Kuultua ja nähtyä

Lääketieteen tohtori Timo Kuusela kirjoittaa blogissaan ajatuksiaan terveydestä, ravitsemuksesta ja lääketieteestä. Tämä on blogin keskusteluosio.

Valvoja: San Martino

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1697
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 15 Elo 2010 20:06

YLE:n uutisista kopioin t?m?n sanatarkasti:

"" TERVEYS JA HYVINVOINTI
Etusivu > Terveys ja hyvinvointi > Artikkeli
Huonot hiilihydraatit p?ivitet??n ruokaympyr??n
julkaistu t?n??n klo 17:05, p?ivitetty t?n??n klo 18:14

Kuva: Yle
Pohjoismaisiin ravitsemussuosituksiin on tulossa muutoksia. Tutkimusten mukaan huonot hiilihydraatit voivat altistaa syd?ntaudeille tyydyttyneit? rasvoja enemm?n. Ravitsemusasiantuntijat tahtovat my?s nostaa D-vitamiinin suositusm??r??. T?m? lis?isi D-vitaminoituja elintarvikkeita Suomessa.
Pohjoismaisten asiantuntijoiden ryhm? p?ivitt?? ravitsemussuosituksia, jotka lopulta m??r??v?t, milt? suomalaisten ruokaympyr? n?ytt??. Ty?ryhm?n suomalaisj?sen, dosentti Mikael Fogelholm Suomen Akatemiasta sanoo, ett? suurimmat muutokset koskevat el?inrasvoja ja huonoja hiilihydraatteja, joita on muun muassa valkoisessa viljassa ja sokerissa.
- Voi olla, ett? olemme tulkinneet sit? niin, ett? ollaan tehty el?inrasvasta suomalaisen ruokavalion ainoa paha poika ja oikea tulos onkin se, ett? ei se nyt niin paha ollutkaan. Sen rinnalla on kuitenkin huonot hiilihydraatit, jotka ovat v?hint??n yht? pahoja.
Fogelholmin mukaan pitk?t v?est?seurannat ovat osoittamassa, ett? huonot hiilihydraatit voivat lis?t? syd?ntautiriski? enemm?n kuin tyydyttyneet rasvat.
- Kahviin laitettu kerma voi olla v?hemm?n haitallista kuin kahviin laitettu sokeri, Fogelholm antaa konkreettisen esimerkin.
Hiilihydraattien laatuun halutaankin kiinnitt?? tulevissa suosituksissa enemm?n huomiota, kertoo ty?ryhm?n toinen suomalaisj?sen, kliinisen ravitsemustieteen dosentti Ursula Schwab It?-Suomen yliopistosta.
- Meill?h?n suositus on p??piirteiss??n sellainen, ett? hiilihydraateista suositaan t?ysjyv?viljaa ja sokeria tulisi k?ytt?? kohtuudella. Mutta nyt sit? on tarpeen muotoilla v?h?n tarkemmin. Kuidun saanti on hirve?n huonoa ja t?ysjyv?viljan k?ytt? tietyiss? ik?ryhmiss? on tosi v?h?ist?, se kyll? tarvitsee korostamista.
Schwab sanoo, ett? valkoisen viljan lis?ksi suomalaiset ja etenkin lapset kuluttavat huonoihin hiilihydraatteihin kuuluvaa sokeria liikaa.
Fogelholm on samaa mielt?.
- Pid?n huonojen hiilihydraattien saannin tiukentamista t?rke?n? asiana. Meid?n pit?isi sy?d? v?hemm?n sokeria, v?hemm?n valkoista viljaa, valkoista riisi?, valkoista pastaa. Sen rinnalla meid?n pit?isi sy?d? enemm?n vihanneksia, hedelmi? ja hyvin kuitupitoista leip??.
Lis?? D-vitamiinia
Osa pohjoismaisista ravitsemusasiantuntijoista tahtoo nostaa D-vitamiinin 7,5 mikrogramman vuorokausisuosituksen kymmeneen. Fogelholm ja Schwab seuraavat mielenkiinnolla, mihin suuntaan suositus menee.
- T?m? on tietysti kova kysymys, koska, jos se nousee, kenenk??n ei ole mahdollisuutta saada sit? ruokavaliosta.
Mik?li suositus toteutuu, voidaan kauppojen hyllyill? n?hd? entist? suuremmilla D-vitamiinim??rill? tankattuja tuotteita. T?ll? hetkell? kyseist? vitamiinia on lis?tty muun muassa margariineihin ja rasvattomiin maitotuotteisiin.
- Jos suositukset nousevat niin veikkaukseni on, ett? silloin tehd??n p??t?s siit?, ett? tietyt tuotteet vitaminoidaan suuremmalla m??r?ll?. Peruselintarvikkeiden vitaminointi t?llaisissa kriittisess? tilanteissa on ehdottomasti turvallisin ja paras tapa hoitaa se asia.
Fogelholmin mukaan vitamiinin lis??minen tuotteisiin ei tarjota valmistajille erityist? kilpailuvalttia.
Ymp?rist?vaikutukset huomioon
Kahden vuoden kuluttua valmistuvissa pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa huomioidaan ensimm?ist? kertaa ruuan vaikutukset ymp?rist??n. Fogelholmin mukaan lihankulutusta pit?isi v?hent?? reilusti.
- Ilmastonmuutoksen, hiilidioksikuormituksen kannalta naudanlihaa pit?isi sy?d? v?hemm?n ja sitten taas huonojen tai huonohkojen tuotanto-olosuhteiden takia meid?n pit?isi v?hent?? broilerin ja sianlihan kulutusta.
Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen p??johtaja Pekka Puska odottaa uusia ravitsemussuosituksia mielenkiinnolla.
- Ravintoasioissa on niin paljon kaupallisia paineita ja erilaisia mielipiteit?, ett? on ??rett?m?n t?rke??, ett? kansalaisille kerrotaan, mik? on paras asiantuntijatieto. Ihmiseth?n sitten itse valitsevat mit? sy?v?t.
YLE Uutiset / Mari M?kinen ""

Taannoin kerroin mielipiteen?ni vuoden 2010 olevan ravitsemuksen muutosvuosi. Yle:n uutinen sopii kuvioon ml siin? kommentoineet asiantuntijat.
Itse asiassa "nuorella kansalla" menee tosi kurjasti. Paino lis??ntyy yli lihavuusrajojen. Ty?n alla onkin uudet k?yr?t. Vanhoihin ei en?? mahduta. Akseleraation (aina nuorempina "melkein aikuisia") on tiedetty vaikuttavan ainakin sen ajanjakson, mit? olen l??ketiedett? seurannut. MUtta t??ll? tarkkailujakson loppup??ss? vasta on opittu kunnolla ahmimaan halpaakin halvempia fruktoosisiirappia ja maissiglukoosia ihan miss? vain tuotteessa. Tuoreissa silakoissa en ole viel? n?hnyt.
Mik?h?n olisi se taho, joka todella kiinnitt?isi huomiota n?iden tuotteiden vet?miseksi markkinoilta kokonaan pois Tai ainakin tupakan ja alkoholin verotaakka vaihtoehdoksi. Professoritason gastroenterologi n?ytti er??n jutun perusteella my?s huolestuneen asiasta. Se rasvamaksa... ja tietenkin muut aineenvaihduntaongelmat aina nuorempina.
Tappavan kalliista seuraamuksista olisi jo aika todella huolestua.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Saaristolainen
Site Admin
Viestit: 3162
Liittynyt: 24 Loka 2008 23:36
Paikkakunta: Ii
Viesti:

ViestiKirjoittaja Saaristolainen » 15 Elo 2010 21:35

Timo Kuusela kirjoitti:... sitten taas huonojen tai huonohkojen tuotanto-olosuhteiden takia meid?n pit?isi v?hent?? broilerin ja sianlihan kulutusta.


Ai siis annetaan huonojen tuotanto-olosuhteiden s?ily? ja v?hennet??n kulutusta? Eik? noille olosuhteille kukaan mahda mit??n? Merkillist?, kyseess?h?n on kuitenkin viranomainen.

Sanoisin ett? v?hennet??n huonoissa tuotanto-olosuhteissa tuotetun lihan sy?nti? heti, eli siirryt??n luomuun ja riistaan. Tai hankitaan omia elikoita ja pidet??n niit? hyvin. Keskityt??n laatuun ja v?ltet??n teollista lihantuotantoa. Se on varmasti enemm?n eduksi terveydellemme kuin lihan sy?nnin v?hent?minen.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1697
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 15 Elo 2010 23:03

Kehityksen ohjaaminen vaatii meilt? kuluttajilta aktiivisia toimia. Tuotanto panostaa juuri niin paljon kuin suostumme kuluttamaan laatua ja my?s maksamaan siit?. Virkamies t?ss? tuottaja/kuluttaja ketjussa on toiminut ylivertaisena erotuomarina sanellen my?s kuluttajalle pakolliset hyv?ksymisehdot. Ovatko t?llaiset ylivertaiset itse asemansa p?nkitt?neet virkamiehet edes tarpeellisia?
Kun p??t?s on aina poliittinen, pit?? kuluttajan osallistua p??tt?miseen. Kuluttajalla kyll? on painostuskeinoja.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
San Martino
Viestit: 4988
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

ViestiKirjoittaja San Martino » 17 Elo 2010 12:44

L??k?rilehtikin on her?nnyt kes?horroksestaan?

Pohjoismaisia ravitsemussuosituksia valmistellaan parhaillaan: suosituksista ei ole viel? mit??n tietoa, vaikka YLE uutisoi ?skett?in tulevista muutoksista.


Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1697
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 24 Elo 2010 13:22

N?in tuoreesti alkukes?st? Kuopiossa pidetyn kongressin posteritulosteen.

A. J. Kangas, P. Soininen, M. Ala-Korpela
From line shape fitting to regression models ? The next gear in automated high-throughput NMR quantification
XXXII Finnish NMR Symposium
Kuopio, Finland, June 9-11, 2010
http://2010.nmr.fi/index.shtml

Itse posteri on n?ht?viss? t??lt?:
http://www.computationalmedicine.fi/pos ... poster.pdf

Latautuminen kest?? hetken. Siit? vain arvioimaan. Kutsuisin menetelm?? hyv?ksi ellei helkutin hyv?ksi. Tuloksia pit?isi v?h? kerrassaan tulla n?k?s?lle mm diabetekseen ja verisuonisairauksiin liittyen
Sitten vain vertailemaan erilaisia sy?misi? kesken??n - siis vaikkapa Mikael Fogelholmin viittaamalla tavalla. Saa olla radikaalimpikin.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1697
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 26 Elo 2010 19:21

V?h? kerrassaan alkaa tippua 1H NMR tutkimuksista tietoa.
Alkuvuoden 2010 julkaisusta n?kyi lyhennelm?. Kuinkahan pitk??n kokonaiskolesteroli viel? ratkaisee l??kityksen?
J Lipid Res. 2010 Feb;51(2):431-9. Epub 2009 Sep 5.
Characterization of metabolic interrelationships and in silico phenotyping of lipoprotein particles using self-organizing maps.
Kumpula LS, M?kel? SM, M?kinen VP, Karjalainen A, Liinamaa JM, Kaski K, Savolainen MJ, Hannuksela ML, Ala-Korpela M.

Department of Biomedical Engineering and Computational Science, Helsinki University of Technology, Espoo, Finland.
Abstract
Plasma lipid concentrations cannot properly account for the complex interactions prevailing in lipoprotein (patho)physiology. Sequential ultracentrifugation (UCF) is the gold standard for physical lipoprotein isolations allowing for subsequent analyses of the molecular composition of the particles. Due to labor and cost issues, however, the UCF-based isolations are usually done only for VLDL, LDL, and HDL fractions; sometimes with the addition of intermediate density lipoprotein (IDL) particles and the fractionation of HDL into HDL(2) and HDL(3) (as done here; n = 302). We demonstrate via these data, with the lipoprotein lipid concentration and composition information combined, that the self-organizing map (SOM) analysis reveals a novel data-driven in silico phenotyping of lipoprotein metabolism beyond the experimentally available classifications. The SOM-based findings are biologically consistent with several well-known metabolic characteristics and also explain some apparent contradictions. The novelty is the inherent emergence of complex lipoprotein associations; e.g., the metabolic subgrouping of the associations between plasma LDL cholesterol concentrations and the structural subtypes of LDL particles. Importantly, lipoprotein concentrations cannot pinpoint lipoprotein phenotypes. It would generally be beneficial to computationally enhance the UCF-based lipoprotein data as illustrated here. Particularly, the compositional variations within the lipoprotein particles appear to be a fundamental issue with metabolic and clinical corollaries.

PMID: 19734566 [PubMed - indexed for MEDLINE]PMCID: PMC2803246 [Available on 2011/2/1]

Boldaus T. K,
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1697
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 04 Syys 2010 21:05

P?iv?n kuumina tunteina selailin kauluri niskassa blogeja. Silmiini pisti Christerin palstalla otsikko "Rankkaa ty?t? edess? viel?!". Juttu tuntui tutulta.

P??ttyv?n viikon keskiviikkona jouduimme vaimon kanssa mit? ep?todenn?k?isimp??n per?kolariin. Ennen paukkua enn?tin varoittaa ja n?hd? peilist? tulevan. Py?r?t lukossa luisti tilannenopeuden rankasti ylitt?nyt pakettiauto kohti per?peili?. Onneksi refleksit pelasivat ja v?ltyttiin pahimmalta.

Palvelu pelasi. Vajaan tunnin kuluttua paikalla oli l??k?riambulanssi ja Guardia Civilin patrulli. Siit? vain sitten hommiin.

Nuori ambulanssil??k?ri teki hyv?? ty?t?, etenkin paperity?t?. Tietenkin ik?miehelt? per?ttiin sairaudet, l??kkeet ja tutkittiin ja oltiin l?hd?ss? Malagan yliopitosairaalaan. Olin tietenkin jo siihen menness? tutkinut itseni moneen kertaan. Kiitin tarjouksesta ja muuten siin? tarinoimme. Kun l??kkeist? kysyttiin, kerroin hoitavani itseni ruualla, en niink??n l??kkeill?. Tytt?tohtori vierasti selv?sti ajattelutapaani, mutta vaikeni kohteliaasti - ei ottanut raivaria tuollaisesta v?linpit?m?tt?myydest?. Kai my?s n?ki, ett? ik?mies hallitsi tilanteen ja oli hyv?kuntoinen.

No ei kun taksilla m?kille, kun asiat klaarautuivat.
M?kilt? sitten kaupunkikotiin toisella ja paljon j?re?mm?ll? autolla.
Harkittuun aikaan illan suussa jonoja v?ltt?en menimme sairaalatarkastukseen (yksityissairaala Xanit). Ilmoitin k?velev?ni sis??n vakavan per??najon potilaana. Kohta mieshoitaja ja kirurgi/traumatologi kyselem??n, tutkimaan ja ihmettelem??n. Tautilistassa ja v?hiss? l??kkeiss? oli ep?suhtaa. Taas kerroin hoitavani tautejani sy?m?ll?. Niin miten?? Siis sy?m?ll? 50% energiatarpeesta hyvi? rasvoja ja loput rehuja ja kovin v?h?n ns sokerihiilihydraatteja. Kysyin kirurgilta viel?, ett? uskooko h?n kolesterolijuttuihin. No, kirurgi kun oli, nauroi r?k?isesti je sanoi niiden olevan jenkkih?mpp??.

Itse tietenkin diagnosoin mahdolliset rankavammat. T?llainen tyyppivamma rasittaakin erityisesti pehmytkudoksia.

Asian tiimoilta juteltiin edelleen ja paikalla ollut sis?tautil??k?rin psyykell? varustettu kuntoutusl??k?ri sitten hoiteli jatkot. Paperissa luki selv? diagnoosi, hoidoksi viisi eri l??kett? ja kuntoutus alkaa viikon p??st?. Paitsi, ett? sanoin v?ltt?v?ni tarjottuja l??kkeit? kahta lukuun ottamatta, joiden k?yt?n harkitsen tilanteen mukaan, yhteisymm?rrys oli kaikin puolin erinomainen.
Tuli sitten se retee traumatologikin siihen ja sanoi t?m?n kollegan hoitavan tautejaan sy?m?ll? rasvaisesti. Toisen kollegan ilme oli n?kemisen arvoinen, pid?ttyv?sti tuomitseva. Katsoin aiheelliseksi heilt? kysy?, etteik? olisi jollakin tavalla loogista ehk?ist? ja hoitaa 2-diabetesta ja verisuonitauteja (paita ja p&rse/p?invastoin) v?ltt?m?ll? sokereita, joita t??ll?kin suositetaan 50% energiatarpeesta. Juttu ajautui mielipiteeseen, ett? kuolisin, ellen k?ytt?isi hiilihydraatteja. N?in sanoivat t?yp?iset ja mielest?ni fiksut kollegat. Kerroin, etten ollut onnistunut tappamaan itse?ni kymmenen vuoden aikana. P?invastoin olin toipunut vaikka kuinka hyvin entisist?kin vaivoista.
Hymyss? erottiin. Mukavia kavereita mutta eritt?in hyvin aivopestyj?. Eip? t?m? heid?n alaansa niin kuulukaan.
Sattui viel? kotiin ajettaessa, ett? juuri traumatologi oli pihalla k?velem?ss? tupakalla. Katsoi ja nauroi, kun n?ki kaksi ik?kansalaista kaulurit niskassa Touaregissa ja se per??najettu kuski kahvoissa.

PS
Tekstist? voi analysoida, oliko aivot?r?hdys vakavakin.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
San Martino
Viestit: 4988
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

ViestiKirjoittaja San Martino » 08 Syys 2010 20:30

Pikaista toipumista,caro dottore, toivotetaan Alto Lazion maakunnan pikku kyl?st? Italiasta, jossa on eritt?in huono internetyhteys...toivottavasti tulee perille?
Palaan linjoille lokakuussa........

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1697
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 08 Syys 2010 21:38

Kiitos toivotuksista.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Anja
Viestit: 1735
Liittynyt: 17 Elo 2006 22:05
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

ViestiKirjoittaja Anja » 08 Syys 2010 23:24

Timo Kuusela kirjoitti:PS
Tekstist? voi analysoida, oliko aivot?r?hdys vakavakin.


Ei vaikuta vakavalta, vaikka vakavasta asiasta onkin kyse. Mahtoi turhauttaa, siis ne kollegoiden asenteet. Toivottavasti saat kaulurin pian pois.
Viimeksi muokannut Anja 09 Syys 2010 20:40, yhteensä muokattu 1 kertaa.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1697
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 09 Syys 2010 10:24

Kyll? se kunnon t?lli oli. J?lkioireet senkuin kovenevat ainakin toistaiseksi. Yksi vanha nastakruunu irtosi liikkuvaksi jne. N?it? yksityiskohtia ilmenee ajan edetess? itse kolarista. Ty?ik?isill? monesti juuri n?m? j?lkioireet ovat aiheuttaneet pettymyst? hoito- ja korvausasioineen.
Aktiivinen liikkeelle l?ht? lienee kuitenkin paras. Kun kamalat on suljettu pois, hommiin vaan. J?rke? tietenkin saa k?ytt?
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Anja
Viestit: 1735
Liittynyt: 17 Elo 2006 22:05
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

ViestiKirjoittaja Anja » 09 Syys 2010 20:46

"Tekstist? voi analysoida, oliko aivot?r?hdys vakava." Analysoin tekstin tyyli?. Ehk? tarkoitus oli toinen. Ik?v? juttu, jos t?lli oli kova. Pikaista toipumista!

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1697
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 10 Syys 2010 10:56

Amerikan diabetesliitto on kovin konservatiivinen ja mielest?ni yksiniitinen diabeteskannanotoissaan. Joskus lipsuu, kuten vuosi -pari sitten, kun julkisuuteen tuli hyvin moderni ravintopyramidi. Sekin vaikutti julkaisuvahingolta.

Uusin levitys on 2-diabeteksen ja Alzheimerin yhteys. Se korostuu v?en vanhetessa. Insuliiniresistenssi on yhdist?v? tekij?.


Insuliiniresistenssi liittyy kiinte?asti rasvakudoksen lis??ntymiseen ja siin? ilmenev??n inflammaatioon.
Ainakin se pit?? paikkansa, ett? molemmat mainitut taudit lis??ntyv?t ja sekin, ett? Alzheimeria on joissakin piireiss? nimitelty omaksi diabetesmuodokseen.

Lis?? t??lt?:

http://20.fi/2782
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1697
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 12 Syys 2010 11:27

Jenkkikardiologi William Davis kertoi tarinan, jonka linkin kopion t?nne erityisist? syist?. Se on kokolailla tarkka kuvaus siit?, mit? itse koin 52 vuotiaana. Ns leskentekij?st? meill? taitaa olla v?h?n tiukempi m??ritelm?.
Kohdaltani ratkaisun hakeminen kesti l?hes 10 vuotta. Kun se l?ytyi asiakin hoitui. Ei muuten kaduta yht??n.
T?ss? juttu:
http://20.fi/2795
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa