Sivu 1/1

Soijan sy?nti

Lähetetty: 18 Joulu 2008 12:14
Kirjoittaja *P*
Olen "vakoillut" karppaus.infon keskusteluita ja siell? on ollut muutama niin kiinnostava keskustelu soijasta, ett? ehk? meid?nkin pit?isi keskustella siit?.

Noissa lukemissani keskusteluissa on mielest?ni noussut esiin kolme hyvin kiinnostavaa ja t?rke?? seikkaa.

1. Soijan terveellisyyteen vaikuttaa suuresti se, miten se on k?sitelty. Perinteisin menetelmin valmistetut soijaruoat lienev?t terveellisi?. Sen sijaan "l?nsimaiset" soijank?ytt?tavat, kuten soijarouhe, ovat kyseenalaisempia.

2. Soijan t?rkeys maailman n?lk?ongelman ratkaisussa. Vaikka n?lk? on loppujen lopuksi poliittinen kysymys, t?ll? populaatiolla on mahdotonta, ett? kaikki voisivat sy?d? joka p?iv? lihaa.

3. Proteiininl?hteiden monipuolisuus. Ihmisen olisi hy?dyllist? saada proteiinia (kuten kai kaikkea muutakin) mahdollisimman monipuolisista l?hteist?. Joten my?s kasviproteiinin k?ytt? on perusteltua, esim. kerran, pari viikossa.

Itse en tied? aiheesta oikeastaan mit??n, mutta vaikka aikanaan olen soijaa kovasti vastustanut, nuo kolme n?k?kohtaa ovat mielest?ni varsin j?rkeenk?yvi?.

Mit? mielt? tieteellisemmin orientoituneet ovat t?st?? Ja muutkin, tietysti. :)

Lähetetty: 18 Joulu 2008 14:43
Kirjoittaja MM
Hyvin kiteytetty. Samaa mielt

Lähetetty: 20 Tammi 2009 11:06
Kirjoittaja Varpu
Jos soija kiinnostaa, kannattaa lukea t?m? kirja. Todella perusteellinen selvitys, l?hdeviitteet joka v?itteelle (on kai oikeusjuttujen pelossa ollut pakko...). Itse olen allerginen soijalle, joten mun oli helppo uskoa v?itteet teollisesta soijasta.

http://www.wholesoystory.com/

Lähetetty: 21 Tammi 2009 12:34
Kirjoittaja MM
No itse olen pubmedista kahlannut soijatutkimuksia sadoittain rehellisell? haulla (siis ei mit??n rajauksia kuten 'benefits' tai 'adverse effects') ja k?teeni ei j??nyt oikein mit??n vakuuttavaa. P??osa tutkimuksista oli tehty Aasiassa ja tulokset varsin lupaavia (joo ei ihmeaine, mutta korreloi moneen tautiin k??nteisesti, vaikka esim. Kiinassa on painottuneesti k?yhien ruokaa.) Sitten seassa on n?it? mainoksessakin vilahtaneita useimmiten jenkkitutkimuksia, joissa l?ytyy vaikka mit? hirveet?, mutta tutkittavana ei ole soijapavut tai j?rkev?t soijaruoat, vaan jotain eristettyj? ainesosia hirvein? pitoisuuksina ja kohdehenkil?tkin valittu usein omituisesti.

Minusta vaikuttaa ett? juuri Jenkkil?ss? kuvassa on mukana valtava bisnes- tai maatalouspoliittinen taisto joka eskaloituu suunnilleen uskonnolliseksi vainoksi.

Mutta siit? en p??se mihink??n, ett? massiiviseen halpatuotantoon soveltuvista ravintokasveista soija on makroravinteiltaan ainoa karppiin p?ink??n. Vaihtoehtona on l?hinn? vehn? tai maissi, sielt?k? se rahoitus soijanvastustukseen tulee? Soijapapua kannattaa k?sitell? tietyin perinteisin tavoin, mutta yht?lailla vehn? ja maissi sis?lt?v?t haitta-aineita ja aiheuttavat vakavia terveysongelmia, jos oikeaa k?ytt?? ei tunneta.

Jos kaikkien n?iden tehoviljely lakkautettaisiin, ihmiskunnasta kuolisi muutamassa vuodessa n?lk??n huomattava osa. Jo nyt rehuviljan hinta nostaa lihan hintaa rankasti ja kaventaa my?s keskiluokan valintamahdollisuuksia.

Jos n?kisin kirjastossa niin voisin vilkaista, mutta tilaamaan en taida noin raflaavien otsikoiden vuoksi l?hte

Lähetetty: 21 Tammi 2009 13:18
Kirjoittaja Varpu
Kirjan on kustantanut New Trends Publishing, Inc.

Promootiota kirjalle tekiv?t voimakkaasti Mary Enig ja Sally Fallon sek? Weston A. Price Foundation, joten en usko vehn?- tms. teollisuuden olevan takapiruina.

Kirjassa ei kyseenalaisteta aasialaisten tapaa k?ytt?? soijaa, vaan l?nsimaiset ??rimm?isen raffinoidut soijajalosteet, joita markkinoidaan terveysvaikutteisina.

Otsikot ovat raflaavia, mutta ennakkoluuloni karisivat kirjan lukemisen my?t?. Huomasin vain jonkin pienen ep?loogisuuden, muuten teksti oli asiallista ja tiukan perusteltua.

Lähetetty: 21 Tammi 2009 13:18
Kirjoittaja *P*
Pakko heti kommentoida tuon kirjan etusivun v?itt?mi?, jotka kuulemma kumotaan kirjassa:

1. Soy is NOT a miracle food.


Onko joku sellaista v?itt?nyt? Min? en ainakaan ole kuullut.

2. Soy is NOT the answer for world hunger.


Onko t?llaista v?itetty? En ole kuullut. Vastaus maailman n?lk??n on populaation pienent?minen ja ??rimm?isen k?yhyyden eliminointi.

3. Soy is NOT a panacea.


T?t?k??n en ole kuullut v?itett?v?n. No, tulipahan opittua uusi sana.

4. Soy has NOT even been proven safe.


Mitk? ihmisen k?ytt?m?t ruoka-aineet sitten on todistettu terveellisiksi? L?ytyyk? tutkimus, jossa todetaan, ett? kyll? sit? valkoh?nt?peuraa voi sy?d? turvallisin mielin?

Eik? esimerkiksi h?rk?papu ole raakana myrkyllinen, mutta oikein k?siteltyn? vallan kelpoa ravintoa? Minusta tuntuisi loogiselta ajatella, ett? jos k?ytt?? p??asiallisena proteiininl?hteen??n soijarouhetta, sill? voi olla jotain haittavaikutuksia, mutta esim. tofun sy?nti j?rjellisess? m??rin on v?hint??nkin neutraalia, ellei jopa hy?dyllist? verrattuna pelkkiin l?nsimaisittain perinteisiin proteiininl?hteisiin.

Voisiko jopa ajatella, ett? luomusoija saattaa olla parempi vaihtoehto kuin tehokasvatettu broileri?

EDIT: Varpu jo kerkesi kommentoida raflaavia otsikoita ja perinteist? soijank?ytt??. :)

Lähetetty: 21 Tammi 2009 14:35
Kirjoittaja MM
Kyll? juuri n?in. Itse?ni riepoo juuri tuo kahtiajaottelun lietsominen, jonka nostit esiin. (Itseasiassa jopa tehokasvatettu broileri on korreloinut my?nteisesti jossain tutkimuksessa. ::loel:: )

Soijasta h?rk?papuun

Lähetetty: 21 Heinä 2009 21:40
Kirjoittaja Fish, please
H?rk?papu, Vicia faba on virna, ei varsinainen papu. Sit? voi narskia suoraan pellosta. Sanotaan sen olevan terveysvaikutteinen: est?? parkinsonismia. Tied?h?nt

Lähetetty: 22 Heinä 2009 12:20
Kirjoittaja MM
H?rk?pavussa on samoja terveysvaikutteisia yhdisteit? kuin soijassa, mutta minulle on uutta ett? sit? voisi sy?d? raakana?

Lähetetty: 22 Heinä 2009 15:25
Kirjoittaja Fish, please
Hy?tykasviyhdistyksen siemenluettelosta: h?rk?papu
1) korjuu: rivityt pavut ovat herkullisia nuorina. Hyvin nuoria papuja voi keitt?? palkoineen. T?ysikokoiset, tuleentuneet pavut kuivataan
2) s?ilytys: tuleentumattomat, vihre?t pavut voi ry?p?ttyn? pakastaa....
3) nuoret palot keitet??n miedossa suolavedess? ja tarjotaan voilla h?ystettyn? yrttien kera tai niit? voi k?ytt?? kuten papuja yleens?: muhennoksiin, keittoihin. Kuivatut pavut liotetaan yleens? y?n yli ennen keitt?mist?. Funktionaalinen ruoka parkinssonin taudissa! Huutomerkkiin p??ttyy lainaus P?hkyl?st?.

Todellakaan - mit??n ei sanota h?rkiksien tuoreena sy?misest?. Olen keitt?nyt pieni? palkoja ja tarkoitus olisi nytkin menn? katsomaan satoja...

Olen jopa sy?nyt raakoja papuja. Ei se mitenk??n ole vaikuttanu vaikuttanu...

H?rk?papu

Lähetetty: 22 Heinä 2009 20:36
Kirjoittaja Fish, please
Terveisi? plantaasilta: t?ss? sit? menn??n..
Kuva


T?ytyy viel? tarkistella miten on virnan raakana sy?nnin laita. Voihan olla ett? menneet maistelut ovat syyn? nykyisiin ja mahdollisesti tuleviinkin ongelmiini? ongelmiini?

Netiss? kolmenlaista tietoa jo yhdell? sivustolla (Wikikko):

K?ytt? ruuanlaitossa

* Kuivatut pavut pit?? liottaa y?n yli (liev?sti myrkyllinen lektiini hajoaa), k?ytt?? vesi kasteluveten? ja keitt?? papuja uudessa vedess? v?hint??n tunti. Mahdollinen vaahto kuoritaan pois. Mik?li ne id?tt?? liotuksen j?lkeen keittoaika on pienempi, jopa 15 min. My?s lektiinin hajoaminen on tehokkaampaa kuin ilman id?tyst?. Pavut keitet??n aina t?ysin pehmeiksi.
* Kuminan ja juustokuminan k?ytt? mausteena edist?? ruuansulatusta sek? ehk?isee mahdollisia vatsavaivoja tottumattomilla ja pavuille herkill? ihmisill?.
* Tuoreet pavut tulisi kiehauttaa jotta sulamaton p??llyskuori irtoaa. (Keitti?kasvikirja, Ossian Lunden, 50-luvulta).
* Tuoreet palot, joissa sis?lle ei viel? ole "karvaa" voidaan sy?d? sellaisenaan raakana.
* Yleens? papuruokia haudutetaan pitk??n. Historian herkut-kirjassa sanottiin ett? papuruokien on perinteisesti annettu muhia pari p?iv??, jonka j?lkeen ne on kuumennettu ja sy?ty. Kokeilin itse sit? ja toimi erinomaisesti. Vaatii tosiaan v?hint??n 2 p?iv??! Normaalisti papujen maku on erill??n mausteista, mutta muhittamalla ne harmonisoituvat.

TIEDOKSI: syksyll? yleisradion asiantuntijaohjelmassa todettiin, ett? h?rk?papu ei ole papu- vaan virnakasvi eik? siten v?hemm?ss?k??n m??rin myrkyllinen. Sen k?sittelyss? ei tarvita ohjelman mukaan pavulle ominaista liotusta ja pitk??n keitt?mist?. Tieto asiasta on ilmeisesti katkennut, koska kasvin viljely on harvinaistunut.

Yhden toisen k?ytt?j?n kommentti yo. "TIEDOKSI" -kohtaan:

H?rk?papujen erotteleminen paloistaan saa sormieni ihon punoittamaan, pistelem??n ja kutiamaan voimakkaasti. Pelkk? pyyhk?isy "papuisella" k?dell? saa muun ihon punoittamaan ja kutiamaan. Papuja riivitt?ess? ilmaan p??see pavun hajua ja aineita, jotka vet?v?t nen?ni aivan tukkoon. Yksikin raaka h?rk?papu aiheuttaa sy?tyn? kovia vatsakipuja, joita pid?n jonkinlaisina myrkytysoireina. Sy?t?vikseni sopivat (ja maistuvat) silti keitetyt tuoreet palot, keitetyt tuoreet pavut, ja ensin pitk??n liotetut ja sitten pitk??n keitetyt kuivatetut pavut. Erilaisia tapoja nauttia h?rk?pavun versoja on viel? kokeiltava.

Ote Sally Fallonin kirjasta, Nourishing Traditions. Kirjassa Fallon v?itt??, ett? perinteisiss? kulttuureissa pavut on valmistettu ruuaksi tarkkuudella. Huonosti valmistettu ruoka tekee pahaa terveydelle mm. est?m?ll? kivenn?isaineiden ja proteiinien imeytymist?.

Fava beans [eli h?rk?papu] contain a substance, which is not neutralized by soaking, sprouting or fermenting, that can cause a type of life-threatening anemia in persons with an inherited susceptibility and are therefore best avoided.

Kehottaisin kuuntelemaan omaa kehoa papuja sy?dess?.

K?sitt??kseni useat virnat ovat myrkyllisi?. "S?in mutten kuollut" ei ole sama kuin myrkyt?n, ja "myrkyt?n" ei viel? merkitse samaa kuin "hyv?ksi terveydelle". -- 2.5.2009

Kolmannen k?ytt?j?n kommentti: Virnakasvitpa, kuten hiirenherne, vasta myrkyllisi? ovatkin, mutta h?rk?papua on viljelty kait jo 10 000 vuotta , joten se on jo kesyyntynyt melkoisesti. Liottaa ja ry?p?t? se silti t?ytyy, mutta pitk? liotus lyhent?? keittoaikaa. Metallipintaisten astioiden ja happojen kuten etikan k?ytt? taas saa pavun kovettumaan ja ruuanlaittoaika pitenee tavattomasti. Metalliastioita kannattaa v?ltt??, samoin happamien ainesosien lis??mist? ennen kuin aivan lopussa. Kuumilla seuduilla, erityisesti Afrikassa tunnetaan h?rk?papuallergia, joka liittyy ainakin sirppisoluanemiaan, joka taas puolestaan liittyy perinn?lliseen malariaimmunitettiin. Kehoaan kannattaa kuunnella. Itsekull?ekin sopivat hieman omanlaisensa ravintoaineet. --9.5.09

-----------

No, keitettyn? h?rk?papu on parhaimman makuista. Suolaa ja yrttej? keitinveteen, Mascarponea plus voita. Nam.

(muoksasin edellisteksti?, ettei tulisi niin paljon postauksia)

Lähetetty: 23 Heinä 2009 10:51
Kirjoittaja Varpu
yhteen aikaan soijaa hehkutettiin vastauksena maailman n?lk?ongelmaan, ja Amerikassa sit? mainostetaan terveysruokana numero 1. (ja Saksassa)

soijan ongelmia:

sen sis?lt?m?t antinutrientit saadaan minimoitua vain liottamalla, keitt?m?ll? JA fermentoimalla, l?nsimaissa myyt?vien soijatuotteiden valmistusprosessissa ne eiv?t minimoidu

soija saattaaa est?? muutamien kivenn?isaineiden imeytymist?

kolmas juttu on sitten se, ettei teollisesti k?sitellyiss?, pitk?lle jalostetuissa soijatuotteissa ole v?ltt?m?tt? j?ljell? niit? alkuper?isi? soijan terveysvaikutteisia ominaisuuksia

nelj?s juttu on sitten se, ett? onko kasviestrogeenin runsaahko sy?minen hyv?ksi vai pahaksi, tutkimustulokset aiheesta ovat ristiriitaiset. puhutaan soijapojista, vege?itien pojista jotka ovat feminisoituneet, vaihdevuosina nautituista kasviestrogeeneist? voi olla jopa haittaakin, ne saattavat vaikuttaa elimist?ss? juuri p?invastoin kuin on toivomus.

T??ll? Saksassa olen jo n?hnyt terveyskaupassa fermentoitua, perinteiseen aasialaistapaan tehty? soijatahnaa (haisi ja maistui ?ll?lle mutta ei kipeytt?nyt mahaa).

Mun ratkaisuni on sik?li helppo, ett? olen soijalle allerginen. Mahani turpoaa ja kramppaantuu tofun sy?misest?. :)

Lähetetty: 23 Heinä 2009 17:04
Kirjoittaja Fish, please
Varpu kirjoitti: vaihdevuosina nautituista kasviestrogeeneist? voi olla jopa haittaakin, ne saattavat vaikuttaa elimist?ss? juuri p?invastoin kuin on toivomus.


Olenkin ihmetellyt miksi en tunne vetoa soijaan, t?ss? voisi olla yksi vastaus.

Se, ett? onko tuollainen aversiotuntemus olla oikea, ei ole varmaa. Onkos joku kuullut teoriasta ett? ravintoaine, jota kipeimmin tarvitsisi, tuntuukin vastenmieliselt??

Sit? paitsi: jos teollinen prosessi on niin pitk? ja rankka ett? ravintoaineesta, nyt t?ss? keskustelunp?tk?ss? soijasta, kaikki hy?tyaines h?vi?? tai muuntuu - eih?n se ole yht??n arvokkaampaa kuin tavan maksalaatikko (sorry, Saarion ?idit!)

Lähetetty: 23 Heinä 2009 17:20
Kirjoittaja Varpu
Se, ett? onko tuollainen aversiotuntemus olla oikea, ei ole varmaa. Onkos joku kuullut teoriasta ett? ravintoaine, jota kipeimmin tarvitsisi, tuntuukin vastenmieliselt??


Kyse ei v?ltt?m?tt? ole aversiotuntemuksesta. Joissakin tutkimuksissa on havaittu, ett? kasviestrogeenin nauttiminen on pahentanut vaihdevuosioireita. Joidenkin tutkimusten mukaan v?hent?nyt. Todenn?k?isesti t?ysin riippumatta siit? tykk?siv?tk? koehenkil?t soijasta vai eiv?t.

On my?s sellainen teoria, ett? ihminen himoitsee eniten sit?, mik? h?nelle on pahaksi :P

Osuit kuitenkin asian ytimeen (ainakin minun mielest?ni): superjalostetuissa l?nsimaisissa soijatuotteissa terveellist? on vain imago.

Lähetetty: 24 Heinä 2009 14:07
Kirjoittaja MM
Fish, please kirjoitti:
Varpu kirjoitti: vaihdevuosina nautituista kasviestrogeeneist? voi olla jopa haittaakin, ne saattavat vaikuttaa elimist?ss? juuri p?invastoin kuin on toivomus.


Olenkin ihmetellyt miksi en tunne vetoa soijaan, t?ss? voisi olla yksi vastaus.

Se, ett? onko tuollainen aversiotuntemus olla oikea, ei ole varmaa. Onkos joku kuullut teoriasta ett? ravintoaine, jota kipeimmin tarvitsisi, tuntuukin vastenmieliselt??

Sit? paitsi: jos teollinen prosessi on niin pitk? ja rankka ett? ravintoaineesta, nyt t?ss? keskustelunp?tk?ss? soijasta, kaikki hy?tyaines h?vi?? tai muuntuu - eih?n se ole yht??n arvokkaampaa kuin tavan maksalaatikko (sorry, Saarion ?idit!)


Sik?li minun kannaltani hupaisa vertaus, ett? sek? minulla ett? miehell?ni tulee ajoittain vastustamaton tarve niin maksaan kuin soijaan. Kovin usein ei tarvita kumpaakaan, mutta kun pakko tulee niin sitten se on IHAN PAKKO. ::loel::

(Tofua tosin voisin sy?d? p?ivitt?in, ja Kiinassa s?inkin. Maksaa ei mitenk??n voi kuvitella p?ivitt?iseksi -hyv? jos edes viikottaiseksikaan.)