Kuultua ja nähtyä

Lääketieteen tohtori Timo Kuusela kirjoittaa blogissaan ajatuksiaan terveydestä, ravitsemuksesta ja lääketieteestä. Tämä on blogin keskusteluosio.

Valvoja: San Martino

Avatar
MahaTar
Piällysmiesj
Viestit: 1410
Liittynyt: 17 Helmi 2009 13:10
Paikkakunta: Pieni voittamaton kylä Blogistanissa
Viesti:

ViestiKirjoittaja MahaTar » 22 Heinä 2010 9:32

:shock: ?y n?y... :P
Voi voi, voi voi voi, voi!

http://mahatar.blogspot.com/

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1706
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 26 Heinä 2010 13:53

Tarjolla olevia ruoka-aineita on siis katseltu...

Otsikoksi t?h?n sopisi kai paremmiin N?HTY? ja KOETTUA.

Vanha ?ij?nk??kk? on joutunut kes?n kuluessa riehumaan selv?sti yli kykyjens?. Puutarhaa ja hedelm?tarhaa on siell? sun t??ll?. Ihan ty?valtaiseksi meni.
Tuli sitten mieleen kuntotesti. Vapaasti valittu sovellus oli yli 5000 km retkiautoksi muunnellun MB Varion ratissa. Jos kuka tuntee, tiet?? milt? tuntuu. Aikaa kului kolme viikkoa.
Matkan motiivi oli katsastaa kuuden vuoden j?lkeen uudestaa EU:n it?rajan kehittyminen, vallitsevat tunnelmat, motivaation taso jne.
Totean yhteenvetona, ett? el?kkeest?ni Suomen verottamat eurot maksan mielell?ni EU:n entisen Sovjettiblokin kehitt?miseen ohjaamat rahat. En pullikoi yht??n osuuteni maksamista vastaan.
Hurja luonto tietenkin k?ski tekem??n kaiken vaikeimman j?lkeen. Aina piti tavoittaa juuri p??kaupungin tunnelma. Se tietenkin toteutui etsim?ll? viimeisin ja l?hinn? ydint? oleva asettumispaikka, jalkautuminen, ymp?rist?n haistelu, juttuihin ly?tt?ytyminen. provosointi jne - v?h?n niin kuin vakoilu. Kuka nyt on py?ritellyt tuommoisen vajaan 10 tonnin umpikuorma-autoa, vaikka hyv??kin, tiet??, mit? se on vaikkapa Wienin, Varsovan tai Prahan keskustoissa. Vanhan veri ei vapise - en??.
Referenssein? k?ytin Suomen, Espanjan ja Sveitsin oloja. Tunnen ne aika hyvin.
Eu:n sis?iset olot ovat todella tasoittuneet. Puolassa p??see jo liikkumaan pikateit?, jotka kytkev?t sek? Puolan ett? Tsekin tasavallat yhteen Saksan kanssa. Puolassa joutuu viel? zikzakkiin, jos pikateit? halajaa. Arvioksi tuli, ett? Puolan vanhasta tiekannasta paikkaamattomine reikineen puolet ovat jo eurooppalaista tasoa. Muualla vallitsee eurooppalainen taso, mit? se sitten onkaan. Nyt ei kuitenkaan tullut katsastetuksi n?it? Balkanin uusia Eu-maita, Romaniaa jne.
Varsovan getto h?vitettiin Aatun valtioviisaudella ??rimm?isen raalla tavalla. On ne paikat siell? viel?kin. Tavallinen turisti kaipaa kyll? apua. Paikallinen on paras opas ja mieluiten v?h?n i?kk??mpi. Englanti kelpaa ja sit? osataan. Tuli sitten sekin tietoon, ett? geton tapahtumista muistuttamaan rakennettavan muistomerkin on suunnitellut suomalaiset arkkitehdit. Onhan se niinkin, ett? valimo kuin valimo osaa pronssista valaa noita sotaukkojen kuvia ajalle tyypillisiss? varusteissa. Hiukan kehittyneemp?? on ainakin minun mielest?ni joku paremmin henkist? k?sittely? stimuloiva muistomerkki. T?st? meill? on omaa kokemusta. Tunnetun Raatteen tien ihmis- ja kalustotuhon muistona on suomalainen ??rimm?isen hienotunteinen ja ajatuksia her?tt?v? muistomerkki, joka kuvaa my?s karastrofin suuruutta. Arvoisan vastapuolen ukonkuvat joko ?idin/enkelin syliss? vainajana tai edelleen rinta pystyss? tappoon rient?v?n? ei ole en?? t?t? p?iv?? henkisess? katsannossa.
Eurooppa siis yhten?istyy sek? materiaalisesti ett? henkisesti.
Sveitsi on kuitenkin omalaatuisensa koko Euroopassa ja maailmassa. Kun muut valtiot laman varjolla nostavat arvonlis?prosenttejaan, Sveitsi puhuu laskemisen elvytt?v?st? vaikutuksesta. Yhten?iseksi tasoksi tavoitellaan jotakin 6,2 - 6,3 %, joka sin?ll??n on naurettavan alhainen vaikka meihin verrattuna. Sveitsil?isill? onkin ollut erityinen lahja rikastua pikku hiljaa pienin askelin.
Suomalaiset ovat lihavia ja turvoksissa (past??si on yksi kuvaava sa, jos kuka ymm?rt??). Liettualaiset ja sveitsil?iset ovat laihoja ja sitkeit? yleiskuvaltaan. Sama piirre on l?ntisess? It?vallassa. Muissa maissa n?kym? on t?lt? v?lilt?. Kansakuntana h?vi?mme komeasti laihuuskisan.
Varpu kirjoittelikin jo muualla Pariisin kauppatunnelmista. Roskaruoka valtaa aina enemm?n markkinoita. Asiallisen ruuan hankinta luonnonmukaisine tuotantotapoineen n?ytti koko tutkitulla alueella Suomea helpommalta ilman suurta paikallistuntemustakin. Sveitsiss? pienet ja hajusta tunnistettavat juustokaupat olivat valitettavasti h?vinneet.
Meill? suomalaislla taitaa vuosikymmenien rasvakammon lis?ksi olla vallitsevana my?s valtava bakteerikammo. Se ei ole miss??n suhteessa terveen immunologian sietokyvyn tai kunkin henkil?kohtaisen paksusuolen mikrobimaailman kanssa.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1706
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 30 Heinä 2010 12:53

Suomen hermeettinen kes?sulku helpottanee l?hip?ivin? siirtyess?mme elokuulle.
Kes?rauha on sallinut paitsi ty?n kanssa r?hj??mist?, matkailua ja my?s eri kirjoittajien ajatuksiin paneutumista.
T?n?kin kes?n? yll?tti Helsingin Sanomien tiedetoimittaja (kes?isin?) Susanne Bj?rkholm raikkalla ja varsin perusteellisella artikkelilla kolesterolista - niin perusteellisesti v??rin ymm?rretyst? (paremmin: annettu ymm?rt??) kehomme rakennuspalikasta. Ilman kolesterolia ei ole el?m??.
Vuosi sitten S. B. kuvasi samassa lehdess? ansiokkaasti solujen energianmuodostusta. Kannustelin jatkamaan kirjoittelua.
No, olisi Susannen juttuun kommentoitavaa ainakin rasvan?kemyksen osalta. Onpahan vain niin, ett? uusin tutkimus on jo ajamassa Susannenkin k?sityksest? ohi.
Haluan v?ltt?? rasvojen juupas - eip?s asetelmaa puuttumalla artikkelin innoittamaan j?lkikeskusteluun ja siihenkin osittain. Helsingin Sanomat/Kolesterolikeskustelu
Asiallisesti kirjoittava Mal?n haastoi vastarannan kiisken? kaiken asiallisen keskustelun alas ampuvan Mie:n itselleni tutuilla ilmaisulla. Kyse oli siit?, miksi emme halua vakuuttua vaikkapa "kolesterolin" l??kityksen mielett?myydest? jonkin verest? mitattavan "kokonaiskolesteroli"-arvon perusteella.
K?ytettiin kirjainyhdistelm?? 1H NMR. Kysymyksess? on fysikaaliseen ilmi??n perustuvasta (ydinmagneettinen resonanssi) vanhasta ja paljon k?ytetyst? analyysimenetelm?st?. Verimittauksiin k?ytetty j?rjestelm? on eritt?in moderni sovellus, jossa on l?yd?ksen tulostukseen sovellettu hyvin modernia atk-teknologiaa. Aalto-Yliopiston Teknillisen korkekoulun akatemiaprofessori Kimmo Kaski on joukkueineen mukana ratkomassa kehitt?m?ss? laskennallisen l??ketieteen osaamista. Mika Ala-Korpela on oikea energiapaketti, jolle perustettiin osaamisen suppea professuuri Oulun yliopistoon. Yhteisty? on tietojeni mukaan kovinkin vilkasta paikallisten mm rasvatutkijoiden (muidenkin) kanssa. 1H NMR-tutkimusta tehd??n vilkkaasti my?s Helsingiss? (prof. Per-Henrik Groop ym) ja Kuopiossa. Olen asettanut suuria odotuksia mm Prof Markku Laakson ym (Kuopio) ty?n alla olevan suuren seerumim??r?n j?lkianalysointiin ja havaintojen liitt?mist? 2-diabetekseen.
Menetelm? on siis eritt?in hyv?, jos vain osaamme tulkita tulosta. Onpahan vain t?t?kin tulkintaa pyritty sabotoimaan monin olemassa olevin kvasiperusteluin (ml. Mie).
Lainaan Mika Ala-Korpelan (ym) teksti?:
""We have recently set up a highly automated, high-throughput platform for serum NMR metabonomics [1] that has now (end of May 2010) been operational for ~17 months with around ~60,000 samples from various epidemiological studies analyzed. Thus, a new era is at our hands [2] to study large-scale epidemiological studies of common public health problems such as vascular diseases and the related metabolic conditions such as diabetes and metabolic syndrome.
The requirement of true high-throughput demands not only a fine tuned and automated hardware, but calls also for fast and automated methods to process and quantify the spectra. The standard protocol involves two molecular windows for each sample: a standard 1H spectrum (LIPO) and a CPMG spectrum (LMWM) for quantification of lipoprotein subclasses and low-molecular-weight metabolites, respectively. For the latter, an automatic line shape fitting method was originally used to establish metabolite quantifications. However, reliable automation of line shape fitting is a tricky issue, particularly for rather complex biological spectra, and due to the iterative character of the analysis also time concerns arise. We illustrate at the poster how substantial increase in speed was achieved by converting the line shape fitting procedures into linear regression models [3] without compromising the quantification accuracy, but in fact increasing the reliability of the automated analyses.
Briefly, 300 spectra were carefully quantified by manual line shape fitting in TLS (a part of PERCH software) [4]. These spectra were then used as training data to build metabolite specific linear regression models, which perform the quantification by using the spectral data points as input only. A pre-processing procedure, including, e.g., baseline zeroing and peak alignments, was also created to increase the model performance. ""
Toivottavasti teksti avautuu mahdollisimman monille.
Useilla eri diagnostiikan menetelmill? l?yd?ksi? tarkastellaan erilaisista "ikkunoista". T?ll? tarkoitan, ett? l?yd?s vaatii laitteiston "viritt?mist?" tutkimukseen sopivaksi (vrt isotooppitekniikka).
Ikkunoista LIPO tarkastelee veren rasvoja. Tyypilliset lipoproteiinit ("kolesterolirasvat") kuten VLDL, IDL, LDL ja HDL ovat m??ritett?viss? alaluokkineen ja m??r?llisesti. Toinen ikkuna sopii taas paemmin molekyylipainoltaan matalien yhdisteiden tarkasteluun/mittaamiseen (glukoosi jne). Metaboliitteja tunnistetaan jo komea m??r? (ca 300).
On syyt? ottaa my?s huomioon, ett? menetelm? on "rajoitetusti joukkotutkimuskelpoinen" (M. A-K), eli suuri kapasiteettinen.
Jos n?it? menetelmi? ei saada "joukkotutkimusk?ytt??n" testaamaan esimerkiksi paljon huomiota saavuttaneen hiilihydraatteja rajoittavan ravitsemuksen terveysvaikutuksia (tai mahdollisia haittoja) on joku taho ymm?st?nyt teht?v?ns? ja vastuunsa t?ysin v??rin.
Osallituessani lukuisia vuosikymmeni? sitten yhden menestystarinan (magneettikuvaus) kehitt?miseen, potilastutkimusten ohella aika t?rke? teht?v? oli vakuutta fiksut insin??rit siit?, ett? nyt tehd??n todella merkityksellist? tutkimuslaitetta potilastutkimuksiin - ei insin??rilelua. Toivottavasti t?t? puolta nyt ei ole en?? mukana. Itse uskon, ett? kyseess? on kyvytt?myys poiketa vakiintuneista k?sityksist? mm ravinnon terveysvaikutusksista, rasva- ja "kolesterilikammosta, hiilihydraattien vaikutuksesta veren rasvoihin jne. Mie:llekin n?ytt??n vallitseva tiedon taso hyvin riitt?v?n. Tarvetta ei ole k?sitysmuutoksiin.
Kielt?m?tt? nykyinen tiedon taso palveleekin mukavasti sellaisia tahoja, joille lis??ntyv?st? tiedosta olisi vain haittaa, selitett?v?? ja taloudellisia menetyksi
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1706
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 06 Elo 2010 10:38

Pieni havainto saapuneesta postista:
Amerikan diabetesliiton (ADA) julkaisu DiabetesHealth on eritt?in "oikeaoppinen" tiedottamisessaan. Ajoittain ik??n kuin karkaa hyvinkin moderneja ajatuksia, joihin on tapana liitt?? vastuuvapautta korostava "pojat kertoo" klausuuli.
Nyt tunnettu koomikko Drew Carey oli pudottanut painostaan 80 paunaa eli jotakin p??lle 35 kg. Samalla oli loppunut 2-diabeteksen hoitotarve l??kkein.
Koomikko kertoo miten: VHH:lla! Hoito kuvataan jo jutun alussa "ep?konventionaaliseksi". Niinp? - ja puolen vuoden rypistys.
Oliskohan Careyn tilanteeseen kytkeytynyt joku takapiru kuten kardiologi William Davis?
No, kun hyvin menee - menk??n.

http://20.fi/5219
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1706
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 06 Elo 2010 11:53

Kerrottiin ett? Suomen TV esitti ohjelman:

"EL?V? ARKISTO RUOKA JA JUOMA" tms

Tiedottamisella mustan saa valkoiseksi, vaikka punaiseksi. T?m? on i?n tuoma vakuuttuneisuus.
Ohjelma oli kuvannut ravitsemukseen liittyv?? tiedottamista kokkeineen jossakin pre-/post-vaiheessa suhteessa Pohjois-Karjala hankkeeseen.
On tavattoman vetoavaa vet?? liev?sti invalidi (lapsihalvauksen j?lkitila?) mutta sanavalmis ja miellytt?v? kokki valistajaksi ja varsinkin, kun mukana on pieni ja hoikka verrokki.
On siis "satavarma", ett? "suomalaisen ravitsemushoidon is?, Pekka Puska" on ollut t?ysin varma uskossaan ja muille tahoille t?ysin vastustamaton keih??nk?rki.
Ehk? t?h?n sopiikin toisto Pekka Puskan omin sanoin kertomana "miten se tapahtui":

"" Projektia toteutettaessa erityisesti seuraavat toiminnot olivat keskeisess? asemassa:

* terveydenhuolto (kansanterveysty?, ty?terveyshuolto, sairaalat)
* yleinen terveyskasvatus ja viestint? (radio, TV, lehdist?, terveyskasvatuslehtiset ja -julisteet, videot ym.)
* koululaitos (nuorisoprojektit ja yhteys vanhempiin)
* j?rjest?t (syd?nj?rjest?t, marttaj?rjest?, urheiluseurat ym.)
* elinkeinoel?m? (kaupat, elintarviketeollisuus, l??keteollisuus ym.)

Lis?ksi oltiin aktiivisesti yhteydess? kuntien p??t?ksentekij?ihin. Projektin kuluessa vaikutettiin monella tavalla my?s lains??d?nt??n (esim. tupakkalaki, ravintorasvas??d?kset ym.). ""


T?st? on seurannut:
"Keskustelussa" on v?h?telty ja p??asiassa torjuttu vakuuttavat n?kemykset terveellisest? ravitsemuksesta mm luonnollisten rasvojen terveysmerkityksest? ja hiilihydraattien/viljonen todetuista haitoista.
J?rkytt?v?t aineenvaihduntasairauksien kasvuluvut on k??nnetty sairaan viaksi ja liikunnasta tai paremminkin sen puutteesta tehty suuri syntinen.
Tiedottamisen pit?isi pikimmiten pohtia, miten py?r? saataisi peruutusvaihteelle, jotta edes jonkinlainen uskottavuus palautuisi. Olisiko se edes mahdollista Suomessa?
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1706
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 06 Elo 2010 13:39

Kes?tauon j?lkeen Suomen L??k?rilehti on alkanut j?lleen ilmesty?.
T?n??n netiss? ilmestyneess? versiossa keskustellaan 2-diabeteksest?.
Asia on siksi t?rke? ( -vakava paikka...), ett? mahdollisista seuraamuksista huolimatta kopion koko p??kirjoituksen mahdollisimman monen luettavaksi:

Tyypin 2 diabetes ? vakava paikka
JAAKKO TUOMILEHTO
LKT, VTM, professori Helsingin yliopisto jaakko.tuomilehto@helsinki.fi
MATTI UUSITUPA
LKT, professori It?-Suomen yliopisto matti.uusitupa@uef.fi
Diabetes m??ritell??n ja diagnosoidaan veren suurentuneen glukoosipitoisuuden perusteella. Raja-arvot ovat muuttuneet vuosien varrella, ja nyt tarjotaan diagnoosikriteeriksi my?s glyko- hemoglobiinin arvoja.
Tyypin 2 diabetes on yksi nopeimmin kasva- vista kansanterveysongelmista maailmanlaa- juisesti. Suomessa on jo yli puoli miljoonaa dia- beetikkoa. Veren glukoositaso ei kohoa itses- t??n, vaan siihen tarvitaan sek? taudille altis- tavat perint?tekij?t ett? ep?terveelliset el?- m?ntavat.
Suurentuneella glukoosipitoisuudella on tok- sinen vaikutus, ja se saa aikaan kudosvaurioita kaikkialla elimist?ss?. N?ist? seuraa monia vakavia liit?nn?istauteja ja ennenaikainen kuolemanvaara. Ongelma ei ole laantumassa, kuten Forssas ty?tovereineen t?ss? lehdess? (s. 2359?67) osoittaa. Vertailevissa tutkimuk- sissa onkin osoitettu, ett? tyypin 2 diabetes on yht? vakava tauti kuin sepelvaltimotauti. Viime aikoina on kiinnitetty huomiota my?s siihen liittyv??n sy?p?alttiuteen.
Terveystaloustutkijat ovat osoittaneet, ett? tyypin 2 diabeetikot ovat terveyspalvelujen suurkuluttajia. He k?ytt?v?t palveluja 3?5-ker- taisesti muuhun v?est??n verrattuna. Tyypin 2 diabetes onkin paitsi terveydellinen my?s ta- loudellinen aikapommi. Asialle on teht?v? jota- kin, ja Suomessa onkin ryhdytty toimeen.
Tunnemme hyvin tyypin 2 diabeteksen t?r- keimm?t riskitekij?t, joihin voidaan vaikuttaa: lihavuus, v?h?inen liikunta, v?h?inen ravinto- kuidun saanti ja liiallinen tyydyttyneen rasvan saanti ovat listan k?rjess?. Tied?mme my?s, ett? henkil?t, jotka noudattavat terveellisi? el?- m?ntapoja, sairastuvat harvoin tyypin 2 diabe- tekseen. Viel? parempi uutinen on, ett? kes- keisten riskitekij?iden korjaaminen v?hent?? diabeteksen kehittymisen riskin alle puoleen perint?tekij?ist? riippumatta. Tutkimusn?ytt? on selvempi kuin ehk? mink??n muun krooni- sen taudin ehk?isyn suhteen.
Tutkijoiden hankkima tieto terveysongel- mien syist?, hoidosta ja ehk?isyst? ei aina automaattisesti siirry hy?dytt?m??n v?est?? ilman aktiivisia toimenpiteit?. Sairauksia voi- daan ehk?ist? joko tunnistamalla riskiryhm?t ja kohdistamalla terveysneuvonta heihin, tai kohdistamalla toimenpiteet koko v?est??n. T?ll?in otetaan huomioon my?s terveydenhuol- lon ulkopuoliset toimijat ja tarvittaessa muute- taan lains??d?nt??. Usein tehokkain tapa on vied? kumpaakin strategiaa eteenp?in sa- manaikaisesti. Hyv? esimerkki on se ty?, jolla estet??n tupakan terveyshaittoja.
Suomi on ensimm?inen maa, jossa on kehi- tetty tyypin 2 diabeteksen ehk?isy? valtakun- nallisesti. Maassamme vuosina 2003?2008 toteutettu D2D-hanke on ainutlaatuinen. Nyt siit? on saatu ensimm?isi? kokemuksia (ks. Salopuro ym. s. 2369?79 ja Saaristo ym. s. 2381?8 t?ss? lehdess?). N?ytt?? silt?, ett? jo vuosikymmeni? jatkunut ylipainon lis??ntymi- nen on pys?htynyt v?est?tasolla. Diabeteksen ehk?isyn jalkauttaminen perusterveydenhuol- toon on osoittautunut haasteelliseksi teht?- v?ksi. Siihen on monia syit?, joista t?rkeimpi? lienee ehk?isev??n ty?h?n suunnattujen re- surssien niukkuus. El?m?ntavat, jotka liittyv?t tyypin 2 diabeteksen kehittymiseen, ovat my?s monien muiden kroonisten tautien riskiteki- j?it?. Useiden kroonisten kansantautien taus- talla voi olla paljon laajempi yhteiskunnallinen ongelma, jonka ratkaisemiseen tarvitaan mo- nien muidenkin tahojen aktiivista osallistu- mista. Riitt?v? liikunta ja terveellinen ruoka- valio ovat asioita, joita terveydenhuolto ei voi omia, vaan ne on n?ht?v? osana jatkuvasti muuttuvan yhteiskunnan kokonaisuutta. Liha- vuuden ja tyypin 2 diabeteksen ehk?isy on siir- tym?ss? useissa maissa poliittiselle agendalle, siksi vakavasta kansanterveysongelmasta on kyse.
L??k?rilehti

Valitan h?iritsev?? sanajakoa.
Olen lis?nnyt itse tummennokset.
Lyhyet kommentit:

- Geneettinen taipumus saatta koskea jopa 40% suomalaisista.
Toinen lausuma syyllist?? potilaat, joita kohtalo on syrjinyt.
Sairastuin itse vakavasti 52 vuotiaana. Huonoa perim?? oli. Pelis??nn?t tiesin. Vaati kaiken kyseenalaistamisen. Vajaasti 72 vuotiaana olen "terve" ja hyvinkin suorituskykyinen. N?kemykset suositetuista el?m?ntavoista poikkeavat voimakkaasti artikkelin kirjoittajien n?kemyksist?, mitk? ne sitten tarkkaan ottaen ovatkaan.

- Jos asiantuntijat katsovat tuntevansa hyvin diabeteksen riskitekij?t, niiden poistaminen on onnistunut huonosti nykyisill? el?m?ntapaohjeilla ja itse taudin hoito l??kityksell?. Onnistunutta hoitoa ei ole diabeetikon lis??ntyv? paino lis??ntyvine insuliiniannoksineen. Liikunta ei siin? tilassa tahdo onnistua.

- DEHKO/vast. tutkimusten tuloksista on ylioptimistinen n?kemys.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1706
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 08 Elo 2010 12:54

Kuten varmaan satunnaiset lukijat huomaavat, ajoittain kommentoin ADA:n (Amerikan diabetesliitto) uutisia. Vuosien kuluessa olen ollut havaitsevinani tietty? julkaisemisen dualismia eli vanhaan kiinni tarrautuvaa (edellytys mainostuloille) ja hienotunteista vastakkainasettelua, provosointia ja mielipahaa v?lttelev?? uusien havaintojen esittely?. Ero on ollut huomattava vaikkapa omaan diabeetikkojen liittoomme verrattuna. Sen kannanotot ovat vanhaan kouristuksenomaisesti tarrautuvia ja t?ydellisesti pienen joukon luomaa ja propagoimaa "oikeaa, el?m?? suurempaa oppia" puolustavaa ja jossa kasvu haetaan mainostuloista ja lis??ntyvist? j?senmaksuista.
Nyt (07.08.) esitell??n tyypillisen VHH-ravitsemuksen paremmuutta insuliiniresistenttien naisten laihdutuksessa ja veren rasvakemiassa. Juttu onkin jo ollut luettavissa aikaansa seuraavilta nettipalstoista - muuten ja tietenkin virallisesti vaiettu:

http://20.fi/5232

Nopeaa reagointia!

Toisekseen:
Ns. "hivenaineilla" ymm?rret??n melkein mit? vain. Meid?n l??k?rikunnan keskuudessa yleisin tapa on ymm?rt?? v??rin. Sekin on ymm?rrett?v??, kun asenteemme on varsin kattavasti "osaavaa". Sit?paitsi sosiaalivakuutuksemme ei salli "sooloilua" vaan hoidon on "perustuttava n?ytt??n".
Resveratroli on punaviinin "hivenaine". ?kki? muisteltuna mm Kuopion diabetesosaaja prof. Markku Laakso on tutkinut resveratrolia.
V?keni tuntien en viinan kanssa l?tr??mist? suosita. Tiedossani kuitenkin on, ett? aina useampi diabetestaan VHH:lla hoitava kansalainen on my?s liitt?nyt kohtuullisen m??r?n punaviini? (2 - 3 X 12 cl) p?iv?ohjelmaansa.
Kumpi sitten lienee parempi "hivenainepilleri" vai "hiven ainetta".
Joka tapauksessa resveratroli on p??ssyt DiabetesHealth:n sivuille:

http://20.fi/5233
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Kasari
Viestit: 70
Liittynyt: 17 Huhti 2009 20:05
Paikkakunta: Vakka-Suomi

ViestiKirjoittaja Kasari » 08 Elo 2010 18:50

Kasari

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1706
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 08 Elo 2010 19:56

Niinp? taisi k?yd?. Teen linkeist? lyhyit? ilmaisella linkinlyhent?j?ll? (http://20.fi/). Tietenkin jotakin s?hl?sin.
Jutun otsikko lupaa t?t?:

Lower-Carb Diet Better Than Low-Fat for Obese Insulin-Resistant Women
Patrick Totty
Aug 7, 2010

... ja k?ynnistynyt keskustelu l?mmint? syksy
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1706
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 08 Elo 2010 19:57

Niinp? taisi k?yd?. Teen linkeist? lyhyit? ilmaisella linkinlyhent?j?ll? (http://20.fi/). Tietenkin jotakin s?hl?sin.
Jutun otsikko lupaa t?t?:

Lower-Carb Diet Better Than Low-Fat for Obese Insulin-Resistant Women
Patrick Totty
Aug 7, 2010

... ja k?ynnistynyt keskustelu l?mmint? syksy
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1706
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 08 Elo 2010 20:01

L?htip? kunnolla, kun tuli tuplana. Kasvoi matkalla kovan koron.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1706
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 08 Elo 2010 20:18

Niin, siis KIITOS Kasari tarkkuudesta ja korjauksesta.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
MahaTar
Piällysmiesj
Viestit: 1410
Liittynyt: 17 Helmi 2009 13:10
Paikkakunta: Pieni voittamaton kylä Blogistanissa
Viesti:

ViestiKirjoittaja MahaTar » 09 Elo 2010 10:12

Ei tuo s?hl?ttyk??n linkki huono ollut. Ollaan miehen kanssa hirnuttu kotona, ettei tarvitse en?? pikkuvaivaan hommata antibioottia. Ostetaan vaan sikaa ja pistell??n huuleen hyv?ll? halulla. Pienemm?t tulehdukset tippuu pelist?...
Voi voi, voi voi voi, voi!



http://mahatar.blogspot.com/

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1706
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 13 Elo 2010 10:45

Sattui silmiin t?m?:

"" Tuli ex-leipurina (jonka erikoisalaa olivat t?iss? kahvileiv?t) pakottava tarve kirjoittaa t?h?n 5 vuotta sitten kuolleeseen ketjuun. Ehk? jopa tarpeettoman viestin.

Mielest?ni tutkijat v?h?n niinkuin keksiv?t tuossa polkupy?r?? uudestaan. Olemassahan on jo tuotteita, jotka ainakin entisess? ty?paikassani olivat taikinaltaan l?hes rasvattomia. Rasvaa oli l?hinn? vain ohuesti tuotteen pinnassa: hillomunkki ja munkkirinkil?.

Toisin kuin usein luullaan, munkki on rasvaisuuden osalta selv?sti kevyempi tuote kuin esim. tavallinen pulla. Tuotteen pinnassa on ohuelti uppopaistorasvaa (joka on tietysti margariinia eik? edes mit??n kookosrasvaa). Jos tuote on tehty ja paistettu oikein, sit?k??n ei ole valtavasti. Normaaliin pullataikinaan laitetaan huomattavasti enemm?n margariinia kuin mit? l?ytyy hillomunkista.

Katsonkin liev?sti ?rtyneen? naistenlehtien ym. laihdutusvinkkej?, joissa kehotetaan ottamaan mieluummin pulla kuin rasvainen munkki. Menn??n helposti mets??n jos v?itet??n, ett? uppopaisto tekee munkista superrasvaisen tuotteen. V??rin paistettuna tekeekin koska silloin se voi ime? rasvaa pintaansa kuin pesusieni, mutta ainakaan isoimmat leipomot harvemmin mokaavat niin rankasti. Olin itsekin pitk?t p?tk?t t?iss? ison leipomon munkkilinjalla eli olen hommaa k?yt?nn?ss? n?hnyt.

Eniveis, jos itse munkkitaikinasta j?tt?isi sokerin pois tai korvaisi sen sek? hillon makeutuksen keinomakeutusaineella ja valkoisista vehn?jauhoista osa viel? graham- tai ruisjauhoilla, meill? olisi mielest?ni leivonnainen, joka vastaisi suunnilleen sit? mit? tuossa kai haetaan. Taitaisimmepa saada silloin uppopaistettua s?mpyl??, jonka silmille heitett?isiin v?h?n sokeria ja sis??n ruutattaisiin muka-hilloa.

Olisi se varmaan tarpeeksi maukas muutenkin teenn?isiin kevyttuotteisiin sun muihin tottuneille . Tuotantoprosessista selvitt?isiin jopa ilman tuotteen kuorruttamista muovikalvolla - paitsi se margariini on kyll? aika ?ll?tt?v??, ehk? jopa rasvamuoviksi sanottavaa m?nj?? 5 kg k?nteiss?.

Nou h?t?, en ole ryhtym?ss? tosiel?m?n leipomotuotekehittelij?ksi . En silti ep?ile, ettei tuo kuvailemani tuote voisi hyvinkin olla joskus todellisuutta. ""

Lainaus siksi, ett? joku vuosi sitten ilmestyi Oulun yliopistosta sis?tautien alaan liittyv? v?it?skirja, jonka johtop??t?set liittyiv?t varusmiesten lihomiseen. Lihomisen (ja lis??ntyv?n insuliiniresistenssin) syyksi havaittiin munkkipossun runsas rasva.
V?it?stutkimuksen muistaakseni ohjasi professori M. J. Savolainen. Mielest?ni ty? palveli sen aikaisen "rasvamafian" tarpeita/etuja. Objektiivinen se ei ollut.
Sama ty?n valvoja osallistuu nyt aktiivisesti Oulussa teht?v??n 1H NMR tutkimukseen. Ty?ryhm?n viimeiset viel? salaiset tutkimukset liittyv?t ihan viisaisiin tavoitteisiin.
Esimekiksi:
M. J. Savolainen, T. Salonurmi, M.-R. J?rvelin, T. Tukiainen, P. W?rtz, A. J. Kangas, P. Soininen, M. Ala-Korpela
High-throughput serum NMR metabonomics - metabolic phenotyping for screening and prognostics of vascular diseases and their complications
The 78th European Atherosclerosis Society Congress
Hamburg, Germany, June 20-23, 2010
http://www2.kenes.com/eas2010/pages/home.aspx
Poster not yet available
Voidaanko jo edet? osaamisessa?
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Perenna
Viestit: 597
Liittynyt: 04 Loka 2007 14:24
Paikkakunta: Kotka

ViestiKirjoittaja Perenna » 14 Elo 2010 8:27

Aika hauska tuo munkkilatinasiteeraus juuri minulle siksi, kun viime viikolla sain munkinahmimiskohtauksen. Ostin pussillisen hillomunkkeja ja s?in ne kaikki - kaupassa her?si aivan k?sitt?m?t?n himo. (T?m? sopii yks yhteen tunnesy?miseen, josta Varpu kirjoittaa.)

Ihmettelin sy?dess?ni, miss? sit? rasvaa oikein pit?isi olla kun munkkitaikinassa sit? tosiaankaan ei ole. Pinta on rasvainen, mutta pinta on kelmunohut.

Ja nimenomaan transrasvaa? Eih?n paisto?ljy? tarvitse osittain kovettaa? :?:


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa