Vyötärölihavuus ja rasvamaksa

Löysitkö lehdestä, netistä tai jostain muualta uutisen, joka kaipaisi hiukan ruotimista. Tässä on paikka sellaisille.

Valvojat: MahaTar, Sienestäjä2

San Martino
Viestit: 5514
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25

Vyötärölihavuus ja rasvamaksa

ViestiKirjoittaja San Martino » 15 Touko 2014 14:19

Hesari kertoo: Näin pääset eroon vyötärölihavuudesta
HS kirjoitti:"Rasvoittunut maksa valmistaa suuria määriä sokereita, rasvoja ja hyytymistekijöitä. Tällöin veren sokeri- ja rasva-arvot pomppaavat ylös, mikä altistaa kakkostyypin diabetekselle, sydänsairauksille ja aivoverenkiertohäiriöille", kertoo apulaisprofessori Kirsi Pietiläinen Helsingin yliopiston Lihavuustutkimusyksiköstä.

Hyvä selitys..vai onko? Jospa ensin pitäisi kehittää itselleen insuliiniresistenssi?

PS. Rasvamaksasta on keskusteltu täällä jo vuodesta 2008: Timon vanha blogi

San Martino
Viestit: 5514
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25

Re: Vyötärölihavuus ja rasvamaksa

ViestiKirjoittaja San Martino » 21 Kesä 2014 8:52

Pullea lapsi? Rasvamaksa uhkaa jo alakouluiässä

Tuore suomalaistutkimus antaa uutta tietoa ylipainon ja geenin yhteisvaikutuksesta lapsen maksaan.
Itä-Suomen yliopiston biolääketieteen yksikön tutkimus osoittaa, että tietty geenimuunnos yhdessä ylipainon kanssa nostaa maksa-arvoja jo lapsuudessa.

Lue koko artikkeli


Kauppalehti kirjoitti:Tutkimus: Lahjonta parantaa lapsen ruokavaliota

6-18-vuotiailla lapsille tarjottiin kokeessa ilmaisena välipalana joko kupillinen kuivattuja hedelmiä tai suklaaleivoksia. Satunnaisesti valitussa osassa tilanteita lapsia kannustettiin pienellä rahapalkinnolla valitsemaan kuivatut hedelmät.

Lue koko juttu

Kupillinen kuivia hedelmiä rasvamaksalle..jee!

San Martino
Viestit: 5514
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25

Re: Vyötärölihavuus ja rasvamaksa

ViestiKirjoittaja San Martino » 27 Elo 2014 12:07

YLE kirjoitti:Uusi hittiöljy rantautui Suomeen – ravitsemusasiantuntija kauhistui

Ravitsemustieteen dosentti, ravitsemusterapeutti Ursula Schwab Itä-Suomen yliopistosta on suorastaan kauhuissaan MCT:n suosion nopeasta kasvusta. Hetkessä MCT on levinnyt Suomessakin terveyskaupoista ihan tavallisiin ruokakauppoihin.

MCT-öljyn käyttöä suositellaan sellaisille henkilöille, joilla on rasvojen imeytymishäiriö. MCT:tä ei kuitenkaan saa ottaa liikaa, koska se imeytyy eri tavalla kuin muut öljyt. MCT imeytyy suoraan porttilaskimon kautta maksaan.

– Maksahan toimii sillä tavoin, että jos se ei tiedä, mitä jollekin aineelle tekee, se varastoi sen itseensä. Liiallinen MCT-öljyn käyttö voi johtaa rasvamaksaan, sanoo Schwab.
Rasvamaksalla tarkoitetaan rasvan runsasta kertymistä maksaan, jolloin maksa laajenee.

Rasvamaksasta puhutaan, kun yli viisi prosenttia maksakudoksesta koostuu rasvapisaroista.

Rasvamaksa voi kehittyä esimerkiksi kakkostyypin diabeteksen tai runsaan alkoholin käytön seurauksena.

Lue YLE-artikkeli tästä

Voiko MCT-öljyllä kehittää itselleen rasvamaksan..Ursula,Ursula voi voi....

San Martino
Viestit: 5514
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25

Re: Vyötärölihavuus ja rasvamaksa

ViestiKirjoittaja San Martino » 06 Syys 2014 9:21

Mielenkiintoista tieto ravitsemusproffalta!
HS kirjoitti:Nopeasti laihduttaessa kehosta ei lähde läskiä vaan vettä ja varastohiilihydraatit.

Varastohiilihydraattia eli glykogeeniä on maksassa ja lihaksissa. Sitä voi olla sadoista grammoista kiloon.

Kun syöminen vähenee rajusti, elimistö käyttää ensin pois glykogeenit. Paino voi humahtaa sen vuoksi jopa 1,5 kiloa ensimmäisenä päivänä. Vaikka vaaka näyttää pienempiä lukuja, pudonneesta painosta kolme neljäsosaa on vettä, rasvaa vain muutama gramma.

Pikakuurin loputtua paino nousee ennalleen nopeasti, kun glykogeenivarastot täyttyvät ja elimistöön kertyy vettä.
........................................................................................................................
Laihtuessa rasvasta vapautuu verenkiertoon kolesterolia. Sitä kulkeutuu sappeen, joka poistaa kolesterolia elimistöstä.

Jos laihtuminen on nopeaa, kolesterolia vapautuu paljon, ja osa siitä voi kiteytyä sappikiviksi. Maltillisesti laihduttavalla sappikivien riski on pienempi, sillä kolesterolia vapautuu pienempiä määriä yhtä aikaa.

Runsas kuidun syöminen suojaa laihduttajaa sappikiviltä.

Liian nopeasti laihtuva saa ryppyjä ja sappikivet

Uutisvuodossa: Sappikivet pussidieetillä

San Martino
Viestit: 5514
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25

Re: Vyötärölihavuus ja rasvamaksa

ViestiKirjoittaja San Martino » 11 Syys 2014 23:09

HS kirjoitti:Useat viimeaikaiset tutkimukset ovat paljastaneet hedelmäsokerin olevan vahingollista terveydelle. Sekä eläin- että ihmiskokeissa on selvinnyt fruktoosin syömisen altistavan kakkostyypin diabetekselle, keskivartalon lihavuudelle ja aiheuttavan kolesteroliarvojen nousua. Lisäksi hedelmäsokeri rasvoittaa maksaa.

HESARI

Miksi pitää käyttää fruktoosia? Vastaus: Silloin saa liikkua 10 kilometriä päivässä...

..ja uskomaton tutkimus Kuopiosta

YLE kirjoitti:Itä-Suomen yliopistossa tutkitaan marjamehujen vaikutuksia verensokeriin.

Aiemmissa tutkimuksissa on nähty, että marjojen kanssa nautittu sokeri nostaa verensokeria tasaisemmin kuin vaikkapa sokerivesi. Pian Kuopiossa alkavassa tutkimuksessa halutaan selvittää, päteekö tämä myös marjamehuihin.

Tutkimusta tehdään, koska marjojen tiedetään olevan terveellisiä, mutta marjatuotteissa pitää usein olla sokeria, jotta ihmiset pitävät niistä.

YLE Kuopio

Voiko marjoja syödä ilman lisättyä sokeria? Kuopio tietää: Ei!

Pläjäys Fâgel-tietoa olkaa hyvä!

Monet asiat mutkistavat ruokavalion matalan GI:n terveydellisen merkityksen tulkintaa. Teoriassahan ongelma on nopeasti suureneva veren glukoosipitoisuus ja siitä seuraava runsas insuliinineritys. Useimmiten korkean GI:n elintarvikkeet kieltämättä aiheuttavat suuren insuliininerityksen. Eivät kuitenkaan aina: esimerkiksi suomalaisen ruisleivän GI on korkea, mutta se johtaa vain maltilliseen insuliinin eritykseen.

MediUutiset

Huom! Fâgeli salamainostaa Benecolia..vai onko peräti yhteistyössá?
BENECOL KUMPPANIBLOGI

San Martino
Viestit: 5514
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25

Re: Vyötärölihavuus ja rasvamaksa

ViestiKirjoittaja San Martino » 15 Marras 2014 9:15

HS kirjoitti:Useat viimeaikaiset tutkimukset ovat paljastaneet hedelmäsokerin olevan vahingollista terveydelle. Sekä eläin- että ihmiskokeissa on selvinnyt fruktoosin syömisen altistavan kakkostyypin diabetekselle, keskivartalon lihavuudelle ja aiheuttavan kolesteroliarvojen nousua. Lisäksi hedelmäsokeri rasvoittaa maksaa.
HESARI

YLE kirjoitti:Väitös: Viina ja läski rassaavat maksaa – viitearvoja pitää laskea

Liian korkealle asetetut viitearvot saattavat tuudittaa maksa-arvojaan tarkkailevat ihmiset virheelliseen tulkintaan oman maksan tilasta.

Ei-alkoholiperäinen rasvamaksa on länsimaiden yleisin maksasairaus. Myös se voi johtaa kirroosiin.

YLE Tampere

"Viina ja sokeri" rassaavat maksaa olisi ollut parempi otsikko YLE-uutiselle....

höpönassu
Viestit: 126
Liittynyt: 20 Heinä 2009 11:30

Re: Vyötärölihavuus ja rasvamaksa

ViestiKirjoittaja höpönassu » 15 Marras 2014 11:43

Tässäpä oiva keino alkaa syyttämään alkoholisteiksi niitäkin, jotka eivät alkoa käytä...jos siis maksa-arvot ovat koholla. Ja vaikka tuolla mainittiin sanapari EI-alkoholiperäinen rasvamaksa, sitä ei sen paremmin selitetä, mikä se on ja mistä tulee. Siispä aletaampa mittailla maksa-arvoja ja mahdollisesti syöttämään jotain lääkettä vaivaan, minkä saisi kohtuu helposti kotikonstein "kuriin". Mahtako täällä kukaan tietää mistä on kyse ja mitä nuo kotikonstit ovat?? ;) Voisko tuolle väitöstutkijalle joku sen kertoa? Itse en koe olevani riittävän kaunopuheinen...

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1900
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: Vyötärölihavuus ja rasvamaksa

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 15 Marras 2014 14:06

Syyllistäminen on keskeinen keino, jolla terveysviranomaiset ovat kuluneina vuosikymmeninä ohjanneet tavallista kansaa "terveellisiin elintapoihin". Päällimmäisiä syyllitämisen keinoja ovat rasvojen (erikoisesti "kovien eläinrasvojen") liikakäyttö ja vähäinen liikunta.

Perusterveydenhuoltomme (ml erikoissairaanhoito) on toiminut silmät ummessa ja sokeasti annettuja ohjeita jakaen. Tulos: tarveyttä romuttavien kansansairauksien (ent. elintapasairaudet) keskeytymätön lisääntyminen.
Maailman Diabetespäivän tiimoilla meille povataan (Suomeen) lähitulevaisuudessa miljoonaan (1.000.000) 2-diabeetikkoa.. Vastahan olemme myöntäneet häpeillen puolimiljoonaisen 2-diabeetikon olemassaolon. Lisäksi onnistumisen hehkutuksesta huolimatta kaunistelematon totuus on se, että lujasta lääkitysuskosta (ja personaltrainereista) huolimatta hoidossa ollaan epäonnistuttu surkeasti. Lisäksi T2D on vain osa metabolia-ongelmaa, hyvin kallis ja tappava ongelma.

Taas vaihteeksi (monennenko kerran?) on julkisuuteen nostettu "rasvamaksa", eräs aineenvaihduntasairauksiin liittyvä vakava häiriö. Asiaa tuntematon toimittajakunta referoi levikin lisäämiseksi kvasitiedettä (monesti Kuopion suunnalta tai THL:stä), joilla itse asiassa vain peitellään metsään menneitä parannusyrityksiä ja näkyvimpien pitkäaikaisten vaikuttajien (jo menetettyä) mainetta. Tuntuu kuin sensuuri yrittäisi pidätellä ainakin vähätellä sen tuoreen tiedon leviämistä, mitä maailmalta on saatavissa. Siis; tiede taidetaan vain Suomessa ja sen eräissä valikoiduissa osissa.

Jätän kertomatta eteen tulleista "rasvamaksaisista", jotka on syyllistetty tissuttelijoiksi, kaappijuopoiksi jne siitä huolimatta, että pienikin selvitys osoittaa syyllistämisen järjettömäksi.

Sitävastoin näen jonkinlaisena valonpilkkuna sen, että meilläkin on jo tutkittu mm rasvamaksan hoitoa (valtavan rasvamaksan pienentämistä kirurgisiin tarpeisiin) erittäin hyvin tuloksin. Prof. Yki-Järvinen ym. julkaisivat vajaa vuosi sitten havainnon, jossa viikossa saavutettiin paljon parempi rasvamaksan hoitotulos (pienenminen) rajoittamalla radikaalisti hiilihydraatteina tunnettuja ravinteita. Seitsemässä (7) kuukaudessa ei päästy samaan tulokseen nykysuosituksen mukaisella ravitsemuksella, jonka kalorit oli laskettu kitutasolle eli sairaalaolosuhteissa noudatetulle laihdutuskuurille.
Eipä juuri hehkutella em tutkimusta, hiljaa ollaan. Tosin näin kerran "yli"tutkijan vaimeasti TV:ssä kritisoivan sokerin liikasaantia, erityisesti hedelmäsokerin (fruktoosi).

Sama hiljaisuus vallitsee "kolesteroli"-tutkijoiden joukoissa. Jo vuosi sitten keskeinen tutkija kestoi artikkelin valmistelusta peruslääkäreille, jossa kerrotaan uutta totuutta (ja jo pitkään asiantuntijoiden tietämää). Piti tulla julki vuoden vaihteessa. Ei tullut. Eikä tulekaan. Kolesterolilääkkeiden syöttö kyllä jatkuu. Nyt ei edes korkea ikä (80v) suojaa lääkitykseltä.

Meitä "reserviläisiä" ei enää pysty vaimentamaan. Taas yksi pitkäaikainen asiantuntija näyttäytyi (prof. Heikki Karppanen). Esiintullutta yritettiin kolauttaa kalloon metrisellä sekahalolla (prof. Matti Uusitupa, "kaikki tiedetään jo" Matti). Uskon, että sekahalkoon tuli kuhmu, ei Karppasen päähän.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Tomppa
Viestit: 379
Liittynyt: 29 Tammi 2013 14:59
Paikkakunta: Helsinki

Re: Vyötärölihavuus ja rasvamaksa

ViestiKirjoittaja Tomppa » 16 Marras 2014 23:28

Hyvä Timo, hyvin argumentoitu. Imperiumi iskee kuitenkin takaisin. Jostain luin että profeetta-Kiminkinen on nyt lähetetty lääketeollisuuden torpeedona Viking-linelle puhumaan "järkeä" kansalle. Siis pellenä Paula Koivuniemien sekaan. Yökerhossa känniset ottaa sanoman kiitollisena vastaan?

Epätoivoista, rasveteoriat kaatuu vääjäämättä syliin. Ancel Keys häpeilee jo halpaa huijaustaan pilven reunalla.

Tomppa
Viestit: 379
Liittynyt: 29 Tammi 2013 14:59
Paikkakunta: Helsinki

Re: Vyötärölihavuus ja rasvamaksa

ViestiKirjoittaja Tomppa » 16 Marras 2014 23:47

Edelliseen, lisää puukkoa haavaan, jo vuosien takaa. Miten voisinkaan raiskata tilastoja haluni mukaan:
http://high-fat-nutrition.blogspot.fi/2 ... tween.html

Myötähäpeää. Mutta giganttinen bisnes vuosien varrella. Joko riittäisi?

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1900
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: Vyötärölihavuus ja rasvamaksa

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 17 Marras 2014 1:00

Kiitos, mielenkiintoinen diasarja.
On paljon hyviä julkaisuja ennen tai siinä 1960 paikkeilla, joita ei ole kirjastoihin digitoitu ja siten työläät löytää (sain ne isolla työllä sukulaisammattilaisen avustamana).
Joka tapauksessa siinä -60 paikkeilla tiedekirjallisuudessa käytiin ankara väittely kovan eläinrasvan / kolesterolin ja toisaalta sotien jälkeen lisääntyneen sokerin käytön sydän & verisuonivaikutuksista. Tunnetusti A.Keys'in näkemys voitti.

Näyttää taas sokeriteoria saaneen tuulta siipiensä alle inflaation syödessä rasvateoriaa. Jos ja kun sitten mikä teoria hyvänsä lopulta voittaa, tässä vaiheessa on hyvä kunkin tutkia tilaansa vaikkapa edellisen sukupolven selviämisen tai sairauksien kautta (sokeritaudit, sepelvaltimotaudit, rasvamaksaa ei juuri ollutkaan ennen -60-lukua).

Se nyt ainakin tiedetään, että runsas, kehon kulutuksen ylittävä hiilihydraatti-ravinto muuttuu kehon aineenvaihdunnassa maksan toimesta verisuonivaarallisiksi LDL-"kolesteroli"hiukkasiksi.
Ja vähin, mitä tänä päivänä voi terveydenhullolta vaatia on eritellyn "kolesteroli"- kokeen lisäksi ns Apo-suhde (ApoB/ApoA1). Ennen en suostuisi statiini-lääkitykseen - siis jonkun kokonais"kolesterolin" raja-arvon (esim. >5 mmol/l) ylityksen vuoksi. Ennen ei ammattilainen saisi edes suositella lopunikäistä kolesterolilääkitystä (harvat poikkeukset ovat erikseen).
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

San Martino
Viestit: 5514
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25

Re: Vyötärölihavuus ja rasvamaksa

ViestiKirjoittaja San Martino » 13 Joulu 2014 18:15

IL kirjoitti:Australialainen elokuvaohjaaja sai ihmiskokeensa päätteeksi hätkähdyttävän diagnoosin.

Australialainen näyttelijä ja elokuvantekijä Damon Gameau päätti testata, millaisia muutoksia terveydentilassa tapahtuu, jos ruokavalio sisältää hyvin paljon sokeria. Gameau kokeili "sokeridieettiä" 60 päivän ajan ja teki ihmiskokeestaan dokumentin

Dieetin vaikutukset Gameaun terveyteen olivat paljon järkyttävämpiä kuin ennen koetta oli ajateltu.

Jo kolmessa viikossa Gameau tunsi olonsa jatkuvasti huonoksi ja veltoksi. Hän myös ärsyyntyi pienistäkin asioista.

Lääkärissä selvisi, että Gameaulle oli jo tässä vaiheessa alkanut kehittyä rasvamaksa. Yleisin rasvamaksan syy on vyötärölihavuus ja sen syntyyn vaikuttaa paljolti ravinnonlaatu. Rasvamaksalla on yhteys myös tyypin 2 diabeteksen ilmaantumiseen.

Gameuan viskeraalisen rasvan eli sisäelinten ympärille kertyneen rasvan osuus nousi. Vaarallisen rasvan kertyminen vatsan seudulle kasvatti hänen vyötärönympärystään 10 sentillä. Lääkärien mukaan Gameau oli matkalla kovaa vauhtia kohti liikalihavuutta.

That Sugar Film -dokumentti saa ensi-iltansa Australiassa helmikuussa 2015

San Martino
Viestit: 5514
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25

Re: Vyötärölihavuus ja rasvamaksa

ViestiKirjoittaja San Martino » 18 Helmi 2015 13:18

Mustajoki heräsi taas henkiin....
IL kirjoitti:Jos painoindeksi on noin 25 tai enemmän, kannattaa etsiä mittanauha ja nostaa paidanhelmaa, neuvoo painohallinnan asiantuntija, professori Pertti Mustajoki.

- Jos tulos on lähellä raja-arvoa, voi olla hyvä suorittaa uusi mittaus puolen vuoden kuluttua, jotta näkee miten tilanne kehittyy, Mustajoki muistuttaa.

Vyötärölihavuuden tarkkailu on tärkeää koska se kertoo, paljonko rasvaa vatsaontelon sisälle on kerääntynyt. Seurauksena voi olla muun muassa kakkostyypin diabetes, kohonnut verenpaine, sydän- ja verisuonisairaudet ja jopa syöpä.

Hoitona toimii painonpudotus. Vyötärölihavilla siihen kannattaa liittää pitkäkestoista kuntoa parantavaa liikuntaa, jotta vatsaontelon rasvaa saataisiin vähemmäksi.

Epäiletkö vyötärölihavuutta?

Eläkeläiseltä ovat loppuneet panokset? Ei kai nyt pelkkä liikunta....

San Martino
Viestit: 5514
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25

Re: Vyötärölihavuus ja rasvamaksa

ViestiKirjoittaja San Martino » 10 Maalis 2015 15:34

YLE Savo kirjoitti:Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa selvisi myös, että tietyn geenin muunnos yhdessä ylipainon kanssa aiheuttaa maksa-arvojen nousua jo lapsuusiässä. Tutkimusotoksen lapsista peräti 40 prosentilla oli kyseinen geenin muunnos.

Kakkostyypin diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien riskitekijät kasautuvat jo lapsilla, selviää Itä-Suomen yliopistossa tarkastettavasta väitöstutkimuksesta. Riskitekijöitä ovat muun muassa keskivartalolihavuus, sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöt sekä kohonnut verenpaine.

Tutkimus: Ylipainoon liittyvät riskit kasautuvat jo lapsilla

Mikäs mahtaa sitä geeniä muuttaa...ei kai vaan ravitsemus?

San Martino
Viestit: 5514
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25

Re: Vyötärölihavuus ja rasvamaksa

ViestiKirjoittaja San Martino » 09 Huhti 2015 8:43

IS kirjoitti:Laihduttaja valitsee usein kevytlimun, sillä sen oletetaan olevan tavallista limua parempi vaihtoehto. Daily Mailin mukaan kevytlimut eivät auta painonpudotuksessa – päinvastoin. Jos kevytlimuja nauttii päivittään, lihominen on todennäköisempää.

Dieettijuomien yhteyttä lihavuuteen on tutkittu vuosia. Tuoreessa Texasin yliopiston tekemässä tutkimuksessa varmistui kevytlimujen yhteys nimenomaan keskivartalolihavuuteen sekä muihin sairauksiin. Keskivartalolihavuudella on yhteys esimerkiksi diabetekseen ja sydänsairauksiin
Tutkimusta tehtiin yhdeksän vuoden ajan. Mukana olleilta tarkistettiin paino ja vyötärön mitta neljä kertaa tutkimuksen aikana. Ilmeni, että lihominen on yleisempää, jos nauttii edes yhden annoksen kevytlimua päivässä.
Heillä, jotka eivät nauti kevytlimuja koskaan, kertyi vyötärölle yhdeksän vuoden aikana alle kaksi ja puoli senttiä.
Heillä, jotka nauttivat kevytlimuja aina silloin tällöin – mutta vähemmän kuin tölkin päivässä – kerääntyi vyötärölle keskimäärin yli viisi senttiä tutkimuksen aikana.

Kevytlimut ovat haitallisempia kuin uskotaan

Makea juoma lisää hiilarihimoa?


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 12 vierailijaa