Ravitsemusterapian apulaisprofessori U. Schwab ja kalaöljy

Löysitkö lehdestä, netistä tai jostain muualta uutisen, joka kaipaisi hiukan ruotimista. Tässä on paikka sellaisille.

Valvojat: MahaTar, Sienestäjä2

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5274
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Ravitsemusterapian apulaisprofessori U. Schwab ja kalaöljy

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 04 Joulu 2012 0:08

Helsingin Sanomat on haastatellut tänään Ursula Schwabia Itä-Suomen yliopistosta aiheena kalaöljyvalmisteet
Samalla kun Schwab mollaa kalaöljykapseleita Hesarissa, hän myöntää Sydänmerkkejä pullapitkoille ja sokerikorpuille ja suosittelee niitä kuluttajille ”parempana valintana” sydänliiton asiantuntijana. Vaasan Oy:llä on jopa sydänpulla-niminen tuote markkinoilla.
Schwab on Sydänmerkki-asiantuntijatyöryhmän puheenjohtaja
Listaus leivonnaisista, jotka ovat parempia valinta sydämelle

Sydänmerkin ympärillä pyörii jo satojen tuhansien eurojen bisness Sydänliitolle ja he ovat lobanneet myös Eviran ajamaan EU:ssa sydänmerkkiä virallisena merkkinä, jolla voidaan kiertää terveysväittämäasetus.

Ei meillä ole mitään huolta, kun on noin hyviä ravintoasiantuntijoita Itä-Suomen yliopistossa ja Suomea edustamassa ravintoasioissa.
Viimeksi muokannut Matti Tolonen 21 Heinä 2013 10:29, yhteensä muokattu 2 kertaa.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5274
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Dosentti Ursula Schwab ja kalaöljy

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 05 Joulu 2012 12:42

Sain tänä aamuna Australiasta aivan erinomaisen uuden katsausartikkelin kalaöljyn omega-3-rasvahapojen EPA ja DHA erilaisista biologisista ja fysiologisista vaikutustavoista. Kirjoittajat toteavat, että kalaöljyllä on valtava määrä terveyttä edistäviä vaikutuksia monissa kansantaudeissa, ei pelkästään sydän- ja verisuonisairauksissa, joista HS:n haastattelu puhuu. Aussit korostavat myös merellisten omega-3-rasvahappojen ja kasvinsiemenöljyn omega-3:n eli ALAn ja eroja. ALAn on – ollakseen biologisesti tehokasta – ensin muututtava elimistössä EPAksi ja DHA:ksi, mutta muuntokerroin on hyvin vaatimaton, alle 3 %. Tämäkin osoittaa, että Ursula Schwab ja muut margariinien ja rypsiöljyn suosittelijat johtavat kuluttajia harhaan antaessaan ymmärtää, että margariineista ja rypsiöljystä muka saisi riittävästi omega.3:a. Katsaus kumoaa Schwabin lausunnot, joille ei löydy tieteellistä pohjaa (ainoastaan asennevamma). Suosittelen perehtymään tänä kirjoitukseen, jonka voi lukea kokonaisuudessaan maksutta alla olevasta linkistä.
Russel FD, Bürgin-Maunder CS. Distinguishing Health Benefits of Eicosapentaenoic and Docosahexaenoic Acids. Marine Drugs 2012, 10, 2535-2559; doi:10.3390/md10112535
Kalaöljy on terveellistä
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5274
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Dosentti Ursula Schwab ja kalaöljy

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 06 Joulu 2012 12:00

Voit seurata uusia kalaöljytutkimuksia ja kommentoida niitä tämän foorumin
omega-3-viestiketjussa.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Saaristolainen
Site Admin
Viestit: 3395
Liittynyt: 24 Loka 2008 23:36
Paikkakunta: Ii
Viesti:

Re: Dosentti Ursula Schwab ja kalaöljy

ViestiKirjoittaja Saaristolainen » 07 Joulu 2012 5:13

Joonas Konstigin loistava kirjoitus "väestötasosta", ravintolisistä, ihmisten tiedonhalusta ja ruokavalion minimivaatimuksista:

Kannattaako sinun noudattaa ravintosuosituksia?

Kansalliset ravintosuositukset, kuten kaikki kategoriset säännöt, suunnataan pienimmän yhteisen nimittäjän mukaan. Kaikkien pitää pystyä noudattamaan niitä. Joten kaikki viestit pitää karsia mahdollisimman simppeleiksi, hankalat asiat yksinkertaistaa, mutkat oikoa, rönsyjä karsia. Vaikka se tekisi väkivaltaa totuudelle ja järjelle. Vaikka se kieltäisi maksapihvin, mutta ei samaa maksaa kermaan ja silavaan sekoitettuna pateena. Vaikka solujemme tärkeimmästä elektrolyytista natriumista jouduttaisiin tekemään mörkö.


Mutta: tulisiko sinun noudattaa virallisia ravintosuosituksia?

Kyllä, jos et vaadi parempaa.


Kirjoitus loppuu Tom Naughtonin hauskaan videoon.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1888
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: Dosentti Ursula Schwab ja kalaöljy

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 07 Joulu 2012 11:49

Joonas Konstig piti Itsenäisyyspäivän parhaan saarnan. Hän ei edes pelotellut tai moittinut syntisiä. Hän jopa ymmärsi syntisiä (ritareita ja aseenkantajia).
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5274
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Dosentti Ursula Schwab ja kalaöljy

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 30 Joulu 2012 13:56

Kalaöljy ja raskausaika
Ohio State Universityn lastenklinikan lääkärit kirjoittavat ravintolisänä annetun kalaöljyn DHA-omega-3-rasvahapon tärkeästä merkityksestä sikiön neuro-kognitiiviselle ja silmien kehitykselle. Lastenlääkärit korostavat omega-3:n tulehdusta ehkäisevää (anti-inflammatorista) vaikutusta, mikä selittää parhaiten kalaöljyn terapeuttisia ominaisuuksia. Klikkaa artikkelin linkkiin ja tarkastele myös abtraktin alla olevia grafiikoita, jotka kertovat DHA:n vaikutuskohteista ja -tavoista. Lyhenne LCPUFA = Long Chain Polyunsaturated Fatty Acids = pitkäketjuiset välttämättömät rasvahapot (joihin kalaöljyhn omega-3:t kuuluvat. Alimman kuvion oikeassa alalaidassa luetellaan tulehdusytokiinit (TNF-α ja interleukiinit, IL), joita omega-3:t vaimentavat ja sammuttavat (Rogers ym. 2012).

Toisessa uudessa julkaisussa Länsi-Australian yliopiston tutkijat osoittavat hiirikokeissa, että kalaöljyn omega-3:t ehkäisevät istukan hapetusstressiä (mm. myrkyllisten F2-isoprostaanien tuotantoa) ja edistävät istukan sekä sikiön normaalia kasvua ja kehitystä (Jones ym. 2012). Havainto on tärkeä, sillä hapetusstressi haittaa istukan normaalia toimintaa ja voi vaarantaa sikiön kehitystä. Tutkimuksen puoltavat kalaöljy käyttöä ravintolisänä raskauden aikana.

Rogers LK, Valentine CJ, Keim SA. DHA supplementation: Current implications in pregnancy and childhood. Pharmacological Research. 2012 Dec 20. doi:pii: S1043-6618(12)00239-3. 10.1016/j.phrs.2012.12.003.

Jones ML, Mark PJ, Mori TA, et al. Maternal Dietary Omega-3 Fatty Acid Supplementation Reduces Placental Oxidative Stress and Increases Fetal and Placental Growth in the Rat. Biology and Reproduction. 2012 Dec 26.

Näitä artikkeleita lukiessa tuli mieleeni Itä-Suomen Yliopiston ravitsemustieteen dosentin Ursula Schwabin haastattelu 3.12.2012 Helsingin Sanomissa, jossa hän sanoo, että kalaöljyä suositellaan ”vain sepelvaltimotautipotilaille, jotka eivät syö kalaa”. Dosentti Schwab on kuin pelaaja, joka ilmestyy sulkapallomaila kädessään pelaamaan jalkapalloa ja huutelee, missä muiden pelaajien mailat ovat? (löysin tämän osuvan vertauksen Kari Enqvistin uudesta kirjasta, jossa hän pohdiskelee uskonnon ja tieteen välistä suhdetta). Schwabin puolesta vauvat saavat syntyä vajavaisina, kunhan äidit vain eivät käytä kalaöljyä ruoan lisänä. Schwab kouluttaa ravitsemusterapeutteja Kuopiossa. Voi itku!
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5274
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Dosentti Ursula Schwab ja kalaöljy

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 05 Tammi 2013 16:01

Kalaöljy sydäntautien hoidossa
Kalaöljyn käyttöä vastaan hyökätään eri puolilla (Suomen mediassa kunnostautuu dosentti Ursula Schwab, Itä-Suomen yliopisto) viittaamalla Amerikan lääkärilehdessä julkaistuun meta-analyysiin (Rizo ym. JAMA 2012;308(10) 1024-33), jonka mukaan kalaöljy ei anna toivottua suojaa sydänpotilaille. Meta-analyysi saa kuitenkin huutia julkaisuharhan johdosta. Voit lukea kaksi toimitukselle osoitettua kirjettä (jälkimmäisestä tosin vain alun), joissa todetaan, että Rizo ym. olivat valinneet analyysiinsa pääasiassa sekundaaripreventio tutkimuksia, joissa oli annettu runsaasti lääkkeitä ja liian pieniä päiväannoksia kalaöljyä (verrattuna mm. Amerikan sydänliiton suositukseen) ja koostumukseltaan erilaisia valmisteita. Tällä tavoin meta-analyysejä voidaan käyttää väärin harhaanjohtamiseen. Ja näitä meta-analyyseja sitten uutisoidaan Suomenkin mediassa, kuten dosentti Schwab teki em. Helsingin Sanomien haastattelussa. Lisäksi on syytä huomauttaa, että kalaöljyn omega-3-rasvahapoilla on monia muitakin hyödyllisiä vaikutuksia kuin pelkästään sydän- ja verisuonitautien ehkäisy ja hoito, kuten Kalaöljyoppaassani kerron.

Vlachopoulos C, Richter D, Stefanadis C, MD, PhD Omega-3 Fatty Acid Supplementation and Cardiovascular Disease Events. JAMA. 2013;309(1):27. doi:10.1001/jama.2012.116651.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5274
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Dosentti Ursula Schwab ja kalaöljy

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 06 Tammi 2013 12:21

Kalaöljy voi ehkäistä ja jarruttaa Alzheimerin tautia
Neurologian professori Timo Erkinjuntti neuvoi Helsingin Sanomissa jo kauan sitten ihmisiä nauttimaan kalaöljyä, joka ehkäisee Alzheimerin tautia. Erkinjuntti valitti, etä muistisairaat tulevat tukimuksiin liian myöhään. Myös hollantilaistutkijat (Radboud University Nijmegen Medical Centre) uskovat, että kalaöljyn säännöllinen pitkäaikainen käyttö ravintolisänä – vähintään 10 % elinajasta – voi ehkäistä Alzheimerin tautia ja lievittää sen oireita. He kirjoittavat uudessa systemaattisessa kirjallisuuskatsauksessaan (Systematic Review, SR) ja meta-analyysissaan, että kalaöljyn omega-3-rasvahapot voivat ehkäistä ja vähentää amyloidi-beeta -paakkujen (Aβ) syntyä aivoissa, siis Alzheimerin taudille tunnusomaisia muutoksia. Kahdeksassa tutkimuksessa kalaöljyn anto vähensi Aβ-paakkuja, eniten naaraseläimillä. Lisäksi omega-3:t voivat ehkäistä aivosolujen (neuronien) katoa ja kognitiivisten taitojen heikkenemistä.

Tässä katsauksessa käsitellään siis vain kalaöljyä monoterapiana. Itse uskon, että sen teho lisääntyy, kun mukaan otetaan myös muita Alzheimerin tautia ehkäiseviä ja jarruttavia ravintolisiä, kuten berberiini ja karnosiini (lue lisää alla olevasta linkistä). Kannattaa lukea uutinen ja koko artikkeli (pdf) alla olevista linkeistä.

Foodconsumer.org. 3.1.2013

Carlijn R, Hooijmans, Pieternel C.M. et al. The Effects of Long-Term Omega-3 Fatty Acid Supplementation on Cognition and Alzheimer's Pathology in Animal Models of Alzheimer's Disease: A Systematic Review and Meta-Analysis. Journal of Alzheimer´s Disease 2012;28(1) 191–209, DOI: 10.3233/JAD-2011-111217

Alzheimerin taudin täydentävä ravitsemushoito
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
MahaTar
Piällysmiesj
Viestit: 1410
Liittynyt: 17 Helmi 2009 13:10
Paikkakunta: Pieni voittamaton kylä Blogistanissa
Viesti:

Re: Dosentti Ursula Schwab ja kalaöljy

ViestiKirjoittaja MahaTar » 08 Tammi 2013 10:04

Minä puolestani en kertakaikkiaan pysty käsittämään, miksi vanhuksille annetaan rotanmyrkkyä verenohennukseen?! Kun saman asian voisi hoitaa kalaöljyllä. :P Anoppini kunto on huonontunut aivan silmissä sen jälkeen, kun mainittu rotanmyrkkylääkitys aloitettiin. On masennuksesta alkaen kaikenlaista huonontuneeseen liikkumiseen asti. :-|
Voi voi, voi voi voi, voi!

http://mahatar.blogspot.com/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5274
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Dosentti Ursula Schwab ja kalaöljy

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 08 Tammi 2013 15:04

Statiinit estävät omega-3:n hyviä vaikutuksia
Statiinit, etenkin rosuvastatiini (Crestor ym.), suurentavat solukalvojen arakidonihapon (omega-6) pitoisuutta, jolloin omega-6/omega-3-suhde huonontuu ja omega-3:n suotuisa vaikutus heikkenee tai peräti estyy, kirjoittavat ranskalaiset tutkijat uudessa katasuksessaan. Tämä uusi havainto selittää sitä, ettei kalaöljy ole antanut toivottua suojaa kaikissa vuoden 2005 aloitetuissa tutkimuksissa, joihin osallistuneet sydänpotilaat syövät statiineja. Ennen 2005:ttä tulokset olivat positiivisempia, mutta ilmeisesti statiinien yleinen käyttö muutti tilannetta. Uuden raportin voi lukea maksutta kokonaisuudessaan alla olevasta linkistä. Jos joku välttämättä haluaa alentaa kolesteroliaan, suosittelen statiinien vaihtamista berberiiniin, jolla ei ole nyt havaittua haitallista interaktiota omega-3:n kanssa.

de Lorgeril M, Salen P, Defaye P, Rabaeus M. Recent findings on the health effects of omega-3 fatty acids and statins, and their interactions: do statins inhibit omega-3? BMC Med. 2013 Jan 4;11(1):5.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Saaristolainen
Site Admin
Viestit: 3395
Liittynyt: 24 Loka 2008 23:36
Paikkakunta: Ii
Viesti:

Re: Dosentti Ursula Schwab ja kalaöljy

ViestiKirjoittaja Saaristolainen » 08 Tammi 2013 15:13

Löysin juuri ruotsalaisen laboratorion, jonka kautta voi mittauttaa omega-suhteen.
http://www.arcticmed.se/product.html/ar ... egory_id=8

San Martino
Viestit: 5514
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25

Re: Dosentti Ursula Schwab ja kalaöljy

ViestiKirjoittaja San Martino » 08 Tammi 2013 15:48

Saaristolainen kirjoitti:Löysin juuri ruotsalaisen laboratorion, jonka kautta voi mittauttaa omega-suhteen.
http://www.arcticmed.se/product.html/ar ... egory_id=8

Tektiikka kehittyy...loistavaa!
Veritippa sormenpäästä ja omegasuhde selviää hetkessä!!!!

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5274
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Dosentti Ursula Schwab ja kalaöljy

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 08 Tammi 2013 16:51

Ruotsalaislabran sivulla ei näy hinnastoa. Voi tulla turhan kalliiksi ja hankalaksi tulkita jos mitataan kymmeniä rasvahappoja. Omega-6/omega-3- suhdetta kuvaa parhaiten arakidonihapon (AA) suhde EPAan eli AA/EPA-suhde. Se voi mittauttaa Suomessakin missä tahansa kliinisessä laboratoriossa. Suhde on suomalaisilla yleensä noin 7-8:1, kun sen tulisi olla terveillä enintään 3:1 ja pitkäaikaissairailla 2:1 (vähän erilaisia käsityksiä esiintyy). Korkea AA/EPA-suhde alenee nopeasti ja tehokkaasti E-EPAlla, katso kova 2 alla olevasta linkistä
E-EPAn imeytymistä tutkittu Jyväskylän yliopistossa
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Saaristolainen
Site Admin
Viestit: 3395
Liittynyt: 24 Loka 2008 23:36
Paikkakunta: Ii
Viesti:

Re: Dosentti Ursula Schwab ja kalaöljy

ViestiKirjoittaja Saaristolainen » 08 Tammi 2013 21:33

Tuossa linkissähän se hinta oli hieman alle tuhat kruunua, eli vähän yli sata euroa.

Ai että suomalaislaboratorioissa? Pitääpä tutkia.

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5274
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Dosentti Ursula Schwab ja kalaöljy

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 09 Tammi 2013 13:07

Totta, luin huolimattomasti sivua. Jos sillä saa luotettavasti myös omega-3-indeksin punasoluista, niin sehän onkin vallan mainio testi. Omega-3-indeksi saadaan laskemalla punasolun kalvolta kuinka monta prosenttia rasvahapoista on omega-3:a. Indeksi on erittäin hyvä sydän- ja verisuonitaudin riskin ilmaisija. Alle 4 % on huono, yli 8 % hyvä, ja siltä väliltä kohtuullinen. Indeksi kertoo samalla sen, pitääkö omega-3-rasvahappojen saantia lisätä. Katso alla olevan linkin kuvasta kuinka omega-3-lasketaan.
Omega-3-indeksi ennustaa sydäntautien riskiä

Suomalaiset laboratoriot voivat ottaa verinäytteen ja lähettää sen Mineraalilaboratorio Milaan joka analysoi mm. veren rasvahappoja. Mm. edellä mainitsemani Jyväskylän yliopiston tutkimuksissa mitatut rasvahapot analysoitiin Milassa.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 11 vierailijaa