HS 4.1.14: Euroopan sokerit kohoavat

Tässä osiossa keskustellaan tyypin 2 diabeteksesta eli aikaisemmalta
nimeltään aikuisiän sokeritaudista ja vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta.

Valvoja: MahaTar

Perenna

HS 4.1.14: Euroopan sokerit kohoavat

ViestiKirjoittaja Perenna » 04 Tammi 2014 9:10

Helsingin Sanomien kuusiosaisessa juttusarjassa Voi hyvin, Eurooppa oli lauantaina 4.1.2014 vuorossa kolmas osa: Euroopan sokerit kohoavat, jossa tarkastellaan Euroopassa rajusti yleistyvää kakkostyypin diabetesta. (HS:n verkkoversiosta voi ilmaiseksi lukea viisi artikkelia viikossa. Jos kiintiö on jo käytetty, voi tyhjentää selaimen välimuistin, jolloin laskuri alkaa taas alusta. Voi myös vaihtaa selainta, jos koneella on toinen selain, jolla ei HS:n juttuja ole luettu kiintiötä täyteen.)

Jutussa nähdään kakkosdiabetes taloudellisena ja inhimillisenä ongelmana, joka on väistämätön korkean elintason seuraus. Pääroolin saa lääkejätti Sanofin Frankfurtissa sijaitsevan diabeteslääketehdas, jonka Lantus-insuliinikynän tuotantoa käydään katsomassa. Suomen Lääkealan turvallisuuskeskus Fimean harjoittama politiikka uusien, kalliimpien lääkkeiden korvattavuuspäätöksissä saa hienoista kritiikkiä.

Sairauden syistä tyydytään seuraavaan:
HS 4.1.14 jutussaan Euroopan sokerit kohoavat kirjoitti:Tanskalaisen [Sanofin diabetesyksikön tuotekehityksen johtajan, Philip] Larsenin mukaan tiedeyhteisöllä "ei ole "hajuakaan" monista tautia koskevista olennaisista kysymyksistä.

"Onko sen perimmäisenä syynä beetasolujen pettäminen? Vai ylipainon aiheuttama insuliiniresistenssi?" hän kysyy, vastausta tarjoamatta.
Insuliiniresistenssi sentään siis mainitaan sen jälkeen, kun on keskitytty kakkosdiabeteksen insuliinihoitoon.

Olen saanut pitkään kakkosdiabetesjuttuja seurattuani sen kuvan, että siinä on yleensä kyse siitä, että omankaan kehon mahdollisesti runsaastikin tuottama insuliini ei enää tehoa eli ei laske verensokeria. Ja että kakkosdiabeetikon insuliinitasot voivat olla koko ajan korkealla.

Se, mistä tämä sitten johtuu, on varmastikin mysteeri kuten Larsen sanoo.

Ravitsemusasioita seuranneelle maallikolle on tuttua, että huippututkijatahotkin ohittavat sen faktan, että verensokerin nousua voi ehkäistä oikeanlaisella ravinnolla. Tuttua, mutta silti aina yhtä pelottavaa.

Juttu jatkuu tapauskertomukseksi valitun kakkosdiabeetikon tarinalla:
HS 4.1.14 jutussaan Euroopan sokerit kohoavat kirjoitti:Aulasvuori ottaa työmaan kahviossa kahvin ilman pullaa. Taudin perimmäistä olemusta ei ehkä vielä tunneta, mutta se tiedetään, että laihduttaminen auttaa. [...]
"Jos vastadiagnosoitu onnistuu laihduttamaan kymmenen kiloa ja liikkumaan, niin monesti tauti häviää sen siliän tien", [suomalaistutkija Hannele Yki-Järvinen] sanoo. Muutoksen on tosin oltava pysyvää. Yki-Järvinen tahtoisi kieltää sanan "laihdutuskuuri".

Yli 40 vuotta kaivinkonetta ajanut Aulasvuorikin tietää, että pysyvä muutos on helpommin sanottu kuin tehty, jos elinympäristö ei sitä tue. "Kaivinkoneessa istutaan koko päivä. Eikä näistä työmaaruokaloista aina saa rehuja."

"Rehuja." On traagista, että Suomen terveysviranomaiset opastavat kakkosdiabeetikoita ruokavalioon, jonka noudattaminen on tuomittu epäonnistumaan, koska siinä ihminen elää nälässä loppuikänsä - ja jolla taataan verensokerin huimat nousut ja hengenvaaralliset hypoglykemian riskit sekä insuliinin hirvittävät määrät veressä.

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5333
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: HS 4.1.14: Euroopan sokerit kohoavat

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 04 Tammi 2014 12:18

Sanofin Philip Larsen on oikeassa sanoessaan, että tyypin 2 diabeteksen hoidossa keskitytään liikaa pelkästään verensokeritasapainoon ja kun se saadaan siedettävälle tasolle potilaan annetaan ymmärtää, että kaikki on hyvin. Tosiasiassa tyypin 2 diabetes on mitokondrioitauti, jossa myllertävät hapetus- ja nitrosatiiviset stressit sekä matala-asteinen krooninen tulehdus. Niiden hoitaminen on ensisijaisen tärkeää komplikaatioiden ehkäisyssä. Hoitokeinoina otehokaita ovat vhh-ruokavalio ja sitä täydentävät ravintolisät. Niistä taas HS:n haastattelemat henkilöt eivät lausuneet halaistua sanaa.

Tolonen M. Raaste P. Hyvän diabeteshoidon opas
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Leino Utriainen
Viestit: 608
Liittynyt: 21 Touko 2011 8:35
Paikkakunta: Jyväskylä
Viesti:

Re: HS 4.1.14: Euroopan sokerit kohoavat

ViestiKirjoittaja Leino Utriainen » 04 Tammi 2014 12:34

Viime kesänä julkaistiin kanadalainen statiinitutkimus. Sen mukaan noin 2,9 % statiinin käyttäjistä saa diabeteksen 12 kuukaudessa.

Muutamia viikkoja sitten BMJ:ssä julkaistiin tutkimus, minkä mukaan 8.5% statiinin käyttäjistä saa diabeteksen viidessä vuodessa. Tässä tutkimuksessa lähtötilanteessa potilailla oli sokeriarvo keskimäärin 6.0. Koska statiini tuhoaa pikkuhiljaa beetasoluja, maalaisjärjen mukaan esim. kymmenen vuoden statiinikäyttö aiheuttaa diabetestä jo vahvoillakin yksilöillä.

Koska Suomessakin statiinia käyttäneitä on jo noin miljoona mukaan lukien jo kuolleet ja lopettaneet, ei liene liioittelua, jos arvioidaan statiinin jo aiheuttaneen kymmeniä tuhansia uusia diabeteksiä.

Fimean uusimmassa Sick-lehdessä Mikko Syvänne korostaa, että statiinin hyödyt ylittävät reilusti haitat. Olen Mikon kanssa eri mieltä.

Mikko on ahkera poika. Kun esitin mielipiteitäni statiinista 9.10.2013 MTV3:ssä illalla, oli Mikko jo seuraavana aamuna kello kuuden jälkeen MTV3:n studiossa väittämässä, että edellisen illan ohjelmassa oli paljon virheitä. Ei kuitenkaan kertonut mitä virheitä.

Anteeksi Mikko aiheuttamaani aikainen herätys 10.10.2013.
Leino Utriainen
maallikko lääketieteessä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5333
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: HS 4.1.14: Euroopan sokerit kohoavat

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 04 Tammi 2014 15:50

Onko kromista hyötyä diabeetikolle?
Vastaan kysymykseen tänään ilmestyneen
Fuengirola.fi -lehden sivulla 10.

Miksi kromi on tärkeä nimenomaan suomalaiselle diabeetikolle? Siksi, ette insuliini tarvitsee kromia voidakseen pitää verensokeria hallinnassa. Kromi osallistuu mm. hiilihydraattien sekä rasvojen aineenvaihduntaan. Kromia tarvitaan lisäksi sokeriaineenvaihdunnan ja hermoston toimintaan sekä veren sokerin säätelyyn. Kromin tarve kasvaa iän myötä ja erityisen tärkeä se on diabeetikoille. Suomalainen ravinto sisältää kromia vähemmän kuin viranomaissuositus, eikä kukaan, edes ravitsemustieteilijät, osaa koostaa sellaista ruokavaliota, jossa kromia olisi edes viranomaissuosituksen verran (50–200 mikrogrammaa päivässä), puhumattakaan diabeetikon tarpeesta, joka voi olla suurempikin kuin terveelle keskivertoväestölle annettu suositus.

Tämä kromikysymys on vain yksi niistä monista, joihin Sanofin Philip Hansen viittasi HS:n artikkelissa sanomalla, ettei [lääkäreillä] ole hajuakaan diabetekseen liittyvistä ongelmista.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5333
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: HS 4.1.14: Euroopan sokerit kohoavat

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 05 Tammi 2014 12:28

“Romahdusdieetti” parantaa voi tyypin 2 diabeteksen
Diabeetikon kalorienrajoitus 800 kcaliin päivässä voi normalisoida kakkostyypin diabeetikon insuliinituotannon ja parantaa taudin kahdessa viikossa, uutisoi The Sunday Times tänään. Tätä tekniikkaa on testattu Newcastlen yliopistossa, tosin vasta 11 potilaalla, mutta heillä se näyttää toimivan niin hyvin, että tutkijat ovat käynnistämässä 280 potilaan aineistolla uuden suuremman tutkimuksen. Asia koetaan tärkeäksi, sillä diabetes vie 10 % Ison-Britannian terveysbudjetista. Tutkimus johtaa professori Roy Taylor, Newcastle Universityn magneettiresonanssikuvauskeskuksen (MRI) johtaja. Taylorin mukaan alustavat löydökset ovat ”valtavan kiinnostavia” (“enormously exciting”).

Crash diet is cure for diabetes. The Sunday Times 5.1.2014

Mitäköhän tähän mahtaa sanoa Suomen Diabetesliitto? Spotlight-ohjelmassa "Väärin parantanut" D-liiton ravitsemusterapeutti Eliina Aro sanoi, ettei diabetesta saa hoitaa ruokavaliolla, koska tautiin on olemassa lääkkeitä. Jos ruokavalio parantaisi taudin, silloinhan ruoasta tulisi lääke, eikä se taas sovi D-liitolle eikä sen sponsoreille (lue: lääketeollisuudelle).
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

San Martino
Viestit: 5514
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25

Re: HS 4.1.14: Euroopan sokerit kohoavat

ViestiKirjoittaja San Martino » 10 Tammi 2014 15:02

Mainio raportti tri Tolosen sivulla
Tri Matti Tolonen kirjoitti:Espoolainen Lasse Nybergh sairastui vuonna 2010 tyypin 2 diabetekseen, johon hän sai Tapiolan lääkäriasemalta monia lääkkeitä. Nybergh perehtyi ja siirtyi vähähiilihydraattiseen ruokavalioon. Hänen veriarvonsa normalisoituivat jo viikossa, eikä hän ole sen jälkeen tarvinnut lääkitystä. Veriarvot ovat pysyneet normaaleina jo kolme vuotta uudella ruokavaliolla. Hänestä on siis tullut tyypin nolla diabeetikko. Hoitava lääkäri, Suomen Diabetesliitto ja ravitsemustieteen professori eivät kuitenkaan iloitse Nyberghin lääkkeettömästä parantumisesta. Diabetesta kuuluu hoitaa lääkkeillä, ei ruokavaliolla, sanoo Diabetesliiton ravitsemusasiantuntija Eliina Aro.

Väärin parantunut


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija

cron