NÄHTYÄ JA KUULTUA VUONNA 2019

Lääketieteen tohtori Timo Kuusela kirjoittaa blogissaan ajatuksiaan terveydestä, ravitsemuksesta ja lääketieteestä.

Valvoja: Timo Kuusela

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1912
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA VUONNA 20

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 08 Huhti 2019 14:43

Viikonloputyö tuli tehdyksi lukemalla väitöskirja sanasta sanaan. Pintapuolisuuden myönnän muiden tehtävien vuoksi. Kuitenkin kiinnostuin kirjan annissa sijoittaen sen yli parin vuosikymmenen omaan aktiiviseen tutkimusseurantaan, jonka erityiskohteita ovat olleet ravitsemus ja sen metabolia- (aineenvaihdunta-)vaikutukset, myös omien sairauskokemusten kannustamana.

Väitöstyö liittyy ns. kovaan tutkimukseen, jolla puolustetaan / on puolusteltu mm ”terveellisen ravitsemuksen” vaikutuksia yksilön terveyteen ja viime aikoina jopa ohjattua ”pakkoa” erilaisissa yhteisöissä tai laitoksissa ruokaileviin.

Päätin myös, ettei laajasti kansanterveydellisiin ongelmiin liittyvää tutkimusta kohtaan tarvitse olla kohtelias, asiallisuus riittää.

Käytössäni on väitöskirjan nettiversio, joka sisältää myös osajulkaisut. Muihin tutkimuksiin viitataan yli 300:lla referaatilla - iso työ.

MUTTA:

1. Työn ohjaajat:
Pietikäinen Kirsi, HYKS:n lihavuusyksikön professori, kahden ammatin haltija (ETM -94 ja LL -01, LT -05).
Rissanen Aila, aikaisempi Pietikäisen viran haltija. Kirjassa ei eläkeläismerkintää, ikä riittäisi.
Kummallakin on pitkä historia ravitsemuksen tutkijoina. Molemmat ovat vaikuttaneet julkisessa ravitsemusneuvonnassa media-asiantuntijoina. Julkisuudessa mielipidekonservatiiveja (kalori on kalori laadusta riippumatta, aikaisemmin rasva-arkoja ja HH kannattajia, liikunta++)
Molemmilla on ollut etuoikeutena kansainvälisesti kuuluisaan suomalaiseen (jopa ainutlaatuiseen) kaksostutkimukseen pääsy.

2. Asiantuntijat:
Kaaja Risto HYKS, prof. sisätaudit, diabetologi, riittävät meriitit.
Rönnemaa Tapani TYKS, prof. (eläk.). sisätaudit, diabetologi

3. Vastaväittäjä
Savolainen Markku OYKS, prof. sisätaudit ja lukuisia erikoisosaamisen alueita, kolesterolitutkija ja ”kolesterolifriikki”.

Väitöstutkimuksen eri tavoin osallistuneet edustavat kansakunnan lääketieteellisen tutkimuksen ”korkeinta kastia”. Iältään ja arvovallallaan muodostavat vielä eläkeläisinä (tai melkein) väittelijän kannalta mahtavan suojamuurin ”huutelijoita” vastaan. Vähän tuoksahtaa, että tässä jo pohjustetaan tulevia virkavalintoja.
Turun Rönnemaan kohdalta muistelen Diabetesliiton paksun oppikirjaviitteen, jos vuorokautinen ”pakkosokeri” oli 120g, siis ettei aivot vahingoitu / pysähdy. Sitä sitten onkin väliportaassa (mm diabeteshoitajat) toistettu kiitettävästi pelotteena ja simputtavana idiotiana parhaan ymmärryksen kukkasena.

Kuulin omassa väitöskaronkassani hyvin kokeneen mielipiteen: kymmenestä väitöskirjasta kahdella on jotakin käytännön merkitystä. No tästä on kulunut enemmän vuosia kuin väittelijällä on itsellään ikää. Enää ei osaaminen ja kokemus olekaan ”tiedettä” - olkoon sitten taitoa, sinänsä vähäarvoista mutta edelleen välttämätöntä.

Sanna Kaye’n väitöstyö kestää ajan hammasta vastaan pitkään suomalaisessa lääketieteellisessä ajattelussa ja toiminnassa.
Mitä lienee arvellut Markku Savolainen vastaväittäjänä?
Ja on sinne ujutettu virkistäviä myönnytyksiä vakioväitteiden sijaan. Tämä varmasti johtuu suureksi osaksi tutkimusmateriaalin ainutlaatuisuudesta. Nyt käsitellään täsmätietoa ”ravitsemusepidemiologisten” uskomusten sijasta.jatkuu...
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1912
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA VUONNA 2019

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 09 Huhti 2019 14:59

Jatkuu...

Edellä pohdin tohtorin tutkintoon liittyvää akateemista byrokratiaa ja Sanna Kayen työhön liittyneitä akateemisia byrokraatteja aivan henkilötasolla, joskin pinnallisesti. Korkealla tasolla liikutaan ja vakuuttavuutta on JA DIABETOLOGEJA.
Omaa uteliaisuuttani ihmettelen väitöstilaisuutta, jossa on kaksi puheenjohtajaa tohtorinhatut edessään (en ole nähnyt kuvaa tilaisuudesta). Onko joku pääpuheenjohtaja ja toinen joku muu?

Esitettyjä pohdintoja tärkeämpää on hahmottaa, millaisella tutkijajoukolla neljän (4) osatutkimuksen väitöskirja on saatu kasaan. Onneksi nettiversiossa on mukana alkuperäisjulkaisut ja julkaisufoorumit (tiedelehdet tms.).

Osajulkaisujen tutkijaryhmät vaihtelevat tutkimusteeman mukaisesti. Yleisneroja ei taidakaan enää löytyä kuin muutama suomalainen ravitsemustutkija.

Kaikissa osatöissä mainitaan professori JAAKKO KAPRIO, erikoiskoulutukseltaan muistaakseni pediatri. Harvinaislaatuinen identtisten kaksosten tutkimusaineisto onkin ollut hänen suorastaan mustasukkaisen valvonnan kohde. Perheessä on lääketieteen hallinnon perinnettä aina WHO:n ylimmiltä portailta. En tiedä tarkkaa kontribuutiota muussa mielessä tutkimuksiin osallistumisesta. Toki ylivahtimestari kuuluu mainita.

Oma mielenkiintoinen tutkijatausta on myös ANNA KONTROSELLA. Vuosi 2008 oli hänen väittelyvuotensa ja kuinka ollakaan putkahti julkisuuteen juuri suuren Suomessa pidetyn kansainvälisen diabetekongressin alla. Kongressi olikin suurmenestys ainakin vilja- ja myllysektorille. Kiusallista huomiota herätti Pekka Puskan muistaminen kohtalaisella apurahalla ”työtään ja saavutuksiaan kunnioittaen”. Kiusallinen huomio pakotti palauttamaan osan ”palkkiosta” laitoksensa (KTL) apurahakassaan toisen puolen päätyessä perheen kanssa ”muailimaa kiertämään”.
Prof. Hannele Yki-Järvinen oli ohjannut nuoren lääketieteen kandidaatin väitöstyön, joka käsitteli alkoholista riippumatonta rasvamaksaa (NAFLD). Taudin (tilan) hoitoon ehdotettiin lääkettäkin (muistaakseni pioglitatsoli sillon toiveita herättänyt glitatsoli-diabetes-lääke). Kontronen näyttää jatkaneen tiede-uraansa myös valmistuttuaan. Hyvä niin.

Prof. (emerita) Marja-RiittaTaskinen (melkein ikäkaveri) on tutkijajoukon grand old LADY, maailmalla erittäin tunnettu ja kunnioitettu metaboliatutkija. Väittelijän kannalta on arvokas asia, että hänen nimensä on mukana (lisää myös lihavuustutkijoiden A.R. ja K.P. painoarvoa). Taskinen on liikkunut maailmanlaajuisessa tutkijamaailmassa kuin kala vedessä, mutta vähemmän julkisuudessa mediasta puhumattakaan. Olen näitä hiljaisuudessa purtavia kunnioittanut OLMI-nimityksellä, kun muistuttavat luolien pimeydessä eläviä ja silmänsäkin menettäneitä nimikaimojaan. Taustalla on tietenkin ollut harmistuminen siitä, kun potilaiden hoidon kannalta oleellinen tieto on viipynyt ainakin sen ”julkaisuviiveen” ja samaan aikaan muualta maailmalta tihkunut tieto on ollut käytettävissä mm diabeetikkojen hoidon modernisoimiseksi; turhautumista ja harmistumista.
Mutta mitäpä tuosta. TÄMÄN VÄITÖSTYÖN SEURAUKSENA SUOMESSA MYÖNNETÄÄN keskeisten metaboliahäiriöiden olevan geenien lisäksi ympäristövaikutteisiä (suurimmalta osaltaa ravitsemuksellisia. T.K.).

Prof. Mika Ala-Korpela kavereineen (Antti J. Kangas, Pasi Soininen kollegoineen) biofyysikkoina (en edes tiedä oikeaa koulutus / ammattinimikkeistöään) ovat runsaan vuosikymmenen kuluessa kehittäneet ydinmagneettiseen resonanssiin perustuvan ja myös 1H NMR-nimellä kulkevan tutkimusmenetelmän. Tutkimussanasto on rikastunut metabolomiikka-käsitteellä.
1H NMR on saavuttanut sen tason, että sitä voidaan hyödyntää vakavassa tutkimuksessa uskottavana menetelmänä. Verinäytteistä saadaan edullisin kustannuksin ”ulos” lähes mieletön määrä (ilmaisu mieletön vertautuu perinteisiin menetelmiin) aineenvaihduntakemiaa / -biokemiaa. Mikä parasta, menetelmää on pitkään kutsuttu ”rajoitetusti joukkotutkimuskelpoiseksi”. Voidaan siis ”unelmoida”, että esim. Suomen kansaa tutkittaisi lapsuudesta lähtien massiivisten ja ikää myöden lisääntyvien metaboliahäiriöiden varhaishavaitsemiseksi. Kyseessä olisi ”eliniän mittainen neuvolakortti”. Ja, tulee se joskus kuitenkin.
Entisen Keskussotilassairaala 1:n (Tilkka) tontilla on uudisrakennus, jossa Nightingale-yritys tutkii rajoitetusti lääkärikeskus AAVA:sta (Hki) lähetettyjä verinäytteitä (esim. Googlehaku: Virta 360).

Olisin mielelläni nähnyt jossakin muodossa (olisiko sopivaa tapaa ollut?) nimen LEENA PALOTIE, edesmennyt prof., akateemikko ja geeni-metaboliatutkija. Hänen osuutensa tämän kaksos tutkimusaineiston luomisessa, ideoinnissa ja tutkimusryhmien vetäjänä / koordinaattorina on ollut korvaamatonta.

Jatkuu...
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1912
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA VUONNA 2019

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 11 Huhti 2019 15:07

Jatkuu...

Lääketieteellisillä väitöskirjoilla on säädellyn muotovaatimukset (ks. Table of Contents).

Tärkeitä ovat INTRODUCTION (johdanto) ja THE REVIEW OF THE LITERATURE.
Erityisesti kirjallisuuskatsaus kertoo työhön paneutumisesta. Kirjallisuusviitteiden kaivaminen on ollut ennen nettiaikaa työlästä ja viitteiden viljely kertoo väitöskirjan tekijästä. Turha kaikkea on mukaan tunkea ja tärkeiden poisjättö on törkeää. Lukija saa tästä osiosta pikaisen näkemyksen siitä, miten asiat ovat kehittyneet kyseisellä tutkimussektorilla.

Oma arvio on, että konservatiivista diabetologiaa on kunnioitettu. Verta ei ole kaivettu nenästä esittelemällä uusimpia hoitovirtauksia, joilla mm saadaan hyvä laihdutusvaikutus, dyslipidemia ym. korjatuksi, SV-tautien haitat parempaan asentoon eli vakavat terveyden ja kuoleman riskit parempaan hallintaan ja T2D parhaimmillaan lääkkeettömään remissioon.

AIMS (Tutkimuksen tarkoitus)
Tärkeä tutkimuksen tarkan rajaamisen kannalta ja tässä

I. Hankitun lihavuuden aiheuttamat vaikutukset veren hyytymistekijöihin, fibrinolyysin (hyytymien liukenevuuden) mittaus, ja tronbin (hyytymän, ”veritulpan”) muodostus.

II. Hankitun lihavuuden aiheuttamat rasva-aineenvaihdunnan muutokset, seerumin lipoproteiinipartikkeleiden määrä ja laatu (”kolesterolit”).

III. Ympäristön ja geenien välinen vaikutuksen arvio sisälmysrasvaan (”vatsakkuuteen”)ja seerumin metaboliitteihin (aineenvaihduntatuotteisiin) NMR-tutkittuina III:

IV. Hankitussa ylipainossa havaittavat vasta-ainemuutokset veressä ja geenien ilmeneminen ihonalaisrasvassa ja geenien ilmeneminen eristetyissä rasvasoluissa.

Haastetta oli. Toisaalta osatutkimusten ilmestymisen ajoista pääteltynä tutkimusta on tehty pitkään ja hartaudella. Lukijana ilahduin, kun moderneimmat menetelmät oli otettu tutkimuskäyttöön (1H NMR).

SUBJECTS AND METHODS (Aineisto ja menetelmät).

Pitääkin olla hyvin tarkka selvitys tutkimukseen osallistujista ym eettisistä luvista.
Identtiset kaksoset eroavat muista kaksosista siinä, että perimä (geenit) ovat myös identtiset. Näitä tutkimalla saadaan elintapojen / ympäristötekijöiden vaikutus parhaiten esille. Vaikeutena on se, että tarkasti tutkittuja kaksosjoukkoja on vähän, identtisiä vieläkin vähemmän ja kuten tässä tutkimuksessa painon puolesta riittävästi eroavia (>3kg/m2) tosi vähän. Hyvyys tulee juuri siitä, että tutkitut ovat identtisiä ja ongelmat tutkittavien vähälukuisuudesta. Eipä tule tarvetta ”kirjoituspöytäepidemiologialle”, joka onkin aikamme piirre (lue vitsaus) monenmoisista kyselytutkimuksissa erikoisesti ravitsemustutkimuksissa absoluuttisine ja suhteellisine prosentti-ilmaisuineen tai korrelaatio / kausaatio vedätyksineen.
Tässä tutkimuksessa aineisto ja menetelmät olivat suorastaan kadehdittavat aineiston vähäisyydestä huolimatta.

RESULTS (tulokset)

Obesiteetti näkyi kaksospareissa monella tavalla (siis vaikka ei se kevyempi taulukon tietojen mukaan mikään keijukainen ollut).
Itseäni kiinnosti yksilöiden väliset erot 1H NMR tutkimuksissa. Menetelmä on todella tulossa tavallisen kansalaisen käyttöön. Oikean havaintovalikoiman koostaminen on vielä ns. hakusessa, vaikka se tieto ja tulos on siitä verinäytteestä jo olemassa. Tulospoimintaa pitää vielä harkitusti lisätä.

jatkuu vieläkin...
Pitää välillä käydä juttelemassa Aurinkorannikon diabeetikkojengin klubissa. Tavoite on kova, lääkkeetön remissio.
Taidan olla vielä niitä harvoja onnistuneita. Monia vaivaa moitteen/hylkäyksen pelko Suomi-hoidossa.
MetS-kroonikon ”mitat”: BMI 23+, rasvaprosentti 20, lihasmassa 16%, vesi 57%, luu 5%, HbA1c 6% (yleensä alle), ikä yli 80v, liikkuu mutta laiskasti ”kelien mukaan”, syö (ja puhuu) tukevan rasvaista sekä vihanneksia mutta kerran vrk:ssa, vieroksuu sokerihiilihydraatteja tiukasti, mittailee ketoaineita todeten jatkuvasti, miten herkkä tila ketoosi on. Osaa piirtää vanhanmallisen kellotaulun ja omat avaimet taskussa.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1912
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA VUONNA 2019

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 13 Huhti 2019 13:48

Jatkuu...
Vähäinen poikkeama teemasta diabeteskokouksen innoittamana:
Vaikka iso joukko suomalaisia on palaamassa Suomeen kesänviettoon, pieni ravintola oli melkein täysi ja tietoisesti vhh-lounas maittava.
Kokous oli poikkeuksellinen, kun läsnäolijat herkistyivät kertomaan omista kokemuksistaan. Onkin ollut jkv. turhauttavaa toistaa elimistön toiminnan fysiologiaa, suositella vhh-kokeilua ja kertoa uusimmista lääkkeistä ml havaitut ja vahvistetetut haitat.
Selvästi olen aliarvioinut hiljaiset kuulijat, siitä anteeksipyyntö.
Joukossa oli nimittäin täyttä lääkkeetöntä remissiota ja iloa saavutuksesta. Oli hiukkasta vaille insuliinista irtautumista ja vielä isoista annoksista. Oli tietenkin passiivisia kuunteluoppilaita, sellaisiakin, joilla hoidettu syöpä on seurannassa.
Vahva painostava ja ”oikeaoppinen” diabetologia on todella vaikuttanut ja pelotellut.


Väitöskirjaan...

Kaksostutkimusten merkitys lihavuustutkimuksessa...
Suomalaisten raskauksista 1,5 % on kaksosraskauksia ja näistä 30 % samanmunaisia eli identtisiä. Tätä aineistoa on monia vuosia pidetty yllä , suorastaan hyysätty ja tähän mennessä eri tavoin tutkittu. On sellaisiakin tutkimuksia, jossa alkoholin suhteen lerppasuita on verrattu enintään kohtuukäyttäjiin. Jotakin eroavaisuutta on tutkimusidean mukaisesti tarkasteltu.
Olen ollut näistä kiinnostunut jo jokusen vuosikymmenen, ihmetellyt tutkittavien alttiutta erilaisille ”kidutuksilla” ja etupäässä nostanut hattua sille huolellisuudella aineiston ylläpitämisessä ja vastaavasti kunnioittanut tutkittavien alttiutta ja osallistumishalukkuutta.
Nykyisen professorin (K.P.) pätevöityessä virkaansa kaksostutkimuksia on myös tehty ja julkaistu. Käsittelyn alla oleva tutkimus on mielestäni paras tähänastisista (lue ei vieläkään riittävä, virallisen asiantunteva mutta sulkee pois eräitä tehokkaita arkipäivän ravitsemus tapoja kuten vhh nostaen esille mm. tehokkaan mutta yliampuvan radikaalin kirurgisen hoitomuodon).

Teemasta kiinnostuneen on kielitaidon puitteita ehdottomasti viisasta tutustua alkuperäistekstiin.

Väitöskirjan DISCCUSSION (pohdinta).
On ehkä väitöskirjan tärkein anti. Se kertoo, miten asiat on ymmärretty. Tietenkin pitäisi havaintoja tulkita pedanttisesti joko ”tieteellisestä velvollisuudentuntoisesti”, ja ettei ainakaan vallattomuuttaan potki tutkainta vastaan (lue erehdy vastustamaan virallisia oppeja).
Monet veren hyytymistekijöihin syntyvät maksassa. Lihavan rasvamaksa tuottaa poikkeavia hyytymistekijöitä.
Sama virhe toistuu liporoteiinihiukkasten ”kolesterolien” kohdalla: määrä- ja laatu poikkeamia (lisääntyviä vs-riskitekijöitä).
Mies-/sisälmysrasva tyyppiin liittyi aineenvaihduntatuotteiden (metaboliittien) riskiä lisäävää poikkeavuutta. Samaa ei esiintynyt nais tyypin rasvajakautumisessa.
Tässä tutkimuksessa rasvakudoksen lisääntymiseen liittyi kehon immuunijärjestelmän vasta-ainemuodostuksen muutosta.

CONCLUSION AND FUTURE PROSPECTS

Lihavuuteen liittyvät monimutkaiset tapahtumat johtuvat geenien ja ympäristön välisestä vaikutuksesta. Identtisten kaksosten metabolia on voimakkaasti geenien säätelemää, ei identtisillä elintavat/ympäristötekijät vaikuttavat voimakkaammin.
Maksan rasvoittumisellä on tärkeä sija verisuonivaarallisten aineenvaihduntatuotteiden synnyssä.


Taisi siellä lukea niinkin, että ektooppinen rasva maksassa on ykkösluokan syyllinen. Pahalta tuokin tuntuu, kun alkoholista riippumaton rasvamaksa on jo suomalaisten kansantauti, jo aivan nuortenkin, lasten.

Väitöskirjan pohdinnoissa metabolian suistuminen raiteiltaan jäi perisuomalaiselle tasolle. Sokerimetaboliaan liittyvä insuliiniresistenssi on monen huippututkijan tulkinta samoista asioista. Rasvamaksa on jotakin sekundaarista, kuten lihavuuskin. Totta kai geeneillä on oma vaikutuksensa, mutta on glukoosin ja varsinkin fruktoosin määrällä hyvin suuri vaikutus metabolian raiteiltaan suistumiseen. Näyttää jopa siltä, että 60 % (arvio) suomalaisista elää ravitsemussuositusten tuottamassa riskissä. Vuosien - vuosikymmenien altistus synnyttää etenevän aineenvaihduntahäiriön, joka tunnetaan vähän epäämääräisen METABOLISEN OIREYHTYMÄN (MetS) nimellä. Vuosikymmeniä vaikuttaessaan oirekokoelmasta putkahtaa jäävuoren huippujen tapaan tappavia omilla nimillään kulkevia erllistauteja (T2D, SV-taudit jne ja se jne on pitkä lista). Näitä kutsun MetS’n PÄÄTETAPAHTUMIKSI.
Tietenkin jää toivottavaksi, että jatkotutkimus keskittyisi sokerimetabolian (mm vahvan insuliiniriippuvuutensa vuoksi). Tämä tuskin toteutuu väitöstyön akateemisten byrokraattien ”valtakaudella”, mutta nuorihan väittelijä vielä on ja napakan oloinen.

Yksi suositus olisikin: yhteyden otto / yhteistyö erinomaista tulosta tekevän amerikkalaisen VirtaHealth’n kanssa. He onnistuvat T2D:n ja laihdutuksen hoidossa mallikkaasti (lue noin 1000% suomalaisia diabetologeja paremmin).
Vinkiksi: https://www.virtahealth.com/research
Oikein tehokas tutkija on Sarah Hallberg . Saattaisi olla yhteistyöhaluinen ja varsinkin, kun meillä olisi vertailupohjaksi näitä tasavallan kruununjalokiviä (Pohjois-Karjala hanke, fDPS ja DEHKO, mielisairaalatutkimusta jne)?
VirtaHealth’n tieteellisellä taustaryhmälle en nyt löydy kilpailukykyistä verrokkia.

MUTTA KUNNIA SILLE, JOLLE SE KUULUU. OLET SANNA TOHTORIUTESI ANSAINNUT. LEPÄÄ JA JATKA!
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Tomppa
Viestit: 382
Liittynyt: 29 Tammi 2013 14:59
Paikkakunta: Helsinki

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA VUONNA 2019

ViestiKirjoittaja Tomppa » 13 Huhti 2019 20:31

Kiitos Timo, näistä pohdinnoista. Nuorissa on toivo, tutkijoissa. Toivottavasti pitävät ajatuksen kirkkaana ja itsenäisenä, vastustaen tieteen korruptiota.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1912
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA VUONNA 201

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 21 Huhti 2019 13:02

Ja tuoreesti turkulainen väitös:

Heidi Immonen
EFFECT OF BARIATRIC SURGERY ON LIVER METABOLISM

https://www.utupub.fi/bitstream/handle/ ... sAllowed=y

Pääsiäisen, kristillisen maailman tärkeimmän muistelon (tappaminen ei ole monenkaan mielestä juhlaa) on hyvää hiljentymis- ja keskittymisaikaa myös opinnäytteen lukemiselle.
Tutkimuksen nimi, ”Laihdutuskirurgian vaikutus maksan aineenvaihduntaan” kuvaa mielestäni suppeasti tutkimuskokonaisuutta.
Miksi? ErIaisia havaintoja on yltäkylläisesti koko kehon alueelta. Kirjassa kuvataan äärimodernit tutkimusmenetelmät (joita siinä myös käytettiin): Positroniemissiotomografia (PET), Magneettikuvaus (MRI) ja Magneettispektroskopia (MRS). Sentään en havainnut Nightingalen 1H NMR:ää käytetyn.
Eli:
”Väitöskirjan tarkoitus oli tutkia lihavuusleikkauksen jälkeisen painonlaskun vaikutusta maksan glukoosi- ja rasva-aineenvaihduntaan ja ymmärtää lihavuusleikkauksen vaikutusta rasvamaksaan, insuliiniresistenssiin ja T2D:een. Positroniemissiotomografia (PET), magneettiresonanssi (MRI) ja magneettispektroskopia (MRS) -kuvantamisen avulla tutkittiin aivojen ja maksan glukoosin soluunottoa, maksan rasvahappojen soluunottoa, maksan verenkiertoa ja maksan kokoa ja rasvapitoisuutta lihavilla ennen lihavuusleikkausta ja kuusi kuukautta leikkauksen (joko mahalaukun kavennusleikkaus tai mahalaukun ohitusleikkaus) jälkeen. Tutkimuksessa käytettiin terveitä, normaalipainoisia verrokkiryhmänä”.

Kolmen osajulkaisun sisältö on valtavan laaja asiakokonaisuus, jonka hallinta paikoin horjahtelee ja järkevien johtopäätösten tekeminen on haasteellista.
Siis: ”tuoksahtava läjä juttu” mutta tuli tehdyksi ja saavutettiin mallikas työvoitto. Tästä sydämelliset onnittelut väittelijälle. Sitäpaitsi malli on nyt valmiina sille, miten vähähiilihydraattista (vhh) tai keto(geenistä) ravitsemusta tulisi tutkia.
Olen runsaan puolisen vuosisataa lääketieteen maailmaa seuranneena sitäkin mieltä, että kyllä ”Bariatric Surgeryssä” hyväksytyt riskit ovat moninkertaiset verrattuna radikaaliin ravitsemusmuutokseen, ja se ”radikaalisuuskin” on virallisen ravitsemuksen puolustajien herja ja puolustus oman epäonnistumisen peittelyssä.

Eräitä havaintoja laajasta kirjallisuuskatsauksesta:
Lauseen verran mainittiin vhh:n mataboliavaikutus.
Mielenkiintoinen oli lihavilla (ennen leikkausta) todettu reilusti lisääntynyt aivoston glukoosin käyttö, joka laski post.oper. mittauksissa. Omina ajatuksina tuli mieleen, että aivoston insuliiniresistenssi (aivoissa ON insuliinireseptoreita) vaati sokerin lisäämistä, jotta energiatarve tyydyttyisi. Tästä on vain kukon askel ajatusmalliin, että mm Alzheimer (tai T3D) on energia”anemian” seurausta. Se, että keto-aineet helpottavat tätä tilannetta on puutteellisesti hyödynnetty terapiamahdollisuus.
Mielenkiintoinen (joskaan ei ihan hyväksytty) on näkemys, jossa aivojen hermosolut huolletaan tukisolujen toimesta (Astrosyytit), jotka hyödyntävät glukoosia ja välittävät sen hermosoluille maitohappona (laktoosi).

Tieteellisen kantava voima tässäkin työssä on rasvan turmiollinen vaikutus lihavuuteen, maksan rasvoittumiseen jne, ei sitten epäilyksen häivääkään. Sekin vielä, että virallinen vastaväittäjä prof Hannele Yki-Järvinen on ”omin silmin”, julkaistussa tutkimuksessa havainnut sen valtavan vhh-tehon rasvamaksaa hoidettaessa verrattuna hyvin matalakaloriseen sairaalassa toteutettuun ”kitu dieettiin”.

Kyllä VirtaHealth’n kannettavaksi jää valtava maailmanlaajuinen taakka metabolisairauksien hoidon kehittelyssä ja todistelussa. Ruokolahden Sami käy ”talvisotaansa” maailmanlaajuisesti mahtavia voimia vastaan. Ainakin ”Kuhmon verran” (Raatteen tie) jo on saavutuksia ja mieshän on vallan sitkeä sissi verrattuna näihin ”tieteen” peesaajiin ja jees-miehiin/naisiin.

Suositus: kirjaan kannattaa tutustua, koska siinä on hyödyllistä tietoa mm moderneimmista tutkimusmenetelmistä ja laajaa metaboliahäiriöiden tarkastelua.

PS
Hauska tuo siveyspoliisin stilisointi ”tuoksahtava... Kyllä alkuperätekstissä käytin ihan perinteistä suomalaissanaa (esp. mierda).
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1912
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA VUONNA 2019

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 14 Kesä 2019 19:16

Kisällistä tuli mestari.
Lääkäriliitto palkitsi vuoden parhaan väitöskirjan.

HETEROGENEITY OF NON-ALCOHOLIC FATTY LIVER DISEASE Genetic and Nutritional Modulation of Hepatic Lipid Metabolism
Panu Luukkonen

( https://helda.helsinki.fi/bitstream/han ... sAllowed=y )

Sydämelliset onnittelut Panu Luukkoselle. Uralla etenemistä tuskin voi välttää, kun se lähti jo etenemään arviolta muutamaksi vuodeksi USA:ssa.
Sekin tuli esille, että alkoholista riippumaton rasvamaksa (NAFLD) on valtava terveysongelma.
Myös se on jo muutama vuosi sitten kerrottu, ettei USA:ssa riitä hoitoon tarvittavia siirtomaksoja. Kustannuksista tavataan vaieta.

Vielä pitäisi päättää, aiheutuuko rasvamaksa tyydyttyneen (kovan eläin)rasvan vai runsaasta sokerista (sokerina imeytyvät hiilihydraatit) vai peräti runsaasti molemmista (vrt. Fogelholmin sudenkuoppa).

Nämä kaikki mainitaan ja työn ohjaajan (prof. Hannele Yki-Järvinen) vaikutusta epäilen olevan sen, että tietenkin kova rasva mainitaan ensimmäisenä. Tämä todellakin, vaikka arv. professori raportoi muutama vuosi sitten julkaistussa artikkelissa tiukan hiilihydraatti(sokeri)kurin häivyttäneen nopeasti rasvamaksan, paljon nopeammin kuin sairaaloissa toteutettava vähäenerginen ”kitudieetti”

Keto(geeniseen)ravitsemukseen perehtyneet meillä ja maailmalla kyllä tietävät äänestää tässäkin vaalissa oikein. Kannattaa tutustua (paitsi linkin väitöskirjaan) myös VirtaHealth.com saavutuksiin niin rasvamaksan kuin ylipainon kuin T2D:n ja vielä sepelvaltimotaudinkin (ym MetS:n päätetapahtumineen) hoitamisessa.

Tosiasioiden tunnustaminen (Paasikivi) toimi erittäin hyvin Suomen ”vaaran vuosina”. Sama toteamus toimii myös ”läskivaaran” vuosina.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1912
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA VUONNA 2019

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 13 Heinä 2019 11:29

Keskikesän lauantai-HS:ssa kaksi lääketieteen emeritusta (Pertti Mustajoki ja Matti Uusitupa) pohtivat suomalaisten neljän vuosikymmenen kaikenaikaista lihomista.

Mustajoki on painottanut kalorista ylikuormaa lihavuuden perussyynä ja Uusitupa erilaisia Kuopioon 1970 luvulla perustetun lääketieteellisen tiedekunnan ravitsemustutkimuksen havaintoja. USA syntyiset ravitsemushavainnot vääristymineen (mm Ancel Keys’n) ovat suoraan siirtyneet kummankin ajatuksiin ja valistuksen sisältöön.

Tarkasteltaessa lihavuusepidemian pitkäaikaista kehitystä, kummaltakin on jäänyt huomaamatta (ainakin mainitsematta) se, että mainostetuilla suosituksilla on laukaistu käyntiin aineenvaihdunnan laaja-alainen perushäiriö, insuliiniresistenssi. Tätä puolestaan suosii suomalaisten kokonaisperimä (60% kansasta, arvio), missä insuliiniä tarvitseva sokeriaineenvaihdunta (hiilihydraatit) on suosituksissa raskaasti ylipainotettu. Huomattakoon, että ns makroravinteiden muut vaikuttajat joko eivät tarvitse insuliinivaikutusta ollenkaan (rasva) tai vain hyvin vähän (valkuaiset).

Koko neljän vuosikymmenen valistuksen kuluessa on saatu aikaiseksi monia eri tautinimikkeitä sisältävä valtava Metabolisen Oireyhtymän (MetS) epidemia. Mainitsen vain tyypin 2 diabeteksen ja sydän- ja verisuonitautien kasvuräjähdyksen.

Kummallekin valistajalle kuuluu tästä vastuuosuutensa (jota ei toistaiseksi myönnetä). Yksilöä onkin vaikea osoittaa vastuunkantajaksi, kun selustatukena on ollut kansalliset asiantuntijaorganisaatiot aluksi KTL (Kansanterveyslaitos) ja myöhemmin THL (Terveyden ja Hyvinvoinnin Laitos).
Sivustatukea on tullut valistusorganisaatioilta, joissa on voitu vaikuttaa mm puheenjohtajan ominaisuudessa (Diabetesliitto / Uusitupa) jne. Valistajien määräysvallan ykkösvalistajaksi on osoittautunut Valtion Ravitsemusneuvottelukunta, joka ajoittain törmäilee yksisilmäisyydessään jopa kunnallisen itsehallinnon oikeuksien kanssa.

Kaiken taustalla on tietenkin ollut valtava Pohjois-Karjala hankkeen (Pekka Puska) koko kansakunnan aivopessyt kovarasva & kolesteroli harhautus.

Vastuu ja erityisesti vastuuntunto on siis edelleen hakusessa.
Oman Terveyden ja Hyvinvoinnin (OTH) päätös jää siis edelleen yksilön harkittavaksi. Valitettavasti päät ovat jo riittävän sekaisin ja erilaiset voittoa tavoittelevat tahot ovat sekoittamassa ajatuksia entisestään.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1912
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA VUONNA 2019

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 02 Elo 2019 14:15

Väitöskirja Kuopiosta:

Verkkokalvon pigmenttiepiteelisolujen proteiinitasapainon häiriöt keskeisiä silmänpohjan ikärappeumassa
Autofagia osoittautui keskeiseksi mekanismiksi RPE-solujen haitallisten proteiinien poistamisessa.

Ulla Toikkanen

Verkkokalvon pigmenttiepiteelisolujen proteiinitasapainon häiriöt keskeisiä silmänpohjan ikärappeumassaKuva 1 / 1
Solunsisäiset proteiinikertymät sekä niiden muodostumiseen ja hajoamiseen vaikuttavat molekulaariset mekanismit ovat merkittävässä roolissa silmänpohjan ikärappeuman synnyssä. Tämän havainnon teki FM Johanna Viiri väitöstutkimuksessaan.

Tulokset osoittivat, että autofagia on RPE-soluja suojaava mekanismi, joka mahdollisesti ylikuormittuu ja lopulta heikkenee iän ja ikärappeuman kehittymisen myötä. Havainnot tuovat uutta tietoa RPE-solujen proteostasiaan liittyvistä mekanismeista ja proteiineista. Löydökset parantavat mahdollisuuksia uusien hoitomuotojen kehittämiseen kuivaan ikärappeumaan.

Proteasomien toimintahäiriön aiheuttamat proteiinikertymät ohjattiin autofagosomaaliseen hajotukseen verkkokalvon pigmenttiepiteelisoluissa (RPE-soluissa). Autofagia osoittautui keskeiseksi mekanismiksi RPE-solujen haitallisten proteiinien poistamisessa. Sekä HSP70 että SQSTM1/p62 suojasivat tehokkaasti, mutta eri tavoin, RPE-soluja stressin aiheuttamalta vauriolta. SQSTM1/p62-proteiinin todettiin hajoavan autofagian kautta, mutta ikärappeumapotilaiden silmänäytteissä se kasaantui keskeiselle rappeuma-alueelle, mikä viittaa heikentyneeseen autofagosomaaliseen puhdistukseen.

Lisäksi tutkimus osoitti ensimmäistä kertaa, että SQSTM1/p62-proteiiinia säädellään post-transkriptionaalisesti ELAVL1/HuR-proteiinin toimesta. ELAVL1/HuR-proteiinin on aiemmin todettu osallistuvan erilaisiin fysiologis-patologisiin prosesseihin, joissa hapettumisella ja stressillä on ensisijainen rooli.

Lue myös
Verkkokalvosairaus, joka sekoitetaan usein ikärappeumaan
RPE-solut toimivat eräänlaisina näköaistinsolujen huoltosoluina. RPE-solujen rappeutuminen ja solukuolema vaurioittavat verkkokalvoa, mikä johtaa lopulta näön menetykseen. Tällä hetkellä tiedetään, että krooninen hapetusstressi ja tulehdus liittyvät vahvasti silmänpohjan ikärappeuman kehittymiseen. Lisäksi solunsisäisen lipidi- ja proteiinikertymän eli lipofuskiinin kasautuminen RPE-soluihin sekä solunulkoiset drusen-kertymät ennustavat sairauden etenemistä ja vakavuutta. Lipofuskiinin ja drusenien kertyminen viittaa proteiinitasapainotilan häiriöön RPE-soluissa, mikä mahdollisesti liittyy myös silmänpohjan ikärappeuman kehittymiseen.

FM Johanna Viirin väitöskirja Proteostasis in retinal pigment epithelial cells: Relevance to age-related macular degeneration (Proteostasia verkkokalvon pigmenttiepiteelisoluissa: Merkitys silmänpohjan ikärappeumassa) tarkastetaan Itä-Suomen yliopistossa 9. elokuuta.

Kuva: Panthermedia

Kirjoittajat
Ulla Toikkanen


Mielenkiintoinen havainto.
Autofagia on yksi biologian vuosimiljoonaisen kehityksen tulos. Se on välttämätön ominaisuus solun elämälle jo elämän yksinkertaisimmasta muodossa.
Kolmisen vuotta sitten japanilaisella tutkijalla myönnettiin autofagia tutkimuksista Nobelin palkinto.
Mistä kyse?
Solun virhetoimintojen tulokset tunnistetaan, kierrätetään ja lopulta koko solu ”päätetään” tuhota (ohjelmoitu solukuolema), jos vikatoiminnot ovat korjaamattomat.
Autofagiaan verrattuna yhteiskuntajätteiden ”kierrätys” on vain haalea vertauskuva toiminnan tehokkuudesta biologiseen verrokkiinsa suhteutettuna.
Kun silmätaudeissa voidaan harmaakaihin hoitotuloksista riemuita suurena voittona, lisääntyvä T2D:n seurauksena syntynyt retinopatia sokeutumisineen on jatkuvasti lisääntyvä ongelma. Samoin lisääntyvä ja hoidollisesti hyvin vaikea ongelma on väitöstyön kohde, makuladegeneraatio.
Voidaan pitää autofagian yhdistämistä makuladegeneraatioon hienona tieteellisenä edistysaskeleena.
Suuri kysymys leijuu jo ilmassa. Miten käynnistyy biologisesti äärimmäisen tärkeä autofagia meidän arkielämässämme ja nykyisten elintapasuositusten voimin.
On jo paljon tieteellistä näyttöä siitä, että mm voimakkaasti mainostetut ruokavaliosuositukset suorastaan ehkäisevät autofagian käynnistymisen.
Tutkimuksin on jo osoitettu, että makuladegeneraatioon liittyy nelinkertainen Alzheimer-riski. Hermosoluistahan on kyse.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1912
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA VUONNA 2019

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 17 Elo 2019 12:21

Naapuripalstan komiteamies linkkasi ”himourheilija” Christer Sundqvistin tuntemamattoman asiantuntijan Duodecimin (Lääkäriliiton tieteellistä näkemystä levittävä julkaisu) kriittisen arvion.

http://turpaduunari.fi/duodecim-yllapit ... ara-taloa/

Tuntematta tuntematonta asiantuntijaa voin täysin hyväksyä esitetyn kritiikin. Lisäksi virallisessa Suomessa tällaiset mielipiteet onkin syytä salata - ainakin vielä työelämän tai tutkimuksen tuntumassa olevan.
Siis, emme vielä täysin tunne kaikkia metabolisen oireyhtymän (MetS) saloja, mutta Duodecimin esitys on ”vähintäinkin pelkistetty”.
Itse olisin valmis nimittämään MetS:n runsaslukuisen tautikirjon (esimerkiksi tappavan vaiheen sepelvaltimotaudin) MetS:n päätetapahtumiksi. Aika ei ole siihen vielä kypsä.

Kuten tuntemattoman asiantuntijan tekstistä käy ilmi, maailmalla suuren huomion saanut KETO(GEENINEN) RAVITSEMUS on yksi tehokas MetS:n hoitomuoto. Suomen erehtymätön ravitsemustiede ohjeistuksineen jättää terveyshäiriöiden hoitamisen virallisen lääketieteen LÄÄKITTÄVÄKSI. Ketoravitsemuksella pelotellaan ja siitä varoitellaan.
Aineenvaihduntasairauksien tilastollinen kehitys ei tue väitettyä onnistumista. Jopa 80% onnistuminen sydänkuolemien ehkäisyssä lasketaan onnistuneiden elämäntapaohjeiden saavutuksiksi. Näinhän ei ole. Ansaitsemaansa kiitosta ei saa pelastavat hoitomuodot (laajennus- ja kirurginen ohitushoito).

Viimeisin YLE:n uutistieto kertoo kohta julkistettavien tuoreiden ravitsemussuositusten paitsi pelastavan / palauttavan terveyden ja koko maapallon hyvinvoinnin. Ohjeiden noudattamista valvoo poliittinen elin eli valtion Ravitsemusneuvottelukunta.
Kuinka lähellä olemmekaan jo puolueiden kautta ja voimilla harjoitettua valtioterrorismia? Luulisi edes maaseutua lähellä olevan poliittisen suuntauksen älähtävän. Vihreiden kaupunkiteoreetikkojen varaan en uskalla satsata ns palaneen puupennin vertaa.
Ikäryhmäni kyllä muistaa ”rakkaan naapurin” harjoittaman valtioterrorismin tulokset.
Vestigia terrent!
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1912
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA VUONNA 2019

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 23 Syys 2019 13:48

Olisiko järkeä?

Rule one of diet. Everything the ‘experts’ recommend, is wrong.

Rule two: Eat food you enjoy – and enjoy eating

Rule three: Eat food that looks like food

Rule four: Cook your own meals – when possible

Rule five: Try fasting from time to time

Rule six: That’s it

Osaavalta tullut ehdotus.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1912
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA VUONNA 2019

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 06 Loka 2019 11:47

Oli ihan pakko:

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006263132.html

”Erinomainen lehmän puolustus.
Asettaisin kysymysmerkin yhden ilmaisun perään: ”haihtuviksi rasvahapoiksi...”.
Haihtuviksi?
Eräs keskeinen ja ehkä tärkein neljän hiilen tyydyttynyt rasvahappo on nimeltään voihappo. Se imeytyy suoraan verenkiertoon (ei kylomikronireittiä). Voihapon yksi muoto on tärkein keto-aine, toinen hermoston ärtyvyyttä tasapainottava välittäjäaine jne.

Lisää tutkittua tietoa silmittömän viherpropagandan sijaan, että lapsemmekin voisivat hyötyä oikeista ja hyödyllisistä luonnon antimista.”
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1912
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA VUONNA 2019

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 08 Loka 2019 12:41

Osaajan (Peter Anttia) tietoisku soluenergian (ATP) tuotannosta ja sen aineenvaihdunnallisesta käytöstä.
Linkin (pitäisi) viedä suoraan esitelmään:

( https://peterattiamd.us15.list-manage.c ... 838b9e4e1f ).

Esitys sopii kaikille, joilla on kohtuullinen puhutun englannin ymmärrys, mutta erityisesti:

- jo aineenvaiduntasairaille (MetS: T2D, sv-taudit, dyslipidemiasta s.o. ”kolesteroleista” kärsivät ym. MetS:n muodot ml kasvaintaudit).

- ravitsemus”tieteilijät” / ”tutkijat”, joilta tämä tieto näyttää puuttuvan (ks. suositukset).

- urheilu”tutkijat” / -fysiologit joilta tämä tieto näyttää puuttuvan mm Dohan mitali- ja pistesaalista pääteltynä.

- lääketieteen ”tutkijat”, joilta puuttuu kyky metabolia-sairauksien hoitamiseen kaikkein luonnollisimmalla tavalla eli ravitsemuksen keinoin.

Urheilu”tutkijoille” saattaa tuoda ainakin helpotusta ”super-tärkkelys” ennen kuin kaikki sen huomaavat tai se kielletään (tuskin). Meillähän oli vielä -80-luvulla dopingin huippuosaamista (sveitsiläisten ja itä-saksalaisten ohella), jolloin kisoista oli yleensä muutakin tuomista kuin pettymystä ja isot kulut.

Vankka suositus!
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1912
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA VUONNA 2019

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 21 Loka 2019 13:32

Totta vai tarua? Turhia toiveita? Vaan aion jaksaa odotella tuloksia.

Suomessa kehitettiin neulaton glukoosimittari
Uusi mittari voi olla markkinoilla 2–3 vuoden kuluttua.

Koko artikkeli:

Suomessa kehitettiin neulaton glukoosimittari
Uusi mittari voi olla markkinoilla 2–3 vuoden kuluttua.

Esa Tuominen

Suomessa kehitettiin neulaton glukoosimittariKuva 1 / 1KUVA: JUSSI HELTTUNEN
Verensokerin mittaus kivuttomasti ihoa puhkaisematta on ollut lukemattomien lääketieteellisten projektien haaveena ympäri maailmaa. Toistaiseksi yritykset ovat yksi toisensa jälkeen epäonnistuneet ja noninvasiivinen mittaus on jäänyt kauniiksi unelmaksi.

Suomalaisen GlucoModicum Oy:n kehitystyön tuloksena glukoosiarvoja pystytään nyt mittaamaan ihoa rikkomatta ja laitteen prototyyppi on valmistettu.

– Jos kaikki menee suunnitelmiemme mukaisesti, laite voisi olla markkinoilla kahden tai kolmen vuoden kuluttua. Tämä edellyttää tietenkin, että laitteen mittaustulokset ovat riittävän tarkkoja ja että se on helppo käyttää. Kysymyksessä olisi tuote miljoonille ihmisille, joilla on tarvetta mitata verensokerinsa arvoja, sanoo GlucoModicumin toimitusjohtaja Jokke Mäki.

Spinoff yliopistotutkimuksesta
GlucoModicum on Helsingin yliopiston tutkimukseen perustuva "spinoff". Yhtiön osakkaina ovat Helsingin yliopisto, Åbo Akademi, tutkijat, toimitusjohtaja Jokke Mäki sekä sijoittajat. Tutkijaryhmään kuuluu ammattilaisia sekä suomalaisista että ulkomaisista yliopistoista.

Neulattoman glukoosimittarin kehitystyö sai vauhtia oikeastaan sattumalta. Nelisen vuotta sitten tutkijaryhmä havaitsi, että lääkemolekyylejä voi "kuljettaa" ihon läpi rikkomatta ihoa. Kun menetelmän parametrejä muutettiin, kävi ilmi, että prosessi toimii myös toiseen suuntaan. GlucoModicum on patentoinut teknologian globaalisti.

– Kudosneste saadaan nousemaan ihon pinnalle ja siinä on samoja analyyttejä kuin veressä. Niinpä ihon pinnalta voidaan mitata esimerkiksi kudosnesteessä olevia glukoosiarvoja, jotka korreloivat veren glukoosiarvojen kanssa, Mäki selostaa mittarin toimintaperiaatetta.

Lue myös
Mobit säästävät aikaa TAYS:ssa
Hyötyykö diabetesta sairastava sepelvaltimo­tautipotilas anti­tromboottisen hoidon tehostamisesta?
Metioniinista merkkiaine tyypin 1 diabeteksen ennustamiseen?
Älykellon kokoinen laite
Prototyyppi on älykellon kokoinen laite ja sitä on jo kokeiltu terveiden henkilöiden kudosnesteen arvojen mittaamiseen. Tulokset ovat Mäen mukaan "lupaavia". Menneen kesän aikana laitetta kokeilivat tyypin 2 diabeetikot. Näiden testausten tarkempia tuloksia ei vielä tässä vaiheessa kerrota julkisuuteen.

– Tutkijaryhmämme on hyvin tietoinen siitä, että neulattoman mittarin kehittäminen on vaikeaa.

Mäen mukaan esimerkiksi erilaiset optiseen mittaukseen tähdänneet hankkeet ovat toistuvasti epäonnistuneet.

– Meidän hankkeemme perustuu kuitenkin ihon pinnalle nousevan kudosnesteen mittaamiseen ja sellaisena se on maailman mitassa ainutlaatuinen. Olemme saaneet merkittävää tukea kokeneilta MedTech-sijoittajilta sekä Business Finlandilta, jotka tiedostavat kehitystyöhön sisältyvät riskit. Maailman 400 miljoonaa diabeetikkoa ansaitsisivat kivuttoman ja helpon mittarin, ja uskomme, että meillä voi olla käsissämme toimiva ratkaisu, Mäki kertoo.

Kirjoittajat
Esa Tuominen
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1912
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA VUONNA 2019

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 21 Loka 2019 13:38

Tässä vähän lisää kehittäjästä:

https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/elam ... seed-round

Onnistuminen takaisi yritykselle huiman näkyvyyden maailman laajuisesti ja - kassavirran!
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa

cron