TOTUUS VÄLIMEREN RUOKAVALIOSTA?

Lääketieteen tohtori Timo Kuusela kirjoittaa blogissaan ajatuksiaan terveydestä, ravitsemuksesta ja lääketieteestä. Tämä on blogin keskusteluosio.

Valvoja: San Martino

Avatar
MM
Viestit: 547
Liittynyt: 25 Touko 2007 11:33

ViestiKirjoittaja MM » 05 Marras 2008 12:47

Tunnen antamsi linkit; rasvamaksa on kuitenkin eri asia kuin mist? puhuttiin, eli kuumasta perunasta nimelt? CVD-kuolleisuus.

Jokin semanttinen sekaannus ehk?? "Himmee" on my?nteinen ilmaus.
Mirka

westie
Viestit: 186
Liittynyt: 06 Marras 2007 14:33

ViestiKirjoittaja westie » 05 Marras 2008 13:13

MM kirjoitti:Tunnen antamsi linkit; rasvamaksa on kuitenkin eri asia kuin mist? puhuttiin, eli kuumasta perunasta nimelt? CVD-kuolleisuus.

Niin puhuttiin ja maksan toiminnalla sek? antioksidanteilla on hyvinkin olennainen rooli verisuonitautien synnyss

Avatar
San Martino
Viestit: 5026
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

ViestiKirjoittaja San Martino » 05 Marras 2008 13:42

V?LIMEREN RUOKAVALIO-KOKOUS KREETALLA V. 2003

L?ysin mielenkiintoisen yhteenvedon, jossa keskustellaan V?limeren dieetist? kreikkalaisten,italialaisten, ranskalaisten, hollantilaisten ja marokkolaisten tutkijoiden n?k?kulmasta.
Tervehdyspuheessaan Anthony Kafatos suitsuttaa Suomen terveysj?rjestelm?n paremmuudesta ja vertaa sit? Kreikkaan....
Ehk? suitsutus olisi j??nyt v?hemm?lle, jos h?nell? olisi ollut hallussaan nykyiset tiedot sv-tauti -ja diabetestilastoista?
Sitten paljastuu taulukon mukaan, ett? olivi?ljyn kulutus on laskenut Kreikassa ja tilalle ovat tulleet muut kasvi?ljyt?...kuitenkin kaiken pahan alku on el?inrasva?
Monia mielenkiintoisia asioita otetaan esille mm. Portugal on siirtynyt olivi?ljyst? muihin kasvi?ljyihin ja seuraukset n?kyv?t tilastoissa? Marokossa rasvoista vain 12 % tulee olivi?ljyst?....syyt lihavuuteen ja diabetekseen haetaan makeista j?lkiruuista, jotka ovat yleisi? muslimikulttuurissa?
Pohditaan my?s voiko V?limeren dieetti olla low-fat pohjainen? Paljastuu aika yll?tt?v?sti, ett? possu maistui kreettalaisille joulun ja p??si?isen v?lisen? aika...siis ei ainoastaan lammasta??
Pitk?, mutta helppolukuinen teksti...suosittelen..

EGEA

Avatar
MM
Viestit: 547
Liittynyt: 25 Touko 2007 11:33

ViestiKirjoittaja MM » 05 Marras 2008 14:05

tattis Martino, tuohon pit?? tutustua paremmalla ajalla! N?ytt?? kiinnostavalta.
Mirka

Avatar
San Martino
Viestit: 5026
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

ViestiKirjoittaja San Martino » 16 Marras 2008 16:28

V?LIMEREN RUOKAVALIOLLA EL?T KAUEMMIN??

Marraskuun lopussa julkaistaan uusi tutkimus G?teborgissa, jossa tutkitaan kolmea dieetti? ja niiden vaikutusta elinvuosien m??r??n. Tutkimuksesta vastaavat prof. Tommy Cederholm ja Per Sj?gren Uppsalan yliopistosta.

V?limeren dieetti? verrataan Atkisiin ja virallistieteelliseen versioon.

Tuo Atkins ei ainakaan n?ytt?isi olevan mik??n VHH(Ruotsissa LCHF) artikkelista p??tellen... 39 % rasvaa/ 43 % hiilihydraatteja??

Tutkijat eiv?t pysty vastaamaan miksi Atkins-ryhm?ss? kuolleisuus oli korkeampaa. Kaikissa ryhmiss? kolesteroliarvot olivat yht?l?iset??? Tosin CRP oli korkeampi Atkins-ryhm?ss? ja BMI suurempi...

Artikkelista ei selvi? my?sk??n V?limeren dieetin tarkka ravintosuositus...onko se Ancel Keys`in n?lk?kuuria muistuttava utopia-versio vai keksitty ja monista aineksista kokoonpantu "muka V?limeren ruokavalio".

Artikkelin lopussa on v?h?n selittelyn makua, kun uutta tulosta verrataan israelilaisten NEMJ tutkimukseen...

J??mme odottamaan mustaa valkoisella...

B?st ?verlevnad med Medelhavskost/Uppsala Nya Tidning

Avatar
MM
Viestit: 547
Liittynyt: 25 Touko 2007 11:33

ViestiKirjoittaja MM » 17 Marras 2008 13:38

Mik?li tekstin mukaisesti v?limerellinen sis?lsi enemm?n kalaa ja kasviksia kuin atkinstyyppinen, ja j?lkimm?sill? oli enemm?n ylipainoa ja y?t?r?nymp?ryst?, tuloksessa ei liene mit??n yll?tt?v?
Mirka

Stabiili
Viestit: 512
Liittynyt: 21 Huhti 2008 19:34

ViestiKirjoittaja Stabiili » 21 Marras 2008 17:48

Espanjalaiset sokerihiiriksi

Espanjalaisten sokerinkulutus on kasvanut 30 vuodessa 13-kertaiseksi. Nyt espanjalainen sy? sokeria muodossa tai toisessa yli 30 kg vuodessa. Samalla palkokasvien, kuten papujen ja linssien kulutus on romahtanut reilusta 7 kilosta vajaaseen kiloon asukasta kohti vuodessa.
Makean suosion lis?ksi Valenciassa kokoontuneita ravitsemustieteen asiantuntijoita huolestuttaa erityisesti kovien rasvojen saanti, joka on lis??ntynyt selv?sti lihan ja juuston kulutuksen yli kaksinkertaistuttua.
Ravitsemustottumusten muutos n?kyy yh? pahenevana ylipaino-ongelmana sek? elintapasairauksina, kuten 2-tyypin diabeteksen ja syd?n- ja verisuonitautien yleistymisen?.
N?in kirjoittaa marraskuun Suomalainen Espanjassa -lehti
Viimeksi muokannut Stabiili 21 Marras 2008 17:55, yhteensä muokattu 1 kertaa.

Avatar
Anja
Viestit: 1735
Liittynyt: 17 Elo 2006 22:05
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

ViestiKirjoittaja Anja » 21 Marras 2008 17:51

Stabiili kirjoitti:Espanjalaiset sokerihiiriksi

Espanjalaisten sokerinkulutus on kasvanut 30 vuodessa 13-kertaiseksi. Nyt espanjalainen sy? sokeria muodossa tai toisessa yli 30 kg vuodessa.


Muistaakseni suomalainenkin sy? noin 30 kg sokeria vuodessa.

Stabiili
Viestit: 512
Liittynyt: 21 Huhti 2008 19:34

ViestiKirjoittaja Stabiili » 09 Joulu 2008 11:47

V?limeren ruokavalio, johon sis?ltyy runsaasti p?hkin?it?, voi ehk?ist? metabolista oireyhtym?? ja siihen liittyv?? syd?ntaudin riski?, raportoivat espanjalaiset tutkijat. Tutkimuksen uutisoi Reuters Health
http://tinyurl.com/5oorlz

Avatar
MM
Viestit: 547
Liittynyt: 25 Touko 2007 11:33

ViestiKirjoittaja MM » 09 Joulu 2008 14:57

My?s Joan Sabate on osoittanut tutkimuksissaan p?hkin?iden sy?misen alentavan syd?ntautiriski
Mirka

Avatar
San Martino
Viestit: 5026
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

ViestiKirjoittaja San Martino » 10 Tammi 2009 16:29

L?ytyip? t?mm?inen kirjoitus V?limeren dieetist? vuodelta 2000. Mahtoikohan Ancel Keys(1904-2004) lukea sit??

The Mediterranean Diet: Pasta or Pastrami?

Avatar
San Martino
Viestit: 5026
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

ViestiKirjoittaja San Martino » 14 Tammi 2009 22:38

MIT? JEESUS S?I?

Jos on uskominen Skotlannin St. Andrew yliopiston lehtori Nathan McDonald`sia Jeesuksen ajan ruokavalio on hyvin leip?keskeinen ja vihannesten kulutus olematonta. Lis?ksi sapuskat olivat v?h?rasvaisia. Ihmiset k?rsiv?t usein vitamiinien ja mineraalien puutoksesta, vaikka ruoka oli runsaskalorista.

"Raamatun ravintosuositus tekee sairaaksi" otsikoi Dagens Medicin.

Kostr?d i Bibeln g?r dig sjuk

Avatar
MM
Viestit: 547
Liittynyt: 25 Touko 2007 11:33

ViestiKirjoittaja MM » 15 Tammi 2009 14:23

Leip?? ja viini?? Kaksi kalaa? ?ljy
Mirka

Avatar
San Martino
Viestit: 5026
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

ViestiKirjoittaja San Martino » 16 Huhti 2009 10:09

Tuntuu olevan taas k?ynniss? t?m? V?limerenruokavalio-keskustelu, joten nappasin tuolta Ruotsista er??n kommentin:

Med medelhavskost menar Livsmedelsverket den kost som var vanlig bland den fattiga befolkningen runt medelhavet under och strax efter kriget.
Det var v?r gamle tr?tobroder Ancel Keys som myntade uttrycket n?r han reste runt i omr?det strax efter 2:a v?rldskriget.
Det ?r en kost som ?r mest fiction idag och som bara existerade en kort tid pga de bristf?rh?llanden som f?rel?g vid den tiden..
Det var allts? inget annat ?n kaloribegr?nsning och dessutom ofrivillig s?dan som de stackars medelhavsborna utsattes f?r.

Idag ?ts det betydligt mer k?tt och fett i omr?det men ocks? en hel del snabba kolhydrater.
Kanske ?r det pga n?got mindre fettr?dsla d?r som h?lsol?get ?r n?got b?ttre d?r ?n hos oss..

Skrivet av dufva den 15 april, 2009 kl. 21:22 #

Avatar
San Martino
Viestit: 5026
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

ViestiKirjoittaja San Martino » 10 Touko 2009 15:20

Sattuipa silmiini eilen artikkeli, jota ei takuulla julkaista Suomessa. Kerropa teille...

Aracenan vuoristossa l?hell? Portugalin rajaa pidettiin t?n? viikonloppuna viiden kinkkukongressi(V Congreso Mundial de Jam?n de Jab?go). Kongressiin oli kutsuttu Navarran yliopiston professori Miguel ?ngel Martinez-Gonz?lez ja h?n paljasti tiedon:
El catedr?tico de Medicina Preventiva y Salud P?blica de la Universidad de Navarra, Miguel ?ngel Mart?nez-Gonz?lez, present? ayer en el marco del V Congreso Mundial de Jam?n de Huelva un estudio de investigaci?n en el que revela que "el mayor consumo de jam?n curado no incide en enfermedades cardiovasculares, hipertensi?n arterial o ganancia de peso".
El an?lisis y la metodolog?a sobre la incidencia de enfermedad cardiovascular (cardiopat?a isqu?mica o accidentes cerebrovasculares), de hipertensi?n arterial y la ganancia de peso se hizo durante un seguimiento m?ximo de 6 a?os (media: 4,9 a?os) en 13.293 participantes inicialmente sanos.
(Ilmakuivattu kinkku ei aiheuta sv-tauteja, ei nosta verenpainetta, eik? lihota. Tutkimus on kest?nyt 6 vuotta ja siihen on ottanut osaa 12.293 tervett? yksil??).

Por su parte, la subdirectora general de Planificaci?n y Control Alimentario del MARM, Isabel Bombal, ha destacado la importancia de la Dieta Mediterr?nea como modelo alimentario saludable y patrimonio cultural de los pueblos mediterr?neos. La subdirectora ha destacado las bondades de esta dieta que se caracteriza por el consumo de cereales, frutas, verduras, hortalizas, leguminosas y aceite de oliva.
(Elintarvikeviraston johtaja Isabel Bombal hehkutti V?limerendieetin puolesta samassa tilaisuudessa).

Siis selv?sti my?s ilmakuivattu kinkku kuuluu terveelliseen V?limerendieettiin? Nousee esiin kysymys: Mik? ero on espanjalaisen ja suomalaisen kinkun v?lill?? Miksi V?limerendieettiin V?limerenmaissa kuuluu el?inrasva, kun pohjoismainen V?limerendieetti karttaa sit? kuin ruttoa?

Informaci?n

Jam?n de Jab?go


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija

cron