Kuultua ja nähtyä

Lääketieteen tohtori Timo Kuusela kirjoittaa blogissaan ajatuksiaan terveydestä, ravitsemuksesta ja lääketieteestä. Tämä on blogin keskusteluosio.

Valvoja: San Martino

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1852
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 02 Syys 2009 9:25

Uusinta n?kemyst? lihavuusleikkauksista:

Ann Intern Med

# KAHAN S
ACP Journal Club. Bariatric surgery was dominant over conventional therapy for lifetime management of type 2 diabetes in obese patients.
Ann Intern Med. 2009;151:JC2-15.
PubMed Text format Related articles

# KAHAN S
ACP Journal Club. Bariatric surgery was cost-effective at 2 years for management of type 2 diabetes in obese patients.
Ann Intern Med. 2009;151:JC2-14.
PubMed Text format Related articles

Herra S. Kahanin mielest? asiat menev?t n?in.

Suomessa 400 leikkausta pit?isi saada vuositasolle 2000.

L??k?rit yritt?v?t auttaa siin? ymp?rist?ss?, jonka liikemiehet
(maatalous, jatkojalostus) ravitsemuksesta ovat lippua seuraavien viranomaisp??tt?jien, ruokintaepidemiologien ja medikalisaation tuella saaneet aikaiseksi.
Yksil?n vastuu itsest??n kasvaa. En osaa edes kuvitella jakavani terveysvastuuta pois itselt?ni edell? luetelluille vaikuttajille.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1852
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 05 Syys 2009 10:12

N?in asiat k??ntyv?t:
Amerikan Diabetesliiton ??nenkannattaja Diabetes Health (Professional) kirjoittaa t?n??n:

Today's Top Diabetes Stories...
High Fat Hangover
news
High Fat Hangover

Everyone knows that eating only high fat food is unhealthy way down the road, but we don't really worry that eating a burger will hurt us by next week. Unfortunately, however, it turns out that a high fat diet damages our health (and our brain functioning) a lot sooner than we would like to think. In fact, new research shows that the effects are felt within only ten days. As far as I'm concerned, this was already shown conclusively in the film "Super Size Me," in which director Morgan Spurlock personally examined the effects of fast food on the human body. For one month, he ate only at McDonald's, ordering everything on the menu and "super-sizing" his order whenever asked. Right before our eyes, Spurlock began looking sicker and sicker.

But now Spurlock's experience has been substantiated by new research published online in the FASEB Journal, which shows that within fewer than ten days of eating a high-fat diet, rats had a decreased ability to exercise and experienced significant short-term memory loss. "Western diets are typically high in fat and are associated with long-term complications, such as obesity, diabetes, and heart failure, yet the short-term consequences of such diets have been given relatively little attention," said Andrew Murray, a co-author of the study from the University of Cambridge, in a press release.

The scientists studied rats that were fed a low-fat diet (7.5 percent of calories as fat) and rats that were fed a high-fat diet (55 percent of calories as fat). They found that after only four days, the muscles of the high-fat rats were less able to use oxygen to make the energy needed to exercise, causing their hearts to worker harder-and increase in size. After nine days on a high-fat diet, the rats took longer to complete a maze and made more mistakes in the process than their low-fat-diet counterparts. The researchers examined the rats' muscle cells and discovered increased levels of a protein called uncoupling protein 3, which made them less efficient at using oxygen to make the energy required for running. Read more...

T?m? peruskallioon muurattu n?kemys on my?s Suomen Diabetesliitto r.y.:n ohjenuora.
Kuinka paljon saa viel? lihavuus-, sv-tauti-, 2-diabetes, rasvamaksa. jne epidemiat kehitty?, ennen kuin asiayhteydet oivalletaan. Oivaltaminen ei taida olla viranomaisty?skentelyn vahva puoli.
Oivaltaminen j?? yksil?n omaan harkintaan. Oivaltava yksil? saa jo onneksi tarvittavaa tietoa riippumattomista l?hteist?. Tarvitaan jkv rohkeaa ja kokeilunhaluista mielt? muutaman kuukauden ajaksi, jolloin tulokset vahvistuvat. Onneksi vertaistukea on jo saatavissa.
Milt? tuntuisi luopua muutaman kymmenen kilon ylipainosta, l??kityksen v?henemisest? ja itsens? terveeksi ja suorituskykyiseksi tuntemisen ilosta?
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1852
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 06 Syys 2009 10:44

T?st? saattaa synty? keskustelua, kun koko artikkelin saadaan lukuun.
Joissakin teksteiss?ni olen viitannut modifioituun V?limeren dieettiin, jossa sokeristuvat hiilihydraatit on rajattu elimist?n sietokyvyn mukaan ja korvattu kasviksilla, vihanneksilla jne. Rasvat ovat oliivi?ljypainotteisesti luonnollisia rasvoja ja valkuaista on yleisesti suositettu m??r?.
Runsaat pari vuotta sitten er?s asiantuntijamme ei t?t? n?kemyst? oikein voinut hyv?ksy? ja arvioi sen asiaa tuntemattomaksi. Ehk? n?kemyksi? kuitenkin voidaan v?hitellen hioa?

Effects of a Mediterranean-style diet on the need for antihyperglycemic drug therapy in patients with newly diagnosed type 2 diabetes: a randomized trial.
Esposito K, Maiorino MI, Ciotola M, Di Palo C, Scognamiglio P, Gicchino M, Petrizzo M, Saccomanno F, Beneduce F, Ceriello A, Giugliano D.

Second University of Naples and ASLNA5, Vico Equense/Sorrento, Naples, Italy.

BACKGROUND: Low-carbohydrate and low-fat calorie-restricted diets are recommended for weight loss in overweight and obese people with type 2 diabetes. OBJECTIVE: To compare the effects of a low-carbohydrate Mediterranean-style or a low-fat diet on the need for antihyperglycemic drug therapy in patients with newly diagnosed type 2 diabetes. DESIGN: Single-center, randomized trial. Randomization was computer-generated and unstratified. Allocation was concealed in sealed study folders held in a central, secure location until participants gave informed consent. Participants and investigators were aware of treatment assignment, and assessors of the primary outcome were blinded. SETTING: Teaching hospital in Naples, Italy. PATIENTS: 215 overweight people with newly diagnosed type 2 diabetes who were never treated with antihyperglycemic drugs and had hemoglobin A(1c) (HbA(1c)) levels less than 11%. INTERVENTION: Mediterranean-style diet (<50% of daily calories from carbohydrates) (n = 108) or a low-fat diet (<30% of daily calories from fat) (n = 107). MEASUREMENTS: Start of antihyperglycemic drug therapy, defined by protocol as indicated for follow-up HbA(1c) level greater than 7% (primary outcome), and changes in weight, glycemic control, and coronary risk factors (secondary outcomes). RESULTS: After 4 years, 44% of patients in the Mediterranean-style diet group and 70% in the low-fat diet group required treatment (absolute difference, -26.0 percentage points [95% CI, -31.1 to -20.1 percentage points]; hazard ratio, 0.63 [CI, 0.51 to 0.86]; hazard ratio adjusted for weight change, 0.70 [CI, 0.59 to 0.90]; P < 0.001). Participants assigned to the Mediterranean-style diet lost more weight and experienced greater improvements in some glycemic control and coronary risk measures than did those assigned to the low-fat diet. LIMITATIONS: Investigators responsible for initiating drug therapy were not blinded to treatment assignment. Dietary intake was self-reported. CONCLUSION: Compared with a low-fat diet, a low-carbohydrate, Mediterranean-style diet led to more favorable changes in glycemic control and coronary risk factors and delayed the need for antihyperglycemic drug therapy in overweight patients with newly diagnosed type 2 diabetes. PRIMARY FUNDING SOURCE: Second University of Naples.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Stabiili
Viestit: 512
Liittynyt: 21 Huhti 2008 19:34

ViestiKirjoittaja Stabiili » 06 Syys 2009 15:53

On todenn?k?ist?, ett? yll? selostetussa tutkimuksessa VHH-tyyppinen ruokavalio vaikutti v?h?rasvaista paremmin hapetusstressiin, tulehdussytokiineihin ja geenivirheisiin rasvakudoksessa. Ne n?ytt?v?t olevan syytekij?in? lihomiseen ja ik??ntymiseen liittyviss? elintasosairauksissa, ilmenee tuoreesta Nature Medicine -lehdest?.
http://www.nature.com/nm/journal/v15/n9 ... 9-996.html
http://www.nature.com/nm/journal/v15/n9 ... .2014.html

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1852
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 06 Syys 2009 17:15

Insuliiniresistenssin synnyn ymm?rt?minen toisi mukanaan perustavanlaatuisia mahdollisuuksia koko suuren metabolia(aineenvaihdunta)sairauksien ryhm?n ymm?rt?miselle (2-diabetes. sv-taudit, ylipaino, rasvamaksa ml niihin liittyvi? oheistauteja)
Nyt ollaan sitouduttu ep?m??r?isyyksiin kuten kolesteroliin, jolla kyll? on merkityst?, mutta on vain viite jostakin syvemm?st?, jota emme viel? ymm?rr?. Ravitsemus on yksi keskeinen (keskeisin) vaikuttaja.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Stabiili
Viestit: 512
Liittynyt: 21 Huhti 2008 19:34

ViestiKirjoittaja Stabiili » 07 Syys 2009 12:25

Timon raportoimassa 4 vuotisessa napolilaistutkimuksessa V?limeren eli MED-dieetin merkitt?v? hy?tyvaikutus (verrattuna Diabetesliitotojen suosittelemaan v?h?rasvaiseen ruokavalioon) oli adiponektiinin lis??ntyminen seerumissa. Adiponektiini ehk?isee ja korjaa insuliiniresistenssi? ja parantaa sokerinottoa lihaksiin, jossa se poltetaan energiaksi. Adiponektiinist? suomeksi t?ss? linkiss?:
http://www.biovita.fi/uusi/articles.php?lang=fi&id=11
Koko napolilaistutkimus l?ytyi netist?
http://www.biovita.fi/suomi/pdf/Giugliano_2009.pdf

Marja-aronia
Viestit: 69
Liittynyt: 23 Marras 2008 17:21

ViestiKirjoittaja Marja-aronia » 09 Syys 2009 17:06

Helsingin Sanomissa k?yd??n margariinikeskustelua

Kuluttaja-lehti: V?h?rasvaisin margariini ei ole terveellisin
9.9.2009 9:55 Helsingin Sanomat
http://www.hs.fi/talous/artikkeli/Kulut ... 5249184451

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1852
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 09 Syys 2009 19:31

HS:ssa n?kyy olevan toinenkin aika tiivis keskustelu menossa. Aihe liittyy molempiin p??asiallisiin diabetesmuotoihin:

http://www.hs.fi/keskustelu/Diabeetikko ... 60&start=0
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1852
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 10 Syys 2009 10:39

Patavanhoillisessa ADA:n ??nenkannattajassa esitettiin suorastaan veret seisauttavaa uutta tutkimustietoa:

Abnormal Response to Wheat Protein May Provide Clue To Cause of Type 1 Diabetes
Russell Phillips, PhD
Aug 31, 2009

In a Canadian study involving 42 patients with type 1 diabetes, nearly half of the subjects had an abnormal response to wheat proteins. Scientists at the Ottawa Hospital Research Institute and the University of Ottawa, who conducted the study, found that the patients' over-reaction to wheat is linked to genes that are associated with type 1 diabetes.

The findings have two implications. First, testing for sensitivity to wheat could be a way of establishing whether a person is predisposed to acquiring type 1 diabetes. Second, people at risk for type 1 might forestall its onset by eliminating wheat from their diet.

The presence of wheat generates a response by the body's immune system in the form of attacks by T cell defenders. The Canadians believe that this constant over-reaction puts a strain on the immune system, eventually unbalancing it to the point that it attacks other parts of the body, including the pancreas.

Given the small number of patients in the study, lead researcher Dr. Fraser Scott said that more research would be needed to confirm the link between sensitivity to wheat and the predisposition toward type 1. He noted, however, that previous research with lab animals has shown that a wheat-free diet reduced the risk of developing diabetes.

The study was published in the August 2009 issue of Diabetes.

Sain taannoin vakavan huomautuksen tukeutumisesta ep?kuranttiin tiedon lainaukseen (Puska/Karjalaisen diabetestiedot). Olenkin yritt?nyt parantaa tapani. Lainaan vain luotettavia l?hteit?. Valion jugurttimainoksessa (mainostaja ei saa valehdella) sanotaan yli 80% suomalaisista k?rsiv?n suolistovaivoista.
Liittyy sik?li teemaan, ett? ihan tieteellisiss? teksteiss? on viitattu vehn?n ja yleens? viljan proteiininen olevan monella tavalla ep?ilytt?vi?. Sulaneiden valkuaisaineiden palojen jopa kerrotaan vaikuttavan opiaattien tavoin.
Olkoon suolessa ruuansulatuksen j?ljilt? mit? hyv?ns? yhdisteit?, suolen kunto on ratkaiseva. On kirjoitettu vuotavasta suolesta. T?ss? tilassa suolen huono sis?kalvo p??st?? soluv?leist? yhdisteit? vereen, jotka aiheuttavat immunologisia puolustusvasteita. Seurauksena voi siis olla melkein mit? vain n?ill? 80%:lla suolivikaisia. Keliakia, Crohnin tauti tai haavainen paksusuolen tulehdus ovat er?t? ??riesimerkkej?, joista kuuluu sik?li kummia, ett? niist? k?rsiv?t voivat muuttua viljoja v?lttelem?ll? oireettomiksi.
2-diabetes onkin sitten oma lukunsa.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1852
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 10 Syys 2009 11:18

Aiemmin esittelem?ni Esposito et al. artikkeli ei ole her?tt?nyt yleist? kommentointia.
Se onkin kovin tavanomainen. V?limeren dieetin tapaan lis?tty rasva (oliivi?ljy) ja l?hes homeopaattinen hiilihydraattiv?hennys kepitti v?h?rasvaisen dieetin niin painonhallinnan kuin 2-diebetes edullisuutensa vuoksi. Samaa havaintoa saatiin noin vuoden takaisessa israelilaistutkimuksessa.
N?it? taustoja vastaan tuntuu aika ilke?lt? lukea arvoisan Diabetesliittomme kansalaisia pelottelevia kommentteja niist? uhkista, joita kohdistuu hiilihydraattien vieroksuntaan.
Seuraillessani HS:n k?ynniss? olevia margariini- ja diabeteskeskusteluja, voi havaita oikein mielenkiintoisen mielipidekirjon. Edes perusfaktat niin kuin ne nyk??n oletetaan olevan, eiv?t ole laajasti tiedossa. Mukana on valistava l??k?rikin, joka kirjoittaa kuin edesmennyt ?itini - mutulohdutusta. Vankka keskustelija Mie sent??n oikoo ketoosin ja ketoasidoosin virhek?sityst?. Muutenkin Mie esitt?? aika paljon omia ajatuksia pyrkim?tt? toisten k?sitysten kumoamiseen tunnetulla innolla. Ilmeisesti asiat kehittyv?t - vaikkei heti silt? n?yt
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Tri Kuusela Info
Viestit: 164
Liittynyt: 08 Tammi 2009 18:13

ViestiKirjoittaja Tri Kuusela Info » 10 Syys 2009 11:38

Helsingin Sanomien diabeteskeskustelu viel? kerran:


Hiilihydraatiton ruokavalio
annie-l??k?ri | 9.9.2009 16:43
Hiilihydraatiton ruokavalio saa todistetusti painon laskemaan, tosin kuulin tapauksesta, jossa muutoin perusterve nuori, lihava ihminen kuoli siihen. Painonhallinnasta itse laihtumisen j?lkeen on huonompi n?ytt?. Toisaalta monille tulee ongelmaksi pilviin nousevat kolesteroliarvot, jotka lis??v?t syd?n- ja verisuonitautiriski?. Tied?tk?, ett? kakkostyypin diabeetikon hoidossa monesti joudutaan aloittamaan kolesterolil??ke ennen ensimm?ist?k??n sokeril??kett??


"Diabetes r?j?ht?? k?siin Suomessa"

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1852
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 10 Syys 2009 12:04

Voiko asian esitt?? viel? lapsellisemmin?
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1852
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 11 Syys 2009 11:25

D3-vitamiinin tarpeesta on kirjoiteltu laajasti. n?kemykset risteilev?t yleisten suositusten, todellisten veripitoisuuksien ja myrkyllisyysrajojen ristiaallokossa.
D-vitamiinin merkitykset ovat monet. Kopion alle lyhennelm?n, joka on julkaistu ?skett?in eritt?in arvovaltaisessa tiedelehdess? (Circulation).
D-vitamiinille kuvataan rooli vaahtosolujen hillitsij?n?. Tunnetusti vaahtosolut "sy?v?t" kolesterolia verisuonien sein?kertymist?, sy?v?t kunnes "r?j?ht?v?t". T?m? soluj?te kertyy verisuoniplakkeihin, aiheuttaa tulehdusreaktiota ja suonta tukkiva reaktio etenee ajan saatossa. Usein t?llainen verisuoniplakki repe??. Repe?m? puolestaan on ?killisesti henke? vaarantava tapahtuma sepelvaltimossa sijaitessaan.
Artikkelin sulattelu on kesken.
T?ss? lyhennelm?:

(Circulation. 2009;120:687-698.)
? 2009 American Heart Association, Inc.
Vascular Medicine
1,25(OH)2 Vitamin D Inhibits Foam Cell Formation and Suppresses Macrophage Cholesterol Uptake in Patients With Type 2 Diabetes Mellitus
Jisu Oh, BS*; Sherry Weng, MD*; Shaili K. Felton, MD; Sweety Bhandare, MD; Amy Riek, MD; Boyd Butler, PhD; Brandon M. Proctor, PhD; Marvin Petty, BS; Zhouji Chen, MD, PhD; Kenneth B. Schechtman, PhD; Leon Bernal-Mizrachi, MD; Carlos Bernal-Mizrachi, MD

From Endocrinology, Metabolism, and Lipid Research, Department of Medicine (J.O., S.W., S.K.F., A.R., M.P., C.B.-M.), Division of Nephrology, Department of Pediatrics (S.B.), Department of Cell Biology and Physiology (B.B., C.B.-M.), Cardiovascular Division, Department of Medicine (B.M.P., K.B.S.), Geriatrics and Division of Nutritional Science, Department of Medicine (Z.C.), and Division of Biostatistics (K.B.S.), Washington University, St Louis, Mo, and Hematology/Oncology, Winship Cancer Institute, Emory University (L.B.-M.), Atlanta, Ga.

Correspondence to Carlos Bernal-Mizrachi, Washington University School of Medicine, Campus Box 8127, 660 S Euclid Ave, St. Louis, MO 63110. E-mail cbernal@dom.wustl.edu

Received February 3, 2009; accepted June 15, 2009.

Background? Cardiovascular disease is the leading cause of death among those with diabetes mellitus. Vitamin D deficiency is associated with an increased risk of cardiovascular disease in this population. To determine the mechanism by which vitamin D deficiency mediates accelerated cardiovascular disease in patients with diabetes mellitus, we investigated the effects of active vitamin D on macrophage cholesterol deposition.

Methods and Results? We obtained macrophages from 76 obese, diabetic, hypertensive patients with vitamin D deficiency (25-hydroxyvitamin D <80 nmol/L; group A) and 4 control groups: obese, diabetic, hypertensive patients with normal vitamin D (group B; n=15); obese, nondiabetic, hypertensive patients with vitamin D deficiency (group C; n=25); and nonobese, nondiabetic, nonhypertensive patients with vitamin D deficiency (group D; n=10) or sufficiency (group E; n=10). Macrophages from the same patients in all groups were cultured in vitamin D?deficient or 1,25-dihydroxyvitamin D3 [1,25(OH)2D3] ?supplemented media and exposed to modified low-density lipoprotein cholesterol. 1,25(OH)2D3 suppressed foam cell formation by reducing acetylated or oxidized low-density lipoprotein cholesterol uptake in diabetic subjects only. Conversely, deletion of the vitamin D receptor in macrophages from diabetic patients accelerated foam cell formation induced by modified LDL. 1,25(OH)2D3 downregulation of c-Jun N-terminal kinase activation reduced peroxisome proliferated?activated receptor-{gamma} expression, suppressed CD36 expression, and prevented oxidized low-density lipoprotein?derived cholesterol uptake. In addition, 1,25(OH)2D3 suppression of macrophage endoplasmic reticulum stress improved insulin signaling, downregulated SR-A1 expression, and prevented oxidized and acetylated low-density lipoprotein?derived cholesterol uptake.

Conclusion? These results identify reduced vitamin D receptor signaling as a potential mechanism underlying increased foam cell formation and accelerated cardiovascular disease in diabetic subjects.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

westie
Viestit: 186
Liittynyt: 06 Marras 2007 14:33

ViestiKirjoittaja westie » 11 Syys 2009 13:55

Valaiseva ja hyvin mielenkiintoinen tuo Timon esille laittama artikkeli! N?k?j??n kun riitt?v?sti taivaltaa eteenp?in niin polut alkavat l?henty?. T?m? tuore artikkeli vet?? yhteen ja valaisee asioita. Runsas fruktoosi on liitetty rasvamaksan syntyyn ja mekanismiksi on esitetty alan tutkijoiden suulla ER stressi ja JNK aktivointi; n?ist? puhutaan tuossa Timon artikkelissa. Olisi kiva tiet?? lis?? D-vitamiinireseptorin roolista maksan sairauksissa.

Diabetes of the Liver: The Link Between Nonalcoholic Fatty Liver Disease and HFCS-55

The c-Jun amino-terminal kinase (JNK), which is intimately linked to insulin resistance, was also activated; and this was accompanied by an increase in endoplasmic reticulum (ER) stress and intracellular free calcium perturbation. Hepatocytes exposed to HFCS-55 exhibited mitochondrial dysfunction and released cytochrome C (CytC) into the cytosol. Hepatic steatosis and mitochondrial disruption was induced in vivo by a diet enriched with 20% HFCS 55; accompanied by hypoadiponectinemia and elevated fasting serum insulin and retinol-binding protein-4 (RBP4) levels.


Dietary fructose and intestinal barrier: potential risk factor in the pathogenesis of nonalcoholic fatty liver disease

The present review outlines some of the potential mechanisms associated with the development of NAFLD and fructose intake with a particular focus on the role of the intestinal barrier functions.

Stabiili
Viestit: 512
Liittynyt: 21 Huhti 2008 19:34

ViestiKirjoittaja Stabiili » 16 Syys 2009 12:53

westie kirjoitti:Runsas fruktoosi on liitetty rasvamaksan syntyyn ja mekanismiksi on esitetty alan tutkijoiden suulla ER stressi ja JNK aktivointi

Runsas fruktoosi maksasoluihin ei tule pelk?st?? sy?dyst? fruktoosista, vaan etenkin diabeetikolla aldoosireduktaasi-niminen entsyymi (AR) pelkist?? glukoosin ensin sorbitoliksi, jonka puolestaan sorbitolidehydrogenaasi muuntaa fruktoosiksi. Diabeetikolla glukoosi palaa t?ll? tavalla v??r?? reitti?, jonka nimen? on polyolipolku. Se lis?? sokeristumisen lopputuotteiden eli AGE:n ja vapaiden radikaalien tuotantoa soluissa. AGE:t ovat p??asiallisia syytekij?it? diabeetisten silm?, - hermo-, munuais- ja valtimomuutosten synnyss?. Berberiini ehk?isee aldoosireduktaasia ja lis?? AGE:n haittojen synty? lis??m?ll? esRAGE-reseptorien m??r?? soluissa.
Aldoosireduktaasista lis?tietoa t?ss?
http://edrv.endojournals.org/cgi/content/full/26/3/380

RAGE eli AGE-tuotteiden vastaanotin (reseptori) on 45 kDa (kiloDalton) proteiini, solun kalvomolekyylien immuunoglobuliinien superperheen j?sen. Sit? esiintyy yksitumaisissa fagosyyteiss? (sy?j?soluissa), endoteelisoluissa, verisuonten sile?ss? lihaksessa ja keskushermoston soluissa. RAGE on monisitojareseptori (multi-ligand receptor). AGE:n kiinnittyminen RAGEen johtaa patologisiin reaktioihin, jotka h?iritsev?t solujen normaaleja toimintoja. ?skett?in on l?ydetty RAGEn uusi variantti, endogeeninen eritysreseptori (endogenous secretory receptor, esRAGE), joka voi kaapata AGE:t? ja neutralisoida sen haittavaikutuksia soluissa. esRAGE kiert?? veress? ja solujen ulkopuolisissa nesteiss?. Niinp? esRAGEn aktivointi tai sen ekspression lis??minen on suotavaa diabeteksessa. esRAGE voidaan mitata seerumista ja plasmasta.
http://www.metachem.co.uk/esRAGE.htm


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa