NÄHTYÄ JA KUULTUA VUONNA 2017

Lääketieteen tohtori Timo Kuusela kirjoittaa blogissaan ajatuksiaan terveydestä, ravitsemuksesta ja lääketieteestä.

Valvojat: Tri Kuusela Info, Timo Kuusela

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1648
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA VUONNA 2017

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 08 Syys 2017 13:59

Uutisia Turusta: (http://www.utu.fi/fi/Ajankohtaista/Uuti ... -1420310-5

Tutkijat kartoittavat aivotutkimuksella lihavuuden riskitekijöitä
Turun PET-keskuksen tutkijat haluavat selvittää, ennustavatko jotkut tekijät ihmisen aivoissa tai kehossa heidän lihomistaan tulevaisuudessa.

"Aikaisemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että liikalihavilla henkilöillä aivojen opioidireseptorien määrä on madaltunut (ylärivi) mutta dopamiinireseptorien määrä on normaali (alarivi). Lihavuusleikkaus palauttaa opioidijärjestelmän normaalitasolle, mutta ei vaikuta dopamiinijärjestelmään lainkaan."

No, taas kerran jää fiksuuksissa huomaamatta se, että hiilihydraatteja rajoittava (sokereina imeytyviä, vhh) ravitsemus / elämäntapa suurelle todennäköisyydellä saa kaiken saman aikaiseksi halvemmalla, ilman riskejä ja luonnollisesti.
Tutkimus sinänsä voi olla ihan mielenkiintoinen ja osoittaa sokerin koukuttavuuden ns anatomisen substraatin.

Sekin vielä, että muutaman vuoden suuren suolistoleikkausten buumin jälkeen tunnen itsekin prosessin läpikäyneitä "uuslihavia" entisin ongelmin.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1648
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA VUONNA 2017

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 01 Loka 2017 11:16

Tuore PURE-tutkimus on aiheuttanut myös Suomessa tulkintoja, jotka ovat olleet laadultaan arvostelevia, epäileviä tai lähes nihilistisiä.

Sain kollegalta eilen arvostetussa LANCET-lehdessä ilmestyneen PURE-tulkinnan, jonka kopioin oheen kokonaisuudessaan. Tekstissä on myös linki alkuperäis-PUREEN ( https://www.drperlmutter.com/wp-content/uploads/2017/09/Fat-ch2o-and-mortality.pdf ).

Powerful New Study Shows High-Fat Diet is Best

It’s hard to imagine that manufacturers of processed foods continue to think it’s a good idea to put the term “low-fat” on their labels to enhance sales. Maybe it is a good idea from a sales perspective because so many people still buy into the notion that a low fat diet is a good idea. But that is absolutely in direct contradiction with current science.

In a new study just published in the highly regarded journal Lancet, researchers from multiple highly-regarded institutions around the world studied an incredibly large number of individuals ages 35 to 70 year (135,335), from 18 countries, over an average of 7.4 years. They carried out very specific assessments of the foods that these individuals ate and evaluated their food choices in terms of macronutrient composition (carbohydrates, protein, and fat), and specifically broke the fat consumption down to evaluate saturated, monounsaturated, and polyunsaturated fats. Further, they compared the diets to the risk of various endpoints including death, major cardiovascular event, stroke, and heart failure.

What the researchers discovered in this extensive study was really quite compelling. They noted that higher carbohydrate consumption, comparing the highest consumers of carbohydrate to the lowest consumers of carbohydrate, was associated with risk of death increased by 28%. Amount of total fat, as well as each type of fat, was also dramatically associated with risk for death. Those consuming the highest level of total fat had a reduced risk of death during the study of 23%. Risk for death was reduced by 14% in those consuming the highest levels of saturated fat while it was reduced by 19% in those consuming high levels of mono-unsaturated fat, and an incredible 20% in those who consumed the highest level of polyunsaturated fat. Higher consumption of the dreaded saturated fat was also associated with a lower risk of stroke – comparing those who consumed the most with those who consumed the least, by 20%. The authors concluded:

“High carbohydrate intake was associated with higher risk of total mortality, whereas total fat and individual types of fat are related with lower total mortality. Total fat and types of fat are not associated with cardiovascular disease, myocardial infarction, or cardiovascular disease mortality, Whereas saturated fat had an inverse association with stroke. Global dietary guidelines should be reconsidered in light of these findings.”
Global dietary guidelines should be reconsidered in light of these findings. That is an incredibly powerful statement based upon a powerfully robust, comprehensive, and well-conducted study. Now we continue to hear recommendations that we should be on a low-fat diet, as somehow the notion that dietary fat is bad for our health has been ingrained in the conversation. Let’s be clear, that is in no way what our most well-respected literature is telling us, and like these authors have stated, the time to reconsider global dietary guidelines is today! "
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1648
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA VUONNA 2017

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 14 Loka 2017 11:48

Lieneekö tämä artikkeli jo levinnyt luettavaksi?

Scientists reveal the relationship between sugar, cancer

https://www.sciencedaily.com/releases/2 ... 103623.htm

A nine-year joint research project has led to a crucial breakthrough in cancer research. Scientists have clarified how the Warburg effect, a phenomenon in which cancer cells rapidly break down sugars, stimulates tumor growth. This discovery provides evidence for a positive correlation between sugar and cancer, which may have far-reaching impacts on tailor-made diets for cancer patients.

Toiseksi:

Suomalaisessa ”tiedekeskustelussa” yksi sun toinen arvokkaan tittelin tukema asiantuntija nolaa itsensä julkisilla mielipiteillään valtamedian taputuksin. Viimeisin kommentoi neljän hiiliatomin rasvahappoa (voihappoa) ja sen katalaa kohtaloa karppaajan suolessa.
Tunnetusti voihappo kuuluu lyhytketjuisena glukoosin tavoin suoraan vereen imeytyviin ravinteisiin. Sen moninainen merkitys elimistölle ilmenee mm tutustuttaessa erääseen voihapon johdannaiseen (GABA) ja sen merkitykseen tasapainoisessa hermoston toiminnassa.
Tuntemani karppaajat / vhh-ravitsemusta noudattavat korvaavat ylettömiksi suositellut ja elimistössä sokereina vaikuttavat hiilihydraatit erilaisilla hyvin matalasokerisilla ”rehuilla”, kalorit luonnollisilla rasvoilla ja valkuaiset kohtuumäärin elimistön vaatimusten mukaan.
”Rehujen” sellu-rakenne, ei ole ruuansulatukselle helppo juttu, päinvastoin. ”Rehujen” imeytymisongelma ratkaistaan ”ostopalveluina”: paksunsuolen mahtava mikrobikasvusto hajottaa ”rehut”, käyttää saamansa sokerin ja jättää isännälle mm runsaan voihapon hyvinvoinnin tukemiseen.

Itse asiassa tässä esitetään kaksi vastakkaista ravitsemusnäkemystä mahdollisen lukijan harkittavaksi. Toista tukee vakava tutkimus ja toinen leviää ”asiantuntijalausuntona” suomalaisessa lehdistössä. Kumpaa sitten uskoa vakavassa syöpäongelmassa, joka vain pahenee? Oma valinta on ollut Otto Warburgin kanta jo pari vuosikymmentä. Samalla ovat hoituneet suomalaisilla niin yleiset aineenvaihduntasairaudet ominakin rasitteina paranemisen puolelle ml. ilman tiedossa / hoidossa olevia syöpäongelmia.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Tomppa
Viestit: 237
Liittynyt: 29 Tammi 2013 14:59
Paikkakunta: Helsinki

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA VUONNA 2017

ViestiKirjoittaja Tomppa » 14 Loka 2017 16:50

Tuo ensinmainittu on loistava uutinen! Establishment on tavannut vähätellä Warburgia, häpeät heille.
Eräät näkijät, kuten Eugene Fine ja Richard Feinman ovat olleet samoilla näkemyksillä myös liikkeellä
crowdsourcingin kautta, pienimuotoisesti. https://experiment.com/users/ejfine

Tomppa
Viestit: 237
Liittynyt: 29 Tammi 2013 14:59
Paikkakunta: Helsinki

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA VUONNA 2017

ViestiKirjoittaja Tomppa » 14 Loka 2017 19:35

Warburgista lisää, eräs "toisinajattelija" Jack Kruse: https://www.jackkruse.com/reality-14-warburgs-proof/

Avatar
Saaristolainen
Site Admin
Viestit: 3095
Liittynyt: 24 Loka 2008 23:36
Paikkakunta: Ii
Viesti:

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA VUONNA 2017

ViestiKirjoittaja Saaristolainen » 15 Loka 2017 0:54

Kyllä tuo tutkimusraportti näyttää olevan kokonaan ja ilmaiseksi luettavissa: https://www.nature.com/articles/s41467-017-01019-z

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1648
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA VUONNA 2017

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 01 Marras 2017 20:09

(Ilo)Uutisia:

I Diabeetikon (erik. T2D) tai sen uhan alaisen (prediabetes) on ollut vaikea saada hankituksi Suomesta ABBOTT´in jatkuvaan sokerin mittaukseen sopivaa laitteistoa. Tälläkin sivustolla mittausmenetelmää on käsitelty ao. otsikon alla.

Saamani tiedon mukaan Pääkaupunkiseudun Diabetesyhdistys r.y. välittää mittareita ja erillisiä lisäsensoreita sensoreita jatkoseurantaan.

II VHH-ravitsemukseen nojaava laihdutus / T2D remissiota helpottava RAVINTOPALVELU (Method Makia) esitellään yhdistyksen Kide-jäsenlehdessä N:o 3.
Yhdistys tukee ja osallistuu jäsentensä kautta ravintopalveluun sekä siihen liittyvään tutkimukseen.

Pääkaupunkiseudyn Diabetesyhdistys r.y:n yhteystiedot selviävät parhaiten nettihaulla, mutta ainakin soittoja toivotaan puh. 010 231 9400.


PS

Yhdistys on tullut tutuksi vuosia kestäneen yhteistoiminnan vuoksi mm Aurinkorannikon diabeetikkojen yhdistykselle, jonka toiminnassa painottuu vhh-asenteinen elämäntapaohjaus.
Yhdistys on Suomen suurin paikallisyhdistys, jonka sana painaa laajemminkin.
Ilahduttavinta on ennakkoluuloton lähestymistapa.

PS 2

Method Makia on perehtymiseni kohde ja pian kirjoitan lisää. Ennakkotietojen perusteella yhdistyksen järjestämään tutkimukseen osallistujilla on ollut menestystä diabeteksensa (ja painonsakin) hallinnassa.

PS 3

Ainakin kansainvälisen diabetespäivän (14.11.-17) yhteydessä Method Makia tarjoaa osallistumista ohjelmaan erittäin edulliseen tarjoushintaan. Oletukseni toistaiseksi on, että erittäin vetävän Virta Clincs´in (USA / Sami Inkinen) toimintamallit ovat toisilleen ainakin sukua. Suomessa tarjoushinnoittelu on tosi edullinen, vain pieni osa jenkkihinnoittelusta. Ehdotan ennakkoluulotonta osallistumista, ainakin kokeilua.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1648
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA VUONNA 2017

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 01 Joulu 2017 13:58

Lääkäri ja mitokondriotutkija Anu Wartiovaara kirjoitti tämän päiväisessa Lääkärilehdessä:

Täsmäruoka lihaskirurgina

Täsmäruoka lihaskirurginaKuva 1 / 1
Mies istui tuolillaan hiljaa, kunnes totesi: "En ikinä olisi uskonut millainen vaikutus pelkällä ruualla on tautiini."

Muutama vuosi sitten havaitsimme, että vähähiilihydraattinen Atkinsin dieetti lisäsi hiiren lihaksessa merkittävästi hyvän kunnon aineksia: mitokondriovoimalaitoksia, niiden energiantuottoa ja hapen käyttöä. Mikä parasta, Atkins paransi myös lihasta, joka kärsi mitokondriotaudista. Elektronimikroskoopin näytöllä loikoili terveen näköisiä mitokondrioita. Sokeriton Atkins pakotti mitokondriot polttamaan rasvaa ja ketoaineita, ja kun voimalaitoksia tarvittiin lisää, solu lisäsi mitokondriomassaa, lisäsi energiantuottokapasiteettia ja korjasi nilkuttavia organelleja sekä sairaassa että terveessä lihaksessa.

Dieettihoidonkin on perustuttava tutkittuun tietoon.

Dieetti ei ollut terveille hiirille pelkästään hyödyllinen, sillä se lisäsi maksan rasvamäärää haitalliselle tasolle. Mitokondriotautihiirillä rasvaa ei kertynyt. Ravinto vaikutti siis eri kudoksiin eri tavoin, ja tauti muokkasi kudosten ruokavaliovastetta. Siispä se, millainen ruoka oli terveellistä, riippui siitä oliko syöjä sairas vai terve.

Oli mukavaa parantaa hiiri, mutta vielä mukavampaa olisi parantaa potilas. Otimme siis soveltavan askelen ja värväsimme Atkins-pilottikokeeseen potilaita, joilla oli mitokondriaalinen lihastauti, ja terveitä kontrollihenkilöitä. Vapaaehtoisia kontrolleja on harvoin ollut yhtä helppo saada.

Viikko tutkimuksen alun jälkeen kokoustin Baltimoressa, kun pilotista vastaava lääkärimme soitti: potilaat valittelivat lihaskipuja ja veressä lihasentsyymit olivat nousussa. Konsultoin kansainvälisiä kollegoja yllättävästä tilanteesta, mitä hiiritutkimusten perusteella emme olleet osanneet ennakoida. Eräs heistä oli aiemmin tutkinut lihasvaurion stimuloimaa korjausreaktiota injisoimalla mitokondriotautipotilaiden lihakseen toksiinia. Lihaksen uudistuminen lisääntyi vaurion jälkeen, mutta vain injektiokohdassa, joten hoidosta ei ollut käytännön hyötyä. Kollega innostui kuullessaan tuloksemme: "Hienoa, vauriota kaikissa lihaksissa. Odotelkaa rauhassa – hoitohan vaikuttaa!"

Lihasentsyymien jatkaessa nousuaan keskeytimme kokeen. Koepala kertoi, että olimme aiheuttaneet "valikoivan rabdomyolyysin" potilaan sairaimpiin lihassyihin, kun taas ympäröivät syyt voivat hyvin. Sairaat syyt eivät pärjänneet lainkaan ilman sokeria! Potilaat toipuivat nopeasti, ja kahden vuoden jälkeen heidän lihasvoimansa oli jopa hiukan lisääntynyt. Olimme siis keksineet tavan vähentää sairaiden syiden määrää koko kehossa, poimineet lihassyitä lihassyiden joukosta – viikon dieetillä. Ruoka toimi siellä, minne kirurgin veitsi ei yllä.

Kasvava määrä tutkimuksia osoittaa räätälöidyn ruuan hyötyjä hoidon komponenttina rappeumasairauksissa. Syöpäkasvaimia pidetään sokeririippuvaisina, ja vähähiilihydraattinen ruokavalio on tutkimuksissa hidastanut tuumorien kasvua ja pidentänyt remissiota. Osa syövistä ja niiden kantasoluista polttaa kuitenkin rasvaa, ja tällaisissa kasvaimissa Atkins voisi lisätä kasvua ja pahentaa tautia. Dieettihoidonkin on siis perustuttava tutkittuun tietoon.

Yleispätevää terveellisen ruokavalion suositusta ei siis voi antaa, sillä sairaan kudoksen vaste riippuu sen aineenvaihdunnallisesta tilasta. Nykymetodiikka kykenee määrittämään kudoksen tai kasvaimen metabolian tarkkaan, mikä mahdollistaisi yksilöllistetyn, hoitoa tukevan ruokavalion suunnittelun.

Tiukat ruokavaliot ovat väestössä yleisiä ja myös sairauksien omahoidossa tavallisia. Hoitovastetta haettaessa on siis hyvä kysyä mitä potilas syö.

Lisää aiheesta

Mitokondrioita suojaava mekanismi löydetty
Mitokondrioiden toimintahäiriöstä radikaaleja muutoksia lihaksen metaboliaan
Uusia työkaluja mitokondriotautien diagnostiikkaan

Kirjoittajat
ANU WARTIOVAARA
Kirjoittaja on kliinisen molekyylilääketieteen Sigrid Jusélius -professori.

Anu Wartiovaara on yksi korkeimmalle tasolle arvostamani lääkäritutkija. Kriteerini ovat tiukat. Anun lisäksi tasolle Suomessa yltää harva.
Tekstissä liikutaan taitavasti (”oikeaoppisesti”) ravitsemuksen alueella faktoihin tukeutuen. Ero on ihailuttava verrattuna mm ravitsemus”eliittiime” päivittäisiin ulostuloihin.
Yksi esimerkki on päivän teema, hiljainen tulehdus. Kun vähän kerrassaan herkän tulehdusmittarin (hsCRP) saatavuus on parantunut ja mm turkasen ”karppaajat” ovat havainneet omat tulehdusarvonsa korjaantuneen numerihin 1 tai allekin (samalla mm kolesterolikokeiden Triglyn laskeneen voimakkaasti ja HDL:n nouseen monesti 50% lähtötilanteesta), edelleen riittää rohkeus (mm prof. Ursula Schwab) ravitsemuseliitillä väittää juuri päinvastaista.
Vielä emme tiedä kaikkea. Anun kirjoitus on välonsäde joulukuun pimeyteen.
Kunpa tasoisensa tutkijat puuttuisivat maailmanlaajuisesti syliin kaatuviin terveysongelmiin, edes tältä osin ihmiskunnan tulevaisuus kirkastuisi.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Tomppa
Viestit: 237
Liittynyt: 29 Tammi 2013 14:59
Paikkakunta: Helsinki

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA VUONNA 2017

ViestiKirjoittaja Tomppa » 01 Joulu 2017 21:55

Kiitos Timo, hienoa kuulla että jotkut oikeasti tutkivat eivätkä vain papukaijana toista "tuhansia tutkimuksia".

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1648
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA VUONNA 2017

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 04 Joulu 2017 13:17

Niin Tomppa;

Hyvin laadukkaaseen täsmätutkimukseen nämä Anu Suomalainen-Wartiovaara ja ryhmänsä havainnot perustuvat. Sattumahavaintoja?
Samoihin aikoihin prof. Yki-Järvinen tutki (ja julkaisi) tiukan hh-rajoituksen nopean ja edullisen tuloksen rasvamaksapotilailla. Tavoite oli maksan pienentäminen ennen kirurgisia hoitoja. Sairaaloissa käytössä oleva vähäkalorinen laihdutusdietti (todellinen ”kitu”sellainen) hävisi tuloksissa 6-0. Sattumahavaintoja?
Muualta maailmasta tiedämme (lääke)hoitoresistenttien epileptikko-lasten tilan korjaantumisesta Atkins-tyyppisellä ravitsemuksella lääkehoitojen petettyä. Tietääkseni tätä jo harrastetaan pienimuotoisesti kokeillen Suomessakin. Sattumahavaintoja?
Diabetes-rintamalla (tyyppi mikä hyvänsä) huippututkimus on keskittynyt tautilajin tyypittämiseen, erilaisten insuliinien kehittelyyn ja kokeiluun sekä lupaavien (pilleri)lääkkeiden kehittelyyn. Vhh kuuluu kiellettyihin tutkimusaiheisiin. Ohjattua sattumaa?
Tiedetään, että vhh vaikuttaa hidastavasti/korjaavasti Alzheimer-potlaiden tilaan. Sekin tiedetään, että Alzheimer-potilaiden ”rauhoittamiseen” käytetyt erlaiset ”pami”-johdannaiset rauhoittavat potilaan nopeasti ja lopullisesti. Vaikuttavaa Alzheimer-lääkitystä EI OLE. Vhh:n soveltaminen Alzheimer-potilaisiin kuuluu kiellettyihin tutkimusalueisiin. Ohjattua sattumaa?
Koko MetS-ryhmän taudit(dyslipidemiat, sv-taudit jne) reagoivat nopeasti ja positiivisesti vhh-tyyppiseen (karppaus, LCHF) ravitsemusMUUTOKSEEN jopa pysyvänä vuosikymmenten elintapa ilmiönä. Vhh:n tutkiminen luokitellaan EPÄEETTISEKSI tutkimuslajiksi. Ohjattua sattumaa?

Ravitsemusopilliset ”kyselytutkimukset” (tuhansittain) ovat ratkaisevia tiedon lähteitä? Ohjattua sattumaa?

Minkä tahansa solulajin (elimen) hyvinvointi perustuu sen kykyyn tuottaa elämiseensä ja hyvinvointiinsa riittävästi energiaa. Kun tämä edellytys täyttyy, solutoiminta on tervettä ja jopa vaurioiden korjaus tapahtuu ohjatusti. Tämä kyky liittyy elämän ominaisuuksiin. Se tunnetaan biologiassa regeneraatio-kykynä (vrt. mm sisiliskon hännän uusiutumisena, luun tain muun kudosvamman paranemisena)
Anu Suomalainen-Wartiovaara tietävät ja osaavat ydinasiat eli mihin elämää ylläpitävä energiatuotanto (ATP) fokusoituu: MITOKONDRIOIHIN.
.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1648
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA VUONNA 2017

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 09 Joulu 2017 15:22

Seuraan mielelläni nuorten kollegoiden tiedeponnistelua mm tohtorin arvon tuottavia väitöskirjoja. Oma kustos valaisi nuoren väittelijän tietoisuutta kertomalla kymmenestä väitöstyöstä kahdella olevan jotakin ”tieteellistä” merkitystä.
Kopioin Lääkärilehden viimeisetä numerosta vapaasti luettavan väitöskirjan esittelyn:

AKI KÄRÄJÄMÄKI
Alkoholin käyttöön liittymätön rasvamaksa altistaa eteisvärinälle
Non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) - perspectives to etiology, complications and lipid metabolism

8.12.2017 Oulun yliopisto

Ohjaajat Olavi Ukkola ja Janne Hukkanen, vastaväittäjä Perttu Arkkila


”Alkoholin käyttöön liittymätön rasvamaksa altistaa eteisvärinälle, osoitetaan väitöstutkimuksessa ensimmäistä kertaa. Riski on noin kaksinkertainen verrattuna henkilöihin, joiden maksa ei ole rasvoittunut. Rasvamaksa todettiin jopa suuremmaksi riskitekijäksi kuin verenpainetauti, jota perinteisesti on pidetty keskeisenä eteisvärinän kehittymisessä. Ilmiö havaittiin seurattaessa noin tuhatta pohjoissuomalaista keski-ikäistä henkilöä 16 vuoden ajan. Lisäksi havaittiin yhteys eteisvärinän ja maksan toimintaa heikentävän sidekudosmuodostuksen eli fibroosin välillä.

Väitöstutkimuksessa todetaan myös, että rasvamaksan tunnettujen komplikaatioiden, sepelvaltimotaudin, aivohalvauksen ja tyypin 2 diabeteksen riski kasvaa vain alkoholiin liittymättömän rasvamaksan esiintyessä samanaikaisesti metabolisen oireyhtymän kanssa. Laajasti eri lääkkeiden aineenvaihduntaa säätelevän Pregnane X –reseptorin aktivaation puolestaan osoitetaan muuttavan terveiden nuorten ihmisten maksan rasva-aineenvaihduntaa tavalla, joka saattaa altistaa rasvamaksataudin vaikeimmille muodoille.

”Alkoholin käyttöön liittymätöntä rasvamaksaa sairastavan henkilön yksilöllisen ennusteen arviointi on vaikeaa, sillä taudin syntymisen ja kehittymisen syyt tunnetaan puutteellisesti.”

Suomessa jopa noin miljoona henkilöä sairastaa alkoholin käyttöön liittymätöntä rasvamaksaa, ja lihavuuden lisääntyessä sairastuneiden määrän uskotaan jatkavan kasvuaan. Koska lisäksi alkoholin käyttöön liittymättömän rasvamaksan on useissa kattavissa tutkimuksissa osoitettu altistavan sydän- ja verisuonisairauksille, tyypin 2 diabetekselle, maksakirroosille ja maksasyövälle, on se eräs suurimmista kansanterveyttä vaarantavista sairauksista. Eteisvärinä puolestaan on yleisin krooninen sydämen rytmihäiriö ja altistaa muun muassa sydämen vajaatoiminnalle sekä aivohalvaukselle. Rasvamaksan hoidossa on keskeistä painonhallinta ja eläinperäisten rasvojen välttäminen”.

Yleensä ei kannata kommentoida tutkimusten lyhennelmiä, abstrakteja. Kuitenkin:

Rasvamaksa on perin yleinen kansansairaudeksi luettava maksan muutos ja on eräs metabolisen oireyhtymän (MetS) muoto. Vieläkin väitetään, että sen tärkein aiheuttaja on alkoholi. Taas tulee hakematta mieleen se ylipainoinen diakonissa, jota toistuvasti neuvottiin kuitenkin ja varmuuden vuoksi vähentämääm alkoholin kulutusta, (joka oli 0 lukuunottamatta kirkon ehtoollisviinejä).

Eteisvärinä puolestaan on potilaalle ikävä ja lääkärille usein kinkkinen hoidettava. Toistuvat rytmihäiriöt ovat pelottavia kokemuksia potilaalle, ajavat päivystykseen, osatollekin rytminsiirtoihin ja ”rytmilääkkeiden” kokeiluihin. Ainakin veren ohennus on vakiohoito, jottei vasempaan eteiseen kehity hyytymiä, jotka pahimmassa tapauksessa aivoverisuoniin joutuessaan aiheuutavat halvauksia. Ei hyvä. Näitä potilaita riittää.


”Rasvamaksan hoidossa on keskeistä painonhallinta ja eläinperäisten rasvojen välttäminen” näyttää olevan tehtyjen havaintojen loppukaneetti.

Painonhalinnan tilastollisen kehityksen s.o. jatkuvan pahenemisen tiedämme. Propagandisesti ohjattuun rasvakammoon liittyvät rasvan kulutustilastot tiedämme. Ne tukevat huonosti väittelijän ajatuksia.
Väittelijä ei näytä tietävän (tai ei saa tietää ohjaajien, tarkastajien tai vastaväittäjän tahdon vastaisesti), että ”tosi terveysvaikutteisina” runsaasti suositetut hiilihydraatit (suolesta imeytyvät sokereina ja pahis hedelmäsokeri) fysiologian mukaan muutetaan ja varastoidaan maksaan rasvoina ja sen lisäksi muualle elimistöön. Tämäkin kehon osaaminen vain varuilta siksi, ettei muuten pilviin kohoava verensokeri tappaisi ko. rytmihäiriöpotilasta tai tervettäkään. Luonto on edelleen ihmistä fiksumpi, vaikka jo kaikki tiedämmekin.
Lisäksi tuntemani flimmerihäiriöiset ovat pääsääntoisesti hyvinkin hoikkia. Miten lienee Oulun suunnalla?

Sydämelliset onnittelut väitelleelle! Ja tästä alkaakin sitten se omintakeinen ajattelu kuorohuudon sijasta.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 4556
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA VUONNA 2017

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 10 Joulu 2017 13:54

Väittelijä ei tiedä tai saanut/uskaltanut sanoa/kirjoittaa, että ravintolisinä nautitut kalaöljyn rasvahapot EPA ja DHA ehkäisevät ja parantavat alkoholiin liittymätöntä rasvamaksaa (NAFLD). Useiden tutkimusten mukaan kalaöljyn omega-3-rasvahapot vaikuttavat edullisesti maksan geenien ilmentymiseen, mikä puolestaan vaikuttaa suotuisasti rasvan muodostukseen ja rasvahappojen hapetukseen ja niiden hajoamiseen. Lisäksi kalaöljy parantaa insuliinin toimintaa, vaimentaa tulehdusta ja vähentää muun muassa tuumorinekroositekijä-alfa–nimisen tulehdussytokiinin (TNF-alfa) ilmentymistä. Kalaöljyn rasvahapoista syntyy elimistössä nanomolekylejä (resolviinit, protektiinit ja maresiinit), jotka ovat hyviä tulehdusta (inflammaatiota) ehkäiseviä, vaimentavia ja sammuttavia aineita.

Englantilaiset tutkijat Southamptonin yliopistosairaalasta antoivat 92 NAFLD-potilaalle 15–18 kuukautta päivittäin joko 4 grammaa etyyliesteröityä kalaöljyä tai lumetta (oliiviöljyä). Kalaöljy paransi alkoholista riippumatonta rasvamaksaa ja hidasti samalla kaulavaltimon ahtautumista. Kalaöljyryhmässä (n=45) kaulavaltimon seinämä paksuuntui 0,012 mm (interquartile range, IQR 0,005-0,020 mm) ja verrokeilla (n=47) 0,015 mm (IQR 0,007-0,025 mm). Tilastollisesti ryhmien välinen ero oli vähäinen, mutta yksilöitä tarkastelemalla ilmeni, että mitä enemmän maksan rasva väheni ja potilaat laihtuivat, sitä vähemmän kaulavaltimon seinämä paksuuntui. Samalla väheni maksan nekroinflammaatio (tulehdus), jota osoittaa seerumin sytokeratiini-18 CK-18). Toisin sanoen, tällainen pitkäaikainen kalaöljyhoito vähentää maksan rasvoja, korjaa maksavauriota ja hidastaa valtimonkovetustaudin etenemistä, päättelevät tutkijat arvostetussa tiedelehdessä(Bhatia ym. 2015). Tutkimus vahvisti aikaisempia havaintoja, jotka puoltavat puhdistetun ja väkevöidyn, 90-prosenttia omega-3-rasvahappoja sisältävän kalaöljyn käyttöä tämän yleisen ja kalliin kansantaudin ehkäisyssä ja hoidossa. Peruskalaöljy sisältää vain 30 % omega-3-rasvahappoja, eikä sillä saada aikaan yhtä hyvää hoitovaikutusta.

Tuoreempi 17 erillistutkimuksen meta-analyysi Clinical Nutrition -lehdessä vahvistaa, että kalaöljyn rasvahapot – riittävän suurina annoksia ja riittävän kauan nautittuina – ehkäisevät ja parantavat rasvamaksaa (de Castro ja Calder 2017).

Suomen valtamedia ei kerro näistä tutkimuksista mitään; päinvastoin se levittää valeuutisia, joiden mukaan kalaöljy olisi muka terveydelle vaarallista. Viimeksi tällaisia väitteitä esittivät Karjalaisessa, Iltalehdessä ja muualla kirurgit Arno Sipponen ja Janne Jokinen.

Bhatia L, Scorletti E, Curzen N, Clough GF, Calder PC, Byrne CD. Improvement in non-alcoholic fatty liver disease severity is associated with a reduction in carotid intima-media thickness progression. Atherosclerosis. 2015 Dec 24;246:13-20. doi: 10.1016/j.atherosclerosis.2015.12.028.

de Castro GS, Calder PC. Non-alcoholic fatty liver disease and its treatment with n-3 polyunsaturated fatty acids. Review. Clinical Nutrition. 2017 Jan 19. pii: S0261-5614(17)30011-0. doi: 10.1016/j.clnu.2017.01.006.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

http://www.tritolonen.fi/


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija

cron