Fernholm: Geenit ja hiilareiden pilkkoutuminen

Löysitkö lehdestä, netistä tai jostain muualta uutisen, joka kaipaisi hiukan ruotimista. Tässä on paikka sellaisille.

Valvojat: MahaTar, Sienestäjä2

Perenna
Viestit: 597
Liittynyt: 04 Loka 2007 14:24
Paikkakunta: Kotka

Fernholm: Geenit ja hiilareiden pilkkoutuminen

ViestiKirjoittaja Perenna » 01 Huhti 2014 12:31

Ann Fernholmin blogimerkintö 30.3.2014 Ny gen för fetma - kopplad till nedbrytning av kolhydrater:

Ann Fernholm kirjoitti:Hur väl du tål pasta eller ris kan bero på sammansättningen av din saliv. Det visar en upptäckt som publiceras idag i Nature Genetics: Low copy number of the salivary amylase gene predisposes to obesity. Det handlar om proteinet amylas som finns i saliven och som klipper sönder stärkelse i mindre bitar. Studien visar att ju färre kopior en person har av genen som kodar för amylas, desto större blir risken för fetma. Personer som har färre än fyra kopior löper hela åtta gånger högre risk att ha fetma, jämfört med de som har fler än nio kopior. Upptäckten är intressant eftersom det är första gången som forskare har kopplat vår vikt till förmågan att omsätta kolhydrater. Dessutom är skillnaderna mellan grupperna stor.
...
Det finns en studie som visar att låga nivåer av amylas i saliven är kopplad till en långsam utsöndring av det blodsockersänkande hormonet insulin...
...
Det kan också finnas andra förklaringar till varför lite amylas i saliven ökar risken för fetma. Den exakta orsaken vet ingen ännu. Alldeles oavsett visar denna studie att vi människor reagerar olika på olika former av kost och att det inte finns ett kostråd som passar alla. Så här uttrycker en av forskarna det i the Guardian:
…this is an important step in realising that all of us digest and metabolise food differently – and we can move away from ‘one-size fits all diets’ to more personalised approaches.”

Hiilihydraattien pilkkoutuminen elimistössä määräytyy siis siitä, minkälainen on sylkesi amylaasiproteiini ja paljonko sitä on. Jos sitä on vähän, alkaa insuliinin erittyminen sokerin syömisen jälkeen hitaammin, mikä merkitsee suurempaa verensokerin heittelyä. Se taas aiheuttaa suurempaa näläntunnetta.

Ilmiötä ei vielä tarkkaan tunneta, mutta olivatpa pohjimmaiset syyt hiilihydraattien parempaan tai huonompaan pilkkoutumiseen mitkä tahansa, varmaa on, että ei ole yhtä ainoata kaikille parasta ruokavaliota.

(Kopiojutusta en ymmärrä yhtään mitään: "ju färre kopior en person har av genen som kodar för amylas", "low copy number of the salivary amylase gene". Olisi hienoa jos joku jaksaisi maallikkotollolle kertoa yksinkertaisin ilmaisuin mitä se on. Mutta jos se on hyvin mutkikasta, ei ehkä maksa vaivaa. :) )
Timo Kuuselaa mukaillen: Epidemiologisten tutkimusten jälkianalyyseille näytään pantavan liikaa totuusodotuksia.

Kuva Toisaalta - mutta toisaalta.
Shit happens.

Tomppa
Viestit: 321
Liittynyt: 29 Tammi 2013 14:59
Paikkakunta: Helsinki

Re: Fernholm: Geenit ja hiilareiden pilkkoutuminen

ViestiKirjoittaja Tomppa » 02 Huhti 2014 7:35

Mielenkiintoinen havainto, kiitos linkkauksesta. Kaikkea ei siis vielä tiedetä. Mutta se, että "kova rasva on vaarallista", sitä opetetaan "eettisesti" vaikka itse syödäänkin voita, kuten toisaalla täällä kerrottiin:

– Vaikka omassa yksityiselämässä pitäisi esimerkiksi voita hyvänä rasvavaihtoehtona, on epäeettistä ilmaista näitä näkemyksiä potilaalle. Pitäkäämme me ammattilaiset vain kiinni yhteisistä suosituksista ja tutkimusnäytöstä, niin kuin muissakin asioissa.

rouvaA
Viestit: 214
Liittynyt: 31 Elo 2006 11:06

Re: Fernholm: Geenit ja hiilareiden pilkkoutuminen

ViestiKirjoittaja rouvaA » 02 Huhti 2014 11:38

Perenna kirjoitti:
Hiilihydraattien pilkkoutuminen elimistössä määräytyy siis siitä, minkälainen on sylkesi amylaasiproteiini ja paljonko sitä on. Jos sitä on vähän, alkaa insuliinin erittyminen sokerin syömisen jälkeen hitaammin, mikä merkitsee suurempaa verensokerin heittelyä. Se taas aiheuttaa suurempaa näläntunnetta.

Ilmiötä ei vielä tarkkaan tunneta, mutta olivatpa pohjimmaiset syyt hiilihydraattien parempaan tai huonompaan pilkkoutumiseen mitkä tahansa, varmaa on, että ei ole yhtä ainoata kaikille parasta ruokavaliota.



Maallikkona voisin ajatella näin: Koska proteiinit ja rasvat ovat kaiken kehossa olevan materian rakennus- ja uusiutumispalikoita ja myös niiden laatu vaikuttaa lopputulokseen, on liian vähillä tai huonolaatuisilla ravinnon ainesosilla mahdollista saada aikaan viallisia kehon komponentteja - yksilöllisesti - mihin kohtaan tahansa.

Hiilihydraatit ovat vain energian tuottajia, elimistölle sokeria kuten tiedämme, eivätkä suositellut kasviproteiinit ole sen paremmin laadultaan kuin hyväksikäytettävyydeltäkään eläinproteiinien veroisia. Lisäksi huippulaatuisia rasvoja ja eläinproteiineja sisältäviä teuraan osia, kuten aivoja, selkärankaa, jänteitä, rustoja ja kalvoja, tuhotaan ongelmajätteenä Suomessa. Ulkomailla käydessäni harrastan lihatiskivertailua, enkä ole missään muualla nähnyt niin tarkkaan kaikesta hyvästä puhdistettuja lihoja kuin meillä.
Lähes viiskymppisen monivaivaisen pullukan onnekas opintomatka vhh-elämään alkoi 2003. Reilussa puolessa vuodessa vaatekoko 44-46 vaihtui 38-40:een. Oireet, liikakilot ja lääkkeet pysyneet poissa kuvioista siitä lähtien, ... 2016 ...

Perenna
Viestit: 597
Liittynyt: 04 Loka 2007 14:24
Paikkakunta: Kotka

Re: Fernholm: Geenit ja hiilareiden pilkkoutuminen

ViestiKirjoittaja Perenna » 02 Huhti 2014 12:09

rouvaA kirjoitti:
Perenna kirjoitti:Hiilihydraattien pilkkoutuminen elimistössä määräytyy siis siitä, minkälainen on sylkesi amylaasiproteiini ja paljonko sitä on. Jos sitä on vähän, alkaa insuliinin erittyminen sokerin syömisen jälkeen hitaammin, mikä merkitsee suurempaa verensokerin heittelyä. Se taas aiheuttaa suurempaa näläntunnetta.

Ilmiötä ei vielä tarkkaan tunneta, mutta olivatpa pohjimmaiset syyt hiilihydraattien parempaan tai huonompaan pilkkoutumiseen mitkä tahansa, varmaa on, että ei ole yhtä ainoata kaikille parasta ruokavaliota.
Maallikkona voisin ajatella näin: Koska proteiinit ja rasvat ovat kaiken kehossa olevan materian rakennus- ja uusiutumispalikoita ja myös niiden laatu vaikuttaa lopputulokseen, on liian vähillä tai huonolaatuisilla ravinnon ainesosilla mahdollista saada aikaan viallisia kehon komponentteja - yksilöllisesti - mihin kohtaan tahansa.

Oioin kommentissani tai referaatissani mutkat liian suoriksi, koska en tosiaan ymmärtänyt mainitsemaani kopiojuttua yhtään. Fernholm kertoo siis tutkimuksesta, jossa on löydetty geeniperimään liittyvä syljen amylaasia säätelevä asia. En nytkään osaa sitä ilmaista suomeksi, mutta jos kyse on geeniperimästä, ei sylkensä koostumusta ainakaan yhden ihmisiän aikana voi peritystä muuksi muuttaa. Paitsi tietenkin niissä puitteissa, joissa ylipäätään ravinnolla vaikutamme elimistöön, esimerkkinä vaikkapa verensokeri seurannaisineen.

Heitän jälleen vakiolinkkini kehiin, kun tulee puhe optimiruokavaliosta: Jarin oivallinen blogikirjoitus Geenit voivat kertoa paremman laihdutusruokavalion. Ei tuossa ole samasta asiasta kyse, mutta liittyy asiaan siten että ei se mikään uusi asia ole, että geeniperimä vaikuttaa siihen, mikä ruokavalio on kenellekin paras.

Ainoa mistä itse olen vakuuttunut on makeansyönnin haitallisuus (ruokahiilihydraatteja ei saa sotkea makeansyöntiin). Kenelle tahansa.
Timo Kuuselaa mukaillen: Epidemiologisten tutkimusten jälkianalyyseille näytään pantavan liikaa totuusodotuksia.

Kuva Toisaalta - mutta toisaalta.
Shit happens.


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 6 vierailijaa

cron