NÄHTYÄ JA KUULTUA v. 2020

Lääketieteen tohtori Timo Kuusela kirjoittaa blogissaan ajatuksiaan terveydestä, ravitsemuksesta ja lääketieteestä.

Valvojat: Tri Kuusela Info, Timo Kuusela

Avatar
Saaristolainen
Site Admin
Viestit: 3311
Liittynyt: 24 Loka 2008 23:36
Paikkakunta: Ii
Viesti:

NÄHTYÄ JA KUULTUA v. 2020

ViestiKirjoittaja Saaristolainen » 01 Tammi 2020 13:17

Tänne uuden vuoden asiat. Hyvää uutta vuotta!

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1812
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA v. 2020

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 01 Tammi 2020 21:36

Kiitos otsikkoveivauksesta, ja Hyvää Alkanutta Uutta Vuotta kaikille.

Vuosi 2019 päättyi lähes huipentumaan, kun Helsingin Sanomat julkaisi artikkelin harvakseltaan mutta säännöllisesti toteutetun vuorokausipaaston myönteisistä vaikutuksista sydänsairaiden kuolemiin ( Pätkäpaasto voi edistää sydämen terveyttä ja antaa eväitä parempaan painon­hallintaan – ”Nälkä laittaa soluja uusiutumaan, siivoamaan itseään sisältäpäin”).
Lähes kliimaksi koettiin, kun yksi arvostetuimmista tiedelehdistä (N engl j med 381; nejm.org December 26, 2019) julkaisu:
Effects of Intermittent Fasting on Health, Aging, and Disease
Rafael de Cabo, Ph.D., and Mark P. Mattson, Ph.D.

saatiin Suomessa lukuun ravitsemusväittämiä tiiviisti seuraavan karppaus.infon aktivistien toimesta (linkki julkaisuun: https://www.gwern.net/docs/longevity/2019-decabo.pdf).

Voi olla, ettei artikkeli SUOMESSA herätä ansaitsemaansa huomiota - sattuneista syistä (väärin tutkittu), mutta tulee saamaan maailmanlaajuista kantavuutta ja herättämään laajaa tutkimusaktiivisuutta, kun muut keinot ovat pettäneet (vrt. VirtaHealth'n onnistumiset).

Itselleni luku tuntui, kuin olisin lukenut laudatur+ ainetta, jonka maltillinen kertomus perustui vankkaan teeman hallintaan ja huippu osaamiseen. Kokemus ei ole edes harvinainen mainitun tiedelehden artikkeleita lukiessa - laatu vaikuttaa.
Ja miksi tuntui sellaiselta? Oma kokemus ja tulokset (n=1) ovat noin kahden vuosikymmenen kuluessa vakuuttaneet siitä, ettei ketoravitsemus ainakaan järin vaarallista ole. Lisäksi noin vuoden (viime vuosi) hengitys-asetonin mittaus kertoo päivittäisestä ketoosissa olosta (huom. & huom. ei lähelläkään ketoasidoosia). Harvat yksittäiset poikkeamat ketoosista on helppo selittää ”hurvittelulla” syömisissä, siis vankat suositukset saaneissa syömisissä (joita ei sitten noudateta tai rimpuilla tarpeeksi jollakin lihaskuormituksilla).
En nyt kinaa henkilökohtaisista terveysarvoista, kun en niihin tai tulkintoihinsa ole tottunut luottamaan. Parempiakin mittareita on (mm uusi Nightingale.com mittaus vuoden alusta uusittuna, Hki). Vanhat ”kolesteroli”mittaukset ovat syli-mittojen luokassa, kun pitäisi mitata senttejä ja millejä.
Se on kuitenkin jo leuhkimisen paikka, että moninaiset metabolisen oireyhtymän (MetS) erillivaivat (T2D, verenpaine jne ovat ns remissiossa jopa tiukimpien kansainvälisten normien mukaan). Ikä ei ole ongelma. Sitä on tarpeeksi. Kuinka paljon sitä voikaan olla tarjolla huonoista materiaaleista tehdylle (sotavuodet hyvässä muistissa)?
Osaamista tietenkin tarvittaisi ja varsinkin tavattomasti kuormittavissa elintapasairauksissa. Organisaatiot ovat raskaita mutta tehottomia. Tästä esimerkki: ystävä lähetti joulutervehdyksiä. Ei tavattu vuosiin. Muistissa on pitkä (vuosia) kamppailu sellaisen välitila-diabeteksen (LADA) kanssa. Mutta; puhelimessa pirteä kaveri (85v), ei viitteitä aivoston rappeutumista, ajokortti uusinnassa, vuosia sitten alkanut silmänpohjarappeutuma hallinnassa ja näyttää eteneminen pysähtyneen/vahvasti hidastuneen (HbAic n.6%). Karppauksesta puhui ja uskoi olevansa ketoosissa. Sen uskoin, kun kertoi syömistavoistaan. Eipä luottanut enää diabetesorganisaatioihinkaan. Soittelevat parin vuoden välein ja ehdottavat ajan varaamista. Ei ollut kiinnostunut jonottamaan ja kuulemaan, miten väärän elämän on valinnut. Ai piru, kun täyspäiset ukotkin ovat mielenkiintoisia. Stara ei ole päässyt pilaantumaan huonoilla opeilla.

Eivät yllekirjoitetut ole hienon julkaisun sisältöä, mutta tällaisia mieli-/kielikuvia ja kokemuksia nousi pintaan.
Vahva suositus: faktat julkaisusta.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1812
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA v. 2020

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 09 Tammi 2020 14:11

Kiitän taas karppaus.info n palstalaisia innokkaasta julkaisuseurannasta ja tällä kertaa artikkelista:

https://medium.com/@JPMcCarter/forty-ke ... ee2f478cc0

Kirjoittelen ajoittain ajatuksiani ja mielipiteitäni siitä, mitä vaikutuksia yksilön kohdalla voikaan tapahtua, kun vahvasti häiriintynyt aineenvaihdunta (metabolinen oireyhtymä, MetS) on jo aiheuttanut vakavia ja henkeä uhkaavia elin- / elimistömuutoksia.
Uhkaavin oli 52 vuotiaana koettu sepelvaltimotauti, ns. kolmen suonen ahtautuminen ja vaarallisimmasta kohdasta (LAD) 98 prosenttisesti (muuallakin vaaratasoisesti). Vuoden 1992, ensimmäisenä työpäivänä, sain ensiapuluonteisen avun valtakunnan osaavimmassa hoitopaikassa (HYKS/ sydänosasto). Silloin pystyttiin laajentamaan osittain LAD:n tyven ”leskentekijä”. Stentit olivat vasta lupaavaa tulevaisuutta. Tietenkin sain ajankohdan teholääkityksen ml. silloin vielä harvinaisen statiinilääkityksen. Vähäoireisuus tuntui tosi hyvältä.
Elintavoista tiesinkin jo vallitsevat suositukset.
Seuraava kohtaaminen MetS oireiden kanssa tapahtui, kun verensokerin laiskalla mittaamisella tavoitettiin paasto arvo 8 mmol/l.
Päädyttiin lääkitykseen (metformiini). Kokeilin itseeni erilaisia vahvasti tutkimuksen puoltamia diabeteslääkityksiä niiden vaikutuksia seuraamalla monipuolisin MITTAUKSIN aina ensimmäiseen suolistohormoniin (inkretiini, Januvia) mittaamalla kuuden kuukauden ajan hyvin perusteellisesti veriarvoja (ml. insuliinin eritys ja lukuisia muita lab. tutkimuksia). Ihmettelin eräälle aseman saavuttaneelle kollegalle lääkitysten vähäistä / olematonta vaikutusta. Vastaus oli: ”eihän ne kaikilla...”. Itse tiesin, ettei syynä ollut ainakaan ohjeistuksen noudattamattomuus.
Matkan edetessä MetS muutoksina lääkittiin mm verenpainetta silloiseen hyvään tasoon 140/80 mmHg.
Suurin elintapamuutos tapahtui vuosituhannen lopulla. Silloin pelättiin millenium-vaikutuksia mm ”tietokone”-tuhoja. Olin kuitenkin ennättänyt selata itselleni vieraan tutkimusmateriaalin varsin perusteellisesti. Metaboliaan vaikuttaminen alkoi aluksi ns. Zone-menetelmällä ja varovaisesti tunnustellen.
Aste asteelta edettiin hiilihydraatteja (vhh) rajoittavaan ravitsemusmuotoon. Rajoitus asettui energiatasoon 5 - 15 E%. Kun elämiseen kuitenkin tarvitaan tietty energiamäärä, rasvojen osuudeksi tuli n. 50 - 70 E%. Valkuaisen osalta entinen käytäntö on säilynyt eli n. 20 E% (lihaa, kalaa ja harvoin kanaa - tuskin koskaan teho-broileria).
Rasvoissa pääpaino on ollut priima-oliiviöljyssä ja eläinrasvoissa (ml maitorasvat). Tämän päivän tieto ja osaaminen vahvistavat käytännön vaikka ”osaajat” jo sukupolven mittaisen aivopesuun jälkeen (ainakin Suomessa) edelleen puhuvat ”kovista eläinrasvoista” jotka tukkivat suonet. Enemmän tietävät puhuvat jo eräiden ”kovien rasvojen” osien, rasvahappojen erinomaisesta energiavaikutuksesta mitokondrioissa (palmitiini- ja steariinihapot). Ne suorastaan boostaavat ATP tuotantoa 20 - 30 % sokeriin (glukoosi ) verrattuna.

Viime vuosina on todella ilmestynyt elimistön rasvan polttoon (kykyyn) käsite keto-, ketoosi jne, jotka ovat aineenvaihdunnan ja energiakäytön normaaleista normaalimpia elimistön reaktioita. Ketoosi / ketoaineet ovat myös mitattavia (verestä tai ulohengitetystä ilmasta).
Havainnoimalla viime vuoden kuluessa päivittäistä ketoosin astetta hengitysilmasta mittaamalla, voin tuloksena kertoa noudattamani vhh-ravitsemuksen merkitsevän myös jatkuvassa ketoosi-tilassa olemista. Olen muuttanut vähän sanastoakin: vhh:n sijasta käytän ”keto-ravitsemusta” kuvaamaan pysyvää ravitsemuksen muutosta. Liitän sanaan dieetti vähän sellaista satunnaista kokeilua mm painon pudottamisen hengessä. Kysymyksessä on paljon syvällisemmät elimistövaiktukset, joiden merkitys on oleellinen ainakin väestömme 60 prosentille (ehkä enemmällekin).

Yllä välittämänä linkki johtaa erinomaisen hyvään artikkeliin, jossa VirtaHealth’n tarjoamat T2D:n hoitolinjaukset ja niiden tehot T2D:n poikkeuksellisen hyvien hoitotulosten saavuttamisessa täysin kiistattomasti ylittävät perinteisen virallisen hoitomallin (lääkityksen ja ravitsemusohjeet).
Eikä hoitotulokset rajoitu pelkästään T2D:stä toipumiseen. Vaikutus yltää koko metabolisen oireyhtymän moninaiseen aineenvaihdunnan häiriöön, mikä puolestaan vähentää keskeisen tappajan, sepelvaltimotaudin vaikutusta ihmiskohtaloihin.

Virallisessa Suomessa eletään edelleen päreen valaisemassa savutuvassa. Köyhyyden merkit aiheutuvat terveydenhuollon kyvyttömyydestä hoitaa elintapasairauksia ja hoitokustannusten kriisiytymisestä. On myös mielenkiintoista, kuinka harvat ”vaikuttajayksilöt” ovat tilanteen tällaiseksi saattaneet ”tinkimättömällä tieteellä” perustellen.
On muutoksen aika.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1812
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA v. 2020

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 09 Tammi 2020 22:23

Lueskelin muuten hitaasti ja ajatuksella myös kertaillen yo.linkin takaa löytyvän artikkelin.

- se poiki noin 30 sivua erittäin hyvää opetusmateriaalia dioina - paitsi en enää harrasta sellaisia sulkeisia.

- kaikki Suomen laatikais-fogelholmit saisivat ilmaiseksi omat kyvyt ylittävää koulutusmateriaalia (oops! unohdin diabetologit ja heille uskolliset).

- asiaakin oli: kuvattu uutuus, ketoosi-mittari saattaisi olla hyvä vaan on kallis. Toisaalta Mersu on yleensä hintansa väärti. Omani irtoaa neljännekseksellä - siis Euroina.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa