NÄHTYÄ JA KUULTUA VUONNA 2019

Lääketieteen tohtori Timo Kuusela kirjoittaa blogissaan ajatuksiaan terveydestä, ravitsemuksesta ja lääketieteestä.

Valvojat: Tri Kuusela Info, Timo Kuusela

Tomppa
Viestit: 328
Liittynyt: 29 Tammi 2013 14:59
Paikkakunta: Helsinki

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA VUONNA 2019

ViestiKirjoittaja Tomppa » 21 Loka 2019 19:47

Mielenkiintoista, vaikuttaa aivan uudelta konseptilta. Ja hienoa että yritys on suomalainen.
Rajattomat markkinat ovat edessä, jos onnistuvat. Mutta alalla on ollut jo vaikka miten
monta "false starttia" tätä ennen, optisia virityksiä, syljen mittaamista, silmän mittaamista jne.
Haaste on todella kova.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1787
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA VUONNA 2019

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 21 Loka 2019 20:55

Niin, haaste on kova.
Voi olla, että tässäkin pyritään lähinnä välttämään pistämistä vaikka ehdoton vaatimus on ”jatkuva” verensokerin mittaus. Tuollainen viiden minuutin välein saatu tulostus muuttaisi jo hoito- ja ravitsemusstrategioita
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1787
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA VUONNA 2019

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 01 Marras 2019 14:51

Erinomaista, että nuori sukupolvi jaksaa:

Paavola, Timo, Associations of low HDL cholesterol level and premature coronary heart disease with functionality and phospholipid composition of HDL and with plasma oxLDL antibody levels.
University of Oulu Graduate School; University of Oulu, Faculty of Medicine; Medical Research Center Oulu; University of Oulu, Biocenter Oulu; Oulu University Hospital
Acta Univ. Oul. D 1524, 2019
University of Oulu, P.O. Box 8000, FI-90014 University of Oulu, Finland


http://jultika.oulu.fi/files/isbn9789526223360.pdf

Tuoreessa väitöskirjassa (Oulun Yliopisto) pohditaan HDL (”hyvän”) kolesterolin vaikutuksia sepelvaltimotaudin kehityksessä. Sitäkin ”hyvää” ilmenee eri tyyppeinä. Meillä MetS-metaboolikoilla on tunnetusti jo lähtijäisiksi matala HDL edes laatua arvioimatta ja miehet altavastaajina naisiin nähden.

Ehkä palaan asiaan vähän analyyttisemmin sisäkelien sattuessa (nyt aurinkoa ja 25°).

Yksi asia vain kovasti ihmetyttää ikääntynyttä metaboolikkoa (>80 v.). Lähes kaikki hoidot on hoidettu ns. virallisen kaavan mukaan lukuunottamatta pitkien perehtymisten jälkeistä valintaa n. kaksi vuosikymmentä sitten. Todellinen muutos oli asteittainen siirtyminen keto-ravitsemukseen. Jo monia vuosia sitten ilmeni selvä ”kolesteroli”muutos; Trigly-lasku alle 1 mmol/l, HDL (erittelemätön) nousu tasoon 1,5 mmol/l, herkkä tulehdusindikaattori (hsCRP) <1. Tietenkin ruokavalio poikkeaa huomattavasti siitä ”terveellisestä/tasapainoisesta” ja ainakin makujen eduksi.
Jo vuoden päivät on tullut tavaksi mitata hengitysilman haihtuvia ketoosi-merkkiaineita (asetaatti) luulon/uskon vahvistamiseksi. Silloin hyvin harvoin, kun on liikuttu hyvin matalan asetoni-tason alueella, syykin on ollut selvä, syömisfusku (bileet tms).

En taida muuttaa tapojani. Paino on kuin nakutettu (BMI 24), pitkät yli 10 km kävelyt jyrkissä maastoissa onnistuvat ongelmitta.
Ja uskomattoman nopea toipuminen & liikkeelle lähtö pienen operaation jälkeen (hernia) vähän viisaita neuvoja unohdellen omalla riskillä. Sekin vielä, että Omakanta-merkinnöillä jokseenkin sippi ukko.
T2D on remissiossa jo n. 24 v. vähäisellä metformiini”lääkityksellä”.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1787
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA VUONNA 2019

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 14 Marras 2019 15:58

Tänään maailman sokeritautipäivänä 14.11.2019

Erityisesti tyypin 2 diabetes jatkaa kauhistuttavaa etenemistään. Kolmen vuosikymmenen kuluessa omaksi muodokseen tulkittu raskausdiabetes on lisääntynyt harvinaisuudesta arkipäiväiseksi.
Päivä on samalla juhlimisen aihe ainakin sekä ongelman hoitoon paneutuneelle lääketeollisuudelle että erilaisten apulaitteiden valmistajille. Niillä tuloskunto paranee kohisten.
Lisäksi ”pahat kielet” kuiskailevat koventunein äänenpainoin, että merkittävä vaikuttaja kaiken aikaa pahenevaan sokeritaudin epidemiaan onkin hallinnon keinoin pönkitetty teollinen ravintotuotanto kaikkine haaroineen - ”tutkitun” ravitsemusneuvonnan erittäin suosittelevalla mainosavulla.

Kun jotakin ei ymmärretä, on tapana hakea lisätieto geeneistä. Vasta jokunen vuosi sitten keskeinen asiantuntija joutui toteamaan oppineen kuulijakunnan edessä (Lääkäripäivät), ettei varsinaista diabetes-geeniä löydy. Kuitenkin asiantuntijat ovat vakuuttuneita suuresta määrästä ”vaikuttajageenejä”, jotka vuosikymmenten kuluessa rampauttavat elimistön kyvyn käsitellä suositeltuja ravintoaineita ”oikein” ja ajaudutaan aineenvaihdunnan häiriötilaan moderneimmalta nimeltään METABOLINEN OIREYHTYMÄ (MetS ja Suomessa usein MBO). Metabolinen oireyhtymä on oikeastaan vain kattava otsikko, jonka alaotsikoita ovat niin T2D kuin sepelvaltimotauti, dyslipidemia (”korkea kolesteroli”) kuin alkoholista riippumaton rasvamaksa, verenpainetauti kuin ”hyväosaisille” lankeava kihtikin. Nykytiedon mukaan lyhyt listaus on pahasti puutteellinen. Jotkut lukevat mukaan myös autoimmuunisairaudet kuten Parkinsonismi, aivojen pesäkekovettumatauti ( MS) ja eri tyyppiset dementiat, joista eniten puhuttaa ALZHEIMERIN dementiatyyppi ja sen pidättelemätön kasvuvauhti. Tähän saakka lisääntynyt elinikä ei todellakaan selitä muutaman vuosikymmenen muutostahti. Virallinen selittely on valehteluun verrattavaa.

Geenien vaikutukseen liittyy myös vaikutustapa, jota kutsutaan EPIGENETIIKAKSI. Se on elimistön mahtava ominaisuus, jolla geenien sanelemaa kohtaloa voi jopa ”paeta”. Geenit (vaikutuksiltaan haitallisetkin) voidaan vaimentaa ”nukkumaan”, vähentämään haitallisia vaikutuksiaan. Juuri tähän perustuu Metabolisen oireyhtymän moninaisen sairaus”perheen” hallinta yksilökohtaisilla elintapavalinnoilla.
Viime vuosikymmeninä on käynyt selväksi, että suuri joukko suomalaisia (ehkä 60 % tms.) eivät vuosien kuluessa ja ikääntyessään kestä / selviä sairastumatta korkeaksi suositetusta hiilihydraatti määrästä (nyt 45-60% vuorokausienergiasta). Sokerista ja sokeritaudista puhutaan. Sokeri-Hiilihydraatti käsite on hiukan laajempi. Se käsittää kaikki luonnon sokerit ja lisäksi ”pakatun sokerin” so. tärkkelyksen. Juuri tätä ”pakattua sokeria” kuluu arkipäivässä paljon, ja kun luonto on muokannut suolistomme niille erittäin vastaanottavaiseksi (imeytyminen vereen alkaa jo suussa ja on hyvin tehokasta ohutsuolessa) ei edes ihmetytä, että näiden ravinteiden käsittely vaikeutuu vuosikymmenten kuluessa ja päädytään osallisiksi METABOLISEN OIREYHTYMÄN sairausperheen jäsenyydestä.
On kuitenkin tullut tavaksi jo noin 70 vuoden ajan syyllistää rasvat ja erityisesti ”kovat eläinrasvat” syypäiksi alati kasvaviin kansansairaus lukuihin. Tämä käsitys on jo osoitettu suurilla tutkimuksilla paikkansa pitämättömäksi. Suomalaista tutkimusta voidaankin hehkuttamisesta huolimatta pitää tehokkaasti omaan napaan tuijottamisena. Myös muuttuvat käsitykset omaksutaan huomattavan hitaasti; ”pittääpä tuota harkita”.
Fysiologiaa tuntemattomalle yksi neuvo on tärkeä: ei kannata syödä runsaasti sekä sokeri(hiilihydraatteja) JA rasvoja (minkä tyyppisiä hyvänsä). Veijarit ovat keksineet tälle monen harrastamalla ruokailutavalle varoittavan nimityksenkin: Fogelholmin sudenkuoppa.

Onkin ollut ilo osallistua vuosia ennakkoluulottomaan vertaistuki toimintaan, jossa pohditaan avoimesti erilaisia kansansairauksia ja etsitään yhdessä selviämiskeinoja. Eräs joukko on kokoontunut Espanjan Aurinkorannikolla jo toista vuosikymmentä. Tapana on myös nauttia myöhäinen lounas ja se sopii erikoisesti sellaisille, jotka luottavat VHH:n, KARPPAUKSEN, LCHF:n ja ravitsemusfysiologisesti tehokkaimman muodon keto(geenisen) dieetin (oma ilmaisu: KETO-RAVITSEMUS) voimaan ja vaikutukseen. Jokainen osallistuja on uskoonsa oikeutettu ja tietenkin lääkitykseensä. Joskus 1-diabeetikot kiivailevat ja vaativat ymmärtämään erikoispiirteensä siitäkin huolimatta, että jatkuvan sokerimittauksen käyrä muistuttaa kovasti maaseudun rappeutunut risuaitaa. Ystäviä ollaan.
Vuodesta 1996 lähtien omaa T2D:tä hoitaneena mittautin eilen myös jkv syömisholtittoman kesän jälkeen ”pitkän sokerin” (HbA1c). Tulos 5,3% kertoo, että REMISSIO pitää kutinsa. Sen ainoan ”lääkkeenkin” (metformiini) voisi hylätä. Näyttää siis siltä, että ainakin ikääntyneelle monioireiselle ”metaboolikolle” mittauksin osoitettu (keto-aineet hengitysilmasta) keto-ravitsemus sopii kuin nenä päähän.

HYVÄÄ MAAILMAN DIABETESPÄIVÄÄ 20191
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija