Mittaamisesta

Lääketieteen tohtori Timo Kuusela kirjoittaa blogissaan ajatuksiaan terveydestä, ravitsemuksesta ja lääketieteestä.

Valvoja: Timo Kuusela

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1930
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: Mittaamisesta

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 16 Syys 2020 12:13

Tuoreiden lehtitietojen mukaan Applen älykello mittaa verenkierrosta elimistön happipitoisuutta (uusi ominaisuus monen muun lisäksi). Hakematta syynä on vallitseva Covid-19 pandemia. Halpoja mutta päteviä mittausratkaisuja löytyy kyllä melkein mistä vain.

Jatkuva verensokerin mittaus odotuttaa. Olisiko liian uskallettua vallitsevassa terveys ilmapiirissä talloa jättimäisiä aiheuttaja- (ravitsemus-) ja lääkitysvarpaita?
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1930
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: Mittaamisesta

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 26 Loka 2020 16:59

Lieneekö kotona-propaganda-kammotus vai ajankohtaan ja sisäiseen kelloon liittyvä talviunihakuisuus syynä, kun on syntynyt luku- ja kirjoitusvelkaa.

Sohaisi naapuripalstan ”mattila” talvipesään herätyksen HS:n lihaan liittyvällä korkealentoisella osaamisella. Kun omaa osaamista (propaganda-osaamisen lisäksi) ei ole, pitää lainata titteliosaajilta (Fogelholm ym).
No, ei mitään uutta: tieteelliset tuulihatut tätä kurjaa kansaa ovat kurittaneet yli kuusi vuosikymmentä. On julkaistu erilaisia ”terveystutkimuksia”, joiden anti on syväpoltettu hallintouskollisen ja kiltin kansan tajuntaan.
Myönnetään, on saavutettu elinikää lisää (siis ainakin ns hyvinvoivissa piireissä), siis nettovuosia. Sitä vastoin terveiden elinvuosien määrä on kaiken aikaa laskenut. Ikävuosien lisä saadaan aikaiseksi kehittyneen lääketieteen tempuilla ja etenkin lääkkeillä. Monet tuohilippikset ajattelevat edelleen, että tämä terveyshyöty on jaettavissa koko kansalle tasaisesti (vaikkapa SOTE konstein hallintoa kasvattaen). Sinisilmäisyys on meillä yleistä.
Lopetan jaarittelun tähän ja siirryn faktoihin. HS ja Fogelholn voivat viihdyttää lisää.

Olen seurannut yli vuosikymmenen suomalaiseen verianalyysitekniikan kehittelyyn liittyvää innovaatiota lukuisia henkilöitä pinnallisesti tuntien (Nightingalehealth.fi). En edes halua suositella enää käytössä olevia Lab.tutkimuksia mm keskeisten mm ravitsemukseen liittyvien muutosten (veren rasvat, sokeriaineenvaihdunta, hiljainen tulehdus ym. ym).

Malliksi: Nightingale Health Index October 16 2020

Sydänikä 81,3. Yleisarvosana hyvä (Kalenteri-ikä vähän korkeampi).

Kolesterolitasapaino, yleisarvosana hyvä.

Rasvahappotasapaino, yleisarvosana hyvä.

Diabetes resistance, keskinkertainen (average). On kyllä hoidettu T2D:tä vuodesta -96 pääasiallisesti ravitsemuksen keinoin (keto-ravitsemus yli 20 vuotta).

Mitä sitten sisältyy eri sanapareihin?

Cholesterol balance: Aposuhde (ApoB/ApoA1) ratio 0.50. Hyväksi kehutaan ja onkin, jos tuntee taustoja ja yleisiä löydöksiä.

Fatty acid balance (rasvahappotasapaino): PUFA% 43,3 (average), MUFA% 23,7 (average), Omega-6% 35,8 (average). Näitä kerta-monityydyttymättömiä rasvahappoja elimistössä on ja pitääkin olla, vaikka ei käyttäisi terveellisiksi suositeltuja ”sienenöljyjä” (rypsi-, rapsi- jne ravitsemusterapeuttien suosikkeja).
Mutta miksi: Omega-3% 7,5 (high), SFA% 33,0 (lover than average)?
Tähän sen verran, että ravinnon hh% on tosi matala (5 - 20g/vrk), eläinrasva (lihoista + maitorasvoista) + oliiviöljy 50 - 70% energiatarpeesta. Valkuainen 15 - 20% energiasta.
Miksi siis vuosikymmenten pelottelusta huolimatta ”kovat ja tappavat elänrasvat” ovat veressä tavallista matalammat?

Joku huijaa ja on huijannut jo vuosikymmeniä näissä ravitsemusasioissa, -ohjeissa & -neuvoissa.

Jos vielä lisätään se maksan vereen pukkaama kolesterolihiukkasten tyyppi VLDL, lukema on 0,50 mmol/l (excellent), HDL-kolesteroli 1,7 mmol/l (excellent) ja Triglyceridit1,0 mmol/l (good).

Yllä esitettyyn veren rasvojen tasapainoon voi päästä vain omalle keholle sopivalla ravitsemuksella, ei lääkkeillä.
Kertavuorokautinen pääateria sallii veressä kulkevien ravinteiden hyvän hyötykäytön ja veren ”puhdistumisen”. Elimistön on myös opittava hyödyntämään siihen kertynyttä vararavintoa (rasvaa).
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Tomppa
Viestit: 392
Liittynyt: 29 Tammi 2013 14:59
Paikkakunta: Helsinki

Re: Mittaamisesta

ViestiKirjoittaja Tomppa » 26 Loka 2020 19:20

Kiitos, tämä vaikuttaa mielenkiintoiselta. Pääseekö tuohon testiin ilman portinvartijaa, siis lääkärin lähetettä? Mitä maksaa?

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1930
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: Mittaamisesta

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 26 Loka 2020 20:42

Hei Tomppa

Olen nyt kertonut kahden eri verinäytteen tuloksista. Nightingalella on ollut tarjouksessa tutkimusraketti, johon sisältyy kahden eriaikaisen näytteen tutkiminen ja näytteiden ottoväli on tutkittavan valittavissa. Itsellä siihen vaikutti koronabyrokratia ja matkustusvaikeudet.
Taisin maksaa koko paketista 79€(?).
1. Tutkimus tehtiin heinäkuussa ja toinen lokakuussa. Väli tietenkin olisi voinut olla pidempikin - siis seurantamielessä.
Ensimmäisen tutkimuksen sokeritasapainoon vaikutti yksinomaan Suomen paluun jälkeinen haksahdus tositäysrukiiseen varrasleipään, tosi maukasta sinänsä.
2. Tutkimuksessa oltiin toivuttu sokereista aika hyvin. Huomionarvoista oli molemmissa korkea omega-3 ja matala tyydyttynyt rasva.
Näyttää ikäihminenkin reagoivan varsin hyvin annettuihin olosuhteisiin (VHH, runsas eläinrasva ja suositeltu valkuainen).

Kannatta perehtyä Nightingalen kotipesä ohjeistuksin niin ajanvarauksen maksujen kuin tulostenkin saamisen osalta. Homma toimii täysin netissä. Toki veri on vuodatettava visiitin yhteydessä. Kohtelu on höveliä. T
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1930
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: Mittaamises

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 05 Maalis 2021 15:35

Virta Health’n kautta sain tuoretta tietoa mittaamisen kehittymisestä metabolian havainnoinnissa:

”Hi Timo,

Thank you very much for registering for our session that was held on February 25, 2021, Ready, Set, Engage: Tackling a Universal Digital Health Challenge. We know schedules are busy and want to provide you with the recording from the session here. Please let us know if you have any questions or comments after viewing our session. Future sessions will be held bi-monthly with the next one in April. We hope you can attend...”
Korostetun ”here”n kautta pääsin seuraamaan webinaaria.

Edustamaani lääketieteen erikoisalaan kuuluu paljon ”mittaamista” havaintojen konkretisoimiseksi. Ensimmäisen mittaamiseen perustuvan ”jipon” kehittelin pienen taskulaskimen avulla teemaan ”sydämen suhteellisen tilavuuden määritys thorax-kuvasta”. Se oli aikanaan melko käytetty menetelmä ja levisi kohtalaisesti Lääkärilehden artikkelin jälkeen.
Kipinä toteutukselle tuli nuoren varusmiehen kuolemaan johtaneesta virusperäisestä sydänlihastulehduksesta. Sitä tietenkin seurattiin toistuvin RTG-tutkimuksin ja lopulta vaInajan lääketieteellisen ruumiinavauksen havainnoista. HAVAINNOT vaikuttivat varusmiesten ”juoksutuskäytäntöihin” infektioiden aikana, mikä taisi ollakin pikku ”tutkimuksen” todellinen anti.

”Marssimurtuma” oli ja on edelleen varusmieskoulutuksen alkuvaiheen riskitekijä. Sen havainnointi ja jopa vaikeusasteen MITTAAMINEN onnistui vihdoin gamma-kameran ja siihen diagnostiikka-avuksi kehitetyn pienen ”tietokoneen” avulla. Sillä hetkellä julkaisumaailman runsain tutkittavien oireilevien varusmiesten joukko löytyi koko valtakunnan alueelta pikavauhtia. Sain tutkimukselle ihanteellisen avun Puolustusvoimien ja sen lääketieteellisen johdon taholta.
Väitöskirja oli valmis noin vuodessa - siis väiteltynä. Itse tavoittelin uuden ihmisen ”valmistumiseen” kuluvaa aikaa.

Seuraava mittaus kohdistui ihmiskehon rakenteiden havainnointiin VETY-ATOMIN ytimen, protonin käyttäytymiseen magneettikentässä, joka diagnostinen tutkimuksena tunnetaan MAGNEETTIKUVAUKSENA, MRI-tutkimuksena.
Toimivat verkostot, eikä vähiten laitekehittlijöihin/Puolustusvoimien lääketieteelliseen johtoon, saivat kadehditunkin ihmeen aikaiseksi; Keskussotilasairaala n:o 1 (Tilkka) oli yksi valtakunnallinen kliininen tutkimussovellutusten kehityskeskus (toinen TYKS, Turku). Äärimmäisen hyvin toimivat henkilösuhteet sitoutumisineen selittävät, miksi hyvin pienellä budjetilla toiminut sotilalääketiede selvisi noinkin kalliista ”harrastuksesta”. Nämä asenteet ovat valitettavasti tulleet vieraiksi puoluepolitiikasta, megalomaniasta, byrokratiasta ja resurssikilpailusta kärsivässä kaiken tasoisessa julkisessa terveydenhuollossa.

Ei siis toimita hirveästi ihmetellä, miksi MITTAAMINEN ON HENKILÖTASOLLA ”mennyt veriin” lähtemättömästi.
Miksi sitten kohden 83 ikävuotta tarpova ikä-ihminen edelleen kommentoi metabolisen terveyden kannalta tärkeitä tutkimustuloksia / väitteitä, ”kun kaikki tiedetään jo”? Ainakin siksi, että reaaliaikainen elimistön/aineenvaihdunta olisi tiedossa ja tarvittaessa korjattavissa riittävän tiheän mittaustulosten pohjalta.

Esimerkkejä:

Verensokeri. Tärkeätä on tietää alkavien metaboliahäiriöiden ehkäisemiseksi ainakin paastosokerin ja (ehkä) jkv harvemmin ennen ja 1,5 - 2 tuntia pääruokailun jälkeen mitattavaa sokeriarvot. Terveydenhuollossa näitä kyllä mittaillaan harvakseltaan, satunnaisesti.
Näitä tärkeämpää olisi tietää jatkuvana tietovirtana (käyränä) miten elimistö reagoi syömisiin ja varsinkin pääravinteisiin (hiilihydraatit, valkuaiset ja rasvat). Toki jo Suomessakin hoidossa olevat diabeetikot saavat kotipaikasta ja diabetestyypistä ja iästä riippuen käyttöönsä esimerkiksi FreestyleLibren, joka mittaa ihosensorinsa avulla kahden viikon ”latausajan” kuluessa varsin järkevää viiden minuutin mittauspisteistä muodostettuna käyränä verensokeria muutoksineen. Ihan hienoa! Huonompi vain, ettei kunnostaan huolehtiva/huolestunut kansalainen voi sitä ostaa halunsa mukaan - siis vaikka halua olisi.
Siksi kaikki odotukset on asetettava kehitykselle, jossa jatkuva sokerin mittaus tapahtuu valo-elektronisin keinoin kuten jo monet muut fysiologiset mittaukset. Odotuksia on ladattu parille älykellotuottajalle, joista potentein lienee Apple. Niin ja miksei myös kotimainen OURA voisi näyttää osaamistaan, kun sitä on. Ehkä hitauteen vaikuttaa kaikkien valmistajien kohdalla ”intressiristiriitaa”, kun jatkuva verensokerimittaus ei tue nykysuuntauksen mukaisia teollisia ravitsemusratkaisuja.

Oma valinta on ollut tilani seuraamiseksi Apple kello & iPhone. Kello taitaa olla ns Nike-versio, ainut saatava oli sellainen. Toinen ostoa havitteleva nuori ja reipas mies joutui sitten kävelemään toiseen puotiin, jossa hänelle varattiin se toinen saatavilla oleva älykello (Kampin ostoskeskus ja Apple-kauppa).

Itse mittailen riittävällä tarkkuudella:

-harrastamaan patikointia matkoineen, reittiprofiileineen ja pulssiregointeineen (max. & jopa palautuminen jne).

-joskus veren happisaturaatio. Ihan hyvä on ollut mutta selvä laskeva vaikutus hengityssuojainta FFP2 käytettäessä ns kirurgiseen verrattuna.

-sydämen rytmi EKG:n avulla. Eli ei sitä yleistä ja verenohennuksella ym hoidettavaa eteisvärinää yhdessäkään testauksessa. Laiskasti lyö vaan lyö ja reagoi heti kaikenlaiseen kuormitukseen mm mäkiprofiiliin.

-kaikenlaista muuta mittausta yhdessä puhelimen kanssa ja vieläpä vähän tuntemattomampaan. Esimerkkinä olkoon ns kuuden (6) minuutin kävelytesti. Sitä on markkinoinut mm Tampereen UKK-instituutti. Eli tasamaakävelyä 6 minuuttia ja matkan mittaus. Huomasin tämmöisenkin kohtuutuloksella tehdyksi tosin yli 11 km suorituksen materiaalista eikä ollenkaan tasamaalla vaan korkeusvaihtelu yli 100 metriä. Taitaa olla kuuden minutin kävelytestin ns ”terästetty versio”.

-vaan yksi puuttuu ja sen mukana kaikki; jatkuva verensokerin mittaus. Kun se saadaan käyttöön, tulee tapahtumaan muutoksia ns raskaamman jälkeen tavallisen kansalaisen ruokavaliossa ja yltyy melkoinen meteli / syytösryöppy.

-en usko, että kehitystä voi rajattomasti estää propagandalla. Tähän ikään mennessä mittaus- sana on saanut erikoisen suuren painon, kun juuri omalla ajalla / alalla kehitys on ollut täysin aikaisempien sukupolvien kokemuksiin verrattuna ”huimaa”. Ehkä sieltä juontaa juurensa myös tietynlainen konservatiivinen hidastelu. Onneksi nuori polvi on tottunut näpyttelyyn eikä ”neofobia” ole päällimmäisenä.

Käypäisin ilmaisuin: ”Kyllä se siitä...”. Vielä kyllä näkisin verensokerin jatkuvan mittaamisen helpolla tavalla, jossa huolehditaan vain älykellon lataamisesta.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1930
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: Mittaamisesta

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 05 Maalis 2021 22:46

Pitkä essee yllä on vain kalpea kuvaus työn ja elämisen kokemuksista.
Tärkein tapahtuma on varmaan ollut 02.01.1992 tapahtunut ”herääminen” todellisuuteen, sydäntutkimuksen havainto kolmen suonen vaikeasta sepelvaltimotaudista ja siihen liittyneestä vielä kehitysvaiheisesta laajennusyrityksestä. Tekijää ei voi tuloksesta syyttää, kun asialla oli Suomen kokenein kardiologi.
Tänä päivänä edelleen suosituksia vastaavaa jälkihoitoa ravitsemusohjeineen, statiineineen (silloin vielä harvinaista) ja liikuntaa, hölkkääkin noudatettiin tunnollisesti. Seuraavia kahdeksaa vuotta kuvannee parhaiten psykofyysinen kituminen.
Onneksi ”lämpikseen tutkiminen” ei sammunut. Menetettyinä vuosina tiedon haku oli huomattavasti nykyaikaa vaikeampaa. Jo silloin Ancel Keys herätti käyttäytymisellään kysymyksiä. Sukulaissuhteilla löytyi mm JOHN JUDKININ ja Ancel Keysin tutkimukset ja kiistakirjoitukset. Judkin piti sokeria terveysriskinä kun taas Kies herjasi tutkijakollegaa hyvin epäkorrektisti kolesteroli- ja eläinrasvakammossaan. Elämään jäivät Kiesin teesit, jotka myöhempi tutkimus on osoittanut tieteelliseksi huijaukseksi alkuperäismateriaalin löytymisen ja analysoinnin jälkeen.
Suomi hurmaantui ja jäi muutaman kellokkaan voimin Kiesin oppien orjaksi. Sepelvaltimotaudin ennaltaehkäisy, hoito mm statiineilla ja elämäntapaohjaus vakiintuivat pysyviksi. Mikä voisi olla sepelvaltimotaudin tila Suomessa tänä päivänä ilman mahtavaksi kehittyneitä puuttuvia hoitoja kuten sepelvaltimoahtautumien laajennushoito tai hyvin hankalissa tapauksissa sepelvaltimokirurgia. ”Onneksi” 1996 puhjennut T2D avasi jo luetun lisäksi silmiä näkemään, miten onnettomiin päätelmiin diabetes (siis T2D) ja sen hoito perustuivat ja miten lääkkeiden kehittäjät juhlivat.
Ja siis: MULLE RIITTI!

Aloin vuosituhannen vaihteessa omalla riskillä (todellisuudessa ilman riskiä jo senaikaiset tiedon valossa) siirtymisen hiilihydraatteja (sokeriyhdisteitä) rajoittavaan ravitsemukseen. Alkuun sen nimi oli ”vähähiilihydraattinen, VHH ravitsemus” nimiä kertyi matkan varrella kuten ”karppaus” jne.
Oma ja jo vuosia kestänyt valinta on ollut aikarajoitteinen (”pätkäpaasto”) ketoravitsemus. Jo noin kolme vuosikymmentä kestäneen stabiilin terveystilan (toki ikä yksistään jo tuo terveys”kulumaa”) vuoksi en näe muutostarvetta.

Katselin maailman lihavuuspäivänä Terveystalon ym. sponsoroiman meritoituneen gastrokirurgin vetämän perilääketieteellisen ja oikeaoppisen esitelmän laihdutusleikkauksista. Lihavuusongelma maailmanlaajuisesti on käsittämättömän vaikea esitettyjen diojen valossa. Kuluneiden kolmen vuosikymmenen aikana ongelma on vain pahentunut. Ei tarvita kummakaan ennustajaa toteamaan tilanteen edelleen pahenevan, jos ei oteta KAIKKIA KEINOJA käyttöön ml VirtaHelth’n erinomaisia tuloksia saavuttanutta keto-ravitsemusta ja todella ilman invalidisoivia temppuja. Mutta tällaista VIRALLINEN, OIKEAOPPINEN, NÄYTTÖÖN PERUSTUVA JA PUUSILMÄINEN LÄÄKETIEDE ON JA ON OLLUT PITKÄÄN JA PYSYNEE AUTORITAARISEN ASENTEEN JA TULOKSISTA NAUTTIVAN YHTEISTYÖKUMPPANIN AVULLA VIELÄ PITKÄÄN.

Ylipainotuskailijoille tiedoksi: BMI on säilynyt tasossa 23,5 - 24,0 vuosien ajan (ei lihaskatoa). T2D on täysin hallinnassa pelkällä metformiini lääkityksellä. Verenpaine ei tarvitse lääkehoitoja. Fyysinen suorituskyky on säilynyt joskin patikointivauhti hiukan laskenut (liikunta vain hiukan tukee keto-ravitsemusta ja liikaa tulee istutuksi edelleen vaivaavan tiedonnälän vuoksi).

Yhteen vedettynä: paljosta pelottelusta huolimatta yli kaksi vuosikymmentä kestäneet ravitsemus- / elintapavalinnat ovat auttaneet voittamaan perimältään metaboliasairaan (MetS) aineenvaihduntaongelmat / pitämään ne kurissa.

Ja kun mittauksista on juttua, olen mitannut viimeisen parin vuoden aikana päivittäin ketoaineet halvalla laitteistolla, jolla toistettavuus on hyvää tasoa. Ravitsemuksellisen ketoosin taso on vankka. Huom! Toki tunnen ketoasidoosin ja erityisesti diabetshenkilökunnan siihen liittyvän käsittämättömän osaamis/ymmätämisvajeen.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1930
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: Mittaamisesta

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 05 Maalis 2021 22:57

PK osaajia poistamaan toisen jälkimmäisistä kirjoitelmista (mieluusti sen vähemmillä kirj.virkeillä varustetun). Tälle päivälle pitäisi kuitenkin jäädä kaksi ”epistolaa”.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Saaristolainen
Site Admin
Viestit: 3451
Liittynyt: 24 Loka 2008 23:36
Paikkakunta: Ii
Viesti:

Re: Mittaamisesta

ViestiKirjoittaja Saaristolainen » 06 Maalis 2021 2:39

Kumpi siis poistetaan?

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1930
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: Mittaamisesta

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 06 Maalis 2021 10:52

No se eka samanlaisista. Karkasi ennen aikojaan. Kiitos.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Saaristolainen
Site Admin
Viestit: 3451
Liittynyt: 24 Loka 2008 23:36
Paikkakunta: Ii
Viesti:

Re: Mittaamisesta

ViestiKirjoittaja Saaristolainen » 06 Maalis 2021 22:24

Poistettu.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1930
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: Mittaamisesta

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 06 Maalis 2021 22:36

Kiitos!
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1930
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: Mittaamisesta

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 13 Elo 2021 12:16

Lisää mittaamista / mittaamisesta

1. Valmistaudun syksyn ”terveys”tutkimuksiin varaamalla ajan Nightingalen verianalyysiin. Seurattuani Nightingalen teknistä kehitystä toista vuosikymmentä ja alkuperäisiin kehittäjiin tutustuenkin, en enää luota ”kolesterolihypoteesiin” perustuviin lääketieteen kaikelle kansalle tarjoamiin ”kolesterolimittauksiin”. Mielestäni ”sokea usko” kuuluu uskontotieteilijöille, ei lääketieteen käytäntöihin. Tulkitsen myös itse tulokset, kun Nightingalen ”selitysmalliin” on uitettu vallitsevan kolesterolihypoteesin käsitteitä ja mm käynnissä on tutkittavien haku kasvistanoli- & kasviöljyruokinnan vaikutusten ”uus”arviointiin. Mitkä lienevät promoottoritaustat? Toivottavasti eivät kuitenkaan liity tuoreen pörssiyhtiön painavin osakesalkkuihin.
Kyllä kehittämistä olisi. Veren rasvat hallitaan hienosti mutta tulkitaan ”muodikkaasti”. Hiilihydraattimetaboliaan pitäisi keskittyä paljon enemmän.
Todettakoon, että ”komiteamies” kommentoi naapuripastalla ansiokkaasti Nightingalen tutkimuspaketin tulehdusmittaria.


2. Making Clean Hydrogen Is Hard, But Researchers Just Solved a Major Hurdle

Uskon ”vety on energiankantaja”-väitteeseen. Jopa lääketieteen moderneimmat diagnostiikkaratkaisut perustuvat vedyn, sen ytimen, protonin käyttäytymisen (vrt. Magneettikuvaus, NMR).
Vedyn tuottaminen energiakäyttöön on kallista ja pyrkimys on tuottaa sitä vihreällä tuulimyllytekniikalla esim. Harjavallassa vettä hajoittamalla, jolloin saadaan samalla mm lääketieteen käyttämää happea.

On mielenkiintoista, että luonto on hallinnut vedyn energiakäytön jo määrättömän ajan. Kasvimaailma on oppinut tuottamaan perusenergiansa, glukoosin yhteyttämällä hiilidioksidia (CO2) ja vettä (H2O) auringosta saamallaan energialla ja tuottamalla happea (O2) mm eläinkunnan käyttöön. Asia on voimakkaasti esillä ilmeisen luonnossa vallitsevan tasapainohäiriön vuoksi. Mielipiteet voidaan helposti välittää poliittisiksi mielipiteiksi ja voidaan patsastella maailmanparannusaatteilla. Nyt nimike on vihreä sähkö.

”Vety on energiankantaja”- väitteen tukena on vedyn täysin keskeinen asema elollisen luonnon solujen mitokondrioissa tapahtuvassa energiantuotannossa. Monimutkaisessa eläinsolun ”Krebs’in syklissä” vedyn hapettumis-/pelkistymisreaktiot lopputuotteen ”solubensan” (ATP) saannissa ovat ylivoimaiset verrattuna vaikka soluliman glukoosi-hajoittamiseen palorypäle- ja maitohapoiksi. Riittävä solubensa ja vain se mahdollistaa terveet solutoiminnat, lopulta ohjelmoidun rasitteeksi muuttuneen solun kuolemankin.

Alkuun siteeraamani väliotsikko kertoo siitä kehityksestä, joka on saavutettu ”ohutkalvoteniikoissa” vettä auringonvalossa hajoitettaessa vedeksi ja hapeksi. Prosessin hinnalla tietenkin on tärkeä merkitys. Harva uskoo, mikä on nykymuotoisen autojen valmistuksen lopputuotteen kilohinta.

Vedyn käyttö vaatii vielä virittelyä. Polttokennotekniikassa ollaan jo pitkällä. Sähköksi muunnetulla energialla kulkevat autot, laivat, mitkä hyvänsä ja pakoputkesta tupruaa vettä (H2O).
Näkymät ovat hurjat MUTTA MUTTA, ihmisessä on myös se hullu puoli.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa

cron