Sivu 1/1

Arvot

Lähetetty: 09 Joulu 2013 22:12
Kirjoittaja vaahtokarkki
Hei,

Mitkä ovat suositus verensokeriarvot ? Normaali /heikentynyt sokerin sieto?
Erityisesti kiinnostaa mikä on iltasokerin "sallittu"arvo.

Re: Arvot

Lähetetty: 10 Joulu 2013 0:03
Kirjoittaja Timo Kuusela
Vaahtokarkki
Kirkot ovat ihmisen tekeleitä, sokeriarvot ihmisen asettamia. "Oikeilla" sokeriarvoilla on ollut ajan saatossa taipumus kohota (kun parempaan ei päästä). Sama koskee "kolesteroli"-arvoja. Niissä vain pyritään niin alas, ettei tahdo onnistua ilman pillereitä.

Juuri nyt näyttää "pitkä sokeri" ( HbA1c) mielenkiintoiselta. Se kertoo sokeritasapainosta tannehtivasti (miten oli 6 - 8 viikkoa menneisyydessä).
Arvo 4,5 - 5 % on ihan hieno. Hieno se on vielä arvoon 5.5%. Kun lähestytään arvoa 6 %, ollaan sokereiaineenvaihdunnan alkuongelmissa (sokeritaudin porstuassa ja hienommin prediabetes). Kun mittaus antaa tuloksen 6.5%, voidaan asetta sokeritautidiagnoosi.

Iltasokeri riippuu siitä, mitä söit ja miten elimistösi selvisi sille tarjotusta sokeri(glukoosi)määrästä.

Tätä mielenkiintoisempi on 1h 30min (max 2 h) aterian jälkeinen sokeriarvo. Se kertoo, miten selvisit viimeisestä ateriastasi. Oma arvosääntö pyrkii tasolle 5 - 6 mmol/l. Virallinen sallii aina 8 mmol/l saakka.

Tärkein on paastosokeri (ennen aamusyömisiä). Se kertoo, miten paljon maksa tuottaa levon aikana sokeria (on häiriintynyt mm maksan insuliiniresistenssin vuoksi). Sen kuuluu olla +- 5 - 5.5 mmol/l. Sellainen "selitys" kuin aamunkoittoilmiö kertoo vain, että maksa on vallaton (insuliiniresistentti) ja tuottaa vereen liikaa sokeria.
Satunnaisilla "pistemittauksilla" on kaikkiaan rajallinen arvo sokeritasapainon kuvaajana. HbA1c on todellinen "hoidonmotivoija".

Olisi oikein mielenkiintoista saada tähän jatkoksi virallinen ja vaikkapa Diabetesliitto ry:n näkemys.

Tästä varmaan pitää tulevaisuudessa kirjoittaa lisää.

Re: Arvot

Lähetetty: 10 Joulu 2013 22:34
Kirjoittaja catharsis
Juuri sain labratulokset: B-HbA1C on 5.8%, fP-Gluk 7.2. 10 vuotta sitten diagnosoitu D2, 8 vuotta lääkkeillä, viimeiset 2 vuotta ilman lääkkeitä. Nyt kolme vuotta melko tiukalla LCHF:lla. Kolesteroliarvot mielestäni erinomaiset, Kol 4.9, HDL 1.53, LDL 2.93, Triglyt 1.10. Mitähän tuolle koholla olevalle aamusokerille oikein voisi tehdä? (Muuta kuin jatkaa valitulla tiellä ja odottaa maksan ihmeparanemista?)

Re: Arvot

Lähetetty: 10 Joulu 2013 23:53
Kirjoittaja Timo Kuusela
Ei paha, parempi kuin suurimmalla osalla "virallisessa" hoidossa olevilla.
Pari vinkkiä:
- Ota yöksi 0,5 - 1 - 1.5 grammaa metformiinia (jota lienet käyttänyt aiemminkin?).
- Rajoita vähän vielä hedelmäsokeria (fruktoosia; omena päivässä pitää lääkärin loitolla). Korvaa hedelmät kotimaisilla marjoilla.

Huom.
Oletan, että rajoitat jo reippaasti hiilihydraatteja (tietäen, mitä ne ovat) ja vältät lisättyä sokeria kaikessa. Valkuaista riittävästi, etteivät lihakset hupene glukoosin korvikkeeksi. Rasvalla kaloripuutteen joutuu korvaamaan. Malttia tässäkin.
Metformiini ei aiheuta hypoglykemiaa.
Mittaile aamuisin ja tule joskus kertomaan.
Näillä "eväillä" ei tarvitse tinkiä maittavasta ruuasta, sellaisesta, joka pitää nälän.

Re: Arvot

Lähetetty: 12 Joulu 2013 11:20
Kirjoittaja vaahtokarkki
Mikäs on valkuaista riittävästi?

Re: Arvot

Lähetetty: 12 Joulu 2013 11:42
Kirjoittaja Matti Tolonen
Perinteisesti riittävänä valkuaismääränä on pidetty 1 g painokiloa kohti. Kuitenkin ikääntyville ja nuoremmille kuntoilijoillekin suosittelen 1,5 g/kg. Siis, jos painat 60 kg, sinun pitäisi syödä valkuaista 90 g päivässä. Se vastaa 10 kananmunaa.

Re: Arvot

Lähetetty: 12 Joulu 2013 15:15
Kirjoittaja vaahtokarkki
:roll:
huh, nyt kyllä alkoi mietityttämään että miten tässä pitäisi syödä ....
liikun paljon ja en todellakaan syö tuota määrää valkuaista suhteessa painooni (47v varmaan voi laskea itsensä tuohon1,5 x)
joskus tuntuu kuin lihasten kasvu ei vastaisi liikuntamäärääni. mutta onkohan se syy sittenkin ravinnossa.

mietityttää että miten sitä pitäisikään syödä, olen vain koittanut välttää sokeria :)