NÄHTYÄ JA KUULTUA v. 2020

Lääketieteen tohtori Timo Kuusela kirjoittaa blogissaan ajatuksiaan terveydestä, ravitsemuksesta ja lääketieteestä.

Valvojat: Tri Kuusela Info, Timo Kuusela

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1843
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA v. 2020

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 13 Maalis 2020 13:14

Lääkärilehti 13.03. keskustelua:Mieliharmin medikalisaatio
Kari Raivio

Suomen Lääkärilehden (8/2020) pääkirjoitus oli otsikoitu "Medikalisaatiosta on puhuttava" (1). Yksi tämän ilmiön kukoistavimpia alueita on mielenterveys.

Mielisairaus on leimaavana pidetty sana, jonka sijaan on korrektia puhua mielenterveyden ongelmista tai häiriöistä. Nekin katsotaan kuitenkin sairauksiksi, joille ICD-10 ja DSM-5 antavat diagnoosikriteerit. Terveyskirjaston mukaan joka viides mutta Mielenterveysseuran mukaan joka toinen suomalainen kärsii mielenterveyden häiriöistä. Kansallinen mielenterveysstrategia antaa esiintyvyydeksi lähes 20 % ja elinikäiseksi riskiksi lähes 50 %. Suomen Ylioppilaskuntien Liiton (SYL) tiedote väittää (1.7.2019), että joka kolmas korkeakouluopiskelija kärsii mielenterveyden ongelmista.

Tämänkin ongelman suurentelu pikemminkin pahentaa kuin parantaa asiaa. Sen takana on monesti löysä kielenkäyttö (oire–ongelma–häiriö–sairaus) ja valikoiva tai virheellinen tutkimustulosten tulkinta. Esimerkiksi SYL perusti väitteensä opiskelijoiden terveystutkimukseen (KOTT2016), johon vastanneista osalla oli diagnosoitu masennus (9 %) tai ahdistuneisuus (7 %). Itse raportoiduista "häiriöistä" yleisin oli "runsas stressi", josta valitti kärsivänsä 33 %. Tavallisimpia syitä olivat esiintymisen vaikeus ja otteen saaminen opiskelusta. Psykiatrille oli hakeutunut alle 10 % vastanneista. Tuoreemmassa 28 maan Eurostudent -tutkimuksessa vain 9 % suomalaisista opiskelijoista ilmoitti opintoja haittaavista mielenterveysongelmista.

Niin opiskelijoiden kuin meidän muidenkin elämässä on myötä- ja vastoinkäymisiä, joihin voi liittyä vahvoja tunteita, iloja ja pettymyksiä. Useimmat meistä selviävät niistä ja jatkavat eteenpäin. Toisilla pahoinvointi pitkittyy ja vaikeuttaa normaalia elämänmenoa. Asiantuntija-apu voi olla tarpeen, kun määritellään terveyden ja sairauden rajaa, joka monesti on liukuva.

Jos ennen esitelmää ilmenevää ramppikuumetta tai ongelmia opintojen läpiviennissä nimitetään häiriöksi tai jopa sairaudeksi, vähätellään sellaisten ihmisten vaikeuksia, joiden mielenterveys on oikeasti järkkynyt.

Kirjoittajat
KARI RAIVIO
kansleri (emeritus)

PS
Taidatkos sen selkeämmin kertoa?
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5138
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA v. 2020

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 13 Maalis 2020 14:19

Kauneus ja terveys -lehti 2/2020 kirjoittaa laajasti masennuksesta. Jutussa haastatellaan Turun yliopiston integratiivisen neurotieteen ja psykiatrian professori Hasse Karlssonia, THL:n psykiatria Jukka Kärkkäistä ja pyskoterapeutti (psykologi) Nina Pyykköstä. Nämä asiantuntijat ovat pitkälle samaa mieltä kuin Raivio edellä.
Karlsson korostaa, että masentuneen kehossa tapahtuu paljon muutakin kuin aivokemioiden (serotoniinin) heilahtelua: stressijärjestelmä käy ylikierroksilla ja immuunijärjestelmässä on muutoksia. Nyt siis psykiatritkin alkavat oivaltaa, että kyse on koko elimistön, ei vain aivojen häiriötilasta (hapetusstressi, krooninen matala-asteinen tulehdus, D-vitamiinin, omega-3:n ym. vajeet, matala omega-3-indeksi jne.).
Kärkkäinen toteaa: "Lääkkeet hoitavat oireita, mutta eivät niiden syitä. Kaikkia lääkkeet eivät auta ollenkaan".
Kalsson sanoo: "Viime vuosina on selvinyt, että masennusläääkeet eivät ole niin tehokkaita kuin niiden markkinoille tullessa ajateltiin... Myös kalaöljyjen ja probioottien mielelle hyvää tekevästä vaikutuksesta on hieman tutkimusnäyttöä".
Alla olevasta linkistä voit katsoa kuinka "hieman" tutkimusnäyttöä on kalaöljyistä ja muista ravintolisistä:
Masennus-depressio

Haastatteluni FinnRadioFM:ssä masennuksen täydentävästä ravitsemushoidosta (18 minuuttia)
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1843
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA v. 2020

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 22 Maalis 2020 16:25

Tässä yleisesti uhkaavaksi koetussa koronavirus tilanteessa etsitään kiihkeästi jotakin hoidoksi sopivaa lääkitystä tms.
Eräs lupaava lääkitys tulee Turusta.
Alla oleva linkki liittyy kokeiltavaan lääkkeeseen ja sitä käynee riittävästi ilmi, mitä reittiä myyntiin tulevan lääkkeen pitää kulkea:

http://www.io.nihr.ac.uk/wp-content/upl ... ay2014.pdf

Onnea turkulaisille!
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1843
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA v. 2020

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 22 Maalis 2020 22:33

Nyt olisi saatavissa:

https://verkkokauppa.duodecim.fi/6554.html

On varmaan hyvin virallinen. Hinta, ainakin alentamaton, tuntuu nykytilanteesta korkealta.

Menestystä!
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija