Sivu 19/23

Lähetetty: 14 Heinä 2009 8:32
Kirjoittaja MahaTar
...kirjoitan tuonne HS:n en?? vain ruokaohjepuolelle. Ja nykyisin samalla nikill? kuin t?nnekin. En en?? ole joutunut t?rm?yskurssille sensoreiden kanssa. :P

Lähetetty: 14 Heinä 2009 15:45
Kirjoittaja San Martino
Eik? Matti Heinola olekkaan kolesterolitutkija Oulussa...? kysyt??n Hesarissa..

Kuka on Matti Heinola?
koko titteli | 14.7.2009 13:49
Minua j?i vaivaamaan se, ett? h?n ilmoittaa olevansa tutkija Oulun yliopistossa, mutta ei kerro mink? alan tutkija. Googlaamalla ei Matti Heinolaa l?ydy, eik? Oulun yliopiston henkil?st?luettelosta. Osaisiko joku kertoa mit? Matti Heinola tutkii?

Lähetetty: 19 Heinä 2009 12:25
Kirjoittaja San Martino
Kaunista sunnuntaip?iv??...

Kolesterolista ja kala?ljyst? keskustellan edelleen Hesarin palstoilla:

Kertokaapas el?ketohtorit!
Werneri Wiillos | 15.7.2009 14:44
Kertokaapas nyt sitten meille normaalikuolevaisille tohtorit mie tai Mie (sama nimimerkki?) ja Fish oil, ett? onko sill? statiinin lajilla sitten suurtakaan merkityst? siin? teht?v?ss? mihin sit? on m??r?tty vai ajaako halpa perusstatiini simvastatiini saman asian kuin vaikkapa fluvastatiini. )Itse vaihdoin aikoinaan fluvastatin 40 mgt simvastatin 10 mg ja niinkuin totesin niin kaikki arvoni ovat nykyisin normiv?leiss? sill? tietoisesti lis?tyll? lohen ja turskanmaksan sy?misell? sek? kuitujen tietoisella lis?yksell?.

Olen toki ajoittain pudottanut simvastatiinia 5 milligrammaan, mutta en ole viel? arvannut kokonaan lopettaa kun sen on "l??k?ri" m??r?nnyt.

T?ss? yhteydess? haluaisin tehd? my?s l??kevalvontalaitokselle eli hallituksen l??kevalvojalle virallisesti kysymyksen:
Esimerkiksi er?st? "....Filus" jugurttia mainostetaan jatkuvasti kaikelle kansalle sek? verenpaineen, ett? kolesterolin alentajana.
Jos nyt ryhdyn sy?m??n 2 purkkia ....filusta p?iv?ss? niin voinko sen hyv?? noissa asioissa tekev?n vaikutuksen vuoksi lopettaa tai v?hent?? kolesteroli ja verenpainel??kitykseni? Jos en voi niin pyyd?n l??kevalvontaa puuttumaan sellaiseen mainostamiseen tai siirt?m??n .....filukset apteekista reseptill? saataviksi l??kkeiksi.
V?hent?isin tai lopettaisin mielell?ni pilleril??kkeiden sy?nnin ja t?ss? on mainoksen mukaan ilmeinen mahdollisuus!

Kolesterolin vaaroja liioitellaan suotta

Lähetetty: 19 Heinä 2009 21:21
Kirjoittaja Timo Kuusela
Tiiviin keskustelun huumassa t?mm?inenkin tutkimus:

Low LDL-Cholesterol, Albuminuria, and Statins for the Risk of Cancer in Type 2 Diabetes Mellitus - The Hong Kong Diabetes Registry.

Yang X, So WY, Ma RC, Ko GT, Kong AP, Zhao H, Luk AO, Lam CW, Ho CS, Tong PC, Chan JC.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1959 ... t=Abstract

Id?st?k? valo? Sy?p? yhteydess? matalaan LDL-kolesteroliin, tyypin 2 diabetekseen (ml. valuaisvirtsaisuus) ja statiinit.

Tutkimuksia on joka l?ht??n, kuten HS:n keskusteluista voi todeta. Selke?t johtop??t?kset ja niiden pohjalta toimiminen sit?vastoin on harvinaisempaa.
Ep?onnistumisemme n?kyy lis??ntyvin? lihavuus-, SV-tautien-, 2-tyypin diabeteksen-, rasvamaksan jne ongelmien lis??ntymisen?.
Vastuut?

Lähetetty: 27 Heinä 2009 13:46
Kirjoittaja San Martino
Kes?isen pirte? kolesterolikeskustelu jatkuu. Mukaan on tullut uusia keskustelijoita. Miksu on sit? mielt?, ett? LDL:n koko ratkaisee...sensijaan Biotieteilij? on tyytyv?inen omaan matalaan LDL??ns??

Yli kahden HDL miehill? harvinainen
Miksu | 27.7.2009
lainaus: Olen yli 50 v liev?sti ylipainoinen mies, ja kolesteroliarvoni olin merkinnyt oikein. Tosin ne on mitattu joitakin vuosia sitten hieman hoikemmassa kunnossa. HDL:ni oli poikkeuksellisen korkea, vaikken nyt en?? mene vannomaan oliko se juuri tuo 2,25 mmol/l, ja kokonaiskolesteroli oli t?sm?lleen tuon 4,5 mmol/l. LDL oli nimenomaan poikkeuksellisn matala. Huvittavaa asiassa on, ett? terveydenhoitajamme kommentoi asiaa aivan samoin sanoin kuin sin?kin: Yleens? t?llaisia arvoja mitataan nuorilta hoikilta naisilta.
Miksu: Varmaan siksi, koska niit? mitataan. Olisi tietysti kiva, jos voisit laittaa muutkin arvot kuin tuon kokonaiskolesterolin ja suurinpiirtein oikean HDL:n n?kyviin. L?hinn? HDL ihmetytti ei niink??n matala LDL, koska mainitsemasi ruokavalio alentaa LDL-kolesterolia. Ongelmana sinullakin on se, ett? matala LDL voi olla haitallisempi kuin selv?sti korkeampi; sit? ei voi tiet?? ja siksi puhutaankin riskist? ja se toteutuu joskus yll?tt?v?stikin. Sen millaisessa kunnossa verisuonet ovat saa vain katsomalla sinne suonen pintaan ellei sitten muunlaista "ilmoitusta" tule. Itse en pid? oikeanlaatuista LDL-kolesterolia mink??nlaisena uhkana terveydelle. ApoB/ApoA-I on t?ll? hetkell? paras mittari ja omia arvoja kannattaa verrata siihen. Lis?ksi on syyt? huomioida ett? erityisesti matalan triglyseridiarvon kohdalla laboratorioiden k?ytt?m? laskukaava antaa liian suuren LDL-arvon. Omalla kohdallani 4.2 (Friedewald) vs. 3.3 (itse laskema).


Yll?tt?vi? riskej?
Biotieteilij? | 27.7.2009
lainaus: matala LDL voi olla haitallisempi kuin selv?sti korkeampi

Biotieteilij?: Haha jostain syyst? en kyll? ole tippaakaan huolestunut matalasta LDL:st?ni, riippumatta siit? mit? alalajia sen on. On varmaankin raskasta tarkistaa aatteitaan ja el?m?ntapojaan, jos on koko ik?ns? tottunut skruudaamaan l?ski? ja voissa paistettua pekonia sek? juomaan punaista maitoa.
Ainiin, olutta nautin kohtuudella keskim??rin 1-2 pullollista p?iv?ss? (joskin kulutus saisi olla tasaisempikin) ja liikun paljon ja monipuolisesti. Ja olo on aivan erinomainen.

Kolesterolin vaarat

Lähetetty: 09 Elo 2009 7:26
Kirjoittaja hiltas-3
Oheisessa linkiss? on er?s teoria kolesterolista,liekk? oikea?

http://www.prometheus.fi/terveys/kole.htm

Lähetetty: 15 Elo 2009 10:05
Kirjoittaja Stabiili
Dr Mercola lataa t?yslaidallisen kolesterolil??kityst? vastaan t?ss? linkiss?, aivan Uffe Ravnskovin kirjoissaan ja Timo Kuuselan HS:n nettikeskustelussa esitt?m?ss? hengess?:
http://tinyurl.com/n5qkcd

Lähetetty: 20 Elo 2009 16:59
Kirjoittaja Stabiili
Etel?korealaiset tutkijat ovat selvitt?neet sit?, kuinka berberiini alentaa kohonneita veren rasvoja. Se tapahtuu geenien v?lityksell?. Mekanismi on osittain erilainen kuin statiineilla, mist? johtuen berberiini ei aiheuta statiineille ominaisia sivuvaikutuksia. Tutkimuksen mukaan berberiini tehostaa statiinien vaikutusta, mist? voitaneen p??tell?, ett? niiden samanaikainen k?ytt? voi v?hent?? tarvittavaa statiiniannosta, jolloin my?s l??kkeen sivuvaikutusten riski pienenee.

Uudet tutkimukset perustuvat siihen, ett? ?skett?in on l?ydetty LDL-reseptoreja ja geeniproteiineja (kuten proprotein
convertase subtilisin/kexin type 9, PCSK9), jotka liittyv?t familiaariseen hyperkolesterolemiaan. PCSK9 ilmentyy p??asiassa aikuisen ihimisen maksan soluissa (hepatosyyteiss?) ja ohutsuolen entosyyteiss?. Berberiini lis?? (upreguloi)n LDLR:n ilmentymist? ja vaimentaa (downreguloi) samanaikaisesti PCSK9:??, joka on LDLR:n est?j?. N?in berberiini alentaa veress? kiert?v?n kolesterolin m??r??. Tutkijat pit?v?t berberiini? uutena hyv?n? aineena kohonneen kolesterolin hoitoon.
http://www.jbc.org/cgi/reprint/M109.052 ... d=19687008

Lähetetty: 20 Elo 2009 19:04
Kirjoittaja Stabiili
Uusi tutkimus valottaa atorvastatiinin (Lipitor) vaikutusta veren ubikinonin (koentsyymi Q10) pitoisuuteen.
http://www.pubmedcentral.nih.gov/articl ... d=19649137
Suosittelisin kaikille statiinien k?ytt?jille suojaksi ubikinonia v?hint??n 100 mg p?iv?ss

Lähetetty: 22 Elo 2009 12:19
Kirjoittaja Stabiili
Uutta tietoa ravinnon oksikolesterolista (ox-LDL). Siihen eiv?t ilmeisesti kolestrolil??kkeet (statiinit) tepsi).
http://www.biovita.fi/uusi/news.php?lang=fi&id=1448

Lähetetty: 22 Elo 2009 13:41
Kirjoittaja MM
Mitenk?s tuo suhtautuu veress? olevan LDL:n oksidoitumiseen, samaa ilmi?t? paistinpannulla ja elimist?ss?, vai eri ilmi? vai kuinka? Kun eilen juuri perkasin tutkimusta jossa tomaattimehu v?hensi LDL hapettumisalttiutta veriplasmasta ker?tyss? LDL:ss

Lähetetty: 23 Elo 2009 13:29
Kirjoittaja Stabiili
MM kirjoitti:Mitenk?s tuo suhtautuu veress? olevan LDL:n oksidoitumiseen, samaa ilmi?t? paistinpannulla ja elimist?ss?, vai eri ilmi? vai kuinka? Kun eilen juuri perkasin tutkimusta jossa tomaattimehu v?hensi LDL hapettumisalttiutta veriplasmasta ker?tyss? LDL:ss?.


LDL hapettuu (ja sokeristuu) my?s ihmisen ja el?inten elimist?ss?. Ox-LDL:n muodostus ja sen ehk?isy E-vitamiinilla osoitettiin jo 1980-luvulla mm. It?vallassa Grazin yliopistossa biokemian professori Hermann Esterbauerin t?iss?. Niiss? E-vitamiini blokeerasi oksikolesterolin synnyn pitk?ksi aikaa, mutta kun hapetusprosessi vihdoin l?hti k?yntiin, sit? ei E-vitamiinikaan yksin kyennyt pys?tt?m??n. Sittemmin on osoitettu, ett? monet antioksidantit (mm. tomaatin lykopeeni) voi ehk?ist? oksikolesterolin synty?. Luonnosta on l?ydetty valtava m??r? hyvi? antoksidantteja.

Samalla tavalla sokeristumisen lopputuotteita (AGE:t) syntyy sek? paistinpannulla ett? elimist?ss?. T?st? syyst? paistettu ja k?ristetty ruoka ei ole suositeltavaa diabeetikolle, jonka elimist? tuottaa muutoinkin liikaa AGE-yhdisteit

Lähetetty: 23 Elo 2009 15:43
Kirjoittaja Stabiili
Professori Atermis Simopoulos on taas ahkeroinut ja tuottanut uutta kirjallisuutta, joka asettaa kolestroliteorian kyseenalaiseksi. Simopoulos on sit? mielt?, ett? omega-6/omega-3-suhde on poskellaan l?nsimaisessa ravitsemuksessa, ja ett? sen korjaaminen on ensisijaista syd?n- ym. sairauksien ehk?isyss? ja hoitamisessa.
http://tinyurl.com/nxmcm4
Omegoiden vinoutuneen suhteen korjaaminen edellytt?? ronskia kala?ljyn k?ytt?? ruoan lis?n?, ellei sitten halua lis?t? rajusti "tuoreen" raa?an rasvaisen kalan sy?nti

Lähetetty: 02 Syys 2009 12:59
Kirjoittaja Stabiili
Ne kolesterolit, mit? laboratoriot suomalaisten verest? mittaavat antavat k?yt?nn?ss? arvotonta tietoa, eik? sen perustella kenenk??n pit?isi ruveta itse??n l??kitsem??n. Tosiasssa valtimoita ahtauttava kolesteroli on joko hapettunutta (oksikolesteroli eli ox-LDL), sokeristunutta (AGE-LDL) tai pienimolekyylist? (small density) sd-LDL:??. sd-LDL on hanakka sokeristumaan ja siksi se on valtimoille haitallista, ilmenee uudesta artikkelista (Atherosclerosis 2009), jonka voi lukea kokonaisuudessaan maksutta t?st? linkist?.
http://tinyurl.com/nnydvw

LDL:n hapettumista ja sokeristumista voi ehk?ist? ruokavaliolla, joka sis?lt?? v?h?n nopeita hiilareita ja paljon antioksidantteja. Antioksidantteja voi tietenkin ottaa my?s ravintolisin?, joista t?h?n tarkoitukseen hyvi? ovat ubikinoni, karnosiini ja berberiini. Berberiini vaimentaa ihmisen geeni? nimelt??n LOX-1 (lectin-like oxidized low density lipoprotein receptor-1), joka osallistuu valtimoiden sis?sein?m?n (endoteelin) toimintah?iri?n syntyyn). Lis?tietoa t?st? geenist? t?ss?: http://en.wikipedia.org/wiki/OLR1
http://www.jlr.org/cgi/content/full/49/7/1438
sd-LDL:?? puolestaan voi v?hent?? ottamalla E-EPAa tai E-EPAn ja E-DHAn yhdistelm??. Ne alentavat my?s aterogeenisia apolipoproteiineja (apo B 48 ja apo B 100). Uuden raportin mukaan kala?ljy parantaa endoteelin toimintoja monin tavoin.
http://tinyurl.com/nw4wck

Ei edes k?yt?nn?n "V?limeren dieetti" n?yt? pit?v?n malagalaisten veren rasvoja kunnossa: 17 prosentilla triglyt ovat koholla enemm?n tai v?hemm?n. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19545869
Hyv? keino triglyjen alentamiseen on juuri etyyliester?ity kala?ljy.