, että Valvira itse vaarantaa potilasturvallisuutta mitä suurimmissa määrin."

Camilla Schalin-Jäntti, osastonylilääkäri, HYKS, puheenjohtaja, Endokrinologiyhdistys:
"Också läkare gör fel och vi skall då kunna gå vidare och ändra på vårt behandlingssätt. Så det är på något sätt märkligt nu i den här diskussionen att när Valvira nu synar... Valvira synar ju läkare över huvud taget i Finland, men när de nu synare de här läkarna så... så plötsligt så vänder läkare som har blivit granskade på steken och... och ställer sig ovanför det hela, de tar inte så att säga kritiken och oron på allvar utan de vänder det hela till att jag har rätt och Valvira har fel. Eller Valvira bluffar."
(Lääkäritkin tekevät virheitä. Hoitokäytäntöjä on myös voitava muuttaa. Tässä keskustelussa on outoa se, että kun Valvira valvoo... Sehän valvoo lääkäreitä Suomessa ylipäänsä, mutta yhtäkkiä tutkinnan kohteet katsovatkin asiaa toiselta kantilta ja asettuvat kaiken yläpuolelle. He eivät ota kritiikkiä ja huolta vakavasti, vaan ajattelevat, että he ovat oikeassa ja Valvira väärässä. Tai että Valvira harhauttaa.)

Lääkärien riita T3:sta on hyvin poikkeuksellinen. Jotkut endokrinologit pitävät T3:sta määrääviä lääkäreitä puoskareina. T3-lääkäreiden mielestä endokrinologien ammattitaidossa on suuria puutteita. Lääkärien riidan uhreja ovat potilaat.

Taija Somppi, yleis- ja verisuonikirurgi, Amplia-klinikka:
"Kun alan siitä puhumaan Jasminen tilanteesta, niin minua alkaa itkettää. Minusta se on ihan järkyttävää. Että jo toistamiseen Jasminelta evätään se hänen hoitonsa, jolla hän on päässyt nuoren tytön oikeaan elämään kiinni. Nauttimaan elämästä, koulukavereista, näteistä vaatteista. Normaalista elämästä."

Haastatellut:
Jasmine Aavinko, T3-potilas
Kyllikki Forsius, T3/4-potilas
Merja Lindström, puheenjohtaja, Suomen terveysjärjestö, Jasminen asiamies
Leo Niskanen, lääketurvapäällikkö, Fimea
Heikki Pälve, toiminnnanjohtaja, Lääkäriliitto
Nina Saine, vertaistuki-vapaaehtoinen, T3-potilas
Camilla Schalin-Jäntti, osastonylilääkäri, HYKS, puheenjohtaja, Endokrinologiyhdistys
Taija Somppi, yleis- ja verisuonikirurgi, Amplia-klinikka
Matti Välimäki, professori, endokrinologia


Avatar
Saaristolainen
Site Admin
Viestit: 3329
Liittynyt: 24 Loka 2008 23:36
Paikkakunta: Ii
Viesti:

Re: Suomalainen kannanotto kilpirauhasen vajaatoiminnan hoit

ViestiKirjoittaja Saaristolainen » 23 Syys 2014 13:57

Löysin mielenosoitusketjun ryhmästä Kilpirauhasen vajaatoiminta (hypothyroidism)
https://www.facebook.com/groups/6015705 ... 907994353/
https://www.facebook.com/events/649173695190387/?ref=4

MIELENOSOITUS 3.10.2014 Helsingissä. Tarkempi paikka vielä avoin. Nyt kaikki, jotka haluavat KUNNON HOITOA, lähtekää mukaan!

Avatar
San Martino
Viestit: 5481
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

Re: Suomalainen kannanotto kilpirauhasen vajaatoiminnan hoit

ViestiKirjoittaja San Martino » 24 Syys 2014 8:31

Suomen Kuvalehti kirjoitti:Mitä MOT unohti kertoa

Ylen MOT-ohjelma kertoi eilen lääkärikunnan erimielisyyksistä kilpirauhasongelmien hormonihoidoissa.

Tai sellaisista ohjelma antoi ymmärtää kertovansa: aivan kuin suomalaisessa lääkärikunnassa olisi jokin isokin koulukuntaero siinä, kannattaako ihmisiä lääkitä T4- vai T3-kilpirauhashormonilla.

Tosiasiassa kyse on muutaman lääkärin hyvin poikkeuksellisesta näkemyksestä asiaan. Heidän toimintaansa on tarttunut muun muassa Valvira, joka on jo rajoittanut kyseisten lääkärien oikeuksia määrätä kilpirauhaslääkitystä. Taustalla on todellinen huoli ja tietämys vaaroista, joita annettu T3-hoito voi sisältää.

Valviran kanssa samoilla linjoilla oli ohjelmassa esimerkiksi Suomen endokrinologiyhdistys. Ei siis ole kyse ”lääkäreiden sodasta” tai ”faktojen jakautumisesta kahtia”, vaan ihan vain muutaman äänekkään vastarannankiisken toiminnasta. Faktat ja tutkimukset eivät ole heidän puolellaan.

Olisin kaivannut MOT-ohjelmaan parempaa taustoitusta näistä vastarannankiiskistä. Nyt jaksosta tuli vaikutelma, että esimerkiksi yleis- ja verisuonikirurgi Taija Somppi on ottanut asiakseen nimenomaan hoitokäytäntöjen muuttamisen kilpirauhasongelmissa.

Samoin olisin kaivannut, että MOT:n jaksossa olisi kerrottu, millaista tahoa edustaa 13-vuotiaan tytön ”asiamiehenä” toiminut ja hänen terveydentilastaan avoimesti puhunut Merja Lindström, jonka kerrottiin edustavan Suomen Terveysjärjestöä.

Suomen Terveysjärjestö kuulostaa hyvin viralliselta, mutta tosiasiassa se on nimeään vaihtanut Suomen luontaisterveyden Liitto, joka on siis uskomushoitojen, kuten homeopatian, ja nykyään myös hyvin kovaäänisesti rokotekielteisyyden asialla. Somppi on järjestön varapuheenjohtaja.

...niin jotainhan me kaikki edustamme...virallista tai epävirallista linjaa? Viralliset ja epäviralliset puoskarit?

PS. Onkohan Raevaaralla jotain yhteyksiä Roskatieteeseen?

Avatar
Saaristolainen
Site Admin
Viestit: 3329
Liittynyt: 24 Loka 2008 23:36
Paikkakunta: Ii
Viesti:

Re: Suomalainen kannanotto kilpirauhasen vajaatoiminnan hoit

ViestiKirjoittaja Saaristolainen » 24 Syys 2014 14:12

Näin väitetään Suomi24:ssä. Että Roskatiede-blogissa on ollut esillä myös Skeptikkojen puheenjohtajan, Hannu Lauerman näkemyksiä. Raevaara on varapuheenjohtaja.

Ja eilen on kolmannen lääkärin oikeuksia rajoitettu...

Avatar
Saaristolainen
Site Admin
Viestit: 3329
Liittynyt: 24 Loka 2008 23:36
Paikkakunta: Ii
Viesti:

Re: Suomalainen kannanotto kilpirauhasen vajaatoiminnan hoit

ViestiKirjoittaja Saaristolainen » 24 Syys 2014 15:52

Ylen kilpirauhas-MOT:n kommenttiketjusta napattu:

Lähettänyt 23.09.2014 - 14:06 käyttäjä Rolf Wistbacka (ei varmistettu)
Kiitokset ohjelman tekijöille lähes erinomaisesta dokumentista joka oli lopullinen vahvistus epäilyilleni systeemisestä ongelmasta terveydenhoitojärjestelmässämme. Kilpirauhasen toimintahäiriöiden kompleksisuus ymmärretään vasta osittain ja on perusteltuja syitä olettaa että tämän tulisi näkyä myös kliinisessä hoitotyössä. asianlaita käy selväksi jos suostuu altistumaan vastakkaisten ideologioiden esittämille argumenteille, ei retoriikalle.

Ajattelun ja metodien puhtautta valvovat lääkäriyhdistykset kuten Suomalainen Lääkäriseura Duodecim ja Suomen Endokrinologiayhdistys. Kilpirauhasongelmaisten etua ajavan Suomen Kilpirauhasliiton toistuvat vetoomukset kilpirauhassairauksia koskevan Käypä hoito-suosituksen tekemiseksi on tyrmätty lääkäriyhdistyksissä. Käypä hoito-suositus itsessään rajaisi keskustelun enemmän asiapohjaiseksi mutta laatiminen paljastaisi samalla ettei keisarilla ehkä olekaan vaatteita. Olevissa Käypä hoito-suosituksissa alleviivataan aina potilaan kuulemista ja diagnoosin tekoa ensisijaisesti potilaan kuvaamien oireiden perusteella. Subjektiivisuuden painotus diagnosoinnissa on ilmeisesti joidenkin kilpirauhaspiirien etujen vastaista?

Potilaat ovat kärsineet ymmärtämättömistä ja yksinkertaistavista hoitokäytänteistä aikaisemminkin. Maanviljelijä isäni sairastui ykköstyypin diabetekseen 1958 jota tuolloin hoidettiin vakiomäärällä insuliinia. Hänen epäilynsä oman insuliinintarpeensa vaihtelusta ei sopinut lainkaan tuolloin vallinneeseen "viralliseen tietoon" ja muutaman lääkärin reaktio kyseenalaistukseen oli lyhyesti "ota tai jätä". Nykyisin yksilöllinen hoito on itsestäänselvyys diabeteksenhoidossa. Onko jokaisen lääkärisukupolven toistettava samat virheet, kulkeeko tieto yhä vain ylhäältä alas?

Sairastuin kahdesti laitoshoitoa vaatineeseen vakavaan masennukseen 2009 joiden yhteydessä suostumuksellani kokeiltiin lähes kaikkia moderneja Suomessa saatavissa olevia masennuslääkkeitä ja niiden yhdistelmiä. Elektrokonvulsiivista, eli sähköshokkihoitoa sain 11 kertaa ja myös psykoterapiaa. Hoitovasteet olivat heikot, eli parantumisen tavoite ei toteutunut minun kohdallani.

Aivoihini kohdistuneet hoidot ovat näin jälkikäteen ajatellen silti olleet perusteltuja. Kokeilujen ansiosta voi, periaatteessa, rajata pois todennäköisimmät syyt oireisiin ja siirtyä seuraaviin. Nyt kun kilpirauhaskeskustelun toimeenpanovaltaa käyttävä osapuoli leimaa vaihtoehtoiset kokeilut "epätieteellisiksi" heräsi minulle kysymys: miksi sitten depressio hoitojen vaikutusmekanismien hämäryys ei estä niiden kokeilevaa käyttöä?

Psykiatriassa on vallan hyväksyttyä edetä "kokeillaan ja katsotaan" periaatteella, mutta endokrinologiassa sitten ei. Onko tähän kummallisuuteen olemassa tieteellisiä perusteita? Riskiarviointiin nämä erilaiset käytänteet ei voi perustua sillä kilpirauhasen voi aina poistaa toisin kuin pienintäkään osaa aivoista. Kyse on politiikasta ja vallan käytöstä. Potilaat ovat pelinappuloina.

Psykiatrisen avohoidon loppuessa kaksi vuotta sitten pallottelin ajatuksella kilpirauhashormonin merkityksestä masennuksessani, nopeasti puhjenneeseen fyysiseen heikkouteen (josta on objektiivista tietoa) sekä erilaisiin kipuihin. Ehdotin psykiatrilleni hormonikokeiluja sillä monet oireista, ei kuitenkaan kaikki, olivat samoja kuin kilpirauhasen vajaatoiminnassa. Selvisi että hän ei "käytännön syistä" voi tehdä hormonikorvauskokeiluja vaan minun tulee hakeutua yleislääkärille. Tilanne oli outo ja huomasin argumentaation tuloksettomaksi. Miksei minut parhaiten tunteva lääkäri voinut auttaa tässä selkeässä yleislääketieteellisessä asiassa? Olin törmännyt järjestelmänsisäiseen hiljaiseen valtarakenteeseen

Omassa terveyskeskuksessa täällä Munkkiniemessä olen asioinut useita kertoja apua hakien ja huomannut lääkäreissä saman väistelevyyden. Kardiologille minut on ohjattu useita kertoja mutta endokrinologisen palomuurin läpi en ole päässyt. Niin kauan kuin laboratorioarvoni ovat viitearvojen sisällä ne kumoavat kaikki oireistoni. Tätä kirjoittaessa odottelen lääkärini soittoa viimeisimmistä näytetuloksista.

Miksei hormonikorvauskokeilua voida tehdä tilanteessa jossa ei ole peruuttamattoman vahingon vaaraa? Valviran toiminta täytyy olla erityisen valveutunutta näissä tieteellisiksi naamioiduissa uskomuskiistoissa ja ennen kaikkea kaikkien potilaiden etua. Ei pelkästään tilastollisen keskiarvopotilaan etua maksimoivaa.

Avatar
Saaristolainen
Site Admin
Viestit: 3329
Liittynyt: 24 Loka 2008 23:36
Paikkakunta: Ii
Viesti:

Re: Suomalainen kannanotto kilpirauhasen vajaatoiminnan hoit

ViestiKirjoittaja Saaristolainen » 24 Syys 2014 15:54

Tämä potilaskirjelmä lähetettiin Helsingin Sanomille, joka ei tietenkään julkaissut sitä:

Me allekirjoittaneet yksittäiset ihmiset olemme todella pettyneet Suomen julkiseen ja osittain myös yksityiseen lääkäripalveluun. Kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavien määrä on 2,5 kertaistunut Suomessa noin kymmenen vuoden aikana. Suurimmalla osalla meistä on todettu tämä tauti, jota hoidetaan yleensä aluksi tyroksiinillä. (Kyseessä on siis tuote, jota saa esim. Espanjassa apteekista ilman reseptiä.) Kuitenkin jos tämä yleisimmin käytetty lääke ei tuota vastetta, niin lääkäreiden asenne ja tieto ns. eläinperäisiä tai muita lääkkeitä kohtaan on yleisesti ottaen olematon ja negatiivinen. On melkein mahdotonta löytää lääkäriä, joka osaa hoitaa sairauttamme. Monilla meistä on myös kaikki taudin oireet, mutta koska arvot ovat viitearvojen rajalla, lääkitystä ei saa edes kokeeksi, ainakaan julkiselta puolelta.

Mielestämme tätä tautia ei pitäisi hoitaa pelkästään mielialalääkkeillä. Tässä tilanteessa monet on jätetty heitteille ilman minkäänlaista hoitoa, koska mielialalääkkeet eivät tähän tautiin auta. Potilaalla on oikeus laadultaan hyvään terveyden- ja sairaanhoitoon. (Laki potilaan asemasta ja oikeuksista. 17.8.1992/785, 2 luku, 3§.)

Olemme myös pettyneet useiden lääkäreiden kommentteihin "mummotaudista, kuvittelusta, huomionhakuisuudesta" ja kommenteista "Nyt vaan päätät olla virkeä ja lähdet lenkille". Kun kunto ei enää riitä edes rappusten nousemiseen, tuollaiset kommentit tuntuvat oudoilta. Useimmitenhan tämä tauti todetaan yli 40-vuotiailla. Jos sattuu olemaan 20-40 ikävuoden välillä lääkäri toteaa usein arvojen ollessa viitteissä, että olet vain arjesta väsynyt, juuri lapsen saanut ja siksi väsynyt, eihän sinulla tätä tautia voi olla jne.

Kuinka monta kärsimyksen vuotta, kuinka monella yksilöllä täytyy vielä tulla lisää, että lääkäreiltä voisi saada apua? Kuka laskee menetykset työelämälle, kun joudumme olemaan kuukausia sairaslomalla, vaikka moni saa avun löydettyään jonkun harvinaisen lääkärin, joka osaa auttaa. Miksi lääkärin täytyy pelätä näiden lääkkeiden antamista? Mikä näissä lääkkeissä on niin erikoista, että niitä on niin vaikeaa saada ja jos saakin, eikä peruslääke toimi, seuraavaa askelta on jopa vaikeampi ottaa kuin ensimmäistä.

Tämä huonosti hoidettu terveydenhoitomme aiheuttaa runsaasti inhimillistä kärsimystä, eriarvoistaa potilaita ja tekee meidät työkyvyttömiksi. Hoitamattomana tauti lisää vakavia sairauksia ja keskenmenoja, lapsettomuutta sekä lasten kehityshäiriöitä.

Ihmisen varattomuus ei saisi myöskään olla esteenä avun saannille. Tapauksessamme suurin osa meistä on joutunut menemään yksityiselle lääkärille, mutta mitäs jos ei ole varaa? Kenelle tämä asia kuuluu? Voisiko lääkäriliitto tms. vastata?

Heli Kaartinen ja 318 allekirjoittanutta kyseisestä taudista kärsivää.


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 7 vierailijaa