TOTUUS VÄLIMEREN RUOKAVALIOSTA?

Lääketieteen tohtori Timo Kuusela kirjoittaa blogissaan ajatuksiaan terveydestä, ravitsemuksesta ja lääketieteestä. Tämä on blogin keskusteluosio.

Valvoja: San Martino

Avatar
MM
Viestit: 547
Liittynyt: 25 Touko 2007 11:33

ViestiKirjoittaja MM » 12 Touko 2009 15:31

Silloin kun Keys aineistoaan ker?si, kreetalaisten keskim??r?inen liikuntam??r? oli hulppeat 13 km p?iv?ss?. Toinen erityinen kreetalaispiirre on villivihannesten eli hortan laajamittainen k?ytt?. Fytokemikaalien terveysvaikutuksiin uskovat voisivat selitt?? tulosta t?ll?kin. My?s p?hkin?it? ja manteleita on k?ytetty paljon, maitotuotteet juustoina (K2) ja jugurtteina... voi olla monia selityksi?. My?s uskonnollinen aktiivisuus tiet??kseni korreloi sairastuvuusriskiin k??nt?en.

Eip? kai noita voi kuin arvailla, aivan kuten PK-lukujakin.
Mirka

Avatar
San Martino
Viestit: 5322
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

ViestiKirjoittaja San Martino » 29 Touko 2009 11:43

Kirjataanpa t?m? t?nne,vaikka onkin vanha uutinen....



V?limerellist? ruokavaliota on usein kehuttu terveelliseksi, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan skandinaavinen ruoka voikin olla parempi vaihtoehto. Tutkijat uskovat erityisesti poronlihan ja marjojen terveellisyyteen

Skandinaavinen ruoka voittaa terveydess??n v?limerelliset herkut, kertoo Daily Mail

Avatar
San Martino
Viestit: 5322
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

ViestiKirjoittaja San Martino » 17 Kesä 2009 13:30

Iltalehti V?limerendieetist?:

Useiden tutkimusten mukaan V?limeren dieetti on erityisen suositeltava kakkostyypin diabeteksen est?misess? ja hoidossa. Ruokavalio tekee hyv?? my?s syd?melle ja kokonaisvaltaiselle terveydelle sek? auttaa taistelussa ylipainoa vastaan.






V?limerellisest? ruokavaliosta apua aikuisi?n diabetekseen

Stabiili
Viestit: 512
Liittynyt: 21 Huhti 2008 19:34

ViestiKirjoittaja Stabiili » 24 Kesä 2009 9:30

Uusi British Medical Journalissa julkaistu 23 000 ihmisen tutkimus vahvistaa edell? sanottua. Uuden tutkimuksen uutisoi mm. Daily Express.
http://www.express.co.uk/posts/view/109 ... ke-a-Greek

Avatar
San Martino
Viestit: 5322
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

ViestiKirjoittaja San Martino » 24 Kesä 2009 10:01

Mutta..mutta arv. Stabiili...eih?n tuossa puhuta mit??n ruisleiv?st? ja rypsi?ljyst??

Olivi?ljy mainitaan 3 kertaa....


Duodecim

Stabiili
Viestit: 512
Liittynyt: 21 Huhti 2008 19:34

ViestiKirjoittaja Stabiili » 24 Kesä 2009 13:04

Ei tietenk??n puhuta, eiv?th?n rypsi?ljy ja ruisleip? kuulu kreetalaiseen ruokavalioon (jota pidet??n maailman terveellisimp?n?).

Avatar
San Martino
Viestit: 5322
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

ViestiKirjoittaja San Martino » 25 Kesä 2009 13:31

Dagens Medicin on ruotinut tuota tutkimusta artikkelissaan:

Vilka komponenter i den omtalade medelhavsdieten ?r det som bidrar till f?rl?ngd livsl?ngd? Svaret ?r inte fisk, enligt en ny studie.

KALANSY?NTI EI PIDENN? IK??!

Varje person fick en po?ng baserat p? konsumtionen av nio olika komponenter i medelhavsdieten. Om intaget av en speciell komponent var h?gre, och i vissa fall l?gre, ?n medianv?rdet f?r intag av den aktuella komponenten fick personen en po?ng. F?r etanolkonsumtion g?llde att en po?ng gavs om intaget var mellan 10 och 50 gram f?r m?n och mellan 5 och 25 gram f?r kvinnor.
Alla po?ng summerades och totalpo?ngen f?r varje person kunde s?ledes bli i intervallet 0?9. En person ans?gs leva efter medelhavsdieten om totalpo?ngen var 5 eller mer.

Ahaa! T?m? olikin pistelasku-systeemi. Ruoka-aineita oli 9 kpl ja niist? sai valita mieleisens?. Miehet saivat viinist? pisteen, jos oli juonut 10-50 gramman v?lilt?...naisilla kulutuksen piti olla 5-25 g.
Pisteet olivat 0-9 ja kaikki jotka saivat 5< olivat oikealla V?limerendieetill?...

Huom! Suurella viljatuotteiden ja pienell? meij?rituotteiden kulutuksella ei ollut vaikutusta elinik??n.

Suuri kalatuotteiden kulutus pienensi elinik??....Hm! (Detta senare samband var dock inte statistiskt signifikant).



Fisk l?ste inte mysteriet med nyttiga medelhavsdieten

Kasari
Viestit: 71
Liittynyt: 17 Huhti 2009 20:05
Paikkakunta: Vakka-Suomi

ViestiKirjoittaja Kasari » 10 Heinä 2009 10:25

San Martino kirjoitti:

V?limerellist? ruokavaliota on usein kehuttu terveelliseksi, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan skandinaavinen ruoka voikin olla parempi vaihtoehto. Tutkijat uskovat erityisesti poronlihan ja marjojen terveellisyyteen

Skandinaavinen ruoka voittaa terveydess??n v?limerelliset herkut, kertoo Daily Mail


Svenska YLE
TekstiTV sanoi tuloksen jo suoraan: Pohjoismainen ruokavalio on yht? hyv? kuin V?limerellinen. Suomen osuus ilmeisesti ruisleip? ja rypsi?ljy, Norja hoitanee kalat ja marjat.

Nordisk kost utmanar medelhavsmaten
Derrick Frilund 09.07.2009 05.21 - Se st?rre bild - Bild:Derrick Frilund
En modern nordisk kost kan vara minst lika nyttig som den mer k?nda medelhavskosten. Inom ramen f?r NORRDIET-projektet ska finska och norska forskare ta reda p? vilka positiva h?lsoeffekter en kost som f?ljer de nordiska kostrekommendationerna kan ha.

En nordisk kost som ?r rik p? b?r, fisk och rybsolja kan ge m?nga h?lsovinster s?ger specialforskare Iris Erlund p? Institutet f?r h?lsa och v?lf?rd. Hon vill ocks? sl? ett slag f?r v?ra fina spannm?lsprodukter, s?som r?g och havre, som ?r rika p? fibrer.

Den moderna nordiska kosten ?r minst lika bra f?r h?lsan som t.ex. medelhavskosten, menar Erlund. Hon s?ger ocks? att den nordiska kosten ?r b?ttre ?n vad m?nga tror.

NORRDIET-projektet ?r ett samarbete mellan Institutet f?r h?lsa och v?lf?rd och Institutet f?r n?ringsl?ra vid Oslo universitet. Projektet har nyss startat och ska p?g? i fyra ?r.

Man ska bland annat ta reda p? vilka effekter nordiska livsmedel och kombinationer av dessa har p? riskfaktorer f?r folksjukdomar. S?rskilt intresserade ?r man av att ta reda p? vilka biokemiska effekter kosten har.
Viimeksi muokannut Kasari 10 Heinä 2009 11:01, yhteensä muokattu 1 kertaa.
Kasari

Stabiili
Viestit: 512
Liittynyt: 21 Huhti 2008 19:34

ViestiKirjoittaja Stabiili » 10 Heinä 2009 10:45

Kasari kirjoitti:
San Martino kirjoitti: Pohjoismainen ruokavalio on yht? hyv? kuin V?limerellinen.
H?psist?. N?keeh?n sen sairaus- ja kuolleisuustilastoista ja Suomen valtavista terveydenhuollon menoista ja jatkuvasta resurssipulasta.

Uuden tutkimuksen mukaan kreetalaisen V?limeren dieetin sairastuvuutta ja kuolleisuutta v?hent?v?t p??komponentit ovat v?h?inen etanolin juonti (vrt Suomi), v?h?inen punaisen lihas sy?nti (vrt Suomi) runsas kasvisten, vihannesten hedelmien, p?hkin?iden sy?nti ja oliivi?ljyn k?ytt?.
T?ss? koko raportti vapaasti
http://www.bmj.com/cgi/content/full/338 ... d=19549997

Suomessa ja Ruotsissa rypsi?ljyn terveellisyytt? on ylimainostettu maatalouspoliittisita syist?. Tosiasiassa rypsi?ljy antaa omega-6:ta 20 kertaa enemm?n kuin biologisesti tehokasta omega-3:a. Suomalaisten ravinnostaan saamasta omega-3:sta 80 % tulee rypsi?ljyst? ALAn muodossa, ja vain 20 % kalasta. ALA on muutettava maksassa EPAksi, jotta se olisi biologisesti tehokasta. Valitettavasti ihmisen maksa kykenee muuttamaan vain 5?10 % ALAsta EPAksi, mik? n?kyy veren v?h?isen? EPA-pitoisuutena (keskim??rin 1 %). Esim. japanilaisilla vastaava osuus on 3 %, koska he sy?v?t kalaa keskim??rin 65 kg henkil?? kohti vuodessa. Suomalaiset nelj?nneksen siit?.

EU on juuri p??tt?nyt, ett? voidakseen ilmoittaa elintarvikkeen sis?lt?v?t omega-3:a, valmistajan tulee laittaa siihen v?hint??n 250 mg kala?ljyn omega-3:a tai 2000 mg kasvi?ljyn omega-3:a (ALAa) for energy intakes 1800-2700 kcal/day. T?m? ottaa nyt huomioon ALAn biologisesti heikon tehon kala?ljyn EPAan ja DHA:han n?hden.
http://tinyurl.com/lk2bha

Toinen suomalaisen ruokavalion suuri heikkous on aivan liian v?h?inen D-vitamiinin saanti. Naiset saavat keskim??rin 5 ja miehet 7 mikrogrammaa p?iv?ss? (miehet sy?v?t enemm?n ruokaa kuin naiset), kun todellinen tarve on noin 10-kertainen. Jos saanti vastaisi tarvetta, v?henisiv?t astma, sy?p?-, reuma- ja syd?ntaudit sek? diabetes merkitsev?sti ja jo sairastuneiden potilaiden ennuste paranisi. Vanhukset p?rj?isiv?t kotioloissaan nykyist? paremmin; D-vitamiinin puute ajaa heit? laitoshoitoon ennenaikaisesti. Oletteko koskaan k?yneet vanhusten hoitolaitoksissa katsomassa, mink?laista ruokaa he k?yt?nn?ss? saavat? Siit? on terveellisyys kaukana.
Viimeksi muokannut Stabiili 11 Heinä 2009 18:08, yhteensä muokattu 4 kertaa.

Avatar
MM
Viestit: 547
Liittynyt: 25 Touko 2007 11:33

ViestiKirjoittaja MM » 10 Heinä 2009 14:58

Pohjoismaat ei ole sama kuin koko Suomen tilastokeskiarvot. Meill? on alueita, joilla terveystilastot ovat aivan Euroopan huippua, ja sitten todella synkki? alueita. Elintasoerot korreloivat sairastuvuuteen Suomessa poikkeavan vahvasti.
Mirka

Avatar
San Martino
Viestit: 5322
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

ViestiKirjoittaja San Martino » 10 Heinä 2009 16:04

Yli kahdeksan vuotta kest?neess? ja 23 000 miest? ja naista k?sitt?v?ss? tutkimuksessa selvisi, ett? n?it? el?m?? pident?vi? osasia V?limeren ruokavaliossa ovat vihannekset, hedelm?t, p?hkin?t, oliivi?ljy ja alkoholi kohtuullisesti k?ytettyn?.

Tiedemiesten h?mm?stykseksi kala, muut merenel?v?t ja maitotuotteiden karsiminen ruokavaliosta eiv?t tuoneet lis?? elinvuosia. Ja kun tehtiin karsimista yksitt?isten ruokatarvikkeiden kohdalla, niin kaikkein suurimmaksi ja positiivisimmaksi asiaksi muodostui vihannesten ja oliivi?ljyn v?linen liitto. Tuoreet vihannekset ja oliivi?ljy edist?v?t terveytt? ja pitk?ik?isyytt? t?m?n tutkimuksen mukaan kaikkein parhaiten.

ABC.fi

Tri Kuusela Info
Viestit: 164
Liittynyt: 08 Tammi 2009 18:13

ViestiKirjoittaja Tri Kuusela Info » 19 Loka 2009 11:25

YLE:Terveellinen ruokavalio ehk?isee masennusta. Espanjalaistutkimuksen mukaan paljon kasviksia, hedelmi?, kalaa, p?hkin?it? ja t?ysjyv?tuotteita sy?v?t n?ytt?v?t masentuvan muita harvemmin.

Esimerkiksi oliivi?ljyn rasvahapot saattavat suojata masennukselta.

Lis?ksi p?hkin?iss?, hedelmiss? ja vihanneksissa on runsaasti vitamiineja ja flavonoideja, jotka my?s voivat vaikuttaa mielialaan.

Avatar
Varpu
Viestit: 3113
Liittynyt: 18 Elo 2006 6:22
Paikkakunta: Saksa
Viesti:

ViestiKirjoittaja Varpu » 19 Loka 2009 14:14

Design Prospective study that uses a validated 136-item food frequency questionnaire to assess adherence to the MDP. The MDP score positively weighted the consumption of vegetables, fruit and nuts, cereal, legumes, and fish; the monounsaturated- to saturated-fatty-acids ratio; and moderate alcohol consumption, whereas meat or meat products and whole-fat dairy were negatively weighted.


Results After a median follow-up of 4.4 years, 480 new cases of depression were identified. The multiple adjusted hazard ratios (95% confidence intervals) of depression for the 4 upper successive categories of adherence to the MDP (taking the category of lowest adherence as reference) were 0.74 (0.57-0.98 ), 0.66 (0.50-0.86), 0.49 (0.36-0.67), and 0.58 (0.44-0.77) (P for trend <.001). Inverse dose-response relationships were found for fruit and nuts, the monounsaturated- to saturated-fatty-acids ratio, and legumes.

Conclusions Our results suggest a potential protective role of the MDP with regard to the prevention of depressive disorders; additional longitudinal studies and trials are needed to confirm these findings.

http://archpsyc.ama-assn.org/cgi/conten ... view=short

Avatar
San Martino
Viestit: 5322
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

ViestiKirjoittaja San Martino » 10 Marras 2009 12:54

Hesarissa on kehkeytynyt pikkuv?ittely Ancel Keys?in vuonna 1945 "keksim?st?" V?limerendieetist?.

N?lk?maan laulu
Jassu | 6.11.2009 14:13
V?limeren dieetti piti ihmisi? n?l?ss?

Kreetalaiset tuskin n?kev?t tai n?kiv?t sen enemp?? n?lk?? kuin useimmat muutkaan eurooppalaiset sodan j?lkeen. Lihaa, kalaa, kasviksia, oliiveja jne. oli ja on edelleen runsaasti saatavilla. Voit k?yd? paikan p??ll? toteamassa asian.

Miksi luulet, ett? ihminen tarvitsee voita tai maitoa n?l?n taltuttamiseksi? Suurin osa maapallon v?est?st? ei usko, eik? ole edes mahdollista ruokkia koko maailman v?est?? el?inper?isell? ravinnolla. Sit?paitsi se on ep?terveellist? ja usein mautonta runsaampaan ja monipuolisempaan ruokaan n?hden.

HELSINGIN SANOMAT: V?it?s: Rasvaista maitoa juovat lapset ovat keskim??r?ist? hoikempia


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa