TOTUUS VÄLIMEREN RUOKAVALIOSTA?

Lääketieteen tohtori Timo Kuusela kirjoittaa blogissaan ajatuksiaan terveydestä, ravitsemuksesta ja lääketieteestä. Tämä on blogin keskusteluosio.

Valvoja: San Martino

Avatar
MM
Viestit: 547
Liittynyt: 25 Touko 2007 11:33

ViestiKirjoittaja MM » 10 Touko 2009 17:07

Kinkun rasvam??r? on kyll? minimaalinen, varsinkaan kun sit? ilmakuivattua ei p?iv?ss? montaa grammaa sy?d
Mirka

hiltas-3
Viestit: 143
Liittynyt: 10 Tammi 2007 19:46

ViestiKirjoittaja hiltas-3 » 10 Touko 2009 17:37

Eik?s t?m? sianl?ski ollut el?inrasvoista terveellisimm?st? p??st? sen koostumuksen takia.Is?ukko osti kaupasta aina "amerikan l?ski?",suolattuna s?i sit? suoraan paksuja siivuja ja pisti leiv?n p??lle.
Ei tullut svt. tautia vanhanakaan.

Avatar
San Martino
Viestit: 5374
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

ViestiKirjoittaja San Martino » 10 Touko 2009 21:29

MM ei ole tainnut n?hd? oikeata espanjalaista Jabugon kinkkua "el?v?n?"? Se on t?ysrasvainen ja sit? sy?d??n joka p?iv? mm. Andalusiassa, jossa se on kansallisruoka ja suuri ylpeyden aihe. Siit? on pikkuhiljaa tulossa my?s vientituote kohdemaina Japani ja USA.

Italialainen Parmankinkku saattaa olla v?h?rasvaisempi, mutta kyll? siin?kin on sit? "pahaa" el?inrasvaa kylliksi. Se on my?s jokap?iv?inen eines Italiassa.

Valitettavasti tietoa Jabugon kinkusta l?ytyy vain v?h?n muilla kielill?. Kallein kinkku on nimelt??n pata negra(musta jalka). Siat kasvatetaan Aracenan vuoristossa pelkill? tammenterhoilla. Viiden t?hden kinkku(cinco bellotas=5 tammenterhoa) voi maksaa 500 eurosta yl?sp?in.

Luulenpa vain, ett? herra professori Martinez oli kutsuttu paikalle myynninedist?mismieless?. En ole viel? l?yt?nyt mainittua Navarran yliopiston tutkimusta, vaikka se on kuulemma julkaistu jo englantilaisessa tiedelehdess?.
Kinkut ovat n?in kriisiaikana menneet huonosti kaupaksi, siksi varmaan "tiede" on otettu avuksi. Aiemmin olen n?hnyt lehdiss? otsikoita kuten esimerkiksi: Jam?nia voi sy?d?, kunhan vain veist?? ne l?skit ensin pois.(mutta kyll? ihmiset ovat aina sy?neet kinkkunsa rasvan kera...)

Jam?n de Jab?go, Pata negra

Avatar
MM
Viestit: 547
Liittynyt: 25 Touko 2007 11:33

ViestiKirjoittaja MM » 11 Touko 2009 14:33

Sian rasvaa vastaan minulla ei ole todellakaan yht??n mit??n, aloitanhan itsekin aamuni pekonilla. Mutta ne ilmakuivatut joihin olen t?rm?nnyt, on sy?ty paperinohuina siivuina. Jos tyypillinen tapas olisi vaikkapa kolme siivua, ei siit? rasvaa kerry kuin pari hassua grammaa.

Is?ni ei saa makuaan oliivi?ljyyn, niin olen sitten ohjeistanut rasvaiseen possuun, kun sian rasva on l?hinn? oliivi?ljyn rasvahappoprofiilia. Saksalaisilla sianpotkilla olikin saanut painoaan pudotetuksi. :)
Mirka

Stabiili
Viestit: 512
Liittynyt: 21 Huhti 2008 19:34

ViestiKirjoittaja Stabiili » 11 Touko 2009 17:19

Viime jouluna meill? oli noin 5 kg:n pata negra -kinkku suoraan Espanjasta. Aikaisempina vuosina on ollut jamon serranoa. Pata negra, vaikka olikin hyv??, oli hyvin rasvaista, ainakin 25 prosenttia, niin ett? piti leikell? pois melkoinen osa kinkusta, kun ei se rasva milt??n hyv?lt? maistunut. Lihaosuus oli tosi maukasta.

Avatar
San Martino
Viestit: 5374
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

ViestiKirjoittaja San Martino » 11 Touko 2009 19:01

Aivan oikein! Oikea tapa sy?d? Jab?gon kinkkua on poistaa ensin liika rasva ja sitten vasta alkaa leikata ohuita siivuja erikoisveitsell?, joka on pitk? ja ohut. Andalusiassa pidet??n kinkunleikkauskilpailuja...se on suurta "taidetta"...voittajat ovat hyvin arvostettuja "taiteilijoita"...leikkaustapa vaikuttanee my?s makuun?

Jab?gon maku on ensin aika outo. Sit? ei voi sanoa "miedoksi", p?invastoin tulee mieleen laardi. Tietysti kinkun laatu riippuu paljon siit?, kuinka paljon sika on einehtinyt tammenterhoja ja ruohoa. Hintakaan ei aina takaa laatua? Voipi toinen puoli olla mehukas... ja kun k??nt?? toisen puolen, se onkin kuiva. Rehellinen siankasvattaja vaihtaa t?ss? tapauksessa reiden toiseen....tosin on ment?v? paikanp??lle Aracenan vuoristoon.
Pit?? my?nt??, etten itsek??n pit?nyt aluksi Jabugon kinkun mausta...mutta kaikkeen tottuu ja jos vertaan sit? nyt(ylimainostettuun?) Parmankinkkuun(prociutto crudo) on ero kuin y?ll? ja p?iv?ll?...Jabugon eduksi.......Ol?!!!

Avatar
MahaTar
Piällysmiesj
Viestit: 1410
Liittynyt: 17 Helmi 2009 13:10
Paikkakunta: Pieni voittamaton kylä Blogistanissa
Viesti:

ViestiKirjoittaja MahaTar » 11 Touko 2009 21:01

...voi l??h, l?pp?riini tulee kohta oikari, kun t??ll? herkuista vaan vuodatetaan ylistyksi?! :mrgreen: Pit?nee hakea toinenkin rulla talouspaperia kuolan kuivaukseen. hihi.
Voi voi, voi voi voi, voi!

http://mahatar.blogspot.com/

rouvaA
Viestit: 214
Liittynyt: 31 Elo 2006 11:06

ViestiKirjoittaja rouvaA » 11 Touko 2009 21:46

San Martino kirjoitti:Parmankinkkuun(prociutto crudo) on ero kuin y?ll? ja p?iv?ll?...Jabugon eduksi.......Ol?!!!

"Ilmakuivattu el?mys"
http://www.mondo.fi/country_destination ... story/2993


Osa kyseisten kinkkujen terveysvaikutuksista perustunee siihen, ett? ovat raakoja. T??ll? ylti?varovaisessa ja -hygieenisess? Suomessa moinen valmistus (myyntiin) taitaisi olla yht? kielletty? kuin juustojen teko raakamaidosta? Usein tulee mieleen sallimmeko suojella itsemme terveen? pysymiselt? huikeiden makuel?mysten katoamisen lis?ksi?

Avatar
MahaTar
Piällysmiesj
Viestit: 1410
Liittynyt: 17 Helmi 2009 13:10
Paikkakunta: Pieni voittamaton kylä Blogistanissa
Viesti:

ViestiKirjoittaja MahaTar » 12 Touko 2009 8:54

Mietin t?t? samaa eilen.
Kun joskus "irtomaitoaikaan" on el?nyt ja lipitt?nyt past?roimatonta ja homogenoimatonta maitoa suoraan tonkasta (tai, niin no, kannusta kaadettuna lasiin), sy?nyt kotitekoisia juustoja, viilej? ja muuta herkkua.
Muistelen, ett? silloin oli v?hemm?n leikkikavereita, jotka olivat millek??n allegisia. Ensimm?iselt? luokalta kansakoulua, nelkyt? vuotta sitten, muistan yhden, HUOM. yhden, tyypin, joka oli kalalle allerginen, ja h?nt? oikein ?imisteltiin porukalla!
Voi voi, voi voi voi, voi!



http://mahatar.blogspot.com/

Avatar
San Martino
Viestit: 5374
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

ViestiKirjoittaja San Martino » 12 Touko 2009 9:18

Kiitos rouvaA..n?k?j??n tieto on pikkuhiljaa levi?m?ss? Pohjolaan. Pari vuotta sitten kes?ll? n?in yhden Jab?gon kinkun Hakaniemen hallissa. T?m? juttu lipesi gourmet puolella..tarkoitus oli kuitenkin pohtia mist? johtuu, ett? nyt niin muodikas V?limerendieetti on Espanjassa erilainen kuin Suomessa ja Ruotsissa?....Pohjolassahan hehkutetaan nyt terveellisen V?limerendieetin nimeen mm. YLE:n Tiedekatsauksessa:

"V?limeren dieettiin kuuluu runsaasti vihanneksia, juureksia, hedelmi? ja p?hkin?it?, kalaa, jogurttia tai juustoa, kokojyv?viljaa ja suhteellisen paljon tyydytt?m?tt?mi? rasvoja verrattuna tyydyttyneisiin rasvoihin. Terveelliseen ruokavalioon sis?ltyy l?hes samat ainekset kuin V?limeren dieettiin."
YLE:Tiedekatsaus

Kun taas Navarran yliopiston professori Miguel ?ngel Martinez-Gonz?lez sanoo:"el mayor consumo de jam?n curado no incide en enfermedades cardiovasculares, hipertensi?n arterial o ganancia de peso".
(suurikaan kinkun kulutus ei n?ytt?isi aiheuttavan sv-tauteja tai kohottaisi verenpainetta tai lihottaisi).
Jam?n de Huelva

Ancel Keys?in omassa MD-versiossa punaista lihaa muka sy?tiin v?hemm?n V?limerenmaissa? Tosin se havainto tehtiin heti sodan j?lkeen Kreetalla, jolloin elintarviketilanne oli heikko. Kysymys kuuluukin, mit? kreetalaiset s?iv?t ennen sotaa?

Avatar
MM
Viestit: 547
Liittynyt: 25 Touko 2007 11:33

ViestiKirjoittaja MM » 12 Touko 2009 10:45

Luultavasti pitk?lti samoin. Ortodoksinen kirkko m??r?? yli 200 paastop?iv?? vuodessa, jolloin kaikki el?inkunnan tuotteet ja my?s oliivi?ljy on kielletty. Lihan kulutus on siis v?ist?m?tt? ollut v?h?ist? ja kalakin on ollut kielletty suurena osana paastop?ivist? ja sit? paitsi kallista.
Mirka

Avatar
MahaTar
Piällysmiesj
Viestit: 1410
Liittynyt: 17 Helmi 2009 13:10
Paikkakunta: Pieni voittamaton kylä Blogistanissa
Viesti:

ViestiKirjoittaja MahaTar » 12 Touko 2009 11:09

Pit?isik? siis V?limeren ruokavaliota nimitt?? Ortodoksi ruokavalioksi?
Mik? on siis clue?

Kuka tuntee ortodoksien paastosysteemien saloja? Olisi kiva vertailla, miten se korreloi V?limerellisen ruokavalion kanssa! ;) '

Samoin himpun verran kiinnostaa t?m?h?nt? syd?n- ja verisuonijutut samalla uskonryhm?ll?...tuskinpa kukaan uskontokuntaa kuitenkaan on laittanut tutkimuslomakkeenkulmaan yl?s!

(Ruoan kanssa kun ty?kseni puuhailen, en kuitenkaan keitti?ss?, niin en voi v?ltty? v?lill? k??nt?m??n kurmeeksi juttujani. Soli. :) )
Voi voi, voi voi voi, voi!



http://mahatar.blogspot.com/

Avatar
San Martino
Viestit: 5374
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

ViestiKirjoittaja San Martino » 12 Touko 2009 12:32

Ortodoksisen kirkon paasto ei suinkaan kest? 200 p?iv??...vaan 40 p?iv??+piinaviikko. Sit? kutsutaan Suureksi Paastoksi:
Suuri paasto
P??si?isjuhlan vastaanottamiseen valmistava, suurta viikkoa edelt?v? 40 p?iv?n kest?v? paasto. Paaston aikana on viinin ja lihan nauttiminen ankarasti kielletty?, perinteen mukaan pid?tt?ydyt??n my?s kalasta, kananmunista sek? maitotuotteista.
Lis?ksi on muita pienempi? paastoaikoja kuten joulupaasto(jouluaatto).

Suuren Paaston p??tteeksi P??si?isy?n j-palveluksen j?lkeen alkaa sitten todellinen m?ss?ily esim. t?ysrasvaisella Pashalla....

x x x

Kreikasta en tied?, mutta kyll? Italiassa on aina sy?ty jo etruskiajoista asti rasvaisesti, varsinkin talvella...kuten mm. fagioli e pancetta..siansivua h?rk?papujen kera.... ja Espanjassa kuuluisaa andalusialaista pucheroa...rasvaisia lihoja kik-herneiden kanssa. N?m? ovat todellisia perinneruokia, joita sy?d??n edelleenkin maalaiskyliss?.

PS. Ancel-set? oli kyll? n?ist? ruuista tietoinen, mutta ne eiv?t jostain syyst? sopineet h?nen teorioihinsa...

Avatar
MM
Viestit: 547
Liittynyt: 25 Touko 2007 11:33

ViestiKirjoittaja MM » 12 Touko 2009 13:08

Suuri paasto on t?rkein mutta ei suinkaan ainoa. Pienempien paastojen lis?ksi paastop?ivi? ovat l?hes jokainen keskiviikko ja perjantai, joten paastop?ivi? kertyy kokonaisuudessaan reilusti yli 200. Paaston noudattaminen on h?llentynyt viime vuosikymmenin?, mutta sotien j?lkeen Kreetalla se lienee ollut viel? varsin tarkkaa.

(Olen itse ortodoksi ja tunnen kalenterin.)
Mirka

Avatar
San Martino
Viestit: 5374
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

ViestiKirjoittaja San Martino » 12 Touko 2009 15:18

Kappas vaan...taitaa olla n?in. Se saattaa todellakin selitt?? kreetalaisten dieetin salaisuuden? Mielenkiintoista!
Kreikassa kirkko on kuulunut aina hyvin l?heisesti ihmisten el?m??n...sanoisinko el?m?nl?heisesti...pitk?partainen kyl?pappi istumassa klobukki p??ss? kyl?n tavernassa ouzolasin ??ress?..ainakin 60-luvulla kun k?vin ensikertaa siell?...?
Tutustuin my?s Pireuksen satamassa ensikertaa ihmeelliseen lihak??r??n, joka osoittautui kebabiksi. Suomeen se tuli 20 vuoden viitteell?...

T?ss? on sanottava MM:n kunniaksi Axios....


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija