Kuultua ja nähtyä

Lääketieteen tohtori Timo Kuusela kirjoittaa blogissaan ajatuksiaan terveydestä, ravitsemuksesta ja lääketieteestä. Tämä on blogin keskusteluosio.

Valvoja: San Martino

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1785
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Kuultua ja n?hty

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 26 Kesä 2008 14:27

Radion keskusteluohjelmassa sosiaali- ja terveysministerimme Liisa Hyss?l? arvioi Pohjois-Karjala projektin uskomattomaan arvoon. Poliitikko on poliitikko, mutta virkamiesten kuuluisi valistaa. Jos esitetty n?kemys ratkaisee toimet, ei meit? pelasta mik??n.

Saksan kansaa aletaan laihduttamaan rankalla k?dell? seuraavan kolmivuotiskauden aikana. Keinot eiv?t tulleet julki ja tietoon. Sitten, kun ne tied?mme, on helppo arvioida menestyksen mahdollisuuksia etuk?teen. Saksalaiset ovat ainakin j?rjestelm?llisi? johonkin ryhtyess??n.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta ja Kansanterveyslaitos ovat antaneen yksiselitteisen juomasuosituksen: raanavesi. Hyv?!

Sunnuntaisuomalaisen laajassa artikkelissa KTL:n p??johtaja Pekka Puska ainoana ei n?hnyt keskustelun tarvetta vallitsevista ravitsemuksen linjauksista. Kansa siis tulee edelleen lihomaan ja sairastamaan entist? enemm?n.

Helsingin Sanomat ei juuri osallistu ravitsemuskeskusteluun (poikkeus vieraskyn? 15.06. Kari Salminen). Tiede ja luonto- osiossa ilmestyi 24.06. eli oikeana Juhannuksena otsikolla: "Happi hajottaa ja kuolema korjaa" helppotajuinen soluaineenvaihdunnan mitokondrioihin keskittyv? artikkeli.
"Kaurapuurosta solun bensaksi eli ATP:ksi" kuvaa sit? vaihetta, jossa energiansa solun k?ytt??n luovuttanut mitokondrioiden polttoaine ADP (adenosindifosfaatti) saa yhden elektronin energian takaisin kaksoiskalvon v?lisess? j?nnitepurkauksessa (minifuusioenergiaa). Tapahtuman viimeisten vaiheiden selvittelyyn ovat suomalaiset tiedemiehet osallistuneet aktiivisesti aivan viime vuosina. Vapautuvalla energialla tehd??n solussa sitten vaikka mit?. Kaikkeen tekemiseen sis?ltyy riski, niin t?h?nkin eli vaarallisten "radikaalien" synty.
Sen puuron tai mieluummin rasvan osuus, josta solun bensaa tehd??n j?? kuvaamatta. Juuri varhaisempaan bensan tislausvaiheeseen liittyy paljon ongelmia, joiden seurauksena sairastellaan, lihotaan jne. N?ist? keskeisi? ovat syd?n- ja verisuonitaudit ja Tyypin 2 Diabetes. Ensimm?iseksi puuron tilalle tosiaan pit?isi kyll? vaihtaa rasva tehokkaana voimanl?hteen? kuvatulle "bensan tislaukselle".
Kasvien fotosynteesi on paljolti samanlainen tapahtuma, jossa taas tuotetaan yksinkertaisista l?ht?aineista (vesi ja hiilidioksidi) niit? "puuroja ja rasvoja", joita el?inten on pakko saada ravinnokseen, jotta oma "bensan teko" onnistuu.
Juttu on perehtymisen arvoinen. Saisiko sit? blogeille luettavaksi? Onko esteit
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Ksantippa
Viestit: 1753
Liittynyt: 18 Elo 2006 12:02
Paikkakunta: Lieto

ViestiKirjoittaja Ksantippa » 27 Kesä 2008 8:09

T?ss?h?n tuli l?im?ytetty? monta k?rp?st? yhdess? jutussa!

Pohjois-Karjala projektin j?rjet?n hehkuttaminen on osoitus jostakin, kun vaan tiet?isi mist?. Meill? on monella alalla huipputason tutkijoita, jotka ovat saaneet aikaan huipputason tuloksia, mutta niist? ollaan hiljaa. Ja vuosienkin j?lkeen tieteellisesti hyvin ep?ilytt?v?? projektia kehutaan. No, markkinointi p?tee tiedemaailmassakin. - Saman kyl?n asukkina voisin vaikka kirjoittaa Liisalle ja pyyt?? h?nt? paneutumaan asiaan hieman huolellisemmin.

Pekka Puskan haluttomuuden keskusteluun ymm?rt??. Ei h?n voi olla niin typer?, etteik? h?n tiet?isi olevansa t?ss? asiassa heikoilla j?ill?. Kasvonsa t?ytyy s?ilytt??, kuten Varpu on osuvasti sanonut. Ei silloin voi usuttaa keskusteluun, kun tiet?? etuk?teen, ett? omat argumentit eiv?t p?de. Puska on kyll? osoittautunut sen verran ylimieliseksi ihmiseksi, ett? siin? todenn?k?isesti suurin syy keskusteluhaluttomuuteen.

Mitokondriot, nuo pienet energiakeskukset, pit?v?t sis?ll??n suuria asioita. Niiden "bensan tilaukseen" en ota kantaa, kun en siit? mit??n ymm?rr?. Mutta kesykoiran historian selvitt?misess? mitokondriot avasivat aivan uusia n?kymi? kymmenisen vuotta sitten :mrgreen: .
"We cannot change anything, unless we accept it." Carl Jung

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1785
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 27 Kesä 2008 10:47

Hei Ksantippa
Otapa teht?v?ksesi valistaa "saman kyl?n tytt??". Jos on muutoskykyinen vaikuttaja (ei pelk?st??n poliitikko), sen n?kee aika pian yksityiskeskustelussa. Muuten valistus tietenkin torjutaan.

Mitenk?s mitokondriot ja kesykoirat liittyv?t yhteen?
V?itet??n, ett? mitokondriot ovat loisivia bakteereita solun sis?ll? - siis alkuper?lt??n. Niiden geenitkin lienev?t vain ?idilt? per?isin. Olisiko solun loiset p??sseet siit? puuttuvan kylkiluun kohdasta sis?lle? Mutta kesykoira?? Ehk?p? kuitenkin siit? l?ytyy linkki vaikka suteen?
On muuten villikoiran penikan kesytys helppo juttu. Niin luontaisesti se tuntee vetoa ihmiseen. On koettu.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Ksantippa
Viestit: 1753
Liittynyt: 18 Elo 2006 12:02
Paikkakunta: Lieto

ViestiKirjoittaja Ksantippa » 27 Kesä 2008 19:04

Timo - teht?v? vastaanotettu. Kerron sitten joskus, palstalla tai privaatisti, k?ydyn kirjallisen keskustelun tuloksista. Olen joka tapauksessa varma, ett? saan h?nelt? vastauksen. Ei kehtaa olla vastaamatta. Eik?s ole mulla suuret luulot itsest?ni 8) .

Mitokondriothan ne olivat suuren mielenkiinnon kohteena, kun l?hdettiin kartoittamaan 90-luvun loppupuolella kesykoiran historiaa. Hyvin aukottomasti tuli ilmi, ett? koira todella periytyy sudesta, ei mist??n muusta sudensukuisesta elukasta. Itse asiassa tietokone luokitteli kesykoiran ja suden hyvin l?helle toisiaan.

Mutta mik? her?tti eniten h?mm?styt?, oli ajankohta, koska koira on aloittanut pitk?n taipaleensa kohti meid?n moppeamme. Ensimm?inen erkaantuminen on tapahtunut yli 100 000 vuotta sitten, vaikka omaksi rodukseen koira on kehittynyt suurin piirtein viimeisen 40 000 vuoden aikana.

Ja mitokondrioiden (tai siis mtDNA:n) avulla saatiin selvyys my?s australiaisen dingon alkuper??n. Dingo ei suinkaan ole "puuttuva lenkki" suden ja kesykoiran v?lill?, vaan dingo on kehittynyt noin 5000 sitten suurelle saarelle tulleiden alkuasukkaiden mukanaan tuomista kesykoirista, joita on ollut hyvin pieni populaatio. Helposti siki?v?n? se levitt?ytyi laajalle ja alkuper?st??n johtuen se on villiel?int? selv?sti kesympi. Meni aika OT:ksi, t?ll?kin kertaa. Hau!
"We cannot change anything, unless we accept it." Carl Jung

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1785
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 27 Kesä 2008 20:01

Kiitos!
J??d??n odottamaan
Hau Hau
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1785
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 02 Heinä 2008 9:01

Hienoa Helsingin Sanomat (ja Susanne Bj?rkholm)
Helsingin Sanomat yll?tt?? jo toistamiseen omaleimaisella terveysuutisoinnillaan. Uusi strategia ja taktiikka p?lyttyneiden k?sitysten muuttamiseksi? Hyv?.
"Sy? v?hemm?n, el?t enemm?n" t?ydent?? hienosti "Happi hajottaa ja kuolema korjaa" artikkelia.
Lis??n itse , ett? t?ydent?v?n artikkelin ohessa n?kyv? "v?h?energisen seurantaryhm?n" terveystilaston taulukko ei ole utopia, vaan toteutuu tietoisilla toimilla jo tavallisen sairastuneen kansalaisen kohdalla. Vastoin virallisia "totuuksia" on huomio kohdistettava oleelliseen eli siihen, mit? elimist? ei hallitse. Kysymyksess? on ylisuureksi suositellun hiilihydraattikuoman (t?rkkelys/glukoosi, fruktoosi ja galaktoosi) hallinta elimist?n kaikissa j?rjestelmiss?.
Kun Susanne Bj?rkholm tuntuu hallitsevan kansantajuisen esitystavan, h?nen pit?isi antaa siirt?? t?ht?int? eineenvaihdunnan jo v?h?n varhaisempaan vaiheeseen. Ensimm?isen artikkelin vaihetta 1. eli sitruunahappokiertoa edelt?? nykyp?iv?n energiatungokseen liittyv? moninainen "puurojen" lajittelu, toisikseen muuntaminen ja varastointi. Juuri t?h?n "solubensan" tuotantoon liittyv?n "raaka?ljyn esipuhdistukseen"
kasautuvat k?yt?nn?ss? kaikki ne aineenvaihduntaongelmat, joiden seurauksena suuret kansantautimme (my?s maailmanlaajuisesti) syntyv?t. Kierre pit?isi saada katkaistuksi. T?h?n p??st??n n?k?j??n vain kansalaisten oman ymm?rt?misen ja sitoutumisen kautta. "Virallinen viisaus" ja sen kritiikit?n noudattaminen on jo tuottanut valtavasti vahinkoa (ehk? tiet?m?tt??n, ehk? kolmansien osapuolien etujen edist?miseksi?). T?ll? muutoksen tiell? Helsingin Sanomilla (ja Susanne Bj?kkholmilla) on t?rke? teht?v
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Stabiili
Viestit: 512
Liittynyt: 21 Huhti 2008 19:34

ViestiKirjoittaja Stabiili » 02 Heinä 2008 11:04

Min?kin luin tarkkaan kyseisen artikkelin. Periaatteessa ihan hyv?? asiaa, joka olisi pit?nyt julkaista valtamediassa jo 25 vuotta sitten, jolloin Suomessa k?ytiin ankaraa kiistaa vapaista radikaaleista ja antioksidanteista. Taisi olla seleeni silloin keskeinen antioksidantti.

Bj?rkholmin jutussa oli valitettavasti er?it? asiavirheit?. ?Joissakin tutkimuksissa on raihnaisiin rottavanhuksiin saatu uutta kipin?? sy?tt?m?ll? niille karnosiinia ja alfalipoiinihappoa?, h?n kirjoitti. Tosiasiassa kyseess? olivat amerikkalais-ven?l?isen ty?ryhm?n geneettisesti muuntelemat, nopeasti vanhenevat hiiret (senescence-accelerated mice). Karnosiinilis? pidensi niiden elinik?? keskim??rin 20 prosenttia.
http://protein.bio.msu.ru/biokhimiya/co ... 71018.html

?Pelkk? karnosiini kiihdytt?? merkitt?v?sti happiradikaalien tuotantoa?, kirjoitti HS. Tosiasiassa karnosiini on hapetusta ehk?isev? versatiili, antioksidantti, joka stabilisoi ja suojaa solujen ja mitokondroiden kalvoja reagoimalla kemiallisesti useiden erilaisten vapaiden radikaalien, mm. superoksidianionin, kanssa.

Hapetusstressin lis?ksi karnosiini ehk?isee muitakin vanhenemismuutoksia aiheuttavia biokemiallisia prosesseja, kuten proteiinien ja rasvojen (mm. LDL-kolesterolin) sokeroitumista, karbonylaatiota ja vanhentavien AGE-tuotteiden synty? elimist?ss?. Lis?ksi karnosiini suojaa telomeerien kulumiselta, ja jarruttaa t?ll? tavoin ennenaikaista vanhenemista.

Minusta on valitettavaa, ettei suurillakaan suomalaisilla lehdill?, kuten HS:ll?, ole l??ketieteellist? koulutusta saanutta toimittajaa, vaan kuka tahansa tavallinen toimittaja kirjoittelee lehtiin v?h?n mit? sattuu. Bj?rkmanin jutussaan mainitsema meta-analyysi antioksidanteista on tyrm?tty julkisuudessa kelvottomana. Siin?h?n oli j?tetty huomiotta satoja positiivisia tutkimuksia ja valittu vain 67 negatiivista mukaan. V?h?n niin kuin menisin sienimets??n ja poimisin vain m?ti? sieni? ja sitten kirjoittaisin lehtiin, ett? Suomen sienisato on pilalla.

Avatar
MM
Viestit: 547
Liittynyt: 25 Touko 2007 11:33

ViestiKirjoittaja MM » 02 Heinä 2008 19:52

Stabiili, en ole systemaattisesti seurannut antioksidanttitutkimuksia, puolella silm?ll? kuitenkin. Se puolikas silm?ily on tuottanut vaikutelman, ett? isolaatit harvoin pelitt?v?t verrattuna alkuper?isiin elintarvikel?hteisiin.

Onko sinulle (tai muille seuranneille) muodosutunut muunlainen k?sitys?
Mirka

pete
Viestit: 850
Liittynyt: 16 Helmi 2007 15:46
Paikkakunta: Espoo

ViestiKirjoittaja pete » 02 Heinä 2008 23:52

Taas n?yte HS:n "laadusta", n?k?j??n muutkin kuin min? l?yt?v?t? virheit? omilta "alueiltaan" HS:n tarinoissa

Valitettavaa, kun lehti on niin arvoitettu suomessa

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1785
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 04 Heinä 2008 9:48

Havainto Helsingin Sanomista 03.07.08
Joka kolmas varusmies on ylipainoinen.
KTL: Joka kolmas kahteen suureen joukko-osastoon palvelukseen astuva varusmies on ylipainoinen/lihava. Joka nelj?nnen (25%) vy?t?r?n ymp?rys viittasi v?hint??n liev?sti kohonneeseen sairastumisriskiin.
Rivien v?list? on luettavissa, ett? oli kehittynyt/kehittym?ss? se vaarallisin lihavuuden muoto eli keskivartalolihavuus. Siihen liittyykin sitten paljon tuhon siemeni?. Esille nousee metaboliseen oireyhtym??n liittyvi? ilmi?it?, insuliiniherkkyyden alenemista, sokerin (glukoosin) siedon alenemista jne. Onkin vain ajan kysymys, kun saavutetaan sepelvaltimotaudin tai Tyypin kaksi Diabeteksen (T2DM) hoitovaihe.
Ei n?yt? ollenkaan hyv?lt?. Todella terveellisest? ravitsemuksesta on paljon hyv?? ja vaikuttavaa tietoa.
Muutosten tuulet virallisessa valistuksessa ja k?yt?nn?iss? ovat kovin vienoja. Kansa lihoo ja sairastaa!
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1785
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 05 Heinä 2008 11:01

Yle:st? kuultua
Lauantaiaamun YLE: uutisissa kerrottiin ruisleip??n liittyvist? n?kemyseroista viranomaisten ja leiv?n tuottajien v?lill?.

YLE:n arkistosta kopioituna uutinen oli sanantarkasti:

Ruisleiv?n m??ritelm? tiukentui
Julkaistu 05.07.2008, klo 09.22
Ruisleiv?ksi saa jatkossa kutsua vain leip??, jonka viljaraaka-aineesta v?hint??n puolet on ruista. L?hes koko leipomoala on luvannut sitoutua suositukseen, jolla pyrit??n vahvistamaan kuluttajien luottamusta suomalaiseen ruisleip??n.
Elintarviketurvallisuusvirasto Evira olisi halunnut rukiin osuuden viel? suuremmaksi, mutta valmistajat eiv?t t?h?n suostuneet.

Alle puolet ruista sis?lt?v? leip? on my?s nimett?v? ruissekaleiv?ksi. Kuluttajaviranomaiset ovat jatkuvasti saaneet valituksia siit?, ett? ruisleip?n? myyd??n leip??, jonka jauhoista vain pieni osa on ruista.

Rukiin prosenttiosuus viljaraaka-aineesta pit?? jatkossa ilmoittaa samassa n?k?kent?ss? tuotenimen kanssa. Aikaa pakkausmerkint?jen uusimiseen on t?m?n vuoden loppuun.

Ohjeistus on muodollisesti vain suositus, mutta l?hes koko ala on luvannut sitoutua siihen. Valmistajat olivat kuitenkin tiukkana sen suhteen, ettei ruisleiv?ssa vastedesk??n tarvitse olla ruista enemp?? kuin puolet viljasta. T?m? oli ylitarkastaja Tytti Itkosen mukaan Eviralle pettymys.

- Luku j?i alhaiseksi siit? syyst?, ett? markkinoilla olevat leiv?t, jopa markkinajohtajat ovat l?hell? viitt?kymment? prosenttia, h?n huomauttaa.

Kuluttajille maistuu vehn?inen leip?

Valmistajien mukaan suunta on kohti rukiisempaa, mutta useimmissa ruisleiviss? on viel? reilusti vehn??, koska kuluttajien makutottumukset sit? edellytt?v?t. Fazer-leipomoiden tuotep??llik?n Eija Koskelaisen mukaan leiv?n sy?nti meni 90-luvulla pehme?n leiv?n sy?miseksi.

- Kuluttaja ei pysty siirtym??n suoraan hyvin pehme?n ja vaalean vehn?leiv?n sy?misest? sataprosenttiseen ruisleip??n. Vatsa ei sied? sit?. Siksi tarvitaan useita vaihtoehtoja niiden v?lill?.

Ylitarkastaja Tytti Itkonen arvioi, ett? kauppojen leip?hyllyt ovat t?t? nyky? turhan yksipuoliset.

- Valtakunnalliset ketjut ovat vallanneet l?hes kokonaan leip?hyllyt. Paikallisten pienten leipomoiden erikoisuuksia on v?lill? hyvin vaikea l?yt??

YLE Uutiset

Viranomainen tyytyi vesitettyyn nahkap??t?kseen!
Yh? useampi tilansa tiedostava kansalainen tutkii tarkoin mielim?ns? tuotteen sis?lt?selosteen. Lis?aineiden lista kiinnostaa, mutta useimmat ymm?rt?v?t jo sen "pakkosy?t?n p??lle", jota puolustellaan "kuluttajan makutottumuksilla".
Makea leip? maistuu, ylisokeroitu jogurtti maistuu, syntyy riippuvuus. Aito rasvalla tuotettu luonnollinen maku on jo l?hes unohdettu keinotekoisen rasvakammon seurauksena.
Halpa teollinen tuottaminen addiktoivine makuel?myksineen, korkeine glykeemisine indekseineen/kuormineen on markkinoitu terveelliseksi.
Voi voimattomia viranomaisia! Voi virallista ravintoneuvontaa! Kuinka n?in p??sik??n k?ym??n?
Pit?isi kerrata Kari Salmisen kirjoitus (vieraskyn? 15.06.08, HeSa) Luetun ymm?rt?miseen pit?isi my?s kiinnitt?? huomiota.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

hiltas-3
Viestit: 143
Liittynyt: 10 Tammi 2007 19:46

ViestiKirjoittaja hiltas-3 » 05 Heinä 2008 19:32

V?limeren maissa ruisleip? on tuiki tuntematon ja siell? sy?d??nkin vehn?leip??,joka sis?lt?? terveellist? betaiinia paljon enemm?n kuin ruisleip

Avatar
MM
Viestit: 547
Liittynyt: 25 Touko 2007 11:33

ViestiKirjoittaja MM » 06 Heinä 2008 16:57

Joo min?kin v?h?n kapinoisin. Olennainen kysymys ei ole vehn? vastaan ruis, neh?n ovat kasvitieteellisestikin l?hell? toisiaan, vaan viljan ja taikinan k?sittely. Kokojyv?vehn? on joiltakin osin jopa kokojyv?ruista arvokkaampaa ravinteiltaan, ja parhaat etel?eurooppalaiset vehn?leiv?t tehd??n hapattamalla juureen ihan siin? miss? perinteinen pohjoinen rukiinen hapanleip?.

Kuoritut, vanhentunteet jauhot ja teollinen, hapattamaton suoraleivonta ovat ongelman ydin, ei se, onko viljana t?m? tai tuo.
Mirka

kossijuntti

Ruisleiv?n m??ritelm? tiukentui

ViestiKirjoittaja kossijuntti » 06 Heinä 2008 21:06

Hola Timo! T?ss? hieman lis?? t?m?n p?iv?n ruisleiv?n anatomiasta, ennen kuin uudet s??nn?kset astuvat voimaan. Ruisleiv?n nimeen vannovat l??k?rit, terveydenhoitohenkil?kunta ja tutkijat.Suomen Diabetesliitto suosittaa sy?m??n p?ivitt?in 6-8 palaa ruisleip??. Tavalliselle kansalaiselle on my?s syntynyt ruisleiv?n terveysvaikutuksista vankka k?sitys. Katsotaanpa, milt? RUISLEIP? t?n??n n?ytt??.


SY?K?? RUISLEIP??!

Pelkk? sana ?ruisleip?? ei kerro en?? yht??n mit??n leiv?n terveysvaikutuksista, koska mukaan on tullut leipomoiden tuotekehittely ja markkinointi. Sen ne luonnollisesti osaavat. On tunnettava markkinoille tuleva leip?, eik? vain vanhasta muistista tyydytt?v? neuvomaan tyypin 2 diabeetikoita sy?m??n ?ruisleip???, koska se johtaa harhaan ja on neuvona heille vaarallinen.

1) Tuotenimell? ?ruisleip?? muutama suurleipomo ja noin 800 koti- ja pienleipomoa myyv?t leip??, joka sis?lt?? ruislestyjauhoa tai ruissihtijauhoa tai molempia yhdess?(jauhoista on poistettu suuri osa kuoren sis?lt?m?st? kuidusta ja vitamiineista) tai leip??n on lis?tty viel? esim. peruna-, kaura-, ja ohrajauhoa ja esim. siirappia tai maltaita(Saaristolaisleip?) ruisleiv?n maun parantamiseksi.
T?ll? tuotenimell? tunnettu ?ruisleip?? sis?lt?? aina 10 ? 20 % vehn?? sitkon takia (leipomoiden koneelliset valmistuslinjat vaativat t?m?n).
Leipomoiden selvitykset ?ruisleiv?st?? vaihtelevat, mutta heill?h?n on ?oma lehm? ojassa?.

On t?rke?? diabeetikon tiet??, ett? markkinoille p?ivitt?in tulevasta ?ruislev?st?? on poistettu suurin osa sen kuiduista ja vitamiineista muuhun k?ytt??n siilatun kuoriaineksen mukana. T?llainen ruisleip? sis?lt?? yli 70 % t?rkkelyst?, ja nostaa diabeetikoiden ja lihavuuteen taipuvaisten veren sokeritasoa hurjasti, eik? sis?ll? vitamiineja ja kuitua juuri lainkaan.

2) Kaikki se hyv?, mit? ?ruisleiv?st?? l?ytyy, p?tee kuitenkin vain kokojyv?ruisleip??n. Vai p?teek?? Leipomoteollisuus myy KOKOJYV?RUISLEIP?N? tuotetta, kunhan sen kokojyvist? jauhetun ruis- jauhon osuus ylitt?? 20 % leip??n k?ytettyjen ruislesty- ja/tai ruissihtijauhojen, vehn?n ja mahdollisesti muiden leivontaan k?ytettyjen jauhojen kokonaism??r?n. Sama p?tee muistakin viljoista valmistettuihin ns. kokojyv?leipiin. T?st? kaikesta sotkusta selvi?? vain lukemalla tarkoin leiv?n pakkauksen p??ll? olevan tuoteselostuksen. .

Suomessa on ainakin yksi pehme?, 100 %:esti kokojyv?rukiista leivottu leip? - Fazerin j?lkiuunileip?, jonka pakkauksen p??ll? lukee (LUOMU). N?kkileip?puolella 100 %:sta kokojyv?ruisleip?? l?ytyy useilta valmistajilta(asia on aina hyv? varmistaa pakkaukseen painetusta tuoteselostuksesta).
Kannattaa kuitenkin muistaa, ett? 100 %:ssa kokojyv?ruisleiv?ss?kin on yli 50 % t?rkkelyst?. Se on vaarallista diabeetikoille.

Diabetesliitto suosittelee T2DM:lle 6-8 palaa ?ruisleip??? p?iv?ss?. T?ss?kin sen suositukset ovat aikansael?neit? ja vaarallisia. Liiton suosituksen mukaan pit?isi p?iv?ss? sy?d? yhteens? n. 200- 250 g ?ruisleip???, joka sis?lt??n.150 ? 190 gr. pelkk?? t?rkkelyst?, mik? nostaa diabeetikon ja my?s? terveen lihavan? henkil?n veren glukoositasoa valtavasti. eik? diabeetikon haima pysty sit? k?sittelem??n normaalista, vaan tarvitaan haimaa "ruoskivaa" pilleri ja/tai insuliinihoitoa, joka takaa varman lihomisen. T?m? tapahtuu virallisesti hyv?ksytyn diabeteshoidon tarkassa valvonnassa! Perusteluna pidet??n ilmeisesti kuidun saantia, eik? ymm?rret?, ett? tyypin 2 diabeetikon pitk?sokeri(HbA1c) nousee ja l??kityst? joudutaan v?hitellen tehostamaan. T?m? on saattohoitoa parhaimmillaan. Kuitua saa hedelmien ja kasvisten rakenteen sis?lt?m?st? selluloosasta 2 kertaa enemm?n, kuin mit? virallisesti suositellaan, kun niit? sy? 1- 1,5 kg p?iv?ss

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1785
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 07 Heinä 2008 10:09

Kossijuntti on paneutunut asiaan tavallista perusteellisemmin. Hyv?!
Toivottavasti saamme lukea lis?? arkip?iv?n ruokavalintoihin liittyvi? kommentteja. Ostoskoria t?ytett?ess? tietoiseen valintaan on tavattomasti vaikutettu psykologisella mainonnalla. Suomalaiset (muukin maailma) ovat sokeasti luottaneet tieteell? perusteltuihin suosituksiin. T?m? siit?kin huolimatta, ett? juuri kuluttaja on syyllistetty mahtavasta aineenvaihduntasairauksien (syd?n- ja verisuonitaudit, T2DM) lis??ntymisest?. Kunnolla kyseenalaistamaan ja suosittelijat vaihtoon.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa

cron