NÄHTYÄ JA KUULTUA v. 2020

Lääketieteen tohtori Timo Kuusela kirjoittaa blogissaan ajatuksiaan terveydestä, ravitsemuksesta ja lääketieteestä.

Valvoja: Timo Kuusela

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1901
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA v. 202

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 21 Marras 2020 12:13

Tiede, tutkimus, tutkijat ja rahaa haistavat nenät:

JAMA: ( https://jamanetwork.com/journals/jama/f ... t_11202020 ).

Näyttöön perustuva lääketiede on osaamisen viimeinen sana. Miten tähän ”näyttöön perustuvaan...” voi suhtautua?
JAMAN artikkeli liittyy covid-19 odotetun rokotteen ympärillä tapahtuvaan. Samaa liittyy epäillyn sairastumisen testaamiseen. Kansakuntia köyhdyttävien testien ”hyvyys” (accuracy) on sensitiivisyyden ja spesifisyyden (”hyvyyden” osoittimet) mukaan oman arvioni mukaan kolikolla arpomisen luokkaa.
Pelolla hallitsemiseen näyttää myös liittyvän vaatimus tuotevastuusta vapautumiseen, kun hysterian aste nousee riittävästi.

Erään riippumattoman (maailman)auktoriteetin mukaan eletään ”keskivaikeaa” viruksen aiheuttamaa infektio-epidemiaa. Hyvä luontainen vastuskyky tekee taudista vähäoireisen. Metaboliasairauksien (aineenvaihdunta-) tavaton maailmanlaajuinen lisääntyminen viimeisten vuosikymmenten kuluessa on kasvattanut potentiaalisten uhrien määrän pilviin.

Olisikohan vähä kerrassaan myönnettävä totuuksia. USA-syntyiset ja kansallisiksi valitut elintapasuositukset ovat osoittaneet tehonsa juuri metaboliasairauksien lisääjinä, joiden torjuntaan lisätään liikuntaa ja koko ajan lisääntyvää lääkitystä. Totuus löytyy Suomessakin kerätyistä tilastoista - ja puuttuvasta torjuntavoitosta.
Myös yksilön puutteellisella kollektiivisen vastuun puutteella on osuutensa. ”Yksilön vapaus” on menestyksellisen epidemiatorjunnan vahva vastustaja. Kukapa luopuisi rakkaasta ”harrastuksesta” yhteisen hyvän vuoksi. Hikihallit, pakolliset yhdessäolot jollakin teemalla tuovat esiin peruskansan loputtoman kekseliäisyyden suositusten kiertämiseksi. Ja ne suositukset ovat kovin painotteisesti poliittisia.
Vanha poppaukko seuraa intensiivisesti ottelua (nyky)ihminen vastaan luonto.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1901
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA v. 2020

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 24 Marras 2020 11:49

USA:n Lääkärilehti JAMA selventää covid-19 pandemian torjuntaan pikavauhtia kehitettyä uuden tyyppistä mRNA-rokotetta. Malli kehitettiin ennätysajassa 2+ kk.

https://jamanetwork.com/journals/jama/f ... t_11232020

Käytännön rokotustoimien pitäisi alkaa alkuvuodesta -21.

Espanjan TV:n pääuutiset tiedottivat lyhyesti, että Saksaan oltaisiin ostamassa 5.000.000 annosta vektorivälitteistä mRNA rokotetta. Menetelmä käyttää harmitonta adenovirusta viemään kohdesoluun vasta-ainetta, joka torjuu valikoivasti covid-19 virusten ”kärsien” avulla tapahtuvaa invaasiota kohdesoluun, missä sitten covid-19 virukset monistuisivat ja aiheuttaisivat koko kehon infektion.
Jäin pohtimaan, olisiko suomalainen pieni ryhmä saanut jo aikaiseksi näin näkyviä tuloksia.
Ryhmä tiettävästi on keskittynyt juuri vektorivälitteiseen rokotteeseen. Se kuitenkin vietäisi jonkinlaisena nenäsuihkeena hengitysteiden yläosiin (paranasaalisinuksiin), missä myös sijaitsevat tiheimmin covid-19 viruksen tavoittelemat kohdesolut ACE2-reseptoreineen. Älykästä pohdintaa suomalaitutkijoilta. Muut rokotteen tuikataan tiettävästi lihakseen - siis ainakin jkv lisää kulkeutumisaikaa kohteeseen.

Elämme aikaa, johon liittyy voimakkaiden tunteiden jopa hysterian piirteitä. Torjunta on juupas - eipäs kinaamista vaikkapa maskien torjuntavoiman suhteen. Hiljainen toiveikkuus alkaa elämään rinnan rokotekehityksen kanssa. Vaan onpa niinkin, että ennen tuntematon rokotusmuoto ??...piru tietää vaan ei kerro.
Olisin itse halukas altistumaan sille nenäsuihkeele.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1901
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA v. 2020

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 25 Marras 2020 13:00

Tieto lisääntyy ja osaaminen kasvaa. USA:n keskeisen terveysviranomaisen maltillinen dia-show muuten lääkemarkkinointihenkisellä sivustolla:

Update on COVID-19 at AHA Scientific Sessions
10' EDUCATION - NOV. 24, 2020 - ANTHONY FAUCI, MD - NIH, ROCKVILLE, MD, USA


https://pace-cme.org/2020/11/24/update- ... -sessions/

Ohjeistuserot näkyvät dramaattisina ”rakkaiden vihollisten” Ruotsi - Suomi covid-19 maaottelussa.
Yksilönvastuuta ei voi ylikorostaa nykyisen kaltaisissa (toistuvanluoteisissa) epidemioissa. Julkiset suositukset ovat kompromisseja ja siinä mielessä vain minimitason tuntumassa, joita ei kannata ainakaan alittaa. Valitettavasti yksilön omatulkintaiset ”vapausrajat” ovat vahvassa ristiiidassa sekä ihmiskunnan kokemistiedon että modernin osaamisen kanssa.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1901
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA v. 2020

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 04 Joulu 2020 13:13

Sattui vain silmiin (ei mainostarkoituksella) erään Mikan lyhyt ketoilutarina, kun tavoitteena oli tulosparannus.

https://nightingalehealth.com/blog/user ... ngale-mika

Luin jutun yli kahden vuosikymmenen keto-kokemuksella, jossa ketoilu on ajan kuluessa jalostunut nykymuotoonsa keto-ravitsemus & pätkäpaasto (jatkuvana elämänmuotona). Kummassakaan en tavoittele äärimmäisyyksiä.

Mikan tavoin testasin kesän kuluessa Nightingalen varsin kattavalla kaksoistestillä aineenvaihduntani tilaa.
Suorastaan tulikirjaimin/numeroin paistoi ”harrastamani” dieettivirhe eli kaksi pakkausta tavattoman maukasta ja ”verensokereita tasoittavaa” varrasleipää. Juuri paastosokeriin heijastuva maksan toimintahäiriö (insuliiniresistenssi) pomppasi komeasti ateria-arvojen ollessa O.K.. Tästä syystä olisikin toivottavaa saada tutkimukseen mukaan HbA1c (pitkä sokeri), jos vain mittausteknisesti mahdollista.

Toisaalla olen kirjoittanut joitakin havaintoja tutkimustuloksista. Mielenkiintoisinta oli havaita, että ne tappavat ”kovat rasvat” paastoveressä olivat kommentin mukaan ”poikkeuksellisen matalat” - siis vaikka pääateriamme rasvapuoli koostuu vain tyydyttyneistä eläinrasvoista ja oliiviöljystä. Pari päivittäistä kahvituopillista liukastetaan kookosrasvalla.
Ja vaikka maksa tuottaakin paastosokeria, ”kolesterolien äiti” VLDL oli matala niinkuin Apo-suhde ym merkittävät metaboliaindikaattorit.

Jos Mika koki urheilukunto menestystä, itselleni tällä ei ole merkitystä. Ikämiehen harrastus keskittyy solun energiatapahtumien optimointiin, mikä tietenkin heijastuu niin fyysiseen suorittamiseen mutta myös ja toivottavasti varsinkin järjen ylläpitoon.

82 synttärin kynnyksellä eilen taittui runsas 15 km Apple-kellon lenkki ohjelmalla ”patikointi”. Matkan taittuessa oli hyvä pohtia mm valitseva epidemiaa, ihmisten jääräpäistä suhtautumista ohjeistukseen jne. Myös odotettavissa olevia rokotteita oli hyvä miettiä, kun osaamista ja tietoa kertyy. Vanhan skeptisyys alkaa kääntymään hitaasti myönteisyyden puolelle, vaikka rokotteiden ”jippo” onkin uutta ihmiskunnan historiassa - vaan onko. Luonto mitä ilmeisimmin on harrastanut samaa jo historian kuluessa. Rokotteen ”kärsäproteiinien” kaltaisia mRNA-”pätkiä” lienee monenlaisia sairastettujen flunssien jäljiltä. Ja moniko nykyihminen, ”metaboolikko” olisi selvinnyt esimerkiksi 50-luvun Aasialaisesta.

Lääketieteen osaamisessa on edelleen vuoren kokoisia aukkoja.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1901
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA v. 2020

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 20 Tammi 2021 19:10

Lisää Nightingalea:

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/suomalainen-terveysalan-startup-nightingale-health-kerasi-8-8-miljoonan-euron-rahoituksen-sijoittajina-pelimiljonaareja-ja-dextra-miljonaari-leena-niemiston/0675a381-4dc5-4668-9de4-d81c6ce09cd9

Olen toistuvasti viitannut Nightingaleen erinomaisena elimistön terveystiedon tuottajana. Tutkimusteknologia pohjautuu samaan ydinmagneettisen resonanssiin (fysikaalinen ilmiö) kuin MRI-kuvantaminen. Periaatteessa menetelmää on käytetty analyyttisen kemian työkaluna vuosikymmeniä. Eräänlainen kvanttihyppy tehtiin menetelmän kehittämisessä Mika Ala-Korpelan johdolla jo silloin, kun Espoossa oli tavallinen POLI ilman AALTO-nimeä, mutta toki Aallon suunnittelemalla kampuksella.
MRI-potentiaalin kokeneena jo 1980-luvulla vinkkasin joillekin terävän pään lääketieteen kandidaateille linkin Mikaan ja hups, maailma imi ehdokkaat tutkijoiksi aina Australiaa myöden. Enää en tiedä edes, missä Mika Ala-Korpela milloinkin luuraa (ehkä Lontoossa?).

Nyt kuvaan ovat astuneet investoijat ja bisnesenkelit. Kehitys on tietenkin modernin trendin mukaista, josta en paljoa välitä.
Menetelmää kuitenkin arvostan. Se muistuttaa paremminkin jotakin Virta-Health ideaa ja siis toista ajattelua kuin nykyinen nopean rahan Covid-19 testaus tai pikarokotteet.
Elän toivossa, että nuoret leijonat kehittäisivät edelleen menetelmää mm vaihtamalla paasto sokerin määrityksessä paljon enemmän diabeteksesta ja sen tilasta kertovaan ”pitkään sokeriin” HbA1c.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1901
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA v. 2020

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 19 Helmi 2021 20:30

Tuore havainto:

https://www.hs.fi/talous/art-2000007815143.html

Usein mainitsemani (suosittelemanikin) suomalainen terveysteknologian yritys Nightingale Health suunnittelee pörssiin listautumista. Onnea vain.
Pitkäaikaisen seurannan perusteella ja tieteellisen taustan tuntien voisin jopa ajatella pienosakkuutta. Tätä enemmän toivon yhteistyötä jenkkiläisen mutta suomalaisen ideoiman VirtaHealth´ in kanssa.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1901
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA v. 20

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 20 Helmi 2021 13:18

Suomen Kuvalehti: nettiversiosta luettua.

” NUORUUSLÄÄKE
Eliniän pidentäminen ei ole tutkijoiden tavoite. Tärkeämpää on se, että silmillä näkee ja lonkilla voi kävellä vanhanakin. Tähän päästään, jos kantasolut pidetään nuorekkaina.”


Aina joskus viittaan solujen pieniin ”energiatehtaisiin”, mitokondrioihin, jotka tuottamallaan energialla (ATP, adenosiinitrifosfaatti) huolehtivat jokaisen solun toiminnasta (esim. sydänsolu, solutyyppien proteiini- ym tuotannosta ja syntyneiden jätteiden kierrätyksestä ja viimein jopa riittävän häiriintyneen solun ohjatusta solukuolemasta ilman kollateraalivaurioita).
Artikkelissa kerrotaan Suomen Akatemian kantasolumetabolian huippuyksikön johtajasta, ikääntymisen biologian apulaisprofessori Pekka Katajistosta, hänen tutkijankuvioistaan, myös vastavirtaan uimisistaan fiksoituneessa tiedemaailmassa.

Voi, kuinka mielelläni istuisin nuoren kollegan kanssa tunteja asiaa pohtien, pyöritellen. Yksi hyvä viinilasillisen riittäisi moneksi tunniksi!
Ehkä istunnossa selviäisi sekin, miksi artikkelissa kerrotaan vain hiilihydraatti-lähtöisestä energiantuotannosta (ATP) tai sen hapenpuutteisesta muodosta maitohapon kautta. En suostu uskomaan, etteikö nuori kollega tuntisi erittäin tehokasta rasvahappopohjaista energiatuotannon reittiä, beetaoksidaatiota. En myös sitä, että tavattoman tehokas energiareitti ketonien kautta (tärkein beetahydroksibutyraatti, BHB) olisi modernille tutkijalla tuntematon. Taitaa mieluummin olla artikkelin koostajan ymmärryksen tulosta.

Joka tapauksessa suosittelen luettavaksi.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija