Kolesterolin hoito

Lääketieteen tohtori Timo Kuusela kirjoittaa blogissaan ajatuksiaan terveydestä, ravitsemuksesta ja lääketieteestä. Tämä on blogin keskusteluosio.

Valvoja: Timo Kuusela

Stabiili
Viestit: 512
Liittynyt: 21 Huhti 2008 19:34

ViestiKirjoittaja Stabiili » 22 Huhti 2009 16:18

T?h?n sopinee jatkoksi tieto uudesta maineikkaan Duke-yliopiston tutkimuksesta, jossa sepelvaltimotautia potevia kuvattiin uudella kuvantamismenetelm?ll? nimelt??n delayed enhancement cardiovascular magnetic resonance (DE-CMR). Se soveltuu hyvin hiljaisten infarktien osoittamiseen, sellaistenkin jotka eiv?t n?y EKG:ss? (Q-aallon muutoksena).
K?vi ilmeiseksi, ett? joka kolmannella potilaalla oli ollut non-Q-wave-infarkti. Sellainen lis?si kokonaiskuolemanriskin 11-kertaiseksi ja syd?nkuoleman riskin 17-kertaiseksi. http://tinyurl.com/cdpnqx

Olisipa kiinnostavaa tiet??, kuinka paljon noita hiljaisia infarkteja esiintyy tyypin 2 diabeetikoilla. Ehk? sekin asia joskus selvi??. Voisikohan Timo radiologina selvitt?? meille, mink?lainen t?m? uusi tutkimusmenetelm? on k?yt?nn?ss??

Tuloksista voitaneen p??tell?, ett? sepelvaltimotautia potevien hoitoa tulisi tehostaa nykyisest? ottamalla mukaan my?s syd?nlihasta suojaavat ravintolis?t, kuten magnesium, foolihappo ja muut B-vitamiinit, karnosiini, ubikinoni ja etyyliester?ity kala?ljy.

San Martino
Viestit: 5558
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25

ViestiKirjoittaja San Martino » 27 Huhti 2009 9:12

Tri Heikkil? raportoi blogissaan uusista pekkapuska-munista. Antamalla kanoille oikeanlaista ravintoa munien koostumus on saatu maan ravitsemussuositusten mukaisiksi?
Kolesterolitutkija prof. Timo Stranberg Oulusta on ilmeisesti tyytyv?inen uusiin muniin?

Kananmunan rasvakoostumus reagoi rehuun: kauraan, pellavaan ja prebiootteihin Kananmunan rasvakoostumus reagoi rehuun: kauraan, pellavaan ja prebiootteihin
Kananmunan sis?lt?m?n pehme?n ja kovan rasvan suhdetta sek? kolesterolipitoisuutta on mahdollista s??t?? kananrehun koostumusta muuttamalla. Kolesterolin m??r?? pystyt??n uudella rehustuksella v?hent?m??n 20 prosenttia tavallisesta tasosta.
Rehuvalmistaja Suomen Rehu, tuotekehitysyritys Verso Oy ja munapakkaamo Kieku Oy ovat yhteisty?ss? kehitt?neet kananmunan, jonka rasvakoostumus on nykyisten ravitsemussuositusten mukainen. Pehmeit?, tyydyttym?tt?mi? rasvoja tulee olla yli kaksi kolmannesta kaikista rasvoista.
N?iden kananmunien tuotanto perustuu rehuun, jossa pellava, kaura ja kanan suoliston bakteeristoon vaikuttava prebiootti yhdess? muuttavat kananmunan rasvakoostumusta. My?s rasvaliukoisten vitamiinien, hivenaineiden ja karotenoidien pitoisuus munassa nousee selv?sti rehun koostumuksesta riippuen.
Kauran kuitu, erityisesti liukoinen betaglukaani, alentaa tutkimusten mukaan munan kolesterolipitoisuutta. Samoin vaikuttaa rehussa k?ytetty prebiootti. Prebiootilla tarkoitetaan ravintokuitua, joka lis?? yhden tai useamman paksusuolen bakteerin kasvua tai aktiivisuutta edist?en terveytt?.
Kanan rehusta munaan siirtyv?t my?s omega-rasvahapot. Sy?tt?m?ll? kanoille pellava?ljy? munien omega-3-rasvahappojen pitoisuutta voidaan nostaa kuuteen prosenttiin rasvoista, jolloin yhdest? n?in tuotetusta omegakananmunasta voi saada noin 23 prosenttia p?iv?n omega-3 tarpeesta. Pellavan avulla my?s omega-6- ja omega-3-rasvojen v?liseksi suhteeksi tulee 2:1. Suosituksen mukaan suhteen tulee olla alle 4:1, kun se peruskananmunissa on 8:1.

Pakkausmerkinn?t tarkkoja

Verson toimitusjohtaja Annika M?yr?n mukaan munien pakkauksissa kerrotaan se mit? Evira t?ll? hetkell? hyv?ksyy. Kolesterolin mainitsemiseksi sit? pit?isi olla kolmannes tavanomaista v?hemm?n. Omega-3-rasvoille ei ole lakiin kirjattua tarvesuositusta, eik? niiden m??ri? siksi saa mainita pakkauksessa. Sallittu viesti kuuluu "runsaasti omega-3-rasvahappoja".
Verson tammi-helmikuussa tekem?st? kuluttajapaneelitutkimuksesta k?vi ilmi, ett? 91 prosenttia vastanneista piti kananmunaa terveellisen? elintarvikkeena. L?hes puolelle kuluttajista munan kolesterolin v?hent?minen oli t?rkein munaan liittyv? terveystekij?. Omega-3 ja omega-6-rasvahappojen suhdetta suomalaiset kuluttajat eiv?t viel? ymm?rr?. Paneeliin kuuluu tuhat henkil?? eri puolilta Suomea.

Omegat liukastavat solujen toimintaa

Oulun yliopistollisen sairaalan professori ja geriatrian erikoisl??k?ri Timo Strandbergin mukaan epidemiologisissa tutkimuksissa omega-3-rasvahappojen saannilla on todettu yhteys valtimotautien ja tulehdusten v?hentymiseen sek? aivojen toiminnan tehostumiseen.

- On my?s v?itelty siit?, onko merkityst? nimenomaan omega-3-rasvahappojen lis??misell? vai omega-3/omega-6-suhteen parantamisella. Nykyravinnossamme on joka tapauksessa v?hemm?n omega-3-rasvahappoja verrattuna esi-isiimme, koska sy?mme v?hemm?n vihreit? lehtevi? vihanneksia ja v?hemm?n kalaa, Strandberg sanoo.
Omega-3-rasvahappojen terveysvaikutusten perustana pidet??n sit?, ett? ne korvaavat solukalvojen muita rasvahappoja vaikuttavat edullisesti solujen toimintaan. Ne v?hent?v?t tulehdusreaktiota ja rytmih?iri?taipumusta, vaikuttavat verenhyytymiseen sek? aivojen ja autonomisen hermoston toimintaan.
Omega-3-rasvahappoja saadaan kasvikunnan tuotteista alfalinoleenihappona, josta elimist? muodostaa pitk?ketjuisempia omega-3-rasvahappoja EPA:aa ja DHA:ta. Alfalinoleenihappoa saadaan ?ljykasveista ja sit? on eniten pellava?ljyss?. Pitk?ketjuisia omega-3-rasvahappoja saadaan sy?m?ll? runsaasti niit? sis?lt?vi? rasvaisia kaloja tai erilaisia omega-3-elintarvikkeita.
Ruokatieto/Tri Heikkil?

Stabiili
Viestit: 512
Liittynyt: 21 Huhti 2008 19:34

ViestiKirjoittaja Stabiili » 27 Huhti 2009 12:32

Kasvisper?isest? alfalinoleenihaposta (ALA, omega-3) vain 5?10 % muuntuu ihmisen maksassa biologisesti aktiiviseen muotoon eli EPA-rasvahapoksi. T?m? tosiasia j?? j?rjestelm?llisesti ja tarkoitushakuisesti mainitsematta elintarviketeollisuudelta ja sen lobbaamilta ravitsemustieteilij?it? ja -terapeuteilta. N?in kuluttajille pyrit??n antamaan tietoisesti v??ristynyt mielikuva elintarvikkeen terveellisyydest

San Martino
Viestit: 5558
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25

ViestiKirjoittaja San Martino » 28 Huhti 2009 9:24

YLE Terveys ja Hyvinvointi kolesterolista:


Suomalaisten kolesteroli yh? reilusti koholla....viel? kolmanneksella suomalaisista kolesteroliarvot ovat liian korkeat....


Duodecimin ja Suomen sis?tautil??k?reiden yhdistyksen ty?ryhm? on laatinut uuden suosituksen siit?, kuinka veren poikkevia rasva-arvoja eli dyslipidemiaa voidaan hoitaa ja ehk?ist?. Suositus julkaistaan kaypahoito-nettisivustolla.


T&H

Avatar
MM
Viestit: 547
Liittynyt: 25 Touko 2007 11:33

ViestiKirjoittaja MM » 28 Huhti 2009 9:40

Selailin eilen kausiulkaisua Journal of Lipid Research 2007. Siell? oli katsaus LDL-partikkelikokotutkimuksista, ja tekij?t p??tyiv?t siihen ett? n?ytt?? partikkelikoon (muodon) merkityksest? ei olisi alkuunkaan riitt?v?sti, vaan pelk?st??n mittausmetodeissa ja niiss? k?ytetyiss? raja-arvoissa on semmoinen kirjo, ett? yhteismitallista tietoa ei juurikaan ole. Olivat mielt?, ett? paras tieto t?ll? hetkell? koskisi LDL-partikkelien m??r??, ei muotoa. Mit? meill? mitataan? M??r?? vai tilavuutta?

Toinen silmiini tarttunut juttu koski HDL-kolesterolia. Siin? saatiin tulemaksi, ett? vaikka LDL:n hapettumisen suhteen HDL toimii antioksidanttina, niin VLDL:n suhteen toimiikin pro-oksidanttina. Mih?n tuommoisen k?yt?nn?n merkitys sitten voisi olla?

(Tuntuu ett? n?ist? kolesteroliasioista en ymm?rr? en?? sit?k??n v?h?? mit? joskus kuvittelin. ::loel:: )
Mirka

hiltas-3
Viestit: 143
Liittynyt: 10 Tammi 2007 19:46

ViestiKirjoittaja hiltas-3 » 28 Huhti 2009 9:58

MM kirjoitti:Selailin eilen kausiulkaisua Journal of Lipid Research 2007. Siell? oli katsaus LDL-partikkelikokotutkimuksista, ja tekij?t p??tyiv?t siihen ett? n?ytt?? partikkelikoon (muodon) merkityksest? ei olisi alkuunkaan riitt?v?sti, vaan pelk?st??n mittausmetodeissa ja niiss? k?ytetyiss? raja-arvoissa on semmoinen kirjo, ett? yhteismitallista tietoa ei juurikaan ole. Olivat mielt?, ett? paras tieto t?ll? hetkell? koskisi LDL-partikkelien m??r??, ei muotoa. Mit? meill? mitataan? M??r?? vai tilavuutta?

Toinen silmiini tarttunut juttu koski HDL-kolesterolia. Siin? saatiin tulemaksi, ett? vaikka LDL:n hapettumisen suhteen HDL toimii antioksidanttina, niin VLDL:n suhteen toimiikin pro-oksidanttina. Mih?n tuommoisen k?yt?nn?n merkitys sitten voisi olla?

(Tuntuu ett? n?ist? kolesteroliasioista en ymm?rr? en?? sit?k??n v?h?? mit? joskus kuvittelin. ::loel:: )


Niinp? niin.N?ytt??,ett? edes tutkijat ei tied? mit? pit?isi mitata ja miten.
Onko n?in,ett? nimim.stabiilin mainitsema hiljainen tulehdus elimist?ss?
on p??syy SVT:n eli mitattais hsCRP ja TRIGLY??

San Martino
Viestit: 5558
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25

ViestiKirjoittaja San Martino » 28 Huhti 2009 10:47

Tri Timo kommentoi YLE:n kolesteroliartikkelia:

Timo Kuusela, t?n??n klo 10:41
Odotan uutta k?yp?hoito-ohjeistusta kiinnostuneena. Toivottavasti siin? on jotakin omintakeista eik? vain "isojen veljien " (USA, Eurooppa) kopiointia.

Kolesterolilla on merkityst?. Kaikkia merkityksi? ei tunneta.
Kolesterolilla on sek? m??r? ett? laatu. T?m? koskee erityisesti "pahaksi" leimattua LDL-lipoproteiinia. "Pahuus" liittyy ensisijaisesti laatuun.

Pienet maksassa syntyneet "LDL-ep?muodot" liittynein? kolesterolil??kkeiden lis??miin kolesterolin esiasteisiin ( ml "muka hy?dylliset" kasvistanolit (Becel, Benecol ym) tunkeutuvat suonen sis?kalvoon ja ovat muutoksille herkki? (hapettuminen, sokeroituminen ym) k?ynnist?en tappavan verisuoniprosessin.
Tiedossani ei ole ep?varman kolesterolil??kityksen lis?ksi muuta todella vaikuttavaa tekij?? kuin sokeristuvien hiilihydraattien riitt?v? alentaminen ravinnosta ja korvaaminen runsailla vihanneksilla, kasviksilla ym (VHH-ravitsemus).
T?m?n vaikutus sokeritasapainoon on l?hes v?lit?n ja "kolesterolirasvoihin" (Trigly alas, HDL yl?s ja hyv?nlatuiset LDL-lipoproteiinit "mit? vain") viikoissa. Samaa muutosta on totuttu mainostamaan melko raskaan suoliston "ohitus"leikkauksen yhteydess?.
J??n odottamaan ravitsemussuosituksen muutosta sen vaikutukset itse jo kokeneena.

Terveys&Hyvinvointi

San Martino
Viestit: 5558
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25

ViestiKirjoittaja San Martino » 28 Huhti 2009 11:37

Hesarissakin kolesteroliuutinen:



Ep?tarkkoja lausuntoja
Sampo | 28.4.2009 10:53
Vai ett? noilla ohjeilla

lainaus:Eik? olekin kumma, ett? meid?n suvussa parhaat kolesteroliarvot (eli reilusti riskirajaa matalampi = turvallinen paastotrigly ja reilusti riskirajaa korkeampi = turvallinen HDL sek? normaali LDL) n?ytt?v?t olevan vain niill? aikuisilla henkil?ill?, jotka k?ytt?v?t eritt?in runsaasti el?inrasvaa?

Kolestrolikeskustelussa on liikaa hypetyst? ellei per?ti h?p?tyst?. Rasvojen k?yt?n vaikutukset ovat yksil?llisi?, toki el?inrasvat p??s??nt?isesti nostavat "pahaa" kolestrolia. Itsell?ni kokonaisarvo on 5,5 mutta LDL ja HDL suhde oikein. Riippuu l??k?rist? mit? suosituksia tulee. Joku tarjoaa koletrolil??kettt? ja joku toinen ei. Itse sanon ei.

Helsingin Sanomat

westie
Viestit: 186
Liittynyt: 06 Marras 2007 14:33

ViestiKirjoittaja westie » 28 Huhti 2009 11:53

MM kirjoitti:Olivat mielt?, ett? paras tieto t?ll? hetkell? koskisi LDL-partikkelien m??r??, ei muotoa. Mit? meill? mitataan? M??r?? vai tilavuutta?

Minun k?sitykseni mukaan meill? mitataan tilavuutta ja sen vuoksi mitattu LDL-arvo onkin niin petollinen. Kappalem??r? kertoisi paremmin sen onko tilanne vinksallaan ja miten paljon. Ei tuo pieni koko ilmeisesti ole itsess??n vaarallinen (vrt. kitavalaiset); se ei vaan sovi yhteen meid?n l?nsimaisen ravitsemuksen kanssa (esim. liiallinen linolihappo ja fruktoosi). Ox-LDL eli hapettunut LDL vaikuttaa lupaavalta syntipukilta. LDL:n hapettumisen seurauksena valtimoiden plakista l?ytyy runsaasti linolihapon hajoamistuotteita. Yksi hyv? mittari valtimoiden kunnolle taitaa olla niiden paksuuden mittaaminen!?

Edit:

Pakko lis?t? t?m? mit? Stephan kirjoitti muutamaa tuntia my?hemmin Atlantin toisella puolella:

Excess linoleic acid, particularly when combined with excess fructose and insufficient omega-3 fat, is toxic to the liver.
Viimeksi muokannut westie 29 Huhti 2009 13:25, yhteensä muokattu 1 kertaa.

San Martino
Viestit: 5558
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25

ViestiKirjoittaja San Martino » 28 Huhti 2009 16:12

K?yp?hoito-suositukset uudistuivat:

Elintavat ensin, sitten l??kehoito

Veren rasva-arvojen hoidon p??paino on elintavoissa eli ruokavaliossa, liikunnassa ja tupakoimattomuudessa. Kaikkiin syd?n- ja verisuonitautivaaratekij?ihin, kuten esimerkiksi verenpaineeseen, on t?rke?? vaikuttaa aina kun se on mahdollista.

Ruokavaliossa pyrit??n v?hent?m??n tyydyttynytt? rasvaa ja korvaamaan se tyydyttym?tt?m?ll?. Kasvisten, marjojen, hedelmien ja t?ysjyv?tuotteiden k?ytt?? lis??m?ll? kuidun saanti lis??ntyy ja kolesterolipitoisuus v?henee. Kasvistanoli- tai kasvisteroliestereit? sis?lt?vill? erityisvalmisteilla voidaan pienent?? LDL- ja kokonaiskolesterolipitoisuutta.

Kala?ljyt (pitk?ketjuiset n-3-rasvahapot) pienent?v?t suurina annoksina (2-4 g/vrk) triglyseridipitoisuutta, ja niit? voidaan k?ytt?? yhdistettyn? statiiniin.

Suomen L??k?rilehti

pete
Viestit: 850
Liittynyt: 16 Helmi 2007 15:46
Paikkakunta: Espoo

ViestiKirjoittaja pete » 28 Huhti 2009 21:43

San Martino kirjoitti:
Kala?ljyt (pitk?ketjuiset n-3-rasvahapot) pienent?v?t suurina annoksina (2-4 g/vrk) triglyseridipitoisuutta, ja niit? voidaan k?ytt?? yhdistettyn? statiiniin.

Suomen L??k?rilehti


hmm... mihin niit? statiineja sitten en?? tarvitaan jos n-3 toimii??

Avatar
MahaTar
Piällysmiesj
Viestit: 1410
Liittynyt: 17 Helmi 2009 13:10
Paikkakunta: Pieni voittamaton kylä Blogistanissa
Viesti:

ViestiKirjoittaja MahaTar » 29 Huhti 2009 5:46

Statiineja? Ilmiselv??! Ett? l??ketehtaiden pomot saisivat golfosakkeita... :roll:
Voi voi, voi voi voi, voi!

http://mahatar.blogspot.com/

Perenna
Viestit: 597
Liittynyt: 04 Loka 2007 14:24
Paikkakunta: Kotka

ViestiKirjoittaja Perenna » 29 Huhti 2009 7:46

San Martino kirjoitti:Tri Heikkil? raportoi blogissaan uusista pekkapuska-munista. [...] Ruokatieto/Tri Heikkil?

San Martino, kiit?n kauneimmasti siit? ett? kerrot uusimmat uutiset vhh-rintamalta! K?v?isen jokseenkin p?ivitt?in tsekkaamassa Timon blogin paitsi Timon omien merkint?jen my?s sinun uutistesi takia.

Vaan miten olisi linkki suoraan kyseiseen blogimerkint??n? EU:n ruokadirektiiveist? ja muusta. Tottahan ne merkinn?t etusivultakin l?ytyv?t hetken ajan, mutta pian ne h?ipyv?t etusivulta pois.
Timo Kuuselaa mukaillen: Epidemiologisten tutkimusten jälkianalyyseille näytään pantavan liikaa totuusodotuksia.

Kuva Toisaalta - mutta toisaalta.
Shit happens.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1875
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 29 Huhti 2009 11:23

Meill? l??k?reill? pysyy kyn? edelleen ter?ss? l??kkeelliselle (ohjeistettuna/k?yp? hoito) kolesterolin hoidolle.
Hoidon rajat vedet??n edelleenkin kyseenalaisten "kolesteroli" (maksan tuottamien lipoproteiini-hiukkasten = "kolesterolirasvat") mittausarvojen mukaan.

Kopion pienen jenkkil?isen syd?nl??k?rin otoksen, miten t?t? ihmisten "kolesterolia" mitataan.

The question: How has your LDL been measured? The 187 responses broke down as:


I have only had a conventional calculated value
108 (57%) (Arvot m??ritet??n laskennallisesti, Friedewaldin kaava)

NMR LDL particle number
35 (18%) (NMR- menetelm?, tarkka m??ritys)

Apoprotein B
21 (11%) (Kohtuullinen menetelm?, LDL:n rakenneproteiinin m??r?)

Direct LDL cholesterol
21 (11%)

Non-HDL cholesterol
8 (4%)

I don't know what you're talking about
23 (12%)

"Kolesterolin" m??ritys siis vaihtelee kovasti.

No, reseptikyn? on pidett?v? ter?v?n?, kun "kolesteroli"m??ritykset ovat meill? sit? mit? ovat. Ihmiset on neurotisoitu niit? tarkkailemaan.
El?m?ntapaohjeet sokeroituviin hiilihydraatteihin painottuvine ravitsemusohjeineen ovat mit? ovat. Niihin on hyv? viitata painokkaastikin k?yp?-hoito ohjeistuksessa, kun j?tet??n sanomatta, miten se k?yt?nn?ss? tapahtuu. Yleinen tiedotus tiet?? vain puska-mallin.
Selv?? edistymist? on vain omega-3 rasvahappojen saannin t?rkeys ja ainakin rivien v?list? luettava D-vitamiinin merkitys.

Reseptikyn?? ohjaa edelleen el?m?ntapaohjeistuksen (korkea hiilihydraatti ja rasvakammo) "terveysvaikutus" ja sille helpon huojennuksen lupaava/takaava "kolesteroli"l??kitys. T?m? el?m?ntapamalli todella n?ytt??kin vaativan tuekseen kolesterolil??kkeet, jotta "arvot" n?ytt?v?t hyvilt?.
Nyt t?ll? n?kemyksell? "hoidetaan" 600.000 suomalaista. Varmaan luku ylitt?? ensimm?isen miljoonan aika pian uusien k?yp? hoito-ohjeiden tuloksena. Vallitsee kaikin puolinen tyytyv?isyys. Raha liikkuu.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

hiltas-3
Viestit: 143
Liittynyt: 10 Tammi 2007 19:46

ViestiKirjoittaja hiltas-3 » 29 Huhti 2009 12:11

Statiineja kai m??r?t??n sen vuoksi,koska omega3 rasvat nostavat
LDL:??.ja kuitenkin my?nnet??n omega 3 t?rkeys.jotenkin on ristiriitaista.?


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa

cron