On menossa vuotuinen polttopuu urakka. Pari traktorikuormaa rankoja pit?? p?tki? ja halkoa. Onneksi hyv? klapikone korvaa voiman. Samalla on ihan hyv? verrytell? ajatuksia, kun happipitoinen veri virtaa siin? j?ljell? olevassa rusinassa.
Kysymyksesi
westie henkil?kohtaisesti minulle on liian vaikea vastattavaksi edes riitt?v?ll? tarkkuudella. Tottapa olen n?ihin aiheisiin t?rm?nnyt ja jonkinlaisen mielipiteenkin muodostanut. Yrit?n kertoa, miten asiat n?en.
Keskeisen aineenvaihduntaelimen maksan tekem?? ty?t? ajatellaan aivan liian paljon pelk?st??n glukoosin valmistamisen kannalta. Nostaahan juuri maksan tuottama glukoosi monen diabeetikon paastoarvoja. T?h?n teemaan liittyv?t erikoisesti k?sitteet
glukoneogeneesi eli "uuden sokerin tuottaminen" ja
glykogenolyysi eli glykogeenin (el?inper?inen "t?rkkelys", "varastosokeri") pilkkominen sokeriksi.
V?h?lle huomiolle tahtoo j??d? insuliiniriippuvainen reaktio eli
sokerin muuttaminen rasvaksi (lipogeneesi, endogeeninen eli sis?syntyinen rasvan muodostus tai my?s novo rasvat).
N?it? rasvoja tavataan sitten verenkierrosta paastoveritutkimuksessa. On huomattava, ett? suuri osa sy?dyist? rasvoista, jotka kuljetetaan verenkierrossa
kylomikronien muodossa kulutetaan jo ateriointia seuraavien 5-7 tunnin kuluessa.
Verikokeissa mitattava Trigly kuvaa ep?suorasti maksan tuottaman VLDL lipoproteiinin m??r??. VLDL johdannaisia ovat my?s LDL "paha kolesteroli" alaryhmineen. Koko LDL-sarjaa voidaan erinomaisen helposti mitata uusilla tekniikoilla ( mm H1 NMR), joskaan ei viel? arkip?iv?n k?yt?nn?ss?.
VLDL:st? erotellaan Muodot VLDL1 ja VLDL2. Perusteena on l?hinn? koko ja tiheys. Nyt tullaankin sitten metaboolikon kannalta eritt?in perustavan laatuiseen havaintoon. Insuliini s??telee VLDL tuotantoa jopa 50%:n s??telyrajoissa. Hassua kuitenkin, ett? t?m? s??nt? koskee vain sit? VLDL1:t?, ei ollenkaan VLDL2:ta. Lis?ksi juuri VLDL1 n?ytt?? olevan se muoto, joka vaikuttaa insuliiniresistenssiin. VLDL2 on ik??nkuin villi ja hallitsematon, pieni ja pippurinen. On hyv? syy olettaa, ett? n?m?kin asiat ovat metaboolikolla poskellaan. Paastoverest? mitattujen Triglyihin (VLDL) ei viel? kunnolla voida vaikuttaa l??kkeellisestik??n. Itse olen ne saanut sokereita s??nn?stelem?ll? 0,5 tuntumaan.
Teemaan voit parhaiten tutustua lis?? mm seuraavista tutkimuksista mukaan lukien oxLDL:n :
Effects of insulin and acipimox on VLDL1 and VLDL2 apolipoprotein B production in normal subjects
R Malmstrom, CJ Packard, M Caslake, D Bedford, P Stewart, H Yki-Jarvinen, J Shepherd and MR Taskinen
Riina Oksjoen v?it?skirja vapaasti luettavissa:
https://oa.doria.fi/bitstream/handle/10 ... sequence=1
Sama Marit Granerin v?it?skirja:
https://oa.doria.fi/bitstream/handle/10 ... sequence=1
ja viel? tuorein Anna Kotrosen v?it?skirja rasvamaksasta:
https://oa.doria.fi/bitstream/handle/10 ... sequence=1
Kysyit my?s mielipidett?
glykaatiosta
Sen selvin suomennos lienee sokeristuminen. Reaktion on yleinen, jossa sokerimolekyyli liittyy vaikkapa valkuaismolekyyliin tai rasvamolekyyliin.
Tunnetuin tilanne on se, kun yksi happea kuljettavan hemoglobiibinin valkuaisaineketju sokeroituu. T?t? mitataan seurattaessa diabeteksen hoitoa ja kehittymist?. Tutkimus on tuo Hb A1c eli "pitk?ksi sokeriksi"kin kutsuttu. Arvo ilmoitetaan PROSENTTEINA eli kuinka monta prosenttia hemoglobiinista on sokeroitunut. Muuttunut hemoglobiini lienee jokseenkin turha kaasujen kuljetuksessa. Tiedossani ei ole muita mahdollisia haittoja, onpahan vain opittu sen avulla seuraamaan pidemm?n ajan sokeritasoja ja se liittyy l?heisesti punaisten verisolujen el?m?nkiertoon.
Glykaatio voi siis esiinty? hyvin moninaisissa yhteyksiss? ja sokeroituminen korreloi veren sokerin m??r??n. Er?it? lopputuotteita kutsutaan my?s AGE- tuotteiksi. Niiden sanotaan vaikuttavan mm kollageenin eli kudosten rakenneproteiinin laatuun. Pitk?ss? juoksussa t?ll? voisi selitt?? vaikka ihoryppyjen ym ik??ntymismuutosten synty?.
Rankapino ei yht??n pienentynyt t?n? aikana. Vastasinko yht??n kysymykseesi
westie?
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.