Ravitsemusterapian apulaisprofessori U. Schwab ja kalaöljy

Löysitkö lehdestä, netistä tai jostain muualta uutisen, joka kaipaisi hiukan ruotimista. Tässä on paikka sellaisille.

Valvojat: MahaTar, Sienestäjä2

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Dosentti Ursula Schwab ja kalaöljy

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 29 Huhti 2013 11:41

Itä-Suomen yliopiston ravitsemustieteen dosentti Ursula Schwab ei näytä tuntevaan tutkimuksia, joista johtavat amerikkalaiset psykiatrian professori kirjoittavat uudessa katsauksessaan. He viittaavat moniin samoihin kliinisiin tutkimuksiin kuin minäkin taulukossani Omega-3-tutkimuksia masennuksessa.

Mischoulon D, Freeman M. Omega-3 Fatty acids in psychiatry. Psychiatr Clin North Am. 2013 Mar;36(1):15-23. doi: 10.1016/j.psc.2012.12.002.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Dosentti Ursula Schwab ja kalaöljy

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 30 Huhti 2013 12:56

Omega-3:t psykiatriassa
Myös Cincinnatin yliopiston psykiatrian professori Robert McNamara on tutkinut omega-3-rasvahappojen merkitystä mielenterveydelle. Hänen ja tri Strawnin uusi kirjallisuuskatsaus tukee edellisessä viestissä esitettyä kirjoitusta. Voit lukea lisää McNamaran omega-3- tutkimuksista alla olevasta linkistä Aivot ja rasvahapot.

McNamara RK, Strawn JR. Role of Long-Chain Omega-3 Fatty Acids in Psychiatric Practice. PharmaNutrition. 2013 Apr;1(2):41-49.

Myös amerikkalaiset psykiatrian professorit John Davis ja Edythe London kertoivat 8.12.2010 Miamissa pidetyssä neuropsykofarmakologian kokouksessa, että EPA-rasvahappo on osoittautunut johdonmukaisesti antidepressiiviseksi. EPAn ja DHA:n yhdistelmästä voi olla apua masennuksen hoidossa, päättelivät nämä professorit päättelivät analysoituaan 15 tieteellistä tutkimusta. Hankkeen rahoitti Yhdysvaltain terveysvirasto.
Psykiatrian professorit: Kalaöljyä masennuksen hoitoon

Aivot ja rasvahapot
Viimeksi muokannut Matti Tolonen 21 Kesä 2013 11:16, yhteensä muokattu 1 kertaa.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellä



http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Dosentti Ursula Schwab ja kalaöljy

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 02 Touko 2013 13:24

DHA-rasvahappo ja vitamiinit vähentävät käytöshäiriöitä
Lisää uutta tutkimustietoa kalaöljyn vaikutuksesta mielenterveyteen ja käyttäytymiseen. Englantilainen Swansean ylipiston psykologian laitos on tutkinut kalaöljyn DHA-rasvahapon ja vitamiini-hivenaineyhdistelmän vaikutusta nuorten miesten käytökseen. Satunnaistettuun kokeeseen osallistui 4 ryhmää miehiä, joilla ei ollut aikaisempaa agressiivista eikä impulsiivista anamneesia. 42 miestä sai lumetta, 43 monivitamiineja, 47 DHA:ta ja 41 kumpaakin ravintolisää 3 kuukautta. DHA vähensi agressivisuutta, jota mitattiin Picture-Frustration Task -testillä. DHA vähensi myös impulsiivisuutta, jota mitattiin GoStop Impulsivity Paradigm testillä. Monivitamiini-hivenainevalmiste ei vaikuttanut näihin muuttujiin, mutta se vähensi koettua stressiä.

Vuonna 2002 Oxfordin yliopiston tutkimus osoitti, että monivitamiini-hivenaine - ja rasvahappolisä vähensi merkitsevästi nuorisovankien epäsosiaalista käytöstä ja väkivaltaisuutta. Tukimuksen nimi on Aylesbury Study ja sen jatkotutkimus – jota Welcome Trust rahoittaa ja Ison-Britannian oikeusministeriö valvoo – on nimeltään Three Prisons Study. Sen odotetaan valmistuvan 20013 puolivälissä. Lue lisää suomeksi ja kuinka Helsigin Sanomat vääristeli Aylesburyn tutkimusuutisen. Sen sijaan Science Magazine raportoi tutkimuksen oikein ja kiinnostavasti. Sitä lehteä ei ilmeisesti lueta Kuopiossa.
Science Magazine 25.9.2009

Long SJ, Benton D. A double-blind trial of the effect of docosahexaenoic acid and vitamin and mineral supplementation on aggression, impulsivity, and stress. Human Psychopharmacolpgy. 2013 Apr 29. doi: 10.1002/hup.2313.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellä



http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Dosentti Ursula Schwab ja kalaöljy

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 14 Touko 2013 19:41

Kalaöljy suojaa ikääntyvien aivoja
Kalaöljyn rasvahapot ehkäisevät ikääntyvien lievää kognitiivisten toimintojen (muistin, oppimis- ja päättelykyvyn, "hoksottimien") heikkenemistä sekä lipidiperoksidaatiota, LPO (kudosrasvojen härskiintymistä), osoittaa malesialainen kliininen tutkimus. Siihen osallistui 67 ikääntyvää, joilla oli kognitiivisia häiriöitä ja 134 tervettä verrokkia (siis 2 verrokkia yhtä tapausta kohti). Heidän ruokatapojaan selvitettiin haastattelijan avustuksella kyselylomakkeilla muta sen lisäksi rasvahapot mitattiin verestä, jolloin saatiin luotettavampi kuva siitä, paljonko omega-3:a oli todellisuudessa syöty. Potilailla oli huomattavasti suuremmat hapettuneiden rasvojen lukemat (LPO) kuin terveillä ja veren omega-3:t korreloivat käänteisesti lipidiperoksideihin. Kalaöljyn omega-3:t voivat ehkäistä hapetusstressiä ja ehkäistä hermoston rappeutumista, päättelevät tutkijat. Tässä työssä ei annettu kalaöljyä ruoan lisänä.

Nutraingredients.com 13.5.2013

Lee LK, Shahar S, Rayab N, et al. The role of long chain omega-3 polyunsaturated fatty acids in reducing lipid peroxidation among elderly patients with mild cognitive impairment: a case-control study. The Journal of Nutritional Biochemistry 2013;24(5) 803-808
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellä



http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Dosentti Ursula Schwab ja kalaöljy

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 19 Touko 2013 18:03

Kalaöljy tehostaa syövän hoitoa
Dosentti Schwabilta näyttävät jääneen lumematta/ymmärtämättä kalaöljyllä tehdyt syöpätutkimukset. Uusi sveitsiläinen tutkimus osoittaa, että kalaöljyn omega-3-rasvahapot DHA ja EPA tehostavat paksu- ja peräsuolen syövän sädehoitoa. Tutkimuksen julkaisi kliinisen ravitsemustieteen laitos, Geneva University Hospital, Geneve (linkki alla).

Tämä ei ole suinkaan ensimmäinen kerta, kun kalaöljyn osoitetaan tehostavan syöpätautien vakiohoitoja. Aikaisemmin Teksasin ja Albertan yliopistot ovat julkaisseet kliinisiä tutkimuksia, joiden mukaan E-EPA tehostaa keuhkosyövän hoitoa ja parantaa potilaiden ennustetta. Englantilainen syöpäprofessori Mike Tisdale suosittaa syöpäpotilaille E-EPAa 2 g päivässä. Samoin suomalainen syöpätautiopin professori Pentti Gröhn on jo kauan suositellut E-EPAa. Se tehostaa vakiohoitoja ja ehkäisee kakeksiaa (sairaalloista laihtumista, johon potilas usein menehtyy). Nevadan yliopiston biokemian professori Ronald Pardinin työryhmä raportoi Nutrition and Cancer -lehdessä:
Keuhkosyöpä parani kalaöljyllä

Japanissa tutkitaan E-EPAa suolistosyövässä

Sidneyn yliopisto: Kalaöljy estää syöpää leviämästä

Cai F, Sorg O, Granci V, et al. Interaction of ω-3 polyunsaturated fatty acids with radiation therapy in two different colorectal cancer cell lines. Clinical Nutrition 2013 Apr 23. doi:pii: S0261-5614(13)00105-2. 10.1016/j.clnu.2013.04.005.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellä



http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Dosentti Ursula Schwab ja kalaöljy

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 20 Touko 2013 19:09

Omega-3-rasvahapot korjaavat roskaruoan haittoja aivoissa
Luulisin, että dosentti Ursula Schwabkin on huolestunut etenkin nuorison syömän roskaruoan (junk food) haitallisuudesta terveydelle. Tässäpä siis Isosta-Britanniasta (University of Liverpool's Institute of Aging and Chronic Disease) oiva tutkimus, joka viittaa siihen, että kalaöljyllä voidaan torjua roskaruoan terveyshaittoja, etenkin aivoissa.

Tutkijat analysoivat 185 tieteellistä tutkimusta, joissa oli selvitetty niiden vaikutuksia painonhallintaan ja neurogeneesiin (hermojen uudiskasvuun). Vuonna 2005 Cambridgen yliopiston molekyylibiologit Bazbek Davletov ja Colin Rickman osoittivat, että kalasta ja kasveista peräisin olevat rasvahapot (EPA, DHA, LA, AA) osallistuvat merkittävästi tietojen siirtoon aivoissa syntaksiinien välityksellä ja että nämä rasvahapot kasvattavat myös uusia hermoja (Lue lisää suomeksi

Uutta tutkimusta johti Dr. Lucy Pickavance. Hänen mukaansa ravinnon ja ravintolisien omega-3-rasvahapot voivat edistää yleisterveyttä. Tutkimus julkaistiin British Journal of Nutrition. -lehdessä, jota luulisin Schwabinkin lukevan.

Omega-3 Fish Oils Could Reverse The Effects Of Junk Food On Your Brain
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellä



http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Dosentti Ursula Schwab ja kalaöljy

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 23 Touko 2013 14:30

Parantaako kalaöljy insuliiniherkkyyttä?
Kalaöljy lisää veressä kiertävää adiponektiinia – keskimäärin 0,37 µg/ml – ilmenee Jason Wun työryhmän (HARVARD) meta-analyysistä. Adiponektiini puolestaan parantaa insuliiniherkkyyttä, ja voi siten ehkäistä ja jarruttaa tyypin 2 diabetesta. Kalaöljyn päiväannos oli keskimäärin 1,3 g. Tulokset julkaistaan kesäkuun Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism -lehdessä. Tulos on jo terveysuutisissa ympäri maailman.

Meta-analyysi käsitti 14 satunnaistettua lumekontrolloitua tutkimusta, joihin oli osallistunut 682 kalaöljyä saanutta ja 641 lumetta (auringonkukka- tai oliiviöljyä) saanutta henkilöä, vaikutusjakso oli vähintään 8 viikkoa. Kalaöljyn vaikutus adiponektiiniin vaihteli eri henkilöillä; suurin teho oli nuorilla ja lihavilla henkilöillä. Adiponektiini ehkäisee myös sydäntauteja. Vaikka tutkimuksessa on rajoituksia, se puoltaa kalaöljyn käyttöä tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä ja hoidossa.

Fish Oil Supplements May Help Fight Against Type 2 Diabetes. Science Daily 22.5.2013

Wu JHY, et al. Effect of fish oil on circulating adiponectin: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. J Clinical Endocrinol Metab June 2013.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellä



http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Dosentti Ursula Schwab ja kalaöljy

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 24 Touko 2013 20:05

Saksalaistutkimus vahvistaa: omega-3 ja muut ravintolisät suojaavat silmän verkkokalvoa
Leipzigib yliiopiston silmäklinikan LUTEGA-tutkimus vahvistaa tällä foorumilla selostamieni ARDS- ja ARDS2- sekä ranskalaistutkimusten tuloksia: Omegha-3-rasvahapot ja karoteinoidit ja muut ravintolisät suojaavat silmän verkkokalvoa ikääntymismuutoksilta, sanoopa Ursula Scwab mitä tahansa. Saksalaistutkimus julkaistiin samassa silmälääkäreiden ammattilehdessä, jossa itsekin aikoinaan julkaisin silmätutkimuksia yhdessä HYKsin silmäklinikan dosentti Christina Raittan kanssa.

Dawczynski J, Jentsch S, Schweitzer D, et al. Long term effects of lutein, zeaxanthin and omega-3-LCPUFAs supplementation on optical density of macular pigment in AMD patients: the LUTEGA study. Graefes Archive for Clinical and Experimental Ophthalmolology 2013 May]
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellä



http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Dosentti Ursula Schwab ja kalaöljy

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 26 Touko 2013 23:54

Dosentti Ursula Scwab on siis sitä mieltä, ettei muiden kuin sepelvaltimotautipotilaiden tarvitse käyttää kalaöljyä. Amerikkalaisen kardiologin Chris Ballandynen työryhmä on toista mieltä, sillä E-EPA-kalaöljy alentaa tehokkasti ja turvallisesti kohonneita triglyseridejä, jotka ovat sydän- ja valtimotautien riskitekiöitä.

E-EPA (2–4 g päivässä) on osoittautunut tehokkaaksi ja turvalliseksi kalaöljyksi triglyseridien alentamisessa, minkä myös Yhdysvaltain lääkevirasto FDA on noteerannut ja myöntänyt E-EPAlle lääkkeellisen indikaation, kirjoittaa Ballanynen työryhmä uudessa katsauksessaan. Kohonneet triglyseridit ovat valtimo- ja sydäntautien riskitekijä, ja siksi E-EPA on tärkeä ehkäisy- ja hoitoaine. E-EPA on siitä ainutlaatuinen kalaöljy, ettei se suurenna LDL-kolesterolin pitoisuutta, kuten DHA:ta sisältävät kalaöljy tekevät. Kirjoittajat viittaavat ANCHOR-tutkimukseen, jossa E-EPA alensi triglyseridejä, non-high-density lipoproteiini-kolesterolia ja muita aterogeenisiä lipoproteiinia ilman, että LDL olisi lisääntynyt veressä. E-EPA on turvallinen ja tehokas aine triglyseridien alentamisessa, ja sitä suositellaan dyslipidemioiden hoitoon (mikä on "unohtunut" äsken päivitetyssä suomalaisessa käypähoito-suosituksessa). Käynnissä oleva REDUCE-IT trial, jossa annetaan E-EPAa 4 g päivässä, selvittää lisää E-EPAn vaikutusta sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä suuren riskin potilailla, jotka syövät statiineja.

Ballantyne CM, Braeckman RA, Soni PN. Icosapent ethyl for the treatment of hypertriglyceridemia. Expert Opinion on Pharmacotherapy. 2013 May 24.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellä



http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Dosentti Ursula Schwab ja kalaöljy

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 03 Kesä 2013 10:46

Kalaöljyä syövän ehkäisyyn
Kansasin ylipiston sisätauti- ja sädehoitoklinikat ovat julkaisseet katsauksen kalaöljyn käyttöön syöpätautien ehkäisyssä ja täydentävässä hoidossa. Kirjoittajat toteavat, että omega-3-rasvahapot ovat anti-inflammatorisia ja että EPA ja DHA toimivat tulehdusta aiheuttavien omega-6-rasvahappojen vastavaikuttajina (antagonisteina). Amerikkalaiset saavat ravinnossaan vain noin 100 mg EPAa ja DHA:ta yhteensä, ja niinpä vykyinen omega-6/omega-3-suhde on noin 10:1, mikä edistää tulehdusta.

Ihmisillä tehdyt kohortti- ja tapaus-verrokkitutkimukset viittaavat siihen, että EPA ja DHA ovat lupaavia aineita rinta-, paksusuoli- ja eturauhassyöpien ehkäisyssä. Vaikutus perustuu prostaglandiini E2:n ja muiden tulehdussytokiinien synteesin ehkäisyyn, aromataasiaktiivisuuden vähentämiseen sekä syöpäsolujen kasvun ja leviämisen ehkäisyyn sekä apoptoosin (ohjelmoidun kuoleman) säätelyyn sekä lisäksi vielä insuliiniherkkyyden parantamiseen.

Ihanteellista EPA/DHA-suhdetta ja pienintä tehokasta annosta syövän ehkäisyn kannalta ei vielä tunneta, mutta se on todennäköisesti yli 600 mg päivässä. Siis 6-kertainen nykyiseen saantiin verrattuna. Useimmissa II-faasin ehkäisytutkimuksissa päiväannos on 1–3,3 g (EPAa + DHA:ta yhteensä), mikä on turvallista ja hyvin siedettyä. Kaksi grammaa EPAa päivässä on vähentänyt paksusuolen polyyppejä (joista voi kehittyä syöpä). Useita kliinisiä tutkimuksia on parhaillaan käynnissä. Raportin julkaisi Amerikan kliininen syöpäyhdistys (American Society of Clinical Oncology, ASCO). Suomen Syöpäyhdistys ja Itä-Suomen yliopisto tunnetaan ankarina ravintolisien vastustajina.

Fabian CJ, Kimler BF. Marine-derived omega-3 Fatty acids. American Society of Clinical Oncology Education Book. 2013;2013:97-101. doi: E10.1200/EdBook_AM.2013.33.97.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellä



http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Dosentti Ursula Schwab ja kalaöljy

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 06 Kesä 2013 14:19

Norjan lääkärilehti kirjoittaa kalaöljystä
Dosentti Schwabin olisi hyvä lukea myös Norjan lääkärilehteä. Siihen kirjoittavat norjalaiset sydänlääkärit eivät ole ollenkaan samanlaisia denialisteja kuin dosentti Schwab. Lehden julkaisemissa tuoreissa artikkeleissa norjalaisille lääkäreille kerrotaan mm. että
- kalaöljyn omega-3-rasvahapot ehkäisevät ja korjaavat sydämen vajaatoimintaa ja ehkäisevät sen aiheuttamaa kuolleisuutta
et høyt inntak av fisk og marine omega-3-fettsyrer ikke bare kan beskytte mot utvikling av hjertesvikt, men at de også kan redusere dødeligheten av hjertesvikt hos pasienter som ellers er behandlet etter gjeldende retningslinjer. Flere hemodynamiske og biologiske mekanismer kan være involvert. Pasienter med hjertesvikt kan ha nytte av et økt inntak av fet fisk og omega-3-fettsyrer
- kalaöljy voi olla tarpeen ravintolisänä sydäntautien primaariehkäisyyn [siis terveille] henkilöille, jotka syövät vain vähän [rasvaista] kalaa
For personer som spiser lite fet fisk, kan omega-3-fettsyrer være indisert som primærprofylakse mot hjertesykdom.

Tässä on syytä ottaa huomioon, että norjalaiset syövät paljon enemmän kalaa kuin suomalaiset. Näissä artikkeleissa ei ollut vielä mukana E-EPAlla ja E-EPA + E-DHAlla tehtyjä uusia tutkimuksia, jotka osoittavat näiden etyyliesteröityjen kalaöljyjen alentavan tehokkaasti kohonneita triglyseridejä (jolloin sydäntaudin riski pienenee).

Landmark,K, Alm CS: Fisk og omega-3-fettsyrer ved hjertesvikt. Oversiktsartikkel Tidsskr Nor Legeforen 2012; 132:2281-4

Landmark K, Alm SC: Har omega-3-fettsyrer effekt mot kardiovaskulær sykdom? Kommentarartikkel. Tidsskr Nor Legeforen 2013; 133:269

E-EPAn ja E-EPA + E-DHA -yhdistelmän vertailu triglyseridien alentamisessa
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellä



http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Dosentti Ursula Schwab ja kalaöljy

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 10 Kesä 2013 16:44

Kalaöljy suojaa tupakoitsijan valtimoterveyttä
Tupakointi aiheuttaa valtimoiden seinämän sisäpinnalla, endoteelissa, toimintahäiriön, joka ajan oloon johtaa valtimon jäykistymiseen, kovettumiseen ja verenkierron vaikeutumiseen. Ennestään tiedetään, että kalaöljyn merelliset rasvahapot ehkäisevät ja vaimentavat endoteelin toimintahäiriöitä.

Kreikassa, Ateenan yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa tehtiin 12 viikon satunnaistettu lumekontrolloitu vaihtovuoroinen hoitokoe, johon kutsuttiin 20 tervettä tupakoitsijaa. Heidät kaltaistettiin ja arvottiin kahteen ryhmään, joista toinen sai lumetta ja toinen kalaöljyn omega-3-rasvahappoja 2 g päivässä (920 mg EPAa ja 760 mg DHA:ta). Vaikutusjakson jälkeen pidettiin 4 viikon ”pesuvaihe”, jonka tarkoitus oli pestä pois kalaöljyn vaikutukset. Sen jälkeen ryhmät vaihtoivat paikkaa toisten 12 viikkojen ajaksi.

Päätetapahtumana oli valtimoiden verenvirtaus, jota mitattiin olkavarresta flow-mediated dilatation (FMD) –menetelmällä ja pulssiaallon nopeutena (pulse wave velocity, PWV) kaulavaltimosta reisivaltimoon. Mittauksia tehtiin alussa, 28 ja 84 päivän kohdalla. Lisäksi mitattiin veren tulehdussytokiineja. Kuten odottaa sopii, aiheutti tupakointi haittaa valtimoiden joustavuudelle ja verenvirtaukselle. Kalaöljyn nauttiminen kuitenkin ehkäisi tämän haitan. Sen lisäksi kalaöljy vähensi tulehdussytokiineja (TNF-alfa ja IL-6) ja lisäsi plasminogeeniaktivaattorin estäjä-1:tä (PAI-1). Nämä tulokset osoittavat, että kalaöljy ehkäisee tupakoinnin haittavaikutuksia valtimoissa ja toimii tulehdusta ehkäisevästi, kirjoittaa tutkijaryhmä sydänlääkäreiden ammattilehdessä.

Omega-3-rasvahapot paransivat terveiden tupakoitsijoiden endoteelin toimintaa ja valtimoiden joustavuutta ja vähensivät samalla tulehduksen merkkiaineita, päättelivät tutkijat. He suosittavat tietenkin ensisijaisesti tupakoinnin lopettamista, mutta kuten tiedämme, kaikki eivät ota neuvosta vaarin.

Siasos G, Tousoulin D,Oikonomou E, et al. Effects of omega-3 fatty acids on endothelial function, arterial wall properties, inflammatory and fibrinolytic status in smokers: A cross over study. International Journal of Cardiology 2013;166(2) 340-346.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellä



http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Dosentti Ursula Schwab ja kalaöljy

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 12 Kesä 2013 20:17

Barcelonan yliopiston tutkijoiden erinomainen kuvitettu katsaus voi auttaa dosentti Schawbia ja muitakin ymmärtämään kalaöljyn omega-3-rasvahappojen tärkeyden matala-asteisen kroonisen tulehduksen (inflammaation) resoluutiossa eli vaimennuksessa ja sammuttamisessa. Tämä on sikäli tärkeä seikka, että kyseinen tulehdus myllertää lihavien, ylipainoisten, diabeetikkojen sydän- ja verisuonitautia ja muita tavallisia kansansairauksia potevien ihmisten elimistössä.

Titos E, Clària J. Omega-3-derived mediators counteract obesity-induced adipose tissue inflammation. Prostaglandins Other Lipid Mediat (2013), http://dx.doi.org/10.1016/j.prostaglandins.2013.05.003
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellä



http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Dosentti Ursula Schwab ja kalaöljy

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 14 Kesä 2013 14:00

Kalaöljy ehkäisee ja hillitsee syöpätauteja
Kalaöljyn omega-3-rasvahapot ehkäisevät eturauhassyöpää, ilmenee amerikkalaisten ja kiinalaisten tutkijoiden yhteisestä katsausartikkelista. Syöpää estävät kalaöljyn vaikutusmekanismit on tiivistetty taulukkoon 1. Artikkelissa on 119 kirjallisuuviitettä (Gu m. 2013).

Italialaisen Tuscia Universityn tutkijat ovat laatineet kirjallisuuskatsauksen DHA-rasvahapon syöpää estävästä vaikutuksesta. Toisin kuin dosentti Ursula Schwab, nämä tutkijat toteavat, että kalaöljy rasvahapoilla on suotuisa vaikutus monissa sairauksissa, kuten sydän- ja verisuonitaudit, nivelreuma, diabetes ja muut autoimmuunitaudit sekä syöpätaudit (Merendino ym. 2013).

Englantilaisen Leicesterin yliopiston (Department of Cancer Studies and Molecular Medicine) tutkijat kirjoittavat, kuinka omega-3-rasvahapot ehkäisevät syöpäkasvaimia ja hillitsevät niiden kasvua ja leviämistä. Kuva 1 kertoo havainnollisesti, kuinka arakinonihappo (AA; omega-6-rasvahappo) tuottaa tulehdussytokiineja ja EPA-rasvahappo (omega-3) ehkäisee niiden syntyä elimistössä. Kuva 2 kertoo kuinka omega-3:t estävät syövän kasvua. Kuva 3 kertoo, kuinka EPA ja DHA estävät angiogeeneesiä (sairaalloista uudisverisuonten kasvua, jota myöten syöpä metastasoi).

Dosentti Schwabin ja häntä haastattelevien toimittajien olisi syytä päivittää tietonsa esimerkiksi alla olevista linkeistä.

Gu Z, Suburu J, Chen H, Chen YQ. Mechanisms of omega-3 polyunsaturated Fatty acids in prostate cancer prevention. Review. Biomed Res Int. 2013;2013:824563. Article ID 824563, 10 pages doi: 10.1155/2013/824563.

Merendino N, Costantini L, Manzi L, et al. Dietary ω -3 Polyunsaturated Fatty Acid DHA: A Potential Adjuvant in the Treatment of Cancer. Biomed Res Int. 2013;2013:310186. doi: 10.1155/2013/310186.

Stephenson JA, Al-Taan O, Arshad A, et al. The multifaceted effects of omega-3 polyunsaturated Fatty acids on the hallmarks of cancer. Journal of Lipids. 2013;2013:261247. doi: 10.1155/2013/261247.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellä



http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Dosentti Ursula Schwab ja kalaöljy

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 21 Kesä 2013 11:31

Kalaöljy voi auttaa skitsofreniassa
Vuonna 1976 saksalaissyntyinen, Englannissa vaikuttanut neurofarmakologi Wilhelm Feldberg ja vuonna 1977 englantilainen neuroendokrinologi David Horrobinin (1939–2003), toisistaan tietämättä, esittivät uuden teorian, jonka mukaan skitsofrenia johtuisikin solukalvojen fosfolipidien epätasapainosta. Se saa vasta nyt tukea psykiatreilta ja ravitsemustutkijoilta eri puolilla maailmaa. Rasvahappohäirö voidaan todeta heti taudin alussa, jo ennen kuin hoito edes aloitetaan (Reddy ym. 2004).

Suomalaiset lääkärit ja muut terveydenhuollon ammattihenkilöt eivät ole olleet yleisesti tietoisia näistä seikoista, ennen kuin lääkärilehti Duodecim julkaisi maaliskuussa 2012 E-EPAa koskevan kirjoitukseni otsikolla Nuorten ensipsykoosi ja kalaöljy. Kirjoitukseni perustui paljolti Wienin yliopiston lasten-ja nuorisopsykiatrian professorin G. Paul Ammingerin työryhmän tutkimuksiin. Nyt hänen työryhmänsä julkaisi uuden raportin, jossa tarkastellaan post-hoc (jälkeenpäin) sitä, milloin E-EPAn positiiviset vaikutukset alkavat ilmetä skitsofreniassa (Mossaheb ym. 2013).

Suuressa psykoosiriskissä olleen nuoren potilaan (n=81) satunnaistettu lumekontrolloitu tutkimus osoitti, että 1,2 g kalaöljyn omega-rasvahappoja päivässä vähentää merkitsevästi sairastumisen riskiä 3 kuukaudessa ja parantaa muutoinkin heidän mielenterveyttään. Potilaat saivat päivittäin 700 mg EPAa, 480 mg DHA:ta ja 7,6 mg E-vitamiinia (antioksidanttina kapseleissa olevan öljyn hapettumisen ehkäisyyn). Yleis- ja PANSS scoret alkoivat parantua 4 viikon kuluttua, lisää myönteisiä muutoksi ilmeni 8 viikossa ja kokonaistilanne koheni vielä aina 12 viikkoon asti. Kalaöljy oli yhtä tehokasta kuin mielialalääkkeet (masennus- ja psykoosilääkkeet), kirjoittavat psykiatrit. Näin suurta päiväannosta merellisiä omega-3:ja on käytännössä vaikea tai suorastaan mahdotonta saada pelkästä ravinnosta, vaikka kuinka söisi Scwabin suositusten mukaan.

Wienin yliopiston psykiatrian professori G. Paul Amminger on tutkinut ja suosittelee E-EPAa skitsofreniaan ja nuorten psykoosien ehkäisyyn ja hoitoon.
'Schizophrenia is among the most mysterious and costliest diseases in terms of human suffering, so anything that gives some hope to avoid this is great.', hän kirjoittaa.

Erityisesti E-EPA-kalaöljy voi olla hyödyksi skitsofreniaa sairastavaille henkilöille, ilmenee myös Harvardin, Arizonan ja Pittsburghin ylipistojen kliinisestä tutkimuksesta (Reddy ym. 2012). E-EPAa annettiin 2 grammaa päivässä 24 viikon ajan 27 potilaalle, joiden skitsofrenia oli kestänyt keskimäärin 4,2 vuotta. Kaikki potilaat saivat käyvän hoidon mukaisia atyyppisiä psyykelääkkeitä, myös koko E-EPA-hoidon ajan. Vaikutusta tutkittiin Wisconsin Card Sort Test (WCST)-testillä, joka tehtiin vaikutusjakson alussa sekä 4, 12 ja 24 viikon kuluttua. Testin tekemiseen kuluu 12–20 minuuttia ja se selvittää koehenkilön henkistä suorituskykyä.

E-EPA vähensi toistuvia tai pysyviä virheitä (Perseverative errors) – WCSTin avainlöydöstä – merkitsevästi: Niitä ilmeni keskimäärin 28,2 hoidon alussa ja 18,4 lopussa. Myös positiiviset oireet paranivat merkitsevästi. Löydös viittaa siihen, että EPA-rasvahapolla on positiivisia vaikutuksia skitsofreniapotilaiden kognitiiviseen suorituskykyyn. Tässä tutkimuksessa ei ollut verrokkiryhmää, mutta tulokset tukevat yksittäisiä tapausselostuksia ja pieniä kliinisiä kaksoissokkokokeita, joissa E-EPA (2 g/vrk) on antanut myönteisiä tuloksia, mutta vain silloin, kun sairaus ei ole kestänyt vuosikymmeniä.

McNamara RK, Jandacek R, Rider T, et al. Adult medication-free schizophrenic patients exhibit long-chain omega-3 Fatty Acid deficiency: implications for cardiovascular disease risk. Cardiovascular Psychiatry and Neurology. 2013;2013:796462. doi: 10.1155/2013/796462

Mossaheb N, Schäfer MR, Schlögelhofer M, et al. Effect of omega-3 fatty acids for indicated prevention of young patients at risk for psychosis: When do they begin to be effective? Schizophrenia Research. 2013 Jun 15. doi:pii: S0920-9964(13)00282-X. 10.1016/j.schres.2013.05.027.

Reddy R, Fleet-Michaliszyn S, Condray R, et al. Reduction in perseverative errors with adjunctive ethyl-eicosapentaenoic acid in patients with schizophrenia: Preliminary study. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2011;84(3-4):79-83.

Reddy RD, Keshavan MS, and Yao JK. Reduced red blood cell membrane essential polyunsaturated fatty acids in first episode schizophrenia at neuroleptic-naive baseline. Schizophrenia Bulletin, 2004;30, (4), 901–911.

Skitsofrenian ravitsemushoito
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellä



http://www.tritolonen.fi/


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 7 vierailijaa

cron