Sivu 6/6

Lähetetty: 09 Huhti 2010 19:16
Kirjoittaja San Martino
Uusin Syd?nliiton lehti kertoo seuraavaa:

T?n? talvena puheen aihetta ovat antaneet kaksi tutkimusta, joita on julkisuudessa tulkittu yksipuolisesti ja harhaanjohtavasti.

Tammikuussa julkaistu amerikkalaistutkimus v?itt??, ett? el?inrasvojen k?yt?ll? ei ole yhteytt? syd?ntauteihin. Kyseess? on meta-analyysi eli useiden aikaisemmin tehtyjen tutkimusten tulosten vet?minen yhteen tilastollisen k?sittelyn keinoin. Analyysin tuloksena oli, ettei ravintokyselyll? arvioidun tyydyttyneen (kovan, l?hinn? el?inper?isen) rasvan k?yt?n ja my?hempien sepelvaltimotautisairastumisten v?lill? ole voitu osoittaa yhteytt?.

SYD?N

........................................................................................................

Rasvateoriaa yritet??n horjuttaa

Syd?nj?rjest?j? on kutakin l?hestytty vakuuttelulla, joka nojaa er??seen arvovaltaisessa kliinisen ravitsemustieteen lehdess? julkaistuun artikkeliin. Artikkeli toistaa sen, mink? jo tied?mme: kovan rasvan ja sepelvaltimotaudin/syd?nkuolleisuuden v?lill? ei ole osoitettu suoraa yhteytt?.

T?m? ei kuitenkaan tarkoita sit?, ettei kovan rasvan saannilla olisi yhteytt? syd?n- ja verisuonisairauksien riskitekij?ihin ja sit? kautta syd?ntautiriskiin. T?m? yhteys on kiistatta osoitettu: kovan rasvan saanti muun muassa kohottaa haitallisen LDL-kolesterolin pitoisuutta.

Voimme edelleen vahvasti suositella, ett? kovaa rasvaa tulisi v?hent?? ruokavaliossa. Olennaista on my?s se, mill? kova rasva korvataan eli tilalle pehmeit? rasvoja ja hyv?laatuisia hiilihydraatteja. Ruokakielell? t?m? tarkoittaa sit?, ett? leiv?lle sivell??n margariinia, salaatinkastikkeiden aineksena ja ruoanlaitossa suositaan kasvi?ljy? ja kalaa nautitaan v?hint??n kahtena p?iv?n? viikossa. Hyvi? hiilihydraattien l?hteit? puolestaan ovat kasvikset, hedelm?t ja marjat sek? v?h?n suolaa sis?lt?v?, runsaskuituinen leip? ja muut viljavalmisteet.

Syd?n 2/2010 s. 7.

Lähetetty: 19 Elo 2010 10:44
Kirjoittaja San Martino

Lähetetty: 19 Elo 2010 11:00
Kirjoittaja Varpu
Niin, aina kannattaisi s?ilytt?? kylm?n viile? analyyttisyys ja tieteellinen kiihkottomuus ... Ruokavalio on kuitenkin ruokavalio - ei esimerkiksi maailmanselitysmalli, uskonnosta puhumattakaan.

Niin kuin Timo on usein kirjoittanut, tietomme esimerkiksi solutason aineenvaihdunnasta on viel? niin v?h?ist?, ett? senk??n vuoksi minusta ei kannattaisi kiiruhtaa julistamaan ett? ravitsemustieteen lopullinen totuus olisi l?ytynyt.

Oma ?lyllinen tutkimusretkeni ravitsemustieteen ihmemaassa on johtanut samansuuntaisiin aprikointeihin kuin P?mmynkin (ja ei, min? en tunne h?nt? eik? minulla ole aavistustakaan kuka voisi nimimerkin takana lymyt?, joten innokkaimmat salaliittojen haistajat voivat nukkua silt? osin y?ns? rauhassa).

Sen lis?ksi kyseenalaistan, ett? runsasrasvainen vhh olisi paras laihdutusruokavalio - kaikille. Teoria saattaa olla kaunis, mutta k?yt?nn?n el?inkokeet eiv?t tue sit?.

Se on sit? osalle ihmisist?. Loput joutuvat laihtuakseen nipist?m??n sek? hiilareista ett? rasvasta. T?m?k??n ei ole karppipoliittisesti korrekti v?itt?m? ... mutta koskas poliitikalla olisi el?v?n el?m?n kanssa ollut tekemist?? ::loel::

Lähetetty: 19 Elo 2010 12:33
Kirjoittaja San Martino
Hyv? Varpu! Puhut asiaa...

Toisin my?s toisen n?k?kulman asiaan eli puhe noista tuhansista tutkimuksista pit?isi jo lopettaa ja ryhty? tutkimaan eri rasvojen vaikutusta verisuoniterveyteen ihan k?yt?nn?n tasolla. Siihen on todella jo mahdollisuus, kuten tri Timo on moneen kertaan valistanut meit?.

T?st? linkist? saa tietoa asiasta: Computational Medicine

Lähetetty: 06 Loka 2010 10:08
Kirjoittaja San Martino
Dosentti Ulf Ravnskovilta hyv? artikkeli Dagens Medicin-lehdess?:

WHO:n asiantuntijat ovat j?tt?neet huomioimatta PUFA-rasvojen vaikutuksen terveyteen

Voin kulutus kasvaa

Lähetetty: 06 Loka 2010 10:11
Kirjoittaja Saaristolainen
Juuri kerrottiin uutisissa ett? voin kulutus on viimeisen viikon aikana kasvanut 10 % verrattuna edelliseen viikkoon, ja ett? se on alkanut kasvaa jo viime vuonna. Rasvakeskustelu?

Lähetetty: 06 Loka 2010 10:20
Kirjoittaja MahaTar
:blissysmile:
Voi on aina voita! (kiitos Valio t?st? sloganista!)
:voitto:

Lähetetty: 06 Loka 2010 10:35
Kirjoittaja San Martino
KSML: Rasvasodan ?poikkeuksellinen hypp?ys? - Kansa ??nest?? lompakoillaan




Netti -UUSI SUOMI

Lähetetty: 06 Loka 2010 13:41
Kirjoittaja MahaTar
Ja kas, Mustajokikin reagoi "rasvasotaan":

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyski ... i=kol00002

:-|

Lähetetty: 06 Loka 2010 15:12
Kirjoittaja Timo Kuusela
Niin kauan, kuin ravitsemuksen suositukset tulevat mutkien kautta USA:n maatalousministeri?n erikoisosastolta ja niin kauan, kuin lihavuusepidemia, SV-taudit ja 2-diabetes jatkavat voittokulkuaan, tulen jatkamaan sissisotaa niin Mustajokea kuin muitakin virallispropagandisteja vastaan. Kyseess? on nimitt?in my?s oman jo menetetyn terveyden palauttaminen ja sen yll?pito jatkuu siihen sopivalla ravitsemuksellisella (ei ylipainottuneella l??kityksell?):

- verensokeria nostavat hiilihydraatit ALAS (kaikki jauhotuotteet, sokerit, jopa hedelmien fruktoosin rajoitus on kohdallani tarpeen...)
- puuttuvan energian korvaaminen erilaisilla runsailla vihanneksilla, marjoilla jne ei riit?, siksi:
- energiatarpeen tyydytt?minen, erilaiset solujen kalvorakenteiden tarve, vaikuttavat aineet (hormonit, eikosanoidit jne) vaativat lis?ksi rasvaa.
Mik??n/kukaan ei ole viel? p?tev?ll? tavalla osoittanut, ett? t?h?n tarkoitukseen k?ytt?m?ni rasvat (luonnolliset el?inrasvat ml maitorasvat ja oliivi?ljy) olisivat jollakin tavoin terveydelle riski. Paljon on kyll? yrityksi? tehty ja paljon niihin yrityksiin uskotaankin.
- valkuaistarpeesta huolehtiminen. Hyvin matala hiilihydraatti ei sellaisenaan riit? mm er?iden aivonosien energiatarpeen (glukoosin) tyydytt?miseen. Maksa huolehtii puuttuvan tarpeen t?ytt?misest?. Moni on menett?nyt lihakudostaan maksan "riist?ess?" sit? glukoosin tekoon.

Kohta kymmenen vuoden kokemuksella, eritt?in hyvill? tutkimusarvoilla ja suorituskyvyll? t?ss? i?ss? edelleen p?rj??v?n? on todella ty?n takana vakuutella/saada vakuuttuneeksi Mustajoen vetoomuksilla valitun suunnan muuttamiseksi. Tietenkin tied?n/tunnen my?s viralliset suositukset yksityiskohdittain.
Metaboliasairauksien v?hent?minen ei tule onnistumaan voimassa olevilla ja vuonna 2012 uudelleen vahvistettavilla ohjeilla. Muutos on kuitenkin jo k?ynnistnyt: Vuosi 2010 on ravitsemusmuutoksen k??nnevuosi.

Lopuksi varoitus: Jos valitset rasvan, ole tarkka nopeasti imeytyvien hiilihydraattien kanssa. Voit ajautua (Fogelholmin) sudenkuoppaan. Siell? kuvatut uhkat kyll? toteutuvat
Hyv?nlaatuisten "rehujen", marjojen jne kanssa voit "l?tr?t?" vapaasti. Itse asiassa t?st? pit?? eniten "toinen aivomme", suolistomme ja varsinkin paksusuoli. Sielt? taas kehomme saa paljon sit?, mit? kipe?sti kaipaa mikrobiyhteisty?ll

Lähetetty: 06 Loka 2010 16:22
Kirjoittaja Perenna
Timo, voi ett? on hyv? tuo kirjoituksesi! Parasta mit? olen ravitsemusrintamalta lukenut pitk??n aikaan.

Lähetetty: 06 Loka 2010 16:39
Kirjoittaja hiltas-3
Ei voi muuta sanoa,kuin ett? huippua tuo Timon teksti.

Lähetetty: 07 Loka 2010 0:18
Kirjoittaja MahaTar
Taidan paukauttaa tuolla ra-vin-to-te-ra-peut-ti-ani vy?n alle... :P

Lähetetty: 20 Loka 2010 22:12
Kirjoittaja San Martino
YLE UUTISIA..

Rasvakohu lis?si voin menekki?

Voi k?y taas kaupaksi. Viime viikkojen rasvakeskustelu on saanut monet palaamaan taas perinteisen voin k?ytt?jiksi.


....Elintarvikekemiasta v?itellyt tutkija Saska Tuomasjukka on huolestunut voin k?yt?n lis??ntymisest?.

- Tuntuu hiukan silt?, ett? ihmiset korvaavat kasvisrasvaa tai marganiirini? voilla. Sanomatta mit??n pahaa voista, niin margariini on tutkijan vinkkelist? edelleen parempi vaihtoehto.