Prode, hiilarit ja urheilijat

Lääketieteen tohtori Timo Kuusela kirjoittaa blogissaan ajatuksiaan terveydestä, ravitsemuksesta ja lääketieteestä. Tämä on blogin keskusteluosio.

Valvoja: Timo Kuusela

westie
Viestit: 186
Liittynyt: 06 Marras 2007 14:33

ViestiKirjoittaja westie » 28 Tammi 2009 12:08

*P* kirjoitti:Mill? logiikalla proteiini sokeristuu? Olen kuullut tuon v?itt?m?n usein, mutta kukaan ei ole vaivautunut mekanismin toimintaperustetta tai tieteellist? pohjaa selvent?m??n.

Joo no tuo on ihan perusfysiologiaa ja biokemiaa. Aminohappojen s??ntely on kuulemma hierarkiassa korkeammalla kuin sokerien vastaava joten niiden kontrollointi maksassa on tarkkaa ja syyt? siihen tiedustelinkin jo edell?.

Sy?dyt ylim??r? aminohapot ja lihaksista purettavista proteiineista kulkeutuvat aminot pilkotaan maksassa useita erilaisia biokemiallisia reittej? pitkin. Keskeisin jako eri aminohapoilla n?ytt?isi olevan glukogeeniset ja ketogeeniset aminohapot. Osa voi olla molempia. Glukogeeniset aminohapot "sokeristuvat" eli niit? k?ytet??n glukoosin valmistukseen. Ne voivat siis esim. t?ytt?? maksan glykogeenivarastoja. (T?m? prosessi on tyypin 2 diabeteksen keskeinen ongelma!) Sit? kautta proteiinit voi p??ty? vaikka viskeraalirasvaksi eli lihas voi muuttua esim. stressin seurauksena vy?t?r?lihavuudeksi mutta toisin p?in muutos ei onnistu. ;)

Ei mit??n uskomusjuttuja siis vaan ihan peruskamaa...

veteraaniurheilija
Viestit: 586
Liittynyt: 18 Elo 2006 8:48
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

ViestiKirjoittaja veteraaniurheilija » 28 Tammi 2009 12:17

Urheilijoiden ravintovalmennuksesta tied?n pikkuisen (opetan sit? kahdessa urheiluopistossa, olen kirjoittanut aiheesta kirjoja, olen muutaman urheilulehden toimittaja, minulla on omaa urheilutaustaa. lapseni urheilevat Suomen mestaruustasolla).

P??st?n teid?t helpolla. En aio pit?? mit??n esitelm?? hiilihydraattien tarpeesta kovaa harjoittelevalle ja kilpailevalle kest?vyysurheilijalle.

Kun liikutaan kovalla intensiteetill?, siin? tarvitaan hiilihydraatteja runsaasti, muuten tulee v?symys ja heikko olo, sairauksia.

Vapaa-ajan liikunta on eri asia ja ehk? my?s erityisen pitk?kestoiset liikuntatapahtumat sek? jotkut tietyt urheilulajit. Joka tapauksessa suurin osa t?m?n foorumin j?senist? on luokiteltavissa vapaa-ajallaan liikunnasta terveytt? hakevien kategoriaan. Olympiatason tai edes Suomen mestaruustason kisaajaa ei taida olla joukoissa ehk? yht?k??n. Hiilihydraatteja ei ehk? tarvita ihan niin paljon kuin huippu-urheilijoilla, mutta niit? tarvitaan ihan kuten Varpu osoitti erinomaisella esimerkill??n. Mik?li haluatte noudattaa hiilihydraattien voimakasta rajoitusta ja liikkua samalla, teid?n pit?? valita siihen sopiva urheilulaji tai ottaa enemm?n hiilareita juuri liikuntap?ivin?. ?lk?? tehk? yksinkertaisesta asiasta monimutkaista.

Sohvaperuna, eli tosi v?h?n liikkuva, hy?tyy erityisesti nopeiden hiilihydraattien rajoittamisesta. H?n ei en?? sy? niin paljon perunaa, pastaa ja riisi?. Huippu-urheilija sen sijaan sy? paljon n?it?kin.

Hiilihydraattitietoisin terveisin, christer

PS. Joko l?ysitte edustajan Hiilaritietoiset -foorumista 9.2.2009 keskustelutilaisuuteen Suomen Akatemiassa?
veteraaniurheilija = christer sundqvist

westie
Viestit: 186
Liittynyt: 06 Marras 2007 14:33

ViestiKirjoittaja westie » 28 Tammi 2009 12:25

veteraaniurheilija kirjoitti:Kun liikutaan kovalla intensiteetill?, siin? tarvitaan hiilihydraatteja runsaasti, muuten tulee v?symys ja heikko olo, sairauksia.

Varastojen jatkuva ylit?ytt? yhdistettyn? korkeaan kortisoliin mietitytt??; ei kuulosta optimaaliselta verisuonten kannalta.

Mit? mielt? olet ajatuksesta jos hiilareiden hy?ty kovaa treenaavilla voisikin tulla p??kopan kautta? Eli kova treeni pist?? kropan verensokerin s??telykoneistot lujille ja lis?hiilari (maksaan) nautittuna helpottaisi t?t?. Se antaisi aivoille lis?? energiaa ja samalla lihaksille mahdollisuuden keskitty? voiman tuottamiseen verensokerin yll?pit?misen sijaan. Voisiko tossa olla jotain j?rke

Avatar
Varpu
Viestit: 3113
Liittynyt: 18 Elo 2006 6:22
Paikkakunta: Saksa
Viesti:

ViestiKirjoittaja Varpu » 28 Tammi 2009 12:31

Tutkin juuri Salmenkaita-Tavia ja siin? Ilkka kirjoittaa, ett? rasvastakin saadaan jonkin verran sokeria.

Mik? rasvan sokeristumisreitiss? tekee sen proteiinia paremmaksi?

veteraaniurheilija
Viestit: 586
Liittynyt: 18 Elo 2006 8:48
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

ViestiKirjoittaja veteraaniurheilija » 28 Tammi 2009 12:33

Mielenkiintoinen kysymys westie. Tuohon asiaan vastaaminen vaatii pohdintaa tavallista enemm?n. Yll?pito voisi harkita veteraaniurheilija -osion palauttamista. T?m? keskustelu sopisi nimitt?in sinne. Kaunis kiitos etuk?teen yll?pidolle.
veteraaniurheilija = christer sundqvist

westie
Viestit: 186
Liittynyt: 06 Marras 2007 14:33

ViestiKirjoittaja westie » 28 Tammi 2009 12:47

Varpu kirjoitti:Mik? rasvan sokeristumisreitiss? tekee sen proteiinia paremmaksi?

Eih?n rasvaa muuteta sokeriksi, se hapetetaan tai sitten jos oikein paljon on trafiikkia rasvan k?ytt?puolella niin siit? tehd??n ketoaineita.

Triglyseridirasvan glyserolirungosta (joka on sokeriaineenvaihdunnan tuote) taas voidaan valmistaa glukoosia ja kysymyksesi liittyy varmastikin siihen. Tuolla sy?dyn rasvan glyserolilla on merkityst? esim. Atkinsin dieetin matalilla hiilareilla sill? jos sen homman hoitaa v?h?rasvaisesti niin proteiineista kiihtynyt glukoneogeneesi est?? rasvojen hapettumista kun taas glyserolilla voisi helpottaa maksan sokeritilannetta ja est?? lihaskataboliaa ja yll?pit?? rasvanpalamista.

Glyserolin glukoneogeneesiin kytkeytyy jotenkin my?s kilpirauhasen toiminta mutta sit? en oikein viel? hahmota. Mutta sielt? saattaa l?yty? selitys sille miksi t?ytyy sy?d? rasvaa jotta rasvan polton saa k?yntiin...
Viimeksi muokannut westie 28 Tammi 2009 12:53, yhteensä muokattu 2 kertaa.

Avatar
*P*
Viestit: 1068
Liittynyt: 09 Tammi 2007 11:08

ViestiKirjoittaja *P* » 28 Tammi 2009 12:54

westie kirjoitti:Sy?dyt ylim??r? aminohapot ja lihaksista purettavista proteiineista kulkeutuvat aminot pilkotaan maksassa useita erilaisia biokemiallisia reittej? pitkin. Keskeisin jako eri aminohapoilla n?ytt?isi olevan glukogeeniset ja ketogeeniset aminohapot. Osa voi olla molempia. Glukogeeniset aminohapot "sokeristuvat" eli niit? k?ytet??n glukoosin valmistukseen. Ne voivat siis esim. t?ytt?? maksan glykogeenivarastoja. (T?m? prosessi on tyypin 2 diabeteksen keskeinen ongelma!) Sit? kautta proteiinit voi p??ty? vaikka viskeraalirasvaksi eli lihas voi muuttua esim. stressin seurauksena vy?t?r?lihavuudeksi mutta toisin p?in muutos ei onnistu. ;)

Ei mit??n uskomusjuttuja siis vaan ihan peruskamaa...


Ok. Mutta koskapa sitten sit? proteiinia tulee liikaa, ett? sit? riitt?? sokeroitavaksi?

Jos runsaat m??r?t proteiinia sokeristuu anyway, miksi sitten pit?? sy?d? nimenomaan hiilareita? Miksei kest?vyysurheilija sitten sy? vain tosi paljon proteiinia?

veteraaniurheilija kirjoitti:Kun liikutaan kovalla intensiteetill?, siin? tarvitaan hiilihydraatteja runsaasti, muuten tulee v?symys ja heikko olo, sairauksia.


Kiva ett? kuvittelet meid?n haluavan p??st? helpolla. Mutta silti olisi hyv?, ett? perustelisit v?itteesi etk? esitt?isi niit? tuollaiseen "n?in on aina ollut, ja n?in on aina oleva" - tyyliin.

Ja kai urheilijakin voi ottaa runsaat hiilarinsa jostain hyv?st? l?hteest?? Pakkoko sit? on ravinnek?yh?? ja pierett?v?? perunaa, pastaa ja riisi? sy?d
"Totuuden soihtua on vaikea kuljettaa tungoksessa niin, ettei jonkun parta kärvenny." - Mauri Sariola


"Besides, everytime you do partial squats, Jesus kills a kitten. Don't be a pussy, save the kittens. Squat deep."

westie
Viestit: 186
Liittynyt: 06 Marras 2007 14:33

ViestiKirjoittaja westie » 28 Tammi 2009 13:05

*P* kirjoitti:Mutta koskapa sitten sit? proteiinia tulee liikaa, ett? sit? riitt?? sokeroitavaksi?

Sit? tehd??n jokap?iv? oli proteiinia ruuassa ylim??rin tai ei. Ja jos se ei toimisi niin elo loppuisi ilman ulkopuolista glukoosil?hdett? aika lyhyeen.

*P* kirjoitti: Miksei kest?vyysurheilija sitten sy? vain tosi paljon proteiinia?

Miksi ihmeess? kest?vyysurheilijan kannattaisi sy?d? tosi paljon proteiinia energiaksi? Mit? hy?ty? h?n siit? saisi? Kest?vyysurheilija k?ytt?? suuret m??r?t sek? glukoosia (varastot tyhj?ksi) ett? rasvaa suorituksen aikana niin miksi ihmeess? energiatankkaukseen pit?isi k?ytt?? juuri proteiinia? Liiallisen proteiinin sy?misest? on enemm?n haittaa kuin liiallisen hiilarin ja se liittyy aminohappojen reaktioherkkyyteen (-NH2 ryhm?) ja glykaatioon.

veteraaniurheilija
Viestit: 586
Liittynyt: 18 Elo 2006 8:48
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

ViestiKirjoittaja veteraaniurheilija » 28 Tammi 2009 13:10

Kiva ett? kuvittelet meid?n haluavan p??st? helpolla. Mutta silti olisi hyv?, ett? perustelisit v?itteesi etk? esitt?isi niit? tuollaiseen "n?in on aina ollut, ja n?in on aina oleva" - tyyliin.

Ja kai urheilijakin voi ottaa runsaat hiilarinsa jostain hyv?st? l?hteest?? Pakkoko sit? on ravinnek?yh?? ja pierett?v?? perunaa, pastaa ja riisi? sy?d??


Odotan veteraaniurheilija osion avautumista t??ll? foorumissa. K?yn siell? sitten t?t? keskustelua. ?l? *p* implikoi, ett? min? olisin t?ysin pihalla n?iss? ravitsemusasioissa. N?in min? valitettavasti tulkitsin kirjoituksesi. Siit? min? en tykk??. Sen verran on ammattiylpeytt?. Tottakai urheilija sy? ravintorikasta ruokaa, mutta suurena haasteena on my?s saada energiaa runsaasti, eli riitt?v?sti. Sit? h?n saa esimerkiksi perunasta.

Ongelmana n?iss? t?m?ntyyppisiss? asetelmissa huippu-urheilija vastaan tavallinen tallustelija, n?en t?m?n kahden eri el?m?nsuuntauksen valtavan eron. Sellaisen eron, joka v?ist?m?tt? n?kyy my?s energiatasoissa ja esim. hiilareitten m??r?ss
veteraaniurheilija = christer sundqvist

Kukkahattu

ViestiKirjoittaja Kukkahattu » 28 Tammi 2009 13:19

veteraaniurheilija kirjoitti:Odotan veteraaniurheilija osion avautumista t??ll? foorumissa. K?yn siell? sitten t?t? keskustelua.


Osiosi poistettiin foorumilta, koska ilmoitit itse poistuvasti foorumilta. Sit? ei olla palauttamassa, sill? sen tilalla on t?m? menestyksekk??sti toimiva Timo Kuuselan blogi.

Mutta olet toki tervetullut esitt?m??n pohdintojasi niin t??ll? Timon blogissa kuin muuallakin foorumilla.
Viimeksi muokannut Kukkahattu 28 Tammi 2009 13:23, yhteensä muokattu 1 kertaa.

Pappa
Viestit: 273
Liittynyt: 30 Elo 2006 14:45
Paikkakunta: P.R.C. Guangxi <> FIN

ViestiKirjoittaja Pappa » 28 Tammi 2009 13:21

westie kirjoitti:
veteraaniurheilija kirjoitti:Kun liikutaan kovalla intensiteetill?, siin? tarvitaan hiilihydraatteja runsaasti, muuten tulee v?symys ja heikko olo, sairauksia.

Varastojen jatkuva ylit?ytt? yhdistettyn? korkeaan kortisoliin mietitytt??; ei kuulosta optimaaliselta verisuonten kannalta.

Mit? mielt? olet ajatuksesta jos hiilareiden hy?ty kovaa treenaavilla voisikin tulla p??kopan kautta? Eli kova treeni pist?? kropan verensokerin s??telykoneistot lujille ja lis?hiilari (maksaan) nautittuna helpottaisi t?t?. Se antaisi aivoille lis?? energiaa ja samalla lihaksille mahdollisuuden keskitty? voiman tuottamiseen verensokerin yll?pit?misen sijaan. Voisiko tossa olla jotain j?rke??


Tietenkin voi etsi? vaikka mink?laisia oheisia vaikuttimia.

Mutta kyll? se mainstream t?ss? asiassa on tavattoman yksinkertainen.

Glukoosista saadaan energiaa anaerobisesti.

T?ss? sit? my?s kuluu paljon! Toki siit? palautuu materiaalia takaisin glukoosin muodostukseen mutta... se on hitaampaa. ?ksiisi (sekunteja pidempi) tarvii maksimisuorituksessa paljon glukoosia anaerobiseen energiantuottoon.

T?ss? tulee my?s juuri se seikka ett? sellaista vaativat lajit sopivat eritt?in huonosti edes harrastetasolla hyvin niukoilla hiilareilla.

Tokihan Cori on tehokkaampaa oikein treenatuilla... oksidatiivisilla prosesseilla on enemm?n kaikkia resursseja.. jne jne laktaatin ulosty?nt?kyky kunnossa....
V?h?n treenannut kovassa ?ksiisiss?.. sanoisin... vaarallista jopa.

Olen my?s itse kokeillut miten siin? k?y. Siin? menn??n kanveesiin ett? kolahtaa. Oli mittareita mukana tai ei. Ja olo on sen j?lkeen aika kauan "erityinen".

Eli, jos energiaa tarvii tuottaa enemm?n kuin anaerobinen loppuunpoltto nielee on otettava glukoosia soluun paljon...irrotettava sen energiasta pieni siivu... ja kun se aerobinen reititys ei niele... on v?limetaboliitti potkittava ulos solusta.. (laktaatti). Homma tietenkin voi kusta hiukan pidemp??n jatkuessa sill? surullisen kuuluisalla... "meni hapoille" lausahduksella...
T?ll? polttokierrolla ei siis glukoosin energiasta saada ulos kuin murto osa. Joten tuota kierr?tet?v?? syntyy paljon (ja se on kyett?v? ulostamaan solusta, lihaksista viel? h?vitetty?kin (glukoosiksi tai my?s poltettua (mm syd?n)) ja ja glukoosidrain on melkoinen siell? miss? sit? anaerobista r??kit??n lihasty?n? ulos. Kovilla urheilutasoilla glukoneogeneesin kapasiteetilla ei ole oikeastaan mit??n jakoa t?ss? peliss?. Joten, ilman glukoosin runsasta saantia varastosta suoraan tai suun kautta... homma loppuu kuin kanan lento ja se voi loppua useasta syyst?. (glukoosivaje, cori ei niele.. laktaatti ei edes olostu solusta... )

Joo siis mutkat meni suoraksi ja ei niin kamalalla tarkkuudella..

Joku totesi rasvasta saatavan sokeria. No, siihen voinee sanoa ett? onko se parempaa tai ei... siis sen puuhastelu. No ainakaan sit? ei voi juuri v?ltt??! Ja ainakin se on biokemiallisesti erinomaisen yksinkertainen reitti.. verrattuna vaikkapa aminohappojen py?rittelyyn. (niin ja se typpitase)

M??r? tosin on niin marginalinen ett? tavanomaisesti sen glukoosin m??r?n voi j?tt?? jokseenkin huomiotta. L?hes kokonaan rasvalla el?vill? esim inuiiteilla joissain erityisolosuhteissa tuo m??r? sensijaan voi olla hyvinkin merkityksellinen.

Niin kauan kuin rasvat ovat glyseridej?... rasvahapoista sensijaan ei v??nnet? sokeria mutta kun niit? poltellaan j?? glyseroli ja seh?n on pelkk?? kauraa geneesille (glyserolin energiam??r? tietenk??n ei ole kovinkaan iso, muutama prosentti rasvasta). N?iden ihmettelyyn parhaita l?hteit? ovat biokemian perusteokset.
Viimeksi muokannut Pappa 28 Tammi 2009 13:25, yhteensä muokattu 1 kertaa.
Rasvateoria -- kenties kaikkien aikojen suurin tiedehuijaus. (Mann - Ravnskov)

misukisu
Viestit: 69
Liittynyt: 20 Elo 2006 19:25

ViestiKirjoittaja misukisu » 28 Tammi 2009 13:21

Palaan my?hemmin paremmalla ajalla, mutta olen kovasti westien linjoilla t?ss? asiassa.

Jopa niin vahvasti, ett? minun mielest?ni runsaasti liikkuvan kannattaisi mieluummin pit?? hiilareita ruokavaliossaan kuin ryhty? v?h?hiilariselle runsasproteiiniselle ruokavaliolle. Sellaisella ei saa aikaan kuin hormonaalista vahinkoa keholleen!

Vaihtoehtoiset polttoaineet ovat hiilarit ja rasva, ei ole mit??n j?rkisyyt? k?ytt?? proteiinia polttoaineena.

Ja kun noita proteiinintarpeita katsotaan, tutkimukset on tehty sokeripolttoisilla ihmisill?. Lis?proteiinintarpeesta suurin osa tulee nimenomaan proteiinin energiak?yt?st?, lihaksenkasvatukseen riitt?? suurellakin bodarilla 15-18g p?iv?ss?, naisella murto-osa tuosta. Mutta pitk?ss? aerobisessa suorituksessa 10-15% kokonaisenergiasta voi tulla proteiinin sokeristumisesta.

On viittauksia (tutkimuksissa) siihen, ett? kun suhteellinen sokerin tarve v?henee, my?s proteiinin energiak?ytt? v?henee. Mutta tosiaan, rasvapolttoisilla ihmisill? tehtyj? tutkimuksia aiheesta ei vaan ole.


Papalle kiitos tuosta tutkimuslinkist?!
Huomasitteko, ett? vaikka paaston j?lkeen proteiinipooli oli niin vajaa ett? tutkija melkein oli suosittamassa leusiinilis?? kaikille, proteiinisynteesi oli silti 20% normaalia suurempaa?

Mielest?ni t?t? proteiinin sokeristumista ei pid? v?h?tell?, m??r?t eiv?t ole marginaalisia vaikka runsasproteiinisia dieettej? suosittelevat gurut niin v?itt?v?t. Kyseinen ilmi? vastaa mm. ykk?sdiabeetikon y?llisest? verensokerin noususta. Siihen joudutaan ottamaan pitk?vaikutteista insuliinia, joten ei se ihan mit?t?n ilmi? ole. Jossain muistan lukuarvona n?hneeni, ett? kroppa voisi helposti py?r?ytt?? 300g proteiinia sokeriksi p?iv?ss?. Luultavasti tuo viittaa koko vapaan aminopoolin kokoon. (Joka siis tosin papan linkkaaman tutkimuksen mukaan ei ollut kuin 200g). Molemmissa tapauksissa tuossa on kuitenkin enemm?n sokeria kuin keskiverto-VHH-ruokavaliolla sy?d??n.

Pappa
Viestit: 273
Liittynyt: 30 Elo 2006 14:45
Paikkakunta: P.R.C. Guangxi <> FIN

ViestiKirjoittaja Pappa » 28 Tammi 2009 13:32

misukisu kirjoitti: Jossain muistan lukuarvona n?hneeni, ett? kroppa voisi helposti py?r?ytt?? 300g proteiinia sokeriksi p?iv?ss?. Luultavasti tuo viittaa koko vapaan aminopoolin kokoon.


Ei se viitta aminohappopoolin kokoon suoraan.

Pit?? muistaa ett? p?iv? on aikayksikk? (siis varmaankin vuorokausi)... hetkellisen poolin koko on ajaton. ;) ;) (suomennanko ;) )

poolin kierto saattaa olla vuorokaudessa luokkaa 300g mutta poolin hetkellinen koko... se on paljon v?hemm?n... ehk? 100.

300g prodea glukoosiksi ei ole kamalan paljoa.
noin hiukan vajaa 1 mooli glukoosia vrk. Mutta on se sent??n enemm?n kuin keskusaivo kuluttaa jos muuta ei tarjolla ole.
Viimeksi muokannut Pappa 28 Tammi 2009 13:35, yhteensä muokattu 1 kertaa.
Rasvateoria -- kenties kaikkien aikojen suurin tiedehuijaus. (Mann - Ravnskov)

Avatar
Varpu
Viestit: 3113
Liittynyt: 18 Elo 2006 6:22
Paikkakunta: Saksa
Viesti:

ViestiKirjoittaja Varpu » 28 Tammi 2009 13:34

Tuosta proteiinien aiheuttamasta hormonaalisesta vahingosta kuulisin todellakin tarkemmin mielell?ni.

En min?k??n kannata proteiinin k?ytt?mist? energiaksi. Miksi pit?isi, kun sit? varten ovat olemassa energiamakroravinteet? Proteiinia on kuitenkin v?ltt?m?t?nt? saada ravinnosta, koska toisin kuin rasvaa ja sokeria, sit? ei kroppa pysty itse valmistamaan. Ja olen kyll? vahvasti sit? mielt?, ett? s??nn?llisesti ja tosissaan (kunto)urheileva tarvitsee lihaskudoksen s?ilytt?miseen, kasvattamiseen ja kunnossapitoon enemm?n proteiinia kuin sen minimim??r?n virallisissa suosituksissa ja vaikkapa nyt sitten kwarppaamisessa.

Minusta kropalle tuottaa vahinkoa, jos proteiinia lis?t??n ja pysyt??n v?h?rasvaisella ja varsinkin jos kartetaan tyydyttyneit? rasvoja. Mutta runsas- ja v?h?rasvaisen v?liin j?? kai aika iso alue vaihtoehtoja?

Sen lis?ksi on muistettava eri lajien vaatimukset. Kuten itse kirjoitin ja kuten Pappa kirjoitti ja kuten jokainen joskus suhteellisen t?ysill? ja pitk??n (kerralla) treenannut tiet??, homma ei suju ilman sokeria. Matalampitehoinen treeni sujuu pitk?kestoisenakin rasvaenergialla.

misukisu
Viestit: 69
Liittynyt: 20 Elo 2006 19:25

ViestiKirjoittaja misukisu » 28 Tammi 2009 13:58

Varpu kirjoitti:En min?k??n kannata proteiinin k?ytt?mist? energiaksi. Miksi pit?isi, kun sit? varten ovat olemassa energiamakroravinteet?
...
Ja olen kyll? vahvasti sit? mielt?, ett? s??nn?llisesti ja tosissaan (kunto)urheileva tarvitsee lihaskudoksen s?ilytt?miseen, kasvattamiseen ja kunnossapitoon enemm?n proteiinia kuin sen minimim??r?n virallisissa suosituksissa ja vaikkapa nyt sitten kwarppaamisessa.


Min? olen my?s sit? mielt?, ett? lis?proteiinia tarvitaan. Mutta vain jos proteiinia k?ytet??n energiaksi oleellisessa m??rin. Kuten jo tuossa todettiin, periaatteessa rakennus- ja kasvatustarpeet t?ytt?m??n riitt?? niin pieni m??r?, ett? sit? ei varsinaisesti tarvitse edes ottaa huomioon. Itse sy?n n. 0.8 g/painokilo ja p?rj??n sill? hienosti.

Haluan nostaa esiin sen n?k?kulman, ett? tutkimuksia siit? kuinka paljon proteiinia menee energiak?ytt??n runsasrasvaiseen ruokavalioon tottuneessa kropassa ei ole.

Noista treenitehoista taas itsell?ni alkaa olla sellainen k?sitys, ett? erot ovat sit? luokkaa ett? niill? voi kilpatasolla olla merkityst?, mutta harrastelijatasolla ei. My?s omat kokemukset vahvistavat tuota k?sityst?. Mutta olen my?s huomannut selv?n eron erilaisilla VHH-ruokavalioilla. Vasta nyt melkein 6 karppivuoden j?lkeen olen l?yt?nyt sellaisen karppiruokavalion jolla proteiinin sokeristuminen ei ole ongelma. Tietysti on ihmisi?, joille proteiinin sokeristuminen ei ole ongelma mill??n ruokavaliolla, mutta veikkaisin ett? n?ill? foorumeilla py?rii paljon sellaisia, joille on.


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa