Erytritoli

Löysitkö lehdestä, netistä tai jostain muualta uutisen, joka kaipaisi hiukan ruotimista. Tässä on paikka sellaisille.

Valvojat: MahaTar, Sienestäjä2

Perenna
Viestit: 597
Liittynyt: 04 Loka 2007 14:24
Paikkakunta: Kotka

Erytritoli

ViestiKirjoittaja Perenna » 07 Huhti 2014 13:15

MTV3:n Huomenta Suomi -aamuohjelman ruokaosiossa esiteltiin 7.4.2014 erytritoli-nimistä makeutusainetta. Maahantuoja Yesdeli sanoo siitä, että se ei lainkaan nosta verensokeria:
Erytritolin maahantuoja Yesdeli kirjoitti:Karppisokerista ei imeydy lainkaan hiilihydraatteja tai kaloreita.

Kaloreitakaan ei erytritolissa ole. Siispä hiilihydraatteja karttelevan ja kaloreita laskevan painonhallitsijan unelmatuote!

Chalmersin teknillisen korkeakoulun professori Göran Petersson kuitenkin varustaa makeutusaineita käsittelevässä artikkelissaan Sötningsmedel värre än socker erytritolin punaisella koodilla: pidättäydyttävä kokonaan nauttimasta. Hän sanoo, että tämä sokeria heikommin makealta maistuva sokerialkoholi muistuttaa ksylitolia, mutta imeytyy ksylitolia tehokkaammin vereen ja kierrettyään verenkierrossa aikansa erittyy virtsan mukana pois. Hän sanoo lisäksi, että erytritolin samankaltaisuus rasvahappoihin kuuluvan glyserolin kanssa voi osoittautua metabolisesti ongelmalliseksi.
Göran Pettersson s. 7 kirjoitti:Det skiljer sig från sorbitol och xylitol genom nästan fullständigt upptagtill blod. Likheten med glycerol från fetter kan vara metaboliskt problematisk. Efter en tids cirkulation i blodbanorna utsöndras erytritol med urin.
Göran Pettersson s. 9 kirjoitti:Denna sockeralkohol har låg söthet och liknar xylitol men tas upp mycket effektivare till blod. Ämnet används som bärare av starkasötningsmedel som stevia i produkter som skenbart liknar strösocker. Särskilt sötheten men även mängden erytritol kan då bli riskabelt hög.


Koetan löytää tietoja erytritolin vaikutuksista metaboliaan samoin kuin mikä olisi se erytritolimäärä, joka voisi ylittää riskirajan (Petersson: "riskabelt hög").

(Niille jotka närkästyvät moraalisesti: se on nyt sillä lailla, että ideologisista syistä en luovu makean mausta. Luovun, jos on pakko, siksi että makeiden makujen tuottajat tuhoavat muutenkin hauraan terveyteni. Mutta ideologisista syistä en. Vanhetessa saa kaikista pienistä iloista luopua yhdestä toisensa jälkeen niin että niistä pidän kiinni joista voin.

Sitä paitsi voisin erytritolin avulla syödä pakastemarjoja, joita muutoin voin niiden happamuuden takia syödä vain runsaan kerman kera, mikä taas - anteeksi nyt taas, rakkaat vhh-kaverit! - lihottaa. En ole niitä autuaita jotka eivät liho vhh:lla.)

Kuva

Löydöksiäni:

Erythritol: A Review of Biological and Toxicological Studies, W. O. BERNT, J. F. BORZELLECA, G. FLAMM ja I. C. MUNRO. REGULATORY TOXICOLOGY AND PHARMACOLOGY 24, S191 – S197 (1996), ARTICLE NO. 0098:
Erytritolia valmistetaan vehnästä tai maissitärkkelyksestä entsymaattisen hydrolyysin avulla, jolloin syntyy glukoosia, mikä edelleen käytetään turvallisten elintarvikkeiksi soveltuvien hiivojen avulla.

Ihmiskehon kudokset ja nesteet sisältävät erytritolia.

Japanissa erytritolia on käytetty vuodesta 1990 alkaen makeisissa, suklaissa, limonadeissa, purukumeissa, hilloissa, jogurteissa ym. makeissa tuotteissa. Yhdysvalloissa erytritolin käyttö elintarvikkeissa on myös runsasta.

Erytritolin syömisen jälkeen se imeytyy nopeasti elimistön eri osiin. Plasman erytritolitasot ovat korkeimmillaan 30-120 min nauttimisen jälkeen. Imeytynyt erytritoli erittyy nopeasti pois virtsan mukana.

Erytritolin toksisuutta on tutkittu paljon. Rotilla ei havaittu toksisuutta suurillakaan annoksilla, virtsanerityksen lisääntymistä lukuunottamatta. Japanilaisessa ihmistutkimuksessa ei havaittu haittavaikutuksia, kun erytritolin saanti oli 1 g painokiloa kohden kahden viikon ajan. Virtsaneritys lisääntyi jonkun verran. Myöskään diabeetikoilla ei havaittu haittavaikutuksia.

Entä kun kuluttaja ostaa itselleen puhdasta erytritolia? Marja-annokseeni ripottelin kaksi ruokalusikallista - onko liikaa? Ymmärsin yllä referoidusta artikkelista, että oletettu saanti olisi 4 g/vrk - kaksi ruokalusikallista on niinkin suuri määrä kuin 30 g!
Timo Kuuselaa mukaillen: Epidemiologisten tutkimusten jälkianalyyseille näytään pantavan liikaa totuusodotuksia.

Kuva Toisaalta - mutta toisaalta.
Shit happens.

Perenna
Viestit: 597
Liittynyt: 04 Loka 2007 14:24
Paikkakunta: Kotka

Re: Erytritoli

ViestiKirjoittaja Perenna » 08 Huhti 2014 12:06

Muutama tutkimus lisää.

Tolerance to Subchronic, High-Dose Ingestion of Erythritol in Human Volunteers, W. Tetzloff, F. Dauchy, S. Medimagh, D. Carr, A. Bär. Regulatory Toxicology and Pharmacology. Volume 24, Issue 2, October 1996, pp. S286–S295.
Kaksisuuntainen (two-way) kaksoissokko-crossover-tutkimus. Koehenkilöt: 12 tervettä miestä, joille annettiin useita suullisesti nautittuja annoksia erytritolia ja sukroosia 7 päivän ajan siten, että 1. päivänä annos oli 0,3 g painokiloa kohti, 2. päivänä 0,6 g, ja seuraavina päivinä 1 g painokiloa kohti. Päivittäinen määrä jaettiin viideksi kerta-annokseksi muuhun ruokaan sekoitettuna. Erytritoli-jaksojen aikana havaittiin virtsassa vähäistä kalsiumin, B2-mikroglobuliinin ja N-asetyyliglukosaminidaasin (?) erittymisen lisääntymistä, mutta arvot pysyivät viiterajojen sisällä. About 78% of ingested erythritol was excreted in the urine which led to a higher urinary osmolality but did not influence the 24-hr output of creatinine, citrate, urea, or electrolytes (Na+, K+, Cl−, Pi). The excretion of calcium was slightly higher during the erythritol test period but in absolute terms this increase was small. The urinary excretions of albumin, β2-microglobulin, andN-acetylglucosaminidase were slightly elevated during the erythritol test period but they were still well within the physiological range. None of the observed urinary changes became more pronounced with increasing duration of the erythritol treatment.
Erytritolin saanti 1 g painokiloa kohti on näiden tulosten perusteella hyvin siedetty.

Laxative threshold of sugar alcohol erythritol in human subjects, Tsuneyuki Oku, Mitsuko Okazaki. Nutrition Research. Volume 16, Issue 4, April 1996, Pages 577–589
Tutkittiin erytritolin laksatiivista vaikutusta terveillä henkilöillä. 14 miespuolista toimistotyöntekijää ja 24 naisopiskelijaa nauttivat ensin yhden, sitten max 3,5 kupillista 25 g erytritolia per kuppi sisältävää hyytelöä (? The subjects ingested 1.0 to 3.5 cups of jelly containing 25 g of erythritol once in a day about 2 h after a meal) sisältävää hyytelöä kerran päivässä 2 tuntia aterian jälkeen. Hyytelön syöminen lopetettiin, kun ripulioireita ilmaantui tai kun maksimiannostaso saavutettiin (jelly intake was stopped at the dosage level that test substance caused diarrhea or at the maximum dose level in the study). Vertailuaineina olivat sorbitoli ja sukroosi. Laksatiivisen vaikutuksen kynnykseksi arvioitiin erytritolilla 0,80 g painokiloa kohti naisilla ja 0,66 g painokiloa kohti miehillä. Sorbitolilla kynnys oli matalampi, sukroosilla ei laksatiivista vaikutusta havaittu. Tulokset viittaavat siihen, että erytritolia voi nauttia max 1 g painokiloa kohti päivittäin.

Gastrointestinal tolerance of erythritol and xylitol ingested in a liquid, D Storey, A Lee, F Bornet and F Brouns. European Journal of Clinical Nutrition (2007) 61, 349–354. doi:10.1038/sj.ejcn.1602532; published online 20 September 2006
Tutkittiin nuorten aikuisten ruoansulatuselinten reaktioita 40 gramman sukroosi- sekä 20, 35 ja 50 gramman ksylitoli- tai erytritoliannokseen suun kautta nautittuna kerta-annoksena nesteessä. Tutkimus oli satunnaistettu placebo-kontrolloitu kaksoissokkotutkimus. Koehenkilöiksi ilmoittautui 70 18-24-vuotiasta opiskelijaa, joista 64 suoritti kokeen loppuun. Koehenkilöt nauttivat kotona ilman valvontaa satunnaisessa järjestyksessä joko 45 g sukroosia tai 20, 35 ja 50 g erytritolia tai ksylitolia veteen liuotettuna yksittäisinä testipäivinä ja söivät muutoin normaalisti. Testipäivien välillä oli 7 päivän tauko. Koehenkilöt raportoivat ilmavaivojen, borborygmin, turvotuksen ja koliikin esiintymisestä sekä suolen toiminnasta.
50 gramman ksylitoliannoksen jälkeen osa koehenkilöistä raportoi pahoinvointia, turvotusta, borborygmia, koliikkia, löysäää ulostetta ja suoliston liikehdintää ("mahan kiertämistä"). Myös 35 g:n ksylitoliannos sai osalle mahan kiertämään ja löysää ulostetta. Erytritolista vasta 50 gramman annos aiheutti osalle pahoinvointia ja borborygmia. 20 ja 35 gramman erytritoliannokset eivät aiheuttaneet tuntemuksia. Kaikilla annoksilla ksylitoli aiheutti enemmän löysää ulostetta kuin erytritoli.
Johtopäätelmät: Veteen liuotettuina 35 ja 50 gramman ksylitoliannokset saivat aikaan suolistotuntemuksia ja löysää ulostetta. Erytritoli aiheutt kaikilla annoksilla vähemmän tuntemuksia. Terveillä henkilöillä 20 ja 35 gramman erytritoliannokset eivät aiheuttaneet mitään erityistuntemuksia. Vasta 50 gramman erytritoliannoksen jälkeen havaittiin lisääntynyttä borborygmia ja pahoinvointia.


Erythritol: an interpretive summary of biochemical, metabolic, toxicological and clinical data, Munro IC, Berndt WO, Borzelleca JF, Flamm G, Lynch BS, Kennepohl E, Bär EA, Modderman J. Food Chem Toxicol, 1998 Dec;36(12):1139-74
Tutkimuskatsauksessa käydään läpi erytritolin turvallisuustietoja. Rotilla, hiirillä ja koirilla on tehty lukuisia toksisuus- ja metaboliatutkimuksia erytritolilla, myös pitkäkestoisia sukupolvien yli ulottuvia tutkimuksia suurilla annoksilla (20 E%). Haittavaikutuksia ei havaittu. Ihmisillä on tehty lyhytkestoisia tutkimuksia kerta-annoksilla ja toistuvilla annoksilla. Erytritoli osoittautui näissäkin hyvin siedetyksi eikä sillä todettu olevan toksikologisesti relevantteja vaikutuksia edes isoilla annoksilla. Erytritolimetabolia (ei metaboloitunut) oli sangen samankaltainen ihmisillä ja eläimillä. Erytritolin toksisuutta ei voitu osoittaa.

Chronic toxicity and carcinogenicity study of erythritol in rats, Lina BA, Bos-Kuijpers MH, Til HP, Bär A. Regul Toxicol Pharmacol, 1996 Oct;24(2 Pt 2):S264-79.

Pitkäkestoisia ihmistutkimuksia en ole löytänyt. Jatkan etsintää.
Timo Kuuselaa mukaillen: Epidemiologisten tutkimusten jälkianalyyseille näytään pantavan liikaa totuusodotuksia.

Kuva Toisaalta - mutta toisaalta.
Shit happens.


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 9 vierailijaa