ApoB/ApoA1

Löysitkö lehdestä, netistä tai jostain muualta uutisen, joka kaipaisi hiukan ruotimista. Tässä on paikka sellaisille.

Valvojat: MahaTar, Sienestäjä2

San Martino
Viestit: 5514
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25

ApoB/ApoA1

ViestiKirjoittaja San Martino » 15 Kesä 2013 9:40

NÄHTYÄ JA KUULTUA VUONNA 2013
..kirjoittaa tri Timo...
Hyvä Suomi!
Computationally estimated apolipoproteins B and A1 in predicting cardiovascular risk
( Tutkimus)
Tätä(kin) taustaa vastaan THL:n Finriski12-tutkimuksen väitteet ovat uskomatonta harhautusta.
Suositan tutkimukseen perehtymistä ja varsinkin, kun tutkijoiden listasta löytyy lähes koko suomalainen "kolesterolimafia"....2.6 2013

.....ja JariJ jatkaa blogissaan:
Pekoni ja kananmunat laskevat kolesterolia
LDL-hiukkasten määrää pidetään kuitenkin yleisesti parempana sydän- ja verisuonitautien ennustajana kuin LDL-kolesterolin määrää. Jopa tiukimmat kolesteroli-intoilijat tunnustavat tämän. LDL-hiukkasten määrää kuvaa tarkemmassa verikokeessa mitattava ns. apolipoproteiini B (myöhemmin apoB), joka kuljettaa LDL-kolesterolia.

Avatar
Leino Utriainen
Viestit: 608
Liittynyt: 21 Touko 2011 8:35
Paikkakunta: Jyväskylä
Viesti:

Re: ApoB/ApoA1

ViestiKirjoittaja Leino Utriainen » 15 Kesä 2013 10:22

LIPOPROTEIINIT (pätkiä uuden kirjani käsikirjoituksesta)

Lipoproteiinit kuljettavat rasvaa verenkierrossa. Tärkeimpiä rakenneosia lipoproteiinihiukkasissa ovat apolipoproteiinit Apo B ja ApoA-I. ApoB kuljettaa kolesterolia maksasta elimistöön. Apo-A1 kuljettaa ylimääräisen kolesterolin takaisin maksaan.

LDL-hiukkaset muodostavat 90 % apoB:stä. Koska LDL-hiukkasten koko vaihtelee, ovat niiden sisältämät kolesterolimäärät erilaisia. Rutiinimenetelmänä käytettävä LDL-kolesterolin määritys ei erottele erikokoisia LDL-hiukkasia.

LDL-lipoproteiinihiukkasten lukumäärän tärkeyden vuoksi on esitetty, että apoB-määritys on LDL-kolesterolin määritystä parempi sekä valtimotautien riskimittarina että kolesterolia alentavan lääkehoidon seurannassa. ApoB:n korkea pitoisuus verrattuna LDL-kolesteroliarvoon viittaa siihen, että pienikokoisten LDL-hiukkasten osuus on suuri ja sepelvaltimo riski on siksi lisääntynyt.

****************
ApoB/A-I-suhde on vastaavia kolesterolisuhteita parempi mittari. ApoB/ApoA-I-suhde mittaa valtimotautia aiheuttavien ApoB-lipoproteiinien ja niiltä suojaavien ApoA-I:tä sisältävien HDL-hiukkasten keskinäistä määrää paremmin kuin kolesterolisuhteet.

HDL:n pääproteiinin eli ApoA-I:n pitoisuus kuvastaa kaikkien HDL-alaluokkien määrää ja määrittää HDL-kolesterolin tavoin verenkierron lipoproteiinihiukkasten vaikutusta valtimotautien ehkäisyyn. Niinpä ApoA-I-tutkimusta on esitetty korvaamaan HDL-kolesterolimääritykset.

Apo-mittaukset eivät ole uusi asia. THL:n Jaana Leiviskä kertoi jo 5.10.2010 THL:n Labquality päivillä näin:
- Kanadassa ApoB otettu mukaan kansallisiin suosituksiin vuonna 2003
- Ruotsissa ApoA1, ApoB ja ApoB/ApoA1 tulossa diagnostiseen käyttöön.
-Suomessa HUSLAB ottanut käyttöön ApoA1- ja ApoB-määritykset ja ApoB/ApoA1-suhteen helmikuussa 2009.

HUSLAB kertoo: ApoB/A1-suhteen viitealueiksi on raportoitu USA:ssa miehillä 0.43 - 1.25 ja naisilla 0.38 – 1.07. ApoB/A1-suhde on useiden viimeaikaisten suuriin potilasaineistoihin perustuvien tutkimusten mukaan muita lipiditutkimuksia parempi sydän- ja verisuonitautien (akuutti sydäninfarkti, aivovaltimotaudit) riskimittari. Se on parempi kuin Kol- tai Kol-LDL-tutkimus tai laskennalliset suhteet Kol/Kol-HDL ja Kol-LDL/Kol-HDL.

Kolesterolimittaukset eivät kerro koko totuutta rasva-aineenvaihdunnan häiriöistä, väitöstutkimus 1 THL 8.4.2013, Jaana Leiviskä
ApoB:n määrityksellä voidaan saada tarkempaa tietoa sydän- ja verisuonitautiriskistä kuin kolesteroli- tai LDL-kolesterolimäärityksillä.
Suorissa HDL-kolesterolimenetelmissä havaitut konsentraatiosta riippuvaiset tulostasoerot voivat aiheuttaa virheellisiä tulkintoja sydän- ja verisuonitautien riskinarvioinnissa. ApoA-I-menetelmissä vastaavaa eroa ei havaittu. ApoA-I- ja ApoB-määritykset olisikin syytä lisätä DyslipidemioidenKäypä hoito–suositukseen.

Dyslipidemian Käypä Hoito-ryhmä tunnustaa uusissa KH-suosituksissa 8.4.2013: "Muita päteviä valtimosairauden riskin indikaattoreita, jotka eivät ole maassamme rutiinikäytössä, ovat apolipoproteiinimääritykset apoB ja apoA1 sekä niiden suhde apoB/apoA1."

LU:N POHDINTA
Apojen määritys olisi rutiinikäytössä, jos KH-ryhmä niin määräisi. Vanhat KH-herrat eivät enää noin 70 vuoden iässä viitsi omaksua uusia kotkotuksia.
Leino Utriainen
maallikko lääketieteessä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5363
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: ApoB/ApoA1

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 15 Kesä 2013 12:18

Statiinit alentavat kyllä tutkitusti seerumin kolesterolipitoisuutta, mutta ne eivät vähennä kaikkia aterian jälkeen vereen ilmaantuvia triglyseridejä ja alipoproteiineja, apo B100 ja apo B48, jotka voivat ahtauttaa ja kovettaa valtimoita. Málagan yliopistoklinikassa (Carlos Haya) tutkittiin fluvastatiinin ja sen lisänä annetun etyyliesteröidyn kalaöljyn (E-EPA + E-DHA) vaikutusta näihin riskitekijöihin tyypin 2 diabeetikoilla. Kokeeseen osallistui kahdeksan henkilöä, viisi miestä ja kolme naista. Heidän verensokerinsa, sokerihemoglobiininsa (HbA1c) ja veren rasvat olivat koholla. Kenelläkään heistä ei ollut vielä todettu sydän- eikä verisuonitautia.

Potilaita hoidettiin ensin kuusi viikkoa vähäkalorisella ruokavaliolla ja sen jälkeen heille alettiin antaa kahdeksan viikon ajan päivittäin joko fluvastatiinia (80 mg) tai fluvastatiinia ja kalaöljyä (4 kapselia/vrk). Kukin kalaöljykapseli sisälsi 460 mg E-EPAa ja 380 mg E-DHA:ta. Kalaöljyä saaneiden potilaiden seerumin triglyseridit, VLDL ja triglyseridi/HDL-kolesterolin suhde alenivat ja HDL-kolesteroli nousi. Fluvastatiini yksin vähensi B100:a 26 % ja B48:a 14 %. Mutta kun lääkitykseen lisättiin kalaöljy, B100 aleni 32 % ja B48 36 %, vastaavasti (katso kuva 1. eli Figure 1 artikkelin lopussa).
Tällöin diabeetikkojen sydäntaudin riski pieneni.

Valdivielso P, Rioja J, Garcia-Arias C, Sanchez-Chaparro MA, Gonzalez-Santos P. Omega 3 fatty acids induce a marked reduction of apolipoprotein B48 when added to fluvastatin in patients with type 2 diabetes and mixed hyperlipidemia: a preliminary report. Cardiovascular Diabetology. 2009;8(1):1.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1922
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: ApoB/ApoA1

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 15 Kesä 2013 13:12

Tässä Apojen mittaushommassa on vielä pieni jippo.

Mittaus voidaan tehdä enemmin tai myöhemmin ruokailun jälkeen tai sitten paastoverestä. Mm Interheart-tutkimuksen määritystä ei tehty paastoverestä. Jos paastoveren Apo-mittauksia verrataan Interheart-taulukkoon, arvo on jkv vääristynyt siitä syystä, että:

- Aterian jälkeen mitattu ApoB on summa ApoB100 (maksan VLDL) + ApoB48 (suolen kylomikronit). Kylomikronit poistuvat verestä vikkelään (2 - 6 t.)

- Paastoveren koostumus on paljolti ApoB100:aa, mikä antaa parempaa kuvaa aterogeenisistä pienistä, tiiviistä ja hapettumisherkistä LDL partikkeleista. Nämä myös pysyvät verenkierrossa pidempään (esim. viikon verran). Viime perjantaina (14.06.) väiteltiin Turussa (Kosola) aika mielenkiintoisesta aiheesta, Kunto & oxLDL. Tässä on jkv lähestymistä moderniin lipoproteini-ajatteluun.

Taitaa olla jo hiuksen halkomista.
Siitä huolimatta olisi ehdottomasti syytä liittää Apo-suhteiden määritys mukaan, kun arvioidaan mm statiinihoidon tarvetta ainakin primaariprevention merkeissä. Muunlainen menettely tullaan katsomaan puoskaroinniksi.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

San Martino
Viestit: 5514
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25

Re: ApoB/ApoA1

ViestiKirjoittaja San Martino » 15 Kesä 2013 14:43

Timo Kuusela kirjoitti:- Aterian jälkeen mitattu ApoB on summa ApoB100 (maksan VLDL) + ApoB48 (suolen kylomikronit). Kylomikronit poistuvat verestä vikkelään (2 - 6 t.)

- Paastoveren koostumus on paljolti ApoB100:aa, mikä antaa parempaa kuvaa aterogeenisistä pienistä, tiiviistä ja hapettumisherkistä LDL partikkeleista. Nämä myös pysyvät verenkierrossa pidempään (esim. viikon verran).

Viime perjantaina (14.06.) väiteltiin Turussa (Kosola) aika mielenkiintoisesta aiheesta, Kunto & oxLDL. Tässä on jkv lähestymistä moderniin lipoproteini-ajatteluun.

Voisitko tarkentaa? Aterian jälkeinen, postprandiaalinen ApoB48=suolesta kylomikroneissa liikkuvat rasvat,poistuvat nopeasti verestä, eivätkä siksi "ehdi tarttua" verisuonen seinämään? ApoB100 (maksan tuottama de novo rasva),josta syntyy sdLDL, joka kiertää jopa viikon veressä,hapettuu, ja joka siksi tarttuu helposti jo muodostuneeseen plakkiin?

Väitös LL Jussi Kosola, 14.6.2013

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1922
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: ApoB/ApoA1

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 15 Kesä 2013 17:35

Jussi Kosolaa en täydentele. Kyllä nuori mies itse oppii näkemään asiat.

Kylomikronien osalta sen verran, että kun:

- tarkastelee rasvaisen aterian jäljiltä veren seerumia, se on kovinkin samea (saks. trueb) mutta kirkastuu tunneissa kylojen "klaarautumisen" seurauksena.

- ja taas paastoveren "kolesterolitutkimuksesta" aika harva metaboolikko dyslipidemioineen selviää eilisten / aikaisempien syömisten Trigly / VLDL-arvolla alle 1,7 - 2.0 mmol/l. VHH:lla juuri nämä tasot ovat hyvinkin nopeasti alle 1 mmol/l. Miten San Martinolla?
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

San Martino
Viestit: 5514
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25

Re: ApoB/ApoA1

ViestiKirjoittaja San Martino » 15 Kesä 2013 23:00

Timo Kuusela kirjoitti:Kylomikronien osalta sen verran, että kun:
- tarkastelee rasvaisen aterian jäljiltä veren seerumia, se on kovinkin samea (saks. trueb) mutta kirkastuu tunneissa kylojen "klaarautumisen" seurauksena.

VHH:lla juuri nämä tasot ovat hyvinkin nopeasti alle 1 mmol/l. Miten San Martinolla?

Viisaana lääkärinä Timo ei tarttunut täkyyni koskien plakin muodostumista...very good! Asiaa pitää tietysti kysyä niiltä,jotka avaavat/puhdistavat suonia työkseen.....
Ruotsalainen dosentti Ralf Sundberg kuuluu verisuonikirurgeihin,jotka ovat analysoineet plakkeja.Videolla 8:10 kohdalla hän kertoo,että pehmeän vaarallisen plakin muodostavat "räjähtäneet makrofagit" sisältävät vähäisen kolesterolin lisäksi suurelta osin linolihappoa ja omega-6-rasvaa.

Miten tämä on mahdollista,jos kylomikronit "klaaraantuvat" tunneissa, niin eivätkö ne kuljetakkaan omega-6-rasvaa tai miksi sitä liikkuu vapaasti veressä? Noin vaan mietittäväksi.....
.....................................................................................................
Triglyseriditaso mitataan heinäkuussa....on liikkunut 1-2 mmol/l välillä...?

San Martino
Viestit: 5514
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25

Re: ApoB/ApoA1

ViestiKirjoittaja San Martino » 16 Kesä 2013 9:48

Norjasta kuuluu kummia....

Oskar W. Kristensenin plakki on pienentynyt VHH-ruokavaliolla

Katso lääkärin piirtämä kuva

Kostdoktornin mukaan se perustuu tieteeseen. Niin kävi myös Iris Sheinin tutkimuksessa(melko maltillinen VHH)
(low-fat diet), right side, change on that side is −24.3 mm, total change is −111.3
(low-carbohydrate diet), right side, change on that side is −61.4 mm, total change is −140 mm.


...ja entä mitä muuta
A reduction in the ratio of apolipoprotein B100 to apolipoprotein A1 was observed in the low-carbohydrate compared with the low-fat group (P=0.001).


Lisää asiaa Ann Fernholmin blogissa

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5363
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: ApoB/ApoA1

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 16 Kesä 2013 11:15

Englantilaisten verisuonikirurgien ja immunologien tekemä tutkimus osoittaa, että etyyliesteröidyn kalaöljyn EPA-rasvahappo (E-EPA) imeytyy hyvin vereen ja kulkeutuu valtimoiden seinämiin kertyneisiin kovettumiin eli plakkeihin. Niissä se ehkäisee ja vähentää tulehdusta ja stabilisoi plakkia niin, ettei se repeä ja lähetä tukkeavia palasia sydämen ja aivojen ohuisiin valtimoihin. Plakkien repeäminen aiheuttaa noin 70 % sydäninfarkteista. Verisuonikirurgien tutkimus selittää uudella tavalla kuinka etyyliesteröity kalaöljy ehkäisee sydänkohtauksia ja aivohalvauksia ja vähentää niiden uusimisriskiä.

Tässä tutkimuksessa potilaille tehtiin plakin poisto eli endarterektomia (ateroskleroottisen sisäkerroksen ja ainakin osittain keskikerroksen poisto valtimosta). Se on ollut jo vuosien ajan tärkein kaulavaltimon ahtauman kirurginen hoitokeino. Siinä kirurgi tekee pienen viillon kaulaan ja kaulavaltimoon ja avaa ahtautuneen valtimon kauhomalla plakin pois (katso video).

Lue lisää tutkimuksesta suomeksi
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5363
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: ApoB/ApoA1

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 16 Kesä 2013 15:25

Timo Kuusela kirjoitti:paastoveren "kolesterolitutkimuksesta" aika harva metaboolikko dyslipidemioineen selviää eilisten / aikaisempien syömisten Trigly / VLDL-arvolla alle 1,7 - 2.0 mmol/l. VHH:lla juuri nämä tasot ovat hyvinkin nopeasti alle 1 mmol/l.


Minua ja ehkä muitakin jäi askarruttamaan kysymys VHH:n triglyjä alle 1 mmol/l alentavasta vaikutuksesta. Aleneeko trigly aina näin hyvin (-> alle 1mmol/l) riippumatta siitä, kuinka korkeaa lukemaa lähdetään alentamaan? Mitä tarkoittaa "hyvinkin nopeasti"? Minkälaiseen aineistoon tämä tieto perustuu (viitteet)? Vai onko kyseessä valistunut arvaus?
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1922
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: ApoB/ApoA1

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 16 Kesä 2013 17:40

Tähän saakka paras tulos on yli 6 mmol/l lähtötilanteesta alun jyrkän laskun jälkeen noin vuoden kuluttua 0,6 mmol/l. Paitsi että vältettiin pankreatiitin riesa, maksan "viinakokeet" normaalistuivat.
Sitoutuminen ratkaisee.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

San Martino
Viestit: 5514
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25

Re: ApoB/ApoA1

ViestiKirjoittaja San Martino » 17 Kesä 2013 8:53

Kostdoktornin Apo-arvot viiden VHH-vuoden jälkeen

Mina hälsovärden efter 5 år på LCHF

Kostdoktornia ei voi haukkua ylipainosta,mutta nimimerkki Peak ihmettelee, miksi dr. Eenfeldt ei ole kertonut labratuloksiaan vuoden 2008 jälkeen? Väärin,vastaa Kostdoktorn ja pistää linkin viiden VHH-vuoden tuloksiin, joissa tuskin on valittamista....

VHH-parjauskampanja ja Kostdoktornin labratulokset

San Martino
Viestit: 5514
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25

Re: ApoB/ApoA1

ViestiKirjoittaja San Martino » 27 Kesä 2013 9:34

Kasari toteaa
THL:ssa tehty väikkäri?
Jokohan PP huomaa tuulen kääntyvän ja vetäytyy Pohjois-Karjalaan?


Leino kommentoi

THL:n Jaana Leiviskän APO-väitöstutkimus ei tosiaankaan ole THL:n eikä kolesteroliasioiden Käypä Hoito-suositusten mukainen. Toivottavasti Leiviskällä on tiedossa uusi työpaikka, jos rehellisyyden takia tulee ongelmia.
THL:n FINRISKI 2012-tutkimuksessa kokonaiskolesteroli oli edelleen pääasia, vaikka se yksinään ei nykytietämyksen mukaan kerro paljon mitään sydäntautiriskistä.

San Martino
Viestit: 5514
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25

Re: ApoB/ApoA1

ViestiKirjoittaja San Martino » 01 Heinä 2013 0:12

Aposuhde nyt esillä myös Norjassa. Lääkäri Jan Helge Halleraker Haugesundin Korkeakoulusta kirjoittaa Dagens Medisin-lehdessä
APOKVOTEN. En annen god prediktor i forhold til risikoen for hjerte- og karsykdom er apokvoten. Den måler antallet LDL- og HDL-pakker i stedet for bare mengden - det vil si at man måler forholdet mellom Apolipoprotein B (Apo B), som er hovedproteinet i LDL og Apolipoprotein A1 (ApoA1), som er hovedproteinet i HDL. Jo lavere apokvote, desto lavere risiko for hjertesykdom (apokvoten bør helst være på under 0,8).
Ved denne metoden får man større vektlegging av de små tette LDL-partiklene. Apokvote-målinger i studien fra 2006 viste igjen at dietten med mest mettet fett og minst karbohydrater kom best ut.

Mitä pienempi Aposuhde(alle 0,8), sitä pienempi sv-tautiriski. Aposuhde antaa paremman kuvan pienistä sdLDL-partikkeleista. Tutkimus vuodelta 2006 jo kertoi, että eniten tyydytettyä rasvaa ja vähiten hiilihydraatteja sisältävä dieetti on paras....

Tyydytetty rasva antaa parhaat "kolesteroliarvot"

_________________

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5363
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: ApoB/ApoA1

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 04 Heinä 2013 19:38

Ravintolisä alentaa LDL:ää ja apoB100:a
Ranskalais-belgialainen yliopistotutkimus osoittaa, että ravintolisä, joka sisältää punariisiä, polisanolia ja artisokanlehtiuutetta, korjaa tehokkaasti veren rasvahäiriötä (LDL, apoB100). Potilasaineisto oli 100 henkilöä, ja kaksoissokkokokeen vaikutusjakso oli 16 viikkoa. LDL aleni keskimäärin 14,3 %, ja vaikutus alkoi näkyä jo 4 viikossa. Myös ApoB100/apoA1-suhde koheni.

Barrat E, Zaïr Y, Ogier N, et al. A combined natural supplement lowers LDL cholesterol in subjects with moderate untreated hypercholesterolemia: a randomized placebo-controlled trial. International Journal of Food Sciences and Nutrition. 2013 Jul 2.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa

cron