Kalaöljy parantaa diabeetikon rasvaprofiilia
"Kalaöljyn omega-3-rasvahappoja (EPA ja DHA) voidaan antaa diabeetikoille metformiinin lisänä alentamaan seerumin triglyseridien pitoisuutta ilman sivuvaikutuksia ja haitallisia yhteisvaikutuksia lääkityksen kanssa", kirjoittavat amerikkalaiset ja intialaiset yhteisessä julkaisussaan. Heidän tutkimuksessaan omega-3-rasvahapot alensivat tehokkasti kohonneita triglyserideja lumehoitoon verrattuna. Kaksi grammaa omega-3-rasvahappoja osoittuitui tehokkaammaksi kuin yksi gramma päivässä triglyseridien alentamisessa. Näin paljon on mahdotontsa saada pelkästä ravinnosta, vaikka kuinka söisi ruokintasuositusten mukaan.
Vasta vähän aikaa sitten kaksi Pääkaupunkiseudun diabetesyhdistyksen lääkäriä (toinen heistä oli nimeltään Klas Winell) kirjoitti Kide-lehdessä, ettei kalaöljystä ole mitään hyötyä diabeetikoille. Niin muuttuu maailma, eskoseni.
Chauhan S, Kodali H, Noor J, Ramteke K, Gawai V. Role of Omega-3 Fatty Acids on Lipid Profile in Diabetic Dyslipidaemia: Single Blind, Randomised Clinical Trial. Journal of Clinical and Diagnostic Research. 2017 Mar;11(3):OC13-OC16. doi: 10.7860/JCDR/2017/20628.9449