NÄHTYÄ JA KUULTUA....JATKUU

Lääketieteen tohtori Timo Kuusela kirjoittaa blogissaan ajatuksiaan terveydestä, ravitsemuksesta ja lääketieteestä.

Valvojat: Tri Kuusela Info, Timo Kuusela

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1795
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 12 Heinä 2011 13:06

HS: 9.7.2011 lehdess? osastolla P??kirjoitus
VIERASKYN?
Kansantauteja ei voida parantaa nykykeinoin

JANNE LEINONEN, TEPPO J?RVINEN

Artikkelin otsikko on yksiselitteinen, t?ysin paikkansa pit?v? ja kirjoittajiltaan rohkeasti p??telty. My?s julkaisijalle (HS) kuuluu kiitos.
Nuoria tohtoreita tuntematta onnittelen ainakin Tepon Markku-is?? (kir.prof., Tre) ennakkoluulottoman ja kyseenalaistavan asenneviljelyn onnistumisesta!

Eiv?t kansantautimme ole r?j?ht?neet niist? k?rsivien potilaiden huonoudesta, ohjeiden noudattamattomuudesta tai piittaamattomuudesta. Kielt?m?tt? moni ei en?? jaksa v?litt?? yritetty??n turhaa tulosta saamillaan ohjeilla.

T?h?n saakka pieni nimilt? tunnettu joukko "osaajia" on ohjeistanut suomalaisten elintavat ja kouluttanut erikoisesti It?-Suomen yliopistossa suuren joukon maistereita l?hettil?ikseen neuvomaan kansaa elintavoissa. Ohjeet ovat samat kuin ne, joilla metaboliasairaudet ovat r?j?ht?neet k?sitt?m?tt?m??n suuruuteen maailmanlaajuisesti.

Joko Tampereella her?t??n? Nyt on nokittamisen paikka!

Nyt ei en?? riit? hell?varainen "kyseenalaistaminen". Nyt on tekojen paikka. Onneksi valistunut kansa on riippumattoman tiedon hankinnastaan viisastuneena k?ynnist?nyt laviinina levi?v?n el?m?ntapamuutoksen paremmin p?rj?t?kseen.
Menekist? kiinnostunut ravitsemustuotanto on sopeutumassa tilanteeseen ja ne, jotka eiv?t tunnista etsikkoaikaa ovat jo aloittaneet valitusvirren ja syyllist?misen - juuri niin kuin "viisaat" ovat t?h?n saakka esiintyneet.

Nahkatorneja riitt? kaadettaviksi, ainakin pintaa raavittaviksi muutosta vaatien. Itseriittoisista organisaatioista ainakin Diabetesliitto ry saanee jo haastajan. Syd?nliitto ry:st? l?hetetyt sanalliset sammakot saavat ihon syyhy?m??n - inhosta.

Kun kaikki jo tiedet??n eik? uutta tutkimusta tarvita (prof. Matti Uusitupa), ovat sek? ajattelu ett? ideat lopahtaneet tyystin. On vet?ytymisen paikka. Jos Tampereeslta l?ytyy tutkittavia ideoita, on tutkimisen ja haastamisen paikka.
Luottamus voi menn? vain kerran. Vallassa olleen ryhm?n osalta se on mennyt lopullisesti.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1795
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 27 Syys 2011 19:49

Kaikenlaisen oman touhun keskell? olen seuraillut satunnaisesti asiantuntijoiden keskustelua. Allaolevat linkit antavat uskoa, ett? asia etenee ja voi edet? "keskustelemallakin" - huolimatta ravinnontuottajien (erikoisesti jatkojalostajien) narinoista. Suuren leip?tehtaan johto on osoittatunut kyvytt?m?ksi sopeuttamaan tuotantoaan kysynn?n mukaan. Duunarithan t?st? tietenkin k?rsiv?t. Sama tulee varsin pian eteen suuren maidonjalostajan kohdalla. Maitotuotteiden rasvattomuus on vaatinut pitk??n maunantajaksi sokeria - paljoa sokeria. Teknisill? maitotuotteilla kikkailu ei tule kantamaan pitk?lle edes lakien voimalla. Kansalaiset osaavat jo vaatia maistuvaa ja terveellist?

Niin ne linkit:

Pronutritionist osa 1

Pronutritionist HDL seikkailua
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1795
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 07 Loka 2011 14:46

Aika vahvana on keskustelu aaltoillut viime viikkoina ns virallista ravitsemusta korostaen, muodikasta voi-trendi? ihmetellen ja sen loppumista odotellen. Siin? ohessa ei korkeilta viranomaislta ole ymm?rryst? tai neuvoja rasvan (my?s ns "kovan" rasvan - mik? hullu k?sitekukkanen) suosijoille ja hiilihydraattien rajoittajille herunut. N?ytt??, ett? on puistattanut koko h?mpp?, silt?kin, ett? guru-(huru)ukot el?v?t jopa toiveissa p??st? sanomaan, ett? H?-h?, mit? min? sanoin.

Haluaisin antaa toistuvasti taas kerran vinkin runsaasti rasvaa k?ytt?ville (mit? tahansa):

SAMANAIKAINEN RUNSAS RASVAN JA HIILIHYDRAATIN K?YTT? LIS?? VERISUONI- ym METABOLIASAIRAUKSIEN RISKI?.

Kun suuri osa sy?dyst? rasvasta kuljetetaan suolen sein?ss? muodostettuina KYLOMIKRONEINA ja elimist? k?ytt?? ne 4 - 6 tunnin kuluessa, samanaikainen sokerina imeytyv? hiilihydraatti muokataan maksassa rasvaksi ja levitet??n verenkiertoon "kolesterolihiukkasina". N?ist? puhutaan jatkuvasti pelolla, KYLOMIKRONEITA tuskin tunnetaan.
Asiaan liittyen ravintotutkija Saska Tuomasjukka v?it?skirjaty?ss??n esitti viisaan lauseen: Nykyihminen on koko hereill?oloaikansa postprandiaalisessa tilassa (vapaa lainaus ilman l?hdett?). Tarkoittaa, ett? ihminen sulattelee niin rasvojaan kuin hiilihydraattejaan jatkuvasti sy?den (ks v?lipalasuositukset) koko hereill?oloajan.
Meill? my?s t?st? syyst? tehd??n "kole"tutkimukset paaston j?lkeen aamulla, kun sent??n jonkilainen "paasto" on rasvoja ja sokereita j?rjestellyt.
On k?yt?nt?j?, joissa sama tutkimus tehd??n 4 - 6 h aterian j?lkeen. Rasvapainotteiset JA hh rajoittavat selvi?v?t tutkimuksesta kunnialla.
T?h?n tapaan opetteli my?s edesmennyt veljeni. Tutkimus tehtiin alkuiltapaiv?sta - siis rankan aamuaterian j?lkeen - ennen toista takuulla my?s rasvavoittoista ip-ateriaa.
Tietenkin lab.v?ki motkotti vastaan. Perustellen itse tutkimuksensa maksavan, tekiv?t kuitenkin. K?yt?nt? muuttui tavaksi ja vastaukset ihmetyttiv?t. Trigly oli jotakin 0,5 tuntumassa ja muut tulokset erinomaiset ml hsCRP (<0,5).
N?it? neuvoja ei "virallinen" l??ketiede jaa eik? halua tutkiakaan. Veli sent??n uskoi, kun n?ytin "ulkomaan tutkimuksia" luettaviksi. No ei se veli metaboliasairauksien p??tetapahtumiin menehtynytk??n (77 v) , vaikka olivat ehdottomasti todenn?k?isimm?t odotettavissa olevat syyt.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1795
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 08 Loka 2011 20:36

Kaksi luentoa:

1. Espanjan TV:n terveyskasvatusohjelmassa k?siteltiin ravitsemusta. Esimerkkien avulla n?ytettiin, mit? tarkoitetaan ns makroravinteilla (hiilihydraatit, rasvat ja valkuainen).
Hiilihydaattien esimerkki koostui eritt?in runsaasta kasvisten valikoimasta, (mik? tietenkin on etel?n etu). Poissaolollaan loistivat (toisin kuin Suomessa) leip? kaikissa muodoissaan, viljat yleens?, peruna, riisi jne (Suomessa tavanomaisesti suositetut).
Rasva oli tietenkin paikallisten olosuhteiden mukaisesti oliivien ensipuristetta ilman vaihtoehtoja.
Valkuainen koostui kanan rintaleikkeist?.
Kuivaksi siis n?ytt?? menneen virallinen valkuaisvalistus. Se ei havaintojeni mukaan kyll? toteudu kansalaisten ruokap?ydiss?.

2. Leip?tiedotus ry:n koulutustilaisuusvideo, jossa p??esitelm?itsij? oli prof Mikael Fogelholm.
M.F. aidontuntuisesti olisi v?hent?m?ss? hiilihydraattisuositusta tasosta 50 - 60 E% jkv alemmaksi, 40 - 45E%.
T?ysjyv?tuotteet, viljan- ja kasvisten kuitu, kasvikset yleens? korostuivat.
Rasvat tulisi nauttia etup??ss? ?ljyin? ja m??r?? voisi nostaa nykysuosituksista jkv.
Hiilihydraattia rajoittava ravitsemus on edullinen laihdutusmuoto ja turvallinen vuoteen saakka. Paino tuppaa palautumaan, mik? kokemus on laihdutuksessa yleinen. Atkins on kirosana. En tied?, mist? professori on Atkins-tietonsa hankkinut.
Hiilihydraatteja rajoittavan ruokavalion pitk?aikaisvaikutuksia ei tulla tutkimaan. Pit?isih?n ihmisen el?? vuosikymmeni?.

Katsotuissa videoissa ainakin leiv?n ja viljatuotteiden osalta oli selv? ristiriita.
Fogelholmin n?kemys edelleen korkeasta ravinnon hiilihydraattiosuudesta (viljan t?rkkelys on nopeasti imeytyv?? glukoosia) ei tyydyt?. T?m?n voi vahvistaa kuka tahansa veren glukoosia mittaava pre-/2-diabeetikko.
"Pahan kolesterolin" (LDL) merkitys oli jo selvinnyt Fogelholmille. Piti t?rke?mp?n? "hyv?n kolesterolin" (HDL) ja kokonaiskolesterolin suhdetta (kun parhaaksi on jo laajasti my?nnetty Triglyn mataluus).

?idinkielen??n ruotsia puhuvalle Fogelholmille suosittaisin ruotsalaiseen ravitsemuskeskusteluun perehtymist?. Muuten olo tulee tuntumaan yksin?iselt? seuraavista pohjoismaisista ravitsemussuosituksista neuvoteltaessa.
Nuorelle professorille suositan my?s itsen?ist? ajattelua. Puska - Uusitupa juna meni jo.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1795
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 14 Loka 2011 22:06

Tieteen maailmasta varissut hippu (L??k?rilehdess?).

Munasarjojen monirakkulatauti lis?? raskauskomplikaatioiden riski?
Julkaistu 14.10.2011 16.11
BMJ:ss? julkaistun tutkimuksen mukaan munasarjojen monirakkulatauti liittyi useisiin komplikaatioihin raskauden ja synnytyksen aikana.
Ruotsissa tehty rekisteritutkimus kattoi l?hes 3 800 synnytt?j??, joilta oli diagnosoitu munasarjojen monirakkulatauti, ja yli miljoona synnytt?j??, joilla tautia ei ollut.
Munasarjojen monirakkulatauti (PCOS) liittyi vahvasti pre-eklampsiaan. Hyvin ennenaikaisen synnytyksen ja raskausdiabeteksen riski oli yli kaksinkertainen ?ideill?, joilla oli PCOS.
Munasarjojen monirakkulatautiin liittyi my?s lapsen suurentunut riski synty? gestaatioik??n n?hden kookkaana ja suurentunut mekoniumaspiraation riski.


PCOS kuuluu samaan metabolisen oireyhtym?n ilmi?listaan kuin vaikka T2DM, syd?n- aivoinfarkti ja moni muu p??tetapahtuma.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1795
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 15 Loka 2011 15:15

Viikolla koettua:

El?kel?iset varsinkin ovat palanneet Aurinkorannikolle sankoin joukoin.
My?s paikallinen diabetesyhdistys aktivoitui kokoontumaan pari p?iv?? sitten. Osallistun kokouksiin olematta edes j?sen - kutsutaan.

Muutama havainto:

Olen nyt tri shokki. Ehk? kerron asiat suorasukaisesti turhia kaunistelematta. Mielest?ni mm ennusteen kertominen ilman kiemuroita saattaa her?tt?? ihmisen omat ajatukset.

Muutama hyvin hoidossa edennyt diabeetikko kertoi kes?naikaisesta "Suomi-lis?st?", johon liittyi suositettu "kokojyv?n nautinto". Aika yht?pit?v?sti paino oli Suomi-kuukausien aikana noussut 6 kiloa. Sokeriarvojen muutoksista vaiettiin h?veli??sti, tokko mitattiinkaan.

Eniten ilahduin it?suomalaisen rouvan hiilihydraatteja rajoittavalla el?m?ntavalla saavuttama tulos; paino, sokerit ja l??kkeet.
T?m? siis oli yksi ilahtumisen aihe.
Se potentoitui, kun rouva kertoi joutuneensa halatuksi ja toisillekin n?ytetyksi saavutuksensa vuoksi - siis julkisessa terveydenhuollossa ja diabetespoliklinikalla. Kaikki osasivat iloita onnistumisesta. Ei ly?ty p??h?n kokojyv?viljalimpulla, jottei aivot haperru.
Kannustusta alkaa olla jo monenmoista. Voisi siis kysy?, mik? on t?rkeint? luulo, harhaluulo, ohjeet vai tulos.
Olen vakuuttunut, ett? rouva jatkaa valitsemallaan linjalla. Ohimenev?? muotitietoisuuttako p??johtaja Puska?

Voidaanko ottaa opiksi?
K?ytetty??n Victoza-l??kepistoksia pari kuukautta er?s kaikkensa yritt?nyt ik?mies oli saanut painoa pois n. 20 kiloa. Leiv?n, perunan jne rakkaus oli torjunut t?h?n saakka kaikki painonlaskukeinot. Oli mm mitattu jatkuvasti sokeriarvoja 5 minuutin v?lein (jatkuva kudoksen glukoosimittaus), josta harvinaisen helposti k?y ilmi ruokien verensokerivaikutus. Tietenkin l??keannokset ovat olleet meklo huimia insuliinit mukaan lukien. Ei apua.
Nyt Victoza. Olisiko siin? keino k?ynnist??m??n terveystietoinen el?m?nmuoto?
Nyt yrit?mme mittausten avulla tasapainottaa hyppiv?t sokeriarvot luopumalla suuresta osasta tavanomaisia (ja Suomessa suositeltuja) leip?annoksia ja muuta nopeata sokerihiilihydraattia.
L??ke laskee herran hyv?ksi kehittynytt? ruokahalua. Alituinen n?lk? ei vaivaa. Tosin vaivaa jonkinasteinen y?k?tys ja jotakin muuta pitk?ss? listassa kuvatuista haitoista. Yksi n?ist? ehk? moneille ylitt?m?t?n on l??kkeen hinta.
Mutta kuitenkin; saisiko t?ll? hoidolla paremmin ymm?rretyksi, mihin pit?isi pyrki?, saada hyv? kehitys alkuun. Kyll? leip?riippuvuuskin aikoinaan hellitt?? ja n?l?nhallinta ruokaohjeilla paranee.
T?ss? hoitoyrityksess? n?en paljolti samoja piirteit?, kun huumeriippuvaista (Subutex) hoidetaan laillisella huumeella, jolla kuitenkin pyrit??n est?m??n suoneenpist?minen lis??m?ll? huonovointisuutta tuova ainelis?. Myytiinh?n sotien j?lkeen Suomessakin "valmiiksi irvistetty?" viinaa. Riitti kun keskittyi sis?ll? pysymiseen ja k?nnin kehr??miseen.

Lopputulema itselleni on se, ett? tietoisesti hiilihydraatteja kehon siet?m??n m??r??n rajoittava ja aikaisempia elintapavirheit? korjaava el?m?ntapa on tullut j??d?kseen. Valitettavinta on se, ett? terveydenhuollon henkil?kunta ml ravitsemusneuvonta on ottanut karsastavan ja kielteisen asenteen. N?in sairastuneet eiv?t saa sit? ammattilaisten tukemaa ohjausta, joka olisi tuiki t?rke?t?. Virallisessa terveyskulttuurissa ollaan j??ty omien ajatusten ja rajoitusten vangiksi. Onneksi valistuneisen kansalaisten "kansalaistottelemattomuus" ml. vertaistuki auttaa etsiv?? selviytym??n.
Kun elintarviketuottajat (erikoisesti leip?teollisuus) k?y syytt?m??n terveytt??n vaalivia henkil?it? menetyksist??n, juttu muuttuu jo huvittavaksi, jos ei kysymuksess? olisi tuiki t?rke?t ty?paikat.
Muutos k?ynnistyi voimakkaana jo vuoden 2010 puolella ja vauhti sen kuin lis??ntyy. Ahtaalleajettujen "virallisten" asiantuntijoiden h?t? n?kyy melkein p?ivitt?isen? pelotteluna kaikissa uutisv?lineiss
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1795
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 18 Loka 2011 12:40

Lyhyt havainto HS:sta (linkki lyhennelm?n otsikkoon):

http://aje.oxfordjournals.org/content/1 ... 4.abstract

ja itse otsikko:

Body Mass Index in Young Adulthood and Premature Death: Analyses of the US National Health Interview Survey Linked Mortality Files

Eik?h?n se n?in mene (itsest??nselvyytt? selvitetty) ja i?n lis??ntyess? viel? meno (yksisuuntainen) paranee kuin sian juoksu.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1795
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 19 Loka 2011 16:30

Tri Tolonen postitti aamulla eritt?in hyv?n linkin tiedoksi.
Mielenkiintoinen linkki on siksikin, ett? sen takana on MEDSCAPE RADIOLOGY NEWS.
T?ss? onkin saanut kuulla ja lukea olevansa "vain" radiologi, vaikka ajattelun pit?isi kulkea ainakin vuosikymmenen ajastaan edella. Niin se kulkikin CTt, U?t, MRIt huomioiden ja nyt odotuksessa on metabonomiikka ja 1H NMR.

Vaan mit?p? tuosta. Linkki on:

http://www.medscape.com/viewarticle/750679 ja otsikko:

Vitamin D and Cardiovascular Disease

Ja sitten HUS! kiireesti lukemaan ja kertomaan asia kielt? taitamattomille.

Kiitos tri Tolonen
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1795
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 24 Loka 2011 23:01

Professori M. Uusitupa on ahkera kiert?j? ja altis antamaan lausuntoja. Turun Sanomat julkaisi 23.10. l?hes erllisipainoksen prof. Uusitupaa my?t??vin otsikoin. Miksik?h?n?

Kun suuttuu, menett?? pelin. Arvon professorin ??ness? on jo hysteriaa.
Lausuntoja lukiessa tulee mieleen rumia sanoja. Miksik?h?n.

Sek? p??johtaja, professori P. Puska ett? professori M. Uusitupa muistavat mainita syd?nkuolleisuuden 80% laskun aikana 1970 - 2007. Hiukan ep?t?sm?llist?, mutta suurinpiirtein. Samassa yhteydess? mainitaan ravitsemussuositukset, joita ylistet??n maailman parhaiksi ja niiden osuus kuolevuuden laskussa. Muusta viis.

Sallittakoon yhden otoksen muistelo:
Noin vuonna 1967 tuli k?ytt??n tehokas nesteenpoistol??ke Lasix (furosemidi). Kun siihen saakka sairaalavuoteissa makasi syd?men vajaatoiminnasta k?rsivi? potilaita hengenahdistuksen vuoksi melkein istuvassa asennossa ja lantioon saakka turvoksissa jalkojen ollessa kuin vesit?yteiset kalvomuoviputket, tilannetta yritettiin helpottaa ty?nt?m?ll? muutaman millin l?pimittaisia metalliputkia kudokseen nesteen poislaskemiseksi. Menetelm?n nimi oli skarifikaatio. Kun on tehnyt t?t? ja saa k?ytt??n Lasixin kaltaisen l??kkeen, alkaa uskomaan l??ketieteen kehitykseen.
Samana vuonna tuli ensimm?inen kunnolla vaikuttava verenpainel??ke, jonka vaikutusmekanismi oli k?sitett?viss?, ei jotakin kasvimaailmasta. Teho oli suorastaan hurja. Yli 300 mmHg yl?paineet saatiin edes kohtuukontrolliin ennen aivohalvausta.
-60 - 70-lukujen taitteessa tuli vaikuttava betasalpaaja est?m??n syd?men ylikierroksia. Moni muistaa Viskenin, vaikkei se lopulta niin hyv? ollutkaan.
Arsenaali lis??ntyi vuosien kuluessa ja on t?n? p?iv?n? eritt?in laadukasta.

Silloisen HYKS:n Pekka Harjola oli edennyt verisuonikirurgian taidoissa. Oli rohkaisevaa kuulla jo 70-luvulla korjaavista sepelvaltimoleikkauksista. Tuloksia huononsi eritt?in heikkokuntoinen potilasmateriaali. Raja meni aluksi siin?, jaksoiko potilas viel? itse pukeutua. Jos ei, viel? yritettiin auttaa. Monesti onnistuttiin jatkamaan el?m??.

Seuraavaksi opittiin kuvaamaan sepelvaltimoita ne erillisin? (selektiivinen) katetroiden ja varjoaineen kulku filmaamalla seuraten. T?h?n liittyi vuosien rajanvetoristiriita r?ntgenl??k?reiden ja syd?nl??k?reiden v?lill?. Radiologeilla oli n?ppituntuma katetreiden k?ytt??n, kun siihen saakka kardiologit olivat l?hinn? tulkinneet muille k?sitt?m?tt?mi? EKG-k?yri?. Oli niit? hyv?n?ppisi? kardiologeja, joilla oli tarpeeksi agressiivinen luonne. Nyt asiasta ei en?? v?itell?.
Sepelvaltimoiden kuvaus ja siihen liitetty toimenpide, laajennus (dilataatio) kehittyi kaluston ja tekniikoiden osalta. Ns stentti tuli -90-luvun alkuvuosina pit?m??n auki laajennettua ahtautumaa.
Niinp? nyt kirurgiakin on rajattu harveneviin tapauksiin ja lis??ntyv?sti huiskitaan katedreilla.
Ajankohtainen ongelma on nyt syd?nlaboratorioiden kapasiteetin puute. Meill? lis?ksi vain noin 30% v?est?ss? on siin? tilanteessa, ett? syd?nahdingossa apu saadaan 24 tuntia vuorokaudessa. T?t? apua tarvittaisi kipe?sti kahden tunnin kuluessa infarktin alettua. Tilannettamme on verrattu yht?l?iseksi Albanian kanssa.

Kun yll?mainitut professorit kuvaavat saavutuksiaan, heid?n on pakko hyv?ksy? ne odottamattomat ja eritt?in vaikeasti havaittavat sepelvaltimoahtautumat, joihin liittyy ohut kalvomainen peite. Kun peite repe??, paikalle kehittyy hetkess? valtimotukkeuma, joka pakkaa olemaan edelleen kohtalokas. Siksi hienoissa tilastoissa tulee s?ilym??n edelleen hyvin hitaasti laskeva syd?nkuolleisuuden osuus.

Kirjoittelen t?t? aika verkkaan, kun mieleen nousee jatkuvasti liuta rumia sanoja yll?mainitun kaksikon kehitystulkinnasta. Olen puolestani vakuuttunut, ett? edullinen kehitys on tapahtunut heist? huolimatta.

Todellisuus on jopa p?invastainen kaksikon "totuuden" kanssa. Monioireinen metabolinen oireyhtym? on jatkanut riemukulkuaan. Niin sepelvaltimotauti kuin 2-diabeteskin ovat vain kaksi arvoiltaan kansainv?lisesti sovittua p??tetapahtumaa muiden kategoriaan kuuluvien vakavien sairauksien joukossa. Suunta on lis??ntyv? mutta mainittujen osalta kohtalaisesti l??kepainotteisella hoidolla hallittavissa - suurin ponnistuksin.

En halua neuvoa tutkimuskielteist? Uusitupaa, kun se ei vaikuta mit??n. Kyll? joku muu pian tutkii (tutkii jo), mit? muutoksia tapahtuu elimist?ss?, kun lakataan hirvittelem?st? rasvoja ja ylist?m?st? sokerihiilihydraattien ylivaltaa. Kuinka moni on jo saanut omalla riskill? elonsa kohentumaan? Riski on siis jo otettu. Voisiko Uusitupa tutkia edes n?it?, kun on asemansa puolesta p??sy kunnon menetelmiin?
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1795
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 26 Loka 2011 10:29

"Amerikan Diabetesliitto" (ADA) toimii kuin omamme yritt?en opastaa diabeetikkoja. Se l?hett?? ammattilaisille ohjeita, suosituksia ja vinkkeja samoin kuin omamme.
DiabetesHealth for PROFESSIONALS on kovin konservatiivinen ohjeistuksissaan. P??s??nn?n mukaan elet??n maksajan ehdoilla (niin kuin meill?kin).
Pidemp??n olen ep?illyt, ett? ADA:ssa on nurkkakuntalaisia, jotka aina silloin t?ll?in sujauttavat poikkeavan ajatuksen levitykseen. Niinp? pari vuotta sitten vuodenvaihteessa tuli n?kyville hetkeksi hyvin moderni ruokapyramidi.
Linkki:
http://20.fi/5154
avautuu juttuun, jossa lihova insuliinidiabeetikko (T1DM) kyll?styy lihomiseen ja treenin aiheuttamiin hypoglykemioihin. Hiilihydraattien alennuksella polun alku alkaa h??m?tt??.
Samaa juttua en ole n?hnyt esitett?v?n meid?n 1-diabeetikoille. Pit?isi tietenkin n?ky?, kun Diabetesliittomme muutenkin noudattelee orjallisesti ison veljen linjauksia. Miksei kuitenkaan koskaan?
Tulee mieleen taannoinen vastaanottamani s?hk?posti: "Saatana, faija oli oikeassa".
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1795
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 27 Loka 2011 23:04

Muualla kirjoitettuna:
Osallistuin pikakommentilla US:n kirjoitteluun

Reijo Laatikainen on oikealla asialla vaatiessaan keskustelua. Koulutuksensa mukaisesti h?n pohtii eritt?in maltillisesti ravitsemusta ja ilman muuta hyv?ksyy uusimpien oppien mukaiset "?ljyt", "t?ysjyv?t" jne.
(Mm metaboliasairauksista h?nell? ei voikaan olla tietoa/kokemusta, jonka vuoksi hyv?ksyn "pliisut" ilmaukset. Ohjelmassa n?htyn? j?lkik?teen aika napakka.)

Lihavuus on ongelma. Kansakuntakohtaisesti suurimmat ongelmat ovat kuitenkin ne aineenvaihduntasairaudet, jotka ovat metabolisena oireyhtym?n? tunnetun oiresikerm?n p??tetapahtumia. N?it? ovat mm. Tyypin 2 diabetes, sepelvaltimotauti, aivohalvaus, nykyisin lis??ntyv? rasvamaksa (ilman alkoholia syntyv?) jne.
N?iden metaboliatautien hoito on terveydenhuollon suurin taakka. Se lis??ntyy koko ajan.
(Oli siell? sent??n l??k?rikin paikalla. Perusopeista taitaa olla jo liikaa aikaa. Professorin aika on jo ohi).

Viikonloppuna v?itelt?v?st? nuorten suomalaisten aikuisten terveysseurannasta lainaan yhden lauseen sen tulosten lyhennelm?st?:
"Vuosien 2001 ja 2007 v?lill? lipiditasojen kehitys oli my?nteist?, mutta vy?t?r?nymp?rys, paastoglukoosi ja verenpaine nousivat"
Miten t?m? liittyy aiheeseen?
Olen toistanut kysymyst?, mill? l??kityksella/hoidolla p??st??n samaan hoitotulokseen kuin rajoittamalla sokerina imeytyv?t hiilihydraatit kehon siet?m?lle tasolle. Kukaan ei ole vastannut, kun ei p??st?. Siksi hyvi? tuloksia pelk?ll? el?m?ntavan muutoksella on Suomessakin saatu runsaasti aikaiseksi.
Kekustelu alkaa oikeastaan liian my?h??n. Tehokas jarrutus on sen est?nyt.

(Itse asiassa ohjelman keskustelu ei kosketellut nykyajan keskeisi? ravitsemusongelmia ja sen sairaalloisia seuraamuksia. Kuitenkin er??n tunnetun poliitikon sanoin:"sama,mit? puhuvat, kunhan puhuvat).
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1795
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 28 Loka 2011 19:19

Laatikaisen blogi:

Uskon Tv-keskustelun avartaneen n?k?aloja.
Prof. Uusituvan asenne (sokeri)hiilihydraatteja v?hent?v?n ravitsemuksen tutkimiseen tuli kyll? kaikille selv?ksi. Sit? ei t?rke?mm?n tutkimisen vuoksi tehd?! Ei siit?k??n huolimatta, ett? ns. metaboliasairaudet ovat kansakunnan suurin ja lis??tyv? terveystaakka.
Ehk? nuorten aikuisten terveysseurannan johtop??t?kset aikav?lill? 2001 ? 2007 kertoo jotakin:
?Vuosien 2001 ja 2007 v?lill? lipiditasojen kehitys oli my?nteist?, mutta vy?t?r?nymp?rys, paastoglukoosi ja verenpaine nousivat?.
Sauraavaksi ilmestyv?t erilaiset p??tetapahtumat.
Yksil?llist? kehitysennustetta voitaisi varhentaa menetelmill?, joihin Uusituvalla on p??sy.
J?rkisyill? pid?ttyvyytt? ei voi perustella. Tekij?t ovat joko kohtuuton j??r?p?isyys tai kalkkeutuneisuus.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1795
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 28 Loka 2011 19:21

Muissa blogeissa kommentoitua ajankohtaisista tapahtumista:

(JariJ)
Kalle,

Mill? muulla keinolla/l??kityksell? saat n?l?n tunteen hyvin halliten 2-diabeetikon (muutkin ?metaboolikot?)

- ylipainon korjaantumisen/normaalipainon saavuttamisen?
- sokeritasapainon korjaantumisen ja l??kitystarpeen laskemisen/poistumisen?
- Lipidiarvojen (?kolesteroliarvojen?) muutoksen; trigly alas, HDL yl?s, LDL vaihdellen mutta laatu parempi?
- hsCRPn laskun menetelm?n alarajalle?
- verenpaineen laskun?
- spontaanin liikunnan k?ynnistymisen/lis??ntymisen?
- ym.

kuin (sokeri)hiilihydraattien v?hent?misell?.

Olisin kovin kiinnostunut tiet?m??n ja v?ittelem??n noin 10 v omakohtaisen hoidontehostuksen kokemuksella.

Ravitsemus ja Terveys
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1795
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 31 Loka 2011 12:02

Karppaus tai mik? se imeytyvi? (sokeri)hiilihydraatteja rajoittava ruoka parhaimmalta kutsumanimelt??n onkaan, on saamassa arvokkaan tukijan. T?st? eteen p?in linja muuttuu nopeasti. Kiitos HS! Annetaan vain Aamulehden tai TS:n r?kytt??.
Tietyll? suunnalla el?k?ityminen kiihtyy. Se on kaikki "kotio p?in".


P??KIRJOITUS
Karppausta ei kannata v?heksy?
31.10.2011 0:01 | 16 |
A A HELSINGIN SANOMAT
Suomalaiset valtaa muutaman kerran vuodessa jonkinlainen ruokapaniikki. Yhten? kev??n? kauhistellaan ruoan lis?aineita ja etsit??n tuoteselosteista suurennuslasilla E-koodeja. Toisena syksyn? huolestutaan margariinien kovetinaineista ja seuraavana talvena h?mm?stell??n energiajuomien sivuvaikutuksia.

T?n? vuonna ruokakeskustelun ehdoton ykk?saihe on karppaus, v?h?hiilihydraattinen ruokavalio. Jonkinlaista karppaamista harrastavat jo ainakin kymmenettuhannet, elleiv?t sadattuhannet suomalaiset. Peruna, riisi, pasta, leip? ja koko joukko muita ruoka-aineita, jotka sis?lt?v?t sokereita ja vaaleita jauhoja, ovat menett?neet suosiotaan.

Internetin aikakaudella tietoa ? tutkittua tai uskomuksiin perustuvaa ? on saatavilla paljon. Ihmiset etsiv?tkin mieleist??n tietoa netist? ja muuttavat ruokavaliotaan.

Nopeimmin karppausinnostukseen vastasi hampurilaisketju, joka j?tti karppaajan hampurilaisesta pois s?mpyl?n. Per?ss? tulivat leipomot, jotka korvasivat jauhoja siemenill?. Ty?paikkaruokalat ovat joutuneet lis??m??n salaattien tarjontaa ja heitt?m??n sy?m?tt? j??neit? pastoja ja perunaruokia bioj?tteisiin.

J?hmeimmin karppausintoon suhtautuvat virkansa puolesta ravitsemuksesta puhuvat ihmiset. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) antaa karppausta v?h?ttelevi? lausuntoja ja kutsuu koko touhua ohi menev?ksi muoti-ilmi?ksi. Yksi professori pelottelee syd?nkuolemien lis??ntymisell?.

V?h?ttely ja pelottelu ovat huonoja l?hestymiskulmia silloin, kun eteen oikein ty?nnet??n mahdollisuutta osallistua ravitsemuksesta ja terveellisest? sy?misest? k?yt?v??n keskusteluun. Kesti kovin kauan, ett? ravitsemusasiantuntijat laskeutuivat kansan tasolle keskustelemaan ravitsemuksen ja eri ravintoaineiden merkityksest?.

Suomessa on k?yt?ss? ravitsemussuositukset, joita tarkistetaan m??r?vuosina. Seuraavassa tarkistuksessa arvioidaan my?s hiilihydraattien m??r?? ruokavaliossa.

Ravitsemusasiantuntijat voisivat nyt pelottelun sijasta kannustaa kansaa luopumaan turhista pullista, pitsoista ja pastoista.

Samalla asiantuntijat p??sisiv?t keskustelemaan siit?, miten hiilihydraateista saatavaa energiaa voisi korvata muilla ravintoaineilla niin, ettei elimist?lle aiheutettaisi vahinkoa.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1795
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 01 Marras 2011 15:09

Tuore v?it?stutkimus tiet?? (kopioitu L??k?rilehden uutisista):


HDL-alalajit: yhteys pieniin HDL- kolesteroliarvoihin, lihavuuteen ja metaboliseen oireyhtym??n
SANNI S?DERLUND

HDL subspecies: association with low HDL-C, obesity, and metabolic syndrome 28.10.2011 Helsingin yliopisto

Pieni HDL-kolesterolin m??r? on sepelvaltimotaudin vaaratekij?. Monimuotoiset HDL-hiukkaset suojaavat verisuonia mm. kuljettaen ylim??r?ist? kolesterolia soluista maksaan. HDL-hiukkasten jakauma ja laatu saattavat vaikuttaa siihen, miten hyvin HDL-hiukkaset suojaavat sepelvaltimotaudilta.
V?it?stutkimuksen tavoitteina oli selvitt??, onko henkil?ill?, joilla on matala HDL-kolesterolin pitoisuus, muutoksia HDL-hiukkasten jakaumassa ja liittyv?tk? mahdolliset muutokset valtimonkovettumatautiin ja metaboliseen oireyhtym??n. Tutkimus selvitti my?s perim?n ja ylipainon vaikutusta HDL-hiukkasten jakaumaan.
Tutkimus koostui kolmesta kohortista: suomalaisista perheist?, joissa esiintyy pient? HDL-kolesterolin pitoisuutta ja sepelvaltimotautia varhaisella i?ll?, suomalaisesta Terveys 2000 -tutkimuksesta ja suomalaisista nuorista, aikuisista kaksosista.

Tutkimuksessa todettiin, ett? henkil?ill?, joilla on perinn?llinen matala HDL-kolesterolin pitoisuus, on verrokkeihin n?hden pienempi kiekkomaisten preβ- HDL-hiukkasten pitoisuus. Isojen, py?reiden HDL2b-hiukkasten suhteellinen m??r? oli huomattavasti pienentynyt ja pienten HDL3-hiukkasten osuus suurentunut henkil?ill?, joilla on pieni HDL-kolesterolin pitoisuus. Henkil?ill?, joilla on perinn?llinen pieni HDL-kolesterolin pitoisuus, kaulavaltimoiden sein?m?t olivat paksuuntuneet heijastaen heid?n sepelvaltimotautiriski??n.
HDL2b-hiukkasten osuus oli k??nteisesti yhteydess? kaulavaltimoiden sein?m?paksuuteen. HDL2b- ja preβ-HDL-hiukkaset ovat ensisijaisia kolesterolin vastaanottajia soluista maksaan. Tulos niiden v?hentymisest? tukee k?sityst? siit?, ett? henkil?ill?, joilla on pieni HDL-kolesterolin pitoisuus, kolesterolin kuljetus soluista maksaan on heikentynyt johtaen suurentuneeseen sepelvaltimotaudin riskiin.

Kuinkahan monta vuotta t?ss? on tullut tehdyksi propagandaa ihan kansallisen, rajoitetusti joukkotutkimuskelpoisen menetelm?n 1H NMR puolesta. Sill? selvi?? kaikkien "kolesteroli" partikkelien ominaisuudet ja paljon muita riskitekij?it? paljon ennen sairauksien puhkeamista.
Ei vain tutkita. Se k?vi viimeksi selv?ksi prof. Uusituvan TV-esiintymisest?!
Abstract
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa