Rasvamaksa

Lääketieteen tohtori Timo Kuusela kirjoittaa blogissaan ajatuksiaan terveydestä, ravitsemuksesta ja lääketieteestä. Tämä on blogin keskusteluosio.

Valvoja: San Martino

Stabiili
Viestit: 512
Liittynyt: 21 Huhti 2008 19:34

ViestiKirjoittaja Stabiili » 20 Touko 2009 8:40

MM kirjoitti: ...alkoholilla juotetuille rotille toiselle ryhm?lle annettiin lis?n? pitk?ketjuisia kolmosia DHA:ta ja AA:ta, ja n?iden maksa pysyi merkitt?v?sti paremmassa kunnossa.

Nyt on yleens? niin tarkalle MM:lle k?ynyt lapsus (errare humanun est). AA eli arakidonihappo ei kuulu omega-3-ryhm??n, vaan omega-6:een. AA on itse asiassa sen ryhm?n p??edustaja, joka kilpailee omega-3-ryhm?n EPAn kanssa paikasta solukalvoilla. Ravitsemusl??ketieteess? AA/EPA-suhteella katsotaan olevan t?rke? merkitys mm. inflammaation hillinn?ss

Avatar
MM
Viestit: 547
Liittynyt: 25 Touko 2007 11:33

ViestiKirjoittaja MM » 22 Touko 2009 16:37

T?ytyyp? tarkistaa (Jooei, tied?n hyvin ett? AA kuuluu kuutosiin, vaan kuinka tutkimus oli otsikoitu). DHA/AA -suplementaat?o kuitenkin oli kysymyksess?. Kokoteksti? en lukenut.
Mirka

Avatar
San Martino
Viestit: 5242
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

ViestiKirjoittaja San Martino » 03 Kesä 2009 9:58

Rasva palaa...


Yhdysvalloissa tutkijat ovat keksineet, miten hiiren maksa saadaan polttamaan rasvaa entist? tehokkaammin. Uuden menetelm?n avulla jyrsij?t eiv?t lihoa, vaikka ne s?isiv?t miten paljon rasvaista ruokaa tahansa.


Molekyyleill?

Avatar
San Martino
Viestit: 5242
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

ViestiKirjoittaja San Martino » 05 Heinä 2009 21:12

LL Ronald Borran on tutkinut maksan rasvapitoisuutta ja sokerink?ytt?? diabeetikoilla, lihavilla potilailla ja terveill? verrokeilla.

Tutkimuksessa todettiin, ett? diabeetikoilla korkea maksan rasvapitoisuus
liittyy maksan alentuneeseen sokerink?ytt??n sek? huonoon syd?nlihasfunktioon. Lis?ksi havaittiin, ett? trimetatsidiini-l??kitys alensi merkitsev?sti maksan rasvan m??r?? lihavilla potilailla.

Samalla kehitettiin uusi magneettikuvaukseen perustuva menetelm? maksan rasvapitoisuuden m??ritt?miseen.



VKTK



Verkkouutiset:Rasvamaksa vaanii lihavia ja diabeetikkoja


westie
Viestit: 186
Liittynyt: 06 Marras 2007 14:33

NAFLD ja tupakointi

ViestiKirjoittaja westie » 04 Elo 2009 10:54

Aika mielenkiintoinen havainto vai mit? sanotte seuraavasta?

Tupakointi on usein mielletty yksil?n omaksi asiaksi ja siihen puuttumista on verrattu jonkinlaisiin kansalaisen perusoikeuksiin ja vapauksiin
kajoamisena. Seuraava tutkimus osoittaa kuitenkin ett? tupakan savulla saattaa olla hyvin merkitt?vi? vaikutuksia my?s muihin kuin itse tupakoitsijaan. Ja n?m? muut ovat luonnollisesti l?heisi? ihmisi?, lapsia ja jopa tulevia sukupolvia.

Pongasin t?llaisen tuoreen tutkimuksen jossa on liitetty second hand smoking ja rasvamaksa toisiinsa; mielenkiintoista ja toisaalta hyvin ahdistavaa on se mekanismi mill? tupakka rasvamaksalle altistaa:

Second-hand smoke stimulates lipid accumulation in the liver by modulating AMPK and SREBP-1

SSW increases lipid accumulation in hepatocytes by modulating the activity of 5'-AMP-activated protein kinase (AMPK) and sterol response element binding protein-1 (SREBP-1), two critical molecules involved in lipid synthesis. SSW causes dephosphorylation/ inactivation of AMPK, which contributes to increased activation of SREBP-1. These changes of activity lead to accumulation of triglycerides in hepatocytes.

CONCLUSION: These novel findings are important because they point to another risk factor of smoking, i.e., that of contributing to NAFLD. In addition, our results showing that both AMPK and SREBP are critically involved in these effects of smoke point to the potential use of these molecules as targets for treatment of cigarette smoke-induced metabolic diseases.


Tupakan savulle altistuminen voi sairastuttaa my?s tulevia sukupolvia, sill? sen aikaan saamat muutokset aineenvaihdunnassa, voivat siirty? ?idin kautta epigeneettisesti ainakin lapsen lapselle asti...ei kiva...

Kiitos niille viranomaisille ja aktiivisille jotka tupakka-asiassa pit?v?t niiden puolta jotka eiv?t siihen viel? itse pysty!
Viimeksi muokannut westie 04 Elo 2009 12:27, yhteensä muokattu 1 kertaa.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1758
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 04 Elo 2009 11:29

Hyv? l?yt? westie.
Oletko ehk? saanut sen pidemm?nkin version luettavaksesi?
Tupakan haitat ovat moninaiset. Se syvin viisaus puuttuu viel?. Oikeudessakin isoilla rahoilla saa tupakan melko vaarattomaksi. T?st? taitetaan viel?kin peist? (prof Aurej?rvi). Toivottavasti h?nell? voimia riitt??.
Tupakka liitet??n useimmiten keuhkosy?p??n. Suurin invalidisoiva (ja lopulta tappava) sairaus taitaa olla krooninen ahtauttava keuhkoputken tulehdus (COPD).
T?ll?kin palstalla on viime aikoina esiintynyt kirjainyhdistelm? AMPK. Siihen liittyy moninaista ja nyt siihen liitet??n tupakointia, jopa passiivista tupakointia.
APMK kytkeytyy moniin seikkoihin. Amerikan syd?ntautiyhdistyksen hyv?n julkaisun mukaan se s??telee geenitasolla LDL-kolesteroli reseptoria. Muita vaikutuksia on lueteltu mm sokeri- ja rasvametaboliaan vaikuttaminen. On pist?nyt silm??n sellainenkin havainto, ett? inflammaation (tulehdus) esto ja solun vahvistaminen kest?m??n pahanlaatuiseksi muuttumista vastaan ovat jotenkin kuviossa mukana.
Kysymyksess? saattaa siis olla er??nlainen aineenvaihdunnan solmukohta, joka haarautuu moniksi vaikutuksiksi. AMPK saattaa osoittautua eritt?in merkitt?v?ksi havainnoksi.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Stabiili
Viestit: 512
Liittynyt: 21 Huhti 2008 19:34

ViestiKirjoittaja Stabiili » 04 Elo 2009 11:43

AMKP:n toimintojen ymm?rt?minen on viisauden alku ainakin ravitsemuksen ja terveyden v?lisiss? suhteissa. Minusta on hyvin kiinnostavaa, ett? kasveista on l?ydetty yhdisteit?, jotka s??t?v?t AMPK:ta ja sit? kautta koko sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaa, jolloin voidaan v?hent?? tai v?ltt?? synteettisi? l??kkeit? (joilla on aina ik?vi?kin sivuvaikutuksia). N?ist? kasviyhdisteist? julkaistaan tutkimuksia kovan luokan tiedelehdiss?, kuten Nature Medicine http://blog.case.edu/yxr10/2005/1/19/nm1135.pdf ja Metabolism: clinical and experimental http://tinyurl.com/npagj9
Tutkimusten mukaan n?in voidaan ehk?ist? ja hoitaa l??kkeett?m?sti suuria kansantauteja kuten tyypin 2 diabetes ja syd?n- ja verisuonitaudit sek? ilmeisesti jopa sy?pi?. Valtimotaudeissa vaikutus perustuu ainakin osittain endoteelin toimintojen parantamiseen http://tinyurl.com/lq5q9e

Diabetes Care -lehti kirjoittaa VHH- ja v?h?rasvaisen ruokavalion vertalusta: niill? on samankaltainen vaikutus sokerihemoglobiiniin tyypin 2 diabeteksessa, mutta VHH antaa vuoden kuluessa paremman vasteen HDL:ss?. Tutkimuksesta voi lukea lis?? MedScapesta http://cme.medscape.com/viewarticle/706214?src=cmemp

westie
Viestit: 186
Liittynyt: 06 Marras 2007 14:33

ViestiKirjoittaja westie » 04 Elo 2009 12:57

Minusta t?t? tietoa pit?isi soveltaa niin ettei n?it? pillereill? hoidettavia sairauksia edes synny eli pit?isi kaivaa t?ss? tapauksessa esille se mitk? asiat ravitsemuksessa ja elintavoissa k??nt?v?t energian k?yt?n "master switchin" liiaksi varastoinnin puolelle. Alkoholi ja tupakka ainakin mutta ent? tavallinen ruoka voisiko sielt? puolelta l?yty? vastauksia t?h?n kysymykseen?

AMPK:n passivoituminen n?kyy lis??ntyneen? de novo rasvan tuotantona hiilihydraateista; ohjaako runsas hiilarikuorma v??r??n suuntaan?

Kuitupitoiset viljatuotteetkin aktivoivat AMPK:ta tai no eiv?t kuidut itsess??n vaan mikrobien niist? fermentoima butyraatti sen tekee; suomalaiset on saanut t?t? voihappoa aiemmin jokap?iv?isen ruuan mukana, mutta 60-luvulla muutama heppu p??tti poistaa sen ruokap?yd?st? ja tilalle ilmestyi margariinipurkki. Mik?h?n on tuon historiallisen voimakkaasti henkil?ityneen rasvasodan merkitys kokonaisuudessa?

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1758
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 04 Elo 2009 13:25

Viimeiseen westien kysymyslauseeseen:
- historiallisen korkea suositetun ravitsemuksen sokeristuvien hiilihydraattien ylipainotus (glukoosi, fruktoosi).
- alkuaan korkea transrasvojen saanti, joka jatkuu edelleen er?iden pitk?n hyllykest?vyyden tuotteissa (mm erilaiset keksit)
- muita syit? ovat luonnollisten rasvojen v?lttely, ylipainottunut omega-6 rasvahappojen saanti (ja vastaavasti omega-3 rasvahappojen alisaanti).
- ...

Seuraus:
- ennen n?kem?t?n lihavuusepidemia niiss? maissa, joissa modernia ravitsemusoppia on sovellettu.
- ennen n?kem?t?n 2-diabeteksen epidemia.
- ennen n?kem?t?n sv-tautien epidemia. Hyv?t hoidot korjaavat tilastoja.
- uusin ongelma on alkoholista riippumaton rasvamaksa.

Itse asiassa n?iss? aiheutetuissa ongelmissa l?hestyv?t jo vastuukysymykset.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Stabiili
Viestit: 512
Liittynyt: 21 Huhti 2008 19:34

ViestiKirjoittaja Stabiili » 04 Elo 2009 22:53

westie kirjoitti:Minusta t?t? tietoa pit?isi soveltaa niin ettei n?it? pillereill? hoidettavia sairauksia edes synny eli pit?isi kaivaa t?ss? tapauksessa esille se mitk? asiat ravitsemuksessa ja elintavoissa k??nt?v?t energian k?yt?n "master switchin" liiaksi varastoinnin puolelle. Alkoholi ja tupakka ainakin mutta ent? tavallinen ruoka voisiko sielt? puolelta l?yty? vastauksia t?h?n kysymykseen?

AMPK:n passivoituminen n?kyy lis??ntyneen? de novo rasvan tuotantona hiilihydraateista; ohjaako runsas hiilarikuorma v??r??n suuntaan?

Kuitupitoiset viljatuotteetkin aktivoivat AMPK:ta tai no eiv?t kuidut itsess??n vaan mikrobien niist? fermentoima butyraatti sen tekee; suomalaiset on saanut t?t? voihappoa aiemmin jokap?iv?isen ruuan mukana, mutta 60-luvulla muutama heppu p??tti poistaa sen ruokap?yd?st? ja tilalle ilmestyi margariinipurkki. Mik?h?n on tuon historiallisen voimakkaasti henkil?ityneen rasvasodan merkitys kokonaisuudessa?


westie esitt?? sin?ns? oikean, mutta k?yt?nn?ss? hurskaaksi j??v?n toiveen. Eiv?t ihmiset ryhdy ehk?isem??n pitk?aikaisssairauksia elintapojaan muuttamalla, varsinkaan kun "hyvinvointipalveluilla" luvataan hoitaa sairastuneet kuntoon. Tosiasiassa krooniset taudit eiv?t parane, niiden kulkua korkeintaan pyrit??n hillitsem??n, useimmiten juuri synteettisin l??kkein. L??k?ri m??r?? l??kett?, koska h?net on siihen auktorisoitu, eik? h?n muutakaan osaa. Ja l??keteollisuus huolehtii l??k?reiden t?ydennyskoulutuksesta, jossa tietysti uusill? l??kkeill? on keskeinen sijansa.

Katsokaapa kuitenkin, mit? Biological and pharmaceutical bulletin (2008) kirjoittaa berberiinist?:
"Berberine reduced diabetic rats' body weight, liver weight and liver to body weight ratio. Berberine restored the increased blood glucose, hemoglobin A1c, total cholesterol, triglyceride, low density lipoprotein-cholesterol, apolipoprotein B and the decreased high density lipoprotein-cholesterol, apolipoprotein AI levels in diabetic rats to near the control ones. Berberine alleviated the pathological progression of liver and reverted the increased hepatic glycogen and triglyceride to near the control levels. Berberine increased PPARalpha/delta expression and reduced PPARgamma expression in liver of diabetic rat to near the control ones. Berberine improved glucolipid metabolism both in blood and liver in diabetic rats possibly through modulating the metabolic related PPARalpha/delta/gamma protein expression in liver."

Jos t?m? berberiini toimii my?s ihmisell?, ja miksei toimisi, niin siin?h?n meill? on erinomainen luonnonmukainen hoitoaine juuri niihin ongelmiin, joista t??ll? ollaan huolestuneita. Sen k?ytt? saattaisi jopa saada ihmiset hoksaamaan oman vastuunsa omasta terveydest??n eli elintapojen muutostarpeesta.

westie
Viestit: 186
Liittynyt: 06 Marras 2007 14:33

ViestiKirjoittaja westie » 05 Elo 2009 8:34

Stabiili kirjoitti:westie esitt?? sin?ns? oikean, mutta k?yt?nn?ss? hurskaaksi j??v?n toiveen. Eiv?t ihmiset ryhdy ehk?isem??n pitk?aikaisssairauksia elintapojaan muuttamalla, varsinkaan kun "hyvinvointipalveluilla" luvataan hoitaa sairastuneet kuntoon. Tosiasiassa krooniset taudit eiv?t parane, niiden kulkua korkeintaan pyrit??n hillitsem??n, useimmiten juuri synteettisin l??kkein. L??k?ri m??r?? l??kett?, koska h?net on siihen auktorisoitu, eik? h?n muutakaan osaa. Ja l??keteollisuus huolehtii l??k?reiden t?ydennyskoulutuksesta, jossa tietysti uusill? l??kkeill? on keskeinen sijansa.


Jos t?m? berberiini toimii my?s ihmisell?, ja miksei toimisi, niin siin?h?n meill? on erinomainen luonnonmukainen hoitoaine juuri niihin ongelmiin, joista t??ll? ollaan huolestuneita. Sen k?ytt? saattaisi jopa saada ihmiset hoksaamaan oman vastuunsa omasta terveydest??n eli elintapojen muutostarpeesta.


Suuri osa l??keaineista joita k?yt?mme on "luonnollisia" eli luonnosta eristettyj? yhdisteit?. Min? n?en t?m?n asian niin ett? nyt vaan on pikku hiljaa selvi?m?ss? se mekanismi mill? terveytt? yll?pit?v?ksi tunnetut "rohdot" toimivat. Otetaan esimerkiksi etikka eli etikkahappo. Se on ilmeisesti ollut kansanl??ketieteen palveluksessa jo vuosituhansia. Sit? on k?ytetty koska sen on havaittu kokemuksen perusteella auttavan moniin vaivoihin. Nyt kun tutkitaan oikeita asioita niin my?s opitaan paljon:

Acetic Acid Upregulates the Expression of Genes for Fatty Acid Oxidation Enzymes in Liver To Suppress Body Fat

In conclusion, AcOH suppresses accumulation of body fat and liver lipids by upregulation of genes for PPARalpha and fatty-acid-oxidation-related proteins by alpha2 AMPK mediation in the liver.


Ja mit? tulee tuohon hurskaaseen toiveeseeni niin onko se loppujen lopuksi niin hurskas? Katsokaapa ymp?rillenne kuinka moni valitsee esim. rasvattoman maidon? Mill? perusteella valinta tehd??n? Meid?t on opetettu tietyin perustein toimimaan tietyll? tavalla ja terveyden edist?minen on ollut tehokas keino ohjata massojen k?ytt?ytymist?. N?m? uudet tiedot tulevat muuttamaan k?yt?nt?j? jollain aika v?lill? mutta kyll? viesti n?ytt?? tehoavan kun se tarjoillaan oikealla tavalla. Esim. Aamulehden harrastamaan RASVA TUKKII LAPSENKIN SUONET-tyyliin.

Avatar
MM
Viestit: 547
Liittynyt: 25 Touko 2007 11:33

ViestiKirjoittaja MM » 05 Elo 2009 10:48

Uskoakseni kansa jakaantuu aika selke?sti niihin, jotka pyrkiv?t huolehtimaan terveydest??n uskomillaan tavoilla ja niihin, jotka eiv?t jaksa v?litt??. Kumpikin ryhm? lienee aika suuri. Kuten my?s n?iden v?lill? heiluvien ryhm
Mirka

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1758
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 05 Elo 2009 11:25

Mik? voisi olla vuosikymmenien valistuksen (aivopesun) vaikutus?
Tavallinen kansa "tiet??, miten pit?? sy?d?". Muu n?kemys pelottaa.
Tunnen suuren joukon kokeilijoita, jotka ovat havahtuneet aivan toisenlaiseen p?rj??miseen. Jo kolmen - kuuden kuukauden kokeilu on vaatinut omap?isyytt? ja kyky? riskinottoon. Parhaimmillaan siit? on haukuttu, vaikka kaikilla mittareilla mitattu terveys on korjaantunut olemattomassa ajassa.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Stabiili
Viestit: 512
Liittynyt: 21 Huhti 2008 19:34

ViestiKirjoittaja Stabiili » 05 Elo 2009 11:47

Valistus vaikuttaa tietenkin aikaansa seuraaviin ja fiksuihin ihmisiin. HS kirjoittaa t?n??n siit?, kuinka monet nyky??n valitsevat ruokansa hiili- ja vesij?ljen mukaan. N?m? "monet" ovat kuitenkin v?hemmist?n? suomalaistenkin keskuudessa. Olen konsultoinut kuorma-autonkuljettajien (rahtareiden) terveysprojektin vet?j??, ja kyll? siin? on tullut uskon puute: Vaikka kuljettajille kuinka puhutaan terveellisen ruoan puolesta, niin k?yt?nt? ei muuksi muutu: Sy?d??n tienvarsikahviloissa sit? mit? ennenkin, ja paino nousee ja aineenvaihduntaongelmat yleistyv?t. Silti pit?? vain jatkaa valistusta. Sit?h?n Timo juuri tekee t?ss? blogissaan.

Muuten, berberiinist? l?ytyy uutta tietoa Wikipediasta
http://fi.wikipedia.org/wiki/Berberiini
ja AMPK:sta Bio-Vitan sivuilta
http://www.biovita.fi/uusi/articles.php?lang=fi&id=223


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa