SUOMALAINEN JULKINEN RAVITSEMUSKESKUSTELU

Lääketieteen tohtori Timo Kuusela kirjoittaa blogissaan ajatuksiaan terveydestä, ravitsemuksesta ja lääketieteestä. Tämä on blogin keskusteluosio.

Valvoja: San Martino

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1710
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

SUOMALAINEN JULKINEN RAVITSEMUSKESKUSTELU

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 08 Elo 2008 10:52

Suomalainen ravitsemuskeskustelu on k?ynnistynyt medioissa. Viimeisin esilletulo tapahtui 06.08. TV:n p??kanavan ajankohtaisohjelmassa. Laajalevikkisin Helsingin Sanomat loistaa edelleen poissaolollaan. Lieneek? syy "herran pelko", t?ss? tapauksessa mainosmarkkojen paino?
Er??t yksityisten henkil?iden tai pienien ryhmien mielipidekirjoitukset ovat her?tt?neet vilkasta ja yleens? my?nteist? keskustelua paikallisesti. Tunnetuin n?ist? on nelj?n jo i?kk??n sek? tautinsa suhteen kokeneen II diabeetikon ?ksy kirjoitus vallitsevia ravitsemussuosituksia vastaan.
V?lisuomen Sanomina tunnettu laajalevikkinen p?iv?lehtien yhteenliittym? julkaisi Anne Puumalan rohkeasti toimittaman "Pirullinen soppa"- artikkelin 15.06. Siihen tuli jatkoa 13.07 otsikolla "Rasvahysteria -turhaako".
Noin vuosi sitten pyrin k?ynnist?m??n ravitsemuskeskustelua Suomen L??k?rilehdess? kyseenalaistamalla vallitsevat suositukset ja perustelemalla, miksi n?in. Dosentti Mikael Fogelholm vastasi yst?v?llisesti artikkeliini. Se oli asiallinen. Ehk? siin? kuitenkin oli hieman "ylh??lt? k?sin" annettua ohjausta. Saatoin viel? omassa vastineessani Fogelholmille viestitt?? jotakin II diabeetikkojen kummallisesta tilanteesta, kun er?iden asioiden huomioon ottaminen ravitsemuksessa (hiilihydraattirajoitus) johti moitteisiin hoitavalta taholta. T?m? n?kemysristiriita "oikeasta tulipalon sammuttamisesta" esiintyi siit?kin huolimatta, ett? potilaat kokivat saavansa apua ja laboratoriotuloksetkin paranivat l??kkeiden v?hent?misest? huolimatta.
Tuoreimpana tulokkaana on l??k?ri Antti Heikkil?n uutuuskirja "Diabeteksen hoito ruokavaliolla". Kohdaltani sen sulattelu on kesken. Henkil?kohtaisten sairauskokemusten ja potilashavaintojen perusteella hyv?ksyn tiukankin hiilihydraattien rajoituksen tehokkaaksi diabeteshoidon perustaksi.
Jos siis meill? keskustelu ravitsemuksen linjauksista on v?hemm?n n?kyv??, kuin naapurimaassamme Ruotsissa, sit? on lis??ntyv?sti. Ajattelutavan muutos on alkanut. Kuvia kaatuu rytisem?ll?. Miksik?h?n vasta nyt? Kellon ajassa olemme Ruotsia edell?. Sairastavuudessa johdamme. Olemmeko edelleen r?hm?ll?mme paperikulissisten instituutioiden edess?? Ainakin olemme paljon ruotsalaisia enemm?n.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1710
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 08 Elo 2008 13:15

Television p??kanavan A-Studion rasvaohjelmaa 06.08. on kommentoitu eri keskustelupalstoilla runsaasti ja yksityiskohtaisesti. T?rkeint? oli, ett? keskeisin tiedon v?lityksen kanava puuttui keskusteluun. Sek??n ei haittaa, ett? rasvakeskustelu oli keskustelua asian vierest?. Se kuitenkin sivuaa p??asiaa.
Rasvan yksi merkitys elimist?lle on energian saanti ja sen tarvittava varastointi. Rasva on paitsi energiatihein normaalin ravinnon osa, se on my?s kevein mukana kannettavaksi. Kehityksens? aikana ihmiselimist? on luonut eritt?in hyv?n ja varman j?rjestelm?n rasvan k?sittelemiseksi. Suolesta imeytynyt rasva levitet??n kylomikronien muodossa. Matkansa aikana rasva altistuu immunologiselle kontrollille ja jaetaan suuren verenkierron v?lityksell? tarvealueille. Rasvareitti on energiatalouden luotettavin tie.
Avaruusgeometrialtaan muunnettujen transrasvojen vaara aletaan tiedostaa. Vastausta odottaa suolesta suoraan verenkiertoon imeytyvien ja porttilaskimosta maksaan kulkeutuvien lyhyt- ja keskipitk?ketjuisten rasvahappojen terveysvaikutus etenkin siin? tilanteessa, kun samalla maksaa (yli)kuormitetaan suositusten mukaisesti sokereilla (m??r?llinen paino glukoosilla, fruktoosilla suurin laadullinen haitta ja galaktoosia on alettu ep?ilem??n).
Rasvareitti on kest?nyt hyvin kaikenlaiset tekniset rasvaviritelm?tkin.

Todellinen terveysongelma tuleen liian korkeaksi suositellun hiilihydraattien kuorman taholta (peruna, puuro, leip?, pasta jne) . Maksa muuttaa ne rasvaksi, jotka ovat juuri n?it? kammottuja "kolesterolirasvoja".

T?h?n asiaan ei puututtu lyhyess? mutta ansiokkaassa A-Studiossa.

A-Studion ohjelmassa keskityin asioiden ohella saamiini vaikutelmiin esitt?jist?.
Christer Sundqvist: Rasvaiset kaalin lehdet eiv?t vakuuttaneet. Kyll? elimist? kest?? rasvaisen pihvin oliivi?ljyll? (extra virgen) ter?stetyn rehukuorman mausteeksi. Asiasis?lt? niukka mutta OK.
Mikael Fogelholm: Kompromissihakuinen my?t?ilij?. Riippumattomuus? Sitoutumattomuus kolmansiin osapuoliin? Ravitsemustutkija ja kest?vyysurheilijan habitus. Syv? l??ketieteellinen n?kemys puuttuu. Rankka sairauskokemus kuten tyypin 2 diabeteksen henkil?kohtainen kokeminen verisuonikomplikaatioineen kehitt?isi ajattelua. En toivo sit? kenellek??n. Virkapyrkyrin? tuskin kompetentti syv?? luotaaviin terveysuudistuksiin.
Pekka Puska: Mieleeni tuli tunnetun elokuvan tunnettu n?yttelij? edesmennyt Marlon Brando suuren italialaisperheen huolten painamana ja kaikki voipana p??miehen?. H?nenkin toimintaymp?rist? oli kunnioitusta ansaitseva (omilla perusteluilla). Mafioson l?hipiiri tuhoutui. Puskankaan henkisest? l?hipiirist? ei pit?isi nostaa seuraajaa. Ennen kuin Brandon n?yttelem? fataali syd?nkohtaus toteutuu, kannattaisi siirty? pohtimaan ja iloitsemaan saavutuksista el?kkeelle.

Kustannuksiltaankin eritt?in raskaan (miljardeja euroja) aineenvaihduntah?iri?iden aiheuttamien sairauksien (syd?n- ja aivohalvaus, typin 2 diabetes, raajavauriot, munuaisvauriot, sokeus jne) ehk?isyn ja tutkimuksen organisoinnin vet?j?ksi tarvitaan eritt?in p?tev?? tuoreen tutkimuksen osaajaa. Vaaditaan my?s armotonta sitoutumattomuutta ja ennakkoluulottomuutta. Vain n?ill? avuilla voidaan kyseenalaistaa kaikki nykyaikaiset "saavutukset". Mainitsin jossakin kirjoituksessani professori Leena Palotien. On meill? kourallinen muitakin vaihtoehtoja osan ty?skennelless? ulkomailla luomaan "terveydenhuollon Nokiat", jota odottaa koko maailma.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Stabiili
Viestit: 512
Liittynyt: 21 Huhti 2008 19:34

ViestiKirjoittaja Stabiili » 05 Syys 2008 16:06

T?ss? linkiss? on nyt tunnettujen vaikuttajien n?kemyksi? suomalaisista ravitsemussuosituksista ja niiden uusimisen tarpeesta
http://www.mediuutiset.fi/doc.te?f_id=1404307

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1710
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 06 Syys 2008 11:20

Stabiilin linkki kuvaa hyvin t?t? p?iv??.
Sek? MediUutiset ett? tuore L??k?rilehti pohtivat ravitsemuksen peruskysymyksi?. L??k?rilehdess? pohditaan lasten lihomista, josta viime numerossa annettiin hiukan optimistinen kuva Suomen saavutusten osalta. Hyv? pediatrit! Carpe Diem. Olen ennakoinut alkavan syksyn tuovan mukanaan lis??ntyv?? keskustelua jatkuvan vaikenemisen tai saman propagandan toistamisen sijaan.
Mediuutisten artikkelissa heijastuu pitk??n vallinnut ravitsemusasioiden rintamajako. On erinomainen asia, ett? i?nikuisia instituutioita edustavat vanhaan ajatteluun pit?ytyv?t mielipidejohtajat haastetaan uusilla ajatuksilla. KTL:n p??llikk? Pekka Puska ja edelleen konservatiivisissa ajatuksissa Kuopion Matti Uusitupa toistavat itse??n. Uusituvan kohdalla asia kummastuttaa, kun Kuopiossa tehd??n eritt?in modernia ravinnon ja geenien hienoon yhteispeliin liittyv?? tutkimusta. Nimitett?k??n sit? vaikka nutrigenomiikaksi. T?ss? tutkimuksessa pulpahtelee jatkuvasti esille mm geenitoimintoihin liittyv? inflammaatio (huonohko suomennos "tulehdus"). Inflammaatiota on jo soviteltu insuliiniresistenssin yhteyteen. Onko kysymyksess? muna vai kana? Odotan vastausta el?kel?isen tyyneydell?.
Virkist?v? poikkeus vanhakantaiseen ajatteluun on Saska Tuomasjukka. H?n jaksaa puoltaa moderneita n?kemyksi??n tutkimusteemastaan, rasvoista. Saskan asema ei ole kadehdittava turkulaisen l??ketieteen puristuksessa. Kohtelua ilment?? kai parhaiten sanat ynse? ja v?linpit?m?t?n. Turussahan tutkitaan prof. Viikarin johdolla pitk?kestoisesti moderniin ja "kevennettyyn" lasten ravitsemukseen perustuvaa linjausta. Kev??ll? ilmestyi v?it?skirjakin sen tiimoilta. Saskan ajattelu ei oikein istu n?ihin tuumailuihin. Saskan ongelma on lis?ksi nuoren tutkija asema ty?n ja elannon huolineen. Voitaneen my?s todeta, ettei h?nen asemansa elintarviketeollisuuden intressien paineissa ole helppo. Ihailen Saskan moraalista rohkeutta ja toivon, ett? "maailma ei ved? puoleensa ja turmele".
Mikael Fogelholm liikkuu liberaalisti mielipiteiden keskustassa. H?nell? ei ole harminaan urakehityksen ep?varmuutta. Sukkulointi on onnistunut erinomaisesti. Nykyinen asema olisi hyv? ponnistuspohja ultramodernille ravitsemustutkimukselle ja sen ohjailulle. En lakkaa toistamasta suomalaista innovaatiota, 1H NMR spektroskopiaa tutkimusmenetelm?n? siihen liittyvine self-organising tulostuksineen. T?h?n investointi on kuluineen mit?t?n, kun verrataan siihen tietoon, joka tullee suuntaamaan ravitsemus ajattelun ja l??kinn?n tarpeen uusiksi. Olemmeko tarpeeksi nopeita? Ohi ajellaan hetkess? molemmilta puolilta. Ei kun reippaasti turisemaan Mika Ala-Korpelan ja Per-Henrik Groopin kanssa todella mittavista tutkimuskapasiteetin varaamisista ja menetelmist?. Ongelmien maailmanlaajuista suuruusluokkaa mietitt?ess?, t?ss? on Nobelin paikka!

Itse n?en edelleen raitsemuksen linjauksissa kolme vaihtoehtoa:

1. Nykymallin mukainen hyvin hiilihydraattipainotteinen (sokeristuvat hiilihydraatit, erik. glukoosi mutta my?s fruktoosi ja mahd. galaktoosi) ja voimakkaasti rasvan m??r?? ja laatua rajoittava linjaus.

2. Hiilihydraattien ja rasvojen kesken suhteiden osalta liberaali linjaus, joka kuitenkin pyrkii minimoimaan tyydyttyneet el?inrasvat.

3. Sokeristuvien hiilihydraattien voimakas, tilanteen mukainen rajoittaminen ja korvaaminen runsaasti kuitua, mikroravinteita, mutta v?h?n energiaa sis?lt?vill? vihanneksilla kasviksisilla ja kohtuullisesti (fruktoosin rajoittamiseksi) hedelmill?. Luonnolliset rasvat ovat sallittuja painopisteen ollessa omega-9 mufa rasvoissa (esimerkiksi kylm?puristettu oliivi?ljy).

Linjaus 1. vaatinee tuekseen runsaa kolesterolil??kityksen. Ei nimitt?in ole n?k?piiriss?, ett? maksa linjavalinnoista huolimatta lakkaa tuottamasta glukoosista ja viel? enemm?n fruktoosista niit? pel?ttyj? "kolesterolirasvoja". T2DM- vaiheessa tuotto voi kiihty? aina viisinkertaiseksi. Maksa parantaa " kuin sika juoksuaan" verisuonivaarallisten rasvojen tuottoa sen kunnon heiketess?.

Kohta 2., jota n?ytt??n Mikael Fogelholm suosivan tullee olemaan dramaattisin seurauksiltaan. Se itse asiassa jatkaa nykyp?iv?n? mm diabeetikoille suositeltua ravitsemusta. Odotettavissa on T2DM:n lis??tyminen 1,5 miljoonan potilaan lukemiin l?himpina vuosikymmenin?. SV-tautien osalta kehitys on sama.

Kohta 3.:n mukaista linjausta olen kutsunut my?s "selluloosalinjaksi". Siit? ei ole tullut erikoisen suosittua k?sitett?. On ehk? tarkoituksemukaisempaa k?ytt?? monik?sitteisemp?? sanaa hiilihydraatti. Vallitsevassa muodossaan k?yt?n siit? kuitenkin ilmaisua "t?rkkelyslinja".

Kolmannen kohdan linjauksella saavutettavia merkitt?vi? muutoksia painon hallinnassa, sokeritasapainossa, veren rasvaprofiilissa jne mieluusti kuvataan "yksitt?isiksi". Olen itse t?llainen "yksitt?inen". Joukko on kasvava. Yksi "yksitt?inen" kertoo kokemuksistaan l??ketieteen julkaisussa, sen syyskuun numerossa "Terveys-Hymyss?".

Yritet??n mekin hymyill?. Vanha totuus nimitt?in kertoo: jos suutut, menet?t pelin
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Anja
Viestit: 1735
Liittynyt: 17 Elo 2006 22:05
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

ViestiKirjoittaja Anja » 06 Syys 2008 11:51

Timo Kuusela kirjoitti:Kolmannen kohdan linjauksella saavutettavia merkitt?vi? muutoksia painon hallinnassa, sokeritasapainossa, veren rasvaprofiilissa jne mieluusti kuvataan "yksitt?isiksi". Olen itse t?llainen "yksitt?inen". Joukko on kasvava. Yksi "yksitt?inen" kertoo kokemuksistaan l??ketieteen julkaisussa, sen syyskuun numerossa "Terveys-Hymyss?".

Yritet??n mekin hymyill?. Vanha totuus nimitt?in kertoo: jos suutut, menet?t pelin


Olen itsekin t?llainen "yksitt?inen". L??k?rini nimitt?in ensin kehui kolesteroliarvojani sanoilla:"Ei t?m?n parempia arvoja voi ihmisell? olla!" Kun kerroin ruokavaliostani, hymy hiukan hyytyi ja kuulin toteamuksen, ett? yksitt?iset ihmiset voivat sy?d? mit? tahansta. Siisp? sy?nkin "mit? tahansa" :)

Avatar
*P*
Viestit: 1068
Liittynyt: 09 Tammi 2007 11:08

ViestiKirjoittaja *P* » 08 Syys 2008 9:43

Timo Kuusela kirjoitti:Kohta 3.:n mukaista linjausta olen kutsunut my?s "selluloosalinjaksi". Siit? ei ole tullut erikoisen suosittua k?sitett?. On ehk? tarkoituksemukaisempaa k?ytt?? monik?sitteisemp?? sanaa hiilihydraatti. Vallitsevassa muodossaan k?yt?n siit? kuitenkin ilmaisua "t?rkkelyslinja".


Ilmauksesta ei ole tullut suosittua siksi, ett? suurimmalle osalle suomalaisista selluloosasta tulee mieleen paperitehtaat. Kun kerran on olemassa ilmauksia, jotka kaikki vaivatta ymm?rt?v?t, ei ole n?hd?kseni mit??n syyt? keksi? uusia sanoja pakkaa sekoittamaan.

Mik?li ilmaus "hiilihyraatti" on liian monik?sitteinen, sit? voidaan tarvittaessa aina asiayhteydest? riippuen m??ritell? tarkemmin.

Minulla tulee v?lill? t?st? VHH:sta mieleen naistutkimus. Siell?kin suunnalla jokainen tutkija haluaa keksi? uutta terminologiaa, jonka yhteys todellisuuteen on parhamillaankin l?yh?. Sellainen sy? uskottavuutta.
"Totuuden soihtua on vaikea kuljettaa tungoksessa niin, ettei jonkun parta kärvenny." - Mauri Sariola


"Besides, everytime you do partial squats, Jesus kills a kitten. Don't be a pussy, save the kittens. Squat deep."

Avatar
San Martino
Viestit: 5087
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

ViestiKirjoittaja San Martino » 08 Syys 2008 11:20

Viel? Timon terminologiaan.....

Vakiintunut muoto hiilihydraateille on kai hidas-ja nopeavaikutteiset hiilihydraatit? :shock:

Olen huomannut, ett? englanninkielisill? sivuilla k?ytet??n sanaa t?rkkelys(starch), mutta ei selluloosa.

Viime syksyn? pohdittiin mm. tri Annika Dahlqvistin sivuilla LCHF kirjainyhdistelm?n ruotsinnosta. Ilmeisesti siell? ei p??sty yhteisymm?rrykseen? ja niinollen LCHF on vakiintunut ruotsalaiseksi k?yt?nn?ksi. Sekaannusta on ollut lehdist?ss?, joka on halunnut tehd? Annikasta GI-tohtorin.

Meill? on vakiintunut VHH, joka on mielest?ni eritt?in ytimek?s ilmaisu. Tosin sek??n ei vastaa alkuper?ist?. Olen itse lis?nnyt viime aikoina VHH:n eteen pienill? kirjaimilla ar(aidosti rasvainen)VHH. En ole ainakaan viel? saanut palautetta? :shock: :shock:

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1710
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 08 Syys 2008 18:05

No mit?p? me valaistuneet termeist? riitelem??n.
Muuttaakseni tavalliselle ihmiselle ymm?rrykseksi sen, mik? on ollut ja on edelleen uskomista ja sen mekaanista noudattamista (1 tabl 3:sti pv?) etsin oikeita sanoja. Enkelien kielt? en ole oppinut - enk? opi.
Ymm?rryksest? siki?? vaikkapa kakkosdiabeetikolle ajatuksia. Jos sy?n sit?, mit? muutoksia n?en sokerimittauksissani. Tulee kokemuksia, joista vastaan itselleni ja joista voin oppia.
Kasvimaailman fotosynteesin tuote (vesi + hiilidioksidi + aurinkoenergia = glukoosi) on ravinnoksi tarjolla kahdessa muodossa: t?rkkelyksen? ja selluloosana. T?rkkelys on kasvillekin varastoitava ravinne, selluloosa rakennusaine. T?rkkelys kertyy jyv??n, juurimukulaan (peruna jne). Selluloosasta rakentuu niin salaatti kuin tammikin. T?rkkelyksess? on runsaasti energiaa. Se teet?tt?? maksalla ja sen apuelimell? haimalla paljon ty?t?. Ylim??r? muuttuu veren kolesterolirasvoiksi, lihavuudeksi, vahingoittaa, jopa tappaa. T?st? meill? on seurauksena yli puoli miljoonaa kakkosdiabeetikkoa ja t?ll? menolla kohta puolitoista miljoonaa. T?t? ei tapahdu selluloosaravinteilla. Siit? saadaan v?h?n energiaa irti mutta paljon kuitua, mikroravinteit?, vitamiineja ym hy?dyllist?. Voi siis puhua kahdesta linjauksesta, josta valita. Valinta on ymm?rt?misen j?lkeen helpompaa. Uskomiseen voi vaikuttaa vaikka mill? huuhaalla. Leip?- ja kuitumyytitkin ovat uskomusta. Maisterit suorittavat loppututkintoja uskomalla levitettyyn sanaan. Sen j?lkeen voi levitt?? vain uskomusta.
Oikeilla sanoilla syntyy ymm?rrys. Hiilihydraatti on mielest?ni moniselitteinen mutta painotus on t?rkkelyksess?. Mit? siis voi seurata, kun kokonaisenergiaksi suositetaan 50-60E% t?rkkelyst
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Ksantippa
Viestit: 1753
Liittynyt: 18 Elo 2006 12:02
Paikkakunta: Lieto

ViestiKirjoittaja Ksantippa » 08 Syys 2008 22:54

San Martino kirjoitti:Vakiintunut muoto hiilihydraateille on kai hidas-ja nopeavaikutteiset hiilihydraatit? :shock:


Joo, n?it?h?n viljell??n runsaasti. Mua kyll?kin h?m?? ihan ?lytt?m?sti, ett? esim. pasta ja vilja lasketaan hitaaksi hiilihydraatiksi. Mik? ei ole totta, mutta koska propaganda olisi totta.
"We cannot change anything, unless we accept it." Carl Jung

Perenna
Viestit: 597
Liittynyt: 04 Loka 2007 14:24
Paikkakunta: Kotka

ViestiKirjoittaja Perenna » 09 Syys 2008 6:54

San Martino kirjoitti:Viime syksyn? pohdittiin mm. tri Annika Dahlqvistin sivuilla LCHF kirjainyhdistelm?n ruotsinnosta. Ilmeisesti siell? ei p??sty yhteisymm?rrykseen? ja niinollen LCHF on vakiintunut ruotsalaiseksi k?yt?nn?ksi. Sekaannusta on ollut lehdist?ss?, joka on halunnut tehd? Annikasta GI-tohtorin.

Meill? on vakiintunut VHH, joka on mielest?ni eritt?in ytimek?s ilmaisu. Tosin sek??n ei vastaa alkuper?ist?. Olen itse lis?nnyt viime aikoina VHH:n eteen pienill? kirjaimilla ar(aidosti rasvainen)VHH. En ole ainakaan viel? saanut palautetta? :shock: :shock:
Ruotsissa k?ytet??n my?s vastaleirilyhennett? HCLF = high carbohydrates, low fat. T?t? matkien olen ehdotellut ja itse k?ytellytkin lyhenteit? VHRR = v?h?hiilihydraattinen, runsasrasvainen sek? RHVR = runsashiilihydraattinen, v?h?rasvainen. Met olisimme siis VHRR. Vaikka kielt?m?tt? VHH taitaa vakiintua ja olla jo vakiintunut.

Ai niin, palautetta toivoit arVHH:st?. En ihastu, mieluummin VHRR. :)
Timo Kuuselaa mukaillen: Epidemiologisten tutkimusten jälkianalyyseille näytään pantavan liikaa totuusodotuksia.

Kuva Toisaalta - mutta toisaalta.
Shit happens.

Avatar
Varpu
Viestit: 3113
Liittynyt: 18 Elo 2006 6:22
Paikkakunta: Saksa
Viesti:

ViestiKirjoittaja Varpu » 09 Syys 2008 7:53

No ent?s sitten me jotka sy?mme suhteellisen v?h?hiilihydraattisesti, mutta emme runsasrasvaisesti, vaan runsasproteiinisesti?

SVHHKRRP.... (suhteellisen-v?h?hiilarinen-medium-rasvainen-runsasproteiininen...)

::loel::

Yksinkertaisuuden vuoksi mulle riitt?? hiilaritietoinen (HHT).
Minusta nuo pitk?t kirjainlyhenteet ovat ylip??t??n kauhean h?m??vi?.

VHH on ihan hyv? ilmaisu v?h?hiilariselle ja runsasrasvaiselle,
HHT sitten toimii v?lj?n? kattok?sitteen? kaikenkarvaiselle joukolle, esim. meille treenikarpeille...

Avatar
*P*
Viestit: 1068
Liittynyt: 09 Tammi 2007 11:08

ViestiKirjoittaja *P* » 09 Syys 2008 9:09

Min?kin pid?n termist? hiilaritietoinen, koska se kattaa my?s hyv?karpit. VHH tarkoittaa mielest?ni nimenomaan vain alakarppeja.

Miksi pit?isi erikseen mainita, ett? VHRR, koska eik? VHH:n luonteeseen kuulu, ett? se on runsasrasvainen? Tai ainakin runsasrasvaisempi kuin virallisterveellinen?

Itse pid?n todenn?k?isen?, ett? sana "karppaus" menett?? slangiluonteensa, ja sitten kun me olemme virallisterveellisi?, olemme joko hyv?-, ala-, prode- tai rasvakarppeja. Lis?ksi karppaus k?sitteen? sis?lt?? my?s kannanoton hiilareiden laatuun n?hden. Et voi olla karppi vaikka s?isit vain 20 g hiilareita p?iv?ss? jos otat ne pullasta.

Jos Timon tarkoitus on nimenomaan keksi? ilmaukset, jotka ovat mahdollisimman selkeit? maukka perusj?tk?n kannalta, niin tuo selluloosa- t?rkkelyslinja on kyll? ihan vihoviimeinen keino siihen. Ihmiset menev?t vain sekaisin jos jatkuvasti suolletaan uusia k?sitteit? "selvent?m??n" asiaa.

Minusta olisi parasta operoida niill? sanoilla, mit? meill? on ja tarvittaessa sitten selitt?? tarkemmin sen sijaan, ett? jokainen keksii uudet ilmaisut. JOS siis on tarkoitus, ett? vihkiytym?tt?m?tkin n?kisiv?t valon ja alkaisivat karpata.
"Totuuden soihtua on vaikea kuljettaa tungoksessa niin, ettei jonkun parta kärvenny." - Mauri Sariola





"Besides, everytime you do partial squats, Jesus kills a kitten. Don't be a pussy, save the kittens. Squat deep."

Avatar
Varpu
Viestit: 3113
Liittynyt: 18 Elo 2006 6:22
Paikkakunta: Saksa
Viesti:

ViestiKirjoittaja Varpu » 09 Syys 2008 10:19

Minusta Timon k?sitteet ovat T?SM?LLISIMPI?, mit? tied?n. Pid?n niist? siin? mieless? ja itse ajattelen niill? k?sitteill? nykyisin,

mutta totta on ettei mieleeni juolahtaisi k?ytt?? noita k?sitteit? kirjoittaessani tai antaessani haastatteluja. Koska pyrin aina kansantajuisuuteen.

Eli olen laittanut ne kategoriaan "ammattilaisten ja puoliammattilaisten keskin?iseen keskusteluun tarkoitetut termit".

Kyll? minullakin kesti hetken, ennen kuin ymm?rsin Timon termit. Joten voin hyvin kuvitella, ettei ne Maukka Perusj?tk?lle avaudu koskaan.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1710
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 09 Syys 2008 10:55

Tuohon San Martinon ylemp?n? esitt?m??n n?kemykseen lis?isin omia sis?lt?pohdintoja:
Nopea/hidas hiilihydraatti kuvaavat niist? koostuvan ravinteen sis?lt?m?n glukoosin imeytymisnopeutta ja vaikutusta veren sokeriarvoihin.
Ymm?rt?misen n?m?kin k?sitteet edellytt?v?t. V??ristely? joko tiet?m?tt? tai harkitusti n?kee koko ajan.
Jos ker?t??n veren sokerin arvoja muutaman tunnin ajan ja piirret??n niist? k?yr?, se on kohtuullisen tasainen (paastok?yr?, ilman laaksoa ja kukkulaa).
Kun sama tehd??n esim. valkean leip?aterian j?lkeen (p??s??ntoisesti nopea...), saadaan aika ter?v?huippuinen k?yr?, joka aikaa my?den laskee jopa alle paastoarvon.
Sama temppu hitaalla..., viljan kuidulla, karkeaksi jauhetulla kokojyv?ll? jne. "hidastetuilla", saadaan laakea mutta pidemm?n ajan paastok?yr?n yl?puolella pysyv? k?yr?. Eri juttu on viel?, ettei kunnon hidasta... tahdo saada mist??n.
Moderniksi mittaustavaksi on tullut tarkastella n?iden k?yrien "peitt?m?? aluetta". Yksil?lliset metaboliset ominaisuudet vaikuttavat kovasti saatuihin tuloksiin. "normaalin/insuliiniresistentin/sokeritautisen k?yr?st?t eroavat toisistaan. Tietenkin mm fyysinen aktiivisuus vaikuttaa osaltaan.
Oma "koekani" k?ytt?ytyy seuraavasti: Joku yleisesti markkinoilla oleva tuote(olkoon Reissumies) illalla sy?tyn? toinen puolisko nostaa paastoarvon noin yhdell? millimoolilla. Toisenkin puoliskon sy?nti tuplaa nousun. Tapahtuu muutos 5.5:st? 7.5:een. Kohdallani en t?t? hyv?ksy. Siksi noudatan hiilihydraatti-restriktiota (m??r?n kontrolloitua v?hent?mist?).
K?yrist? sen enemp?? piittamatta, maksalle j?? pitk?n lepoajan kuluessa tilaisuus muuntaa koholla oleva veren sokeri rasvaksi. Se eritet??n verenkiertoon ongelmallisena VLDL1:n?. Se n?kyy lab. mittauksissa kohonneena Triglyn?. T?ll? puolestaan on verisuoniterveydellist? vaikutusta.
Esitetty liikkuu alueella tieto/ymm?rrys/usko(mus).
"Selluloosalinjalla" n?it? ongelmia ei esiinny.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
*P*
Viestit: 1068
Liittynyt: 09 Tammi 2007 11:08

ViestiKirjoittaja *P* » 09 Syys 2008 12:47

Varpu kirjoitti:Kyll? minullakin kesti hetken, ennen kuin ymm?rsin Timon termit. Joten voin hyvin kuvitella, ettei ne Maukka Perusj?tk?lle avaudu koskaan.


Niin. "tieteellisess? mieless? mahdollisimman eksakti termi" on aivan eri asia kuin "tavikselle mahdollisimman ymm?rrett?v? ja riitt?v?n tarkka termi".

Lis?ksi kritisoin tuota t?rkkelys/selluloosa - ajattelua siit?, ett? vaikka se olisi biologisessa mieless? kuinka t?sm?llinen hyv?ns?, ei ruokavalioita voida jakaa noin. Ainakaan v?est?tasolla puhuttaessa. Koska huomattava osa ihmisist? todenn?k?isesti voi k?ytt?? kohtuullisia m??ri? t?rkkelyst? ilman ongelmia, ei ole realistista tehd? noin tiukkaa joko- tai - jaottelua.

Taitaa menn? taas kauheasti OT, anteeksi vaan, mutta min? n?en isona ongelmana t?ss? karppauskeskustelussa sen, ett? suurin osa "valaistuneista" on sellaisia, joilla on jo ollut terveys- tai paino-ongelmia tms, ja joiden oma keho vaatii hyvinkin tiukkaa linjaa. Joten "tiukka linja" on se, mit? suositellaan kaikille. Eik? n?hd? sit?, ett? moni luultavasti voisi ihan hyvin ja pysyisi terveen? rennommallakin karppauksella.

Minusta pit?isi korostaa, alleviivata, lihavoida, kursivoida ja varustaa huutomerkein se lausunto, ett? me olemme yksil?it?, ja hiilareiden sietokyky ja tarvekin on yksil?llinen. Jollekulle voi sopia kolme banaania ja pari ruisleip?palaa p?iv?ss? ja toinen on ketoosissa aina. Jne.

Siis kaikki varmaan ovatkin sit? mielt?, ett? yksil?lliset erot ovat suuria, mutta silti karppauksesta julkisuuteen v?littyv? kuva on edelleen ?nkyr? rasvakarppi. Pekonia! Munia! Kermaa! Voita! Max 20 g hiilareita p?iv?ss?!

Pit?isi kai mietti?, mit? itse kukin haluaa: hifistell? ravitsemustieteest? muiden asiantuntijoiden kanssa vai vapauttaa kanssaihmisens? louf?tin ikeest??

Olen lenssussa joten v?h?n ehk? sekavaa setti?, sorry. N?it? vaan mietiskelin eilen kuumehoureissani.
"Totuuden soihtua on vaikea kuljettaa tungoksessa niin, ettei jonkun parta kärvenny." - Mauri Sariola





"Besides, everytime you do partial squats, Jesus kills a kitten. Don't be a pussy, save the kittens. Squat deep."


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa