Jatkuu...
Vähäinen poikkeama teemasta diabeteskokouksen innoittamana:
Vaikka iso joukko suomalaisia on palaamassa Suomeen kesänviettoon, pieni ravintola oli melkein täysi ja tietoisesti vhh-lounas maittava.
Kokous oli poikkeuksellinen, kun läsnäolijat herkistyivät kertomaan omista kokemuksistaan. Onkin ollut jkv. turhauttavaa toistaa elimistön toiminnan fysiologiaa, suositella vhh-kokeilua ja kertoa uusimmista lääkkeistä ml havaitut ja vahvistetetut haitat.
Selvästi olen aliarvioinut hiljaiset kuulijat, siitä anteeksipyyntö.
Joukossa oli nimittäin täyttä lääkkeetöntä remissiota ja iloa saavutuksesta. Oli hiukkasta vaille insuliinista irtautumista ja vielä isoista annoksista. Oli tietenkin passiivisia kuunteluoppilaita, sellaisiakin, joilla hoidettu syöpä on seurannassa.
Vahva painostava ja ”oikeaoppinen” diabetologia on todella vaikuttanut ja pelotellut.
Väitöskirjaan...
Kaksostutkimusten merkitys lihavuustutkimuksessa...
Suomalaisten raskauksista 1,5 % on kaksosraskauksia ja näistä 30 % samanmunaisia eli identtisiä. Tätä aineistoa on monia vuosia pidetty yllä , suorastaan hyysätty ja tähän mennessä eri tavoin tutkittu. On sellaisiakin tutkimuksia, jossa alkoholin suhteen lerppasuita on verrattu enintään kohtuukäyttäjiin. Jotakin eroavaisuutta on tutkimusidean mukaisesti tarkasteltu.
Olen ollut näistä kiinnostunut jo jokusen vuosikymmenen, ihmetellyt tutkittavien alttiutta erilaisille ”kidutuksilla” ja etupäässä nostanut hattua sille huolellisuudella aineiston ylläpitämisessä ja vastaavasti kunnioittanut tutkittavien alttiutta ja osallistumishalukkuutta.
Nykyisen professorin (K.P.) pätevöityessä virkaansa kaksostutkimuksia on myös tehty ja julkaistu. Käsittelyn alla oleva tutkimus on mielestäni paras tähänastisista (lue ei vieläkään riittävä, virallisen asiantunteva mutta sulkee pois eräitä tehokkaita arkipäivän ravitsemus tapoja kuten vhh nostaen esille mm. tehokkaan mutta yliampuvan radikaalin kirurgisen hoitomuodon).
Teemasta kiinnostuneen on kielitaidon puitteita ehdottomasti viisasta tutustua alkuperäistekstiin.
Väitöskirjan DISCCUSSION (pohdinta).
On ehkä väitöskirjan tärkein anti. Se kertoo, miten asiat on ymmärretty. Tietenkin pitäisi havaintoja tulkita pedanttisesti joko ”tieteellisestä velvollisuudentuntoisesti”, ja ettei ainakaan vallattomuuttaan potki tutkainta vastaan (lue erehdy vastustamaan virallisia oppeja).
Monet veren hyytymistekijöihin syntyvät maksassa. Lihavan rasvamaksa tuottaa poikkeavia hyytymistekijöitä.
Sama virhe toistuu liporoteiinihiukkasten ”kolesterolien” kohdalla: määrä- ja laatu poikkeamia (lisääntyviä vs-riskitekijöitä).
Mies-/sisälmysrasva tyyppiin liittyi aineenvaihduntatuotteiden (metaboliittien) riskiä lisäävää poikkeavuutta. Samaa ei esiintynyt nais tyypin rasvajakautumisessa.
Tässä tutkimuksessa rasvakudoksen lisääntymiseen liittyi kehon immuunijärjestelmän vasta-ainemuodostuksen muutosta.
CONCLUSION AND FUTURE PROSPECTS
Lihavuuteen liittyvät monimutkaiset tapahtumat johtuvat geenien ja ympäristön välisestä vaikutuksesta. Identtisten kaksosten metabolia on voimakkaasti geenien säätelemää, ei identtisillä elintavat/ympäristötekijät vaikuttavat voimakkaammin.
Maksan rasvoittumisellä on tärkeä sija verisuonivaarallisten aineenvaihduntatuotteiden synnyssä.
Taisi siellä lukea niinkin, että ektooppinen rasva maksassa on ykkösluokan syyllinen. Pahalta tuokin tuntuu, kun alkoholista riippumaton rasvamaksa on jo suomalaisten kansantauti, jo aivan nuortenkin, lasten.
Väitöskirjan pohdinnoissa metabolian suistuminen raiteiltaan jäi perisuomalaiselle tasolle. Sokerimetaboliaan liittyvä insuliiniresistenssi on monen huippututkijan tulkinta samoista asioista. Rasvamaksa on jotakin sekundaarista, kuten lihavuuskin. Totta kai geeneillä on oma vaikutuksensa, mutta on glukoosin ja varsinkin fruktoosin määrällä hyvin suuri vaikutus metabolian raiteiltaan suistumiseen. Näyttää jopa siltä, että 60 % (arvio) suomalaisista elää ravitsemussuositusten tuottamassa riskissä. Vuosien - vuosikymmenien altistus synnyttää etenevän aineenvaihduntahäiriön, joka tunnetaan vähän epäämääräisen METABOLISEN OIREYHTYMÄN (MetS) nimellä. Vuosikymmeniä vaikuttaessaan oirekokoelmasta putkahtaa jäävuoren huippujen tapaan tappavia omilla nimillään kulkevia erllistauteja (T2D, SV-taudit jne ja se jne on pitkä lista). Näitä kutsun MetS’n PÄÄTETAPAHTUMIKSI.
Tietenkin jää toivottavaksi, että jatkotutkimus keskittyisi sokerimetabolian (mm vahvan insuliiniriippuvuutensa vuoksi). Tämä tuskin toteutuu väitöstyön akateemisten byrokraattien ”valtakaudella”, mutta nuorihan väittelijä vielä on ja napakan oloinen.
Yksi suositus olisikin: yhteyden otto / yhteistyö erinomaista tulosta tekevän amerikkalaisen VirtaHealth’n kanssa. He onnistuvat T2D:n ja laihdutuksen hoidossa mallikkaasti (lue noin 1000% suomalaisia diabetologeja paremmin).
Vinkiksi:
https://www.virtahealth.com/research Oikein tehokas tutkija on Sarah Hallberg . Saattaisi olla yhteistyöhaluinen ja varsinkin, kun meillä olisi vertailupohjaksi näitä tasavallan kruununjalokiviä (Pohjois-Karjala hanke, fDPS ja DEHKO, mielisairaalatutkimusta jne)?
VirtaHealth’n tieteellisellä taustaryhmälle en nyt löydy kilpailukykyistä verrokkia.
MUTTA KUNNIA SILLE, JOLLE SE KUULUU. OLET SANNA TOHTORIUTESI ANSAINNUT. LEPÄÄ JA JATKA!
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.