T2D on tulehdustauti

Tässä osiossa keskustellaan tyypin 2 diabeteksesta eli aikaisemmalta
nimeltään aikuisiän sokeritaudista ja vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta.

Valvoja: MahaTar

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5319
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

T2D on tulehdustauti

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 15 Tammi 2014 15:53

Tanskalaisen insuliininvalmistaja Novo Nordisk A/S:n hiiritutkimuksissa on vahvistunut käsitys, jonka mukaan T2D on luonteeltaan tulehdustauti. Siinä immuunijärjestelmän syöjäsolut (makrofagit) vaeltavat jo taudin alkuvaiheessa (8 viikossa) haimaan, jossa ne tuhoavat insuliinia tuottavia beetasoluja. Tutkimus julkaistiin tammikuun Journal of Leukocyte Biology -lehdessä (2014;95 (1) 149-160).

Tähän asti taudin hoito on keskittynyt liiaksi pelkkään sokeritasapainoon. Se ei riitä ehkäisemään diabeteksen lisätauteja: sepelvaltimotautia, sydäninfarkteja, silmä-, hermo- ja munuaisvaurioita ja muistihäiriöitä. Uusi tutkimus puoltaa tulehdusta ehkäisevän ja vaimentavan hoidon soveltamista diabeteksessa. Parasta anti-inflammatorista hoitoa diabeetikolle ovat vähähiilihydraattinen vhh-ruokavalio ja tulehdusta vaimentavat ravintolisät, joihin kuuluvat muun muassa berberiini, D3-vitamiini, E-EPA, karnosiini, magnesium, orgaaninen kromi (Cr-pikolinaatti), sinkki ja ubikinoni.

Tyypin 2 diabetes on tulehdustauti
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1906
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: T2D on tulehdustauti

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 15 Tammi 2014 17:18

Tieto lisää tuskaa.
Niin tässäkin tapauksessa.
Suppeissa piireissä (ei niinkään virallisterveellisissä) matala-asteisen tulehduksen merkitys on tunnustettu mm MetS:n (metabolisen oireyhtymän) yhteydessä. Mielenkiintoista on sekin, että tulehdussytokiineihin voi vaikuttaa mm ruokavaliolla (vhh).
Se, miten ihminen toimii rottaan verrattuna on vähän sama, kuin vanha kolesterolihypoteesin perusta: kanien kolesteroliruokinta.
Varmaan lajien välisistä kehityseroista on mm ruokavaliosopeutumien välillä.

Sairastettuani kohta 18 vuotta 2-diabetesta ja tarkkailtuani sitä melkoisesti, olen tilassa, jossa aamusokeri on +-5 mmol/l (vhh + metformiini). Tänään taas mittaan kokouksessa (Aurinkorannikon diabetesyhdistys, HbA1c-mittari) ns pitkän sokerin.

Erään kokeilin yhteydessä (Januvia/ ilman hoitovaikutusta) puolen vuoden aikana mittasin mm kolmesti insuliinin erityksen. Ei ollut puutteita.

Olen pohtinut maksan insuliiniresistenssiä paljon. Se näyttää kohdallani olevan hyvin tärkeä vaikuttaja. Itse asia tärkein. Vähennettyäni vhh:n lisäksi hedelmien fruktoosin minimiin (omena päivässä pitää lääkärin loitolla) kaikenlaisista aamunkoitto- ym ilmiöistä ja runsaista suosituksista huolimatta, homma toimii erinomaisesti..
En kuitenkaan usko parantuneeni.
Varmaan meitä on moneen junaan diabeteksemme vuoksi.

Kuitenkin olisi tärkeätä, että jokainen sairas löytäisi oman mallinsa hoitaa tilaansa. Yleisesti sovellettu kohonneen verensokerin niittaaminen lääkityksellä (erik. insuliinilla) EI ole muuta kuin hätätaratkaisu osaamattomille.
Totta kai insuliinipuutosta esiintyy T2D:n yhteydessä (mm LADA:ssa, haiman tuhoissa pankreatiitin tai leikkausten jälkeen jne). Nämä tilat pitäisi vain tunnista ml insuliinin tuoton osalta.

Varmaan olemme lähestymässä sitä tietoa, miten T2D toteutuu elimistössä mm monioireisen MetS:in seurauksena. Tietenkin insuliinivalmistajan pitäisi tietää syistä eniten (voi myös sahata omaa oksaa). Kuitenkin jokaisen diabeetiko on elettävä jokaista päivää koko lailla omillaan ja tietenkin toivottava todellista edistysaskelta. Se päivä ei ole vielä tänään.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5319
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: T2D on tulehdustauti

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 01 Helmi 2014 14:49

Ravintolisät ehkäisevät ja jarruttavat diabeettista retinopatiaa
Sen lisäksi ne pitävät yllä retinan normaalia toimintaa mitokondrioiden homeostaasia ja hillisetvät tulehdussytokiineja (siis kroonista matala-asteista tulehdusta). Tällaisia ravintolisiä ovat mm. zeaksantiini, luteiini, alfalipoiinihappo ja kalaöljyn omega-3-rasvahapot. Tällainen ravintolisähoito on halpa lisähoito diabetekseen, kirjoittavat amerikkalaiset tutkijat. Lue koko artikkeli alla olevasta linkistä.

Kowluru RA, Zhong Q, Santos JM, et al. Beneficial effects of the nutritional supplements on the development of diabetic retinopathy. Nutrition and Metabolism (Lond). 2014 Jan 30;11(1):8.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

San Martino
Viestit: 5514
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25

Re: T2D on tulehdustauti

ViestiKirjoittaja San Martino » 10 Maalis 2014 15:50

IL kirjoitti:Yllättävä tutkimustulos diabeteksestä


PLoS Medicine -julkaisussa esitelty uusi tutkimus viittaa, että lihominen sinänsä ei näytä laukaisevan tyypin 2 diabetestä. Tutkijat havaitsivat, että suurin osa sairastuneista oli ylipainoisia tai sairaalloisen lihavia jo vuosia ennen taudinmääritystä.

Artikkeliin tästä

Tässä kyseinen tutkimus

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5319
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: T2D on tulehdustauti

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 29 Maalis 2014 14:53

Diabetes, masennus ja munuaisvaurio
Munuaisvaurio on vakavimpia diabeteksen lisätauteja. Sen riski suurenee, kun diabeetikko masentuu vakavasti, ilmenee uudesta väestötutkimuksesta. Se vahvistaa käsitystä, jonka mukaan kroonisilla sairauksilla on yhteisiä vuorovakuttavia syytekijöitä: hapetusstressi ja krooninen matala-asteinen tulehdus. Niiden vaimennuksessa ja sammuttamisessa ovat vhh-ruokavalio ja ravintolisät hyödyksi, mutta valitettavasti lääkäreille annetut käypä hoito -ohjeet eivät vielä sisällä näitä hoitokeinoja. Eivät myöskään Diabetesliiton ja sen kouluttamien diabeteshoitajien antamat ohjeet. Siksi potilaiden kannattaa olla omatoimisia.

Tutkimuksessa seurattiin 3 886 aikuisdiabeetikkoa keskimäärin lähes yhdeksän vuotta. Sinä aikana 448 potilasta (11,5 %) sairastui vakavaan ja 327 (8,4 %) lievään masennukseen. 88 potilasta (2,2 %) sai vakavan munuaisvaurion, joka vaati dialyysihoitoa. Potilaan sairastuminen vakavaan masennukseen lisäsi siis munuaisvaurion riskin lähes kaksinkertaiseksi verrattuna niihin, jotka eivät masentuneet. Lievä masentuneisuus ei lisännyt munuaisvaurioita.

Ennestään tiedetään, että dialyysihoitoon joutuneet diabeetikot potevat usein samanaikaista masennusta. Tämä on kuitenkin ensimmäinen tutkimus, joka osoittaa diabeetikon masennuksen ja munuaisvaurion yhteyden, sanoo tutkimusta johtanut tohtori Margaret Yu Washingtonin yliopistosta Seattlesta. Masentuneet diabeetikot eivät jaksa huolehtia terveydestään yhtä hyvin muin ei-masentuneet, huomauttavat tutkijat. Se lisäksi asiaan vaikuttaa moni muukin tekijä, Yu toteaa. Lääkäreiden tulisi kysellä tarkemmin diabeetikon henkistä vointia, hän ehdottaa. Tutkimuksen julkaisi Clinical Journal of the American Society of Nephrology.

Yu M, Weiss N, Ding X, et al. Associations between depressive symptoms and incident ESRD in a diabetic cohort. Clinical Journal of the American Society of Nephrology 2014; DOI: 10.2215/CJN.08670813.

Itse ehdotan, että diabeetikot noudattaisivat Hyvän diabetesoppaan neuvoja. Ne vähentävät lisätautien riskiä ja jarruttavat niiden etenenemsitä.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
MahaTar
Piällysmiesj
Viestit: 1410
Liittynyt: 17 Helmi 2009 13:10
Paikkakunta: Pieni voittamaton kylä Blogistanissa
Viesti:

Re: T2D on tulehdustauti

ViestiKirjoittaja MahaTar » 03 Huhti 2014 19:57

Herrajjumala.. Olin tuossa joitain vuosia sitten kuolla masennukseen. Enkä kerrassaan tajunnut, että
vika onkin diabeteksessä eikä päässä. Eivät tajunneet lääkäritkään. :-|
Voi voi, voi voi voi, voi!

http://mahatar.blogspot.com/

San Martino
Viestit: 5514
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25

Re: T2D on tulehdustauti

ViestiKirjoittaja San Martino » 19 Touko 2014 12:37

Matti Tolonen kirjoitti:Tanskalaisen insuliininvalmistaja Novo Nordisk A/S:n hiiritutkimuksissa on vahvistunut käsitys, jonka mukaan T2D on luonteeltaan tulehdustauti.

Parasta anti-inflammatorista hoitoa diabeetikolle ovat vähähiilihydraattinen vhh-ruokavalio ja tulehdusta vaimentavat ravintolisät, joihin kuuluvat muun muassa berberiini, D3-vitamiini, E-EPA, karnosiini, magnesium, orgaaninen kromi (Cr-pikolinaatti), sinkki ja ubikinoni.

Uusi arvaustutkimus diabeteksen syistä
Iltalehti kirjoitti:Aikuistyypin diabetes saattaa kehittyä helpommin henkilöille, joiden ruokavaliossa on paljon huonoja hiilihydraatteja ja vähän kuituja.

Kahden suuren terveystutkimuksen aineistoihin ja yli 160 000 osallistujan tietoihin perustuvat tulokset julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä. Tutkijat tekivät myös meta-analyysin, jossa yhdistettiin useiden aikaisempien tutkimusten aineistot.

Glykeemisen indeksin sijaan nyt saadut tulokset mahdollisesti selittyvätkin syötyjen hiilihydraattien ja osallistujien ruokavalion muilla ominaisuuksilla kuten lisätyn sokerin määrällä.

UUTISPALVELU DUODECIM

San Martino
Viestit: 5514
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25

Re: T2D on tulehdustauti

ViestiKirjoittaja San Martino » 24 Tammi 2015 12:12

The incidence of type 2 diabetes is increasing rapidly worldwide, and the development of novel anti-diabetic drugs is emerging. However, most anti-diabetic drugs cannot be used in patients with hepatic dysfunction, renal disease, and heart disease, which makes pharmacological therapy of type 2 diabetes complicated. Despite continued introduction of novel agents, the search for an ideal drug that is useful as both a hypoglycemic agent and to reduce diabetes-related complications remains elusive. Berberine is an isoquinoline alkaloid extract that has shown promise as a hypoglycemic agent in the management of diabetes in animal and human studies. Mechanistic studies have revealed beneficial effects of berberine on diabetes-related complications. Although there have been few clinical reports of the anti-diabetic effects of berberine, little documentation of adverse effects in humans positions it as a potential candidate drug to treat type 2 diabetes. In the present review, the anti-diabetic mechanism of berberine, its effect on diabetes-related complications, and its recent use in human clinical studies is highlighted. In addition, we summarize the different treatments for type 2 diabetes in adults and children.

Abstract

Yllä uusi kanadalainen T2-diabetestutkimus berberiinin vaikutusmekanismista

PS. Näyttäisi siltä, että berberiininstä voisi tulla hyvä vaihtoehto niille,jotka haluavat vältellä "lääkkeitä"?


Tutkimusartikkeliin....


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa

cron