Asiaa ravintorasvoista

Lääketieteen tohtori Timo Kuusela kirjoittaa blogissaan ajatuksiaan terveydestä, ravitsemuksesta ja lääketieteestä. Tämä on blogin keskusteluosio.

Valvoja: San Martino

Avatar
Varpu
Viestit: 3113
Liittynyt: 18 Elo 2006 6:22
Paikkakunta: Saksa
Viesti:

ViestiKirjoittaja Varpu » 17 Maalis 2010 14:14

professori R?s?selle tiedoksi, ettei kyse ole uskonasiasta, vaan tutkitusta tiedosta:

Aftonbladet tutkitutti asian ja aina valppaasti asioita seuraava Matti Tolonen kommentoi:

Lohen omega-3 v?hentynyt puoleen

Aftonbladet on teett?nyt puolueettoman analyysin lohen sis?lt?mist? omega-3-rasvahappojen m??rist?. Pitoisuudet olivat pienemm?t kuin mit? Ruotsin elintarvikevirasto ilmoittaa. V?henemisen syyn? ovat muutokset kasvatetun lohen ruokinnassa: Nyt niille sy?tet??n kasviksia ja viljaa, joissa on runsaasti omega-6- ja v?h?n omega-3-rasvahappoja. K?yt?nn?ss? l?hes kaikki kaupassa myyt?v? kala on nyky??n viljelty?, sanoo Suomen Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos.

Analycen-laboratorio tutki omega-3-pitoisuudet 100 gramman erilaisista kaupan lohin?ytteist?. Pitoisuudet j?iv?t alle 3 gramman. Huonoimmillaan pitoisuus oli vain 1,7 g. Tulos h?mm?stytti, sill? omega-3:a oli lohessa selv?sti v?hemm?n kuin mit? Ruotsin elintarvikelaitos ilmoittaa (3 g/100 g).

Aftonbladet haastatteli tulosten johdosta norjalaista kalatutkijaa, professori Livar Fr?ylandia. H?nen mukaansa kalanviljelij?t ovat siirtyneet ruokkimaan kaloja yh? enemm?n viljalla ja kasviper?isill? ?ljyill?. Seurauksena on ollut kalan omega-3:n v?heneminen puoleen ja omega-6:n lis??ntyminen. Fr?ylandin mukaan [villi] norjalainen lohi sis?lt?? keskim??rin 4 grammaa omega-3:a/100 g lohta.

Kalan (kuten ihmisenkin) kyky muuntaa kasvi?ljyn omega-3:a (ALAa) EPAksi ja DHA:ksi on huono, sanoo professori Kari Ruohonen Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitokselta. Niinp? kasvi?ljyn omega-3 (ALA) on biologisesti heikompitehoista kuin kalarasvan EPA- ja DHA. Aivot eiv?t k?yt? ALAa hyv?kseen kuten EPAa ja DHA:ta. Viimemainitut rasvahapot ovat v?ltt?m?tt?mi? mm. lapsen aivojen normaalille kehitykselle.

Kaupassa myyt?v? punalihainen lohi on kasvatettua; villin lohen liha on harmahtavaa.


Tohtori Tolosen kommentti

Finelin tietokannan mukaan lohi ja kirjolohi sis?lt?isiv?t EPAa + DHA:ta 1,5?1,7 g/100 g, mik? vastaa suurin piirtein matalimpia ruotsalaisia pitoisuuksia. 150 g lohta sis?lt?isi EPAa noin 600 mg eli noin yhden E-EPA-kapselin verran. Kalan omega-3:t tuhoutuvat paistettaessa. Norjalaisen tutkimuksen mukaan viljellyn lohen syd?n rasvoittuu ja siin? vallitsee tulehdus.

Avatar
San Martino
Viestit: 5302
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

ViestiKirjoittaja San Martino » 17 Maalis 2010 15:08

Norjalaisen tutkimuksen mukaan viljellyn lohen syd?n rasvoittuu ja siin? vallitsee tulehdus....

T?h?n viel? pikku lis?ys: Kasvatettu lohi saa sv-taudin...

N?stan h?lften av den odlade laxen i Norge drabbas av hj?rtmuskelinflammation och nio av tio lider av fetthj?rta. Det har forskaren Aamer Shehzad vid Universitetet f?r milj?- och biovetenskaper i Norge kunnat visa.
Det m?rkliga i sammanhanget ?r att forskarna inte tycks fundera p? om den mat de odlade laxarna f?r kan spela n?n roll. Den vilda laxen i sitt naturliga habitat lever ju av att ?ta andra fiskar. Laxen ?r ett utpr?glat rovdjur som befinner sig h?gst upp i havets n?ringskedja.



Jos n?in k?y lohelle, miksei my?s ihmiselle...?



Odlad lax blir hj?rtsjuk

Avatar
San Martino
Viestit: 5302
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

ViestiKirjoittaja San Martino » 19 Maalis 2010 18:05

Moni l??k?ri m??r?? voita

Yh? useamman l??k?rin n?kemys poikkeaa virallisesta rasvasuosituksesta. Tunnettujen l??k?reiden rinnalle on nousemassa uusi sukupolvi, joka suosittelee voin k?ytt?? potilailleen.

Yleisl??ketieteeseen erikoistuvan Pyry-Pekka Suonsivun mielest? voi tulisi rehabilitoida. H?nen mielest??n kasvi?ljyjen kemialliseen kovettamiseen pit?isi suhtautua kriittisesti ja teollisesti aikaansaadut transrasvat tulisi kielt?? kokonaan.

Pit?isik? l??k?rin ruveta suosittelemaan potilaalle kovia rasvoja, THL:n p??johtaja Pekka Puska?

? Ei tietenk??n. Nykyiset ravintosuositukset korostavat edelleen pehmeiden rasvojen k?ytt??. Ne perustuvat pohjoismaisiin ravitsemussuosituksiin, jotka ovat hyvin samanlaisia kuin WHO:n suositukset. Ty?ik?isten sepelvaltimotautikuolleisuus on pienentynyt yli 80 prosenttia 30 vuodessa. Siit? kolmasosa selittyy v?est?n kolesterolipitoisuuden laskulla....

Voisiko kolesterolihypoteesin kumota?

Uusituvan mukaan vallalla olevan hypoteesin kumoaminen vaatisi pitk?kestoisen ruokavaliotutkimuksen, johon olisi vaikea saada eettisen toimikunnan lupaa.

? Se vaatisi laajan v?hint??n viisi vuotta kest?v?n verrokkitutkimuksen, jossa toisen ryhm?n tyydyttyneen rasvan saanti pit?isi nostaa 1970-luvun tasolle. Kyll? n?ytt?? pit?isi nyt l?yty? enemm?n ep?ilev?n joukon puolelta. Todistusaineisto kovan rasvan haitoista on 1980-luvulta alkaen ollut aukoton. Kova rasva heikent?? esimerkiksi haitallisen LDL-kolesterolin poistumista maksaan ja pehme? rasva parantaa insuliiniherkkyytt? kovaan rasvaan verrattuna.



MediUutiset

Perenna
Viestit: 597
Liittynyt: 04 Loka 2007 14:24
Paikkakunta: Kotka

ViestiKirjoittaja Perenna » 19 Maalis 2010 19:43

Kiitos tiedotuksesta, San Martino! Postaan t?h?nkin saman mink? rasvaveroketjuun t?ll? foorumilla:

JYMYJUTTU!!!
MediUutiset 19.3.2010: Moni l??k?ri m??r?? voita kirjoitti:Yleisl??ketieteeseen erikoistuvan Pyry-Pekka Suonsivun mielest? voi tulisi rehabilitoida. H?nen mielest??n kasvi?ljyjen kemialliseen kovettamiseen pit?isi suhtautua kriittisesti ja teollisesti aikaansaadut transrasvat tulisi kielt?? kokonaan.

? Kasvi?ljyjen yhteys kroonisiin suolistosairauksiin pit?isi my?s asettaa suurennuslasin alle. Samalla tavalla kananmunat vapautettiin pannasta vuonna 2007, kun havaittiin, ett? niiden haitallinen vaikutus kolesteroliarvoihin johtui tutkimusten v??rintulkinnasta.
[...]
Suonsivun kanssa samoilla linjoilla on tamperelainen yleis- ja verisuonikirurgi Taija Somppi.

? Olen huomannut potilasty?ss?ni, miten esimerkiksi voin ja kala?ljyjen lis??minen ruokavalioon auttaa monenlaisiin terveysongelmiin. Solukalvoista noin 50 prosenttia ja keuhkojen pinnan aktiivisesta aineesta sata prosenttia on tyydyttynytt? rasvaa. Ei tarvita paljon p??ttely?, miksi esimerkiksi keuhko-oireet, astma ja allergiat ovat lis??ntyneet.

Sompin mukaan voissa on erinomainen rasvahappokoostumus. Siin? on esimerkiksi seleeni? ja elimist?lle v?ltt?m?tt?mi? omega 3 - ja omega 6 -rasvahappoja sopivassa suhteessa.

Sompin lausunto h?lvent?? sit? ep?luuloa, mik? nousee kun lukee ett? Suonsivu on Raahen kaupunginhallituksen keskustalainen puheenjohtaja.

My?s edellisen kainalojuttu on jymyjuttu ottaen huomioon miss? lehdess? se on:
MediUutiset 19.3.2010, T?m?n vuoden keskustelunavaajat kirjoitti:T?m?n vuoden keskustelunavaajat

1. El?inrasvat eiv?t aiheuta syd?ntauteja

Tyydyttyneiden rasvojen nauttimisella ei ole yhteytt? suurentuneeseen syd?n- ja verisuonitautien tai syd?nkohtauksen riskiin, todetaan American Journal of Clinical Nutritionissa julkaistussa meta-analyysissa.

Meta-analyysissa tarkasteltiin 21:t? tutkimusta, joissa oli mukana l?hes 350 000 henkil??. Seuranta-ajat olivat 5?23 vuotta.

Meta-analyysi? oli laatimassa muun muassa Ronald Krauss, joka on yksi maailman johtavista lipidimetabolian asiantuntijoista.

Tutkijat huomattavat, ett? selkeist? tuloksista huolimatta riskisuhteiden vaikutuksia on vaikea analysoida yksil?- tai edes v?est?tasolla.

2. Voi sopii miehille

Voin sy?minen nostaa veren rasva-arvoja ruuan j?lkeen v?hemm?n kuin oliivi-, rypsi- ja pellava?ljyn k?ytt?, toteaa tohtorikoulutettava Julia Svensson Lundin yliopistossa tekem?ss??n tutkimuksessa.

Svenssonin mukaan viidesosa voin rasvahapoista on lyhyt- ja keskipitk?ketjuisia, jolloin elimist? k?ytt?? ne heti energiana eiv?tk? ne ehdi nostaa veren rasva-arvoja.

Erot olivat huomattavat miesten kohdalla mutta naisten kohdalla vain marginaalisia. T?m? voi johtua esimerkiksi hormonitoiminnan tai aineenvaihdunnan eroista.

Tutkimuksessa oli mukana 19 naista ja 28 miest?.


N?m? voisi tietysti l?hett?? VRN:lle, joka valmistelee rasvaveroa. Toisaalta varmaan jo tiet?v?t, koska juttua varten on kysytty lausunto my?s P. Puskalta. Lukekaa, oi lukekaa! Puska sanoi mm.:
Pekka Puska MediUutisten rasvauutisessa 19.3.2010 kirjoitti:Ty?ik?isten sepelvaltimotautikuolleisuus on pienentynyt yli 80 prosenttia 30 vuodessa.
T?ss? ei tietenk??n ole mit??n uutta, mutta en voi k?sitt?? tilaston yksioikoista tulkintaa, ett? se ilman muuta johtuisi v?h?rasvaisesta kasvirasvapohjaisia rasva-aineita sis?lt?v?st? ravinnosta.

Tied?n l?hipiirist?ni syd?ninfarktitapauksen, josta l??k?ri sanoi ett? jos sama olisi tapahtunut 70-luvulla, potilas olisi jo vainaa. T?m? sepelvaltimotautikuolema ei kartuttanut kuolintilastoja kehittyneen l??kehoidon ansiosta. Ett? minua kypsytt?? nuo tilastotulkinnat.
Timo Kuuselaa mukaillen: Epidemiologisten tutkimusten jälkianalyyseille näytään pantavan liikaa totuusodotuksia.

Kuva Toisaalta - mutta toisaalta.
Shit happens.

Avatar
MahaTar
Piällysmiesj
Viestit: 1410
Liittynyt: 17 Helmi 2009 13:10
Paikkakunta: Pieni voittamaton kylä Blogistanissa
Viesti:

ViestiKirjoittaja MahaTar » 20 Maalis 2010 10:31

Kyll?. Hoitomenetelmien kehittymist? ei oteta lainkaan huomioon n?it? sipaisuja teht?ess?! Vedet??n omaan kassiin vaan, ett? tietenkin n?in on, kun kansa sy? k?sitelty? muonaa, niin arvot paranee. :P ...justjoo...
Voi voi, voi voi voi, voi!

http://mahatar.blogspot.com/

Avatar
San Martino
Viestit: 5302
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

ViestiKirjoittaja San Martino » 20 Maalis 2010 18:01

Matti Tolonen kirjoitti...

Mediuutiset kirjoittaa otsikolla "Moni l??k?ri m??r?? voita"
(20.03.2010)

Kuulun niihin l??k?reihin, joiden on vaikea niell? Pekka Puskan ja Matti Uusituvan kannattamaa ravintorasva-kolesteroli-valtimotautiteoriaa. Minusta se on virheellinen ja se pit?isi jo haudata. Samaa mielt? kanssani ovat mm. ruotsalaiset syd?ntautiprofessori Peter Nilsson (professor i kardivaskul?r forskning, katso h?nen lyhyt videoesitelm?ns? http://20.fi/3998), sis?tautiopin professori (emeritus) Lars Werk?, kirurgian professori (emeritus) Tore Scherst?n ja elinsiirtokirurgian dosentti Ralf Sundberg (Svenska Dagbladet 14.7.2009 http://20.fi/3999) ja sis?tautiopin dosentti Uffe Ravnskov sek? englantilainen tohtori David Grimes (Manchester University). Puska ja Uusitupa argumentoivat, ett? he ovat oikeassa, koska kuuluvat enemmist??n. Tieteess? totuus ei tule esille huuto??nestyksell?. Ravintorasva-kolesteroliteoria-syd?ntaudit on "keisarin uudet vaatteet". Syd?ntautikuolleisuuden v?heneminen kaikkialla maailmassa ei johdu kolesterolin alentamisesta vaan toistaiseksi tuntemattomista syist?. Olen kollega Pentti Raasteen kanssa esitt?nyt n?kemykseni valtimotaudeista uudessa oppaassa, jonka voi ladata t?st?: http://20.fi/3997




Auttako voi astmaan? Rasvakeskustelu on saanut viime aikoina lis?pontta, kun julkisuuteen on noussut uusi sukupolvi, joka suosittelee voita my?s potilailleen.

Kommentoi artikkelia Kommenttiosuus artikkelin alla...

Avatar
San Martino
Viestit: 5302
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

ViestiKirjoittaja San Martino » 21 Maalis 2010 12:16

MediUutisten etusivulla on komea kuva voin ja margariinin kulutuksesta Suomessa. N?ht?viss? viel? t?n??n?

Ilmeisesti lehti haluaa saada aikaan keskustelua asiasta, mutta kommenttiosuus ei toimi?

T?m?n vuoden keskustelunavaajat
1. El?inrasvat eiv?t aiheuta syd?ntauteja
2. Voi sopii miehille




MEDIUUTISET

Avatar
San Martino
Viestit: 5302
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

ViestiKirjoittaja San Martino » 22 Maalis 2010 13:48

MedUutisten kommenttiosuus on nyt auki. Kommentoikaa...nyt siihen on hyv? mahdollisuus!!



T?st? keskusteluun:

MediUutiset/Keskustelu

Avatar
San Martino
Viestit: 5302
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

ViestiKirjoittaja San Martino » 24 Maalis 2010 14:01

Karpit tarkkoina...pikku uutinen Savon Sanomissa:

" Yh? useampi suomalaisl??k?ri poikkeaa virallisesta rasvasuosituksista ja suosittelee potilailleen voin k?ytt??. Voin kannattajana tunnettu l??k?ri Antti Heikkil? on saanut rinnalleen mm. tamperelaisen yleis-ja verisuonikirurgi Ta?ja Sompin.
Sompi toteaa Mediauutisten haastattelussa, ett? voissa on seleeni? ja omega-3 -ja 6-rasvahappoja sopivassa suhteessa. Jutussa annetaan ymm?rt??, ett? voita k?ytt?m?ll? voitaisiin jopa vaikuttaa astmaan.
Keskustelu voista on k?ynyt alkuvuoden kuumana lukuisilla foorumeilla. Varsinaisen sys?yksen sille antoi American Journal of Clinical Nutrition -lehdess? julkaistu meta-analyysi. Sen mukaan tyydyttyneill? rasvoilla ei ole yhteytt? kasvaneeseen syd?n- ja vierisuonitautien riskiin. Analyysissa tarkasteltiin 21 tutkimusta. Helmikuussa julkaistiin lis?ksi Lundin yliopiston tutkimus, jonka mukaan voi nostaa ruuan j?lkeen selv?sti v?hemm?n veren rasva-arvoja kuin oliivi?ljy tai uudentyyppiset rypsi- ja pellavansiemen?ljyt."





"Nyt l??k?ritkin ottavat osaa voisotaan"

Avatar
MahaTar
Piällysmiesj
Viestit: 1410
Liittynyt: 17 Helmi 2009 13:10
Paikkakunta: Pieni voittamaton kylä Blogistanissa
Viesti:

ViestiKirjoittaja MahaTar » 25 Maalis 2010 6:32

Joskus muinaisella 70 -luvulla oli liikkeell? my?s tietoa, ett? margariineissa ei olisi ollut riitt?vi? m??ri? vitamiineja. Ja siit? k?rsiv?t sitten lasten silm?t. N??h, en muista todellakaan, koska ja mist? luin t?st?, mutta "muistelmateoriaani" tukee se, ett? kun vaihdoin asuinpaikkakuntaa pois mummon voisilm?-ruokien ??rest? ?idin hallinnoimaan margariinipitoiseen ev??seen, niin sain kohta silm?lasit...!
Mutta toisaalta asiaa ei tue se, ett? silloin sai KOULUSSA VOITA N?KK?RIN P??LLE!!!
Voi voi, voi voi voi, voi!



http://mahatar.blogspot.com/

Avatar
San Martino
Viestit: 5302
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

ViestiKirjoittaja San Martino » 31 Maalis 2010 15:02

Hallitus aikoo selvitt?? terveydelle haitallisten rasvojen verotusta.

Taloudellisten ohjauskeinojen k?ytt? terveellisten ruokatottumusten edist?miseksi on mukana eduskunnalle tiistaina annetussa elintarviketurvallisuutta koskevassa selonteossa.

....Olisi vain osattava m??ritell?, mik? elintarvike on terveellinen ja mik? ep?terveellinen. Haittaveron hallitus on jo ottanut k?ytt??n, kun se p??tti viime vuonna makeisveron ottamisesta k?ytt??n uudelleen.

Uuden ongelman ovat synnytt?neet erilaiset ravintolis?t.....


ILTALEHTI

pete
Viestit: 850
Liittynyt: 16 Helmi 2007 15:46
Paikkakunta: Espoo

ViestiKirjoittaja pete » 01 Huhti 2010 19:34

San Martino kirjoitti:Hallitus aikoo selvitt?? terveydelle haitallisten rasvojen verotusta.

[/url]

ehk?p? omega 6 rasvoille tulee tosi rankka haittavero (hyv?sti rypsit ja rapsit)

Avatar
San Martino
Viestit: 5302
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

ViestiKirjoittaja San Martino » 03 Huhti 2010 13:03

Karpit taas tarkkoina...l?ytyi yleis?nosastolta:


Voita ei voi suositella p?ivitt?iseen k?ytt??n

Anne Turtiainen kertoi (HS Mielipide 29. 3.) h?mmentyneens? ohjeista, joissa er??t l??k?rit suosittelevat kasvirasvapohjaisten tuotteiden sijaan voita vedoten tuoreisiin tutkimuksiin.

Nykyiset ravitsemussuositukset eiv?t ole muuttuneet, eik? t?ll? hetkell? ole perusteitakaan niiden muuttamiseen rasvojen osalta. Itse asiassa viimeaikaiset tutkimukset ja kannanotot vahvistavat voimassa olevia ravitsemussuosituksia.

Vastik??n ilmestynyt FAO/WHO:n asiantuntijayhteenveto listaa n?yt?t rasvojen ja terveyden yhteyksist?. Se osoittaa vakuuttavasti, ett? tyydyttyneiden rasvojen korvaaminen monityydyttym?tt?m?ll? rasvalla v?hent?? sepelvaltimotaudin riski?. Viime vuonna on my?s julkaistu 11 tutkimuksen yhteenveto, joka todistaa pit?v?sti samaa.

My?s Suomessa tapahtunut huomattava syd?nkuolleisuuden lasku tukee suosituksia ja n?ytt?isi osin johtuvan siirtymisest? kovista rasvoista pehmeisiin.

Voin puolustajien vetoamiset yksitt?isiin tutkimustuloksiin eiv?t kumoa edell? mainittua kehityst?. Voissa on runsaasti tyydyttynytt? eli kovaa rasvaa, joka kiistatta suurentaa haitallisen LDL-kolesterolin pitoisuutta veress?. Voita ei voida suositella p?ivitt?iseen k?ytt??n. Sen sijaan suositeltavaa on k?ytt?? kasvi?ljypohjaisia tuotteita.

Raija Kara
p??sihteeri
Valtion ravitsemusneuvottelukunta

Hesarin yleis?nosasto ja uskonasioita (taas)

Avatar
San Martino
Viestit: 5302
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

ViestiKirjoittaja San Martino » 07 Huhti 2010 16:39

YLE raportoi hiirikokeen: Rasvainen aamiainen on hyv? juttu!



Rasvainen aamiainen hyv?ksi ainakin hiirille

Avatar
MahaTar
Piällysmiesj
Viestit: 1410
Liittynyt: 17 Helmi 2009 13:10
Paikkakunta: Pieni voittamaton kylä Blogistanissa
Viesti:

ViestiKirjoittaja MahaTar » 08 Huhti 2010 10:37

Huppis, taisin laittaa saman tekstin tuonne Kansalaisen mediavahtiinkin! (sokkeesokkee...) :mrgreen: Siis t?st? Raija Karan kirjoituksesta.
T?tih?n on Margariinitiedotuksen entinen -???- oliko toiminnanjohtaja. ;)

...ja viittil?i ep?tarkasti ties mihin yhteentoista tutkimukseen.
Voi voi, voi voi voi, voi!



http://mahatar.blogspot.com/


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa