Kari Salminen maitorasvasta HS vieraskynässä

Lääketieteen tohtori Timo Kuusela kirjoittaa blogissaan ajatuksiaan terveydestä, ravitsemuksesta ja lääketieteestä. Tämä on blogin keskusteluosio.

Valvoja: San Martino

Avatar
Anja
Viestit: 1735
Liittynyt: 17 Elo 2006 22:05
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Kari Salminen maitorasvasta HS vieraskyn?ss

ViestiKirjoittaja Anja » 16 Kesä 2008 7:24

HS vieraskyn?palstalla on julkaisu 15.6.2008 Kari Salmisen kirjoitus maitorasvasta.

Kari Salminen kirjoitti:
Tieteen uusien tuloksien pit?? n?ky? ravintosuosituksissa


Tasan 20 vuotta sitten juhannuksen alla keskeisiss? p?iv?lehdiss? julkaistiin ilmoitus: "Viisi asiaa, jotka olet halunnut kuulla ravinnon rasvoista, mutta kukaan ei ole kertonut." Keskeinen sanoma oli, ettei maitorasva ole haitallista syd?men terveydelle, kuten ravitsemusvalistuksessa oli pitk??n julistettu. Tieto sai p??osan johtavista ravitsemusasiantuntijoistamme takajaloilleen. Mediakin kiinnostui, ja n?in alkoi syksyn kest?nyt mielenkiintoinen debatti.

K?sitys maidon sis?lt?m?n rasvan haitallisuudesta on kummallinen uskomus. Harhak?sitys perustuu 1950-luvulla kehitettyyn monipolviseen olettamusten ja yleistysten ketjuun, niin sanottuun rasvahypoteesiin, jota ei laajoista tutkimuksista huolimatta ole todistettu oikeaksi. Se on edelleen sekoitus tosiasioita, puolitotuuksia ja lennokasta mielikuvitusta. Kaiken lis?ksi se ei edes kohdistu juuri maitorasvaan vaan tiettyihin yksitt?isiin rasvahappoihin.

Nyt asiantuntijoiden kannanotot ovat varovaisempia.

Arvostettu englantilainen tutkijaryhm? on koonnut kaikki maidon ja syd?nsairauksien sek? aivohalvausten v?list? suhdetta koskevat tieteelliset tutkimustulokset. Yhteens? kymmenest? tutkimuksesta vain yksi osoittaa maitorasvan lis??v?n n?it? sairauksia.

Yhdeks?n tutkimusta toteaa yht?pit?v?sti, ettei rasvapitoisenkaan maidon k?ytt? suinkaan lis?? vaan jopa v?hent?? syd?nsairauksien ja aivohalvausten riski?. Aivan tuore Cardio 2000 -tutkimustulos Kreikasta vahvistaa kymmenenten? t?m?n k?sityksen.

Edell? mainittu englantilainen tutkijaryhm? on omassa laajassa Cearphilly-tutkimuksessaan seurannut miesten maidonk?ytt?? ja sairauksien ilmaantumista runsaan 20 vuoden ajan. Mit? enemm?n miehet olivat juoneet maitoa, sit? v?hemm?n ilmeni syd?nsairastavuutta ja aivohalvauksia. Maito oli yleens? rasvaista, suomalaisittain t?ys- tai kevytmaitoa.

Ruotsissa ja Norjassa tehdyt tutkimukset ovat antaneet kaikkein vakavimman iskun vanhoille uskomuksille.

Ruotsissa on kehitetty menetelm?, jonka avulla voidaan tarkasti mitata nautitun maitorasvan m??r?. Menetelm? perustuu kahteen juuri maitorasvalle ominaiseen rasvahappoon, joita voidaan kuvata lyhenteill? C15 ja C17. Maitorasvaa sy?t?ess? ne kertyv?t ihmisen rasvavarantoon. Mit? enemm?n maitorasvaa ihminen on sy?nyt, sit? enemm?n h?nen rasvavarannossaan on n?it? rasvahappoja.

Ruotsalaisessa tutkimuksessa m??ritettiin ensimm?isen infarktin saaneiden ja terveen vertailuryhm?n C15- ja C17-arvot. Tulos oli selke?: terveiden C15- ja C17-pitoisuudet olivat suuremmat kuin sairastuneiden, eli terveet olivat sy?neet maitorasvaa merkitt?v?sti enemm?n kuin sairastuneet. Tutkimus toistettiin Norjassa, ja tulos oli sama.

Yhteenvetona n?ist? 2000-luvulla julkaistuista tutkimuksista voi todeta, ettei maitorasva ole yhteydess? syd?nsairauden tai aivohalvauksen riskin kasvuun. Maitorasva tai jokin maitorasvaan erottamattomasti liittyv? tekij? voi jopa suojata niilt?. Miten se sitten tapahtuu?

Esitetyiss? tutkimuksissa veren kokonaiskolesterolipitoisuus ei selit? tuloksia. Huomio onkin tunnetusti jo pitk??n kohdistunut kolesterolin fraktioihin, "pahaan" LDL-kolesteroliin ja "hyv??n" HDL-kolesteroliin. LDL-kolesteroli jakautuu edelleen osasiin. Niist? pienet, tihe?t osaset tulkitaan syd?melle haitallisiksi, kun taas suuret "h?t?isemm?t" ovat haitattomampia.

Ruotsalaiset tutkijat ovat kulkeneet j?lleen tutkimuksen eturintamassa. He ovat osoittaneet, ett? maitorasvan nauttiminen v?hent?? juuri pienten haitallisten LDL-osasten m??r?? veress?. T?m? seikka yhdess? sen kanssa, ett? maitorasva lis?? "hyv?n" HDL-kolesterolin m??r?? veress?, saattaa selitt?? maitorasvan edullisen vaikutuksen.

K?sitykset ravintorasvojen terveysvaikutuksista ovat muuttuneet ratkaisevasti 1950-luvun rasvahypoteesin ajoista. Tiede on luonteensa mukaisesti korjannut aikaisempia k?sityksi?. Tieteen uusien tuloksien pit?isi n?ky? my?s virallisissa ravitsemussuosituksissa ja k?yt?nn?n ravitsemusvalistuksessa. Vanhat asenteet ja uskomukset eiv?t saa t?t? est??.


Kirjoittaja on toiminut tutkimusjohtajana Elintarviketeollisuusliitossa ja Valiossa sek? elintarvikekemian dosenttina Helsingin yliopistossa ja professorina Turun yliopiston Terveyden biotieteet -ohjelmassa.


Tieteen uusien tuloksien pit?? n?ky? ravintosuosituksissa

Ksantippa
Viestit: 1753
Liittynyt: 18 Elo 2006 12:02
Paikkakunta: Lieto

ViestiKirjoittaja Ksantippa » 16 Kesä 2008 8:24

El?mme j?nnitt?vi? aikoja, vasta-argumentteja virallisterveelliselle sataa sielt? sun t??lt?, ja viel? vakavasti otettavalta taholta.

Toivottavasti HS:?? lukevat foorumilaisemme pid?tte meit? ajan tasalla, mik?li t?m?(kin) keskustelu saa jatkoa. Kiitos etuk?teen.
"We cannot change anything, unless we accept it." Carl Jung

Stabiili
Viestit: 512
Liittynyt: 21 Huhti 2008 19:34

ViestiKirjoittaja Stabiili » 01 Heinä 2008 15:47

Uusi norjalais-amerikkalainen iso tutkimus viittaa siihen, ett? lasi maitoa p?iv?ss? suojaa syd?nt? ja munuaisia
http://www.presswatch.com/health/?d=2008-07-01#5

Avatar
MM
Viestit: 547
Liittynyt: 25 Touko 2007 11:33

ViestiKirjoittaja MM » 01 Heinä 2008 17:59

Yksi lasi p?iv?ss? verrattuna mihin? Kummastuttaa, kun japanilaisututukimksissa hyvinkin v?h?inen maitotuotteiden k?ytt? lis?? kuolleisuutta.

Onko kyse geneettisest? erosta? Vai onko kyse siit?, ett? maito korvaa pohjoisessa jotakin ep?tervellisemp??, kun taas Japanissa jotakin terveellisemp?
Mirka

Stabiili
Viestit: 512
Liittynyt: 21 Huhti 2008 19:34

ViestiKirjoittaja Stabiili » 02 Heinä 2008 11:24

Keltaisen rodun ihmiset eiv?t tiet??kseni yleens? juo maitoa, koska heist? noin 90 prosentilla on laktoosi-intoleranssi. Suomessa vastaava prosenttiluku lienee noin 4 (Timo Sahin v?it?skirjan mukaan). Ruotsissa luku on viel?kin pienempi. Korjatkaa, jos olen ymm?rt?nyt v??rin.

Avatar
MM
Viestit: 547
Liittynyt: 25 Touko 2007 11:33

ViestiKirjoittaja MM » 02 Heinä 2008 18:46

Suomen ja Ruotsin luvuista en tied?, ja aasialaistenkin suhteen olen nhnyt ristiriitaisia tietoja. Er??n mukaan it?aasialaiset kampusopisekelijat USA:ssa joivat maitoa p?ivitt?in, huomattavasti enemm?n kuin valkoiset jenkkiopiskelijat. En todellakaan tied?. Kummastelen vain.
Mirka

Avatar
San Martino
Viestit: 5027
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

ViestiKirjoittaja San Martino » 03 Maalis 2010 10:17

Professori Kari Salminen oli tapetilla pari kymment? vuotta sitten. Ehk? t??ll? voisi julkaista taas h?nen lausuntojaan vuosien takaa...?

Professori Salminen toteaa, ett? Keysin olettamusta ei ole pystytty osoittamaan tieteellisesti todeksi tuhansista tutkimuksista huolimatta. Usko rasvojen ja erityisesti el?inrasvojen ep?terveellisyyteen ja erityisesti niiden veren kolesterolia ja syd?nkuolleisuutta nostavaan vaikutukseen el?? yh? vahvana ihmisten mieliss?. Valion ilmoituksen aikoihin menness? uskomuksia, joihin teeseiss? puututtiin, pidettiin totena. Uskoa ovat omalta osaltaan yll?pit?neet kolesterolil??kkeiden kehitt?miseen ja tuottamiseen investoineet l??ketehtaat ja heid?n asiantuntijansa.


hypnopaleolaihdutus.com


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija