TOTUUS VÄLIMEREN RUOKAVALIOSTA?

Lääketieteen tohtori Timo Kuusela kirjoittaa blogissaan ajatuksiaan terveydestä, ravitsemuksesta ja lääketieteestä. Tämä on blogin keskusteluosio.

Valvoja: San Martino

Avatar
Varpu
Viestit: 3113
Liittynyt: 18 Elo 2006 6:22
Paikkakunta: Saksa
Viesti:

Re: ?ljyt

ViestiKirjoittaja Varpu » 23 Loka 2008 14:53

hiltas-3 kirjoitti:Oliivi?ljy omega 3=0,5% omega6=10% suhde10/0,5=20
rypsi?jy omega 3=10% omega6=22% suhde 22/10=2,2
Pellava?ljy omega3=58% omega6=13% suhe 13/58=0,22

Elikk? tuon mukaan terveellisin ylivoimaisesti pellava?ljy ja h?nn?nhuippuna ylivoimaisesti oliivi?ljy.
En oikein ymm?rr? oliivi?ljyn hehkuttajia tuon mukaan,voisitteko selvent?? onko tuossa virhe?


Vitosen matikalla ymm?rr?n asian siten, ett? sin? puhut yksitt?isen tuotteen (rypsi?ljy) omega3/6-suhteesta, ja I. Salmenkaita omega 6:n saannin kokonaism??r?st? kaikista eri l?hteist?, eli omega 6:n absoluuttisesta m??r?st? rypsi?ljyss?. N?in siis olen ymm?rt?nyt...

westie
Viestit: 186
Liittynyt: 06 Marras 2007 14:33

Re: ?ljyt

ViestiKirjoittaja westie » 23 Loka 2008 14:53

hiltas-3 kirjoitti:Oliivi?ljy omega 3=0,5% omega6=10% suhde10/0,5=20
rypsi?jy omega 3=10% omega6=22% suhde 22/10=2,2
Pellava?ljy omega3=58% omega6=13% suhe 13/58=0,22

Elikk? tuon mukaan terveellisin ylivoimaisesti pellava?ljy ja h?nn?nhuippuna ylivoimaisesti oliivi?ljy.


Tulkitsen lukuja hiukan eri tavalla. Oliivi?ljy on parasta koska siin? on v?hiten omega6:ta ja lis?ksi monityydyttym?tt?mien rasvahappojen m??r? (omega6+omega3) n?ytt?isi olevan pienempi.

Kasvi?ljyjen omega-3 ei ole samaa tavaraa kuin kalassa, joten niiden runsas k?ytt? ei ole sit? taustaakaan vasten perusteltua. Mielest?ni omega6 ja omega3 suhde ei anna t?ss? mit??n hy?dyllist? infoa; voin toki olla v??r?ss?kin...

hiltas-3
Viestit: 143
Liittynyt: 10 Tammi 2007 19:46

?ljyt

ViestiKirjoittaja hiltas-3 » 23 Loka 2008 16:01

On kuitenkin paljon puhuttu omega6/omega3 suhteesta,ett? se on pieless? suomalaisilta,eik?s tuon mukaan jos h?rppii pellava?ljy?, niin suhde paranee
ja seuraavaksi paras on tuon suhteen mukaan rypsi?ljy ja sitten jos h?rppii
oliivi?ljy? niin suhde menee aivan pieleen?En ymm?rr? oikein.
My?skin sanotaan ett? elimist?ss? kasvi?ljyn omega 3 ei muutu epaksi ja dha:ksi kovin hyvin,mutta siit? huolimatta eih?n noiden ?ljyjen suhde muutu mihink??n ,samanverranhan kaikista ?ljyist? muuttuu epaksi vai muuttuuko?

Ksantippa
Viestit: 1753
Liittynyt: 18 Elo 2006 12:02
Paikkakunta: Lieto

ViestiKirjoittaja Ksantippa » 23 Loka 2008 17:00

Mist? tuo Hiltaksen statistiikka on per?isin? En ole ennen n?hnyt moista. Mik? ei sin?ns? kerro yht??n mit??n.
"We cannot change anything, unless we accept it." Carl Jung

hiltas-3
Viestit: 143
Liittynyt: 10 Tammi 2007 19:46

?ljyt

ViestiKirjoittaja hiltas-3 » 23 Loka 2008 17:50

Viel? eik?s tuo suhde juuri ole ratkaiseva eik? absoluuttinen m??r?.
Tietysti kala?ljy kaikista parasta on tuon mukaan,koska siin? ei ole omega6.
Mutta pit??k? ihmisen saada kuitenkin omega6:ta.

Avatar
*P*
Viestit: 1068
Liittynyt: 09 Tammi 2007 11:08

Re: ?ljyt

ViestiKirjoittaja *P* » 24 Loka 2008 7:59

hiltas-3 kirjoitti:Viel? eik?s tuo suhde juuri ole ratkaiseva eik? absoluuttinen m??r?.


Suhde koko ruokavaliossa on t?rke??, kyll?. Yksitt?isess? tuotteessa taas ei taida auttaa, vaikka suhde sin?ns? olisi hyv?, jos omega6:tt? tulee "grammam??r?isesti" paljon sen omega 3:n kylki?isen?.

T?st? syyst? oliivi?ljy on parempaa kuin rypsi?ljy. Oliivi?ljyn 3/6 SUHDE saattaa olla huonompi kuin rypsi?ljyn, mutta molempia on siin? sen verran v?h?n, ettei sill? ole merkityst? - oliivi?ljy on tavallaan neutraalia tuossa mieless?, kuten voikin.

Rypsi?ljyss? taas on sen verran paljon molempia, ett? se heikent?? koko ruokavalion 3/6 suhdetta.

V?h?n sama juttu kuin melonit GI- ajattelussa. Korkea GI, mutta koska hiilareita on v?h?n, ei GK olekaan niin korkea.
"Totuuden soihtua on vaikea kuljettaa tungoksessa niin, ettei jonkun parta kärvenny." - Mauri Sariola


"Besides, everytime you do partial squats, Jesus kills a kitten. Don't be a pussy, save the kittens. Squat deep."

westie
Viestit: 186
Liittynyt: 06 Marras 2007 14:33

Re: ?ljyt

ViestiKirjoittaja westie » 24 Loka 2008 8:57

*P* kirjoitti:Rypsi?ljyss? taas on sen verran paljon molempia, ett? se heikent?? koko ruokavalion 3/6 suhdetta.

Ja lis?ksi rypsi?ljyn omega-3 on ALA:a kun taas kalassa on EPA:a ja DHA:ta, jotka k?sitt??kseni on niit? biologisesti aktiivisempia muotoja.

Dietary sources of omega-3 fatty acids include fish oil and certain plant/nut oils. Fish oil contains both docosahexaenoic acid (DHA) and eicosapentaenoic acid (EPA), while some nuts (e.g., English walnuts) and vegetable oils (e.g., canola, soybean, flaxseed/linseed, and olive oil) contain alpha-linolenic acid (ALA)

LA "kilpailee" samoista entsyymeist? kuin ALA ja siksi kai se suhde on niin t?rke?. Maksan normaalia toimintaa h?iritsev?t alkoholi (ja fruktoosi?) n?ytt?isi haittaavan my?s ALA:n entsymaattista muuttamista.

Comparing omega3s

Avatar
San Martino
Viestit: 5254
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

ViestiKirjoittaja San Martino » 27 Loka 2008 14:04

LA DIETA MEDITERR?NEA

Italiassa ja Espanjassa on kirjoitettu sivukaupalla ns. V?limeren ruokavaliosta. Totuutta on kolmea laijia: 1) Virallistieteellist? 2)Kansan-ja mainosmaakarien luomaa 3) Kriittist? ja pohtivaa...

1) Virallinen valistus perustuu t?ysin yleiseurooppalaiseen WHOn ravitsemussuositukseen...A. Keys mainitaan ja ruokapyramidi ym. Ainoa ero on, ettei Espanjassa mielell??n puhuta rypsi-ja muista kasvis?ljyist?, johtuen vuoden 1981 rypsi?ljymyrkytyksest?, jolloin 600 ihmist? kuoli ja tuhannet saivat pysyvi? vammoja.
Italiassa kasvis?ljyt yhdistet??n alempiin sosiaaliluokkiin kuten my?s liiallinen punaisen lihan k?ytt?.
Guia Nutricional

2) Kansa on aina tiennyt mik? on terveellist? ja mainonta pit?? huolen lopusta...vai pit??k?? "Pasta ei lihota...pizza kuuluu olennaisesti v?limeren ruokavalioon"
Pasta&Pizza
3) Sitten ne kriitikot...ei ole yht? yhten?ist? V?limeren dieetti?...ihanneversio l?ytyy Kreetan saarelta(1945?)...se on hyvin askeettinen ja l?hentelee vegetarismia. Rasvan kulutus on suurempaa V?limerenmaissa kuin muualla...olivi?ljy on keskeinen tekij?...viini? juodaan vain aterioiden yhteydess?...Seuraavaa linkki?kin voi tulkita monella tavalla?
Mediterranean Diets
Min? en ainakaan l?yd? totuutta n?ill? ev?ill?...ja ehk? olisi parempi seurattava Ancel Keys`in jalanj?lki?...
Ancel ja Margaret Keys julkaisivat 1959 kirjan, joista tuli heti menestys ja tietysti sievoinen summa rahaa....... v.1961 Time-lehden artikkeli kruunasi maailmanmaineen.Eat Well&Stay Well
Rahat sijoitettiin loma-asuntoon Italiassa. Paikaksi valittiin Campanian maakunnan pikkukyl? nimelt??n Pioppi l?hell? Salernoa. Miksi juuri tuo paikka? Miksi ei Kreeta? Eik? olisi ollut loogisempaa jatkaa tutkimuksia siell??
Pioppi-Pollica
Ehk? sit? pit?isi kysy? l?heisilt? yst?vilt? ja naapureilta, jos heit? on viel? elossa? Er?s heist? oli suomalainen kansainv?linen tutkija Martti J Karvonen...."PK-projektin is?"...mit? eik? se ollutkaan Pekka Puska? Miksi Karvonen (90 v) on ollut niin hiljaa Suomessa ja muut Pohjois-Karjala-projektin pioneerit.... esimerkiksi Sven Punsar (81 v)? T?ss? linkiss? tietoa heist?:
University of Minnesota

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1760
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 28 Loka 2008 11:06

Hyv?, San Martino!
Juuri t?t? kaipaamme. Sotien j?lkeinen l??ketieteen el?v? historia suomalaisine osallistujineen on pian p??ttym?ss?. Professori Martti J. Karvosen johtamalla kokeneiden ja jo tiedett? tehneiden tutkijoiden joukolla oli merkitt?v? vaikutus tutkittaessa syd?n- ja verisuonitautien riskitekij?it?.
Ilomantsin pioneereille kuuluu kunnia Pohjois-Karjala Projekti Numero I:st?. Miksi se ei n?y miss??n?
Sen noin 800 henkil?n tutkimusaineisto muodosti t?rke?n perustan koko idealle. Yhteisty? oli mahdollisimman suora Ancel Keysin ja h?nen tutkimusjoukkonsa kanssa.
Mik? oli suomalaisten vaikutus syntyneisiin k?sityksiin? Miss? vaiheessa sy?ty kolesteroli muuttui kauhuskenaarioksi. Kuka sen t?h?n muotoon saattoi ja milloin? Miten ihmeess? saatiin aikaiseksi ihmiselle ep?fysiologinen ravitsemusohjeisto, jota vuosikymmeni? on noudatettu fataalein tuloksin.
Olisi aika rehellisille l??ketieteellisen tutkimuksen testamenteille, jotka liittyv?t syd?n- ja verisuonitautien riskitekij?iden tutkimukseen ja siit? johdettuihin ravitsemussuosituksiin. Viel? olisi aikaa ker?t? alkuper?istodistuksia.
Olen varma, ett? tutkijoiden pitk?n el?m?n kuluessa kristallisoitui oleellinen tieto heid?n ajatuksissaan. Siit?, n?in uskon, puuttuu jo se aina mukana oleva kovan kilpailun mukanaan tuoma tutkimuksen taktikointi.
Osaltani pyrin kokoamaan katoavaa l?hihistorian tutkimustietoa aloittamani teeman "Olemmeko umpikujassa?" puitteissa.
San Martinon havaintojen sinisiin linkkeihin kannatta tutustua tarkoin.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
San Martino
Viestit: 5254
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

ViestiKirjoittaja San Martino » 28 Loka 2008 11:40

ANCEL KEYS.....MUISTOKIRJOITUSTEN KERTOMAA...

Olen huomannut, ett? negrologit kertovat paljon vainajasta...siis niit? kannattaa tutkia?
T?ss? hyv? esimerkki..... Keys kavereineen s?i La Palazzina nimisess? ravintolassa. Ravintoloitsija perheineen (Tina&Tony+family) on iki-kiitollinen hyv?st? mainoksesta ja poikakin on alkanut opiskella Lontoossa ravitsemustiedett? Keys`in innoittamana? Senj?lkeen seuraa toinen v?hemm?n mairitteleva runo professorin kunniaksi?
The Blog of Death
Nuori tutkija Ignacio Balaguer Vintr? auttoi Keys`in pariskuntaa reseptien hakumatkalla Espanjassa mm. Manresaan(Espanjan Per?hiki?). H?n osallistui my?s 20-vuotisjuhliin(v.1979 Kreetalla) ja p??si lopulta "kaikkein pyhimp??n" Keys`in Minnelea-nimiseen huvilaan, jossa tutustui Keys`in l?himpiin yst?viin Karvosiin, Jeremiah ja Rose Stamleriin ja italialaiseen Flaminio Fidanzaan. Kaikki l??k?reit?, paitsi Karvosen vaimo Annikki(fil.maist. museonjoht. s. Toikka). Olisipa saanut olla mukana ruokap?yd?ss? maistelemassa oikeanlaista ravintoa?...Hm! :roll:
Revista Espa?ola de Salud P?blica
Olisiko tri Jeremiah Stamlerilla vastaus t?h?n kysymykseen...t?ss? 85-vuotishaastattelu:
The New York Times
Rose Steinberg Stamler oli v. 1998 parhaillaan tutkimassa proteiinin,hiilihydraattien ja rasvan vaikutusta verenpaineeseen...kun menehtyi syd?n ongelmiin???
The New York Times

Avatar
San Martino
Viestit: 5254
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

ViestiKirjoittaja San Martino » 31 Loka 2008 17:20

PADRES PUTATIVOS....

Viel? on k?sittelem?tt? yksi Ancel Keys`in l?heinen ty?toveri ja yst?v?...italialainen professori Flaminio Fidanza. Itse asiassa Fidanza ehdotti Keys`ille Pioppin kyl?? uudeksi Euroopan tukikohdaksi. Herrat olivat tavanneet jo 1950-luvulla.
Flaminio Fidanza ei ole tietojeni mukaan antanut henkil?haastatteluja lehdille kuten Jeremiah Stamler ja siksi onkin yritett?v? kartoittaa h?nen suhdettaan V?limeren dieettiin tutkimuksien ja artikkelien sek? muiden antamien lausuntojen perusteella. Espanjalaisten kollegojen kanssa k?ydyiss? keskusteluissa prof. Fidanza ei hylk?? V?limeren dieetiss??n mit??n ruoka-ainetta, mutta luonnehtii sit? sanalla...frugal=yksinkertainen,niukka,vaatimaton ja sobria=kohtuullinen,pid?ttyv?inen ja raitis. T?ss? artikkelissa Fidanzan sanotaan olevan Keys`n kanssa "padres putativos"= dieetin luulotellut vanhemmat... siis keksij?t. Muuten putativo-sana on aika outo ilmaus espanjankieless?...noin liev?sti sanottuna....
AgroVia
T?ss? pieni lyhennelm? alkuper?isen tutkimuksen tuloksista. Kreetan kohdalla kiinnitt?? huomiota maininta k?yhyydest?(niukkuudesta) sodan j?lkeen. Ehk? tulos siksi olikin niin hyv???...siit? pient? pohdintaa jatkossa...
Search for the original Mediterranean diet(s)
Ancel ja Margaret Keys julkaisivat kirjan V?limeren dieetist? vuonna 1975.
How to eat well and stay well the Mediterranean way
Samoin Flaminio Fidanza vaimonsa kanssa:
The Healthy Italian Mediterranean Diet Temple Food Guide
Jotta tarina olisi t?ydellinen on palattava takaisin Pioppiin. Kunta on l?yt?nyt Ancel Keys`t? mainion tavaramerkin itselleen....
Pioppi-Festival
T?ss?k? kaikki? Ei suinkaan...nyt on aika arvioida Ancel Keys`in, Jeremiah Stamlerin,Flaminio Fidanzan ja Martti J Karvosen el?m?nty?t? ja valintoja...on siis taas palattava ajassa taaksep?in vuoteen 1954 ja nuoreen ven?l?iseen tutkijaan nimelt??n.....

Avatar
San Martino
Viestit: 5254
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

ViestiKirjoittaja San Martino » 01 Marras 2008 12:17

TOTUUS V?LIMEREN RUOKAVALIOSTA,MUTTA ONKO SILL? MIT??N V?LI??

Pid?n l?hinn? huonona vitsin? suomalaisen professorismiehen Antti Aron kirjoitelmaa V?limeren ruokavaliosta. Sen vertaus on samaa luokka kuin, jos vertaa saunaa turkkilaiseen hammamiin...puhdasta tulee, jos saippuaa riitt???...eik? se saunakaan ole suomalainen keksint?...Hm! :shock: Tuo tyypillinen kasvi?ljyn ja olivi?ljyn rinnastaminen toisiinsa on ajan ilmi? t?ll? hetkell? my?s Ruotsissa ja jopa Etel?-Euroopan maissa...tuntuu silt?, ett? tulitikkutalo alkaa sortua ja on tartuttava vihon viimeiseen oljenkorteen...Apua!!!
Terveyskirjasto
Tuo keksitty ruokavalio...WHOn viitoittama, johon prof. Aro viittaa, saattaa olla se virallinen totuus, mutta paneuduttuani aiheeseen olen tullut toisiin mietteisiin. Minua on alkanut kiinnostaa Ancel Keys ja h?nen kolmen kollegansa ja l?hiyst?v?ns? kohtalo. Esimerkiksi "pakeniko" Keys Eurooppaan 1960-luvun alussa etsim??n utopistista V?limeren dieetti??n? Eik? Jeremiah Stamlerilla ollut t?t? mahdollisuutta, vaikka hankkikin talon Pioppin kyl?st?? Tarkoitan t?ll? sit?, ett? Amerikassa oli l?htenyt liikkeelle " iso py?r?" ja sit? ei voinut en??n pys?ytt??...
Itseasiassa Flaminio Fidanzaan Amerikan tapahtumat eiv?t vaikuttaneet, mutta Martti J Karvonen koki ehk? tilanteen kaikkein piinallisimmaksi? Amerikasta l?htenyt keinorasvojen ja teollisten ?ljyjen markkinointi aloitettiin Suomessa h?nen nuorimman oppipoikansa toimesta tarmokkaasti...siell?kin py?r?hti "iso py?r?" k?yntiin...Kai Karvonen oli tietoinen amerikkalaisesta kulissien takana raivoavasta poliittisesta pelist?...ja vaikeni siksi Suomessa? Oli parempi poistua yst?vien joukkoon Pioppiin tekem??n tiedett??
Keys ja kolme h?nen l?heist? yst?v??ns? ovat saaneet el?? pitk?n el?m?n. Karvonen on 90-vuotias, Stamler ja Fidanza pari vuotta nuorempia. Kaikki ovat nauttineet V?limeren el?m?nmuodosta. Olisiko t?m? pitk?n i?n salaisuus? Min?kin olen pitk?ik?ist? sukua ?itini puolelta. ?itini perheen lapsikatras oli 12-p?inen, joista vain kolmelta on j??nyt saavuttamatta 90-vuoden rajapyykki...ja voissa,t?ysmaidossa ja rasvassa ei ole pihistelty!! Onko n?ill? kahdella el?m?n muodolla keysil?isill? ja muilla jotain yhteist?? He ovat kaikki syntyneet viimevuosisadan ensimm?isill? vuosikymmenill?... vv. 1900-1930..
Pist?n t?h?n saatesanoiksi amerikkalaisen tri Paul Dudley White`n (presidentti Eisenhowerin henkil??k?ri) lausuman vuodelta 1956 er??ss? t?rke?ss? panelikeskustelussa: "Katsokaas, kun min? min? aloitin kardiologivastaanottoni vuonna 1921, en tavannut yht??n MI tapausta ennen vuotta 1928. Ennen vuotta 1920 meid?n ruokavaliomme sis?lsi voita ja laardia ja luulenpa,ett? vointimme oli ihan hyv? siihen aikaan, eik? kukaan ollut kuullut puhuttavankaan maissi?ljyst?". Seuraavasta selvi?? my?s kuka oli todellinen "Mr. Cholesterol"...
The Oiling of America

Stabiili
Viestit: 512
Liittynyt: 21 Huhti 2008 19:34

ViestiKirjoittaja Stabiili » 01 Marras 2008 13:31

San Martino kirjoitti:PADRES PUTATIVOS.... Muuten putativo-sana on aika outo ilmaus espanjankieless?...noin liev?sti sanottuna....


Pieni lingvistinen kommentti tai pari:
Josef (esp. Jos?) oli Jeesuksen oletettu is? eli Padre Putativo (PP). Siksi espanjassa Jos?n lempinimi on yleisesti Pepe (PP).
Vastaavasti l?hes kaikkia Franciscoja kutsutaan nimell? Paco. Se tulee Franciscus Assisilaisesta, joka oli Padre de la Comunidad

The Oiling of America -juttu pit??kin l?hett?? tiedoksi tunnetulle rumpalille Matti Oilingille, joka v?itt?? ett? h?nen sukunimens? oli alunperin Orlov, mutta muutettiin sitten Virossa keksityksi Oilingiksi. Yhtyeen nimen Oiling Boiling puolestaan keksi Lasse M?rtenson.

Takaisin asiaan:
Patologian professori Otto E. A. Hjelt (1823?1913)
http://www.saunalahti.fi/arnoldus/hjelt.html
teki tiet?m?ni mukaan yli 100 vuotta sitten 1000 per?tt?ist? ruumiinavausta suomalaisille miehille, eik? havainnut heiss? yht??n syd?ninfarktia. Tautiepidemia on siis tullut meillekin joskus toisen maailmansodan tiet?miss? tuntemattomasta syyst?. (Korjaan sanontaani sepelvaltimotaudin ilmaantumisen kehityksest? Suomessa) "Sepelvaltimotaudin ilmaantuvuus on vaikeasti tutkittavissa, eik? siit? ole maastamme varmaa tietoa", kirjoittaa Antero Kes?niemi. En usko, ett? syd?n- ja verisuonitautien p??syy olisi tyydytetty rasva tai kolesteroli. Kyseess? on mysteeri. Jussi Huttunen ihmetteli taannoin Duodecimissa: "Mist? tulet minne menet sepelvaltimotauti?"
Viimeksi muokannut Stabiili 02 Marras 2008 15:10, yhteensä muokattu 1 kertaa.

Avatar
MM
Viestit: 547
Liittynyt: 25 Touko 2007 11:33

ViestiKirjoittaja MM » 01 Marras 2008 14:00

Onko ilmaantuminen tosiaan laskussa? Olin el?nyt k?sityksess? ett? ei, vaan ett? hoidot olisivat v?hent?neet kuolleisuutta?
Mirka

Avatar
Anja
Viestit: 1735
Liittynyt: 17 Elo 2006 22:05
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

ViestiKirjoittaja Anja » 01 Marras 2008 14:46

Syd?nsairaudet ovat yleisimpi? kuin koskaan - ainakin t?m?n KTL:n artikkelin mukaan (v. 2006).

Syd?nsairaudet yleisempi? kuin koskaan ? riskitekij?t painottuvat alempiin sosiaaliryhmiin


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa